Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση Της ΤτΕ σχετικά με τις Πληρωμές στα Τελωνεία

Κουρτέσης Αλέξανδρος
Το Υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε το πιο κάτω έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος με το οποίο γνωρίζει ότι από τις 27/03/2013 θα γίνονται δεκτές επιταγές των Κυπριακών τραπεζών προς συμψηφισμό .
Διαβάστε όλη την ανακοίνωση εδώ


Πηγή:Υπ. Οκονομικών
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Kύπρος: Τα τελωνεία δεν παίρνουν επιταγές και ζητούν μετρητά

Συμβόλαια και αγοραπωλησίες έχουν εν πολλοίς παγώσει, επιχειρηματίες και καταναλωτές «στραγγίζουν» σταδιακά από ρευστό, αφού ολοένα και περισσότεροι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας ζητούν ζεστό χρήμα για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές.
Προϊόντα μένουν «εγκλωβισμένα» σε λιμάνια περιμένοντας τον εκτελωνισμό τους, ενώ στη λογική «τοις μετρητοίς» μπαίνει σιγά σιγά και το φάρμακο, με τους προμηθευτές να δίνουν τελεσίγραφο στους φαρμακοποιούς ότι δέχονται πλέον μόνο μετρητά.
Την ίδια στιγμή, οι παραγγελίες των εισαγωγέων φαρμάκων βρίσκονται στην... αναμονή, αλλά το υπουργείο Υγείας του νησιού έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την επάρκεια φαρμάκων.
Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εισαγωγείς - προμηθευτές. «Τα τελωνεία δεν παίρνουν επιταγές και ζητούν μετρητά. Άρα κι εμείς πουλάμε τοις μετρητοίς για να μαζέψουμε χρήματα και να εκτελωνίσουμε», σημειώνει ο κ. Ζήνων Μαρκίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει, σε λιμάνια μένουν προϊόντα -κυρίως τσιγάρα και ποτά, αλλά επίσης φάρμακα, κάποια τρόφιμα και πρώτες ύλες- που περιμένουν να ανοίξουν οι τράπεζες για να εκτελωνιστούν. Όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται. «Αν δεν δώσουν λύση άμεσα, από την Τρίτη θα σταματήσουν τα πάντα. Δεν θα υπάρχει ούτε ρευστό ούτε εμπορεύματα. Κάθε μέρα που περνά χάνουμε εκατομμύρια ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Μαρκίδης.
Πηγή:ego (Απόσπασμα)
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Σύλληψη δραστών για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων



Πηγή: Ελληνική Αστυνομία
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Έρευνα Ντάμπινγ για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά !!


Αναλυτική περιγραφή των κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να καταγράφονται κατά την είσοδό τους σε χώρες της ΕΕ περιλαμβάνει ο Κανονισμός που εξέδωσε η Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την καταγραφή ενόψει των αποφάσεων που αναμένεται να λάβει σχετικά με την επιβολή αντισταθμιστικών δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά φωτοβολταϊκά, μετά από επίσημες καταγγελίες περί κινεζικού ντάμπινγ και παράνομων επιδοτήσεων.
Όπως εκτιμούν παράγοντες του χώρου, η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ότι η επιβολή δασμών αποτελεί το πλέον πιθανό σενάριο.
Άλλωστε, η ίδια η Κομισιόν στο κείμενο του Κανονισμού σημειώνει ότι τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα συνηγορούν στο ότι πράγματι οι κινεζικές εταιρίες έχουν υιοθετήσει πρακτικές που πλήττουν τον ανταγωνισμό και προκαλούν σημαντικές ζημιές στις εγχώριες βιομηχανίες.
Συνέχεια εδώ για να κατεβάσετε τον κανονισμό.

Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Έξαρση του παρεμπορίου εν’ όψη πασχαλινής περιόδου


http://www.ektelonismos.com
Οι ...........
δρόμοι Της Μαϊμούς
Έξαρση του παράνομου εμπορίου αναμένουν οι αρχές εν’ όψη της πασχαλινής περιόδου.
Ο επικεφαλής του συντονιστικού ελέγχου του παράνομου εμπορίου, Δημήτρης Μπουλούκος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε, ότι έλεγχοι συντονίζονται στα τελωνεία στην εύρεση παράνομων αποθηκών αλλά και πλανόδιων πωλητών προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο.
Υπολογίζεται ότι ο τζίρος ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ από τα οποία χάνονται και φόροι και δασμοί από το ελληνικό δημόσιο.

Πηγή:ΣΚΑΙ
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709



Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ε' Τελωνείο Πειραία : Οι φράκτες ήτανε τσιγάρα ?

Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων  κατασχέθηκε από υπαλλήλους  του Τμήματος  Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε Π.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ  σε συνεργασία με υπαλλήλους του Ε΄ Τελωνείου Πειραιά. Συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες της 11-3-2013, μετά από έρευνα σε δύο (2) εμπορευματοκιβώτια  στο λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν   συνολικά 1.250.000 πακέτα τσιγάρα μάρκας  RAQUEL  και  GOLD CLASSIC. Τα εμπορευματοκιβώτια είχαν αφιχθεί  την 12/2/2013 από το λιμάνι  COLOMBO της  SRI LANKA. Ως δηλωθέν εμπόρευμα είχαν δηλωθεί ξύλινοι εξωτερικοί φράκτες. Ως παραλήπτης  εμφανίζεται Κύπριος υπήκοος 39 ετών , ο οποίος  έχει δηλώσει  ψευδή στοιχεία στην αρμόδια φορολογική Αρχή. Οι διαφυγόντες δασμοί  ανέρχονται σε 3.870.000 €.
Πηγή : Εκτελωνιστική Συσπείρωση

Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Τελωνεία : Χρειάζονται περισσότερο προσωπικό γιατί "Μπάζουν"


Ανάρτηση Από :Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Πειραιά
Πολλές επιτυχίες καταγράφει στο ενεργητικό του το Β' Τελωνείο Θεσσαλονίκης που έχει στη δύναμή του μόνο τρία άτομα, ενώ λόγω της θέσης του (σ.σ. βρίσκεται στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας που αποτελεί βασική πύλη εισόδου για προϊόντα παραποίησης προερχόμενα από τρίτες χώρες) και του ρόλου του (είναι τελωνείο εισαγωγής - εξαγωγής αλλά και διαμετακόμισης) βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος της διακίνησης των λαθραίων και των παραποιημένων προϊόντων. Από αυτό περνούν καθημερινά εκατομμύρια τόνοι φορτίων με την… τελευταία λέξη της μόδας σε απομίμηση. Οι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων της διακίνησης συνήθως χρησιμοποιούν για προκάλυψη -«τάπα» όπως λέγεται στη γλώσσα των τελωνειακών- πάσης φύσεως αντικείμενα, από… χαρτοπετσέτες και βρεφικές πάνες μέχρι γυαλικά, τηγάνια, παιδικά αμαξάκια, πλακάκια και έπιπλα. Τέτοιου είδους αντικείμενα τοποθετούνται στο κλείσιμο του κοντέινερ ώστε να παραπλανήσουν τους τελωνειακούς εφόσον ανοιχτεί το φορτίο. Μάλιστα επιλέγουν πάντα τα μεγαλύτερα σε μέγεθος κοντέινερ ώστε να διακινούν μεγαλύτερες ποσότητες και να καλύπτουν ακόμη και τη… χασούρα που έχουν λόγω της τοποθέτησης στο κοντέινερ της «τάπας». Το ρίσκο είναι μεγάλο αλλά τα κέρδη γι' αυτούς ακόμη μεγαλύτερα.

Στην πράξη, πάντως τα παράνομα φορτία σπάνια εντοπίζονται, αφού τα τελωνεία δεν διαθέτουν ειδικά σκάνερ που «ακτινογραφούν» το εσωτερικό των κοντέινερ και ο αριθμός των διεγματοληπτικών ελέγχων δεν είναι ο επιθυμητός ελλείψει προσωπικού. Ακόμη και το πολυδιαφημισμένο από το υπουργείο Οικονομικών Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ανάλυσης Κινδύνου Τελωνείων (ΟΠΣΤ) ελάχιστα βοηθά -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- στον εντοπισμό παράνομων φορτίων: Βάσει των στοιχείων του Β' Τελωνείου Θεσσαλονίκης το ΟΠΣΤ οδηγεί στο μόλις 2% των κατασχέσεων. Αντίθετα, το 98% των επιτυχιών οφείλεται στη διασταύρωση στοιχείων που ζητούν οι τελωνειακοί όταν έχουν υπόνοιες για κάποιο εμπόρευμα. Τις υποψίες κινούν διάφορα στοιχεία όπως για παράδειγμα αν αναφέρεται στα έγγραφα πως πρόκειται για «δείγματα», ενώ το κοντέινερ είναι τεράστιο και αν ανάλογα «δείγματα» αποστέλλονται συχνά από την ίδια εταιρία. Σε τέτοιες -και όχι μόνο- περιπτώσεις ελέγχονται το δηλωτικό έγγραφο του πλοίου, οι φορτωτικές, ενώ σημαντικές πληροφορίες αναζητούνται και στο αρχείο κατασχεμένων.

Ανάρτηση Από :Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Πειραιά
Πάντως, παρά τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό το Β' Τελωνείο Θεσσαλονίκης από το 2007 μέχρι σήμερα έχει κατασχέσει 360 εκατ. τεμάχια λαθραία τσιγάρα (σ.σ. δασμολογικές και φορολογικές επιβαρύνσεις υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ) και 2,9 εκατ. τεμάχια παραποιημένων προϊόντων (1.050.000 είδη ρουχισμού, 600.000 υποδήματα, 400.000 μπαταρίες, 110.000 ρολόγια και 740.000 άλλα είδη όπως αξεσουάρ, ζώνες, καπέλα κ.λπ.). Μια από τις σημαντικές επιτυχίες που είχε ήταν ο εντοπισμός και η κατάσχεση 38.000 κενών φιαλών βότκας με τη φίρμα επώνυμης εταιρίας. Τα μπουκάλια έφτασαν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την Κίνα με δηλωμένο προορισμό τα Σκόπια. Στο ίδιο κοντέινερ υπήρχαν 40.000 πώματα και ασημόχαρτα αλλά και το μηχάνημα για την εμφιάλωση -στη Θεσσαλονίκη- προφανώς νοθευμένης βότκας που θα κατέληγε σε σούπερ μάρκετ και μπαρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το ΟΠΣΤ όλες αυτές οι κατασχέσεις είχαν χαρακτηριστεί μεσαίας επικινδυνότητας και εκατομμύρια τεμάχια παραποιημένων και επικίνδυνων για την υγεία προϊόντων θα κατέκλυζαν την αγορά, αν οι τελωνειακοί δεν ανέτρεχαν στο δηλωτικό των πλοίων και τις φορτωτικές.

Σημαντικές επιτυχίες καταγράφουν και περιφερειακά τελωνεία, ενώ θετική είναι -σύμφωνα με τελωνειακούς αλλά και εμπόρους- η συνεισφορά της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης για τον εντοπισμό παράνομων αποθηκών και την καταστροφή παραποιημένων προϊόντων. Σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της 33ης Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών, το 2010 η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στην ΕΕ στον αριθμό των κατασχεθέντων προϊόντων με 22,35 εκατ. τεμάχια (σ.σ. η αξία τους για τα αντίστοιχα γνήσια κομμάτια ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ), ενώ το 2011 βρέθηκε στην 3η θέση με 9,66 εκατ. κατασχεθέντα. Πρώτη στις κατασχέσεις βρέθηκε το 2011 η Βουλγαρία με 32,6 εκατ. τεμάχια (το 28,4% των κατασχεμένων στην ΕΕ) και ακολούθησε η Ιταλία με 29,9 εκατ. τεμάχια (το 26,1% των κατασχεμένων), χώρες που είχαν τη συγκεκριμένη χρονιά μεγάλη βελτίωση στην απόδοση των ελεγκτικών τους μηχανισμών. Το 2010 είχαν κατασχέσει 4,4 εκατ. και 15,9 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Σε όλη την ΕΕ το 2011 κατασχέθηκαν 114,77 εκατ. τεμάχια παραποιημένων και λαθραίων προϊόντων έναντι 103,3 εκατ. το 2010 που αποτελούν, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, μόνο «την κορυφή του παγόβουνου». Περίπου το 80% των προϊόντων παρεμπορίου προέρχεται από την Κίνα (62%) και το Χονγκ Κονγκ (15%), ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση εισαγωγής παραποιημένων προϊόντων από την Τουρκία.

Πηγή: Αγγελιοφόρος
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709