Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Scanner ακτίνων Χ στα τελωνεία

Εγκατάσταση ακτίνων Χ στα τελωνεία στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 για την πάταξη του λαθρεμπορίου αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η ετήσια διαφυγή εσόδων μόνο από τα καπνικά προϊόντα υπολογίζεται στα 650 με 700 εκατ. ευρώ.
Εκτελωνισμοί Κουρτέσης Αλέξανδρος - ΑΚ Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου και όπως ανακοίνωσαν αμέσως μετά η λειτουργία του συστήματος θα προωθηθεί άμεσα με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η Διυπουργική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι, νωρίτερα από το τέλος του έτους, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και θα εγκατασταθούν τα πρώτα 10 συστήματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Το σύστημα, με συνολικό προϋπολογισμό 30 με 40 εκατ. ευρώ θα εγκατασταθεί στα λιμάνια και τις μεγάλες πύλες εισόδου της χώρας και θα αφορά και αυτοκινούμενη τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι φυσικοί έλεγχοι.
Ο κ. Μηταράκης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπέβαλε πρόταση προς την αρμόδια Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης για την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένο Σύστημα - Υπηρεσίες Καταγραφής Διερχόμενων Οχημάτων και Ανίχνευσης Φορτίων» στα τελωνεία της χώρας (x-ray scanners), με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
«Το έργο θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και ο ιδιώτης ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή, προμήθεια, θα είναι υπεύθυνος για τη μακροχρόνια καλή λειτουργία του συστήματος για 12 έτη.
www.ektelonismos.comΘα αμείβεται στη βάση της λειτουργικότητας του συστήματος από το ελληνικό δημόσιο.
Η υλοποίηση και εφαρμογή της σχετικής Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, εκτός από την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συστημάτων μέσω των προσφερόμενων υπηρεσιών στο επιθυμητό επίπεδο ποιότητας, αναμένεται να ενδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις σχετικές διαδικασίες» δήλωσε ο υφυπουργός.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο και επισήμανε: «Αντίθετα, υπάρχει η πλήρης πολιτική βούληση για την πάταξη του λαθρεμπορίου, σε κάθε μορφή, όπως αποδεικνύεται και σήμερα».
Από την πλευρά της, η κυρία Σαββαΐδου είπε: «Με την υλοποίηση του έργου των αυτοκινούμενων ανιχνευτικών συστημάτων ελέγχου μέσω ΣΔΙΤ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ενισχύσει το οπλοστάσιό της για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Η αύξηση του ποσοστού διενεργούμενων μη παρεμβατικών ελέγχων επί των διακινούμενων φορτίων θα οδηγήσει στη
  • μείωση των δομών παραβατικότητας, στον 
  • περιορισμό των διαφυγόντων εσόδων του Δημοσίου, στη 
  • βελτίωση του ρυθμού διεκπεραίωσης των τελωνειακών διαδικασιών, καθώς και στην 
  • ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας με θετικό αντίκτυπο στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας».
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νικόλαος Μαντζούφας.
Πηγή:Ναυτεμπορική
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709