Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Κώδικας Δεοντολογίας για τις εξαγωγές


Πρόταση του ΟΠΕ προς τους φορείς καθώς οι παραπλανητικές ετικέτες και η νοθεία στο προϊόν έστω και από μόνο μία εταιρεία έχουν επιπτώσεις για ολόκληρο τον κλάδο
Κώδικα Δεοντολογίας για την αποφυγή της νοθείας προϊόντων και των παράνομων ετικετών καλούνται να υπογράψουν οι συλλογικοί φορείς των εξαγωγέων με πρωτοβουλία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). Ταυτόχρονα όμως ο ΟΠΕ προτείνει να γίνονται και συμπληρωματικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις εξαγωγές ελαιολάδου από τα τελωνεία. Οπως δήλωσε προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Π. Παπασταύρου, υφίσταται ο κίνδυνος «τώρα που στοχεύουμε σε μακροχρόνια και σταθερή αύξηση των εξαγωγών» ορισμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις να μην τηρούν τη νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα να βάζουν παράνομες ετικέτες ή και ακόμη να νοθεύουν το προϊόν.

Ο κ. Παπασταύρου υποστηρίζει ότι «μία μόνο επιχείρηση που δεν συμπεριφέρεται σωστάαρκεί για να δημιουργήσεισυνολικάπρόβλημα σε όλες τις άλλες.Σήμερα γίνονται μεγάλες προσπάθειες ενημέρωσης των επιχειρήσεων όπως και ελέγχων από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ, ο οποίος έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα.Αλλά ό,τι και να κάνει το κράτος,δεν αρκεί. Αυτό που πιστεύω και προωθούμε από τον ΟΠΕ είναι το να γίνει συνείδηση στους φορείς,δηλαδή στα συλλογικά τους όργανα,ότι ο κύριος μηχανισμός αποφυγής αυτού του δυσάρεστου φαινομένου θα προέλθει μόνο από αυτοπροστασία». Για τους λόγους αυτούς, προσθέτει ο πρόεδρος του ΟΠΕ «εισηγούμεθα στους φορείς να προσυπογράψουν Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη τους και να τον εφαρμόζουν.Είναι κοινό μυστικόότι όλοι γνωρίζουν αυτούς που κάνουν παρατυπίες,ακόμη και σε όλες τις λεπτομέρειες,πολύ προτού,τυχαία,πέσουν στον έλεγχο του ΕΦΕΤ.Οι υγιείς επιχειρήσεις επενδύουν,προσπαθούν,θέλουν να επιτύχουνκαι πρέπει και μπορούν,για το καλό το δικό τους,να αποφύγουν το πρόβλημα. Μπορούν να κάνουν κάτι αποτελεσματικά και εύκολα και να μην εναποθέτουν τη λύση στο κράτος και στα αστυνομικά μέτρα».
Copyright © ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: