Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Νέα παράταση για το Θριάσιο !!

Νέα παράταση, σύμφωνα με πληροφορίες, παίρνει η υπόθεση του Θριασίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα κυβερνητικά κλιμάκια εξετάζουν το σύνολο των αναδιαρθρώσεων όπως υπαγορεύονται από τις εξελίξεις περί το Μνημόνιο αλλά και τους σχεδιασμούς εκποίησης δημόσιας περιουσίας.
Στην προκειμένη περίπτωση, η διαγωνιστική διαδικασία λαμβάνει παράταση, προκειμένου ενδεχομένως να δοθεί πίστωση χρόνου και σε άλλους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν φακέλους.
Το Θριάσιο κρίνεται ως έργο στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα ιδιαιτέρα του λιμανιού του Πειραιά, λόγω των γνωστών και πολυσυζητημένων συνεργιών που μπορεί να αναπτυχθούν στους τομείς της συνδυασμένης μεταφοράς (πλοίο-τρένο).
Πηγή:TheSeaNations
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης, Εκτελωνισμοί. http://www.ektelonismos.com/

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Δυσαρέσκεια της Cosco για τον ΟΛΠ

Στο «ψυγείο» φαίνεται ότι έχουν μπει οι σχέσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με την κινεζική Cosco, καθώς η κινεζική πλευρά θεωρεί ότι ο ΟΛΠ την χτυπά «κάτω από τη ζώνη», όταν επιχειρεί να συνάψει συμφωνία για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, με τον μεγάλο της ανταγωνιστή, την MSC. Η δυσφορία της φαίνεται να έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να προειδοποιεί ότι εάν συνεχισθούν τα «πισώπλατα μαχαιρώματα» μπορεί να αλλάξει σχέδια και να αποχωρήσει από τον Πειραιά. Κύκλοι των χρηστών του λιμένα θεωρούν ότι η μη συμμετοχή, μέχρι στιγμής, της Cosco στον διαγωνισμό για το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου, για το οποίο αρχικώς είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον, εντάσσεται στο πλαίσιο των πιέσεων-προειδοποιήσεων της κινεζικής πλευράς για τα κάθε είδους… ατοπήματα του ΟΛΠ.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το θέμα του Θριασίου, κατά πληροφορίες, δεν συζητήθηκε ούτε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης με τον πρόεδρο της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιανφού κατά το ταξίδι του στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε στην ατζέντα του υπουργού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης έχει προχωρήσει τις συζητήσεις με τους ανθρώπους της MSC, για ενδεχόμενη συνεργασία στον προβλήτα Ι, προσφέροντας πολύ ανταγωνιστικές τιμές προκειμένου να προσελκύσει φορτία. Η συγκεκριμένη κίνηση, εφόσον λάβει «σάρκα και οστά», εκτιμάται ότι θα στραφεί κατά των συμφερόντων της Cosco, καθώς η MSC, βασικός ανταγωνιστής της, θα βρεθεί στην πόρτα της κινεζικής εταιρείας μέσω τρίτων, δηλαδή του ΟΛΠ.
Να σημειωθεί ότι στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψαν ο ΟΛΠ με την Cosco, περιλαμβανόταν και η συμφωνία που είχε ο ΟΛΠ με την MSC για τη μεταφορά 500.000 εμπορευματοκιβωτίων ετησίως στον προβλήτα ΙΙ. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελούσε μια καλή «μαγιά» για την κινεζική εταιρεία. Ομως, η απόφαση της MSC να καταγγείλει τη συγκεκριμένη σύμβαση λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του συμφώνου παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ στην κινεζική εταιρεία είχε ως αποτέλεσμα η Cosco να απολέσει την ασφάλεια που της παρείχαν τα 500.000 εμπορευματοκιβώτια σε μία χρονική στιγμή που η διεθνής οικονομική κρίση είχε αρχίσει να δείχνει τα «δόντια» της. Βεβαίως, η Cosco μπορεί να αναπτυχθεί και χωρίς τα φορτία της MSC, ωστόσο η πληροφορία ότι ο ΟΛΠ έχει προχωρημένες επαφές για συνεργασία με την MSC θεωρήθηκε «πισώπλατο χτύπημα
Πηγή:Καθημερινή της Κυριακής.(Του Νικου Mπαρδουνια)
Αναδημοσίευση: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνιστής Πειραιά. http://www.ektelonismos.com/

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνική ακτοπλοΐα - Γέφυρα μεταξύ Λιβύης - Κρήτης


Το Ελ. Βενιζέλος στο λιμάνι
της Βεγγάζης ,Χτές .Photo: Boston.com
 Γερή ένεση στη δοκιμαζόμενη οικονομικά, ελληνική ακτοπλοΐα, αποτελούν οι συμφωνίες μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και κρατών όπως η Κίνα για την απομάκρυνση υπηκόων τους από τη Λιβύη. Η Lloyds List επικαλούμενη μεσίτες, υπολογίζει ότι το ελάχιστο ημερήσιο κέρδος για κάθε ένα από τα ελληνικά επιβατηγά - οχηματαγωγά, ανέρχεται στα 250.000 ευρώ. Η ΑΝΕΚ έχει ναυλώσει τα Hellenic Spirit, Olympic Champion και Ελευθέριος Βενιζέλος. Η HSW ναύλωσε το Express Santorini και το Νήσος Ρόδος. Οι Μινωικές ναύλωσαν το Knossos Palace και φέρονται να συζητούν τη διάθεση του Europa Palace.

Σε 11 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, θα φιλοξενηθούν οι συνολικά 13.000 Κινέζοι που μεταφέρονται από τη Λιβύη στο Ηράκλειο -χθες αφίχθησαν 4.400 άτομα-ενώ η κινέζικη πρεσβεία έκλεισε 6.500 κλίνες για 7-10 ημέρες και η συμφωνία με τους ξενοδόχους είναι 30 ευρώ το άτομο ανα διανυκτέρευση με πλήρη διατροφή.
Το κόστος της διαμονής και της μεταφοράς τους εκτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ.!!
                                                                                             
Λίγο μετά τις 2 χθες το μεσημέρι στο λιμάνι του Ηρακλείου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο Κινέζος πρέσβης Λούο Λινκουάν, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θανάσης Καρούντζος, υποδέχτηκαν τους 4.300 περίπου Κινέζους που έφτασαν από την Λιβύη, και αφίχθηκαν με τα πλοία της ΑΝΕΚ ‘Ελλίνικ Σπίριτ’ και ‘Ολύμπικ Τσάμπιον’. Ανάμεσα στους επιβάτες των πλοίων βρίσκονται και περισσότεροι από 50 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν.
Οι χιλιάδες Κινέζοι που βρίσκονται ήδη στο νησί μας, μετά τον έλεγχο, επιβιβάστηκαν στα δεκάδες τουριστικά λεωφορεία που περίμεναν στο λιμάνι του Ηρακλείου, και ακολούθησε η προώθησή τους στα ξενοδοχειακά καταλύματα που έχουν κλειστεί στις περιοχές Αμμουδάρα, Γούβες Χερσόνησο και Μάλλια.
Νωρίτερα τον Κινέζο πρέσβη στην Αθήνα Λούο Λι υποδέχτηκε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Σταύρος Αρναουτάκης, όπου συζητήθηκε αναλυτικά η επιχείρηση που έχει στηθεί για την υποδοχή των χιλιάδων Κινέζων που καταφθάνουν στο νησί με επιβατηγά πλοία από την Λιβύη. Ο πρέσβης της Κίνας μίλησε με θερμότητα για την χώρα μας και την Κρήτη λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος μας φίλος. Η σημερινή βοήθειά σας θα αφήσει μια σημαντική ρίζα στην Κινεζική ιστορία» υπογράμμισε , παρουσία του στρατιωτικού ακολούθου κ. Λι και Κινέζων δημοσιογράφων από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης .

Χιλιάδες Κινέζοι εργάτες στον Καταπέλτη
του Ελ. Βενιζέλου στην Βεγγάζη /Boston.com
 Ο πρέσβης της Κίνας με ιδιαίτερα θερμότητα απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη σημείωσε ότι «στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι», ενώ θυμήθηκε την σημαντική και πάλι βοήθεια της χώρας μας το 1997 όταν είχαν σημειωθεί αναταραχές στην Αλβανία. Τότε η Ελληνική Κυβέρνηση, είπε ο Κινέζος πρέσβης, είχε στείλει μια φρεγάτα η οποία και παρέλαβε τους Κινέζους πολίτες από την σπαρασσόμενη Αλβανία.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε από την πλευρά του ότι υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα, και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί στην Λιβύη, η χώρα μας και η Κρήτη ανταποκρίνονται και πάλι, προκειμένου οι Κινέζοι πολίτες που καταφθάνουν με τα επιβατηγά πλοία να βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον, έως ότου επιστρέψουν στην χώρα τους.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του γενικού σχεδιασμού που υπάρχει, για την υποδοχή των 6000 περίπου Κινέζων έχουν κλειστεί ξενοδοχειακές μονάδες σε Αμμουδάρα, Γούβες Χερσόνησο και Μάλλια. Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης στην Χερσόνησο πρόκειται να λειτουργήσει μια πλήρως επανδρωμένη μονάδα του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση.
Ο Κινέζος πρέσβης σημείωσε παράλληλα ότι τα τελευταία 24ωρα η χώρα μας και η Κρήτη, αποτελούν την πρώτη είδηση στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας, όπως είναι το δορυφορικό ενημερωτικό δίκτυο CCTV, που έχει στείλει ήδη δημοσιογράφους στο νησί μας καλύπτοντας το γεγονός της άφιξης των Κινέζων πολιτών.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχει στενή συνεργασία με τις νοτιοδυτικές επαρχίες της Κίνας, για την προώθηση αγροτικών προϊόντων του νησιού μας με πρώτο στη λίστα το ελαιόλαδο. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης έδωσε ως αναμνηστικά δώρα στον Κινέζο πρέσβη και στην σύζυγο του βιβλίο για το Κρητικό ελαιόλαδο μεταφρασμένο στην Κινεζική γλώσσα, όπως επίσης βιβλίο για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και ένα CD με μουσικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι.
Πηγή: MariNews ,Εφημερίδα Πατρίς, Photo: Boston.com
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί Πειραιά. http://www.ektelonismos.com/

Αξιοποίηση του Θριάσιου Πεδίου. Μεγάλη ανάπτυξη στους γύρω απο το λιμάνι του Ικονίου, Δήμους.

Η κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο και η κατασκευή και εκμετάλλευση της σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει το Θριάσιο με το εμπορικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων, του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου.
Η συζήτησή τους αφορούσε τόσο τις εμπορευματικές κινήσεις όσο και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της γραμμής για επιβατηγούς συρμούς (Προαστιακός) με τερματικό σταθμό το Ικόνιο. Στη δεύτερη περίπτωση, την οποία ευνοεί η ΟΛΠ Α.Ε. για το δεύτερο επιλιμένιο σταθμό (Λ. Δημοκρατίας), θα δινόταν η ευκαιρία σιδηροδρομικής διασύνδεσης του δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την ευρύτερη περιοχή των δήμων Κερατσινίου, Περάματος, Νίκαιας, δεδομένων του κομβικού σημείου του Σταθμού Ικονίου και των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης στάθμευσης αυτοκινήτων.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης του Σταθμού Πειραιά και για άλλες inter-city αμαξοστοιχίες πέραν του Προαστιακού, δεδομένου ότι δίπλα στο Σταθμό ΟΣΕ Πειραιά πρόκειται να κατασκευασθεί ο κύριος σταθμός του μετρό και του monorail, (βλέπε Φωτό )το οποίο θα εξυπηρετεί το σύνολο των λιμενικών θέσεων.
Επίσης ο κ. Ανωμερίτης συναντήθηκε και με το δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Μίχα. Οι δύο πλευρές στάθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της δημοτικής αρχής και του ΟΛΠ και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η από κοινού σύσταση Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ευρύτερη ανάπτυξη της πόλης.
Τέλος ο κ. Ανωμερίτης συναντήθηκε με το προεδρείο και μέλη του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου στα κεντρικά γραφεία της ΟΛΠ Α.Ε. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Λ.Δ. Κίνας, ιδιαίτερα του χώρου της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και των logistics.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης. Εκτελωνισμοί. http://www.ektelonismos.com/

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΠ: Αυξημένη κατά 42,5% η διακίνηση εμπορευμάτων το 2010

Τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης στο λιμάνι του Πειραιά για το 2010 έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά :
1) Διακίνηση Πλοίων (αφιξοαναχωρήσεις): 25.650
2) Διακίνηση Επιβατών : 20.336.418 εκ των οποίων (α) εσωτερικού: 18.471.761    (β) εξωτερικού: 1.864.657
3) Διακίνηση οχημάτων : 2.988.048 εκ των οποίων
     (α) Ι.Χ. : 1.978.394
     (β) Φορτηγά: 360.309
     (γ) Λεωφορεία:18.865
     (δ) Δίκυκλα: 630.480
4) Διακίνηση Εμπορευμάτων : 1.149.608 (ΤΕU) (από κοινού ΟΛΠ/ΣΕΠ
    λόγω της ιδιαιτερότητας του   2010)
5) Διακίνηση Car-Terminal : 380.346 (αυτοκίνητα-εμπορεύματα)

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, τα οποία καθιστούν τον Πειραιά ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, προκύπτουν οι ακόλουθες συγκριτικές διαφορές σε σχέση με τη διακίνηση του 2009:
α) Επιβατική Κίνηση -5.5%
β) Διακίνηση Οχημάτων -7,6%
γ) Διακίνηση Εμπορευμάτων +42,5%
δ) Διακίνηση Car-Terminal +27,3%
Πηγή:MariNews , ΟΛΠ Α.Ε
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης, Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com/
Σχόλιο: Και εις ανώτερα παιδιά

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κρίσιμες επαφές Cosco - κυβέρνησης στην Κίνα

Τρία θέματα έθεσε επί τάπητος στην ελληνική κυβέρνηση, χωρίς περιστροφές, ο ισχυρός άνδρας της Cosco, captain Wei Jiafou. Και τα τρία συνδέονται με τη σύμβαση παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ, αλλά και το ενδεχόμενο μελλοντικών επενδύσεων της εταιρείας στην Ελλάδα.
Υποδεχόμενος χθες το πρωί τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, κ. Γιάννη Διαμαντίδη και την ελληνική αντιπροσωπεία από αξιωματούχους, εφοπλιστές και άλλους παράγοντες που τον συνοδεύει στην Κίνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κινεζικού κολοσσού εμμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα σχέσεων και συνεργασίας, όπως ανέφεραν στο Capital.gr πρόσωπα που ήταν παρόντα στη συνάντηση.
Ο κ. Wei ζήτησε την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση που η Cosco καθυστερήσει την κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ, λόγω της μείωσης του μεταφορικού έργου που καταγράφεται στον Πειραιά και της γενικότερης κρίσης.
Η κατασκευή της προβλήτας ΙΙΙ, όπως προβλέπεται από την σύμβαση παραχώρησης, αφορά επένδυση ύψους 110 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015, αυξάνοντας τη χωρητικότητα της ΣΕΠ, της θυγατρικής της Cosco που διαχειρίζεται την προβλήτα ΙΙ, κατά επιπλέον 1,1 εκατ. ποδών (teu).
Από την ανακατασκευή του προβλήτα ΙΙ, η τρέχουσα χωρητικότητα των 1,6 εκατ. teu θα ανέλθει σε 2,6 εκατ. teu πριν το τέλος του Απριλίου του 2014, αλλά αυτό που εντέλει έχει σημασία είναι να έχει φορτία ο Πειραιάς και να χρησιμοποιούνται οι υποδομές που κατασκευάζονται.
Στον Πειραιά ήταν κοινό μυστικό το τελευταίο διάστημα ότι η Cosco επιθυμεί να θέσει νέες βάσεις στη συμφωνία της με την ελληνική κυβέρνηση, εκκινώντας μια άτυπη διαδικασία «επαναπροσδιορισμού» όσων προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης για τον προβλήτα ΙΙ και την κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ. Το θέμα ανέδειξε το «Κεφάλαιο» το Σάββατο 19/2/2011, επισημαίνοντας ότι οι όποιες επαφές και διαπραγματεύσεις γίνονται σε ανώτατο επίπεδο τόσο από πλευράς Cosco όσο και από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.
Προϋποθέσεις επενδύσεων
Το δεύτερο θέμα που έθιξαν οι Κινέζοι είναι η ανάγκη δημιουργίας των προϋποθέσεων για περαιτέρω δραστηριοποίηση της Cosco στη χώρα, ώστε «να δικαιολογούνται οι επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα», όπως αναφέρθηκε σχετικά. Αυτό που ζήτησε ουσιαστικά ο κ. Wei είναι να δοθούν τα κίνητρα ώστε η Cosco να μπορέσει να λειτουργήσει στον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο. Μάλιστα, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες πως από τα 5 εκατ. ευρώ έσοδα που παράγει η εταιρεία στην Ελλάδα, τα 2 εκατ. ευρώ επιστρέφονται στο δημόσιο, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, ενώ ο τζίρος πέφτει.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ο επικεφαλής της Cosco θέλησε με αυτόν τον τρόπο να... στείλει μήνυμα για το Θριάσιο, αφού η κινεζική πλευρά δείχνει να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της γι’ αυτήν την επένδυση, αφού ακόμη δεν έχει λάβει ουσιαστικές απαντήσεις από τη ΓΑΙΟΣΕ για μια σειρά ζητημάτων που η ίδια θεωρεί κομβικά, όπως το αν θα υπάρξει ελεύθερη ζώνη εμπορίου και εάν θα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρου μεταποίησης και μετασκευής.
Το τρίτο θέμα ήταν η απόδοση του ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο προς την εταιρεία, αφού από τα 30 εκατ. ευρώ που χρωστούσε το υπουργείο Οικονομικών, η καταβολή των 10 εκατ. ευρώ εκκρεμεί. Μάλιστα, ο κ. Διαμαντίδης υποσχέθηκε άμεση τακτοποίηση του θέματος, ίσως και μέσα στο Μάρτιο.
Ο υπουργός ζήτησε από την Cosco να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις ελληνικές ναυτιλιακές δυνάμεις και εκείνη απάντησε πως εφόσον χτιστούν ελληνικά πλοία στα ναυπηγεία της, σκοπεύει να προχωρήσει και σε συμφωνίες ναυλώσεων τους.
Οι Επόμενες συναντήσεις
Η ατζέντα του υπουργού σήμερα 23/02/2011 προβλέπει συναντήσεις με τρεις κορυφαίες κινεζικές τράπεζες, την China Development Bank, την Bank of China και την China EXIM Bank, αφού στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αυξήσει τις γραμμές χρηματοδότησης προς τους Έλληνες εφοπλιστές.
Μέχρι στιγμής το κλίμα σε αυτό το πεδίο είναι ιδιαίτερα θετικό, με τους Κινέζους να εμφανίζονται δεκτικοί να δανειοδοτήσουν τους πλοιοκτήτες με περισσότερα κεφάλαια από τα 5 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία που υπογράφηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Zhang Dejiang.
Το δεύτερο μέρος της επίσκεψης του υπουργού στην Κίνα προβλέπει μετάβαση από το Πεκίνο στη Σαγκάη, όπου θα έχει σειρά επαφών με ναυτιλιακούς παράγοντες της πόλης.
Πηγή:Capital.gr, (Της Ρόης Χάικου)
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Πειραιά . http://www.ektelonismos.com/

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΠ: Η Τρόικα ανοίγει την όρεξη στους Κινέζους

Αν η κυβέρνηση “έφευγε” από το 51%, θα υπήρχε ενδιαφέρον.

Μετά τις προτροπές της Τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση για πώληση μεριδίων από κρατικές επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες, ανοίγει νέα προοπτική για τον ΟΛΠ.
Κι αυτό γιατί παράγοντες της αγοράς εμφανίζουν ως πιθανόν να ανοίξει η όρεξη στους Κινέζους της Cosco για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στον Πειραιά και κατ’ επέκταση στη Μεσόγειο που είναι η νότια πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!  «Το λιμάνι του Πειραιά, τελικά, με την υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Σ.ΕΜΠΟ στην Cosco προέτρεξε των απαιτήσεων της Τρόϊκα. Με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και την ενδεχόμενη πώληση μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο οι Κινέζοι προβάλουν ως φαβορί ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους στο λιμάνι στρατηγικά μέσω πλέον της συμμετοχής τους στον ΟΛΠ. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σενάριο και η κυβέρνηση παρακάμψει τον νόμο που υποχρεώνει το Δημόσιο να έχει 51%, δεν αποκλείεται οι Κινέζοι, με την επόμενη κίνησή τους να πάρουν την πλειοψηφία» αναφέρουν και προσθέτουν:
«Ο ΟΛΠ θα δοκιμαστεί εάν αντέχει στον σκληρό ανταγωνισμό. Η ΣΕΠ-Cosco έχει κόστος διαμορφωμένο κατά 40% λιγότερο από τον ΟΛΠ. Μακροπρόθεσμα εάν ο ΟΛΠ δεν λάβει μέτρα βελτίωσης παραγωγικότητας και δεν γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός, ελλοχεύει ο… κίνδυνος η ΣΕΠ να συμμετάσχει ως στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση στα λιμενικά δεδομένα της Ελλάδας και σε συνδυασμό τόσο με την απαίτηση της Τρόικα όσο και με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ».
Βέβαια. το σενάριο αυτό της Τρόικα βάζει στο παιχνίδι και την MSC αν και οι Κινέζοι προηγούνται. «Οι Ιταλοί θα σπεύσουν να κάνουν συμβάσεις. Οι μεγάλες εταιρείες που αναζητούν καλά λιμάνια στη Μεσόγειο δεν μπορούν να μείνουν μακριά από τις επόμενες κινήσεις» τονίζουν οι ίδιοι οικονομικοί παράγοντες.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης, Εκτελωνισμοί Πειραιά, http://www.ektelonismos.com/
Το blogg μας είχε προβλέψει από καιρό τώρα ότι κάτι παίζεται , αν και δεν φαινόταν τίποτε τότε στον ορίζοντα , αλλά οι κινήσεις ήταν τότε χαρακτηριστικές.
!! Διαβάστε το σχόλιο με τα κίτρινα γράμματα  εδώ ήταν 30/12/2009  

«Να διασφαλιστούν οι συλλογικές συμβάσεις στην COSCO-ΣΕΠ»

H Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών-Αρχ/των συμμετέχουν μαζικά στην γενική απεργία την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου καθώς και στη συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως στις 11:00 που αποφασίστηκε από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες.
Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:
«Ενώ συνεχίζεται η επίθεση στους εργαζόμενους της χώρας, τα συνδικάτα στέκονται απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις για την ισοπέδωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των τελευταίων χρόνων. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες όλοι μας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της τρόικας να απορυθμίσουν ότι έχει μείνει όρθιο από τα μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους της τελευταίας χρονιάς. Αυτή η καταστροφική πολιτική είναι που οδήγησε σε δραματική μείωση των μισθών, στις μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, στο ξεχαρβάλωμα των συλλογικών συμβάσεων, στην κατάργηση κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων και τελικά στη σχεδιαζόμενη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και κάθε συλλογικής εκπροσώπησης. Είναι πια ξεκάθαρο ότι πρόκειται για την πιο επιθετική πολιτική του Κεφαλαίου και των συμμάχων του που γνώρισε μέχρι σήμερα η χώρα προκειμένου να καταληστεύσουν τον δημόσιο πλούτο.

Την ίδια στιγμή, ..................

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με Ισραήλ

Μεγάλης σημασίας ανακοίνωση εξέδωσε το Ισραήλ σχετικά με την ΑΟΖ του.


Στη δεύτερη φάση συμφωνίας οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εισέρχονται Κύπρος και Ισραήλ.
Στο μεταξύ, το χαλί των επαφών που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Τέλ Αβίβ έστρωσε χθες ο Μάρκος Κυπριανού με τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Ισραηλινή πρωτεύουσα.
Τα ενεργειακά θα κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχει ο Δημήτρης Χριστόφιας με την ηγεσία του Ισραήλ, έχοντας μάλιστα στα χέρια του την ομόφωνη συμφωνία της Βουλής της οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ.
Την ίδια ώρα ο καθορισμός ΑΟΖ με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μάρκο Κυπριανού είναι στα πλάνα της Κυπριακής Κυβέρνησης,
Εν τω μεταξύ οι Ισραηλινοί έρχονται να δώσουν στη δημοσιότητα χάρτες με την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το “Λεβιάθαν” προς την Ευρώπη, που θα περνά από την Ελλάδα.
Με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου εφάπτονται, παρακάμπτοντας έτσι τις όποιες διαφωνίες των Τούρκων που δεν αναγνωρίζουν υφαλοκριπίδα στο Καστελόριζο. (Πρίν ακόμη την οριοθετήσουμε)
Πηγή:SigmaLive
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης, Εκτελωνισμοί Πειραιά. http://www.ektelonismos.com/

ΑΠΟ ΤΟΝ 19o ΑΙΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναδημοσιεύω από το Έθνος της Κυριακής ένα μικρο κομμάτι από το συνολικό δημοσίευμα . Ο λόγος της αναδημοσίευσης είναι η Ιστορία των δύο μεγάλων Ελληνικών Τραπεζών, και τον ρόλο που παίζουν στην Ελληνική Οικονομία.

Η ίδρυση και η ιστορία των δύο τραπεζών.Δέκα χρόνια µετά το σπάσιµο της συµφωνίας που ανακοινώθηκε τον Νοέµβριο του 2001, οι δύο µεγάλες ελληνικές τράπεζες Εθνική και Alpha επιχειρούν και πάλι να αλλάξουν το τραπεζικό σκηνικό της χώρας και να δώσουν την απαιτούµενη ώθηση στην ελληνική οικονοµία. Με 170 χρόνια ζωής και ιστορίας πίσω της η Εθνική Τράπεζα και 132 χρόνια η Alpha Bank, ενώνουν τις δυνάµεις τους για να δηµιουργήσουν έναν πιστωτικό οργανισµό από τους µεγαλύτερους της Ευρώπης.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι η παλαιότερη και µεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Ιδρύθηκε το 1841 και εισήχθη στο Χρηµατιστήριο Αξιών Αθηνών ευθύς µόλις ιδρύθηκε αυτό, το 1880.
Μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας Ελλάδος το 1928, η Εθνική Τράπεζα είχε το εκδοτικό προνόµιο και ήταν υπεύθυνη για την έκδοση του νοµίσµατος.
Το 1891 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων «Η Εθνική» και το 1927 την Εθνική Κτηµατική Τράπεζα.
Το 1953 συγχωνεύθηκε µε την «Τράπεζα Αθηνών» που είχε ιδρυθεί το 1893.
Το 1997 συγχωνεύθηκε µε τη θυγατρική της «Εθνική Στεγαστική» και ένα χρόνο αργότερα µε την Κτηµατική.
Η Alpha Bank
είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε το όνοµα της οικογένειας Κωστόπουλου, αφού ιδρύθηκε το 1879 από τον εµπορικό οίκο του Ι.Φ. Κωστόπουλου στην Καλαµάτα. Το σήµα της είναι αυτό του νοµίσµατος της αρχαίας Αίγινας, που στην πρόσθια όψη του φέρει ανάγλυφη τη χελώνα και αποτελούσε ισχυρό νόµισµα της αρχαιότητας.
Το 1918 µετονοµάστηκε σε «Τράπεζα Καλαµών».
Το 1924 η έδρα της µεταφέρθηκε στην Αθήνα και ονοµάσθηκε «Τράπεζα Ελληνικής Εµπορικής Πίστεως».
Το 1947 αλλάζει και επωνυµία σε «Τράπεζα Εµπορικής Πίστεως» και το 1972 σε «Τράπεζα Πίστεως». Από τον Μάρτιο του 1994 είναι η «ΑLPHA Τράπεζα Πίστεως» και σήµερα γνωστή σε όλους ως Alpha Bank.
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής Πειραιά. http://www.ektelonismos.com/

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Συνομιλίες Του κ. Διαμαντίδη με την COSCO στην Κίνα

Οι χθεσινές αναφορές του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη αναφορικά με το θέμα του Θριάσιου Πεδίου, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των οικονομικών όρων της σύμβασης παραχώρησης που έχει συναφθεί μεταξύ της COSCO και του ΟΛΠ για την προβλήτα 2, επανέφεραν στο προσκήνιο τα ανοικτά θέματα των δύο πλευρών που θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο πως θα θίξει ο Πρόεδρος του Κινεζικού Ομίλου κ. Γουέι Τζιαφού κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Διαμαντίδη.
Όσον αφορά το Θριάσιο, είναι πλέον ξεκάθαρο εδώ και αρκετό καιρό πως η κινεζική πλευρά δεν πρόκειται να εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, καθόσον παραμένει σε εκκρεμότητα το μέλλον του ΟΣΕ, αλλά και σειρά άλλων θεμάτων που συνδέονται με τη συνεργασία των δύο πλευρών στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.
Πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει επισημανθεί από κινεζικής πλευράς, πως κάθε επενδυτική ή άλλη πρωτοβουλία δεν αποτελεί για την COSCO ένα διαφορετικό πλάνο, αλλά εντάσσεται σε μια συνολική επενδυτική στρατηγική που σχετίζεται με το λιμάνι του Πειραιά.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Θριάσιο δεν αποτελεί για τους κινέζους μια ξεχωριστή περίπτωση, αλλά μέρος της συνολικής παρουσίας της στο λιμάνι του Πειραιά. Συνεπώς, η κινέζικη πλευρά αντιμετωπίζει συνολικά και όχι αποσπασματικά την επένδυση της στο πρώτο λιμάνι της χώρας.
Ο κ. Διαμαντίδης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά επαναδιαπραγμάτευση αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα της σύμβασης παραχώρησης. Εννοώντας προφανώς πως αυτός – ως υπουργείο – δεν θα δεχθεί να μπει σε μια τέτοια συζήτηση και όχι πως η πλευρά των κινέζων δεν θα του θέσει ένα τέτοιο θέμα.
Αυτό που θα είχε αξία να δει κανείς είναι το γιατί η πλευρά των κινέζων μελετά να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης.
Όταν πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της προβλήτας 2 του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, η παραχώρηση συμπεριελάμβανε και μια σύμβαση χρήσης του εν λόγω τέρμιναλ ως διαμετακομιστικού κέντρου που είχε συναφθεί μεταξύ του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και της MSC, η οποία προέβλεπε ότι ετησίως η εν λόγω εταιρία θα διακινούσε μέσω του συγκεκριμένου τέρμιναλ ένα συγκεκριμένο αριθμό εμπορευματοκιβωτίων.
Αυτή ήταν η περιβόητη προίκα που θα έδινε ο ΟΛΠ προς τον τελικό πλειοδότη που θα προέκυπτε μέσα από το διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης.
Οι υπολογισμοί του τελικού τιμήματος που συμπεριελήφθηκαν μέσα στις προτάσεις που υποβλήθηκαν ελάμβαναν υπόψη τους και αυτή την προίκα.
Η συνέχεια λίγο – πολύ είναι γνωστή.
Αμέσως μετά την ανάληψη του ελέγχου του τέρμιναλ από τον πλειοδότη του διαγωνισμού, εν προκειμένω την COSCO, η MSC κατήγγειλε την σύμβαση επικαλούμενη αλλαγές των όρων της, απεχώρησε από το τέρμιναλ και έτσι η προίκα, βάσει της οποίας είχαν προκύψει τα νούμερα του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας, άλλαξαν άρδην.
Στη φάση εκείνη η COSCO δεν προέβη, τουλάχιστον φανερά, σε καμιά κίνηση επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς το πρώτο μέλημα της ήταν να εισέλθει στο τέρμιναλ, να οργανώσει τη δουλειά της και συνάμα να διαχειριστή την κρίση που, εν τω μεταξύ, είχε προκύψει από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών που ήταν αντίθετοι με την παραχώρηση.
Όλα κινούνταν σε αυτόν ακριβώς τον άξονα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του οποίου παρέμεναν ανοικτά αρκετά θέματα, όπως π.χ. το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ στην COSCO, το Θριάσιο Πεδίο, κ.α.
Πριν από λίγο καιρό όμως η MSC επανήλθε στο λιμάνι του Πειραιά, αυτή την φορά εμφανιζόμενη να συνομιλεί με τον ΟΛΠ με την προοπτική υπογραφή μιας νέας σύμβασης για την δημιουργία ενός νέου κέντρου διαμετακόμισης αυτή τη φορά στην προβλήτα ένα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Οργανισμού.
Αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις της κινεζικής πλευράς δεν ήταν τόσο η επανεμφάνιση της MSC, όσο το γεγονός πως ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά δέχθηκε να συνομιλήσει μαζί της για μια νέα σύμβαση.
Από την πλευρά της, η COSCO θεωρεί ότι ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά δε νομιμοποιείται ηθικά να συνάψει καμιά σύμβαση με την MSC τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2012, οπότε και θα έληγε τυπικά η πρώτη σύμβαση της με τον ΟΛΠ, η οποία είχε συμπεριληφθεί στο διαγωνισμό.
Από τη στιγμή όμως, κατά την οποία, ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά εκτιμά ότι δεν δεσμεύεται με κάποιο τρόπο, γραμμένο ή άγραφο, να προχωρήσει σε μια σύμβαση με την MSC πριν την παρέλευση αυτής της χρονικής περιόδου, η κινεζική πλευρά εκτιμά ότι νομιμοποιείται να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης ως προς το οικονομικό σκέλος της.
Όπως επισημαίνουν επιφανείς νομικοί στο TheSeaNation, η COSCO εφόσον ακολουθήσει τη νομική οδό και διεκδικήσει αναπροσαρμογή των μισθωμάτων και υπό την βασική προϋπόθεση πως ο ΟΛΠ έχει συνάψει νέα σύμβαση με την MSC πριν την παρέλευση της χρονικής περιόδου λήξης μιας αρχικής σύμβασης που σήμερα δεν υφίσταται, κατά 99% θα καταφέρει να κερδίσει αυτή τη διεκδίκηση.
Το ζήτημα όμως δεν είναι η νομική διεκδίκηση ή αν έχει δίκιο η μια πλευρά ή η άλλη, αλλά το ότι καταγράφονται σταθερά εδώ και καιρό λάθη εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, λάθη που στέλνουν λάθος μηνύματα στη κινέζικη πλευρά ως προς την ετοιμότητα της να ανταπεξέλθει – η κυβέρνηση – σε συμφωνίες και επενδύσεις τέτοιου επιπέδου.
Τέλος, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κινεζική πλευρά θα θέσει αυτά τα ζητήματα προς τον κ. Διαμαντίδη.
Πηγή:TheSeaNation
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης, Εκτελωνιστής. http://www.ektelonismos.com/  

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οι ανοικτές «πληγές» στις σχέσεις Cosco-κυβέρνησης

Μεγαλώνει η πίεση στις ελληνοκινεζικές σχέσεις αφού οι τρεις «ανοικτές πληγές» στις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και της Cosco, του κρατικού ναυτιλιακού κολοσσού της Κίνας, δεν δείχνουν σημάδια επούλωσης, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.
Το ταξίδι του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη στην Κίνα με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα ναυτιλιακής βιομηχανίας πλησιάζει. Τα θέματα που χρονίζουν όμως στο εσωτερικό της χώρας, δεν λένε να κλείσουν, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, η σύμβαση διακίνησης που ετοιμάζεται να υπογράψει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά με την Mediterranean Shipping Company, και φυσικά που οφείλει να επιστρέψει το κράτος στη Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε., την θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα, ταλανίζουν και τις δύο πλευρές, ενώ προκαλούν τριβές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση που θα έκανε η Cosco στην Ελλάδα, μετά την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ), είναι το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο. Όμως παρά την αρχική θέληση της κυβέρνησης, η οποία ήταν αυτή που απέστειλε πρόσκληση στους κινέζους, τα πράγματα στην πορεία άλλαξαν. Το υπουργείο Μεταφορών και η θυγατρική του ΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, στις προκηρύξεις του διαγωνισμού, ο οποίος πάει από αναβολή σε αναβολή, αγνόησαν επιδεικτικά τις θέσεις των κινέζων. Η νέα ημερομηνία για την κατάθεση προτάσεων συμμετοχής φτάνει και η συμμετοχή της Cosco μόνο σίγουρη δεν είναι. Η εταιρεία, χωρίς να αποκλείει τίποτα, σε υπόμνημα που έχει καταθέσει στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη εξηγεί αναλυτικά τις αλλαγές που επιθυμεί να γίνουν στον διαγωνισμό ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της σε αυτόν. Μεταξύ των θεμάτων που βάζει είναι και η δυνατότητα ελαφράς μεταποίησης εμπορευμάτων. Πιο συγκεκριμένα η Cosco ζητά να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά τις συμβάσεις έργων, και που αποκλείουν ανάλογες δραστηριότητες, αλλά να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την παραχώρηση υπηρεσιών που μεταξύ άλλων προβλέπει: ότι εφαρμόζονται οι κανόνες και οι γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου, η αρχή της απαγόρευσης κάθε διάκρισης λόγω ιθαγένειας, οι κανόνες της ελεύθερης εγκατάστασης, της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και οι γενικές αρχές της ίσης μεταχείρισης, της αναλογικότητας και της διαφάνειας.
Από κοντά και η επερχόμενη σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ και MSC για τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός, απέναντι από τον ανάλογο της Cosco. Η Cosco θεωρεί την κίνηση «αιτία πολέμου» και ήδη έχει αποστείλει εξώδικη δήλωση στον ΟΛΠ, αφού θεωρεί ότι θίγονται τα οικονομικά της συμφέροντα. Η Cosco μαζί με τον Σ.ΕΜΠΟ που της παραχώρησε ο ΟΛΠ πήρε και τη σύμβαση συνεργασίας που είχε το λιμάνι του Πειραιά με την Mediterranean Shipping Company, η οποία όμως όπως είχε δικαίωμα προχώρησε άμεσα σε καταγγελία και ακύρωση ουσιαστικά της σύμβασης.
Ανάλογης βαρύτητας είναι και το σκέλος του ΦΠΑ που πρέπει να επιστρέψει το κράτος στην εταιρεία και που αντίθετα αυξάνει συνεχώς. Σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί για την παραχώρηση, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να επιστρέφει τον ΦΠΑ μέσα σε 60 ημέρες, και σε περίπτωση που καθυστερήσει να καταβάλει προς την εταιρεία τόκους υπερημερίας.
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com/

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Στην τελική ευθεία η συμφωνία ΟΛΠ-MSC

Η πολύφερνη νύφη του Πειραιά, η Mediterranean Shipping Company είναι έτοιμη να πιάσει... λιμάνι. Και ίσως όχι μόνο με μία συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο ΟΛΠ και η θυγατρική του ιταλοελβετικού κολοσσού μεταφοράς container είναι στην τελική ευθεία να υπογράψουν νέα μακράς διάρκειας χρήσης του προβλήτα Ι του ΟΛΠ για τις transit μεταφορές.
Αρμόδιες πηγές από τις δύο εταιρείες σημείωναν πως τα περισσότερα σημεία της συμφωνίας έχουν οριστικοποιηθεί, εκτιμώντας ότι είναι θέμα χρόνου οι τελικές υπογραφές. Η νέα σύμβαση θα αφορά στην χρήση του προβλήτα Ι του ΟΛΠ για την εκφόρτωση περί των 110.000-120.000 container ετησίως και σίγουρα απέχει από την παλαιότερη συμφωνία εν έτη 2002, όταν η MSC ξεφόρτωνε σχεδόν 550.000 «κουτιά» τον χρόνο.
Από την MSC πάντως, σχολίαζαν ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να φέρει στην Ελλάδα ένα μέρος των transit φορτίων που διαχειρίζεται στην Μεσόγειο, της τάξης των 600.000 teus τον χρόνο, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να... μοιραστεί και στις δύο προβλήτες. Η δυναμικότητα της προβλήτας Ι του ΟΛΠ είναι περιορισμένη, αφού στην πλήρη λειτουργία της θα μπορεί να διαχειριστεί φορτία τη τάξης των 700.000 teus ετησίως, ενώ η προβλήτα ΙΙ που διαχειρίζεται η Cosco εκτιμάται ότι θα μπορεί να «πιάσει» τα 2,5 εκατ. teus.
Όπως είναι φυσικό, η MSC δεν μιλάει μόνο με τον ΟΛΠ για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στον Πειραιά, αλλά και με την Cosco. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, οι επαφές γίνονται σε ανώτατο επίπεδο, στην έδρα της MSC στην Γενεύη, μεταξύ των διοικήσεων των δύο ομίλων.
«Το transit εμπόριο δεν μπορεί να πάει σε ένα λιμάνι από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτείται προγραμματισμός των δρομολογίων και να γνωρίζεις ότι τα πλοία θα εξυπηρετούνται κανονικά και στην ώρα τους» (για ποιόν χτυπά η κουδούνα ?), σχολίαζαν πηγές προσκείμενες στην MSC. Και ενώ αναγνώριζαν τις προσπάθειες που έχουν γίνει από πλευράς υποδομών, μια που ο ΟΛΠ δεν είναι πια μονοπώλιο, σημείωναν ότι για να γεμίσει ο Πειραιάς χρειάζεται φορτία» και αυτά επιδιώκουν να φέρουν στην Ελλάδα τόσο η Cosco και η θυγατρική της ΣΕΠ όσο και ο ΟΛΠ.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εταιρείες όπως η MSC θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν και τις δύο προβλήτες, κάτι που συμβαίνει και σήμερα. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι να σταματήσει ο Πειραιάς διαχειρίζεται κυρίως, το τοπικό φορτίο, δηλ. τα εμπορεύματα που καλύπτουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, τα οποία ετησίως εκτιμώνται σε περίπου 1 εκατ. teus και να επεκταθεί και στο transit, δηλ. τα container που θα ξεφορτώνονται στο λιμάνι και από κει θα διοχετεύονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Αρμόδια στελέχη της MSC σημείωναν ότι αυτό που κάνει ανταγωνιστικό ένα λιμάνι είναι φυσικά οι χρεώσεις του στο transit φορτίο, αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών και κυρίως, η συνέπεια, ώστε κάθε εταιρεία container να ξέρει πως θα ξεφορτώσει την ώρα της και απρόσκοπτα και θα μπορούν τα πλοία της να ξαναφύγουν το ταχύτερο δυνατό για τα υπόλοιπα δρομολόγιά τους.
Η νέα συμφωνία με την MSC εκτιμάται ότι θα αποφέρει ένα σημαντικό έσοδο στον ΟΛΠ, μια που στόχος της διοίκησής του είναι να προσεγγίσει εκ νέου τους μεγάλους διεθνείς πελάτες και να ενισχύσει την δραστηριότητά του στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου. Πηγές του ΟΛΠ σημείωναν ότι επαφές γίνονται ήδη και με άλλες εταιρείες, ενώ οι συζητήσεις με την MSC σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο.
Αυτή τη στιγμή πλοία της MSC είναι και στους δύο προβλήτες του Πειραιά, και εκτιμάται ότι κάθε μήνα το πρώτο λιμάνι της χώρας υποδέχεται περί τα 25-30 πλοία της. Ωστόσο το 2004 η MSC έφερνε 62 καράβια το μήνα να ξεφορτώσουν στον Πειραιά, ενώ το 2008 με τις μακροχρόνιες απεργίες στον ΟΛΠ η παρουσία της έπεσε στα 8 πλοία.
Πηγή:capital.gr
Σχόλιο: Τρείς στον γύρο , και έχει μερίδιο για όλους.
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής. http://www.ektelonismos.com/

«Ρότα» για Θριάσιο από τον ΟΛΠ

Προχωρά ολοταχώς με ορίζοντα τη διαγωνιστική διαδικασία στα τέλη του μήνα για το θριάσιο ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.
Σύμφωνα με αποχρώσες ενδείξεις, η συμμετοχή θα έχει τη μορφή της πολυσυζητημένης από κοινού διεκδίκησης με την θυγατρική της «Logistics Ο.Λ.Π. Α.Ε.», η οποία, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, μετεξελίσσεται σε «Εταιρία Διαχείρισης Συνδυασμένων Μεταφορών και Λιμενικών Τουριστικών Υπηρεσιών Α.Ε.» .
Η υπόθεση του θριασίου έχει «εξιτάρει» το επιχειρηματικό και επιχειρησιακό ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων και ναυτιλιακών εταιριών που, μεταξύ των άλλων, ειδικεύονται και στον τομέα των Logistics, τομέα που θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο για την μετέπειτα πορεία και λειτουργίες του εμπορικού λιμένα του Πειραιά υπό μία βασική προϋπόθεση. Αυτή της ολοκλήρωσης της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πειραιά με το Θριάσιο και εν επεκτάσει με το διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο.
Όπως νωρίτερα ανέφερε το “Theseanation”, καθοριστική των εξελίξεων αναφορικά με την συμμετοχή Κινεζικών εταιριών εκτιμάται ότι θα είναι η επίσκεψη του υπουργού ΘΥΝΑΛ στην Κίνα στα τέλη της εβδομάδας όπου και στο πλαίσιο των εκεί επαφών αναμένεται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα των από ελληνικής πλευράς προθέσεων για επενδύσεις Κινεζικών κεφαλαίων στους τομείς των μεταφορών και δη των συνδυασμένων με προτεραιότητα στην υπόθεση του Θριασίου.
Παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να «κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους» για ευνόητους λόγους μέχρι το «παρά πέντε» του διαγωνισμού, εκτιμήσεις κύκλων των χρηστών, οι οποίες μάλιστα έχουν αποτελέσει και τη βάση εκτιμήσεων διπλωματικών κύκλων, εικάζουν τα «ζευγάρια» που θα λάβουν μέρος. Θέτοντας όμως ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο βασικές παράμετροι, που επίσης έχουν συζητηθεί sotto voce (κατ' ιδίαν, σε χαμηλούς τόνους) ,έχουν έρθει προς τα ζητούμενα εκ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Βέβαια δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις αλλά κατά τα σενάρια ο ορίζοντας θα «δείξει» κατά την επίσκεψη Διαμαντίδη στην Κίνα.
Τα οφέλη
Από ενδεχόμενη συμμετοχή του στο εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου, ο ΟΛΠ αναμένει αύξηση της εμπορευματικής κίνησής του η οποία θα προκύψει λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρονται από τη συνδυασμένη μεταφορά φορτηγό - τρένο -πλοίο, αλλά και τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που θα αναπτυχθούν και θα παρέχονται στο Κέντρο.
Πιο συγκεκριμένα, η συνδυασμένη μεταφορά θα οδηγήσει στην προσφορά ανταγωνιστικότερων τιμών και κατά συνέπεια σε αύξηση του μεριδίου του ΟΛΠ στις θαλάσσιες μεταφορές.
Επιπλέον, η συμμετοχή του ΟΛΠ σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις του χώρου, θα οδηγήσει σε θετική επίδραση στα ενοποιημένο οικονομικά αποτελέσματά και αύξηση της κερδοφορίας του ΟΛΠ και της χρηματιστηριακής του αξίας.
Παράλληλα αναμένει διεύρυνση και αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΛΠ μέσω της στρατηγικής συνεργασίας του με εταιρείες παροχής υπηρεσιών logistics και μεγάλες μεταφορικές εταιρείες.
Πηγή:TheSeaNation , MariNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής. http://www.ektelonismos.com/

Κατασχέθηκαν 3.000 κούτες με λαθραία τσιγάρα στο Μενίδι !!

Κατασχέθηκαν 3.000 κούτες με λαθραία τσιγάρα στις Αχαρνές
Αποθήκη λαθραίων τσιγάρων εντόπισαν υπάλληλοι του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με υπαλλήλους του Τελωνείου Αθηνών στην περιοχή Αχαρνών Αττικής.
Στην αποθήκη φυλάσσονταν 2.976 χαρτοκιβώτια που κάθε ένα περιέχει 50 κούτες με τσιγάρα των δέκα πακέτων, για τα οποία δεν προέκυψε, βάσει εγγράφων στοιχείων, η νόμιμη προέλευση, κατοχή και κυρίως η προηγούμενη καταβολή των αναλογούντων δασμών κλπ φόρων.
Η ποσότητα κατασχέθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας, ενώ ο ενοικιαστής της αποθήκης αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί και να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέως με την αυτόφωρη διαδικασία.
Οι δασμοί και λοιποί φόροι, που αναλογούν στην κατασχεθείσα ποσότητα καπνικών, ανέρχονται στο ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή:acharnes-news
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής. http://www.ektelonismos.com/
Σχόλιο: Μα τι γίνεται εκει στο Μενίδι ? Έτσι απλά ρωτάω , Καθε στενό , κάθε γιαπί , και ένας Λαθρέμπορας .

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Τρόικα: «Πουλήστε Τα πάντα ειδικά Τ.Τ και λιμάνια!»

"Ραπόρτο" για πωλητήριο σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, τράπεζες (ειδικά το ΤΤ) και λιμάνια στέλνουν οι δανειστές της χώρας. Όπως προέκυψε από όσα δήλωσαν οι επικεφαλής της Τρόικα, η κυβέρνηση συμφώνησε να μπει "πωλητήριο", με στόχο να εξασφαλιστεί ένα «θηριώδες» ποσό, ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 -εκ των οποίων 15 δισ. έως το 2012. Για να βγουν τα νούμερα αυτά, ανέφερε στο protothema.gr παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, "δεν φτάνει να πουληθούν κρατικά ακίνητα. Δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά να πουληθεί ό,τι πουλιέται και να μη μείνει ούτε μία μετοχή στο κράτος"!
Όπως φαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το οικονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο στόχο για είσπραξη εσόδων 50 δισ. ευρώ έως το 2015...
Τις άγριες διαθέσεις των δανειστών είχαν "εξάψει" αφενός η απροθυμία της κυβέρνησης να κάνει οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση (δεν προχώρησε ουσιαστικά καμία τον τελευταίο χρόνο) και αφετέρου ο... υπεραισιόδοξος στόχος-δέσμευσή της πως θα εισπράξει ένα δισ. ευρώ φέτος (και συνολικά 7 δισ. έως το 2013) από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου -την οποία επισήμως ακόμα δεν έχει καν καταγράψει!
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι ίδιοι οι ελεγκτές λένε πλέον στη κυβέρνηση «μην κόβετε άλλο τους μισθούς και συντάξεις, πουλήστε κρατικές επιχειρήσεις και μειώσετε τα χρέη», αλλά πέφτουν σε "τοίχο", όταν εισπράττουν την απάντηση: «Εντολή του πρωθυπουργού είναι να μην πουληθούν υποδομές του κράτους».
«Ο ελεγκτής με το αγγελικό χαμόγελο»
Ειδικά ο επικεφαλής του μόνιμου κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ολλανδός Μπομπ Τράα, "τα είχε

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

«Τσακωτό» τσιγαράδικο από το ΛΣ !!

Στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών προσπαθειών, που πραγματοποιούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και ειδικότερα της λαθρεμπορίας τσιγάρων, απογευματινές ώρες χθες, κατόπιν αξιοποίησης διαθέσιμων πληροφοριών, εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Πόρτο Χελίου με τη συνδρομή κλιμακίου της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ., το Φ/Γ πλοίο «TOMCO» σημαίας Βολιβίας, μήκους 45 μέτρων, στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας «ΣΤΑΥΡΟΝΗΣΙ» Ύδρας, όπου είχε προσορμίσει έμφορτο με 4.300 χαρτοκιβώτια τσιγάρων (43.000.000 τσιγάρα).
Το εν λόγω πλοίο με πλήρωμα έξι αλλοδαπούς ναυτικούς, ουκρανικής υπηκοότητας, κατά δήλωση του Πλοιάρχου του, είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Αλβανία.
Πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω πλοίο οδηγήθηκε συνοδεία πλωτού περιπολικού σκάφους Λ.Σ. στο λιμένα του Ναυπλίου.
M/V TOMKO - Φωτο: Marinews
Με τον κατάπλου του πλοίου, μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του Τμήματος Ναρκωτικών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Λ.Σ. διενήργησαν αυτοψία – έλεγχο επί του φορτίου και των σχετικών φορτωτικών εγγράφων διαπιστώνοντας ότι το φορτίο είναι προϊόν λαθρεμπορίας.
Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Ύδρας, ενώ το 6μελές πλήρωμα του πλοίου συνελήφθη.
Πηγή:TheSeaNation
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com/  

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Έπιασε στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ένα απο τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου !!!

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (05/02/2011) έδεσε κάβους στον εμπορευματικό σταθμό του (ΣΕΜΠΟ) ΟΛΠ ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία  της υφήλιου το MSC BETTINA !!!
Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, στην κουβέρτα του πλοίου δίνατε να τοποθετηθούν 20 κοντέινερ σε κάθε bay (αμπάρι), ενώ μέχρι σήμερα τα καράβια που έπιαναν λιμάνι στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ, ήταν μέχρι 17 θέσεις ανά bay.
Ο λόγος που απέφευγαν το λιμάνι του Πειραιά είναι διότι μέχρι πριν μερικούς μήνες δεν υπήρχε γερανογέφυρα αναλόγου βεληνεκούς ώστε να εξυπηρετεί τέτοιου μεγέθους καράβια.
Από την 1/6/2010 που τοποθετήθηκαν οι γερανογέφυρες super post panamax, έχει τη δυνατότητα ο ΟΛΠ να ανταποκρίνεται επάξια και σε τέτοιου είδους προκλήσεις.
Εν όψη πιθανής υπογραφής σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και MSC, το "τεστ εξυπηρέτησης" τέτοιου μεγέθους πλοίων, πέτυχε με τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αφού οι εργαζόμενοι, χειριστές των γερανογεφυρών, των ΟΣΜΕ, των RMG και του Λιμενεργατικού προσωπικού, συνέβαλαν ώστε το αποτέλεσμα σε κάθε μια από τις 4 επανδρωμένες γερανογέφυρες είναι να πιάσουν από 180 με 200 κινήσεις κοντέινερ στην πρωινή βάρδια.
Επί συνόλου 1952 κινήσεων, που είχε για το λιμάνι του Πειραιά, θεωρείτε βέβαιο πως η παραμονή του πλοίου στο ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ να είναι λιγότερες από 24 ώρες, κάτι που είναι δέλεαρ για την MSC.
Το “MSC Bettina” κατατάσσεται στην κατηγορία mothership γ΄ γενιάς, με μήκος 366m, πλάτος 52m και χωρητικότητα 14.000 teus, πραγματοποιώντας στο λιμάνι του Πειραιά 1950 κινήσεις.
Πηγή: http://dimouva.blogspot.com/ (Αποκλειστικότητα, και περισσότερες φωτογραφίες)
Μερική Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής . http://www.ektelonismos.com/

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Γ. Ανωμερίτης: Συμφωνία ΟΛΠ - Δήμου Κερατσινίου

Σε συμφωνία κατέληξαν ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, που αντιδρούσε για έργο του Οργανισμού στο λιμάνι, επικαλούμενος περιβαλλοντικούς λόγους.
Όπως επισημαίνεται από τον ΟΛΠ, μετά τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των δύο πλευρών για την λειτουργία και τα έργα ανάπτυξης του Σταθμού Αυτοκινήτων στην λιμενική ζώνη, στη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε σύγκλιση αναφορικά με το υπόμνημα συνεργασίας που κατέθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.
Στο υπόμνημα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Ο ΟΛΠ Α.Ε. αποδέχεται την αναστολή των αποφάσεων για τα έργα Β΄ και Γ΄ φάσης (2015 - 2025) για τα οποία υπάρχει το χρονικό περιθώριο έναρξης ενός νέου κύκλου διαλόγου.
Χωρίς αυτά δεν υπάρχει κανένα νέο κατασκευαστικό έργο και επομένως καμία «τσιμεντοποίηση» αφού τα έργα αναδιαρρύθμισης γίνονται επί ήδη κατασκευασμένων έργων», επισημαίνει ο ΟΛΠ.
Συμφωνήθηκε επίσης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου:
α) να υπάρξουν κοινές επιτροπές, να προωθηθούν τα έργα Α΄ φάσης, δεδομένου ότι αυτά δεν δημιουργούν νέες προβλήτες,
β) να εξετασθούν τα εκ νέου τα έργα Β΄ και Γ΄ φάσης τα οποία ούτως ή άλλως καλύπτουν τον χρονικό ορίζοντα 2015 - 2025 και
γ) να καταρτισθεί κατάλογος από το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όσον αφορά την Πολιτιστική Ακτή, τον χώρο της Λιμενοβιομηχανικής περιοχής Λιπασμάτων και επιμέρους χώρους.
Πηγή:Ναυτεμπορική
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής . http://www.ektelonismos.com/

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Θρίλερ µε Cosco για το Θριάσιο

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πολυσυζητηµένη συµµετοχή των Κινέζων στο µεγάλο έργο της κατασκευής του Εµπορευµατικού Σταθµού του Θριάσιου Πεδίου. Οι Κινέζοι της Cosco θέτουν τέσσερις όρους, από τους οποίους οι δύο εµφανίζουν µεγάλες δυσκολίες προκειµένου να ικανοποιηθούν από την ελληνική πλευρά καθώς σκοντάφτουν στο κοινοτικό δίκαιο.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, µε επιστολή που βρίσκεται στα χέρια της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ (φορέας κατασκευής του έργου) η Cosco Logistics πληροφορεί τη θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ ότι δεν πρόκειται να πάρει µέρος στον σχετικό διαγωνισµό. Για την απόφασή της αυτή επικαλείται τις αντιρρήσεις της σε τέσσερις όρους του διαγωνισµού.
Κυβερνητικοί κύκλοιπάντως που ρωτήθηκαν χθες από «ΤΑ ΝΕΑ» εξέφραζαν συγκρατηµένη αισιοδοξία ότι µπορεί ακόµη και µέχρι την τελευταία στιγµή να υπάρξει χρυσή τοµή και οι Κινέζοι της Cosco να συµµετάσχουν στονδιαγωνισµό. Αλλωστε, δώδεκα κινεζικά αιτήµατα, όπως λένε, ήδη έχουν ικανοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση οι εµπλεκόµενοι µε το Θριάσιο υπουργοί ∆ηµήτρης Ρέππας και Χάρης Παµπούκης φέρονται αποφασισµένοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν ζωντανό το κινεζικό ενδιαφέρον για το έργο. Η κυβερνητική αυτή επιµονή δεν σχετίζεται µόνο µε τη γενικότερη πολιτική των καλών σχέσεων µε τους κινέζους επενδυτές αλλά και µε την υπόλοιπη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Η Cosco Logistics είναι µία από τις δέκα µεγαλύτερες εταιρείες του κόσµου στη διακίνηση εµπορευµατοκιβωτίων και η ενδεχόµενη ανάληψη από αυτήν της εκµετάλλευσης του Εµπορευµατικού Σταθµού θα αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη βιωσιµότητά του.
Ποιοι είναι όµως οι όροι - εµπόδια ............

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΠ: Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του Monorail

Στην τελική «ρότα» για τη λειτουργία του Monorail (υπερυψωμένου μέσου σταθερής τροχιάς) μπαίνει ο Ο.Λ.Π. μετά την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο ενέκρινε Προκήρυξη Ανοικτού Διεθνή Διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργου Ανωμερίτη μετά από:
α) Την ανοιχτή διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος στην οποία ανταποκρίθηκαν 7 όμιλοι εταιρειών, από τις οποίες επελέγησαν 6 από την επιτροπή αξιολόγησης,
β) την επιλογή συμβούλου για τη σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης και των τευχών διακήρυξης και
γ) την ανάθεση όλων των σχετικών μελετών για το ΕΣΠΑ, ΕΤΕΠ και σχέση κόστους / ωφελειών.
Η Ο.Λ.Π. Α.Ε. προχωράει στην πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου, προεκτιμώμενης αμοιβής 1.185.504,01 € και διάρκεια 36 μηνών. Η ανάθεση θα πραγματοποιηθεί με ανοικτή διαδικασία σύμφωνα με το Ν.3316/2005 μεταξύ υποψηφίων από χώρες μέλη της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ.
Σύμφωνα με την εισήγηση η διαδικασία ωρίμανσης θα διαρκέσει 6 μήνες και η παρακολούθηση του έργου 30 μήνες. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος για έργα πολιτικού μηχανικού.
Όπως είναι γνωστό το έργο είχε προγραμματισθεί από την Ο.Λ.Π. Α.Ε., όταν ο κ. Γ. Ανωμερίτης ήταν Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων τον Απρίλιο του 2002 και είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη. Το 2002-2003 εκπονήθηκε από όμιλο εταιριών η πρώτη μελέτη η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα Υπουργεία. Το 2006 εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Το 2010 ο Ο.Λ.Π. επανενεργοποίησε το έργο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων, της νομαρχιακής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και τελικά της σημερινής κυβέρνησης.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (άξονας προσπελασιμότητας), την ΕΤΕΠ και ίδιους πόρους της Ο.Λ.Π. Α.Ε.
Η επιλογή του Monorail έγινε διότι πρόκειται για το μόνο μέσο σταθερής τροχιάς, το οποίο αντίθετα με άλλα (τραμ, τρόλεϊ, λεωφορεία) δεν δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του λιμένος στο οποίο μεταξύ άλλων διακινούνται 3 εκατ. τροχοφόρων.
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση:Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής , http://www.ektelonismos.com/

Λαθρέμποροι στα δίχτυα του ΣΔΟΕ

Στην εξιχνίαση σημαντικών υποθέσεων λαθρεμπορίου πολύτιμων μετάλλων (χρυσού, αργύρου) αλλά και λαθραίων τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών προχώρησαν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και οι τελωνειακές υπηρεσίες.
Πιο συγκεκριμένα:
Υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος οι οποίοι εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία στην περιοχή του Ασπροπύργου, στις 29 Νοεμβρίου, διενήργησαν έλεγχο σε επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας την επεξεργασία και εμπορία πολύτιμων μετάλλων.
Οι φορείς της επιχείρησης, βοηθούμενοι και από άλλα πρόσωπα, με βία αλλά και υπό την απειλή πυροβόλου όπλου προσπάθησαν να εκφοβίσουν τους εντεταλμένους για τον έλεγχο υπαλλήλους και να αποτρέψουν τον έλεγχο. Τελικά, οι υπάλληλοι προέβησαν στην κατάσχεση των ποσοτήτων χρυσού (24,647 χιλιόγραμμα) και αργύρου (390,40 χιλιόγραμμα), που βρέθηκαν στην ελεγχόμενη επιχείρηση, προκειμένου να εξακριβωθεί η βάση εγγράφων στοιχείων, ενώ τα πρόσωπα που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τον έλεγχο συνελήφθησαν με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ασπροπύργου και θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμοδίου Εισαγγελέα με αυτόφωρη διαδικασία.
Οι κατασχεθείσες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων θα παραδοθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης, κατεσχέθη πλήθος ανεπισήμων έγγραφων στοιχείων, που βρέθηκαν στο χώρο της επιχείρησης, καθώς και επισήμων που βρέθηκαν σε γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, κατόπιν ελέγχου παρουσία εισαγγελέως, προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω ελεγκτικές επαληθεύσεις. Παράλληλα κινείται η διαδικασία αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικές εγκατάστασης.
Το Τμήμα Πληροφοριών Παραποιημένων και Δίωξης του Β? Τελωνείου Θεσσαλονίκης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος των κατατεθειμένων δηλωτικών στον Ο.Λ.Θ., θεώρησε ύποπτο εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Κίνα και σύμφωνα με το δηλωτικό περιείχε αμαξάκια για τη μεταφορά παιδιών.
Το κιβώτιο κατατέθηκε στην Υπηρεσία και από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι περιείχε περίπου 9,5 εκ. λαθραία τσιγάρα. Άμεσα, υπήρξε δέσμευση του εμπορευματοκιβωτίου και ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης.
Οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.186.414 ευρώ.
Η ίδια Υπηρεσία εντόπισε εμπορευματοκιβώτιο, επίσης προερχόμενο από την Κίνα, που σύμφωνα με το δηλωτικό περιείχε πλαστικά δοχεία. Σε από κοινού συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Κεντρικής Μακεδονίας, έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι το κιβώτιο περιείχε περίπου 9,2 εκ. λαθραία τσιγάρα. Η Υπηρεσία προέβη σε δέσμευση, ενημερώνοντας παράλληλα και τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.244.657 ευρώ.
Το ίδιο Τμήμα Πληροφοριών Παραποιημένων και Δίωξης εντόπισε .......