Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΛΙΜΑΝΙΑ: Στάση εργασίας την Τρίτη 31/05/11

Μέρες 2008 αρχίζει να ξαναζεί ο ευαίσθητος χώρος του Λιμανιού .

Σύμφωνα με τις τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, την Τρίτη 31/05/11 τα λιμάνια θα κλείσουν από τις 11:00, ενώ προγραμματίζεται και 24ωρη απεργία έως τις 15 Ιουνίου.
Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής . http://www.ektelonismos.com

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Πρώτες αντιδράσεις υπαλλήλων , λιμενεργατών ΟΛΠ.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος σε χθεσινή της συνεδρίαση εκτίμησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται απέναντι «συνολικά στη νεοφιλελεύθερη μονεταριστική πολιτική όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ η οποία ισοπεδώνει τους εργαζόμενους και την κοινωνία συνολικά».
«Θεωρούμε ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική το ξεπούλημα των λιμανιών», αναφέρει στην απόφασή της και τονίζει: «Τα λιμάνια είναι Οργανισμοί στρατηγικής σημασίας, οι οποίοι διαδραματίζουν ζωτικής σημασίας δραστηριότητες για τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την εθνική ασφάλεια».
Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ αποφάσισε τα εξής:
* Για σήμερα Παρασκευή 27 Μαίου στάση εργασίας από έναρξη ωραρίου έως 10 πμ και συμβολική κατάληψη των κτηρίων διοίκησης σε όλα τα Λιμάνια της χώρας.
* Τη Δευτέρα 30/5/2011 θα δώσει συνέντευξη Τύπου
* Την Τρίτη 31/5/2011 στάση εργασίας από 11 πμ έως τέλος πρωινού ωραρίου, καθώς και συγκέντρωση και πορεία σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
* Συμμετοχή στις 4/6/2011 στο συλλαλητήριο της ΓΣΣΕ στην Αθήνα
* Εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Θα επιδιωχθεί συντονισμός με άλλες  Ομοσπονδίες και υπό τη ΓΣΕΕ μέχρι τις 15/6/2011.
* Εξουσιοδοτήθηκε το προεδρείο για άλλες αγωνιστικές δράσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση των στόχων μας και του διεκδικητικού πλαισίου
Στη σημερινή στάση εργασίας και κατάληψη που ανακοίνωσε η ΟΜΥΛΕ θα συμμετέχει και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και δηλώνουμε έτοιμοι για κοινό συντονισμό και δράσεις».
Πηγή: Ναυτεμπορική
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Δυσκολίες για την πώληση ΟΛΠ.

Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση του 75% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, σύμφωνα με τη σημερινή χρηματιστηριακή του αξία, θα εισπράξει περίπου 280 εκατ. ευρώ.
Όπως έγραψε προχθές η «Ν» το ποσό αυτό αποτελεί λιγότερο από το 60% της καθαράς παρούσας αξίας της προσφοράς της Cosco για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ περίπου 500 εκατ. ευρώ, χωρίς τον υπολογισμό της προκαταβολής ύψους 50 εκατ. ευρώ και των πρώτων ενοικίων.( ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΟΙΟ ΚΑΤΩ)
Και επειδή η Cosco όπως έχει δηλώσει προς την κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επενδύσει τόσο στον ΟΛΠ, για τον οποίο έχει τον πρώτο λόγο αφού διαθέτει ήδη για 35 χρόνια το πλέον προσοδοφόρο τμήμα του λιμανιού το Σ.ΕΜΠΟ όσο και στον ΟΛΘ, υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβεί το εξής παράδοξο.
Αγοράζοντας η Cosco το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ να «αποσβέσει» άμεσα την επένδυσή της στο Σ.ΕΜΠΟ, και όσα κεφάλαια εξασφαλίσει το Δημόσιο από την πώληση των μετοχών να τα απολέσει από την παραχώρηση. Χα χα , χα χα χα ,ούτε να πουλήσεις δεν μπορείς !!!!
Αλλά και στην περίπτωση που ενοποιηθούν τα λιμάνια, ανεξάρτητα από το ύψος του ποσοστού των μετοχών που θα πωληθεί, θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά τον ανταγωνισμό.
Εν τω μεταξύ, επειδή οι Οργανισμοί Λιμένων αποτελούν ταυτόχρονα και Λιμενικές Αρχές, και άρα εκπροσωπούν το κράτος, προτού προχωρήσουν οι οποιεσδήποτε αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει παράλληλα να λυθούν τα θέματα μέσω νέου κανονιστικού πλαισίου.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί. http://www.ektelonismos.com 

Πάει και το τελωνείο Θηβών ;

Μετά την υποβάθμιση της ΔΟΥ και του νοσοκομείου Θηβών σειρά έχει το Τελωνείο της Θήβας. Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πληροφορίες του thiva-press καταργείται το Τελωνείο Θήβας το οποίο θα μεταφερθεί στο Τελωνείο Οινοφύτων. Επίσης θα υπάρχει και το Τελωνείο Αντίκυρας (Β' Τάξης). Έυγε στην Κυβέρνηση! Αναμένονται έντονες αντιδράσεις..
Πηγή: Θήβα Press
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής.
http://www.ektelonismos.com

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Κατασχέθηκαν 300 κιλά κοκαΐνη στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία Αρχείου
Τα ναρκωτικά βρέθηκαν κρυμμένα σε κοντέινερ στο λιμάνι της πόλης


Πριν από λίγο 
Περίπου 300 κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας του ΣΔΟΕ Αττικής.
Επίσης συνελήφθησαν εννέα άτομα από την Αργεντινή, την Αλβανία και την Ελλάδα. Αρκετοί από τους συλληφθέντες είχαν απασχολήσει τις Αρχές για παρόμοιες υποθέσεις.
Οι αστυνομικοί μετά από έρευνα δυο μηνών και την αξιοποίηση πληροφοριών ανακάλυψαν τα ναρκωτικά μέσα σε κοντέϊνερ το οποίο προέρχονταν από την Παραγουάη και περιείχε ξυλεία δαπέδου.
Όταν οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ εξέτασαν το εσωτερικό διαπίστωσαν επιμελώς κρυμμένα ανάμεσα στις παλέτες 280 πακέτα που περιείχαν 292 κιλά κοκαϊνης. Το κοντέϊνερ, σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα, είχε ως προορισμό μια, ανύπαρκτη όπως διαπιστώθηκε, εταιρεία στη Βουλγαρία.
Οι δράστες σκόπευαν να πάρουν το φορτίο και να το μεταφέρουν προς την Βουλγαρία ωστόσο καθ΄ οδόν, προτού περάσουν τα σύνορα, θα έπαιρναν τα ναρκωτικά και θα τα διακινούσαν στην ελληνική αγορά.
Η έρευνα συνεχίζεται καθώς δεν αποκλείεται με τον ίδιο τρόπο να είχαν μεταφέρει και στο παρελθόν ναρκωτικά από την Νότια Αμερική στη χώρα μας.
Ανακοινώσεις για την υπόθεση θα γίνουν σε λίγη ώρα στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Πηγή: Το Βήμα
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. Http://www.ektelonismos.com

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα λιμάνια

Το επενδυτικό ενδιαφέρον του κινέζικου κρατικού ναυτιλιακού ομίλου Cosco προκάλεσαν οι προχθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για πώληση της κρατικής συμμετοχής στους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης, που φτάνει το 75% σε καθένα από τα δύο λιμάνια.
Το ενδιαφέρον της Cosco για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ είναι παλαιότερο και έχει εκδηλωθεί στις προηγούμενες επισκέψεις Κινέζων αξιωματούχων στη χώρα, με κορυφαία την τελευταία επίσημη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, και επαναβεβαιώθηκε χθες.
Ενδιαφέρον όμως για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν επιδείξει και άλλοι παγκόσμιοι παίκτες, που είχαν συμμετάσχει και στο διαγωνισμό παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ, ο οποίος όμως έληξε άδοξα, αφού η Hutchison που είχε κερδίσει το διαγωνισμό υπαναχώρησε αφού εκτίμησε ότι το τίμημα ήταν πολύ υψηλό. Εκτός από τη Hutchison ο ΟΛΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει και το ενδιαφέρον της Dubai Ports World, αφού η θέση του ακριβώς κάτω από τα Βαλκάνια θεωρείται στρατηγική.
Για τον Πειραιά οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον πρώτο λόγο έχει η Cosco αφού έχει αναλάβει ήδη και την διαχείριση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ για τα επόμενα 35 χρόνια. Σημειώνεται ότι ο Σ.ΕΜΠΟ. αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων για το λιμάνι.
Οπως υπογράμμισε στη «Ν» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης, Νίκος Αρβανίτης, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα λιμάνια είναι θετικές, απομένει όμως να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες. Δηλαδή ο τρόπος υλοποίησης του σχεδίου και ο χρονικός του ορίζοντας.
Σε κάθε περίπτωση τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την εξωστρεφή ανάπτυξη των λιμένων ώστε να προσελκύουν εμπορικά πλοία και φορτία, ώστε να γίνουν ισχυροί κόμβοι του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου, και να παράγουν πραγματικά προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.
Το Κτήριο του ΟΛΘ
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην παρούσα φάση η αξία της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στην ΟΛΠ Α.Ε. (75% των μετοχών) φτάνει περίπου τα 285 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο είναι μικρότερο, σε ποσοστό πάνω από 40%, από την καθαρή παρούσα αξία της προσφοράς της Cosco στον ΟΛΠ για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ., για διάρκεια 35 ετών.
Πάντως ακόμα και χθες η επιχειρηματική κοινότητα δεν είχε ξεκάθαρη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πώληση των μετοχών αλλά και το τελικό ύψος του ποσοστού που θα δώσει το Δημόσιο.
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι η δημιουργία του Αττικού Λιμενικού Συστήματος, βάσει του οποίου ο ΟΛΠ θα απορροφήσει τα λιμάνια του Λαυρίου, της Ραφήνας και της Ελευσίνας, και στη συνέχεια θα γίνει η αποκρατικοποίηση μέσω του χρηματιστηρίου με διάθεση μετοχών.
Παράλληλα η Εφημερίδα Ραντικάλ σε σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρεται στην ελληνική οικονομική κρίση και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από τουρκικής πλευράς για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό δε ότι ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Κελεπούρι από την Ελλάδα» ενώ η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις τούρκων επενδυτών που εμφανίζονται έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις προς την Ελλάδα.
Πηγή: Ναυτεμπορική , Πρώτο Θέμα .
Αναδημοσίευση, επεξεργασία: Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Κατάληψη της εισόδου των Γραφείων του ΟΛΠ

Τα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ στον Πειραιά
Επί του Πιεστηρίου .

Χτες το βράδυ γύρω στις 10 μια ομάδα Λιμενεργατών του ΟΛΠ "κατέλαβε" την είσοδο των κεντρικών γραφείων του Οργανισμού με σκοπό να έχει συνάντηση σήμερα το Πρωί με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη . Δεν έχουν δημιουργηθεί  προβλήματα .
Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΟΛΠ: Ζημιές 2,9 εκ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2011

To Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. Α.Ε. ενέκρινε τις Οικονομικές Καταστάσεις Περιόδου 01.01.2011 έως 31.03.2011.
Κατά το πρώτο τρίμηνο ο Οργανισμός παρουσίασε ζημιές ύψους 2.919.298 €, οι οποίες οφείλονται στην εμφάνιση μειωμένου κατά 32,6% του κύκλου εργασιών κυρίως του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, των δαπανών για νέα έργα τα έσοδα των οποίων θα πληρωθούν μεταγενέστερα, πληρωμής για την προμήθεια νέων μηχανημάτων, της αύξησης κατά 50% των αποσβέσεων και των μειωμένων εσόδων από την Σύμβαση Παραχώρησης έναντι του 2010. Οι ζημιές α΄ τριμήνου θεωρούνται συγκυριακές και μη συγκρίσιμες με το 2010 (ο Π II δεν λειτουργούσε και το προσωπικό στον Π I πληρώνονταν από τη Σ.Ε.Π.), καθώς και εκ του γεγονότος ότι έσοδα από τη Σ.Ε.Π. και το ΕΣΠΑ θα καταβληθούν στις χρήσεις των επόμενων τριμήνων.
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί, Εκτελωνιστικές Εργασίες. http://www.ektelonismos.com

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

«Αποκρατικοποιούνται » άμεσα ΟΛΠ-ΟΛΘ- οι πρώτες αντιδράσεις

Το Εμπορικό Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Στην «επόμενη ημέρα» των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση σύμφωνα με τις οποίες αποκρατικοποιούνται άμεσα οι Οργανισμοί Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης εστιάζουν πλέον επενδυτικοί κύκλοι αλλά και οι χρήστες των λιμενικών τους εγκαταστάσεων.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του προέδρου του δ.σ. της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως Ν. Αρβανίτη.
«Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι κατ αρχήν σε θετική κατεύθυνση μένει όμως να δούμε με λεπτομέρειες το πώς αυτά θα υλοποιηθούν και σε ποιο εύρος χρόνου. Στόχος είναι οι κινήσεις αυτές να δουλέψουν προς όφελος της ανάπτυξης των λιμένων με πνεύμα εξωστρέφειας εις τρόπον ώστε να προσελκύσουν ναυτιλιακές εταιρίες στα δύο μεγάλα λιμάνια προκειμένου αυτά να καταστούν κόμβος του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου.
«Σκληρή στάση» από την πλευρά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος. Ο πρόεδρος του δ.σ. της Ομοσπονδίας Γ. Γεωργακόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά : Ούτε η θέση μας αλλάζει ούτε η απόφασή μας για αγώνα. Όπως έχουμε δώσει δείγμα στο πρόσφατο παρελθόν. Ζητάμε άμεση ενημέρωση επίσημα από την κυβέρνηση.
Το Λιμάνι του Ικονίου
Την «επόμενη ημέρα» περιμένουν και οι παραγωγικές τάξεις του Πειραιά. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι σίγουρο ότι αλλάζουν το σκηνικό ήταν το συμπέρασμα των πρώτων δηλώσεων αλλά όπως όλα δείχνουν οι παραγωγικές τάξεις περιμένουν την εξειδίκευση των μέτρων τουλάχιστον για τα δύο μεγάλα λιμάνια καθώς από αυτά διακινείται το σχεδόν 75-80% των εισαγωγών και εξαγωγών.
Ως γνωστόν στους σχεδιασμούς για τις αποκρατικοποιήσεις αρχικά τα δύο μεγάλα λιμάνια είχαν δρομολογηθεί για την επόμενη χρονιά αλλά οι σημερινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου ανατρέπουν άρδην το σκηνικό επισπεύδοντας τις διαδικασίες μέσα στις οποίες μέλλεται να διευκρινιστεί και το αν θα προχωρήσουν οι σχεδιασμοί περί των «λιμενικών αξόνων» κάτι που ως γνωστόν θα προσέδιδε μεγαλύτερη μετοχική βάση στο Δημόσιο προς εκποίηση.
Πηγή: TheSeaNations
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί. http://www.ektelonismos.com

Το παρασκήνιο της συμφωνίας ΟΛΠ-Cosco

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της επίλυσης των διαφωνιών μεταξύ της ΟΛΠ ΑΕ και της Cosco. Αιτία είναι οι ασάφειες που διαπιστώθηκαν , τα λάθη και οι ερμηνείες στα κείμενα και τα τοπογραφικά διαγράμματα της Σύμβασης Παραχώρησης.
Επίσης, έγιναν ευρύτατες μεταβολές στα δεδομένα λειτουργίας των προβλητών. Λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης στον χώρο των θαλασσίων μεταφορών μετά το 2008 και λόγω της δημοσιονομικής κρίσης της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την ανταλλαγή εκατέρωθεν επιστολών οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΣΕΠ-Cosco και του ΟΛΠ μαζί με στελέχη των εταιρειών τους και νομικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες κατέληξαν σε συμφωνία κοινών προτάσεων επί όλων των θεμάτων
Ειδικότερα:
- Δεν μεταβάλλεται το συνολικό συμφωνηθέν οικονομικό αντάλλαγμα καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης.
- Δεν μεταβάλλονται οι καταβολές των ετήσιων ανταλλαγμάτων.
- Ως χρόνος έναρξης κατασκευής της προβλήτας ΙΙΙ παραμένει η 1η Οκτωβρίου 2011.
- Διακόπτεται η λειτουργία της ανατολικής πλευράς της Προβλήτας Πετρελαιοειδών. Για τις ανάγκες των εταιρειών θα λειτουργεί η δυτική πλευρά της Προβλήτας. Το θέμα κατασκευής νέας προβλήτας πετρελαιοειδών θα εξετασθεί εκ νέου αργότερα από κοινού και με τις επιχειρήσεις πετρελαιοειδών , οι οποίες λειτουργούν στην προβλήτα.
- Η λειτουργία της Προβλήτας θα μπορεί να διακοπεί μετά από 10μηνη προειδοποίηση της ΣΕΠ προς τον ΟΛΠ.
- Η Κατασκευή της Προβλήτας ΙΙΙ (έργα πολιτικού μηχανικού) θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2016 (έναντι του 2015). Η ολοκλήρωση της λειτουργίας της Προβλήτας ΙΙΙ θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και θα ολοκληρωθεί εξάπαντος μέχρι το 2020.
- Διευκρινίσθηκαν πλήρως τα σημεία τριβών επί της έννοιας ¨ανωτέρα βία» βάσει κοινών δεικτών. Διευκρινίσθηκε ότι αφορούν γεγονότα «εντός λιμενικής ζώνης.»
- Η ΟΛΠ ΑΕ δεν θα εισπράττει τέλη και χρεώσεις για τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙ και αντ’ αυτού η ΣΕΠ αναλαμβάνει όλες τις προβλεπόμενες ευθύνες και δαπάνες από τη Σύμβαση Παραχώρησης, οι οποίες επιβαρύνουν την ΟΛΠ ΑΕ.
- Για το θέμα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ +2%) κατά την αναπροσαρμογή των ποσών των Σταθερών Ετήσιων Ανταλλαγμάτων εξετάσθηκαν διάφορες προτάσεις για το δίκαιο των μισθώσεων και για τυχόν προσαρμογή του.
Επειδή πολλά από τα παραπάνω θέματα απαιτούν μεταβολές στο κείμενο του Ν.3755/2009 (Σύμβαση Παραχώρησης) οι δύο πλευρές θα αποστείλουν τις προτάσεις τους στα συναρμόδια Υπουργεία.
Όσο αφορά το θέμα των εμπορικών συμφωνιών με την MSC δεδομένου ότι αυτό δεν απαιτεί τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης έγινε κοινά αποδεκτό ότι
α) ο ΟΛΠ μπορεί να υπογράψει δεσμευτική συμφωνία εξυπηρέτησης με τα ην MSC από σήμερα μέχρι την έναρξη την 1η Ιουλίου 2012 και
β) να εξυπηρετεί και να εφαρμόζει τα τιμολόγιά του ,μεγάλων πελατών για όλε στις εταιρείες και με την MSC σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού.
Πηγή: Το Πρώτο θέμα
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμός Εμπορευμάτων. Http://www.ektelonismos.com

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Καταγγελίες εμπόρων για διοχέτευση λαθραίων και απομιμήσεων και σε νόμιμα καταστήματα

Σοβαρές καταγγελίες για την παρασκευή και διακίνηση από ελληνικές επιχειρήσεις προϊόντων απομιμήσεων τα οποία διοχετεύονται στην αγορά και μέσω νόμιμων καταστημάτων, προβλήματα σε τελωνεία που επιτρέπουν τη λαθρεμπορία, καθώς και για την επικινδυνότητα πολλών προϊόντων του παρεμπορίου για τη δημόσια υγεία έκαναν εκπρόσωποι φορέων του εμπορικού κόσμου.Οι πρόεδροι των ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ΚΕΕΕ Γ. Κασιμάτης, ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος και του ΕΣΑ Π. Καρέλας κατήγγειλαν τα ανωτέρω μετά από συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ντ. Ρόβλια, ο οποίος ανακοίνωσε ότι προωθείται τροπολογία για τη διαδικασία καταγραφής και κατάσχεσης προϊόντων παρεμπορίου.
Ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να παταχθεί το φαινόμενο όχι μόνο στον τόπο κατανάλωσης αλλά και στους τόπους αποθήκευσης και παρασκευής, που σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες υπάρχουν σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Πελοπόννησο.
Επισημάνθηκε ότι το κυνήγι του παρεμπορίου σταματά λίγο πριν από τη Λάρισα λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιφέρεια καθώς “Έλληνες φέρνουν πρώτες ύλες, παρασκευάζουν και διακινούν προϊόντα απομίμησης”.
Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι τέτοια προϊόντα απομίμησης πωλούνται στους πάγκους καταστημάτων και μάλιστα ως επώνυμα σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Καταδίκασε δε εμπόρους “που πάνε το Σαββατοκύριακο και γεμίζουν μαύρες τσάντες με προϊόντα από παράνομους πάγκους και τα βλέπουμε στις βιτρίνες τους τη Δευτέρα”.
Ο κ. Κασιμάτης σημείωσε ότι στα τελωνεία δεν γίνεται φυσικός έλεγχος σε όλα τα προϊόντα, αλλά σε ένα δείγμα, με αποτέλεσμα να εισάγονται τεράστιες ποσότητες λαθραίων προϊόντων με μεγάλη δασμολογική αξία που διαφεύγει από τα κρατικά έσοδα. (Οι έλεγχοι γίνονται  δειγματοληπτικά σύμφωνα με τον Κοινοτικό τελωνειακό κώδικα ) εδώ Παλαιότερη σχετική ανάρτηση του Blogg
Εξάλλου αναφέρθηκε ότι σε παλαιότερους εργαστηριακούς ελέγχους σε τζιν, παιδικά ενδύματα και εσώρουχα του παρεμπορίου είχε εντοπιστεί χρωστική ουσία ύποπτη για καρκίνους του δέρματος.
Σε όλο αυτό το σκηνικό που περιέγραψαν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου το υπουργείο αρκείται μόνο σε μια ρύθμιση, βάσει της οποίας όλα τα προϊόντα παρεμπορίου θα καταστρέφονται επί τόπου με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως η ρίψη τους εντός απορριμματοφόρων ή με ψεκασμό τους με σπρέι για καταστροφή της εμπορικής τους αξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την υφιστάμενη διαδικασία, από τη στιγμή του εντοπισμού παράνομων εμπορευμάτων έως την καταστροφή τους χρειάζονταν 6 μήνες, ακόμα κι ένας χρόνος, με τεράστιο κόστος για το Δημόσιο.
Με την τροπολογία δίνονται επίσης αρμοδιότητες ελεγκτών ΣΔΟΕ στους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας και στα Κλιμάκια Ελέγχου της γενικής γραμματείας Εμπορίου, ενώ στις κατασχέσεις σε αποθηκευτικούς χώρους προστίθενται και τα αυτοκινούμενα μέσα και παρέχεται και η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.
Ο κ. Ρόβλιας αναφέρθηκε στους στόχους της ρύθμισης την οποία ενέταξε στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας.
Πηγή: Αυγή, Σχόλια Link: Alexander Kourtesis
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων.http://www.ektelonismos.com 
Διαβάστε προηγούμενη (2009) ανάρτηση του Blogg σχετικά με τα παραποιημένα .

Μετέφερε λαθραία 300 φιάλες βότκα στο Συνοριακό Σταθμό Προμαχώνα

Συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Προμαχώνα Σερρών ένας ημεδαπός 54 ετών κατηγορούμενος για παράβαση της Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα.
Ειδικότερα, στο Συνοριακό Σταθμό Προμαχώνα, ο ανωτέρω κατά την είσοδο στην ελληνική επικράτεια οδηγώντας το Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτο ιδιοκτησίας του υιού του, κατελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Προμαχώνα να κατέχει – μεταφέρει – εισάγει εντός του αποθηκευτικού χώρου του οχήματος τριακόσιες (300) φιάλες βότκας των 0,7 λίτρων έκαστη, χωρίς να καταβληθούν οι νόμιμοι δασμοί και φόροι.
Οι ανωτέρω φιάλες κατασχέθηκαν ως προϊόντα λαθρεμπορίας και θα αποσταλούν στο Τελωνείο Σερρών.
Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.
Πηγή:SeresLife
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων . http://www.ektelonismos.com

Απαγορεύεται η χρήση του καδμίου στην Ε.Ε

Ανακοίνωση της Ε.Ε με τελωνειακή ισχύ 

Την απαγόρευση της χρήσης καδμίου, που είναι καρκινογόνος και τοξική ουσία, σε κοσμήματα, ράβδους συγκόλλησης και κάθε είδους πλαστικά, … από το Δεκέμβριο του 2011, ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρει (ΕΔΩ) η Επιτροπή, οι καταναλωτές και ειδικότερα τα παιδιά, διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στο κάδμιο, μέσω της επαφής των αντικειμένων, που το περιέχουν, με το δέρμα τους.
Η νέα νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση καδμίου σε όλα τα είδη κοσμημάτων, εκτός από τις αντίκες.
Η απαγόρευση αυτή καλύπτει, επίσης, το κάδμιο, που περιέχεται σε κάθε είδους πλαστικά προϊόντα, καθώς και στις ράβδους συγκόλλησης, που χρησιμοποιούνται για τη συνένωση ανόμοιων υλικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αναθυμιάσεις από τη διεργασία αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, όταν εισπνέονται.
Η απαγόρευση αναμένεται να διασφαλίσει την καλύτερη προστασία των καταναλωτών της ΕΕ από την έκθεση στο κάδμιο και θα περιορίσει τη ρύπανση του περιβάλλοντος από την ουσία αυτή, θα θεσπιστεί δε ως τροποποίηση του κανονισμού REACH.
Η νέα νομοθετική πράξη απαγορεύει τη χρήση καδμίου σε όλα τα πλαστικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την ανάκτηση του PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) από τα απορρίμματα, με σκοπό τη χρησιμοποίησή του σε ορισμένα δομικά προϊόντα.
Δεδομένου ότι το PVC είναι υλικό αξίας, που μπορεί να ανακτηθεί αρκετές φορές, η νέα νομοθετική πράξη επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου PVC, που περιέχει χαμηλά επίπεδα καδμίου, σε περιορισμένο αριθμό δομικών προϊόντων, χωρίς κίνδυνο για τους πολίτες, ούτε για το περιβάλλον.
Για την πλήρη ενημέρωση των αγοραστών, τα δομικά προϊόντα που θα κατασκευάζονται από το εν λόγω ανακτημένο PVC θα διατίθενται στην αγορά με ειδικό λογότυπο.
Πηγή: MedicalNews , EurLex europa
Σχόλιο Α.Κ : Η Ε.Ε εδώ και χρόνια διενεργεί  αυστηρούς ελέγχους στα τελωνεία κατά την εισαγωγή τους στο Ευρωπαϊκό έδαφος,  σε διάφορα προϊόντα που περιέχουν κάδμιο , και επιβάλει πλαφόν σε περιεκτικότητα ανά προϊόν . Τώρα από 10/1/12 θα απαγορεύσει εντελώς την χρήση του. Το Γενικό χημείο του κράτους θα πάρει "φωτιά" από τους ελέγχους.
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής , Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Έλεγχοι της Κομισιόν σε ναυτιλιακές

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού μπήκαν από χθες οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε χθες, με ανακοίνωσή της, ότι υπάλληλοι της Επιτροπής ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά ελέγχους στις εγκαταστάσεις ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τακτικών θαλάσσιων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων σε διάφορα κράτη-μέλη.
Η Επιτροπή «έχει λόγους να πιστεύει» ότι οι εν λόγω εταιρείες ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού που απαγορεύουν τις συμπράξεις ή την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά (άρθρα 101 και 102, αντίστοιχα, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Με τις εθνικές αρχές 
Οι υπάλληλοι της Επιτροπής συνοδεύονταν από τους ομολόγους τους από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ανταγωνισμού.
Οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις είναι το πρώτο βήμα σε ύποπτες μη ανταγωνιστικές πρακτικές. Το γεγονός ότι η Επιτροπή διενεργεί τέτοιες επιθεωρήσεις δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες είναι ένοχες, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Επιτροπή σέβεται το δικαίωμα των εταιρειών να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις. Επίσης στην ανακοίνωση προστίθεται ότι δεν υπάρχει νομική προθεσμία για την ολοκλήρωση της έρευνας για τις μη ανταγωνιστικές συμπεριφορές. Η διάρκειά τους εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της περιπλοκότητας κάθε περίπτωσης, της διάθεσης συνεργασίας των εμπλεκομένων επιχειρήσεων με την Επιτροπή, της άσκησης των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων εταιρειών κ.λπ.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία οι έρευνες έγιναν σε μεγάλες εταιρείες διαχείρισης γραμμών εμπορευματοκιβωτίων, όπως είναι οι AP Moller-Maersk, CMA CGM, Hapag-Lloyd και Hamburg Sued. Με δηλώσεις τους ανώτατα στελέχη των εταιρειών Maersk, CMA CGM και Hamburg Sued επιβεβαίωσαν την έρευνα.
Πλήρης συνεργασία
Ειδικότερα η AP Moller-Maersk, η οποία είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, δήλωσε ότι η πρακτική της ήταν σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό και ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την Επιτροπή στην έρευνα. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σήμερα (σ.σ. χθες) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενήργησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία μας», δήλωσε ο Christian Kledal, επικεφαλής του νομικού τμήματος AP Moller-Maersk.
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού μπήκαν από χθες οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε χθες, με ανακοίνωσή της, ότι υπάλληλοι της Επιτροπής ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά ελέγχους στις εγκαταστάσεις ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τακτικών θαλάσσιων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων σε διάφορα κράτη-μέλη.
Η Επιτροπή «έχει λόγους να πιστεύει» ότι

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Bild: «Γιατί οι Έλληνες δε θα βγουν ποτέ από την κρίση»

Το θέμα είναι άσχετο με το αντικείμενο του Ιστολογίου αλλά μου έκανε μεγάλη εντύπωση και με προβλημάτισε ιδιαίτερα έτσι κωδικοποιημένα που τα παρουσιάζει η κατά τα άλλα Λαϊκή εφημερίδα της Γερμανίας . Διαβάστε λοιπόν να φρίξετε . Βέβαια, πολλοί αναγνώστες θα δυσαρεστηθούν αλλά είναι η αλήθεια  . Έχει κάνει τον γύρο του κόσμου στις μεγαλύτερες εφημερίδες και ΜΜΕ της υφηλίου. 
Το δημοσίευμα
"Μια αναλυτική και μάλλον ειρωνική λίστα για τους λόγους που η Ελλάδα δε πρόκειται ποτέ να βγει από την οικονομική κρίση, δημοσίευσε η γνωστή πλέον γερμανική εφημερίδα Bild-Zeitung και ο ρεπόρτερ Paul Ronzheimer (Εδώ το πρωτότυπο δημοσίευμα), αναφερόμενος κυρίως στα επιδόματα των εργαζομένων.
- Γνωρίζετε κάποια χώρα, στην οποία καταβάλλεται επί 22 χρόνια σύνταξη σε πολίτη που είχε πεθάνει και κανένας δεν το κατάλαβε; Σωστά! Είναι η Ελλάδα.
- Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μπορεί να εφαρμόζει εδώ και έναν χρόνο ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, μετά από πιέσεις της Ε.Ε., με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις να φτάνουν σε ποσοστό περίπου 20%. Οι αντιδράσεις όμως αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, και δεν είναι μόνο τα συνδικάτα που αρνούνται να αποχωρισθούν τα προνόμιά τους.
- 800 πρώην βουλευτές ζητούν περισσότερα χρήματα, περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.
- Συνεργάτες του πρωθυπουργού Παπανδρέου συνεχίζουν να παίρνουν 18 μισθούς.
- Υπάλληλοι σε κρατικές επιχειρήσεις λαμβάνουν, μεταξύ άλλων, bonus επειδή προσέρχονται στην ώρα τους στη δουλειά, επειδή πλένουν τα χέρια τους και επειδή εργάζονται υπό θερμοκρασία 0 με 8 βαθμών Κελσίου. Τους καταβάλλονται επιπλέον χρήματα ακόμη και για τον χειρισμό ενός φωτοτυπικού μηχανήματος. Ένας υπάλληλος θα μπορούσε να αυξήσει το βασικό του μισθό από τα 3.908 στα 8.675 ευρώ.
- Για τους οδηγούς λεωφορείων, ο χρόνος εργασίας μετράει από την ώρα που ξεκινούν από το σπίτι τους για να πάνε στη δουλειά. Ακόμα και για την προθέρμανση της μηχανής του λεωφορείου, τους καταβάλλεται επίδομα.
- Τα ρεπό των μηχανοδηγών των τρένων υπολογίζονται με 28 αντί για 24 ώρες.
- Οι ιερείς λαμβάνουν επίδομα για κάθε λειτουργία που τελούν
- Σε ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, καταβάλλονται 18 μηνιαίοι μισθοί τον χρόνο. Ένας νυχτοφύλακας μπορεί να παίρνει μέχρι και 72.000 ευρώ. Για κάθε υπάλληλο, η επιχείρηση πληρώνει κάθε χρόνο 5 ημέρες παραμονής σε ξενοδοχείο πολυτελείας που επιλέγει ο ίδιος. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν κατά 50% περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με τους Γερμανούς συναδέλφους τους.
- Υψηλόβαθμοι πολιτικοί που βρίσκονταν στο ελληνικό κοινοβούλιο για πολλά χρόνια, φέρονται, σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, να ζητούν την καταβολή χρημάτων για τη συνταξιοδότησή τους, που αγγίζουν μέχρι και τα 250.000 ευρώ για τον καθένα. Επίσης, βουλευτές που βρίσκονται στην πολιτική από το 1993, παίρνουν διπλές συντάξεις.
- Ένας στους 4 Έλληνες εργαζόμενους, έχει ως εργοδότη το κράτος. Οι κρατικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν όμως ζημίες, οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι ΟΣΕ είναι χρεωμένοι κατά περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Περισσότερα από 200.000 σπίτια στην Ελλάδα, έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα χωρίς τη σχετική άδεια. Τα έσοδα από τη φορολογία τους; Μηδέν.
- Εφοριακός υπάλληλος καταχράστηκε 2 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και μοναχοί φέρονται αναμεμειγμένοι σε τεχνάσματα, ώστε να αποφύγουν τους φόρους. Στο Άγιον Όρος έγιναν παράνομες αγοραπωλησίες γης.
- Το κράτος συνεχίζει να εγγυάται στους φαρμακοποιούς περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 35%. Με ένα φαρμακείο για κάθε 1.200 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε.
- Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι γιατρός που δούλευε σε πολυτελή συνοικία της Αθήνας, είχε 10 εκατομμύρια ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ στην εφορία δήλωνε εισόδημα μόλις 30.000 ευρώ.
- Λόγω της παράνομης εργασίας και της φοροδιαφυγής, η εφορία στην Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ."
Πηγή:XrimaNews
Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com 
Τα συμπεράσματα δικά σας , και μην μου πείτε ότι πέσατε από τα σύννεφα ; ή ότι εκπλαγήκατε ; κάπου ποιο πάνω, σε κάποια κατηγορία ανήκουμε όλοι μας ή μάλλον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.Διαβάστε εδώ το σημερινό δημοσίευμα του Βήματος

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Αποκαλύψεις για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας

Μπαράζ Αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων στον ημερήσιο τύπο μεταξύ  αυτών και του σημερινού του Ριζοσπάστη επιβεβαιώνει τις φημολογίες.

Νέα στοιχεία για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που έχει επιβάλει το κινεζικό μονοπώλιο της COSCO, στην προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, την οποία λυμαίνεται εδώ και ένα χρόνο με τις υπογραφές των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ, φέρνει στην επιφάνεια το εργατικό «ατύχημα» που έγινε στην προβλήτα την περασμένη Παρασκευή 6 Μάη.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή γλίτωσαν την τελευταία στιγμή δύο χειριστές και ένας 27χρονος εκπαιδευόμενος, όταν συγκρούστηκαν δύο μηχανήματα τύπου ΟΣΜΕ (Οχήματα Στοιβασίας Μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων) ύψους 11 μέτρων. Από τη σύγκρουση ο εκπαιδευόμενος, υπέστη κάταγμα στο δεξί ώμο. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι τρεις εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί από εργολάβους. Συγκεκριμένα στο χώρο εργάζονται περίπου 300 εργαζόμενοι. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς είναι επινοικιασμένοι στη θυγατρική της COSCO, την ΣΕΠ, από την εταιρεία «Διακίνηση ΑΕ», θυγατρική της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΛΓΕΚΑ, η οποία με τη σειρά της είναι ένας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους μαζί με την COSCO για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο.
Η «Διακίνηση ΑΕ», ως εργολάβος, έχει υπεργολάβους. Οι τρεις που επέβαιναν στα ΟΣΜΕ ήταν εργαζόμενοι υπεργολάβων. Αυτό που πλέον έχει εξακριβωθεί είναι ότι οι εργαζόμενοι στους υπεργολάβους δουλεύουν μόνο όταν έχει παραπάνω δουλειά ή για να καλύψουν ρεπό άλλων εργαζομένων. Δηλαδή μπορεί να δουλέψουν μία ή δύο μέρες τη βδομάδα και θα πληρωθούν για τις μέρες που εργάστηκαν.
Το ανατριχιαστικό είναι ότι οι χειριστές των τεράστιων μηχανημάτων είτε έχουν προσληφθεί από υπεργολάβους και τη Διακίνηση ή απευθείας από την ΣΕΠ, όπως επίσης έχει εξακριβωθεί πλήρως, δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη εκπαίδευση. «Μετά από εκπαίδευση λίγων ημερών - όπως αναφέρθηκε από εργαζόμενο - όχι μόνο θεωρούνται έτοιμοι για να χειριστούν τα μηχανήματα, όταν για τους εργαζόμενους του ΟΛΠ απαιτούνταν πολύμηνη εκπαίδευση, αλλά τους αναγκάζουν ο ένας χειριστής να ανταγωνίζεται τον άλλον για το ποιος θα κάνει τις περισσότερες "κινήσεις", ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα έχουν και αύριο μεροκάματο»! Στην εργασία «λάσινγκ», δηλαδή λύσιμο και δέσιμο των εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με εργαζόμενους, δουλεύουν ανασφάλιστοι με 25 ευρώ μεροκάματο!
Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, η διοίκηση της COSCO έδωσε εντολή να μπουν για δουλειά από χτες το βράδυ, προσπαθώντας να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στην απεργία. Κάλεσμα στους εργαζόμενους του λιμανιού να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στην απεργία και στην περιφρούρηση, απευθύνουν οι αγωνιστικές παρατάξεις «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ» και «Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών», τονίζοντας: «Μόνο αγώνες με προοπτική λιμάνια που να αποτελούν κρατική, λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών μπορούν να εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους».
Πηγή: Ριζοσπάστης
Αναδημοσίευση : Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτωνhttp://www.ektelonismos.com

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΣΕΠ Α.Ε.: Πιστοποιήθηκε στον ISPS Code

Ως προς τον Διεθνή Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμένων (ISPS Code) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) πιστοποιήθηκε ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.) της Cosco Pacific, θυγατρικής του κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου Cosco με τον κωδικό GRPIR-0023.
Στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής του παραπάνω Κώδικα η ΣΕΠ Α.Ε. έχει επιτύχει, μέσω σημαντικών επενδύσεων σε όλους τους τομείς, μεθοδολογία και υψηλό επίπεδο γνώσης του αντικειμένου της παροχής λιμενικών υπηρεσιών συνεχούς βελτιούμενων προδιαγραφών.
Μέσω της διαδικασίας αυτής επιτυγχάνονται σταθερά οι στόχοι της διοίκησης της ΣΕΠ Α.Ε. που αφορούν σε:
Ελέγχους Ασφαλείας
Μεθοδολογία πρακτικών εφαρμογών λειτουργικότητας
Αυτοματοποιημένες Διαδικασίες και
Εξασφάλιση κανόνων εργασιακής ομαλότητας.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της Ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας, οι παραπάνω έννοιες αφενός εισάγονται για πρώτη φορά στη διαχείριση σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και αφετέρου – ως φαίνεται – ενοχλούν την αντίληψη της προχειρότητας που είχε καταστεί καθεστώς στο κλάδο.
Η ΣΕΠ Α.Ε. και κατ΄επέκταση και η Cosco Pacific,όπως όλα δείχνουν, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, με σταθερά και στοχευμένα βήματα στον πλήρη εκσυγχρονισμό της παροχής λιμενικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο κλάδο επί Ελληνικού εδάφους.
Πηγή:TheSeaNation
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής . http://www.ektelonismos.com/

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Εργατικό ατύχημα στη ΣΕΠ-COSCO

Φωτογραφία Αρχείου
Την Παρασκευή το πρωί 06/05/11 συνέβη σοβαρό ατύχημα στη ΣΕΠ-COSCO μετά από σύγκρουση 2 ΟΣΜΕ. Στο ένα βρίσκοταν κι ένας εκπαιδευόμενος, που τραυματίστηκε ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες (σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες). Άλλο ένα δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στα εργασιακά και ενδεικτικά κάτω από ποιες συνθήκες αναγκάζονται να λειτουργούν οι εργαζόμενοι στην "μεγάλη ξένη επένδυση" μετά από την πίεση που τους ασκείται αφότου αυξήθηκε η δουλειά λόγω των επιλογών της MSC.
Ευχόμαστε πρώτα απ'όλα περαστικά στον συνάδελφο και ζητάμε εξηγήσεις από την εταιρεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα που συνέβη και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους.
Ελπίζουμε να επιληφθούν τα εντεταλμένα όργανα (Λιμενικό, Επιθεώρηση Εργασίας) της Πολιτείας, όπως θα πρέπει να ενεργούν σε ανάλογες περιπτώσεις και να μην καλυφθεί κι αυτή η υπόθεση με πέπλο μυστηρίου όπως έγινε στο παρελθόν για την εταιρεία ΣΕΠ-COSCO.
Να δοθεί τέλος στην "ιδιαίτερη" μεταχείριση της COSCO από τα θεσμικά όργανα του κράτους και τα ΜΜΕ και να βγουν στο φως όλα όσα προσπαθούν να κρύψουν οι διοικούντες της ΣΕΠ.
Πηγή: dockworkers.blogspot.com
Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί .http://www.ektelonismos.com/

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ίχνη ραδιενέργειας εντοπίστηκαν χθες σε κοντέινερ στο Ρότερνταμ

Οι ολλανδικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι ίχνη ραδιενέργειας εντοπίστηκαν χθες σε εμπορευματοκιβώτιο που προερχόταν από την Ιαπωνία, στο λιμάνι του Ρότερνταμ, στη δυτική Ολλανδία, σχεδόν δύο μήνες μετά την πυρηνική καταστροφή στον σταθμό της Φουκουσίμα.
"Τα ίχνη της ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στα εξωτερικά τοιχώματα του κοντέινερ, αλλά το φορτίο του δεν έφερε κανένα ίχνος", δήλωσε η Γέρα φαν Βεένουμ, εκπρόσωπος των ολλανδικών τελωνείων, σύμφωνα με την οποία η ραδιενέργεια αυτή που εντοπίστηκε "δεν αντιπροσωπεύει κανέναν κίνδυνο".
"Υπήρχαν σημεία στα οποία η ραδιενέργεια έφτανε έως τα 33 μπεκερέλ, όμως ο μέσος όρος ήταν 6 μπεκερέλ", διευκρίνισε η ίδια, σημειώνοντας ότι το ανώτατο όριο που επιτρέπεται είναι τα 4 μπεκερέλ.
Η μόλυνση από ραδιενέργεια διαπιστώθηκε κατά το πέρασμα του κοντέινερ από μια πλατφόρμα ασφαλείας, αλλά το τελωνείο καθυστέρησε να προχωρήσει στην κατάσχεσή του για έναν δεύτερο έλεγχο μεγαλύτερης ακρίβειας, σημείωσε.
Ως εκ τούτου το εμπορευματοκιβώτιο συνέχισε το ταξίδι του οδικώς μεταφερόμενο με φορτηγό έως τον εισαγωγέα του, μια ολλανδική εταιρεία.
"Πήγαμε εκεί και καθαρίσαμε επί τόπου το κοντέινερ", σημείωσε η εκπρόσωπος των τελωνείων, εξηγώντας ότι το φορτίο του, το οποίο δεν γνώριζε τι ήταν, αδειάστηκε και το κοντέινερ μεταφέρθηκε σε απομονωμένη τοποθεσία για να καθαριστεί μια δεύτερη φορά.
Ωστόσο η εταιρεία που έκανε την εισαγωγή του εμπορευματοκιβωτίου ζήτησε χθες από εταιρεία που ειδικεύεται στον έλεγχο των εμπορευμάτων στον τομέα των μεταφορών, την ιδιωτική First Safety, να μετρήσει τη ραδιενέργεια στο κοντέινερ.
Η First Safety μέτρησε κατά μέσον όρο 40 μπεκερέλ και σημεία συγκέντρωσης της ραδιενέργειας, όπου αυτή έφτανε τα 200 μπεκερέλ, το οποίο "θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο", δήλωσε ο διευθυντής της Χανς Γιάνσεν.
Η ΕΕ αποφάσισε στις 15 Απριλίου να ενισχύσει τους ελέγχους για ραδιενέργεια στα πλοία που προέρχονται από την Ιαπωνία, μετά την πυρηνική καταστροφή στον σταθμό Φουκουσίμα στη χώρα αυτή λόγω του σεισμού και του τσουνάμι που σημειώθηκαν στις 11 Μαρτίου.
Πηγή:ependitis
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής , Εμπορευμάτων.
http://www.ektelonismos.com/

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

40 ΤΟΝΟΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟ Ε' ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Οι επισταμένοι έλεγχοι της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, έφεραν στο φώς 40 τόνους περίπου ακατάλληλης πρώτης ύλης ζωοτροφών (αλεσμένοι καρποί φοίνικα), προέλευσης Γκάνας, συσκευασμένους σε 1000 σάκους, οι οποίοι δεσμεύτηκαν στο Ε΄ Τελωνείο Πειραιά λίγο πριν τη διοχέτευση τους στην εγχώρια αγορά. Το συγκεκριμένο φορτίο, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του αρμόδιου Επόπτη, παρουσίαζε έντονη δυσοσμία και ανάπτυξη μούχλας. Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου τόνισε ότι: “ Συνεχίζουμε τη μάχη για την προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι επιτυχίες των ελεγκτικών μας μηχανισμών αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς μας”.
Πηγή:Εν Πειραιεί
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί , εισαγωγές , Εξαγωγέςhttp://www.ektelonismos.com/

Οι νέοι "ράμπο" και στα Τελωνεία

Απόσπασμα από το νέο Νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Οι νέοι "ράμπο" της εφορίας που θα αναλάβουν να προωθούν τις διαδικασίες βεβαίωσης αλλά και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών θα αξιολογείται τακτικά βάσει συμβολαίων αποδοτικότητας και θα υπάγεται σε προσωπικό έλεγχο. Παράλληλα προβλέπεται η εισαγωγή στα τελωνεία συστήματος ψηφιακής κωδικοποίησης για την ιχνηλασία και τον εντοπισμό λαθραίων προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε αντικατάστασης των ενσήμων ταινιών φορολογίας και συστήνεται στο ΣΔΟΕ μονάδα πλωτών μέσων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων.
Ανάρτηση:  Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστήςhttp://www.ektelonismos.com/ 

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Γερμανική σφήνα στο Θριάσιο

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΚΑΘΩΣ Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ COSCO ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΕΝΑΝ ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ, ΤΗΝ DEUTSCHE ΒΑΗΝ SCHENKER

ΣΕ ΔΙΠΛΟ (επιχειρηματικό-διπλωματικό) ταμπλό επιχειρεί να «παίξει» η κυβέρνηση, με αφορμή το διαγωνισμό για τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.
Η αλλαγή στρατηγικής των κινέζων «μνηστήρων» και το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ισχυρά γερμανικά συμφέροντα αλλάζουν τα δεδομένα σε έναν διαγωνισμό που φαινόταν ότι θα έχει έναν μόνο υποψήφιο: την κινεζική Cosco, η οποία μάλιστα εμφανιζόταν να χρησιμοποιεί τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό ως διαπραγματευτικό χαρτί για να πετύχει αλλαγή των όρων της σύμβασης στον ΟΛΠ.
Λίγο πριν το Πάσχα, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν. Ο κινέζος πρέσβης ενημέρωσε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες πως η κινεζική πλευρά καταλήγει πλέον στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη των προϊόντων της για τις χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπό αυτό το πρίσμα, φέρεται να θεωρεί προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας να περάσει υπό κινεζικό έλεγχο το νέο εμπορευματικό κέντρο.
Τα νέα δεδομένα ενδέχεται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο της Cosco στο Θριάσιο. Κι αυτό καθώς η κινεζική πλευρά δεν προτάσσει, πλέον, την Cosco, αλλά κινέζοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο σε κυβερνητικά στελέχη για «σχήμα στο οποίο θα μετέχουν ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια της Κίνας».
Νέες υποδομές
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η κινεζική πλευρά έχει προτείνει να λειτουργήσουν στο Θριάσιο υποδομές μεταποίησης κινεζικών προϊόντων τα οποία στη συνέχεια θα προωθούνταν στην ευρωπαϊκή αγορά. Προοπτική την οποία η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει θετικά, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, «τέτοιες υποδομές είναι πλέον απαραίτητες σε ολοκληρωμένα εμπορευματικά κέντρα». Αντίστοιχα σχέδια στον ΟΛΠ, πάντως, είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Ενδιαφέρον όμως εκδηλώθηκε και από την DB Schenker, τον «βραχίονα» των Γερμανικών Σιδηροδρόμων που ελέγχει εμπορευματικά κέντρα και υποδομές αποθήκευσης και διακίνησης εμπορευμάτων σε 2.000 σημεία σε όλο τον κόσμο. Μέσω της DB Schenker οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι κυριαρχούν σήμερα σε όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως «καρδιά» του δικτύου τους ένα υπερσύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας. Στη νοτιοαναολική Ευρώπη διαθέτουν σταθμούς σε Κροατία, Σλοβενία, Σερβία-Μαυροβούνιο και σχετικά πρόσφατα σε Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Η Ελλάδα είναι η μόνη που απουσιάζει από το χάρτη του δικτύου τους.
Οι Γερμανοί έχουν ζητήσει χρόνο από την ελληνική πλευρά (στις επαφές μετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και, πρόσφατα, ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χ. Τσιόκας) προκειμένου να καταθέσουν επενδυτικές προτάσεις εντός του καλοκαιριού. Προτάσεις που θα αφορούν εμπορευματικές υποδομές στη χώρα μας, ιδιαίτερα στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, τον οποίο οι Γερμανοί θεωρούν στρατηγικής σημασίας.
Πηγή:Ελευθεροτυπία
Αναδημοσίευση: Κουρτέσης Αλέξανδρος , Εκτελωνιστής, Εκτελωνισμοί. http://www.ektelonismos.com/