Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Το Τ.Α.Π.Ε.Π.Α στο διαδίκτυο

Έγινε και αυτό το ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ  &  ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΑΘΗΝΩΝ (Τ.Α.Π.Ε.Π.Α) προχώρησε στην ανάρτηση της επίσημης Ιστοσελίδας του ταμείου μας . http://www.tapepa.gr .
Αλέξανδρος Κουρτέσης
Εκτελωνιστής 

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Dell, Hyundai, Sharp, LG, Sony, Samsung στον συρμό Cosco-ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Όπως έχω δημοσιεύσει σε παλαιότερα Post, το λιμάνι του Πειραιά πρόκειται τα επόμενα χρόνια να γίνει πόλος έλξης των μεγάλων βιομηχανιών που παράγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα αλλά και άλλες χώρες της ;Άπω ανατολής. Ο Πειραιάς θα γίνει πύλη εισόδου όλων των κρατών της Ευρώπης . Τα εμπορεύματα θα διανέμονται με τον σιδηρόδρομο  στην γηραιά Ήπειρο . Η μείωση των εξόδων και χρόνου παράδοσης είναι το ζητούμενο . Όλα δείχνουν να υλοποιείται ,   αυτό που πριν λίγο καιρό όλοι πολεμούσαν , δηλαδή να σταματήσουν τις επενδύσεις στο μεγάλο λιμάνι με κάθε τρόπο, να μοιάζει τόσο απλό, και αυτονόητο . Το ερώτημα είναι ένα , δεν μπορούσε όλα αυτά να τα υλοποιήσει ο ΟΛΠ ??
Η απάντηση είναι ΟΧΙ ή τουλάχιστον όχι με αυτήν την νοοτροπία , την δομή , και τις πελατειακές σχέσεις , ΌΧΙ με αυτόν τον κακώς εννοούμενο καταστροφικό συνδικαλισμό  . Ο ΟΛΠ ήταν μεγάλη δύναμη αλλά απαξιώθηκε , προδόθηκε, και τελικά πωλήθηκε σαν ώριμο φρούτο στην διεθνή αγορά .
Αλέξανδρος Κουρτέσης 

Ακολουθεί το άρθρο της Ημερησίας 

"Σε πόλο έλξης για μεγάλους διεθνείς παίκτες αναδεικνύεται το λιμάνι του Πειραιά. Η Cosco έχει επαφές με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να διακινήσουν τα προϊόντα τους μέσω Ελλάδας και βρίσκεται κοντά στο να ανακοινώσει νέες συμφωνίες. Εταιρείες όπως η Hyundai, η Sharp, η Sony, η LG, η Dell και η Samsung, που σήμερα «ακολουθούν» τη διαδρομή μέσω του λιμανιού του Ρότερνταμ, «φλερτάρουν» με την ιδέα να καταστήσουν κέντρο τους τον Πειραιά, διεκδικώντας και αυτές φθηνότερη μεταφορά, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν τα έξοδά τους. Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει το «εισιτήριό» τους ώστε να συναγωνιστούν -τουλάχιστον οι πέντε από τις έξι υποψήφιες εταιρείες που έχουν ηλεκτρονικά συστήματα- την HP, η οποία πλέον μπορεί να υιοθετήσει χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα της.
Παρατηρητές της αγοράς τόνιζαν στην «ΗτΣ» ότι τον δρόμο των ιαπωνικών, κορεατικών και αμερικανικών εταιρειών καταναλωτικών ηλεκτρονικών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι Κινέζοι ανταγωνιστές τους, όπως είναι η Lenovo (προσωπικοί υπολογιστές), η Huawei και η ZTE (εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού).
«Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να ακολουθήσουν εμπορικές συμφωνίες και με άλλες πολύ μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα στην Κίνα και τα μεταφέρουν στην Ευρώπη. Εάν η συμφωνία με την HP στεφθεί με επιτυχία, τότε σίγουρα θα έρθουν στον Πειραιά και άλλες εταιρείες που έχουν γραμμή παραγωγής στην Κίνα και γενικότερα στην Ασία», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Cosco.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία HP - Cosco, αυτή προβλέπει τη διακίνηση περί των 20.000 εμπορευματοκιβώτιων, σε ετήσια βάση, που θα περιέχουν υπολογιστές, laptops και εκτυπωτές που κατασκευάζονται στην Ασία.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Στην κατάθεση αιτήσεων για αδειοδότηση χρήσης σιδηροδρομικής γραμμής σε όλες τις Βαλκανικές Χώρες προχωρεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να διευκολύνει τις μεταφορές προϊόντων που θα φτάνουν μέσω της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η διοίκηση της εταιρείας, σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Υποδομών, προωθεί τη σύνταξη των σχετικών αιτήσεων, οι οποίες θα κατατεθούν σε όλες τις Βαλκανικές Χώρες ώστε να κάνει χρήση της σιδηροδρομικής τους υποδομής.
Στο «στόχαστρο» είναι χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, τα Σκόπια κ.λπ., που βάση της νομοθεσίας τους μπορούν να αδειοδοτήσουν μία σιδηροδρομική ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία προκειμένου να κινεί τα τρένα της πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή. Με τον τρόπο αυτό οι μετακινήσεις προϊόντων από την χώρα μας θα μπορούν να γίνουν σιδηροδρομικά σε οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί η εταιρεία παραγωγής, χωρίς να αναμένει σχετικές εγκρίσεις κάθε φορά που θα άλλαζε ο προορισμός.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη νομοθεσία υπάρχει και στη χώρα μας, όπου οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να ζητήσει άδεια και να κινείται πάνω στη σιδηροδρομική υποδομή, πληρώνοντας κάποιο αντίτιμο στον ΟΣΕ.
Η διακίνηση
Η πλειονότητα των εμπορευμάτων που φτάνουν στο Λιμάνι του Πειραιά προέρχεται από την Άπω Ανατολή με ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης εντοπίζεται στην Κεντρική Ευρώπη και αναμένεται να συνεχιστεί και στα Βαλκάνια. Χώρες όπως Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία έχουν γίνει αποδέκτες μεγάλων επενδύσεων από επιχειρήσεις της Απω Ανατολής (Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα), που στοχεύοντας στην αγορά της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει εργοστάσια ή μεγάλες αποθήκες σε αυτές τις χώρες.
Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλο όγκο μεταφορών από τις μητρικές τους εγκαταστάσεις (π.χ. το εργοστάσιο της Hyundai, στη Nosovice, Τσεχία, έχει σημαντικό όγκο μεταφορών από Busan, Korea που μεταφέρονται με κοντέινερ θαλάσσια συνήθως στο Αμβούργο και από εκεί σιδηροδρομικά στον τελικό προορισμό).
Οι εταιρείες αυτές θα αναζητήσουν πλέον φθηνότερη μεταφορά από αυτή που έχουν σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την χώρα μας όχι μόνο ως διαμετακομιστικό κόμβο αλλά και ως έδρα για ορισμένες από τις δραστηριότητές τους.
Οι Ρώσοι «φλερτάρουν» την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Στο στόχαστρο Ρώσων επενδυτών βρίσκονται οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών των ρωσικών σιδηροδρόμων βρίσκεται από προχθές στην Αθήνα, ελέγχοντας εξονυχιστικά κάθε δραστηριότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι -η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία του κόσμου- από το 2011 έχουν κάνει κρούση για εξαγορά ολόκληρου του δικτύου του ΟΣΕ.
Βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα και ερευνούν το δίκτυο, την εταιρεία και τα δρομολόγια. Έχοντας μαζί τους διερμηνείς επιβιβάστηκαν σε τρένο και έκαναν τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, ενώ επισκέφτηκαν τα αμαξοστάσια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μίλησαν με τους εργαζόμενους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Τον Απρίλιο είχε εκδηλωθεί και πάλι ενδιαφέρον και τότε κύκλοι του υπουργείου Υποδομών υποστήριζαν ότι τυχόν εξαγορά του ΟΣΕ από τους Ρώσους θα αποτελούσε πρωτίστως πολιτική κίνηση και θα γινόταν σε αντάλλαγμα μιας προνομιακής σχέσης της Αθήνας με τη Μόσχα.
Την τελευταία διετία Ρώσοι, Γάλλοι, Κινέζοι, Ρουμάνοι, Γερμανοί, Βέλγοι, αλλά και Έλληνες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους, βολιδοσκοπώντας τις Αρχές προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία, να προτείνουν επενδυτικά σχήματα ή και να αγοράσουν τη σιδηροδρομική υποδομή.
Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι, οι οποίοι αποτελούν κρατικό μονοπώλιο, απασχολούν 1,2 εκατ. εργαζομένους και το 2010 είχαν κύκλο εργασιών περίπου 30 δισ. ευρώ, *EBITDA 3,3 δισ. και καθαρό κέρδος 2 δισ.
Διαθέτουν το τρίτο μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο, συνολικού μήκους 85.000 χλμ., το οποίο εκτείνεται από την Ευρώπη ως τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Τον Δεκέμβριο παραδίδεται το έργο
«Aτού» η σιδηροδρομική σύνδεση με το Ικόνιο
«Κλειδί» για την υλοποίηση της συμφωνίας με την HP αλλά και τις νέες συνεργασίες που θα επιφέρει είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της γραμμής ΠΑΘΕΠ με το λιμάνι του Ικονίου που αναμένεται να παραδοθεί το Δεκέμβριο.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής κανονικού εύρους (1,435μ.), η αρχή της οποίας (χ.θ. 0+000) βρίσκεται στα δυτικά όρια του λιμένα Ν. Ικονίου , στη θέση του προβλεπόμενου επιλιμένιου Σιδηροδρομικού Σταθμού (περιοχή Περάματος) και το πέρας της συνδέεται με το νέο σιδηροδρομικό άξονα Αθηνών-Κορίνθου, ο οποίος στη συνέχεια διέρχεται από την περιοχή του Θριασίου Πεδίου.
Η γραμμή θα χρησιμοποιείται μόνο από εμπορευματικά τρένα και θα συνδέει το λιμένα του Ν. Ικονίου με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο στο συγκρότημα Θριασίου Πεδίου όπου θα συγκεντρώνονται οι σιδηροδρομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες.
Μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τον εμπορευματικό λιμένα Πειραιά στο Νέο Ικόνιο, θα είναι δυνατόν προϊόντα που, κατά πολύ υψηλά ποσοστά εισάγονται στην Ελλάδα δια θαλάσσης μέσω του λιμένα, να προωθούνται στους τελικούς προορισμούς τους ανά τη χώρα με τρένο ? ή, αντίστροφα, ελληνικά προϊόντα να διοχετεύονται με τρένο στο λιμένα Πειραιά προς εξαγωγή ή και προς προώθηση στα νησιά του Αιγαίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 143 εκ. ευρώ και η χρηματοδότησή του είναι από το Ταμείο Συνοχής (50%) και Εθνικούς Πόρους (50%)".
*EBITDA= είναι τα αρχικά του Earnings Before Interest, Tax, Depreciation, and Amortization δηλαδή τα κέρδη μίας επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι, και απόσβεση .

Πηγή: Ημερησία
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

25 Έλληνες τελωνειακοί έναντι 104 Τούρκων απέναντι, στο Τελωνείο Κήπων, στον Έβρο


Δεν πάει άλλο και οι κίνδυνοι, είναι μεγάλοι...

Το οργανόγραμμα προβλέπει 65 οργανικές θέσεις για το τελωνείο Κήπων, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Σήμερα υπηρετούν εκεί μόλις 25 υπάλληλοι. Την ίδια ώρα, στην τουρκική πλευρά, το τελωνείο είναι επανδρωμένο με 104 άτομα. Όπως διαβάζουμε στον θρακικό Τύπο («Χρόνος»), «πολλές φορές τόσο οι εργαζόμενοι του, όσο και η ομοσπονδία τελωνειακών υπαλλήλων έχει επισημάνει ότι στο νέο εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται στα τελωνεία με τις πρωτοφανείς ελλείψεις προσωπικού, θα διαταραχθεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, αφού οι εναπομείναντες τελωνειακοί υπάλληλοι δε θα μπορούν πια να επιτελούν το θεσμικό τους ρόλο διευκολύνοντας το εμπόριο και συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων, στην πάταξη του λαθρεμπορίου και της δασμοφοροαποφυγής».
Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η κίνηση των ταξιδιωτών προς την Τουρκία αυξήθηκε, με τη χώρα μας να γίνεται κόμβος, λόγω της μετακίνησης Τούρκων προς τη Γερμανία, δεν φαίνεται να συγκίνησε τους αρμόδιους, παρά τα προβλήματα στους ελέγχους. Καιρός κάποιοι σε αυτή τη χώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Πηγή:Elkosmos
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η χώρα μας χρειάζεται βοήθεια από όπου κι αν ανήκει κανείς

Φίλος παιδικός ο Κώστας . Σπούδασε στην Ελλάδα έφυγε έκανε μεταπτυχιακά  και έφτιαξε την ζωή του στην Αυστραλία φτάνοντας στα ανώτατα πολιτικά  αξιώματα της μακρινής ηπείρου  . Σε κάθε επίσκεψη του στην ψωροκώσταινα αναπολούμε τα εφηβικά μας χρόνια και όχι μόνο. 
Χθες έδωσε συνέντευξη στην Εφημερίδα τα Νέα , και ανακοίνωσε την Υποψηφιότητα του  για μέλος του νέου Συμβουλίου Διοίκησης στο ΤΕΙ της Πάτρας
Αλέξανδρος Κουρτέσης 
Εδώ παλαιότερη συνέντευξη του Κώστα  , Εδώ το βιογραφικό του στην Wikipedia
Διαβάστε την Συνέντευξη .
Μπορείς να πάρεις τον Ελληνα από την Ελλάδα αλλά δεν μπορείς να πάρεις την Ελλάδα από τον Ελληνα».
Με αυτά τα λόγια, ένας Έλληνας που κατόρθωσε να γίνει υπερυπουργός στην Αυστραλία, εξηγεί στα «ΝΕΑ» γιατί αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για μέλος του νέου Συμβουλίου Διοίκησης στο ΤΕΙ της Πάτρας.
Ο Κώστας Βατσκαλής - Κεφαλονίτης στην καταγωγή - είναι σήμερα σκιώδης υπουργός Υγείας στη βόρεια επικράτεια του Ντάργουιν της Αυστραλίας, όμως μέχρι πριν από λίγους μήνες που το Εργατικό Κόμμα ήταν στην κυβέρνηση είχε διατελέσει - κατά σειρά ή και ταυτόχρονα - υπουργός Υγείας, Εργασίας και Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Υποστήριξης Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέσεων με την Ασία, Βιομηχανίας, Αλιείας, Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας!
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο κ. Βατσκαλής εξηγεί ότι προσδοκά να βοηθήσει το ΤΕΙ της Πάτρας, όπως στο παρελθόν έχει κάνει και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να αναπτύξει δεσμούς με την Αυστραλία, ώστε Έλληνες σπουδαστές να επισκέπτονται τη δεύτερη πατρίδα του αλλά και Αυστραλοί να έρχονται στην Ελλάδα για κάποια εξάμηνα, ενισχύοντας έτσι την τοπική κοινωνία και την εκπαίδευση.
Γιατί θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό όφελος για τον ίδιο και μάλιστα είναι ενεργός πολιτικός στην Αυστραλία; «Ξέρετε, δεν είμαι παρά ένας από τους πάρα πολλούς Έλληνες του εξωτερικού που την περίοδο αυτή της μεγάλης κρίσης προσπαθούν να βοηθήσουν τη χώρα τους. Δεν είμαι ο μόνος." 
Η Ελλάδα μας χρειάζεται όποια βοήθεια μπορούμε να της προσφέρουμε αυτή την ώρα, κι εγώ αυτό μπορώ να κάνω και θα το κάνω» λέει.
Θα έρχεται στην Ελλάδα; «Ναι, θα έρχομαι, εξάλλου η οικογένειά μου ζει στην Ελλάδα. Όμως ξέρετε ότι στην εποχή μας μπορεί εύκολα κανείς να επικοινωνεί όσο συχνά θέλει μέσω σκάιπ και γενικά με τηλεδιασκέψεις. Η απόσταση δεν είναι πια πρόβλημα στη λήψη αποφάσεων» τονίζει.
Πηγή: Τα Νέα
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

η Intrasoft International ανέλαβε τον εκσυχρονισμό των τελωνείων της ΠΓΔΜ


Η γειτονική όμορη χώρα εκσυγχρονίζεται . Την αναβάθμιση του λογισμικού των
τελωνείων της FYROM την ανέλαβε η γνωστή Ελληνική εταιρεία , , Άλλη μια απόδειξη ότι το χρήμα και η επιχειρηματικότητα δεν γνωρίζει Πατρίδα και διμερή προβλήματα.
Αλέξανδρος Κουρτέσης

Ακολουθεί το άρθρο της Ημερησίας 

"Το έργο εκσυγχρονισμού του πλήρους Πληροφοριακού Συστήματος για τα Τελωνεία στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αξίας 2,19 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η Intrasoft International.
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος τελωνειακών δηλώσεων και επεξεργασίας δασμών (development & implementation of Customs Declaration and Excise Processing System - CDEPS) για την ΠΓΔΜ.
Στα πλαίσια του έργου αυτού, η κοινοπραξία της Intrasoft International με την τοπική εταιρεία GPM Consulting θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει το πλήρες Τελωνειακό Πληροφοριακό Σύστημα (CDEPS) σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ.
Η εργασία περιλαμβάνει τη διαχείριση των τελωνειακών δηλώσεων και επεξεργασίας δασμών, τον έλεγχο των μετακινήσεων των εμπορευμάτων φόρου, την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τους οικονομικούς φορείς (εισαγωγείς, εξαγωγείς, κτλ), την αποδοτικότητα στη διεύθυνση των ελέγχων σχετικά με τους εισπραχθέντες και επιστρεφόμενους τελωνειακούς δασμούς, τους φόρους πολυτελείας και άλλες δαπάνες, τη γρηγορότερη ροή των αγαθών, τη βελτίωση της ασφάλειας του συστήματος ανεφοδιασμού σύμφωνα με την πρωτοβουλία του WCO και τα πρότυπα ιδιότητας μέλους της ΕΕ, την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τελωνειακών αρχών, των οικονομικών φορέων και άλλων κυβερνητικών οργάνων.
Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, με περίοδο συντήρησης για πέντε χρόνια, είναι το 10ο e-Customs Framework έργο στο χώρο των Τελωνείων που υλοποιεί η Intrasoft International παγκοσμίως."

Πηγή: Ημερησία
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Ισραηλινό ενδιαφέρον για τον εμπορικό λιμένα Καβάλας

Εμπορικό λιμάνι Καβάλας Φίλιππος Β'
Μετά τον Πειραιά , ενδιαφέρον μεγάλο και για την Καβάλα. Οι λόγοι, εμπορικοί , γεωπολιτικοί , οικονομικοί . Πρόβλημα για να κλείσει η συμφωνία η σιδηροδρομική σύνδεση.Ο Εμπορικός σιδηρόδρομος αρχίζει να μπαίνει στην ζωή του Έλληνα..
 Αλέξανδρος Κουρτέσης

Ακολουθεί το Άρθρο της Ναυτεμπορικής για το θέμα.


"Για έμπρακτο ενδιαφέρον από τις ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ALALAUF και ZIM, για τη διαχείριση του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β'» της Καβάλας, αλλά και όλων των λιμανιών που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδης.
Το ισραηλινό επενδυτικό ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί και κατά την επίσκεψη της διοίκησης του ΟΛΚ στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο, όπου και παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού δεδομένου ότι το νέο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης γειτνιάζει με την Εγνατία Οδό, αλλά και με τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων η οποία διαθέτει δικές της λιμενικές εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Κοσμίδης, απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθεί αυτή η συνεργασία, είναι η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας έτσι ώστε να ανοίξει η πρόσβαση προς τα λιμάνια της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, που έχουν γίνει «απαγορευτικά» για τα ισραηλινά πλοία, ιδιαίτερα μετά τη ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.
Η σιδηροδρομική σύνδεση έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του διευρωπαϊκού προγράμματος Sea2Sea που θα συνδέσει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα."

Πηγή: Ναυτεμπορική
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Νέες εμπορικές συμφωνίες δρομολογεί η Cosco


Του Αλέξανδρου Κουρτέση 
Η Συμφωνία της Cosco με την τραινοσέ τείνει να απαξιώσει τα βόρειο-Ευρωπαϊκά λιμάνια Ρότερνταμ και Αμβούργου . Οι μέρες παράδοσης των εμπορευμάτων μειώνονται από 15 σε 5 ,  τα δε έξοδα μεταφοράς πέφτουν δραματικά  . Το κόστος σε καύσιμα ενός πλοίου από τον Πειραιά στην Βόρειο Ευρώπη κυμαίνετε από 600.000 έως 900.000 $   . 
Η συμφωνία ανοίγει τις πόρτες του Πειραιά προς την Ευρώπη και τον καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου , Ετοιμάζονται δε νέες εμπορικές συμφωνίες  με νέους μεγάλους πελάτες.
Ενδεικτικό της αναστάτωσης που έχει επιφέρει η συμφωνία είναι ότι η Ολλανδία και Γερμανία έσπευσαν να ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία την Οδηγία 2010/65 της Ε.Ε .
Το ίδιο έκανε και Ελλάδα προχτές.
Η Οδηγία αναφέρεται στην Ηλεκτρονική παρακολούθηση εισόδου και εξόδου  εμπορευμάτων μέσω του εντύπου FAL.
Σχετικά δημοσιεύματα:
Ο Πειραιάς γίνεται ευρωπαϊκή πύλη για αμερικανικά προϊόντα (15/11/12)
hp - Μέσω Θριασίου στην Κεντρική Ευρώπη (07/10/12)


Ακολουθεί το Άρθρο της Ναυτεμπορικής 

Κλίμα αισιοδοξίας στον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικότερα στη ναυτιλία, τις μεταφορές και τα logistics έφερε η τριπλή συμφωνία Hewlett-Packard, Cosco, TΡAINOΣE, που αναμένεται να μετατρέψει τον Πειραιά στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου.
Η στρατηγικής σημασίας εμπορική συμφωνία που έκλεισε η Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Α.Ε. (θυγατρική της Cosco pac) με τη Hewlett-Packard για να μεταφέρει περίπου 20.000 teu ετησίως από το λιμάνι του Πειραιά, με τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προς την Τσεχία όπου πραγματοποιείται σε εργοστάσιο της εταιρείας η επεξεργασία, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών/Μεταφορών, Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ, προσθέτοντας «η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να γίνει το 2013».
Πάντως, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο κινεζικός όμιλος για επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ, αλλά και για προσέλκυση πλοίων και φορτίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,8 εκατ. teu στη διακίνηση φορτίων.
Οι προοπτικές από τη συμφωνία αυτή είναι πολύ μεγάλες, αφού στη ΣΕΠ θεωρούν ότι είναι μόλις το πρώτο βήμα αλλά και το πλέον καθοριστικό. Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να έχουν ακολουθήσει εμπορικές συμφωνίες και με άλλες πολύ μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα στην Κίνα και τα μεταφέρουν στην Ευρώπη.
Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η επέκταση του Logistic center που έχει ήδη στην ελεύθερη ζώνη του λιμανιού. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη αποθήκη έκτασης 7.000 τ.μ με το όνομα PCDC S.A., η οποία αποτελείται από 5.200 τ.μ. ξηρό φορτίο, 630 τ.μ. συντήρηση και κατάψυξη και 554 τ.μ. επικίνδυνο φορτίο.
Η επόμενη φάση είναι η επέκταση στα τουλάχιστον 35.000 τ.μ. ώστε να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει, αλλά και αυτές που βρίσκονται στα «σκαριά». Από την άλλη η απόφαση για επέκταση του logistic center της Cosco υποβαθμίζει το ενδιαφέρον της για ενδεχόμενη συμμετοχή της σε ένα σχήμα ανάπτυξης εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.
Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της αποθήκης είναι το γεγονός ότι, όντας στην Ελεύθερη Ζώνη τύπου I στον Πειραιά, παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης και αποθήκευσης φορτίων χωρίς καμία τελωνειακή διατύπωση ή εγγυήσεις ή γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι τον τελωνισμό και την ολική ή μερική έξοδο από την Ελεύθερη Ζώνη για απορρόφηση στην εγχώρια αγορά. Να σημειωθεί ότι, κατά τη μερική έξοδο (τμηματική παραλαβή) η καταβολή δασμών και φόρων επιμερίζεται ανάλογα.
Οι επενδύσεις
Ο προβλήτας ΙΙ που διαχειρίζεται η Cosco έχει δυνατότητα διακίνησης 2,6 εκατ. teu ετησίως, ενώ μόλις ολοκληρωθεί και η κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ, θα φτάσει τα 3,6 εκατ. teu ετησίως.
Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι η ΣΕΠ έχει επενδύσει περίπου 240 εκατ. ευρώ σε κατασκευές και μηχανήματα, ενώ μέχρι το τέλος της επένδυσης, έως ότου ολοκληρωθεί και λειτουργήσει στο 100% της δυναμικότητάς του ο προβλήτας ΙΙΙ, αναμένεται να δαπανηθούν ακόμα 160 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερη φάση, υπολογιζόμενα με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι η εταιρεία θα επενδύσει ακόμα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος 20ετίας για ανανέωση εξοπλισμού και υποδομών.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η επένδυση στον προβλήτα ΙΙ θα έχει ολοκληρωθεί δύο χρόνια πριν από τη συμβατική υποχρέωση της εταιρείας, και θα φτάσει τα 2,6 εκατ. teu ετησίως, ενώ η εταιρεία έχει ήδη δεσμευθεί στους πελάτες της ότι τα πρώτα 450 μέτρα του προβλήτας ΙΙΙ θα είναι έτοιμα και εξοπλισμένα με πέντε γερανογέφυρες super super post panamax το Μάιο του 2013.

Πηγή:Naftemporiki, Zougla Port
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο Πειραιάς γίνεται ευρωπαϊκή πύλη για αμερικανικά προϊόντα


ΣΥΜΦΩΝΙΑ HEWLETT PACKARD - COSCO - ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Εδώ η από 07/10/12 δημοσίευση του blogg μας . Ένα από τα ελάχιστα blogg που είχαν μεταδώσει την πληροφορία.

Μια μεγάλη, τριπλή συμφωνία που μπορεί να δώσει το έναυσμα για την πολυπόθητη ανάπτυξη στην Ελλάδα, έκλεισε σήμερα μεταξύ της Hewlett - Packard (HP), της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Η συμφωνία προβλέπει ότι η HP θα χρησιμοποιεί τον Πειραιά ως κεντρικό κόμβο διανομής των προϊόντων της για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Από τον Πειραιά τα προϊόντα θα διανέμονται είτε θαλάσσια μέσω του terminal της Cosco είτε σιδηροδρομικά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Αυτή η συμφωνία βάζει ουσιαστικά το λιμάνι του Πειραιά στο χάρτη των μεγάλων διαμετακομιστικών κέντρων της Μεσογείου καθώς θα αποτελεί πλέον την πύλη εισόδου στην Κεντρική Ευρώπη, προϊόντων από την Αμερική.
Η συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον Δεκέμβριο οπότε και έχει προγραμματιστεί η παράδοση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το Ικόνιο οπότε και η μεταφορά από το λιμάνι θα γίνεται απευθείας με τρένο. 
Στόχος είναι πριν το τέλος του χρόνου να ξεκινήσει η διοχέτευση προϊόντων της HP μέσω του ελληνικού σιδηρόδρομου στην Κεντρική Ευρώπη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης και Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης και εκπρόσωποι της HP, της COSCO και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». «Με αυτή τη συμφωνία επαναβεβαιώνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα μας με τις υποδομές που διαθέτει στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Και ταυτόχρονα θα αυξηθεί, εάν προχωρήσει, όπως θα θέλαμε, αυτή η συμφωνία, ο όγκος των συναλλαγών στον Πειραιά, αλλά και το μεταφορικό έργο της ΤραινΟΣΕ», τόνισε ο κ. Σαμαράς ο οποίος πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα της HP ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Πηγή:Ημερησία 
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Διεθνής διαγωνισμός πόντισης καλωδίων. Ποιος πήρε την δουλειά ????

Δεν μπορούσα να μην το δημοσιεύσω , παρ όλο του ότι δεν έχει σχέση με τα θέματα που δημοσιεύει το blogg ......


Χθες (12/11/12) έγινε διεθνής διαγωνισμός για την πρόκριση αναδόχου προμηθευτή Ποντισμένων καλωδίων (σύνδεση όλων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα).
Μεταξύ των υποψηφίων η Ελληνική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ .

Κόστος έργου 400.000.000 $.


Μαντέψτε ποιος πήρε τη δουλειά:....................................................

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ως το τέλος του έτους η γραμμή Ικόνιο – Θριάσιο


Για το τέλος του έτους παρέπεμψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Λιμανιού στο Ικόνιο (Πειραιά) με το Θριάσιο και, κατ’ επέκταση, με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο είχε πει ότι η γραμμή θα ήταν έτοιμη τον Νοέμβριο, κατά την ομιλία του στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει δύναμη στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θα αλλάξει την εικόνα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές στη χώρα μας.
Πρόκειται για ένα έργο που είναι τουλάχιστον απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Cosco η οποία θα αφορά στην συνεργασία των δύο εταιρειών για την μεταφορά κοντέινερ από το λιμάνι του Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη.
Μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο και από Cosco 
Μάλιστα χαρακτηριστικό το κοινού ενδιαφέροντος που υπάρχει για την γραμμή Ικόνιο – Θριάσιο είναι το γεγονός ότι πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θ. Ζηλιασκόπουλος επιθεώρησε τα έργα που εκτελούνται στη γραμμή από κοινού με τον Τ. Βαμβακίδη, εμπορικό διευθυντή της ΣΕΠ, θυγατρικής της Cosco που διαχειρίζεται τον προβλήτα II.

Η σύνδεση του Θριάσιου Πεδίου με το λιμάνι θεωρείται ότι θα απογειώσει τον εμπορευματικό τομέα του λιμανιού, με τις ευεργετικές επιδράσεις να τις μοιράζονται εξίσου τόσο ο ΟΛΠ όσο και η Cosco, η οποία διαχειρίζεται τον προβλήτα II και σύντομα αναμένει να ξεκινήσει και την λειτουργία του προβλήτα III.
«Κλειδί» για εμπορευματικό 
Η λειτουργία της γραμμής Ικόνιο – Θριάσιο, πέρα από την άμεση ενίσχυση στις εμπορευματικές μεταφορές, αναμένεται ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει εκ νέου η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου ιδιωτών στο Θριάσιο, για το οποίο οι επανειλημμένες προσπάθειες έχουν αποτύχει. 
Η σιδηροδρομική γραμμή Ικόνιο – Θριάσιο, που υλοποιείται με μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και υπερβάσεις στο κόστος, προορίζεται αποκλειστικά για εμπορική και όχι επιβατική χρήση, έχει μήκος 17 χλμ. Με τη λειτουργία της θα δώσει διέξοδο προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα για τα εμπορεύματα που φτάνουν στη χώρα μας στο λιμάνι του Πειραιά.
Εμπορεύματα που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω των θαλάσσιων οδών θα μπορούν να προωθούνται στους τελικούς προορισμούς τους, εντός και εκτός Ελλάδας, με τρένο. 
Επίσης ελληνικά προϊόντα θα μπορούν να διοχετεύονται με τρένο στον λιμένα Πειραιά για εξαγωγή ή για προώθηση στη νησιωτική Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών. 
Στην Ελλάδα οι εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές κατέχουν εξαιρετικά χαμηλό μερίδιο στο σύνολο των μεταφερόμενων εμπορευμάτων. Κατά κύριο λόγο οι μεταφορές εμπορευμάτων πραγματοποιούνται οδικώς, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερο το οικονομικό κόστος και η περιβαλλοντική επιβάρυνση. 
Πηγή:Euro2day
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709


Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Πως διαμορφώνει το τοπίο των τελωνειακών περιφερειών το Μνημόνιο 3


Ε' ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ . Α' ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
α. Τελωνειακή Περιφέρεια Πειραιώς (210 4511031 ) που έχει έδρα τον Πειραιά, στη Διεύθυνση Τελωνείων Αττικής και περιλαμβάνει την Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Αργολίδας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις Π.Ε.... Βοιωτίας, Ευβοίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος και τις Π.Ε. Άνδρου, Θήρας, Κέας - Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σύρου και Τήνου (τέως Νομό Κυκλάδων) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
β. Τελωνειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης (2310 531227)  που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, στη Διεύθυνση Τελωνείων Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, τις Π.Ε. Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις Π.Ε. Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
γ. Τελωνειακή Περιφέρεια Πατρών (2610 312402 )που έχει έδρα την Πάτρα, στη Διεύθυνση Τελωνείου Πατρών και περιλαμβάνει όλες τις Π.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τις Π.Ε. Φωκίδας και Ευρυτανίας, τις Π.Ε. Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
δ. Τελωνειακή Περιφέρεια Βόλου (24210 23376)που έχει έδρα το Βόλο, στη Διεύθυνση Τελωνείου Βόλου και περιλαμβάνει όλες τις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
ε. Τελωνειακή Περιφέρεια Καλαμάτας  που έχει έδρα την Καλαμάτα, στη Διεύθυνση Τελωνείου Καλαμάτας και περιλαμβάνει τις Π.Ε. Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
στ. Τελωνειακή Περιφέρεια Καβάλας (2510 832968) που έχει έδρα την Καβάλα, στη Διεύθυνση Τελωνείου Καβάλας και περιλαμβάνει τις Π.Ε. Δράμας Καβάλας και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
ζ. Τελωνειακή Περιφέρεια Αλεξανδρούπολης που έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη, στη Διεύθυνση Τελωνείου Αλεξανδρούπολης και περιλαμβάνει τις Π.Ε. Έβρου και Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
η. Τελωνειακή Περιφέρεια Ηρακλείου (2810 302601)που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, στη Διεύθυνση Τελωνείου Ηρακλείου και περιλαμβάνει όλες τις Π.Ε. της Περιφέρειας Κρήτης.
θ. Τελωνειακή Περιφέρεια Κέρκυρας (26610 46660)(που έχει έδρα την Πόλη της Κέρκυρας, στη Διεύθυνση Τελωνείου Κερκύρας και περιλαμβάνει την Π.Ε. Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και όλες τις Π.Ε. της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πηγή:
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ήταν όλοι μαζί εκεί !! Εκτός από τους συνήθεις "απόντες" .......

Σύνταγμα Βουλή 07/11/12 ψήφιση του 3ου Μνημονίου 
Ήμασταν όλοι εκεί, ακόμη και συνταξιούχοι παλαίμαχοι συνάδελφοι με προβλήματα υγείας αγωνιστές ήλθαν να διαδηλώσουν , να δηλώσουν παρόντες στον αγώνα διάσωσης του επαγγέλματος μας που μετά από έναν αιώνα και 10 χρόνια θέλουν να το καταργήσουν πριν την ώρα του . Έλειπαν αν και ήταν εκεί, οι συνήθεις απόντες ...........

Συνάδελφοι ο αγώνας είναι συλλογικός , δεν είναι ατομικός ή κομματικός .













Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Μνημόνιο Νο3 . Κατάργηση του 718/1977

Κατατέθηκε σήμερα με το Μνημόνιο Νο3 η κατάργηση του 718/1977 , που βάζει ταφόπλακα στο επάγγελμα μας , και ανοίγει τις λεωφόρους του λαθρεμπορίου, της δασμοφοροδιαφυγής , και του παραεμπορίου. Ανοίγουν τον δρόμο για συγκεκριμένες πολυεθνικές και την δημιουργία "Ιδιωτικών Τελωνείων"
Καμαρώστε τους ,



Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Επιστολή-καταπέλτης της κυβέρνησης στην EE για την Cosco


Οι όροι της σύμβασης και οι όποιες θεσμικές προβλέψεις νομοθετήθηκαν για την παραχώρηση των σταθμών μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτούς όλων των μεγάλων συμβάσεων παραχώρησης που έγιναν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.
Με αυτή την απάντηση αλλά και πολυσέλιδη επιχειρηματολογία απαντά η κυβέρνηση στις ερωτήσεις της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ για το κατά πόσον η Cosco απολαμβάνει προνόμια που έρχονται σε αντίθεση με της αρχές του ανταγωνισμού.
Την επιστολή απέστειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών και την συνέταξαν οι νομικές υπηρεσίες του μαζί αυτές του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Η Κομισιόν σε μια κίνηση που προκαλεί εντονότατη και δικαιολογημένη δυσφορία θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς της παραχώρησης ακριβώς την χρονική στιγμή που το δημόσιο επιχειρεί να δρομολογήσει την παραχώρηση λιμένων.
Επίσης διακυβεύει το δεδηλωμένο σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της κυβέρνησης και των συμβούλων της, Morgan Stanley και Τραπέζης Πειραιώς, αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών για τουλάχιστον 7 ελληνικούς λιμένες.
Η Κομισιόν αμφισβητεί τη συμβατότητα με το δίκαιο ανταγωνισμού των όρων για το αντάλλαγμα που αποδίδει ο ΟΛΠ στο δημόσιο που του έχει παραχωρήσει την έκσταση αλλά και τα προνόμια που αποκτήθηκαν με τον νόμο του 1959/1950 και ζητά να υπολογισθεί πόση θα ήταν η ετήσια επιβάρυνση της ανώνυμης εταιρείας αν δεν υπαγόταν στις προβλέψεις αυτές.
Είναι αυτονόητο στον επενδυτικό κόσμο ότι χωρίς ανταγωνιστικές ρυθμίσεις το ενδιαφέρον για μια ιδιωτικοποίηση είναι περιορισμένο.
Έτσι κύκλοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις διατυπώνουν την απορία τους γιατί δεν αφυπνίστηκε η επιτροπή ανταγωνισμού όταν παραχωρήσεις αναλάμβαναν στο παρελθόν στη χώρα ευρωπαϊκές εταιρείες, μεγάλες κατασκευαστικές από τη Γαλλία και άλλες.
Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει την αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών το 2013 και την εισροή των σχετικών εσόδων το 2014.
Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και η προκήρυξη αναμένεται το Μάρτιο και όχι τώρα όπως το καλοκαίρι είχε σχεδιαστεί.
Για την καθυστέρηση αυτή, αυτονόητα, είναι πλέον υπεύθυνες και οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.
Αναλυτικότερα η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στην Commision υπόμνημα με τις προκαταρκτικές παρατηρήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας επί της από 11ης Ιουλίου 2012 απόφασης C(2012) 4217 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία άνοιξε την επίσημη διαδικασία έρευνας σύμφωνα με το Άρθρο 108(2) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ») στην υπόθεση κρατικής ενίσχυσης SA.28876 (CP 202/2009) αναφορικά με την εταιρεία «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.» («ΣΕΠ») και την εταιρεία «COSCO Pacific Limited» («CPL»).
Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν προκαταρκτικής έρευνας η οποία αφορούσε τους όρους της από 25ης Νοεμβρίου 2008 σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, της ΣΕΠ και της CPL («Σύμβαση Παραχώρησης»), καθώς και ορισμένες διατάξεις οι οποίες είχαν τεθεί στο Νόμο 3755/2009, ο οποίος κύρωσε αυτή τη Σύμβαση Παραχώρησης.
Πηγή:capital.gr

Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πρωτοποριακή Πρόταση Των Εκτελωνιστών

Στα πλαίσια της σύγχρονης αντίληψης της εκπαίδευσης, και της  δια βίου μάθησης, οι εκτελωνιστές της Ομάδας Όστρια  έκαναν την ακόλουθη πρόταση :

ΣΧΟΛΗ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ

Κύριοι Συνάδελφοι 
Η πιο πάνω πρόταση της Όστρια με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο . Και εξηγούμαι
Πριν λίγους μήνες συζητώντας με υψηλόβαθμο στέλεχος της 33ης διεύθυνσης τελωνείων και εκφράζοντας την αγωνία μου για το μέλλον του επαγγέλματος μας πήρα την εξής απάντηση:
"--Το μέλλον του επαγγέλματος σας εξαρτάτε από εσάς τους ίδιους.
-- Τίποτε και κανένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία και τις γνώσεις σας στον χώρο, οι οποίες περνάνε από γενιά σε γενιά εκτελωνιστών , και που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις  αυτήν των τελωνειακών .
--Το μέλλον του κλάδου σας εξαρτάτε από την δια βίου μάθηση , η ενημέρωση εν ολίγοις είναι πλέον το Α & το Ω  .
--Σήμερα, την εποχή της επανάστασης της Πληροφορικής , την εποχή που η πληροφορία  σε κλάσματα του δευτερολέπτου βρίσκεται στην οθόνη μας έτοιμη προς χρήση ,
--Σήμερα που τα οικονομικά σύνορα  έχουν πέσει,  είναι άτοπο, χαζό, και εκτός πραγματικότητος να μην παρακολουθείτε τις εξελίξεις.
--Αρτηριοσκληρωτικές απόψεις του παρελθόντος έχουν παρέλθει προ πολλού ."

Συνάδελφοι πριν πολλά χρόνια ο σύλλογος μας διοργάνωσε αρκετά σεμινάρια πληροφορικής επιδοτούμενα , πολλά από αυτά ήταν υψηλής στάθμης , όπως αυτό στο ΕΒΕΠ υπό την αιγίδα του ΠΑ.ΠΕΙ .
Μια ανάλογη προσπάθεια πρέπει να γίνει και τώρα, η ενημέρωση όπως προείπα είναι προαπαιτούμενο για την διάσωση του επαγγέλματος μας. 
Ο ιστότοπος του ΣΕΠΑ ας γίνει η αρχή . Πρέπει να γίνει το Portal της απόλυτου ενημέρωσης των συναδέλφων , και το εντευκτήριο  μας  πρέπει  να  γίνει  μόνιμο κέντρο κατάρτισης και στρατηγείο  σε  θέματα  πληροφορίας  και υποστήριξης  των συναδέλφων .
Πρέπει να πάψουμε να είμαστε "κουβαλητές χαρτιών , όπως  αποκαλούσε τους "αδιάβαστους" ανενημέρωτους συναδέλφους, παλαιός συγχωρεμένος πλέον δ/της του Β' Τελωνείου Πειραιά (2/3 ελεγκτήρια και λιμενικά υπόστεγα στον Αγ. Διονύση) 
Πηγή: Ιστότοπος της  Εκτελωνιστικής Συσπείρωσης
Επιμέλεια σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης 

Ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από 25 δράσεις του ΥΠΑΝ



Με στόχο να φτάσουν οι εξαγωγές στο 16% του ΑΕΠ στα επόμενα δυο με τρία χρόνια, από 10,3% που είναι σήμερα, λαμβάνεται δέσμη 25 συγκεκριμένων δράσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η υλοποίηση των οποίων θα απαιτήσει 15 εκατ. ευρώ και θα οδηγήσει στη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους κατά 20% και στον περιορισμό των διαδικασιών σε μόλις 10 ημέρες.
(Α. Κ Πολλά απο τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν εφαρμόζονται ήδη , όπως το
  • Απογευματινό ωράριο των Εξαγωγικών τελωνείων , 
  • Η Ηλεκτρονική υποβολή των διασαφήσεων από τους Εκτελωνιστές
  • Η φύλαξη των παραστατικών για 7 χρόνια από τους Εκτελωνιστές στα γραφεία τους
  • Ηλεκτρονική επιβεβαίωση της εξόδου από την χώρα των εμπορευμάτων  και άλλα όχι τόσο ουσιαστικά ) 

Μεταξύ των μέτρων είναι η λειτουργία ενός μοναδικού ηλεκτρονικού σημείου για όλες τις εξαγωγικές διαδικασίες και η μείωση του διοικητικού κόστους, το οποίο, σύμφωνα με δύο έρευνες που παρουσίασε το υπουργείο, μέχρι το 2015 θα οδηγήσει σε αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 10%, αύξηση της συμμετοχής τους στο ΑΕΠ κατά 1,7% και θα στη δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας.
Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Ν. Μηταράκης παρουσίασαν τη στρατηγική και τον οδικό χάρτη για τις εξαγωγές και τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης αλλά και τη διευκόλυνση της εξαγωγικής επιχειρηματικότητας.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι σήμερα χρειάζεται 19 μέρες για να ολοκληρωθεί μια εξαγωγική προσπάθεια στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10 ημέρες. Και από αυτές τις 19 μέρες οι 14 αφορούν γραφειοκρατία. Ο υπουργός είπε ότι με σταδιοποίηση των δράσεων η χώρα μας θα φτάσει τις 10 μέρες που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, το 2015. Ακόμη, την ίδια χρονιά θα επιτύχουμε τη μείωση του διοικητικού κόστους κατά 20%. Αυτή τη στιγμή το κόστος ανά μονάδα εμπορευματοκιβωτίων που εξάγεται από την Ελλάδα είναι στα 1115 δολάρια ενώ το 2015 θα έχουμε φθάσει στα 892 δολάρια ανά μονάδα.
Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου περιλαμβάνεται η διευκόλυνση τελωνειακών και προ - τελωνειακών διαδικασιών (όπως οι ώρες λειτουργίας τελωνείων με πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από το τελωνείο Πειραιά μέσα στο 2013 και θα επεκταθεί σε άλλα υπουργεία και τελωνεία το 2014. Ωστόσο αν θα είναι 12ωρη ή 24ωρη η λειτουργία των εξαγωγικών τελωνείων είναι θέμα προς συζήτηση).
Ακόμη, σχεδιάζεται να γίνεται έλεγχος στην επιχείρηση και όχι στα τελωνεία για μείωση του χρόνου γραφειοκρατίας και για υποθέσεις χαμηλού τελωνειακού κινδύνου να εκτελωνίζουν αυτόματα τα εμπορεύματα μέχρι τέλος του 2013.
Καθιερώνεται από το 2015 η «Υπηρεσία Μιας Στάσης» για τις εξαγωγές, ενώ νωρίτερα και σταδιακά θα προχωρήσει η εξάλειψη των τελών με βάση την εμπειρία της ΕΕ και η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υποβολής δικαιολογητικών. Εκτιμάται ότι όλες οι δράσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2014
O υπουργός υπογράμμισε ότι από έρευνα της παγκόσμιας τράπεζας προκύπτει ότι για κάθε ημέρα μείωσης της γραφειοκρατίας αυξάνονται οι εξαγωγές 1%.
Για  φρέσκα φρούτα (ακτινίδια, ροδάκινα) και για τα λευκά τυριά θα απλοποιηθεί η διαδικασία εκτελωνισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Ο διευθυντής τελωνείων κ. Νικολίτσης ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία για την επικαιροποίηση των απαιτούμενων εγγράφων ενώ για το ηλεκτρονικό τελωνείο υπάρχει ήδη ενδιαφέρον.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χρονική διάρκεια εφαρμογής των αλλαγών ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μια «περιπεπλεγμένη διαπλοκή « σήμερα στην ελληνική διοίκηση που δεν αφορά μόνο στην αδράνεια, αλλά κυρίως στον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο.
Τέλος αναφέρθηκε ότι 3,5 δισ. ευρώ είναι το ύψος των προς πληρωμή οφειλών δημοσίου για ΦΠΑ εντός του 2012 και άλλα τόσα το 2013 με προτεραιότητα στους εξαγωγές, ενώ η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας σε όσα τελωνεία κριθεί σκόπιμο θα εξεταστεί.


Πηγή: Σκάϊ .gr
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709