Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Ο πανικός με τα κινεζικά παιχνίδια ανησυχεί τις επιχειρήσεις

Financial Times 15/9/2007 6:52:31 μμ
Του Andrew Bounds
Μια «σπασμωδική αντίδραση» στον συναγερμό που έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα για τα επικίνδυνα παιχνίδια και τις τοξικές οδοντόκρεμες κινεζικής προέλευσης που εισήχθησαν στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανεμφάνιση των τελωνειακών φυλακίων στα σύνορα, υποστηρίζει μία από τις μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις της Ευρώπης.
Ο πανευρωπαϊκός σύνδεσμος εργοδοτών BusinessEurope φοβάται πως οι πολιτικοί μπορεί να αναιρέσουν τα επιτεύγματα της ενιαίας αγοράς, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς επιβάλλουν όλο και πιο αυστηρούς ελέγχους επί των εισαγόμενων προϊόντων.
Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι ότι το σήμα «CΕ», που επιτρέπει στα αγαθά να εισάγονται στην Ε.Ε. και να κυκλοφορούν ελεύθερα, βάσει εσωτερικών εταιρικών ελέγχων, αμφισβητείται πλέον ανοικτά, επειδή πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι αποτελεί κριτήριο ποιότητας. Οι σοσιαλιστές, η δεύτερη σε δύναμη παράταξη στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητούν αυστηρότερους ελέγχους και έχουν τη στήριξη των αριστεριστών και των Πρασίνων.
«Αυτό που σοκάρει είναι ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλοί που δεν γνώριζαν ότι το σήμα CE δεν εγγυάται την ασφάλεια του προϊόντος», επισήμανε ένα από τα μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας: «Πόσα ακόμη επικίνδυνα παιχνίδια υπάρχουν στα ράφια χωρίς να το γνωρίζουμε;»
Η Κρίστελ Σαλντεμόζε, η Δανέζα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών που ασχολείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τα σχέδια επέκτασης της χρήσης ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ποιότητας, δήλωσε: «Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να γίνονται συχνότερες και αυστηρότερες επιθεωρήσεις από τις τελωνειακές υπηρεσίες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των εισαγόμενων παιχνιδιών. Θα έπρεπε επίσης να εξετάσουμε και την ανάγκη θέσπισης ανεξάρτητης αρχής, ή διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των υφιστάμενων αρχών, για να παρέχουμε τις εγγυήσεις ασφάλειας που περιμένουν οι καταναλωτές».
Ωστόσο, ο Βίνσεντ ΜακΓκόβερν του BusinessEurope, υποστηρίζει ότι το σήμα «CΕ» ήταν μια επιτυχία και ότι η επέκταση της χρήσης του είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν συχνά τους ελέγχους ποιότητας για να απαγορεύσουν την κυκλοφορία αγαθών που προέρχονται από άλλα κράτη, υποστηρίζει. Το 25% των εμπορικών συναλλαγών στην Ε.Ε. των 480 εκατ. πολιτών δεν διέπεται από εναρμονισμένους κανονισμούς.
Το καθεστώς των προτύπων καθιερώθηκε το 1980 μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να δώσει τέλος στις προσπάθειες των Γάλλων να μπλοκάρουν τις εισαγωγές «cassis» επικαλούμενοι λόγους ποιότητας.
«Η ενιαία αγορά λειτουργεί, αλλά μόνο στο 70% των δυνατοτήτων της», δήλωσε ο κ. ΜακΓκόβερν.
«Η χειρότερη εξέλιξη σήμερα θα ήταν μια σπασμωδική αντίδραση. Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν λειτουργούν όπως πρέπει θα αρχίσουμε να σηκώνουμε ξανά τελωνειακά φυλάκια», πρόσθεσε. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν καλύτερο έλεγχο αντί να ρίχνουν το βάρος στη βιομηχανία, δήλωσε. Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, επίτροπος Βιομηχανίας της Ε.Ε., συμφωνεί. Ο ίδιος θέλει να μετατεθεί το βάρος της απόδειξης στις κυβερνήσεις, ώστε να είναι υποχρεωμένες να αποδεικνύουν γιατί ένα προϊόν κρίθηκε υποδεέστερης ποιότητας πριν το μπλοκάρουν.
Ωστόσο, δεδομένου ότι ακόμη και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μελετά το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενός νέου σήματος ασφάλειας για τα παιχνίδια, η πίεση ασκείται προς την κατεύθυνση της θέσπισης αυστηρότερων διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: