Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Υψηλής αισθητικής έντυπο για τη μετατροπή του κτιρίου SILO σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων







Με ένα έντυπο υψηλής αισθητικής ο Ο.Λ.Π. Α.Ε., το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Αττικής στηρίζουν το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μετατροπή του υφιστάμενου παλαιού κτιρίου αποθήκευσης σιτηρών (SILO) σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
Το βιβλίο αυτό, το οποίο προλογίζουν ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Λίνα Μενδώνη και η Δρ. Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, περιλαμβάνει μια πλήρη παρουσίαση του κτιρίου του SILO, το οποίο θεμελιώθηκε το 1934 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, και μια μοναδική παρουσίαση του αρχαιολογικού υλικού, το οποίο έχει βρεθεί στα βάθη της θάλασσας και το οποίο πρόκειται να εκτεθεί στο νέο υπό κατασκευή Μουσείο.
Όπως είναι γνωστό το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων θα είναι ένα από τα τρία Μουσεία, τα οποία θα εγκατασταθούν στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
Με τη μετατροπή του SILO σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, επιτυγχάνεται και ένας ακόμα στόχος: διασώζεται το κτίριο και οι ταινιόδρομοι του, σημαντικό μνημείο της βιομηχανικής περιοχής του Πειραιά.
Το Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. Α.Ε. όρισε σύμφωνα με την Υ.Α. 1427/2011 (ΦΕΚ Β΄ 1427) την Κριτική Επιτροπή με επικεφαλής τον τ. Πρύτανη και Ομότιμο Καθηγητή Α.Π.Θ. κ. Δημήτρη Α. Φατούρο με αναπληρωτή του τον κ. Ηλία Κωνσταντόπουλο, αν. καθ. του Πανεπιστημίου Πάτρας, τον Αρχιτέκτονα κ. Γιώργο Αραχωβίτη με αναπλ. μέλος τον Δρ. Ευάγγελο Λυρούδια, πρώην Πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ και θεσμικούς εκπρόσωπους από το ΥΠΠΟ και τον ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ.
Παρότι η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού συνεχίζεται, ήδη έχουν παραλάβει το σχετικό φάκελο 1.322 αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονικά γραφεία από όλες τις Ηπείρους του κόσμου, γεγονός που δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον του τεχνικού κόσμου για το έργο αυτό και για τον Πειραιά. Όπως είναι γνωστό, το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων θεωρείται από όλον τον χώρο του Πολιτισμού, ως το σημαντικότερο τεχνικό έργο και Μουσείο στη χώρα μας, μετά από εκείνο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Υπενθυμίζεται ότι για όλα τα έργα της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά έκτασης 180.000 τ.μ., υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ο.Λ.Π. Α.Ε. και Περιφέρειας Αττικής, αφού η παρέμβαση αυτή θεωρείται σήμερα ως η σημαντικότερη αστική ανάπλαση στην περιοχή της Αττικής.
Πηγή:ΟΛΠ
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΟΛΠ: Αύξηση στη διακίνηση φορτίων στον Σ.ΕΜΠΟ

Αύξηση 54,9% παρουσίασε η διακίνηση φορτίων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κατά το πρώτο 5άμηνο του 2012. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΕΜΠΟ, το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012 διακινήθηκαν 293.874 ΤΕU’s έναντι 189.706 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης: «παρά τη βαθειά κρίση στις μεταφορές φορτίων και τη μείωση των εισαγωγών-εξαγωγών στην χώρα, ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του Ο.Λ.Π. Α.Ε., ενισχυμένος με νέα μηχανήματα, γερανογέφυρες και λογισμικό, συνεχίζει την ανοδική του πορεία μετά την κρίση του διαχωρισμού των Προβλητών το 2009.
Η στρατηγική της διοίκησης για μετατροπή του Ο.Λ.Π. Α.Ε. σε λιμάνι κόμβο (hub) διακίνησης in transit φορτίων δικαιώνεται και όχι μόνο στο ΣΕΜΠΟ. 
Την ίδια ανοδική πορεία ακολουθούν και το car–terminal και η κρουαζιέρα, τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιασθούν στον απολογισμό εξαμήνου την επόμενη εβδομάδα. 
Η αύξηση αυτή μαζί με την επίσης αυξητική πορεία της ΣΕΠ Α.Ε. μετατρέπουν το Λιμάνι του Πειραιά σε βασικό κόμβο της Ευρώπης».
Πηγή:olp
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709


Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΟΛΠ

Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΟΛΠ, το οποίο ιδρύθηκε φέτος με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας,εξέδωσε ήδη το πρώτο του βιβλίο με έγγραφα, χάρτες και φωτογραφίες μιας εκατονταετίας.
Με τον τίτλο «Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ», ο Γιώργος Ανωμερίτηςσυνέγραψε τα κείμενα, επεξεργάσθηκε το αρχειακό υλικό και επιμελήθηκε μια έκδοση, μέσα από την οποία διαχέεται η ιστορία του λιμανιού από το 1911 έως το 2011.
Σε μια καλαίσθητη έκδοση, η οποία αφιερώνεται στους εργαζόμενους του ΟΛΠ, εμπεριέχεται σπάνιο υλικό τόσο από τη φάση της ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ (1911-1930), όσο και από τη φάση του ΟΛΠ (1930-2011), μέσα δηλαδή από τους δύο φορείς που λειτούργησαν το λιμάνι επί 100 χρόνια. 
Μια περίοδο, στην οποία το λιμάνι του Πειραιά μετασχηματίσθηκε σε εθνικό λιμάνι και σε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.
Όπως γράφει ο Γιώργος Ανωμερίτης, κλείνοντας το εισαγωγικό του σημείωμα «με αφορμή αυτό το βιβλίο, οφείλουμε όλοι, χωρίς αγκυλώσεις, να επαναδιατυπώσουμε την προοπτική του. 
Εξάλλου η Ιστορία, με τις κατακτήσεις και τα λάθη των διαχειριστών της, αποτελεί τη σημαντικότερη διδαχή προς το μέλλον».
Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΟΛΠ, πρόκειται εντός του έτους να στεγασθεί στην Πέτρινη Αποθήκη, η οποία έχει χωρικά ενταχθεί στην ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑ και της οποίας η ανακαίνιση θα ολοκληρωθεί εξωτερικά εντός του καλοκαιριού.
Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΟΛΠ, το οποίο ιδρύθηκε από τον ΟΛΠ Α.Ε. και τα συνδικάτα του χώρου, έχει ήδη αρχίσει να συλλέγει τα υφιστάμενα αρχεία, με ιδιαίτερη έμφαση:
α) στα αρχεία της περιόδου 1922-1930 μετά δηλαδή την μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στο λιμάνι και
β) τα σπάνια αρχεία της γερμανικής κατοχής, τα οποία βρέθηκαν στο σύνολο τους πεταμένα στις αποθήκες του ΟΛΠ στο Καστράκι.
Μια προσπάθεια μεγάλης αξίας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.
Πηγή: olp.gr
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα χάνει το τρένο του παγκόσμιου εμπορίου

Η στρατηγική θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και την ανάπτυξη νέων δικτύων μεταφορών προϊόντων και logistics, μπορεί να τη μετατρέψει σε κομβικό σημείο εμπορίου, αρκεί να προχωρήσει στις προγραμματισμένες επενδύσεις
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας της εταιρείας Colliers για την ευρωπαϊκή βιομηχανική αγορά και τα logistics, όπως θα διαμορφωθούν την επόμενη δεκαετία. Η δυναμική της ανατολικής Ευρώπης και η αυξημένη οικονομική κλίμακα της Ασίας δημιουργούν νέα δεδομένα στο παγκόσμιο μεταφορικό δίκτυο, καθώς χώρες όπως η Γερμανία κι άλλες ευρωπαϊκές θα στραφούν στις αγορές της Ανατολής κι αυτό θα σημάνει την ανάγκη για νέα εφοδιαστικά κέντρα.
Τουρκική κυριαρχία
Σύμφωνα με την έρευνα, η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
 Η Κωνσταντινούπολη μάλιστα εκτιμάται ότι θα γίνει κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας, αφού έχει ενσωματωθεί στο διευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο και οι επιπλέον 14.336 χλμ. ράγες που είναι προγραμματισμένες για κατασκευή μέχρι το 2023 θα ωθήσουν την αύξηση των μεταφορών μέσω των νοτιοανατολικών συνόρων της Ευρώπης.
Η Colliers αναφέρει ότι το 2020 θα αναδυόμενα κέντρα διανομών θα είναι: 
Γκντασκ, Λοτζ, Κατοβίτσε. Μπρατισλάβα, Μπρνο, Κόπερ και Τεργέστη, Σμύρνη, Βελιγράδι, Νις. Τα πιο σημαντικά κέντρα θα είναι η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη. 
Φυσικά η Ελλάδα απουσιάζει εξαιτίας της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών για να αναδειχθεί κομβικό σημείο στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η χώρα μας εκτιμάται ότι θα είναι «σκιά» της Κωνσταντινούπολης στο παγκόσμιο εφοδιαστικό δίκτυο, ωστόσο, προκειμένου να μη χάσει εντελώς το τρένο του εμπορίου οφείλει να αναβαθμίσει το ρόλο της. Οπως αναφέρει η Ana Vukovic, διευθύνουσα σύμβουλος της Colliers International Ελλάδας: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει το ρόλο της στο διεθνές εμπορικό δίκτυο λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας ανάμεσα στις ηπείρους της Αφρικής μέσω του Σουέζ, της Ασίας και της Ευρώπης
Ωστόσο, η αναμενόμενη ανάπτυξη της Κωνσταντινούπολης επιτρέπει στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας να έχουν συμπληρωματική σημασία.
Παρά το γεγονός ότι το διεθνές μερίδιο της Κίνας και της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα δέκα έτη, επηρεάζοντας τη μεταφορική υποδομή της Ευρώπης, η Ελλάδα χρειάζεται να επιταχύνει τις προγραμματισμένες αναπτύξεις της, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στο παγκόσμιο ανταγωνισμό και ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου».
Η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων, όπως ο Ε65 και οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού που οδηγούν σε χώρες των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών σιδηροδρομικών μεταφορών (Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη - Προμαχώνας) μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και να τις προσαρμόσουν στις ανάγκες των ευρωπαϊκών κεντρικών αγορών.
Στο Θριάσιο
Επιπλέον, η αναμενόμενη ανάπτυξη του οργανωμένου χώρου logistics των 235.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο κοντά στο λιμάνι του Πειραιά εκτιμάται ότι θα τονώσει την εγχώρια δραστηριότητα και θα σχηματίσει μια πύλη για τις ευρωπαϊκές χώρες. 
Επιπροσθέτως, η Cosco και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) παρουσιάζουν σημαντικά επιτεύγματα όσον αφορά την απόδοση του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά. 
Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ Α.Ε. (προβλήτα Ι) παρουσίασε σημαντική αύξηση της τάξεως του 45,63%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τη σχετική διεύθυνση. 
Πρέπει να τονιστεί ότι η νέα πύλη (προβλήτα ΙΙΙ) πρόκειται να συνδεθεί μέσω σιδηροδρομικού συρμού με το έργο του Θριασίου.
Αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού (ενίσχυση της δραστηριότητας στον τομέα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων) και νέα έργα κατασκευών θα λάβουν χώρα τα επόμενα 3-4 χρόνια για τις προβλήτες Ι & ΙΙΙ και αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τη χωρητικότητα και την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού.
Πηγή: Ημερησία 
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Σχόλιο: Πάντα καθυστερημένοι , πάντα βλέπουμε την πλάτη των άλλων . Πότε θα κάνουμε μία κίνηση  μη προβλέψιμη , πότε θα στηριχτούμε στα πόδια μας , πότε θα αρνηθούμε να μας μας ποδηγετούν , πότε θα σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας  ???. 
Tel :6977636709

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ο.Λ.Π. είδε η China Merchants Group

 Μετά τους Γερμανούς Οι Κινέζοι , και μετά οι Ινδονήσιοι , και έπεται συνέχεια . Υπάρχει πρόγραμμα Τελειώματος του ΟΛΠ

Συνάντηση με στελέχη της Διοίκησης του Ο.Λ.Π Α.Ε. είχε η πενταμελής αντιπροσωπεία ανώτατων στελεχών της China Merchants Group στο Μέγαρο του Οργανισμού. 
Η κινέζικη κρατική εταιρία επενδυτικού ενδιαφέροντος δραστηριοποιείται εκτός από τον χρηματιστηριακό τομέα στους τομείς της ενέργειας, κατασκευών, αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας και στην εκμετάλλευση λιμενικών τερματικών σταθμών.
Η αντιπροσωπεία της China Merchants Group, μετά την παρουσίαση του συνόλου των επιχειρήσεων δραστηριοτήτων του Ο.Λ.Π. Α.Ε., ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της κρουαζιέρας, χώρο για τον οποίο επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου και του επενδυτικού προγράμματος του Ο.Λ.Π. Α.Ε., για το συγκεκριμένο λιμενικό προϊόν.
Σε επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος για το επενδυτικό πρόγραμμα του Ο.Λ.Π Α.Ε. και ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας, αναμένεται επίσκεψη την Δευτέρα 11/06/2012 από αντιπροσωπεία επενδυτικής εταιρίας της Ινδονησίας (BKPM) υπό την αιγίδα της πρεσβείας.
Πηγή:TheSeaNation
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Γερμανικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργο Ανωμερίτη στα Κεντρικά Γραφεία του Ο.Λ.Π. Α.Ε. στην Ακτή Μιαούλη είχε πενταμελής διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Γερμανικής Βουλής με επικεφαλής τον Volkmar Vogel και μέλη τους: Reinhold Sendker (CDU/ CSU), Stephan Kuhn (Bundnis 90/ Die Grunen) και Herbert Behrens (Link).
Οι Γερμανοί βουλευτές μέλη της Επιτροπής Μεταφορών, Οικισμού και Αστικής Ανάπλασης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το επενδυτικό πρόγραμμα του Ο.Λ.Π. και την Πολιτιστική Ακτή, συζήτησαν για το θεσμικό μοντέλο της λιμενικής βιομηχανίας και τις εξελίξεις του στην Ελλάδα, καθώς και τις συνεργασίες των συμβάσεων παραχωρήσεων με τρίτους.
Η ελληνική πλευρά, στην οποία συμμετείχαν και διευθυντικά στελέχη, ενημέρωσε τους γερμανούς βουλευτές για τις δυνατότητες επενδύσεων στον Ο.Λ.Π. Α.Ε. και στην ελληνική λιμενική βιομηχανία της οποίας το θεσμικό μοντέλο λειτουργίας θα πρέπει μέσα από μεταρρυθμίσεις να παραμείνει ευρωπαϊκό, χωρίς κρατικά ή ιδιωτικά μονοπώλια, σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού. Παραχωρήσεις χωρίς επενδύσεις δεν είναι νοητές σε κανένα ευρωπαϊκό λιμάνι, όπως συζητήθηκε και στην ESPO πρόσφατα.
Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε επίσης τη διακομματική επιτροπή για θέματα θαλάσσιου τουρισμού και κρουαζιέρας, τονίζοντας την ασφάλεια και την ποιότητα υπηρεσιών στα ελληνικά λιμάνια.
Πηγή:MariNews
Σχόλιο: Αυξάνονται οι μνηστήρες !!
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Μια γελοιογραφία που τα λέει όλα


















Κορυφαίο πνεύμα και χιούμορ !! Αποτυπώνει πλήρως το σήμερα , και την απόγνωση που βρίσκεται ο κόσμος . Προσέξτε το ύφος του Πολίτη και τον αυταρχικό τρόπο που η  Κυβέρνηση του κουνά το δάκτυλο !!

Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709