Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Λειτουργία των «Αττικών Λιμένων» υπό την ομπρέλα του Πειραιά

ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ότι απαιτείται άμεσα να αρχίσει επισταμένη μελέτη για την εκτίμηση των στρατηγικών και οικονομικών ωφελειών και επιπτώσεων από τη δραστηριοποίηση των «Αττικών Λιμένων» υπό την κοινή ομπρέλα του Πειραιά, καταθέτει μιλώντας στη «Ν» Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος υποστηρίζει ότι: «Είναι φανερό ότι ο Πειραιάς σύντομα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με την παρούσα σύνθεση φορτίων και δραστηριοτήτων». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του το αργότερο σε μια πενταετία το λιμάνι του Πειραιά και ο όμορος αστικός ιστός θα επιβαρυνθεί σε τέτοιο σημείο που οι υποδομές ακόμη και αν επαρκούν θα χρησιμοποιούνται στα όρια των δυνατοτήτων τους.
Σε αυτό το πρόβλημα και με δεδομένους τους χερσαίους χώρους στο λιμάνι του Πειραιά, η μόνη εναλλακτική που βλέπει ο κ. Αναστασόπουλος είναι ο εξορθολογισμός των δραστηριοτήτων και των ροών σε συνολικό επίπεδο στα λιμάνια της Αττικής - Πειραιά, Λαύριο, Ελευσίνα Ραφήνα - και ο συντονισμός υπό μια κοινή στρατηγική ανάπτυξης και συντονισμού υπό τον Πειραιά, το Αττικό Λιμενικό Σύστημα.
«Με αυτό τον τρόπο ο Πειραιάς θα είναι σε θέση να μεταφέρει εμπορευματικό και επιβατικό έργο στα υπόλοιπα λιμάνια αυξάνοντας τους διαθέσιμους χώρους του για δραστηριότητες που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω υποδομών όπως λ.χ. η διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων και οχημάτων», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ και προσθέτει: «Παράλληλα θα αξιοποιηθούν οι υποδομές των λοιπών λιμένων της Αττικής που στην παρούσα φάση υποχρησιμοποιούνται ή/και αδρανούν δίνοντας νέα ώθηση στην ανάπτυξη των λιμανιών αυτών και των γειτονικών περιοχών. Ταυτόχρονα οι γειτονικοί του Πειραιά αστικοί ιστοί θα αποσυμφορηθούν με πολλαπλές θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον και την κυκλοφορία». Η πρόταση αυτή δεν είναι καινοφανής. Για πρώτη φορά περιλήφθηκε το 1993 στο «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Συγκοινωνιακής Υποδομής 2010» του υπουργείου Οικονομικών. «Σήμερα όμως, είναι περισσότερο από επιτακτική, καθώς επιβεβαιώνεται ποσοτικά αλλά και στρατηγικά», τονίζει χαρακτηριστικά.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: