Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σε “ελληνικά χέρια” η οικονομία της Β. Αυστραλίας

Η οικονομία της Βόρειας Περιφέρειας (Northern Territory) βρίσκεται στα στιβαρά, δημιουργικά χέρια του ενθουσιώδους, εργασιομανή ομογενούς υπερ-υπουργού Κώστα Βατσκαλή.
Η ανέλιξή του σε κορυφαίο στέλεχος της Εργατικής κυβέρνησης της Βόρειας Αυστραλίας – είναι ταυτόχρονα υπουργός Υγείας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Προστασίας Ανηλίκων, Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Αλιείας και Φυσικών Πόρων – συμπίπτει με ένα σημαντικό σταθμό στην πολιτική καριέρα του, τη συμπλήρωση δέκα ετών από την εκλογή του στην έδρα Casuarina.
Σχετικά νέος μετανάστης – μετανάστευσε στην Πέρθη, πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας το 1983, από την Αθήνα – και δέκα χρόνια αργότερα, μετά από ευρεία επαγγελματική και πολιτική δράση στη Δυτική Αυστραλία, βρήκε «την Ιθάκη» του στο Ντάργουϊν.
Οικονομική αναγέννηση
Ο ομογενής υπουργός μιλά με ενθουσιασμό για την οικονομική αναγέννηση της Βόρειας Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας της Περιφέρειας, τα ορυκτά, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.
Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Βατσκαλής έχει αρχίσει ένα κύκλο εντατικών επαφών με Κινέζους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν «χοντρά κεφάλαια» στην εξόρυξη μεταλλευμάτων από τα πλούσια κοιτάσματα που κείνται νωχελικά στο υπογάστριο του αυστραλιανού Βορρά.
«Η Κίνα είναι ένας από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Βόρειας Περιφέρειας, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας» εξηγεί.
«Ενδεικτικά αναφέρω, ότι δεκάδες κινέζικες εταιρείες επενδύουν ή ενδιαφέρονται αν επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε έρευνες για ορυκτά μέταλλα στην περιοχή μας.
Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται άμεσα για την εξόρυξη όλων των βασικών μετάλλων και ουρανίου, διότι όπως μου εξήγησαν κατά τις επισκέψεις μου στην Κίνα χρειάζονται ουράνιο για να κινήσουν τις 28 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατασκευάσουν στο μέλλον.
Σχόλιο: Ο Κώστας Βατσκαλής είναι φίλος μου, από τον Στρατό( Μ.Γ.Α.Π). Μεγάλωσε στην Πετρούπολη της Αθήνας. Σε κάθε συνάντησή μου με τον Κώστα αναπολούμε τα παλιά και τα χρόνια μας στα Ελληνικά στρατά. Δεν ξέρω πως θα είχε εξελιχθεί η καριέρα του Κώστα αν είχε μείνει στην Πατρίδα ? Αλλά ξέρω ότι ο Φίλος μου ανέπτυξε , τις ικανότητες του χωρίς να  έχει δυσκολίες όπως στην Ελλάδα .(Αλέξ. Κουρτέσης)
Πηγή: Ν.Κόσμος . Μερική Αναδημοσίευση, Προσαρμογή Κειμένου ,Αλέξανδρος Κουρτέσης

Πολύφερνη νύφη η MSC για το λιμάνι του Πειραιά

Ακόμα ένα «επεισόδιο» στο πολύκροτο σήριαλ «άσπονδοι φίλοι» ανάμεσα στην Κίνα και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης συνεργασίας για τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων με την Mediterranean Shipping Company.
Οι κινέζοι της Cosco οι οποίοι όταν ανέλαβαν τον μεγάλο προβλήτα του Νέου Ικονίου από τον ΟΛΠ Α.Ε παρέλαβαν με την σύμβαση με την MSC την οποία άμεσα όμως ο Ιταλοελβετικός κολοσσός την κατήγγειλε. Ένα χρόνο μετά, και μόλις η δικαστική περιπέτεια της πρώτης σύμβασης τελείωσε, αφού η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που καταδίκαζε ΟΛΠ και MSC κατέπεσε στο εφετείο, οι κινέζοι είδαν τον μεγάλο ανταγωνιστή τους, σε επίπεδο φορτίων, στην Ανατολική Μεσόγειο, να ξαναπαίρνει θέση στην περιοχή, αλλά με το «αντίπαλο στρατόπεδο», τον ΟΛΠ.
Στον κινέζικο όμιλο, που οι μετοχές του ανήκουν στο κράτος και έχει σαν επικεφαλής τον πέμπτο ισχυρότερο άντρα της κυβέρνησης του capt. Wei Jiafou, βλέπουν αυτή την κίνηση σαν αιτία πολέμου. Θεωρούν, ότι είναι πολύ πιθανό τόσο ο ΟΛΠ όσο και η MSC να υπονομεύουν την θέση τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέση που για τους κινέζους αποτελεί βάση για την εμπορική τους εξάπλωση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Cosco έχει αποστείλει ήδη εξώδικη δήλωση προς τον ΟΛΠ, στην οποία σημειώνει ότι είναι έτοιμη.......

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

"Κόντρα" ΟΛΠ-Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ του ΟΛΠ και των επιλιμένιων Δήμων, όσον αφορά θέματα που αφορούν τις λειτουργίες το λιμανιού, τα οποία επηρεάζουν τις λειτουργίες των επιλιμένιων πόλεων.
Η αντιπαράθεση μεταξύ ΟΛΠ και επιλιμένιων Δήμων, δεν είναι πρόσφατο γεγονός, καθώς χρονολογείται από ετών αφού εν αντιθέσει με άλλα λιμάνια της Ευρώπης, δεν έχει καταστεί δυνατή η αγαστή συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος.
Ιστορικά, οι δημοτικές αρχές αξίωναν από τον ΟΛΠ τη καταβολή χρημάτων υποστηρίζοντας ότι υφίσταται “ζημία” από τις δραστηριότητες του λιμανιού ενώ κατά καιρούς είχαν προβεί και σε αποκλεισμούς είτε της Ν/Ε ζώνης, είτε του εμπορικού λιμανιού, είτε ακόμα και του επιβατικού για να θυμηθούμε παλαιότερη περίπτωση του Δήμου Πειραιά.
Να θυμίσουμε επίσης ότι στη Β. Ευρώπη λιμάνια βραβεύτηκαν για την αγαστή τους συνεργασία με τις πόλεις που τα περιβάλλουν, καθώς αυτά **προσφέρουν ένα σεβαστό αριθμό θέσεων εργασίας σε κατοίκους των πόλεων που περιβάλλουν τα λιμάνια και για όλη τη γκάμα των δραστηριοτήτων ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών.
Πρόσφατα το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα συζήτησαν θέματα που αφορούσαν το λιμάνι γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΟΛΠ ο οποίος σε επιστολή του προς τον
Δήμαρχο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, αναφέρει τα εξής:......

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Μετά τον ΟΛΠ: Και η Cosco συζητά με τη MSC

 Στη Γενεύη, στην έδρα της Mediterranean Shipping Company, «πέταξαν» από την Ελλάδα ανώτατα στελέχη της Cosco Pacific - ΣΕΠ, προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν για την υπογραφή νέας σύμβασης διακίνησης φορτίων για τον προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων. Πηγή: Ναυτεμπορική
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/
Σχόλιο: Η μάχη μόλις άρχισε

Συνάντηση ΟΛΠ-WWL

Συνάντηση επιχειρηματικής συνεργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ, είχαν στον Πειραιά από την Wallenlus Wilhelmsen Logistics (WWL) οι κ.κ. Ε. Noklebye (President-Head of Region Europe), N. Bryan (Vice President), Jensen (Ναυτιλία/ Μεταφόρτωση), από την Eugenidis Group ο κ. Δ. Πετρέλλης (CEO), και από το Σκανδιναυικό Πρακτορείο οι κ.κ. Ι. Τζαβάρας (Δ/νων Σύμβουλος), Γ. Ξυδέας (Οperation Manager) με τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. και την Ο.Λ.Π. Logistics Α.Ε. με κεντρικό θέμα τη συνεργασία τους σε θέματα βιομηχανίας μεταφοράς οχημάτων.
Με βάση τις θετικές προοπτικές για το car-terminal στην επόμενη 5ετία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία μιας στενότερης συνεργασίας, η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής.
Η WWL θα συνεισφέρει στον εκσυγχρονισμό του νέου μεγάλου car-terminal με μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα λειτουργίας και ασφάλειας.
Όπως είναι γνωστό το Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. Α.Ε. έχει ήδη αποφασίσει στα πλαίσια του επανασχεδιασμού του εμπορικού λιμένα Ηρακλέους, τη δημιουργία άμεσα ενιαίου car-terminal 145.000 τ.μ. ενώ μετά τις αλλαγές που θα γίνουν στον προβλήτα Γ2, θα δημιουργηθεί ένα ακόμα terminal 150.000 τ.μ.
Ήδη την 1η Φεβρουαρίου 2011 ξεκινάει η κατασκευή του ενιαίου car-terminal στο Ικόνιο έκτασης 145.000 τ.μ., το οποίο θα δοθεί προς χρήση την 1η Απριλίου 2011.
Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι στο νέο ενιαίο car-terminal εγκαθίσταται μέχρι το τέλος του 2011 ο νέος επιλιμένιος σιδηροδρομικός σταθμός μεταφοράς φορτίων και οχημάτων, ενώ στις νέες αποβάθρες θα εξυπηρετούνται δύο επιπλέον μεγάλα πλοία μεταφοράς οχημάτων.
Από πλευράς Ο.Λ.Π., εκτός από τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο κ. Γιώργο Ανωμερίτη............

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Θρίλερ με ΟΛΠ-Cosco- MSC

Επιχειρηματικό θρίλερ με διεθνείς προεκτάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ΟΛΠ-MSC-Cosco δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που δικαιώνει στην προσφυγή που είχαν κάνει κατά της πρωτόδικης απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον ΟΛΠ και την MSC φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά τις δύο εταιρείες προκειμένου να συνεργαστούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με τις κινήσεις των εμπορευματοκιβωτίων να είναι πεσμένες.
Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Ανωμερίτη να βρίσκεται σε επαφή με την MSC προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στην προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων. Κίνηση που θα δυναμώσει τον ΟΛΠ και θα αποτελεί "κτύπημα" στην Cosco, αφού η MSC αποτελεί το μεγαλύτερο πελάτη του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, ενώ με τα φορτία της που έφθασαν και τα 1,3 εκ. εμπορευματοκιβώτια τον χρόνο σε ανθηρές περιόδους, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, έστειλε τον ΟΛΠ στη λίστα με τα 50 μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια.
To θέμα αναμένεται να πάρει και πολιτικές διαστάσεις αφού οι Κινέζοι θα αντιδράσουν αν δεν το έχουν κάνει ήδη.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε καταδικάσει τις δύο εταιρείες για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού, "μέσω απαγορευμένης σύμπραξης, που είχε ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού". H απόφαση της Ε.Α. είχε ληφθεί μετά τις καταγγελίες των εταιρειών Σαρλής & Αγγελόπουλος Πρακτορείο ΕΠΕ" και "Sarlis Container Services". Τους είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 1,2 εκ.ευρώ για καταπάτηση των κανόνων ανταγωνισμού.
Το διαμετακομιστικό φορτίοΤο μεγάλο πρόβλημα για τον ΟΛΠ είναι το διαμετακομιστικό φορτίο, αφού μέσα σε όλα τα άλλα ο τομέας της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παρουσιάζει κρίση μεγάλη.
Το βλέμμα είναι στραμμένο στον πολυεθνικό κολοσσό της MSC που παραμένει ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμανιού του Πειραιά με συμφωνία για μίνιμουμ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Στόχος αυτό του ΟΛΠ είναι να προσελκύσει στο μέλλον φορτία τα ης MSC και για την προβλήτα Ι.
Οι αντιδράσεις των Κινέζων
Μετά τις εξελίξεις αυτές το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν οι Κινέζοι που είχαν πάρει ως προίκα την πρώτη σύμβαση που είχαν υπογράψει ΟΛΠ και MSC. Σύμβαση όμως την οποία είχε καταγγείλει η MSC, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Cosco για τη διαχείριση της προβλήτας ΙΙ, με αποτέλεσμα ο κινεζικός κολοσσός να μην έχει πια την ασφάλεια που θα του παρείχαν οι 500.000 κινήσεις ετησίως που προέβλεπε το συμβόλαιο.
Η MSC στην καταγγελία της είχε προτάξει τον όρο εκείνο της σύμβασης με τον ΟΛΠ, στον οποίο αναφερόταν τα εξής: "Τυχόν μεταβολή του σημερινού αποκλειστικού καθεστώτος του ΟΛΠ και ιδίως η απόκτηση από τρίτους δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ή συνεκμετάλλευσης με τον ΟΛΠ λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της σημερινής δικαιοδοσίας του ή η παροχή από τον ΟΛΠ ή τρίτους υπηρεσιών παρόμοιων με αυτές που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας σύμβασης, συνιστά σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης υπέρ της εταιρείας (MSC) χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης του ΟΛΠ".
Το Θριάσιο
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι το μέλλον της συνεργασίας ΟΛΠ-Cosco για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Μετά τις φερόμενες επαφές ΟΛΠ-MSC μπορεί να μην κατέβουν σε κοινοπραξία ο Οργανισμός με τους Κινέζους.
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής.  http://www.ektelonismos.com/

Σε ιδιώτες το 44% του ΟΛΠ !!

Η προβλήτα Ι οταν ήταν σε κατασκευή
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αναμένουμε να δοθούν σε ιδιώτες τουλάχιστον το 44% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη θα ενοποιήσει τα τέσσερα λιμάνια της Αττικής σε ένα, για να αυξήσει την κεφαλαιοποίηση του μεγαλύτερου Οργανισμού Λιμένα της χώρας. Με άλλα λόγια, ο ΟΛΠ και τα λιμάνια της Ραφήνας, της Ελευσίνας και του Λαυρίου θα γίνουν ένα. Με αυτόν τον τρόπο, ο ΟΛΠ, που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο, θα διαθέτει το 94% των μετοχών και όχι το 75% που κατέχει σήμερα. Στη συνέχεια, θα διαθέσει στο επενδυτικό κοινό το 44% των μετοχών του.
Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών, που είναι βασικός μέτοχος, θα εισπράξει σημαντικά χρηματικά ποσά...
Πηγή:GSN
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων.
Σχόλιο: Μα το έχουμε γράψει εδώ και ένα χρόνο περίπου , Να δούμε αν θα επαληθευθούν οι κασσάνδρες
http://www.ektelonismos.com/

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Στην ηλεκτρονική Εποχή πέρασε ο ΟΛΘ

Ως συνήθως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πήρε πάλι την πρωτοπορία ξεπερνώντας ακόμα και τους Κινέζους της Cosco. Αυτή την φορά εφαρμόζοντας τις νέες τεχνολογίες. Έστησε έναν Απλό αλλά καταπληκτικό ιστότοπο ο οποίος περιέχει τα πάντα , μέχρι και έκδοση ηλεκτρονικών on line τιμολογίων για τους χρήστες πράκτορες των πλοίων.

Τι άλλο έχει ?
  • Έκδοση προτιμολογίου για τα Containers Εισαγωγής, εξαγωγής, Tranzit.
  • Ποια Containers βρίσκονται στον χώρο ελέγχου.
  • On line ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τους ελλιμενισμούς των πλοίων.
  • Τις ώρες που παρέμειναν στο λιμάνι.
  • Αριθμό δηλωτικού των πλοίων.
  • Οι βάρδιες που εργάζονται την δεδομένη στιγμή στο λιμάνι. 
  • Πόσες κινήσεις έχουν κάνει τα πλοία και οι γερανογέφυρες.
  • Ανοιχτή διακυβέρνηση (αποφάσεις διαφάνειας κλπ)
και άλλα καλούδια, χρήσιμα για τους συναλλασσόμενους και χρήστες του λιμανιού.
Και εις Ανώτερα , και στα δικά μας !!
Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Πειραιά . http://www.ektelonismos.com/

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΟΛΠ: Άρχισαν οι εργασίες ανάπτυξης του λιμανιού

Το Car Terminal του Ικονίου
Στο πλαίσιο υλοποίησης της αναδιαρρύθμισης και ανάπτυξης του Εμπορικού Λιμένα Ηρακλέους όπως είχε αποφασιστεί από το Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. Α.Ε., άρχισαν οι εργασίες για τη μετατροπή της περιοχής Καρβουνόσκαλας (Ικονίου) σε χώρους αποκλειστικής εξυπηρέτησης του Car Terminal.
Στη φάση αυτή και προκειμένου να διατηρήσουμε τη δρομολογιακή σταθερότητα των γραμμών εσωτερικού Φ/Γ-Ο/Γ πλοίων έως ότου υπάρξει οριστική λύση, μεταφέρουμε τη δραστηριότητα αυτή στην περιοχή του Μόλου Δραπετσώνας από 01/02/2011.

Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί - Εισαγωγών , Εξαγωγών. http://www.ektelonismos.com/

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η αντίθεση της Cosco

    H απόπειρα νέας συμφωνίας ΟΛΠ και MSC βρίσκει κάθετα αντίθετη την Cosco που διαχειρίζεται τον προβλήτα ΙΙ για τα επόμενα 35 με 40 χρόνια. Η κινέζικη κρατική εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» έχει ζητήσει από τον ΟΛΠ να μην προχωρήσει αυτόνομα σε υπογραφή σύμβασης με την MSC μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Ημερομηνία που λήγει η πρώτη σύμβαση που είχε υπογράψει ο ΟΛΠ με την MSC το 2002 για τον προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και που το 2008 «κληρονόμησε» από τον ΟΛΠ μέσω της σύμβασης παραχώρησης του προβλήτα, η Cosco Pacific.
Οι επικεφαλής του κινέζικου κρατικού ναυτιλιακού ομίλου προβληματίζονται έντονα, διότι στο ενδιάμεσο, με το που υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης με τον ΟΛΠ, η MSC προχώρησε σε καταγγελία της αρχικής σύμβασης που προέβλεπε ένα μίνιμουμ 500.000 κινήσεων ετησίως. Και τώρα προχωρά, όπως όλα δείχνουν σε νέα συμφωνία και πάλι με τον ΟΛΠ αυτή τη φορά για τον προβλήτα Ι.
Στον αντίποδα ο ΟΛΠ θεωρεί ότι η απαίτηση της Cosco δεν περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ.
Επισημαίνουν επίσης ότι η σύμβαση προέβλεπε μίνιμουμ 500.000 κινήσεων ετησίως, ενώ τα τελευταία χρόνια, πριν γίνει η καταγγελία, είχε πέσει λόγω και των πολύμηνων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ΟΛΠ μέχρι και τις 18.000, κάτι που γνώριζε η Cosco.
Τέλος, αναφέρουν πηγές από τον ΟΛΠ, ότι η MSC προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης που «κληρονόμησε» η Cosco το Σεπτέμβριο του 2009.
Από τότε και μέχρι σήμερα η κινέζικη πλευρά δεν προέβη σε καμία ενέργεια, οπότε, επισημαίνουν, ότι η αγορά θεωρεί πως το έχει αποδεχθεί.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η Cosco σε εξώδικο που έχει αποστείλει στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ επισημαίνει πως δεδομένης της οικονομικής ζημίας που θα υποστεί σε περίπτωση σύναψης σύμβασης ΟΛΠ-MSC προτίθεται να ζητήσει την προστασία των αρμοδίων δικαστηρίων και αρχών.
Πηγή:MariNews (απόσπασμα άρθρου)
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης, Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com/
Σχόλιο: Προβλέπεται σκληρή μάχη

"Μποναμάς" κερδών από το… πουθενά για τον ΟΛΠ

Η εντολή που έλαβε ο Γιώργος Ανωμερίτης από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ ήταν σαφής: «Ανοίξτε διαύλους επικοινωνίας με τους μεγάλους πελάτες και φέρτε νέες επικερδείς συμφωνίες». Στην κρουαζιέρα και τα containers.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι συζητήσεις που γίνονται ήδη με την Mediterranean Shipping Company (MSC), όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για την υπογραφή συμφωνίας μακράς διάρκειας χρήσης του προβλήτα Ι του ΟΛΠ για τις transit μεταφορές.
Η ύπαρξη ενός service contract που θα έφερνε στον Πειραιά το διαμετακομιστικό εμπόριο της MSC συνεπάγεται σημαντική πηγή κερδών για τον διαχειριστή, εν προκειμένω τον ΟΛΠ, εάν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, αφού στον προβλήτα Ι θα ξεφορτώνονται όλα τα container της MSC και από εκεί θα διοχετεύονται στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης. Όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς «ουσιαστικά αυτό θέλουμε για το λιμάνι του Πειραιά, να καταστεί επιτέλους διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και αυτού του είδους οι συμφωνίες φέρνουν τα μεγάλα κέρδη».
Πηγές του ΟΛΠ, μιλώντας στο Capital.gr, σημείωσαν πως η νέα πολιτική marketing του Οργανισμού προβλέπει την προσέλκυση μεγάλων πελατών, ενώ για τις επαφές με την MSC σχολίασαν πως «έχουν ξεκινήσει καιρό και ελπίζουμε πως θα καταλήξουν σε συμφωνία». Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι επαφές γίνονται και με άλλες εταιρείες, ουσιαστικά με όλους τους μεγάλους πελάτες του λιμανιού.
Για την περίπτωση της MSC πάντως, το πεδίο για τον ΟΛΠ δεν είναι ελεύθερο, αφού ο ιταλο-ελβετικός κολοσσός είναι πελάτης και του προβλήτα ΙΙ της Cosco, τον οποίο διαχειρίζεται η θυγατρική της ΣΕΠ ΑΕ. Όπως δε, σημείωναν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στον Πειραιά «δεν θα μας έκανε εντύπωση τις ίδιες συζητήσεις η MSC να τις κάνει παράλληλα και με την Cosco». Τι καθιστά πολύφερνη νύφη την MSC; Το γεγονός ότι είναι η μοναδική ίσως, εταιρεία στην κατηγορία της που δεν έχει κάνει επενδύσεις σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου, άρα δεν έχει μια βασική έδρα transit, οπότε μπορεί να φέρει την μεγάλη δραστηριότητά της στον Πειραιά.
Εάν αναλογιστεί κανείς πως ο όμιλος της MSC είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του Πειραιά, τότε και οι δύο προβλήτες θα τον ήθελαν σαν βασικό πελάτη στο χαρτοφυλάκιό τους. Οπότε οι διαπραγματεύσεις για το κόστος παροχής των υπηρεσιών, τις προσφορές αλλά και τα προνόμια που θα λάβει η MSC για να συμφωνήσει με έναν εκ των ΟΛΠ – Cosco αναμένονται σκληρές και το αποτέλεσμα εξαιρετικά ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα του Πειραιά.
Μάλιστα, η πρώτη συμφωνία του ΟΛΠ με την MSC εν έτει 2002 –η οποία τότε είχε διάρκεια 10 χρόνων– προέβλεπε κατ’ ελάχιστον 500.000 container transit ετησίως. Μια σύμβαση που έφερε ΟΛΠ και MSC ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την κατηγορία για καταστρατήγηση του ανταγωνισμού, που αν και αρχικά είχαν χάσει με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν και με πρόστιμα, κέρδισαν τελεσίδικα στο Διοικητικό Εφετείο μόλις προ ημερών. Αλλά και μια σύμβαση που παραχωρήθηκε μαζί με την προβλήτα ΙΙ στην Cosco και στην συνέχεια λίγο καταγγέλθηκε από την MSC.
Πηγή:capital.gr
Αναδημοσίευση:Αλέξανδρος Κουρτέσης, Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων.
 http://www.ektelonismos.com/ 

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Δικαίωση ΟΛΠ για σύμβαση με την MSC

 Με τρεις διαφορετικές αποφάσεις του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ ΑΕ) δικαιώνει πλήρως τον Οργανισμό Λιμένος για το θέμα της σύμβασης που είχε υπογράψει με την εταιρεία MSC καθώς εναντίον της είχαν προσφύγει οι εταιρείες «Σαρλής Κοντέινερς Σερβισες ΑΕ» και «Σαρλής & Αγγελόπουλος Πρακτορείο ΕΠΕ».
Οι δυο εταιρείες στην προσφυγή τους υποστήριζαν ότι με την συγκεκριμένη σύμβαση δημιουργούνταν συνθήκες δυσμενούς μεταχείρισης των υπόλοιπων εταιρειών από τον ΟΛΠ υπέρ της MSC. Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε απασχολήσει και την Επιτροπή Ανταγωνισμού από το 2005.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ, «οι τρεις αποφάσεις που εκδόθηκαν κάνουν αποδεκτή την προσφυγή του ΟΛΠ ΑΕ απορρίπτονται οι παρεμβάσεις και προσφυγές Σαρλή, ενώ γίνονται δεκτές οι προσφυγές της MSC».
Πηγή:TheSeaNation
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής, http://www.ektelonismos.com/

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Στο επίκεντρο ο ΟΛΠ και η Ναυπηγοεπισκευαστική

Με τον ΥΘΥΝΑΛ Γιάννη Διαμαντίδη συναντήθηκε ο νέος δήμαρχος Περάματος Παντελής Ζουμπούλης. Η συνάντηση διεξήχθη σε εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα και τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν:
* Τις σχέσεις του Δήμου Περάματος με τον ΟΛΠ
* Τη κυκλοφοριακή επιβάρυνση που υφίσταται ο Δήμος Περάματος τόσο από τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων του ΣΕΜΠΟ όσο και από τη κίνηση των οχημάτων του Πορθμείου Περάματος - Σαλαμίνας
* Τις προοπτικές ανάπτυξης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
* Γενικότερα θέματα ανάπτυξης του Δήμου Περάματος και του παραλιακού μετώπου του ευρύτερου Πειραιά.
Ο υπουργός δεσμεύθηκε να συμβάλει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για την επίλυση όλων των προβλημάτων της πόλης του Περάματος.

Πηγή:Ναυτεμπορική 
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης - Εκτελωνιστής - http://www.ektelonismos.com/  

Σχέδια ανάπτυξης της Ελευσίνας

Ολική αναδιαμόρφωση των λιμενικών δραστηριοτήτων σε όλο το εύρος του Λιμένα Ελευσίνας, επιχειρεί η διοίκηση του, στο πλαίσιο προσπάθειας αναζωογόνησης και ανάπτυξης κατά κύριο λόγο του εμπορικού λιμένα.
Η παρούσα διοίκηση έχει προχωρήσει σε σχεδιασμούς, παρά το γεγονός ότι διάχυτη είναι η άποψη, ότι λίαν συντόμως και αρχής γενομένης από των συζητήσεων περί του Λιμενικού Καλλικράτη, ότι θα επέλθει αναδιαμόρφωση δραστηριοτήτων, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης σχεδιασμών για τον περίφημο λιμενικό άξονα Ελευσίνας-Πειραιά-Λαυρίου και Ραφήνας, γνωστού και ως άξονα της Αττικής.
Ως γνωστόν ο εν λόγω άξονας αναμένεται να αποτελέσει την επίσημη πρώτη του Λιμενικού Καλλικράτη τουλάχιστον για τα λιμάνια του Λεκανοπεδίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων θα συνοδευτεί από αναδιαμόρφωση δραστηριοτήτων με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά.΄
Πηγή:TheSeaNations
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης, Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων, http://www.ektelonismos.com/

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Τουρκικά τελωνεία: Έκαναν "χάρες" σε εταιρείες με...το αζημίωτο

Τελωνείο της Κων/πολης στν Βόσπορο
Ο κορυφαίος τελωνειακός αξιωματούχος της Κωνσταντινούπολης και τρεις άλλοι αξιωματούχοι προφυλακίσθηκαν με κατηγορίες για δωροδοκία και δωροληψία στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για διαφθορά, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Άλλα 41 πρόσωπα που ανακρίθηκαν από την αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαφθορά στην τελωνειακή αρχή, αντιμετωπίζουν επίσης διώξεις, όμως αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης τους, σύμφωνα πάντα με το κρατικό πρακτορείο.
Οι Τούρκοι παραπονούνται συχνά για διαφθορά και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης, αποσκοπώντας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, υποστηρίζουν πως η διαφθορά επεκτάθηκε στα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, παρόλο που η ίδια κατηγορία αποδιδόταν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο επικεφαλής της τελωνειακής υπηρεσίας της Κωνσταντινούπολης Λουτφί Εκιντζί, ο επικεφαλής των τελωνείων στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και δύο άλλοι αξιωματούχοι μεταφέρθηκαν σε φυλακή της πόλης.
Κατηγορούνται για δωροδοκίες και δωροληψίες και για παραβίαση του νόμου περί λαθρεμπορίου, μετέδωσε το Ανατολή.
Δικαστικοί αξιωματούχοι στην Κωνσταντινούπολη αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αστυνομία παρακολουθεί τα τελωνεία εδώ και έξι μήνες και υποψιάζεται ότι αξιωματούχοι δωροδοκούνταν από εταιρείες για να τις βοηθούν να αποφεύγουν τους φόρους.
Πηγή:Newpost
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής , http://www.ektelonismos.com

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΙΡΑΙΑΣ !! Εμπορευματικές Μεταφορές – Logistics

Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και την κύρια πύλη εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Η εγγύτητά του στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ελλάδας (Αττική) του προσδίδει αδιαμφισβήτητα κυρίαρχη θέση για την εξυπηρέτηση των εισαγωγών και εξαγωγών και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τον Πειραιά περνάει το 20% των θαλασσίων εισαγωγών που αντιστοιχεί στο 16% του συνόλου των εισαγωγών της χώρας.
Στον τομέα αυτόν διαμορφώνονται νέες δυναμικές προοπτικές οι οποίες διασφαλίζουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια. Ισχυρά «ατού» της περιοχής μας και του κλάδου αποτελούν :
  • Κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου (ΕΚΘΠ).
  • Κατασκευή και εξοπλισμός Προβλήτας  Ι (ΣΕΜΠΟ – ΟΛΠ).
  • Αναβάθμιση Υποδομών και Εξοπλισμού Προβλήτας ΙΙ (ΣΕΜΠΟ, ΣΕΠ-COSCO).
  • Κατασκευή Ενιαίου Κτιρίου Τελωνείων.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κλάδου αλλά και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και η δυναμική της ανάπτυξης, θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε συγκεκριμένη δράση κατάρτισης/επανακατάρτισης, ολοκληρωμένου χαρακτήρα, για το ανθρώπινο δυναμικό (άνεργοι και περιστασιακά εργαζόμενοι στον κλάδο ή εργαζόμενοι στον κλάδο σε επισφαλείς θέσεις εργασίας), σε ειδικότητες όπως Στέλεχος Διαχείρισης Αποθήκης, Υποστήριξης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Διανομής Προϊόντων και Υπηρεσιών, κλπ.
Πηγή: Δημήτρης Καρύδης Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Αναδημοσίευση  : Αλέξανδρος Κουρτέσης, Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/
Σχόλιο : "Ελπίζουμε Κε Καρύδη τα ποιο πάνω να μην μείνουν εξαγγελίες , πόσες φορές έχουμε ακούσει δεκάδες εξαγγελίες . Ήδη ό διαγωνισμός για το Θριάσιο έχει αναβληθεί 2 φορές αν δεν κάνω λάθος. Ίδωμεν. 

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Κατασχέθηκαν 3000 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα

Τα λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος και με υπαλλήλους του ΣΔΟΕ Κρήτης

Τρείς χιλιάδες χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα, μετέφερε φορτηγό πλοίο σημαίας Βολιβίας, που ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του κόλπου του Κισσάμου στα Χανιά, με πλήρωμα εννέα άτομα. Τα λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος και με υπαλλήλους του ΣΔΟΕ Κρήτης. Η Λιμενική Αρχή Κίσσαμου προέβη στη σύλληψη των εννέα αλλοδαπών, μελών του πληρώματος που πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του Εισαγγελέα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το πλοίο και το παράνομο φορτίο κατασχέθηκαν
Πηγή: Έθνος
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί . http://www.ektelonismos.com
Σχόλιο: Παιδιά του ΣΔΟΕ συγχαρητήρια