Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

5 περιστατικά παράνομης εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών από το Τελωνείο του Προμαχώνα

Από τότε που η Βουλγαρία μπήκε στην Ε.Ε., οι τελωνιακοί και λοιποί έλεγχοι στα σύνορα καταργήθηκαν. Έκτοτε, οι λαθρέμποροι ανακουφίστηκαν και τα παράνομα φορτία περνούσαν ευκολότερα.
Από λαθραία ζώα, σφάγια και ναρκωτικά, μέχρι αλκοόλ, τσιγάρα και κροτίδες γέμιζε κατά περίσταση και ευκαιρία η εσωτερική αγορά. Διαφυγόντες δασμοί; Εκατομμύρια ευρώ.
Η κατάσταση επιχειρήθηκε να ελεγχθεί με αστυνομικούς ελέγχους των οχημάτων που προερχόμενα από το εξωτερικό, έμπαιναν στο ελληνικό έδαφος. Τα μπλόκα στο δρόμο Προμαχώνα – Σερρών και αλλού, πραγματικά έκαναν δουλειά παρόλη την έλλειψη προσωπικού και φυσικά τους (κατ`ανάγκην) δειγματοληπτικούς ελέγχους τους.
Όμως η διαπιστωμένη διακίνηση λαθραίων σ` όλη τη Β. Ελλάδα και παρακάτω, έδειχνε πως πολλά από τα παράνομα εισαγόμενα φορτία, έφταναν τελικά μια χαρά στον προορισμό τους.
Έπρεπε λοιπόν οι έλεγχοι να ενταθούν και ο μηχανισμός να ενισχυθεί.
Έτσι, τους αστυνομικούς ελέγχους ήρθαν να συμπληρώσουν τα μικτά κλιμάκια Τελωνιακών ελέγχων, που συστάθηκαν με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου εδώ και δύο μήνες και δρουν επί 24ωρου βάσεως στην είσοδο της χώρας από βορά.
«Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μία μόνο βάρδια μας, δηλαδή ένα 8ωρο, καταφέραμε να εντοπίσουμε πέντε (5!!) περιστατικά προσπάθειας παράνομης εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών από το Τελωνείο του Προμαχώνα» είπε χαρακτηριστικά στη στήλη ο Προϊστάμενος της Δίωξης του τελωνείου, Νίκος Μιχαλούσης.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση των πέντε φορτηγών με βουλγαρικές πινακίδες που εντοπίστηκαν στις αρχές του Ιουνίου σε έλεγχο του μικτού κλιμακίου, να μεταφέρουν χιλιάδες φιάλες μπύρες και κρασιά που θα πουλιόταν από ελληνικά Σούπερ Μάρκετς της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Αθήνας, πιθανότατα σε «ελληνικές τιμές», αν και οι παραγγέλοντες δεν θα είχαν πληρώσει τους ανάλογους φόρους.
Φυσικά το ελληνικό δημόσιο, θα έχανε χιλιάδες ευρώ από τους απλήρωτους δασμούς.
Ανάλογες περιπτώσεις με χιλιάδες κούτες λαθραίων τσιγάρων που δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν μετά από ελέγχους των κλιμακίων, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα διενέργειας ελέγχων.
Δεν είναι μόνο ότι χάνονται χρήματα για το ελληνικό δημόσιο, ούτε μόνο θέμα προστασίας της υγείας των καταναλωτών από παράνομα διακινούμενα και μη πιστοποιημένα προϊόντα.
Είναι και το ότι κάποιοι (εκτός και εντός συνόρων), θα πρέπει να πάψουν να θεωρούν τη χώρα ξέφραγο αμπέλι (δεν θα πρέπει να τους πείσει κάποιος;) που τους επιτρέπει να κερδοσκοπούν εύκολα και ασφαλώς.
Περιμένουμε κι άλλες επιτυχίες από τους ανθρώπους των κλιμακίων. Αστυνομικούς και Τελωνειακούς . Συνυπογράφουμε και εμείς !!
Πηγή:serreslife.gr
Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Πειραιά . http://www.ektelonismos.com

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Cosco και Ελγέκα: Επένδυση 5 εκατ. ευρώ στον Πειραιά

Στη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Εμπορευματοκιβωτίων στην προβλήτα ΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, προχωρούν ο όμιλος της Ελγέκα και ο κινέζικος όμιλος της Cosco, με προοπτική αυτό να λειτουργήσει μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οπως επισημάνθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ελγέκα στη Θεσσαλονίκη, το νέο Κέντρο στην περιοχή του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, που διαχειρίζεται η Cosco, θα αποτελέσει «καρπό» του κοινού εταιρικού σχήματος «Cosco-Diakinisis Port», στο οποίο η ελληνική και η κινεζική πλευρά συμμετέχουν με 50% έκαστη.

Κατασκευή
Το κόστος της νέας επένδυσης φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ, η συνολική καλυμμένη επιφάνεια τα 7.000 τ.μ., οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν τον Ιούλιο και θα προκύψουν 50 νέες θέσεις εργασίας.
Η «Diakinisis Port» (του ομίλου της Ελγέκα) αναμένεται φέτος να καταγράψει πολλαπλάσια οικονομικά μεγέθη, σε σχέση με το 2010 και ο κύκλος εργασιών της θα προσεγγίσει τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελγέκα, κ. Α. Κατσιώτη, η συνεργασία με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά εκτιμάται πως θα συμβάλλει μεσοπρόθεσμα τα μέγιστα στην ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών του βορειοελλαδικού ομίλου.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση στην εγχώρια αγορά ιδιαίτερα δύσκολη και έκανε λόγο για συνεχείς μεταβολές της καταναλωτικής συμπεριφοράς κάθε δύο μήνες, που επηρεάζονται άμεσα από τα μέτρα οικονομικής πολιτικής, τα οποία ανακοινώνονται κάθε τόσο.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο επωφελείται ο όμιλος της Ελγέκα, που είναι ίσως ο μεγαλύτερος στη χώρα στο κομμάτι της αποθήκευσης-logistics, από εταιρείες, οι οποίες του αναθέτουν τη διανομή των προϊόντων τους, ο κ. Κατσιώτης επισήμανε πως δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις είναι ημιθανείς, όταν αποφασίζουν κάτι τέτοιο.
Πηγή: Ημερησία
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com
Εδώ και αρκετό καιρό το Blogg μας είχε πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει   για την επένδυση που βρισκόταν στα σκαριά. Χαιρετίζουμε την απόφαση κατασκευής της αποθήκης, για να μπει τέλος στην ασυδοσία ορισμένων στο Θριάσιο. Οι προηγούμενες αναρτήσεις μας εδώ και εδώ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ο Κος Χαλβατζής Τελικά στα Τελωνεία Του Κερατσινίου

Ο Κος Χαλβατζής στο ΣΤ' Τελωνείο
Κερατσινίου
Τελικά την επίσκεψη στα τελωνεία του Κερατσινίου πραγματοποίησε ο Κος Σπύρος Χαλβατζής .
Ο Βουλευτής του ΚΚΕ επισκεύθηκε πρώτα το 5ο Τελωνείο Ικονίου , και κατόπιν το ΣΤ' Τελωνείο Κερατσινίου . Μίλησε στους εργαζόμενους και συναλλασσόμενους εκτελωνιστές και ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με την Οικονομία , Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ανεργία και την Τρόικα . Ο Κος Χαλβατζής αντάλλαξε απόψεις και ιδέες με τους ακροατές του . Συνοδευόταν δε από μέλη του ΚΚΕ εκτελωνιστών.
Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής . Http://www.ektelonismos.com 

Διετής περίθαλψη σε άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες

Προς τους Φίλους συναδέλφους και όχι μόνο 

Παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον κλάδο υγείας του ΟΑΕΕ θα έχουν για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης ελεύθεροι επαγγελματίες ηλικίας άνω των 30 ετών και μέχρι 65 ετών εφόσον διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους και έχουν τουλάχιστον 2 χρόνια ασφάλισης αν είναι έως 30 ετών και έως 15 χρόνια συμπληρωμένα για όσους είναι ηλικίας πάνω από 30 (προστίθενται 4 μήνες ασφάλισης για κάθε χρόνο μετά το 30ό έτος)
Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν. 3845.2010
Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Σήμερα :Επίσκεψη στο Τελωνείο Κερατσινίου Η Κα Παπαρήγα

Σήμερα, Πέμπτη 23/06/2011
Στις 8 π.μ. περιοδεία στο Τελωνείο του Κερατσινίου και τα εκτελωνιστικά γραφεία με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.





Το Υπόλοιπο σημερινό πρόγραμμα της Κας Παπαρήγα.


Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία Τερζάκη στα Ιλίσια Ζωγράφου θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στις 7 μ.μ. περιοδεία του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ και βουλευτή, στις εργατικές γειτονιές του Ταύρου με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του ΚΚΕ στον Ταύρο (Δήμητρος και Ελευθερίας). Θα καταλήξει σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας στον Ταύρο.
Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση της Αχτίδας Τηλεπικοινωνιών στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΤΕ (οδός Γ' Σεπτεμβρίου) θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.
Η Αχτίδα Κεντρικής και Τοπικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Εργαζομένων στους Δήμους του Πειραιά διοργανώνουν συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση» στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ στη Νίκαια (Κύπρου και Ηλιουπόλεως, πλατεία Οσίας Ξένης).
Στις 8 μ.μ., σύσκεψη στη Νεάπολη.
Στις 10 π.μ., περιοδεία σε εργοτάξια του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση στη Σιάτιστα με ομιλητή τον Κώστα Σταμπολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου.
Πηγή Ριζοσπάστης.
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων http://www.ektelonismos.com

Συνελήφθη την ώρα που περνούσε κλεμμένο όχημα από το τελωνείο των Κήπων

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης οδηγείται σήμερα ένας 48 χρόνος ο οποίος συνελήφθη εχτές στους Κήπους, από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Κήπων σε συνεργασία με Αξιωματούχους του FRONTEX για κλοπή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και πλαστογραφία. 
Συγκεκριμένα, ο 48χρονος αλλοδαπός, προσπάθησε να περάσει οδηγώντας πολυτελές Ι.Χ. αυτοκίνητο, από το Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων. (Φωτό) Έπειτα από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί διαπιστώθηκε ότι ο εργοστασιακός αριθμός πλαισίου ήταν παραποιημένος και το αυτοκίνητο καταχωρημένο ως κλεμμένο, απολεσθέν, εγκαταλειμμένο. (α ρε τι κάνει το Shengen)
Το αυτοκίνητο. κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς οδηγείται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.
Πηγή:Ελευθεροτυπία
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com
Σχόλιο : Εύγε Παιδιά , Μπράβο .

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Βγήκαν» τα... στρινγκ στο τελωνείο!

Του βγήκαν τα μάτια του τελωνειακού, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που έλαχε να ελέγξει τη δίμετρη, καλλονή, Ρωσίδα, η οποία πέρασε τις διακοπές της στην Κρήτη.
Την Παρασκευή, φεύγοντας από την Κρήτη κι επιστρέφοντας στην πατρίδα της, η κοπέλα, έφθασε μπροστά στον τελωνειακό, κρατώντας μια απόδειξη στο χέρι, προκειμένου να πάρει πίσω το ΦΠΑ (στο πλαίσιο της διαδικασίας tax free) από αγορά που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες.
Ο τελωνειακός πήρε στα χέρια του την απόδειξη, προκειμένου να ελέγξει την ισχύ της, όμως αυτό που διάβασε τον έκανε ... να νομίζει ότι του κάνουν πλάκα! «Τι λέτε δεσποινίς; 1500 ευρώ για την αγορά... string;», φέρεται να είπε ο τελωνειακός, αμφισβητώντας τον ισχυρισμό της εκθαμβωτικής Ρωσίδας.
Η νεαρή κοπέλα, διαμαρτυρήθηκε, κι έσπευσε να προσκομίσει... τα πειστήρια. Με αστραπιαίες κινήσεις άνοιξε τη βαλίτσα της κι έβγαλε έξω ένα εσώρουχο – κόσμημα: ένα string «ντυμένο» με κρύσταλλα swarovski, το οποίο κόστισε 1500 ευρώ και αγοράστηκε από κατάστημα της περιοχής της Χερσονήσου.
Ο τελωνειακός, άναυδος, όπως και όλοι όσοι έγιναν μάρτυρες της... επίδειξης επέστρεψε στη Ρωσίδα το ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο (περίπου 350 ευρώ), η Ρωσίδα έφυγε ευχαριστημένη και ο τελωνειακός έμεινε με... ένα χαμόγελο!
Πηγή:cretalive.gr
Αναδημοσίευση: Κουρτέσης Αλέξανδρος . Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΟΛΠ , ΣΕΠ

Από 16/06/2011 ο ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO), Μετατράπηκαν σε φορολογικές αποθήκες Τύπου Ι
Αυτό σημαίνει ότι οι δύο αυτές φορολογικές αποθήκες θα διαχειρίζονται μόνες τους τα εμπορεύματα που εισέρχονται και θα εξέρχονται απο αυτές , και θα ελέγχονται από το Τελωνείο.

Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. Http://www.ektelonismos.com

ΣΕΠ: Εκσυγχρονίζεται συνεχώς το Λιμάνι








Παραθέτουμε φωτογραφίες από τις νέες εγκαταστάσεις στο τμήμα ρευματοδότησης και εκτελωνισμού των ψυγείων .

















Επίσης αναμένονται οι νέες εγκαταστάσεις εκκένωσης και αποθήκευσης  των groupaz Container



Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΟΛΠ: Παραχώρηση έκτασης στον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε., μετά από εισήγηση του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του κ. Γιώργου Ανωμερίτη αποφάσισε να παραχωρήσει για 35 χρόνια έναντι συμβολικού ανταλλάγματος χερσαία λιμενική ζώνη εκτάσεως 1.700 τ.μ. προκειμένου ο Δήμος Δραπετσώνας- Κερατσινίου να αναπλάσει και διαμορφώσει τον χώρο αυτό σε χώρο αναψυχής των δημοτών του.
Το ακίνητο αυτό βρίσκεται στο τμήμα της Δραπετσώνας, στην απόληξη της οδού Ρήγα Φεραίου και στο όριο του υφιστάμενου τοιχείου του Εθνικού Σταδίου Δραπετσώνας πάνω από τη Λεωφ. Α. Παπανδρέου.
Η σχετική σύμβαση εστάλη ήδη στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας για την έκδοση των σχετικών Αποφάσεων.
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση:Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. Http://www.ektelonismos.com

Τα βρήκαν οριστικά !!

Προσυπογράφηκε πρακτικό Φιλικής Διευθέτησης μεταξύ ΟΛΠ - ΣΕΠ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και προσυπογράφηκε το Πρακτικό Διαδικασίας Φιλικής Διευθέτησης επί θεμάτων της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ Α.Ε. και της ΣΕΠ Α.Ε.
Το κείμενο του Πρακτικού συνυπογράφτηκε για τον ΟΛΠ Α.Ε. από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γιώργο Ανωμερίτη και για τη ΣΕΠ Α.Ε. από τον captain Fu Chengqiu.
Το Πρακτικό θα υποβληθεί στο εποπτεύον Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας μαζί με το σχέδιο αναδιατυπώσεων της Σύμβασης Παραχώρησης, ώστε το τελικό κείμενο να τεθεί υπόψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, δεδομένου ότι η Σύμβαση Παραχώρησης αποτελεί Νόμο (Ν. 3755/2009).
Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, γιατί χωρίς προσφυγές σε Διαιτησίες και Δικαστήρια, επέλυσαν θέματα με αμοιβαία κατανόηση και προς το συμφέρον των δύο πλευρών, θέματα τα οποία προέκυψαν από τη συγκυρία, ασάφειες και διαφορετικές απόψεις επί της εφαρμογής ορισμένων συμβατικών ρυθμίσεων.
Από την αμοιβαία αποδοχή επίλυσης των τεθέντων θεμάτων, δεν αλλάζουν τα συνολικά οικονομικά μεγέθη της Σύμβασης Παραχώρησης και τα ετήσια ανταλλάγματα της ΣΕΠ Α.Ε. προς τον ΟΛΠ Α.Ε. Η εκτέλεση των έργων του Προβλήτα ΙΙΙ θα ξεκινήσει κανονικά την 01.10.2011 με νέο χρονοδιάγραμμα σταδιακής λειτουργίας των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ. Ρυθμίσθηκαν επίσης τα θέματα που προέκυψαν από τη νομική διάσταση της έννοιας “ανωτέρα βία” και επελύθησαν τα θέματα συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ, ΣΕΠ και MSC.
Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης “σε μια μακρόχρονη σύμβαση συνεργασίας, 35ετούς μάλιστα διάρκειας, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία επί Συμβάσεων Παραχωρήσεων, πολλές φορές τίθενται θέματα προσαρμογών και ερμηνειών. Χαιρόμαστε, γιατί στην πρώτη περίοδο και επί διαφορετικών προσεγγίσεων, επιλέξαμε τη διαδικασία της φιλικής διευθέτησης, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. ”
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε. επικύρωσε το Πρακτικό Φιλικής Διευθέτησης.
Πηγή: MariNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΟΜΥΛΕ: Βάζει πλάτη στο ξεπούλημα των λιμανιών

Έτοιμη να βάλει τη σφραγίδα της και στο νέο έγκλημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την παράδοση των λιμανιών έως και 100% στους ιδιώτες, εμφανίστηκε η πλειοψηφία της διοίκησης στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες μέσα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης για να διακηρύξει δήθεν την απόφασή της να αντισταθεί στο ξεπούλημα των λιμανιών και της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, προανήγγειλε ότι ο αγώνας που ξεκίνησε ήδη με καταλήψεις στα γραφεία των Οργανισμών - για να μην τα βάλουν με την οικονομία και την κοινωνία - και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, θα είναι μεγάλος και θα πάει μέχρι τέλος. Θα είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η μητέρα των μαχών».
Πίσω από τις αγωνιστικές μεγαλοστομίες, αποκάλυψε ότι η ΟΜΥΛΕ διαπραγματεύεται το ποσοστό των λιμανιών που θα ιδιωτικοποιηθεί. Ετσι επανέλαβε πως διεκδικεί το 51% και το μάνατζμεντ να ανήκουν στο κράτος και όλες οι λιμενικές δραστηριότητες να εκτελούνται από εργαζόμενους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Βέβαια, διευκρίνισε ότι οποιοδήποτε άλλο ποσοστό ιδιωτικοποίησης δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή. Ετσι πχ θα μπορούσε η κυβέρνηση να εκχωρήσει σε ιδιώτες το 23% από το 75% που ελέγχει σήμερα το κράτος.
Επίσης διευκρίνισε ότι η πρόταση της ΟΜΥΛΕ για 51% στο κράτος δε σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να υπάρχουν συνεργασίες με ιδιωτικά κεφάλαια και επιχειρήσεις.
Ανέφερε επίσης ότι τυχόν πώληση μετοχών του Δημοσίου, στην περίπτωση του ΟΛΘ, θα επιφέρει έσοδα 103,5 εκατ. ευρώ, όταν το αποθεματικό του ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία του βαίνει αυξανόμενη και κυμαίνεται διαχρονικά μέχρι 20 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τέλος σημείωσε ότι η είσοδος της COSCO στον ΟΛΠ αποτελεί αρνητικό παράδειγμα, καθώς δεν έχει συμβάλει στην αύξηση της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ ταυτόχρονα αντί για 1.000 θέσεις εργασίας που διαφήμιζαν ότι θα δημιουργηθούν, σήμερα απασχολούνται περίπου 150 εργαζόμενοι και αυτοί κάτω από άθλιες εργασιακές συνθήκες.
Εμείς τι να σχολιάσουμε; Να θυμίσουμε απλά ότι το 1999, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» συμφωνούσαν με τη μετατροπή του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε Ανώνυμες Εταιρείες και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο... Τα ίδια έκαναν και όταν εισέβαλε στον ΟΛΠ η COSCO, υπερασπιζόμενοι δήθεν μια καλή και... ελεγχόμενη «ανταγωνιστικότητα». Σήμερα δηλώνουν ότι το 49% μπορεί να παραδοθεί στους ιδιώτες. Αυτό φαίνεται πως δεν είναι δημόσια περιουσία που ξεπουλιέται...
Πηγή: Ριζοσπάστης
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

ΟΛΠ: Μνημόνιο συνεργασίας με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ του ΥΠ.ΟΙΚ

Ηλεκτρονική συνεργασία Τελωνείου
ΟΛΠ, ΣΕΠ 
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ (α) της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ του Υπουργείου Οικονομικών, (β) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά ως Φορέα Διοίκησης της «Ελεύθερης Ζώνης» και των εταιριών «Ο.Λ.Π. Α.Ε.» και «Σ.Ε.Π. Α.Ε.» υπογράφτηκε σήμερα στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΛΠ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη κατά τη διάρκεια ειδικής συνάντησης μεταξύ των κ. Κωνσταντίνου Νηχωρίτη, Γεν. Δ/ντή του Υπ. Οικονομικών, κ. Γιώργου Ανωμερίτη, Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του Ο.Λ.Π. Α.Ε. και capt. Fu Cheng Qiu, Δ/ντος Συμβούλου της Σ.Ε.Π. Α.Ε.
Αντικείμενο του Μνημονίου αποτελεί η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου για την:
Επιτήρηση της ορθής λειτουργίας της Ε.Ζ. και τα μέτρα ελέγχου αυτής.
Απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας και ελέγχου της Ε.Ζ.
Πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων από το Τελωνείο Ελέγχου.
Ίση μεταχείριση και αντιμετώπιση, από την επιβλέπουσα την Ε.Ζ. Πειραιά, Τελωνειακή Αρχή και τον Φορέα Διοίκησης αυτής, των δραστηριοποιούμενων εντός αυτής επιχειρήσεων.
Φερεγγυότητα των δραστηριοποιούμενων στην Ε.Ζ. επιχειρήσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και της Τελωνειακής Υπηρεσίας.
Το Μνημόνιο προβλέπει επίσης την ηλεκτρονική ενημέρωση του Τελωνείου Ελέγχου, την ασφάλεια των εργαζομένων κ. ά.
Σημειωτέον ότι ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. και η Σ.Ε.Π. Α.Ε. έχουν ήδη συμφωνήσει σε κοινή εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ISPS, τα οποία και αποτελεσματικούς ελέγχους θα παρέχουν και τους χρήστες θα διευκολύνουν στις συναλλαγές τους με τις δύο εταιρίες.
Πηγή: capital.gr
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

"Διακόσια χιλιάρικα για να περάσω την κόκα από το τελωνείο"

«Για τον εκτελωνισμό τού κοντέινερ θα έπαιρνα 200.000 ευρώ». Αυτό είπε στη διάρκεια της προανάκρισης και προτού οδηγηθεί στη φυλακή ο Ελληνας επιχειρηματίας που εμπλέκεται στο μεγάλο κόλπο με τα 292 κιλά κοκαΐνης, τα οποία εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η «Espresso της Κυριακής» φέρνει αποκλειστικά σήμερα στο φως της δημοσιότητας τις άγνωστες πτυχές από τη δράση του κυκλώματος που εξάρθρωσαν οι διωκτικές αρχές και τα όσα κατέθεσαν οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης στην προανάκρισή τους.
Μετά τη σύλληψη των εννέα ατόμων το κουβάρι ξετυλίγεται όλο και περισσότερο. Η πληροφορία ότι ένα φορτίο κοκαΐνης θα έρθει από την Παραγουάη στη χώρα μας είχε φτάσει στη Δίωξη Ναρκωτικών από τον Ιούνιο του 2010. Ο Ελληνας επιχειρηματίας, που είναι ιδιοκτήτης εταιρείας ενοικιάσεων σκαφών αναψυχής, και η γυναίκα από την Αργεντινή είναι, σύμφωνα με τις Αρχές, τα βασικότερα μέλη της οργάνωσης, που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη. Ο επιχειρηματίας φέρεται ως ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τον εκτελωνισμό τού φορτίου στη Βουλγαρία, ενώ η εντυπωσιακή 45άρα ήταν η αντιπρόσωπος του λατινοαμερικάνικου καρτέλ στην Ελλάδα.
Στην κατάθεσή του ο 34χρονος επιχειρηματίας μίλησε για όλα. Πού κλείνονταν τα ραντεβού των μελών της οργάνωσης, πώς θα περνούσαν το φορτίο στη Βουλγαρία αλλά και για τον ρόλο των τριών ατόμων από την Αργεντινή, μεταξύ των οποίων και της 45χρονης γυναίκας.
Περισσότερα στην espresso
Πηγή: Espressonews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. Http://www.ektelonismos.com

ΟΜΥΛΕ: Κινητοποιήσεις

Η ΟΜΥΛΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση;

"Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 :

- Συνέντευξη τύπου της ΟΜΥΛΕ στις 12.00 , στο Εντευκτήριο στο ισόγειο του κτηρίου Διοίκησης στην πρώτη προβλήτα.
- Στάση εργασίας από τις 13.00μμ έως 16.30μμ. Πανυπαλληλική συγκέντρωση. – ομιλία του Προέδρου της ΟΜΥΛΕ Γεωργακόπουλου Γιώργου στην Αποθήκη 1 στην πρώτη προβλήτα.
- Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011: 24ωρη απεργία – Συγκέντρωση στον Βρεφονηπιακό Σταθμό στις 10.00 και πορεία.

Λέμε όχι στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.
Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για ένα:
• ΛΙΜΑΝΙ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ
• ΑΝΟΙΚΤΟ στη ΠΟΛΗ και στους ΠΟΛΙΤΕΣ
Για ένα Λιμάνι, μοχλό ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής."
Δημοσίευση :Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. Http://www.ektelonismos.com

Αντάρτικο Ανωμερίτη κατά των αποκρατικοποιήσεων των λιμανιών

«Το “θατσερικό” μοντέλο πλήρους ιδιωτικοποίησης λιμένων εγκαταλείφθηκε και από τους πιο φανατικούς οπαδούς του. Το κρατικό μοντέλο της πελατειακής δημοκρατίας έχει ήδη ξεπερασθεί και απαιτεί μεταρρυθμίσεις”.

Νέα κόντρα εντός του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΠ ΑΕ, Γιώργου Ανωμερίτη ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών.
Ειδικότερα, μιλώντας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού τόνισε ότι «είναι ανάγκη η ιδιοκτησία των λιμανιών να είναι δημόσια και μόνο η διαχείριση χρειάζεται να περάσει σε μεικτά σχήματα ιδιωτών με το δημόσιο».Επίσης υπογράμμισε ότι «τα λιμάνια της Ευρώπης σε ποσοστό 96% είναι δημόσια και μόλις το 4% ιδιωτικά».
Το κλίμα βαραίνει όσο αφορά την αποκρατικοποίηση τρων λιμένων αφού η τοποθέτηση Ανωμερίτη έρχεται σε συνέχεια ανάλογης δήλωση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη.
Eιδικότερα ο Γιώργος Ανωμερίτης έκλεισε την ομιλία του με τις ακόλουθες θέσεις για την προοπτική του ΟΛΠ:
“Στις δεδομένες οικονομικές συγκυρίες είναι ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε το λιμενικό σύστημα της χώρας με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και με συμβάσεις παραχώρησης δραστηριοτήτων με στόχο νέα έργα και υποδομές μέσω μιας πολιτικής προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω του υπάρχοντος ευρωπαϊκού μοντέλου οργάνωσης λιμένων, όπως τόνισα στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση της ESPO στην Κύπρο, πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με το οποίο η ιδιοκτησία ανήκει στο Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση και η διαχείριση τομέων σε ιδιώτες, μικτά σχήματα ή το δημόσιο. Σημειώνω ότι στην Ενωμένη Ευρώπη το 96% της ιδιοκτησίας των λιμένων ανήκει στο Δημόσιο και τους Δήμους και μόνο το 4% σε ιδιώτες. Τα ελληνικά λιμάνια, τα οποία λειτουργούν (α) ως Δημόσια Αρχή, (β) ως χρήστες και (γ) ως πάροχοι λιμενικών υπηρεσιών οφείλουν:
Α. Να διατηρήσουν κατά 51% το δημόσιο ιδιοκτησιακό τους χαρακτήρα και να μετατραπούν σε πλήρεις Αρχές Λιμένων (σημειώνεται ότι το δημόσιο κατέχει σήμερα το 100% σε 10 Ανώνυμες Εταιρίες και το 74% σε δύο Α.Ε. (ΟΛΠ και ΟΛΘ) που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ), αναλαμβάνοντας και νέες αρμοδιότητες (ναυσιπλοΐα, πλοήγηση, λιμενικά, τελωνειακά κ.α.).
Β. Να παραχωρήσουν τμήματα των εκτάσεών τους ή δραστηριοτήτων τους σε ιδιώτες επενδυτές, εφόσον αυτοί δημιουργούν νέες υποδομές, με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης.
Γ. Να δημιουργηθεί άμεσα “Ανεξάρτητη Αρχή Λιμένων”, η οποία θα επιλύει όλα τα θέματα διαφορών και συνθηκών εργασίας, δεδομένου ότι στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν 73 μικρά ιδιωτικά λιμάνια και έχουν ήδη γίνει ευρείες παραχωρήσεις σε ιδιώτες (COSCO).» και προσέθεσε:
«Το “θατσερικό” μοντέλο πλήρους ιδιωτικοποίησης λιμένων εγκαταλείφθηκε και από τους πιο φανατικούς οπαδούς του.
Το κρατικό μοντέλο της πελατειακής δημοκρατίας έχει ήδη ξεπερασθεί και απαιτεί μεταρρυθμίσεις.
Αν σήμερα μπορούμε να δούμε λίγο ψύχραιμα την προοπτική της λιμενικής βιομηχανίας, πέρα από τα βραχυχρόνια εισπρακτικά αδιέξοδά μας, η λύση είναι μία: Η διατήρηση του δημόσιου ιδιοκτησιακού χαρακτήρα των εθνικής σημασίας λιμένων, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων της χώρας και η παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές νέων λιμενικών έργων και υπηρεσιών μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλο μοντέλο δεν χωρεί, όπως πρόσφατα συζητήσαμε και συμφωνήσαμε όλοι στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Λιμένων Ευρώπης (ESPO). Και όλα αυτά υπό δύο όρους: του πλήρους σεβασμού και προστασίας τους θαλάσσιου και αστικού Περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις λιμενικές υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις, έστω και μέσα στα περιοριστικά πλαίσια της δημοσιονομικής κρίσης.”
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ημέρες 2008 ξεκινούν για τα λιμάνια !!!

«Μητέρα των μαχών» ανακήρυξαν αυτή τη φάση των κινητοποιήσεων οι συνδικαλιστές των λιμανιών, οι οποίοι αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει ΟΛΠ και ΟΛΘ και να απολέσει το πλειοψηφικό πακέτο.
Σε συνέντευξη τύπου η ΟΜΥΛΕ επεσήμανε ότι: «Θεωρούμε ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική το ξεπούλημα των λιμανιών». Οι υπάλληλοι των Λιμένων Ελλάδος υπογράμμισαν:
«Βρισκόμαστε απέναντι συνολικά στη νεοφιλελεύθερη μονεταριστική πολιτική όπως εκφράζεται από την Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, η οποία ισοπεδώνει τους εργαζόμενους και την κοινωνία συνολικά».
Καταφέρθηκαν κατά της κυβέρνησης γιατί άλλα υποστήριζε όταν ήταν αντιπολίτευση και άλλα πράττει τώρα ενώ επεσήμαναν ότι υπάρχει νομικό κώλυμα και το Δημόσιο δεν μπορεί να απολέσει το 51% στους Οργανισμούς.
Επίσης, τόνισαν ότι οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΛΠ-ΣΕΠ (Cosco) έγιναν σε βάρος των συμφερόντων του Οργανισμού.
Σχόλιο :Σε βάρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά θα αποβεί τελικά κάθε προσπάθεια αγώνα με στόχο το κλείσιμο του λιμανιού του Ικονίου. Τώρα υπάρχει και η Cosco , και το ξέρουν , και γιαυτό ανησυχούν για την έκβαση του.
Πηγή: MariNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com