Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Άνοιξε ο δρόμος για την πώληση του Υπόλοιπου ΟΛΠ !!

Χτές 30/08/13 επετεύχθη συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ-COSCO για νέες επενδύσεις του κινεζικού ομίλου στο λιμάνι του Πειραιά ύψους 230 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ (προβλήτας 1)

Το εγγυημένο αντάλλαγμα που καταβάλει η COSCO προσαρμοζεται βάσει του ΑΕΠ  (λόγω της μεταβολής των οικονομικών δεδομένων), αίτημα που είχε υποβάλει η κινεζική εταιρία.
Από την πλευρά της, η κινεζική πλευρά τονίζει, ότι με την κατασκευή της προβλήτας 3 στη δυτική πλευρά, ο αριθμός των διακινούμενων φορτίων θα ανέλθει από τα 3,7 εκατ. TEU στα 6,7 ΤEU, εκτιμώντας, ότι το λιμάνι του Πειραιά θα γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό.

Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, με βάση το Πρακτικό αυτό η ΣΕΠ Α.Ε. αναλαμβάνει:

  • (α) να κατασκευάσει και το δυτικό τμήμα του Προβλήτα ΙΙΙ
  • (β) να κατασκευάσει για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε. το νέο τερματικό σταθμό Προβλητών Πετρελαιοειδών και τα δίκτυα του
  • (γ) να αναβαθμίσει τον Προβλήτα ΙΙ με 12 E-RTG’s, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά του
  • (δ) να αναβαθμίσει τον Ανατολικό και Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ με εξοπλισμό κατ’ ελάχιστον 7 Γ/Γ Super Super Post Panamax και 16 RMG’s, ώστε να δέχεται τα νέας γενιάς πλοία.
  • (ε) να χρηματοδοτήσει όλα τα πιο πάνω έργα με ποσά ύψους 230 εκατ. ευρώ,
  • (ζ) να συνεχίσει να καταβάλει στον ΟΛΠ Α.Ε. τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης ετήσια οικονομικά ανταλλάγματα,
  • (στ) να μην καταργηθεί το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα, αλλά να προσαρμοσθεί η καταβολή βάσει οικονομικών δεικτών (ΑΕΠ) λόγω της μεταβολής των οικονομικών δεδομένων στη σύνθεση των φορτίων της αρχικής Σύμβασης.
  • (η) να προσκομίσει ή επεκτείνει τις εγγυητικές επιστολές για την κάλυψη της κατασκευής του έργου του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ και
  • (θ) με τα πιο πάνω έργα, να αυξήσει τη δυναμικότητα του ΣΕΜΠΟ/ΣΕΠ ετησίως από 3.700.000 TEU’s σε 6.200.000 TEU’s.
  • (Ι) Παράλληλα δε θα κατασκευάσει και αλιευτικό καταφύγιο και μαρίνα.
Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης παραμένει αμετάβλητη για όλα τα έργα (μέχρι το 2044). Ο νέος δυτικός Προβλήτας ΙΙΙ θα είναι λειτουργικά έτοιμος το 2020.
Παρεμπιπτόντως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βλέποντας τη δυστοκία στη λήψη αποφάσεων που εμφανίζει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς «χηρεύει» και η θέση του προέδρου, έδωσε εντολή στο υπουργείο Ναυτιλίας να αναλάβει δράση και να ετοιμάσει άμεσα το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, μέσω της πώλησης μετοχών.
Πηγή:Διαδίκτυο
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Έτοιμο "στα χαρτιά" το πρώτο ελληνικό δίκτυο logistics

Φώτο από Supply-Chain 
Συμφωνία μεταξύ 26 σημαντικών βιομηχανικών, και εμπορικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, εταιριών μεταφορών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού δικτύου logistics για τη μεταφορά εμπορευμάτων, αρχικά στον κεντρικό άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε σε εσπερίδα που διοργάνωσαν στην Αθήνα ο ΣΕΒ και η Ελληνική Εταιρία Logistics με τίτλο.
«Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των logistics στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα», και χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης.
Όπως επισημαίνεται, η συμφωνία αυτή θεσμοθετεί το πρώτο στη χώρα μας Ελληνικό Δίκτυο logistics με μετρήσιμο αναπτυξιακό όφελος για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.
Το Δίκτυο θα εξυπηρετεί στην Αθήνα το Ικόνιο και το Θριάσιο, και στη Θεσσαλονίκη τον Κεντρικό Σταθμός της Θεσσαλονίκης και τη Σίνδο.
Συμπληρωματικά θα δίνεται η δυνατότητα door-to-door εξυπηρέτησης σε κοντινές περιοχές εφόσον υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον.
Αρχικά, θα γίνονται πέντε δρομολόγια την εβδομάδα ενώ υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς container τριών κατηγοριών (45', 40' και 20').
Οι πελάτες του Δικτύου Logistics έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τον όγκο και την τακτικότητα του διακινούμενου φορτίου για τις οποίες ισχύει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν ήδη στις συνέργειες του Δικτύου Logistics είναι οι εξής επιχειρήσεις:

. ΑΒ Βασιλόπουλος AE, 
. Barilla Hellas AE, 
. BEIERSDORF HELLAS AE, 
. ΒΙΕΞΑΛ AE, 
. Cargo Group Logistics ΕΠΕ
. Coral AE, 
. DHL EXPRESS ΕΛΛΑΣ Α.Ε., 
. Διακίνησις AE, 
. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών  Ηρακλείου Κρήτης, 
. GlaxoSmithKline ΑΕΒΕ
. Goldair Cargo ΑΕ
. HERBALIFE INTERNATIONAL GREECE, 
. Inter IKEA Systems BV, 
. Procter & Gamble Hellas ΕΠΕ
. Sanofi-Αventis AEBE, 
. SHELMAN ΕΛΛΗΝΟΕΛΒΕΤΙΚΗ       ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΞΥΛΟΥ ΑΕ, 
. Kuehne-Nagel AE, 
. ΜΑΒΕ AEBE, 
. Masterlink ΑΕ
. Medfrigo SA, 
. Metron Logistics AE,
. ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS ΑΕΒΕ
. SARMED Hellenic Warehouses S.A., 
. Schenker AE, 
. ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ
. Τσιρίκος Γρηγόριος ΙΜΕ ΕΠΕ

ωστόσο το δίκτυο είναι ανοιχτό για όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις, το εκτιμώμενο μέσο όφελος για τους τακτικούς χρήστες της υπηρεσίας μπορεί να ξεπεράσει το 10% και μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο για τους συμμετέχοντες σε περίπτωση ευρύτερων συνεργιών μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και διεύρυνσης του Δικτύου.
Άλλες συνέργειες που διερευνώνται, είναι η συνεκμετάλλευση κοινού δικτύου διανομής εντός Αττικής και η ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για παροχή ηλεκτρονικής απόδειξης παράδοσης. Στη συνέχεια το Δίκτυο Logistics θα διερευνήσει συνέργειες στην κοινή χρήση και ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων ή/και αποθηκών, στην ανάπτυξη διαδικτυακή πλατφόρμας για την ενοποίηση/συνδυασμό φορτίων και τη βέλτιστη αξιοποίηση της μεταφορικής ικανότητας, στην προώθηση- προβολή του δυναμικού Logistics της Ελλάδας προς το εξωτερικό, στην μεταφορά τεχνογνωσίας, κτλ.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής σημείωσε ότι ο τομέας των Logistics αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ που αγγίζει το 12% σήμερα. «Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όπου για την επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απαιτείται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο η περίπτωση των logistics έχει σημαντική αξία ως υποδείγματος συνεργασίας της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα που καταφέρνουν από κοινού να διαμορφώσουν το αναπτυξιακό μέλλον ενός κλάδου. Το υπόδειγμα αυτό, τόνισε ο κ. Κυριαζής, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πρόσφορο έδαφος για την υιοθέτηση αντίστοιχων αναπτυξιακών υποδειγμάτων και σε άλλους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Logistics Σωτήρης Τριχάς τόνισε ότι αν υιοθετηθεί το Master Plan της ΕΕL κι οι βασικές δράσεις που προτάσσει, τότε η ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο αναζωπυρώνεται.

Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Πηγή: ΑΠΕ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.ektelonismos.com 
http://custom-brokers.blogspot.com 
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Κάτι δεν πάει καλά στο Λιμάνι ???

Φόβους για κινεζικό... αδιέξοδο στο λιμάνι του Πειραιά δημιουργεί η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας μέχρι στιγμής μεταξύ κυβέρνησης και Cosco για το θέμα της αναστολής καταβολής του εγγυημένου τιμήματος που ζητούν οι Κινέζοι μέχρι το 2025 με αντάλλαγμα τις νέες επενδύσεις ύψους 224 εκ. ευρώ στον προβλήτα ΙΙΙ.
Το μνημόνιο προέβλεπε πως οι Κινέζοι θα προχωρούσαν σε νέα επένδυση 224 εκ. ευρώ στον προβλήτα ΙΙΙ, αλλά ζητούν να σταματήσουν να καταβάλλουν το ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα που προβλέπεται από τη σύμβαση του 2009 και το οποίο είναι της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Επέκταση
Η Κομισιόν άλλωστε έχει ήδη θέσει μια σειρά ζητημάτων, όπως εάν η επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ στο δυτικό τμήμα αποτελεί επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης παραχώρησης ή απαιτεί νέο διαγωνισμό, αλλά και αν η τροποποίηση του οικονομικού ανταλλάγματος αλλοιώνει βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης παραχώρησης του 2008.
Ναυτιλιακοί κύκλοι πάντως ανέφεραν πως η στάση των Κινέζων δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά σχετικά με την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του Πειραιά, επισημαίνοντας πως εάν η Cosco ήθελε να εξαγοράσει τον Πειραιά και να καταστεί βασικός μέτοχος, δεν θα έθετε μετ΄ επιτάσεως το θέμα αναστολής καταβολής του εγγυημένου τιμήματος.
Πώληση ΟΛΠ
Στον... αέρα ο διαγωνισμός
Η αναζήτηση φιλικού διακανονισμού με τους Κινέζους έχει ήδη πάει πίσω τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό πώλησης του ΟΛΠ. Βάσει του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος για την ιδιωτικοποίηση του Πειραιά, θα έπρεπε μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού που αφορά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, ωστόσο κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο πλέον. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της για το αν ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει πώληση μετοχών ή παραχώρηση δραστηριοτήτων. Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως, έχει προκρίνει την πώληση μετοχών.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Όλα παίζουν γύρω από την Rosco)
Να «δέσει» την επιτυχία του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιδιώκει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Εταιρίας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΣΤΥ ή Rosco).
Η αποκρατικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ επιτρέπει στον επενδυτή να είναι αυτόνομος, ελέγχοντας το απαιτούμενο “κύκλωμα” με σκοπό τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κόστους.
Και αυτό διότι παραχωρείται ο κλάδος της λειτουργίας των τρένων, ο κλάδος της συντήρησής τους, με τον ιδιώτη να έχει τη δυνατότητα της υλοποίησης επενδύσεων σε εμπορευματικές υποδομές στο Θριάσιο Πεδίο. Αυτή εξάλλου, είναι η αιτία για την οποία οι Κινέζοι της Cosco, που δραστηριοποιούνται ήδη στο λιμάνι του Πειραιά, επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν το 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Rosco.
Επίσης οι Ρώσοι επιδιώκουν να αποκτήσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με στόχο την κερδοφόρα ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών που αντιπροσωπεύουν ένα πολύ χαμηλό ποσοστό του συνολικού έργου (0,4 δισ. τονοχιλιόμετρα το 2011 έναντι 34 δισ. των γαλλικών σιδηροδρόμων). Ήδη η συγκεκριμένη αγορά αρχίζει να αναπτύσσεται, με το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρήσεων Logistics να έχει συνάψει  πρόσφατα στρατηγική συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταφορά εμπορευμάτων στον κεντρικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Στους υποψήφιους διεκδικητές συγκαταλέγεται η ιταλική Trenitalia, η γερμανική  Deutsche Bahn AG, η γαλλική SNCF, αλλά και παίκτες της διεθνούς αγοράς logistics.
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Πηγή: Διαδίκτυο
http://www.ektelonismos.com 
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709










Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Λαθρεμπόριο τσιγάρων από Βουλγαρία

 H Ένωση τελωνειακών υπαλλήλων Μακεδονίας εξέδωσε το το ποιο κάτω δελτίο τύπου.

Από το Γραφείο Τύπου

Το Σάββατο 17/8/2013 και ώρα 14.30΄, υπάλληλοι του κλιμακίου του Τελωνείου Σερρών στο... μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιούσαν στον οδικό άξονα Προμαχώνα-Σερρών, διαπίστωσαν ότι ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας OPEL VECTRA, που οδηγούσε Βούλγαρος υπήκοος μετέφερε 119 κούτες (1190 πακέτα) τσιγάρων. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν άλλοι τρεις Βούλγαροι υπήκοοι. Τα τσιγάρα ήταν επιμελώς κρυμμένα κάτω από τα πατάκια του αυτοκινήτου, μέσα σε φορητά ψυγεία, μέσα σε ηχεία και σε βαλίτσες με ρούχα.

Οι δράστες προμηθεύθηκαν τα τσιγάρα από τη Βουλγαρία και είχαν σκοπό να τα προωθήσουν στην Ιταλία, όπου και μετέβαιναν.

Το μεταφορικό μέσον και τα τσιγάρα κατασχέθηκαν. Σε βάρος των δραστών σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση των διατάξεων περί λαθρεμπορίας του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΡΕΤΣΗΣ                                 ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ

Πηγή:Τρομακτικό
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com 
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Λαθρεμπόριο Δερμάτων Λύκου μεταξύ Αθήνας Πεκίνου απο το Ελ. Βενιζέλος

Η φωτο που έκανε τον γύρο του κόσμου
Οι αρχές του διεθνούς αεροδρομίου του Πεκίνου, στην Κίνα, κατέσχεσαν 645 δέρματα λύκων, τα οποία έφτασαν εκεί προερχόμενα από το «Ελ. Βενιζέλος».

Τα δέρματα ήταν κρυμμένα σε σάκους που είχαν σήμανση ότι περιείχαν υπολείμματα δερμάτων.
Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, πρόκειται για το μεγαλύτερο φορτίο λαθρεμπορίου προϊόντων που προέρχονται από απειλούμενα είδη, και που έχουν κατασχεθεί στη χώρα, εδώ και μια δεκαετία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το φορτίο αποτελούνταν από 30 σάκους, είχε συνολικό βάρος 1,4 τόνο και είχε κοστολογηθεί, σύμφωνα με τα έγγραφα που το συνόδευαν, για 3.700 δολάρια.
Η χαμηλή, τιμή του φορτίου ήταν αυτή που αναφέρεται πως κίνησε το ενδιαφέρον των αρχών και τους έκανε να ελέγξουν με ακτίνες Χ το περιεχόμενο των σάκων και να ανακαλύψουν ότι ο καθένας είχε από περίπου 20 δέρματα καλυμμένα με ρετάλια από άλλες γούνες.
Επρόκειτο για γούνες κυρίως από καφέ λύκους, αλλά υπήρχαν επίσης μαύροι και γκρίζοι, αλλά είναι αμφίβολο να προέρχονται όλοι από την ελληνική ύπαιθρο καθώς εκτιμάται ότι ο συνολικός πληθυσμός των ζώων στην Ελλάδα φτάνει τους 700.
Οι αρχές ερευνούν την εμπλοκή μιας διεθνούς μεταφορικής εταιρείας ?????? με κινεζική έδρα. ?????? Υπολογίζεται ότι το φορτίο είχε πραγματική αξία γύρω στα 250.000 ευρώ.
Πηγή:Tvxs
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Τι θα ισχύει σε περίπτωση που κάποιος θέλει να εξάγει αυτοκίνητο του οποίου έχουν κατατεθεί οι πινακίδες

Με πρόσφατη εγκύκλιο που απέστειλε στα Τελωνεία και τις ΔΟΥ, το υπουργείο Οικονομικών ορίζει πως σε κάποιο αυτοκίνητο που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας, ο ιδιοκτήτης του ή ο έμπορος που το έχει στην κατοχή του θα πρέπει να προβεί σε άρση της ακινησίας, καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας, ώστε να μπορέσει να το εξάγει στην αλλοδαπή.
Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις καθώς μέχρι πρότινος κανείς δεν κατέβαλε τα τέλη κυκλοφορίας για να εξάγει κάποιο Ι.Χ. που ήταν κατατεθειμένες οι πινακίδες κυκλοφορίας του, με συνέπεια οι εξαγωγές αυτοκινήτων να στοιχίζουν ακριβά.
Από την άλλη πλευρά, κάποιες ΔΟΥ και Τελωνεία ερμηνεύουν όπως εκείνοι νομίζουν την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα κάποιες εφορίες να απαιτούν την καταβολή των Τελών στα Ι.Χ. που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας ώστε να εξαχθούν και κάποιες άλλες όχι.
Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει η Ημερησία φαίνεται ξεκάθαρα πως για να εξαχθεί κάποιο όχημα στο οποίο έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του να προβεί σε άρση της ακινησίας καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους ώστε να μπορέσει να εξαχθεί.
Πηγή:News247
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η Χώρα μας πύλη εισόδου των προϊόντων «μαϊμού» στην Ε.Ε.

Μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών από τις οποίες προέρχονται προϊόντα «μαϊμού» που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στα τελωνεία της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκαταλέγεται η Ελλάδα, γεγονός που έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει ότι η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πύλες εισόδου για την υπόλοιπη Ε.Ε. των απομιμήσεων. Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα προέλευσης για το μεγαλύτερο ποσοστό λαθραίων αλκοολούχων ποτών, (61,55%), στοιχείο που συνδέεται και με τις διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ). Συνολικά, πάντως, στα τελωνεία της Ε.Ε. κατακρατήθηκαν το 2012 πάνω από 40 εκατομμύρια προϊόντα απομιμήσεων με την αξία τους να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για τα προϊόντα «μαϊμού», το 2012 στα ελληνικά τελωνεία κατακρατήθηκαν σε 171 περιπτώσεις 941.337 προϊόντα. Τα περισσότερα προϊόντα εντοπίστηκαν στην Ιταλία, 6.108.760, χώρα που επίσης αποτελεί πύλη εισόδου για προϊόντα «μαϊμού», κυρίως κινεζικής προέλευσης.

Η Κίνα, άλλωστε, παραμένει η βασικότερη χώρα προέλευσης των προϊόντων απομίμησης που εισάγονται και διακινούνται στις ευρωπαϊκές χώρες, με το μερίδιό της, με βάση τον αριθμό των αντικειμένων που εντοπίστηκαν και κατακρατήθηκαν στα τελωνεία, να φτάνει το 64,51% και με βάση την αξία το 77,09%.
Η Ελλάδα, ως χώρα προέλευσης (σ.σ. αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τα προϊόντα κατασκευάζονται εδώ αλλά εισάγονται στην Ε.Ε. από την Ελλάδα) συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πρώτων χωρών με μερίδιο, βάσει του αριθμού των προϊόντων, 2,08%.
Εκτός των αλκοολούχων ποτών, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλές επιδόσεις και στους αναπτήρες, καθώς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα προέλευσης των προϊόντων αυτών, με ποσοστό 35,07%, μετά την Κίνα (64,87%).
Πέραν, βεβαίως, της Κίνας, πλούσια είναι η «δραστηριότητα» και άλλων χωρών.
Ετσι, για παράδειγμα, η πρώτη πηγή προέλευσης για τρόφιμα «μαϊμού» είναι το Μαρόκο, το Χονγκ Κονγκ για το CD/DVD και άλλα προϊόντα καπνού (κυρίως ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά υλικά γέμισής τους) και η Βουλγαρία για υλικά συσκευασίας.
Συνολικά από τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν, τα τσιγάρα είναι από τις σημαντικότερες κατηγορίες προϊόντων που κατακρατήθηκαν (31%), ενώ διάφορα εμπορεύματα (π.χ. φιάλες, φανοί, κόλλες, μπαταρίες, σκόνες καθαρισμού) ήταν η επόμενη κατηγορία (12 %), ακολουθούμενη από τα υλικά συσκευασίας (10%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι έχει αλλάξει δραστικά ο τρόπος εισόδου των απομιμήσεων στην Ε.Ε. Παλαιότερα, τα προϊόντα αυτά εντοπίζονταν συχνά σε μεγάλα κοντέινερ που έφταναν στα τελωνεία μέσω πλοίων και φορτηγών. Τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο, όπως διαπιστώνει η Κομισιόν, πολλά προϊόντα «μαϊμού» φτάνουν στην Ε.Ε. σε μικρές συσκευασίες, μέσω ταχυδρομείου, κάτι που οφείλεται στην αύξηση των αγορών μέσω Διαδικτύου.
Πηγή: Καθημερινή
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Λαθραία τσιγάρα Κατασχέθηκαν στον Πειραιά

Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ποσόν των 6.231.494 ευρώ.

 Μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά από υπαλλήλους του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Ε΄ Τελωνείου Πειραιά.

Συγκεκριμένα, τις μεσημβρινές ώρες της 07-08-2013 μετά από έρευνα που διενεργήθηκε σε τρία (3) εμπορευματοκιβώτια που είχαν αφιχθεί την προηγούμενη (06-08-2013) στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 37.200.000 τεμάχια τσιγάρων (1.860.000 πακέτα).
Ως δηλωθέν φορτίο είχαν δηλωθεί ότι περιείχαν και τα τρία εμπορευματοκιβώτια πλαστικά ψυγεία χειρός.
Ως αποστολέας εμφανίζεται εταιρεία στη Σιγκαπούρη και ο τελικός τους προορισμός ήταν η πόλη των Σκοπίων, όπου εμφανίζεται η παραλήπτρια εταιρεία, ενώ από την χώρα μας διέρχονταν ως transit.
Πηγή:Καθημερινή
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709