Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

Τούρκοι, Αιγύπτιοι, Ελληνες πουλάνε τα λιμάνια τους

Μονομερώς και ενάντια στη γνώμη της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΟΜΥΛΕ), που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των εμπορικών λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του ΟΛΠ προανήγγειλε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, την άμεση παραχώρησή τους σε ιδιώτες.
Επίσης γνωστοποίησε αύξηση κατά 7,9% του κύκλου εργασιών του Οργανισμού, στο 9μηνο του 2007.Στην άμεση υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, για ιδιωτικοποίηση των δύο σταθμών, που είναι «αιμοδότες» των δύο Οργανισμών Διαχείρισης, αναφέρθηκε ο διορισμένος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος, παρουσία του νέου προέδρου Διον. Μπεχράκη, διορισμένου, μέχρι πρόσφατα, διευθύνοντος συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου.Για τους δύο σταθμούς, για τους οποίους ενδιαφέρονται έντονα αραβικές, αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες, ο κ. Αναστασόπουλος προέβαλε ως αναγκαίο να συναφθεί στρατηγική συμφωνία με ιδιώτες και έφερε ως παράδειγμα ανάλογες συμφωνίες για τα τουρκικά λιμάνια Σμύρνης και Μυρσίνης και τα αιγυπτιακά Σόχα και Πορτ Σάιντ.
Ο Καραμανλής είχε υποσχεθεί τα λιμάνια στους ΚινέζουςΟ ΟΛΠ καθυστερεί τις επενδύσειςΠρόσθεσε μάλιστα πως ο ΟΛΠ «καθυστερεί ήδη στην εφαρμογή του επενδυτικού σχεδίου» κάνοντας λόγο για ενίσχυση της δυναμικότητάς του και ανάληψη κυρίαρχου ρόλου στο έργο μεταφόρτωσης εμπορευμάτων στη Μεσόγειο.Επίσης, επικαλέστηκε τον ανταγωνισμό των λιμένων της περιοχής για να στηρίξει την άμεση υλοποίηση του γιγαντιαίου, όπως είπε, επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ «που χρειάζεται συμμαχία με το ιδιωτικό κεφάλαιο».Η προοπτική αυτή, εκτίμησε, «θα αποτρέψει καταχρηστικές πρακτικές και θα εξασφαλίσει στο βασικό μέτοχο, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, την απαραίτητη πρόσβαση στο λιμενικό γίγνεσθαι της χώρας».Ο κ. Αναστασόπουλος απέδωσε την άνοδο του τζίρου του ΟΛΠ κυρίως στις αυξήσεις κατά 23% των αυτοκινήτων που διακινήθηκαν από το λιμάνι, κατά 22% του εγχώριου φορτίου στα εμπορευματοκιβώτια και στον κατάπλου πλοίων. Τα προ φόρων κέρδη της περιόδου είπε ότι θα φτάσουν τα 26,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 54,8%.
Πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: