Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Απαγόρευση εισαγωγής φορτίων τροφίμων

Δύο φορτία μπανάνας προέλευσης Ισημερινού κι ένα φορτίο με σιρόπια από την Τουρκία, μπλόκαραν στα Τελωνεία του Πειραιά οι γεωπόνοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, που συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τη μάχη των ελέγχων σε όλα τα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα, μετά από έλεγχο στο Ε’ Τελωνείο, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε 70.330 κιλά μπανάνας προέλευσης Ισημερινού. Το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς βρέθηκε με καρπούς ποιοτικά υποβαθμισμένους (σάπιοι και υπερώριμοι).
Το φορτίο από την Τουρκία εισήχθη μέσω του ΣΤ΄ Τελωνείου και είχε βάρος 800 κιλών. Η είσοδός του στη χώρα απαγορεύτηκε καθώς μετά από έλεγχο που έγινε αλλά και χημική ανάλυση από την Γ’ Χημική Υπηρεσία Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι το σιρόπι περιείχε τις τεχνητές γλυκαντικές ύλες Ε-950, Ε-951, Ε-952 και Ε-954, οι οποίες απαγορεύονται για την κατηγορία του τροφίμου αυτού.
Για την υπόθεση η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.
Πηγή:PortNet
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος, Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Τα τελωνεία της ΕΕ παρακρατούν πάνω από 100 εκ. προϊόντα απομίμησης στα σύνορα

Το 2011 τα τελωνεία της ΕΕ παρακράτησαν περίπου 115 εκατομμύρια προϊόντα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) έναντι 103 εκατομμυρίων το 2010. Ο αριθμός των περιπτώσεων ανάσχεσης προϊόντων αυξήθηκε κατά 15% σε σύγκριση με το 2010. Η αξία των ανασχεθέντων εμπορευμάτων αντιπροσωπεύει περίπου 1,3 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ το 2010, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την ανάληψη τελωνειακών ενεργειών για την επιβολή των ΔΔΙ. Οι σημαντικότερες κατηγορίες προϊόντων που κατασχέθηκαν από τα τελωνεία ήταν φάρμακα (24%), υλικά συσκευασίας (21%) και τσιγάρα (18%). Τα προϊόντα καθημερινής χρήσης και τα προϊόντα που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών αντιπροσώπευαν συνολικά 28,6% του συνολικού ποσού των παρακρατηθέντων προϊόντων, έναντι 14,5% το 2010. Η αύξηση του αριθμού των παρακρατηθέντων ταχυδρομικών δεμάτων συνεχίστηκε το 2011, όπου 36% των παρακρατηθέντων ειδών ήταν φάρμακα.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη φορολογία, τα τελωνεία, την καταπολέμηση της απάτης και τον έλεγχο, κ. Algirdas Šemeta δήλωσε τα εξής: «Τα τελωνεία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΕ κατά των προϊόντων απομίμησης/παραποίησης που απειλούν την ασφάλεια των πολιτών μας και υπονομεύουν τις νόμιμες επιχειρήσεις. Η σημερινή έκθεση δείχνει την ένταση και τη σημασία του έργου που επιτελούν τα τελωνεία στον τομέα αυτόν. Θα συνεχίσω να πιέζω για ακόμη μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη, με τις εργασίες μας με τους διεθνείς εταίρους, τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη».
Διαβάστε την νομοθεσία σχετικά με τα παραποιημένα !!!
Πηγή:Agrotypos
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Κινεζο-ισραηλινή συνεργασία στις μεταφορές

Eilat Port Israel 
 Είδαν κι απόειδαν με την Ελλάδα και στράφηκαν στο Ισραήλ. Ο λόγος για την ιστορικής σημασίας συμφωνία, που σύναψε στις αρχές του μήνα το Ισραήλ με τη Κίνα, για να αναπτύξουν από κοινού, τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων Ashbob και Haifa με το Eilat.
Πρόκειται για ένα ουσιαστικά σιδηροδρομικό κανάλι, η στρατηγική σημασία του οποίου και για τις συνδυασμένες μεταφορές, μέλλεται να αναδειχθεί, στην περίπτωση που υπάρξει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.
Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ευέλικτο σχήμα συμφωνίας ώστε να αποφευχθούν νομικής και γραφειοκρατικής φύσεως προβλήματα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το όλο project η υλοποίηση του οποίου, προβλέπεται σε σφιχτά χρονικά περιθώρια.
Το αποτελεσματικό της δράσης για την υλοποίηση του εν λόγω project, στα σφιχτά όπως προαναφέρθηκε χρονικά περιθώρια, φαίνεται ότι έχει εγγυηθεί η κινεζική πλευρά, η συνέπεια της οποίας έχει καταδειχθεί σε μια σειρά επενδυτικών δραστηριοτήτων ανά τον κόσμο μεταξύ των οποίων και αυτή στον Πειραιά, από την κινεζικών συμφερόντων εταιρεία Cosco, η οποία ως γνωστόν μέσω της PCT υλοποίησε και υλοποιεί αναπτυξιακά επενδυτικά προγράμματα στον λιμενικό τομέα ευθύνης της.

Πηγή: TheSeaNation
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709




Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

«Βυθίζονται» τα έσοδα στα τελωνεία της χώρας

Ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας στην ελληνική αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε πολυετή ύφεση πιστοποιείται απολύτως από τα στοιχεία των τελωνείων της χώρας. Οι συνολικές εισπράξεις όλων των ελληνικών τελωνείων στο πρώτο εξάμηνο του 2012 έφτασαν τα 6,408 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 6,49% (444,8 εκατ. ευρώ), έναντι των 6,853 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011.
Αυτά είναι τα στοιχεία που παρουσίασαν χτες οι εργαζόμενοι στα τελωνεία, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος με τίτλο «Διακίνηση καυσίμων, λαθρεμπόριο, καθορισμός συντελεστών ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης». Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος των τελωνειακών Δημήτρης Τριμπόνιας, το ελληνικό Δημόσιο έχει απολέσει 1,5 δισ. ευρώ μόνο από τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης, που σημειώθηκε και ως απόρροια της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εισπράξεις του ΕΦΚ από το εμπόριο αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν πέρυσι στα 101 εκατ. ευρώ, από 907,8 εκατ. το 2004, ενώ η πτώση συνεχίστηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2012, οπότε οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν τα 25,8 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 74,4% σε σχέση με πέρσι.
Στο χώρο του πετρελαίου κίνησης, η κατανάλωση μειώθηκε από τα 3,7 εκατ. χιλιόλιτρα το 2009 στα 2 - 2,5 εκατ. χιλιόλιτρα περίπου, ενώ η κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε εκείνο της θέρμανσης είναι -κατά τον κ. Τριμπόνια- πλασματική, καθώς πολλοί πολίτες έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, ώστε να προλάβουν την αύξηση τιμών που θα προκύψει από τον ερχόμενο Οκτώβριο, λόγω της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Ο ίδιος πρότεινε την καθιέρωση τριών διαφορετικών συντελεστών ΕΦΚ, ενός μηδενικού για τη ναυτιλία, ενός ενιαίου (60 - 100 ευρώ / χιλιόλιτρο) για τις υπόλοιπες χρήσεις και ενός υψηλού μόνο για τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα φορτηγά δημόσιας χρήσης και τα σκάφη αναψυχής.
Επίσης, πρότεινε την κατάργηση όλων των προβλεπόμενων επιστροφών από ΕΦΚ και τη διατήρηση μόνο στοχευμένων ατελειών (μη καταβολής τέλους), σε ειδικές κατηγορίες. 
Για το μέγα θέμα της λαθρεμπορίας καυσίμων ο κ. Τριμπόνιας διευκρίνισε στον «Α» ότι ασφαλώς και πρέπει να καταπολεμηθεί, αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως το φαινόμενο είναι μικρότερο απ’ ό,τι αφήνουν κατά καιρούς να εννοηθεί κάποιοι υποτιθέμενοι αρμόδιοι, κυρίως από το πολιτικό προσωπικό.
Πάντως, γενικότερα οι ΕΦΚ δε δείχνουν να αποδίδουν τα τελευταία χρόνια, λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη στο α' εξάμηνο του 2012 στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν 179,7 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 61% σε σχέση με πέρσι, ενώ από τα καπνικά προϊόντα οι εισπράξεις σε επίπεδο εξαμήνου ήταν 1,63 δισ. ευρώ και υπολείπονταν κατά 57,8% έναντι της περσινής επιδόσεως.
Πηγή: Αγγελιοφόρος 
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Καταδικάστηκε ο ένας τελωνειακός

Σε 17 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή καταδικάστηκε οπροϊστάμενος του τελωνείου Ορεστιάδας, για τα αδικήματα της απείθειας και της απιστίας.
Η δίκη ολοκληρώθηκε στίς 05/07/12 στο μονομελές πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας.
Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον άλλο τελωνειακό ο οποίος κατηγορούνταν για τα ίδια αδικήματα.
Οι δύο τελωνειακοί συνελήφθησαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ύστερα από έρευνα του ΣΔΟΕ σε φορτηγό που μετέφερε εμπορεύματα στη Βουλγαρία, αλλά επέστρεψε σε περιοχή κοντά στο τελωνείο Ορεστιάδας, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο τελωνείο.
Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση από το Σάββατο το μεσημέρι.
Όπως αναφέρθηκε στη δίκη ζητήθηκε από τελωνειακούς της Ορεστιάδας να συντάξουν καταλογιστική πράξη για λαθρεμπόριο βάσει του τελωνειακού κώδικα.
Οι δύο κατηγορούμενοι τελωνειακοί δεν συνέταξαν αμέσως την καταλογιστική πράξη και το ΣΔΟΕ τους συνέλαβε.
Οι τελωνειακοί ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν νόμιμα κι ότι δεν μπορούσαν αμέσως να συντάξουν την πράξη καθώς έπρεπε να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία.
Τελικά το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον προϊστάμενο του τελωνείου Ορεστιάδας, ο οποίος άσκησε έφεση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας στο ΣΔΟΕ ενημερώθηκε και ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης.

Πηγή: Θρακικα Νέα
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Συλλήψεις τελωνειακών στην Ορεστιάδα

Σε πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο υπολογίζονται τα διαφυγόντα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τις εικονικές εισαγωγές εμπορευμάτων... στην Ελλάδα από την Τουρκία.
Χιλιάδες φορτία με εμπορεύματα που περνούσαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και είχαν ως προορισμό τη χώρα μας εκτελωνίζονταν μόνο κατά το 1/3, με το υπόλοιπο να εμφανίζεται ως εικονική εξαγωγή προς τη Βουλγαρία, και στη συνέχεια πωλούνταν «μαύρα» σε υπαίθριες αγορές σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι έρευνες του ΣΔΟΕ «έδειξαν» ότι το κύκλωμα που κινούσε τα νήματα και «μεταμόρφωνε» τα εμπορεύματα σε εξαγώγιμα δρούσε στο τελωνείο της Ορεστιάδας Έβρου.
Από άνδρες του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν ο διευθυντής του τελωνείου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Δικαστικού του ίδιου τελωνείου, οι οποίοι κάθονται σήμερα το μεσημέρι στο εδώλιο του αυτοφώρου με τις κατηγορίες της απιστίας προς την υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή τους ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό ενός φορτίου με υφάσματα την περασμένη Παρασκευή, για το οποίο διαπιστώθηκε ότι περνούσε αδασμολόγητο στη χώρα και παρέμεινε σ` αυτήν, ενώ είχε δηλωθεί το τράνζιτ πέρασμά του με προορισμό τη Βουλγαρία.
Στελέχη του ΣΔΟΕ, τα οποία παρακολουθούν για καιρό τα τεκταινόμενα στον Έβρο, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κομπίνα γίνεται συστηματικά επί χρόνια, με τεράστιες απώλειες για το Δημόσιο από Φ.Π.Α. και δασμούς. Ενδεικτικό της ζημιάς που έχει καταγραφεί είναι ότι, όπως υπολογίζεται, κάθε δίμηνο περνούν από τα τελωνεία των ελληνοτουρκικών συνόρων περίπου 6.000 φορτία.
Το «κλειδί» για την πραγματοποίηση της κομπίνας είναι η εκμετάλλευση του «καθεστώτος τράνζιτ», καθώς τα προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία και έχουν προορισμό τη Βουλγαρία διέρχονται από το ελληνικό έδαφος, χωρίς να πρέπει να καταβληθούν Φ.Π.Α., φόροι και δασμοί.
Εκμεταλλευόμενοι το συγκεκριμένο καθεστώς, τελωνειακοί στον Έβρο φέρονται πως έστησαν κύκλωμα, εκτελωνίζοντας κανονικά το 1/3 εισαγόμενων προς την Ελλάδα προϊόντων και εμφανίζοντας τα υπόλοιπα 2/3 ως φορτία που διέρχονται τράνζιτ με κατάληξη τη Βουλγαρία.
Αυτά όμως έφθαναν μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς να τα περάσουν ποτέ, και διοχετεύονταν στις υπαίθριες αγορές, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το Δημόσιο από τη μη καταβολή Φ.Π.Α. και τα μέλη του κυκλώματος να αποκομίζουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
Κάτι ανάλογο συνέβη και την προηγούμενη Παρασκευή. Ένα φορτίο πέρασε από τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων και κατευθύνθηκε στην Ορεστιάδα. Περνώντας από το εκεί τελωνείο, εκδόθηκαν παραστατικά για δήθεν τράνζιτ διέλευση προς τη Βουλγαρία.
Το φορτηγό, ωστόσο, συνέχισε την πορεία του βόρεια, έφτασε μέχρι το Ορμένιο, αλλά δεν πέρασε τα σύνορα και επέστρεψε στην Ορεστιάδα. Οι άνδρες του ΣΔΟΕ που παρακολουθούσαν τη διαδρομή του, το σταμάτησαν και ζήτησαν να το ελέγξουν.
Οι δύο τελωνειακοί (ο διευθυντής του τελωνείου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Δικαστικού) φέρονται πως παρενέβησαν, για να καλύψουν τις δικές τους ενέργειες, λέγοντας στους ελεγκτές πως ο συγκεκριμένος οδηγός απλώς είχε ξεχάσει κάποια χαρτιά και επέστρεψε για να τα πάρει. Μόνο από το συγκεκριμένο φορτίο οι απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή δασμών και Φ.Π.Α. ανέρχονται σε 4.000 ευρώ.

Πηγή: Διαδίκτυο
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709




Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μουσουρούλης: "Οι συμβάσεις παραχώρησης σε ΟΛΠ και ΟΛΘ θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως αντιρρήσεων"

ΟΛΘ 
Ο Άνθρωπος είναι σαφής και κυνικός : Θα πουληθούν ή θα παραχωρηθούν !!! . Αυτή είναι η Κυβερνητική Πολιτική 

"Οι συμβάσεις παραχώρησης σε ΟΛΠ και ΟΛΘ θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως αντιρρήσεων από τις διοικήσεις" επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κώστας Μουσουρούλης σε δηλώσεις του μία μέρα μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.
«Η διεθνής εμπειρία είναι πολύ σημαντική και μπορεί να εξαχθεί στο ελληνικό σύστημα», δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης στο ρ/σ Βήμα FM και ερωτηθείς για τυχόν αντιρρήσεις από διοικήσεις των Οργανισμών, ξεκαθάρισε:
«Εγώ δεν έχω έρθει εδώ, και νομίζω δεν είναι αυτή η εντολή μου, να κάνω τον διαιτητή αντικρουόμενων απόψεων, αν υπάρχουν.
ΟΛΠ CAR TERMINAL
 Εγώ γνωρίζω ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης, ποιο είναι το πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων και πάνω σ' αυτό θα κινηθώ. Αυτός είναι ο καμβάς αυτής της κυβέρνησης. Όποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυτόν τον καμβά ή θα προσαρμοστεί, προκειμένου να ανταποκριθεί ή θα αποχωρήσει. Είναι σαφές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι το διαφορετικό. Αλλά δεν έχω τέτοια αίσθηση, ότι κάθε λιμάνι χαράζει τη στρατηγική του ή τον καημό του».
Πηγή:MariNews
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Θριάσιο: Συζητήσεις εκ νέου λόγω ΟΣΕ

Αποκρατικοποιήσεις εξπρές… 
Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει καθώς μέσα στο καλοκαίρι θέλει να εκπέμψει το μήνυμα -κυρίως προς τους Ευρωπαίους- ότι η μακρά περίοδος στασιμότητας στην Ελλάδα έχει τερματιστεί.
Στο πλαίσιο αυτό και καθώς οι συζητήσεις για τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος επανεκκίνησαν το θέμα του Θριάσιου και των συζητήσεων για την τύχη του όλου σχεδιασμού, που έχει «συνδεθεί» και με το εμπορικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.
Να θυμίσουμε ότι για τις δραστηριότητες του ΟΣΕ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει ανακοινώσει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ρωσικές ,κινεζικές αλλά και γαλλικές εταιρείες.
Πηγή: ZouglaPort
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709