Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Αιμορραγία 20 δισ. από το παράνομο εμπόριο


Tο αστρονομικό ποσό των 1720 δισ. ευρώ αγγίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το παραεμπόριο που γίνεται στη χώρα. Στοιχεία αναφέρουν ότι ένας στους επτά λιανέμπορους λειτουργεί έτσι, δηλαδή δεν δίνει απόδειξη λιανικής πώλησης στον αγοραστή του προϊόντος. Από την άλλη, ένα στα 10 ευρώ που καταβάλλει καθημερινά ο καταναλωτής για τις αγορές του κατευθύνεται σε προϊόντα του παραεμπορίου.
Μολονότι το παραεμπόριο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα καθώς αντιπροσωπεύει το 7% του διεθνούς εμπορίου, οι ενδείξεις λένε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο στη χώρα μας. Αυτό έχει οδηγήσει αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε οικονομικό τέλμα, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα ταμεία του οποίου είναι μείον κατά 70 δισ. ευρώ περίπου (παραεμπόριο+ παραοικονομία).
Ο ΣΕΛΠΕ
Τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά η πολιτική ηγεσία, αλλά αδυνατεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής να βρει λύση. Το μείζον θέμα του παραεμπορίου το ανακίνησε πρόσφατα και ο ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος) σε συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Π. Παυλόπουλο και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις, που κατέθεσε ο ΣΕΛΠΕ ως πιο ενδεδειγμένες για την εξάλειψη του προβλήματος, ήταν πρωτίστως η ενίσχυση των περιπολιών στο δρόμο αλλά και η καλύτερη αστυνόμευση των τελωνείων στα σύνορα και στα λιμάνια της χώρας. Προτάσεις, για τις οποίες ο ΣΕΛΠΕ εμφανίζεται να πήρε διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια υπουργεία ότι λόγω και των εορτών, θα υλοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Δ. Σκιαδά, εντός του προσεχούς διαστήματος πρόκειται να αποσταλούν έγγραφα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τόσο σε υπουργικό επίπεδο όσο και στον εμπορικό κόσμο της χώρας, προκειμένου να προχωρήσουν σε καταγραφή των παρανομιών που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους και να προτείνουν βάσει της εμπειρίας τους πιθανές λύσεις. Όπως τόνισε ο κ. Δ. Σκιαδάς, όλοι οι φορείς θα έχουν στη διάθεσή τους το πολύ ένα μήνα για να ολοκληρώσουν την εργασία αυτή, εκτιμά δε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση.
Πηγή:Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια: