Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Τι έγινε πάλι στον ΟΛΠ ;; !!

Πρωτοφανή πράγματα συνέβησαν χτες 28/06/2010 στο τμήμα του λιμανιού που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ . 7,30 το πρωί δεν υπήρχε κανείς υπάλληλος στο τμήμα βεβαίωσης ,αποβίβασης και τιμολόγησης Container. 8,30 το ίδιο . Για να μην τα πολυλογώ αργά κατάλαβαν ότι από τους υπαλλήλους οι μισοί και παραπάνω ήταν με μετάθεση στα Κεντρικά , οι υπόλοιποι σε κανονική άδεια , Το ωραίο είναι ότι κανείς δεν το πήρε χαμπάρι , και άρχισαν να ψάχνονται , καλά δεν υπάρχει διεύθυνση προσωπικού ? Τελικά φέρανε την καημένη την Ζ...... η οποία ήταν σε άδεια και μένει κοντά να εξυπηρετήσει την κατάσταση . Αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη .
Πριν αρκετά χρόνια είχαν φύγει με άδεια όλοι οι εργάτες που άνοιγαν τα Container στην παλιά περιοχή Ε και είχαν πάει για ελιές , δεν υπήρχε άνθρωπος να εξυπηρετήσει τον συναλλασσόμενο και τους Τελωνειακούς να κάνουν ελέγχους . Βέβαια τότε έπεσαν κεφάλια . Για την Ιστορία αναφέρω ότι όλοι ήταν από την Μάνη , Τυχαίοοοοοο.!!!!.

Σχόλιο :Το Blogg τα λέει όλα και τα σχολιάζει όλα και τα καλά και τα αρνητικά , δεν είναι με το μέρος κανενός . Έτσι γιατί πρέπει πια να αλλάξουμε νοοτροπία , έτσι γιατί πρέπει να αποβάλουμε το σύνδρομο του κτήτορα ,την λάθος άποψη της χρησικτησίας . Διότι το "λιμανάκι μας" κατά την έκφραση αγαπητού σχολιαστή ,δεν ανοίκει σε κανέναν είναι περιουσία του Ελληνικού λαού και εργαλείο ανάπτυξης . Κάποιοι βέβαια το παρανόησαν και το έκαναν "δικό" τους , μέγα λάθος , θέλησαν δε να παίξουν τα δικά τους πολιτικά και μη παιχνίδια . Ο νοών νοείτω !!
Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής . http://www.ektelonismos.com/

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Τι γίνεται στο λιμάνι της ΣΕΠ ; (COSCO)

Εδώ και μερικές ημέρες η ΣΕΠ (COSCO) έχει κατεβάσει ρολά .
Τα φορτηγά αρνούνται να φορτώσουν container λόγω των πολύ αργών ρυθμών φόρτωσης που έχει επιβάλλει το λιμάνι της ΣΕΠ.
Όπως είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενη ανάρτηση , η COSCO επέλεξε άλλον δρόμο για την εξυπηρέτηση του λιμανιού , και ενώ στο υπαλληλικό τα πήγε καλά , στο εργατικό σκάλωσε . Παραδίδει 300 container την ημέρα , αντί 1000 plus που παρ έδιδε ο ΟΛΠ , με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί έμφραγμα στο μεγάλο λιμάνι .
Υπάρχουν δε και φήμες για παραιτήσεις χειριστών , εργατών , λόγω χαμηλών ημερομισθίων από τον Υπεργολάβο που έχει αναλάβει την διαχείριση του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού.
Επίσης φήμες επιμένουν ότι οι αποχωρήσαντες εργάτες του ΟΛΠ έκαναν δολιοφθορά στα μηχανήματα (beloti )που παρέδωσαν στην COSCO , Αλήθεια ; Ας απαντήσει κάποιος .
Δύο μηχανήματα είναι στην φόρτωση και δύο στα πλοία . Τα υπόλοιπα είναι παροπλισμένα . Γιατί άραγε ?
Πάντως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έντονο και δεν ακούω τώρα κανένα από τα επιμελητήρια να κάνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας , ούτε τα μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται με το θέμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι φουκαριάρηδες οι φορτηγατζήδες θέλουν 24 ώρες στην ουρά το λιγότερο για να φορτώσουν ένα (1) ναι ένα CONTAINER .
Πόσο να αντέξουν και αυτοί οι άνθρωποι.
Κύριοι της ΣΕΠ βρείτε λύση τώρα και αφήστε τις τσιγουνιές , το λιμάνι δεν μπορείς να το δουλέψεις με ψέματα . Οι άλλοι που έφυγαν είχαν τρομακτική εμπειρία και έπαιρναν τα διπλάσια και τριπλάσια χρήματα από τους νέους και Άπειρους συναδέλφους τους . Μετά από απεργίες , και ζήσαμε πολλές τα τελευταία χρόνια , το λιμάνι εύρισκε τους ρυθμούς του σε 24 ώρες και με την διπλάσια δουλειά .
Λοιπόν δώστε χρήματα να λυθεί το πρόβλημα εδώ και τώρα.
Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ο πόλεμος δολαρίου / ευρώ κοντεύει να μας αφανίσει

Για όσους δεν κατάλαβαν, ο πόλεμος δολαρίου / ευρώ κοντεύει να μας αφανίσει.
Από τη μια οι rating agencies να υποβιβάζουν κράτη-μέλη της ΕΕ και από την άλλη ο Ρεν και ο Γιουνκερ να θεωρούν τους υποβιβασμούς αδίκους και ανεξήγητους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεχίζει να χορηγεί πιστώσεις με ενέχυρο τα Ελληνικά ομόλογα, θεώρησε ότι πρέπει να τα υποβιβάσει κατά 5%, ξεχνώντας ότι με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται να χορεύει και αυτή στο ρυθμό εκείνων που έχουν βαλθεί να της κλείσουν το σπίτι.
Όταν οι μεν πετάνε βόμβες και οι δε σφυρίζουν …χαρούμενοι συζητώντας τα ζητήματα της ΕΕ, ενώ τα 600 εκατομμύρια «χαζοί», υποφέρουμε κοιτώντας τηλεοράσεις, περιμένοντας να «πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας», κάτι δεν πάει καλά. Κόψαμε ότι μπορούσε να κοπεί, πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνεια και τις κάρτες, ενώ άλλοι, πολλοί άλλοι, βρίσκονται σε βαθύτατη ένδυα έχοντας δυσκολία να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Τι λέτε κύριοι, για τόσο βλάκες μας περάσατε; Πως είναι δυνατόν να αφήσουμε την Ενωμένη Ευρώπη, τον τόπο μας, τη βασίλισσα του πολιτισμού και του πνεύματος να σέρνεται κυνηγημένη από τα «κερδοσκοπικά παιχνίδια» χωρίς να μπορεί να αμυνθεί; Ως εδώ και μη παρέκει, τέλειωσαν τα αστεία. Total War λοιπόν, όπως τον θέλετε, χωρίς να τον κηρύσσεστε και όποιος αντέξει, εμείς με το ευρώ μας και εσείς με το δολάριο σας. Να δούμε ποιο νόμισμα θα προτιμήσουν τελικά οι Άραβες και οι Κινέζοι για τις οικονομίες τους.
Έξω λοιπόν όλοι, προστασία του ενιαίου νομίσματος, απαγόρευση του δανεισμού από τις διεθνείς αγορές και ενιαία ευρωπαϊκή οικονομική διαχείριση μέχρι να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Να δουλέψει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζοντας και προετοιμάζοντας Αφήστε τα χάδια και τα υποχρεωτικά χαμογελά, δεν έχουν θέση εδώ όταν η οικονομία βομβαρδίζεται και ζητούν από λαούς με 20% ανεργία να σφίξουν το ζωνάρι. Όσο για μας, ήδη το πληρώνουμε ακριβά. Ξέρετε πόσο κάνει 2.5% ύφεση επί 4; Δέκα τοις εκατό, αγαπητοί μου και ας μου εξηγήσει κάποιος που θα πάνε οι επισφάλειες του τραπεζικού τομέα αν συνεχίσουν τις εχθροπραξίες. Αντί για μπράβο στην Ελλάδα που στερείται για να διατηρήσει το αξιόχρεο, τέσσερα κλικ υποβιβασμός. Αξιόχρεο με τινός κριτήρια, των εταιρειών αξιολόγησης που η ιδία η αμερικανική γερουσία αμφισβητεί τις προθέσεις;
Αρχηγοί κρατών, πολιτικοί ταγοί, ξυπνήστε, οργανώστε αντίσταση και περάστε στην αντεπίθεση σ’ όλα τα μέτωπα, όσο υπάρχει ακόμα αυτό που ονομάζουμε «κράτος» γιατί όπως πάμε θα καταλήξουμε αντιμαχόμενες συμμορίες σε στυλ Mad Max.
Του Άλκη Κορρέ , Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αιγαίου ,Πρόεδρος Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος .
Εδώ ένα προφητικό Άρθρο του Σπύρου Φράγκου στο Βήμα της Κυριακής στις 3 /01/1999
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστή http://www.ektelonismos.com/

Σχόλιο: Ένα πολύ κατανοητό άρθρο που μας περιγράφει με γλαφυρότητα τα παιχνίδια που παίζονται αυτή την στιγμή στην παγκόσμια Οικονομία.

Η Κίνα θα ρίξει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η επιλογή της Κίνας να επενδύσει στην Ελλάδα, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, και η υπογραφή των συμφωνιών "ανακούφισαν κάπως" την ελληνική κυβέρνηση, αφού ήρθαν μετά τη νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's


Με τίτλο "Η Κίνα θα ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα", η έγκυρη αυστραλιανή εφημερίδα «The Australian Financial Review» γράφει πως "η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη βυθιζόμενη από τα υπερβολικά χρέη ελληνική οικονομία".
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η επιλογή της Κίνας να επενδύσει στην Ελλάδα, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, και η υπογραφή των συμφωνιών "ανακούφισαν κάπως" την ελληνική κυβέρνηση, αφού ήρθαν μετά τη νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's. Η αυστραλιανή εφημερίδα θεωρεί "έκπληξη" την υπογραφή των συμφωνιών, "δεδομένου πως η έως τώρα κινεζική παρουσία στην Ελλάδα, με την Cosco, μόνο εύκολη δεν ήταν". Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως έως πρόσφατα, οι Έλληνες "σταύρωναν" τον επικεφαλής της "Κόσκο" (Cosco), αλλά τώρα τον αποκαλούν χαϊδευτικά "Κάπτεν Γουέϊ". Στο δημοσίευμα δίνεται έμφαση στη δήλωση του Κινέζου αντιπροέδρου κ. Ζανγκ Ντεγιάνγκ, ο οποίος είπε ότι "η Κίνα είναι πεπεισμένη πως η Ελλάδα σίγουρα θα ξεπεράσει αυτές τις προσωρινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές, ισχυρές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να βρουν εμπορικούς εταίρους για επενδύσεις".
Πηγή:Ημερησία
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΕΠΕΣΚΕΥΘΗ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥΣ!!

Με μια μικρή τελετή και με χαρακτηριστική απλότητα όπως ταιριάζει στους Κινέζους , επεσκέφθη τις εγκαταστάσεις του νέου περιουσιακού τους αποκτήματος ο αντιπρόεδρος της Κίνας Κος Zhang Dejiang , μετά από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν εχτές με την Ελληνική Κυβέρνηση . Παρόντες ήταν εκτός των άλλων μελών της Κινέζικης συνοδείας και ο κύριος Ανωμερίτης .

Η τελετή η οποία έλαβε μέρος στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ στο Ικόνιο , σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό , με προβολή σλάιντς κλπ , δεν κράτησε περισσότερο από 15 ' λεπτά είχε περισσότερο χαραχτήρα επικοινωνιακό για τα ΜΜΕ , παρά ουσιαστικό.
Πιο κάτω παραθέτω αποκλειστικό φωτορεπορταζ από την προετοιμασία και την μικρή Τελετή.


Προετοιμασίες



Επίδειξη στον Αντιπρόεδρο με προτζεκτορα.


Βέβαια δεν παρέλειψαν να βάλουν σε περίοπτη θέση και την φωτογραφία του εμπνευστή της αγοραπωλησίας Κου Καραμανλή τον οποίον οι Κινέζοι όπως έδειξαν εκτιμούν πάρα πολύ και γιατί όχι άλλωστε .
Εδώ σε φωτογραφία με τον captain wei jiafu , πρόεδρο της Cosco
Εδώ αναμνηστική φωτογραφία με όλο το Επιτελείο και το νέο Προσωπικό της ΣΕΠ.
Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Κλείνουν τα Λιμάνια ΟΛΠ , Cosco Την Παρασκευή 18/06/2010

Την Παρασκευή 18 Ιουνίου ο Δήμος Περάματος θα προχωρήσει σε αποκλεισμό του ΟΛΠ, της COSCO και του ΣΕΜΠΟ σε μία ύστατη προσπάθεια να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων του. Δεν μπορούμε ν’ ανεχθούμε άλλο πια την υποβάθμισης της ζωής μας.
Φτάνει πια η λειτουργία του λιμανιού εις βάρος μας.
Φτάνει πια ο θόρυβος από την δραστηριοποίηση του ΟΛΠ και της COSCO, που ειδικά τις ώρες κοινής ησυχίας προκαλούν καθημερινό εφιάλτη στους κατοίκους μας και κυρίως σ’ εκείνους των περιοχών που συνορεύουν με την περιοχή εργασιών του Λιμανιού.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
-ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΟΛΠ
-ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΑΠΟ ΟΛΠ & COSCO
-ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΘΜΕΙΟ
-ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ
-ΌΧΙ ΣΤΟΝ 3o ΠΡΟΒΛΗΤΑ
Αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, την σπουδαιότητα της λειτουργίας του Λιμανιού στην οικονομική ζωή του τόπου μας, αλλά και οι υπεύθυνοί του πρέπει να αντιληφθούν ότι μόνο με την ομαλή συνύπαρξη του ΟΛΠ και της COSCO με τους κατοίκους του Περάματος μπορεί να εξασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό κέρδος για όλους μας.
Σε αυτή την κινητοποίησή μας ζητάμε τη συστράτευση όλων, αφού μόνο με μαχητικές διεκδικήσεις μπορούμε να ευελπιστούμε σε δικαίωση των αιτημάτων μας.
Θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση την Παρασκευή 18 Ιουνίου στις 8.30π.μ. στο Δημαρχείο Περάματος.
Πηγή:Δήμος Περάματος
Δημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής , http://www.ektelonismos.com/

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Κλειστό το Λιμάνι της Cosco την Τετάρτη 16/06/2010 απο 10 πμ - 13 μμ

Προσκεκλημένος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zhang Dejiang, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Λ.Δ.Κ., Qin Gang. Ο Κύριος Dejiang θα επισκεφθεί το Λιμάνι του Ικονίου και τις εγκαταστάσεις της Cosco
Έτσι την Τετάρτη 16/06/2010 το λιμάνι στο Ικόνιο θα παραμείνει κλειστό για λόγους ασφαλείας από τις 10 πμ έως 13 μμ.
Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε και στην επίσημη Ιστοσελίδα της Κυβέρνησης της Κίνας (εδώ).
Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής , http://www.ektelonismos.com/

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Κομπίνες με τα τιμολόγια και τον ΦΠΑ των ΙΧ

Ανθρακας αναμένεται να αποδειχθεί ο θησαυρός που έχει αποκαλύψει η Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου, η οποία αφορά στα 435 υπερπολυτελή αυτοκίνητα και άλλες τόσες χιλιάδες ΙΧ που εκτελωνίζονται από εμπορίες και ιδιώτες, καθώς ο τελωνειακός κώδικας είναι ατελής, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα κάθε αυτοκίνητο που εισάγεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα μπορεί να εκτελωνιστεί βάσει δύο παραμέτρων. Η πρώτη αφορά στην τεκμαρτή αξία, η οποία υπολογίζεται βάσει της εργοστασιακής αξίας μειωμένης ανάλογα με την παλαιότητα.
Η δεύτερη αφορά στην τιμολογιακή αξία που αναφέρεται στο παραστατικό αγοράς που προσκομίζεται στο τελωνείο κατά τη διαδικασία εισαγωγής. Ο λόγος που υπάρχουν οι δύο παράμετροι εκτελωνισμού δημιουργήθηκε έτσι ώστε αν το τιμολόγιο αγοράς είναι μικρότερο της τεκμαρτής, το τελωνείο λαμβάνει την τεκμαρτή ως βάση του τρόπου υπολογισμού.
Αν πάλι η αξία του τιμολογίου είναι υψηλότερη της τεκμαρτής, τότε ο φόρος υπολογίζεται βάσει της τιμολογιακής, διότι έτσι το αυτοκίνητο επιβαρύνεται με μεγαλύτερο ποσό φόρου.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές να προσκομίζουν πολύ «χαμηλά» τιμολόγια αγοράς, τα οποία τους μειώνουν στο ελάχιστο τα χρήματα που πρέπει να καταβάλουν για τα Τέλη Ταξινόμησης. Από την άλλη μεριά εξυπηρετεί και τους αγοραστές τους, καθώς τα εξευτελιστικά τιμολόγια αγοράς λύνουν το πρόβλημα του «πόθεν έσχες»...
Βέβαια, το κράτος δεν χάνει μόνο από τα Τέλη Ταξινόμησης αλλά και τα έσοδα χιλιάδων ΙΧ, τα οποία θα προέρχονταν από τον ΦΠΑ, καθώς όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές προτιμούν να το καταβάλουν σε άλλο κράτος-μέλος που έχει πολύ χαμηλότερο συντελεστή.
Εισαγωγή μέσω στάσεων...
Στελέχη της αγοράς, όπως αποκαλύπτουν στην «Η», εκτιμούν πως όλα τα υπερπολυτελή μεταχειρισμένα ή καινούργια αυτοκίνητα είναι εφικτό να εκτελωνιστούν με πολύ χαμηλά τιμολόγια γλιτώνοντας οι έμποροι ή οι υποψήφιοι αγοραστές τους πολλές χιλιάδες ευρώ εις βάρος πάντα του ελληνικού δημοσίου. Όλα τα παραπάνω, βέβαια, διεξάγονται με τις «ευλογίες» του κράτους, καθώς ο τρόπος που εκτελωνίζονται τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ορίζεται από τις εργοστασιακές αξίες που έχει μόνο η Υπηρεσία Αξιών (ορίζονται από τους εισαγωγείς) και οδηγεί τόσο τους εμπόρους όσο και ιδιώτες καταναλωτές να διαπράξουν κάποιες «παρανομίες», όπως πολύ χαμηλότερα τιμολόγια αγοράς από την πραγματική τιμή απόκτησης που στην ουσία τους επιτρέπει να κυκλοφορούν νόμιμα τα αυτοκίνητά τους στη χώρα μας γλιτώνοντας την καταβολή του ΦΠΑ αλλά και μεγάλου μέρους των Τελών Ταξινόμησης. Αντ’ αυτού το κράτος θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά του αλλάζοντας τον τελωνειακό κώδικα και πλέον όσοι επιθυμούν να εισάγουν κάποιο ΙΧ από άλλο κράτος-μέλος. Από την άλλη μεριά υπάρχουν δεκάδες εταιρείες οι οποίες λειτουργούν μέσω του Διαδικτύου και η έδρα τους βρίσκεται σε κάποιο άλλο κράτος - μέλος, με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, και αποδίδουν τους νόμιμους φόρους που πρέπει να καταβάλουν στο κράτος που βρίσκεται η έδρα τους.
Ωστόσο ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΕΑΕ) στις 8 Ιανουαρίου του 2008 με υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει ενημερώσει πως το κράτος χάνει 104 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων! Παρ’ όλα αυτά, η προηγούμενη κυβέρνηση αγνόησε το υπόμνημα εξακολουθώντας να διατηρεί το λάθος καθεστώς εκτελωνισμού χάνοντας εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο
Απλή και νόμιμη διαδικασία!
Όταν κάποιος εισάγει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από άλλο κράτος-μέλος θα πρέπει να προσκομίσει στην τελωνειακή αρχή που το εισάγει το τιμολόγιο αγοράς του. Κάθε εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο για να εκδώσει ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας ο ιδιοκτήτης του ή ο έμπορος θα πρέπει να πληρώσει Τέλη Ταξινόμησης, ΦΠΑ (καταβάλλουν μόνο οι έμποροι αν δεν έχει καταβληθεί στο άλλο κράτος-μέλος όπου αγοράστηκε το αυτοκίνητο) και προσφάτως επιβλήθηκε και ο Φόρος Πολυτελείας σε όσα ΙΧ έχουν αξία αγοράς υψηλότερη από 11.000 ευρώ και κυμαίνεται από 10% έως 40%. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να γλιτώσει κανείς δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε κάποιο ακριβό αυτοκίνητο είναι ο εξής:
Αφού ο υποψήφιος αγοραστής έχει εντοπίσει το ΙΧ που τον ενδιαφέρει επισκέπτεται τον έμπορο που το έχει στο άλλο κράτος-μέλος και του ανακοινώνει πως το αυτοκίνητο θα εξαχθεί σε άλλο κράτος - μέλος και πρέπει να αφαιρεθεί ο ΦΠΑ που έχει ήδη πληρωθεί.
Στη συνέχεια αρχίζει το «παζάρι» για το τιμολόγιο αγοράς, το οποίο πρέπει να αναγράφει αξία πολύ μικρότερη από εκείνη που έχει η Ελληνική Υπηρεσία Αξιών στα τελωνεία της χώρας. Κατόπιν αφού έχει αποκτήσει πλέον το εν λόγω όχημα επισκέπτεται κάποιο άλλο κράτος - μέλος με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπου και καταβάλλεται γλιτώνοντας ο υποψήφιος αγοραστής πολλές χιλιάδες ευρώ (ανάλογα με το μοντέλο) καθώς το τιμολόγιο αγοράς είναι ήδη πολύ χαμηλό. Εν κατακλείδι εισάγεται το αυτοκίνητο στην Ελλάδα προσκομίζοντας ο ιδιοκτήτης του στο τελωνείο το εξευτελιστικό τιμολόγιο αγοράς και τον πληρωμένο ΦΠΑ σε άλλο κράτος - μέλος.
Επειδή όμως οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν δέχονται το χαμηλό τίμημα απόκτησης τελικά το αυτοκίνητο εκτελωνίζεται βάσει της εργοστασιακής αξίας του μοντέλου μείον την απομείωση που επέρχεται από την πάροδο των μηνών ή ετών που έχει κυκλοφορήσει.
Με αυτόν τον τρόπο διεξάγονται οι εισαγωγές μεταχειρισμένων ή «πινακιδωμένων» ΙΧ από εμπόρους και ιδιώτες καταναλωτές, οι οποίοι γλιτώνουν πολλές χιλιάδες ευρώ τόσο από τα Τέλη Ταξινόμησης όσο και από τον ΦΠΑ εις βάρος των δημοσιονομικών εσόδων?
Ενδεικτικά παραδείγματα
Η Ferrari 430 έχει εργοστασιακή αξία 107.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο υπεραυτοκίνητο με 1η άδεια κυκλοφορίας 2008 στη Γερμανία πωλείται έναντι 170.000 ευρώ. Αν κάποιος το αγοράσει σε αυτή την τιμή και προσκομίσει τιμολόγιο αγοράς 170.000 ευρώ στο ελληνικό τελωνείο θα πρέπει να καταβάλει 65.000 ευρώ μόνο για το Τέλος Ταξινόμησης. Αν στο ίδιο αυτοκίνητο ο υποψήφιος αγοραστής προσκομίσει τιμολόγιο αγοράς 60.000 ευρώ τότε το Τέλος Ταξινόμησης θα υπολογιστεί βάσει της εργοστασιακής αξίας μείον την απομείωση των ετών που έχει κυκλοφορήσει το αυτοκίνητο και στην συγκεκριμένη περίπτωση αγγίζει το 24% (24 μήνες κυκλοφορίας), καταβάλλοντας μόλις 40.500 ευρώ! Με τη συγκεκριμένη μέθοδο ο αγοραστής έχει γλιτώσει περίπου 25.000 ευρώ, τα οποία χάνει το κράτος. Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την απώλεια του ΦΠΑ, η οποία έχει καταβληθεί στο άλλο κράτος - μέλος...
Η εργοστασιακή αξία της Porsche 997 Carerra υπολογίζεται στις 70.000 ευρώ. Οι τιμές διάθεσης του συγκεκριμένου μοντέλου στη Γερμανία με 1η άδεια κυκλοφορίας το 2009 κυμαίνεται στις 120.000 ευρώ. Αν η Carrera 997 εκτελωνιστεί με τιμολόγιο αγοράς 120.000 ευρώ τότε μόνο το Τέλος Ταξινόμησης υπολογίζεται σε 50.640 ευρώ. Το ίδιο αυτοκίνητο αν εισαχθεί με τιμολόγιο αγοράς 45.000 ευρώ, τότε θα εκτελωνιστεί βάσει της εργοστασιακής αξίας που είναι 70.000 ευρώ μείον 15,6% λόγω απομείωσης. Το τελικό ποσό που θα καταβάλει ο κάτοχός της για Τέλη Ταξινόμησης θα είναι 29.500 ευρώ και θα έχει ωφεληθεί κατά 21.140 ευρώ, τα οποία χάνει το Δημόσιο.
Πηγή:Ημερησία
Αναδημοσίευση:Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής , http://www.ektelonismos.com/

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΕΜΠΟ !!

Μερικές ημέρες πρίν, τον Μάιο , έγινε ατύχημα ευτυχώς όχι θανατηφόρο...
Στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΜΠΟ) κατά την εκπαίδευση δύο συναδέλφων χειριστών από το δυναμικό της ΣΕΠ ΑΕ (cosco) ανετράπη ένα μηχάνημα έργου τύπου ΟΣΜΕ...Κατά την εκπαίδευση λοιπόν στο συγκεκριμένο μηχάνημα, και πριν ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία οι δυο συνάδελφοι για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους -μια και δεν έχουν δώσει κατάθεση του συμβάντος- βρέθηκαν από τα 12 μέτρα στο έδαφος. Νοσηλεύονται στο τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά ο μεν πρώτος με κάταγμα στα πλευρά και αιμάτωμα στον πνεύμονα που κατά τους γιατρούς δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, εκδορές στο πρόσωπο και σκίσιμο στο χείλος. Ο δεύτερος είναι σε καλύτερη κατάσταση με απλές εκδορές, σοκαρισμένος και με ελαφρύ διάσειση και κρατήθηκε από τους γιατρούς για προληπτικούς λόγους. Το λιμάνι είναι σε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και καλό είναι όλοι οι χειριστές να λαμβάνουν πολύ σοβαρά τα ζητήματα ασφάλειας... Διακυβεύεται η ζωή τους αλλά και η ζωή συνανθρώπων μας.Μέσα στην ατυχία τους οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, στάθηκαν υπερβολικά τυχεροί, μια και πριν 10 χρόνια σε ίδιο ατύχημα θρηνήσαμε το συνάδελφο Βασίλη...Για άλλη μια φορά η μεγάλη οικογένεια των χειριστών μηχανημάτων προσθέτει στο ενεργητικό της ατύχημα, ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες.
Πηγή και Αποκλειστικότητα της Φωτογραφίας: Blogg "Αναδρομή στο Λιμάνι"
Αναδημοσίευση : Αλέξ. Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ Ι (ΟΛΠ)

Πανέτοιμος δηλώνει ο ΟΛΠ Α.Ε, όσον αφορά την προβλήτα 1 καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ολοκληρώθηκε ο επιτελικός κύκλος συνεργασιών της Διοίκησης του Οργανισμού για τα θέματα εξυπηρέτησης από τον Προβλήτα Εμπορευματοκιβωτίων Ι του Ο.Λ.Π. Α.Ε.
Στις διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν υπό την προεδρία του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργου Ανωμερίτη, έλαβαν μέρος οι εταιρείες MSC, CMA_CGM, ZIM, MAERSK, Evergreen, Αρκάς και Αδάμης.
Συναντήσεις έχουν γίνει επίσης την προηγούμενη εβδομάδα με την Σ.Ε.Π. Α.Ε., την Cosco και το group των εταιριών που εκπροσωπεί.
Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Ανωμερίτης σε δηλώσεις του ανέφερε τα ακόλουθα: «Εκφράζω την ικανοποίηση μου για το επίπεδο της θετικής συνεργασίας που αναπτύχθηκε, ευελπιστώντας ότι το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και τα τιμολόγια τα οποία παρουσιάσαμε στους χρήστες της Π1 θα οδηγήσουν σε πάγιες και διαρκείς συνεργασίες.
Ο Π1 είναι καινούργιος, με σύγχρονα ολοκαίνουργια μηχανήματα και σύγχρονο αμερικάνικο λογισμικό. Με την ολοκλήρωση ορισμένων επιμέρους μικρών παρεμβάσεων θα είναι στην ουσία σε πλήρη λειτουργία από την 1η Ιουλίου, όταν θα λειτουργούν όλες οι γερανογέφυρες, ο πιο σύγχρονος σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη.
Ένας σταθμός ο οποίος λειτουργεί με νέα συστήματα και λογικές εργασίας, με έμπειρο προσωπικό και με ανταγωνιστικές υπηρεσίες, όπως όλα τα λιμάνια της Ευρώπης. Στα πλαίσια της ασκούμενης πολιτικής marketing και από την 1η Ιουλίου θα διαμορφωθούν οι εμπορικές σχέσεις με κάθε ένα πάροχο, αφού η εμπορική μας πολιτική στοχεύει στην εξυπηρέτηση όλων και όχι συμβατικά με έναν ή δύο εξ’ αυτών.
Ο Π1 θα λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, όλα τα Σαββατοκύριακα και θα παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών, μερικές εκ των οποίων μέχρι σήμερα παρήχαντο στο λιμάνι από τρίτους».
Πηγή: TheSeaNation
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , http://www.ektelonismos.com

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Cosco και ΟΛΠ στη μάχη των containers

Σε αναζήτηση πελατών για να βγάλει κέρδη βρίσκεται η Cosco μετά την ανάληψη της διαχείρισης της προβλήτας ΙΙ στο Σ.ΕΜΠΟ του Πειραιά.
Όταν κατασκευαστεί και η προβλήτα ΙΙΙ η χωρητικότητα που μπορεί να προσφέρει η Cosco μαζί με την προβλήτα ΙΙ θα φθάσει τα 3,7 εκ. εμπορευματοκιβώτια. Τώρα η προβλήτα ΙΙ έχει χωρητικότητα 1,6 εκ. εμπορευματοκιβωτίων με πρόθεση της Cosco να την αυξήσει στα 2,6 εκ. μέχρι τα μέσα του 2014.
Στο πλαίσιο αυτό, μήνυμα –συνεργασίας προς όλες τις εταιρείες έστειλε η ΣΕΠ, θυγατρική της Cosco στον Πειραιά, με το οποίο παρουσίασε τους στόχους της μέσω της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης:
«Νέα Τιμολόγια Μεταφόρτωσης θα παρουσιαστούν, τα οποία θα είναι ανταγωνιστικά και ελκυστικά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα διαμετακομιστικά κέντρα.
Η ΣΕΠ Α.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει την προσαρμογή του Τιμολογίου Μεταφορτώσεων βάσει του όγκου διακίνησης αυτών με κάθε Ναυτιλιακή Γραμμή ξεχωριστά» και προσθέτει:
«Στόχος της Σ.Ε.Π. Α.Ε. είναι η μετατροπή του εμπορευματικού σταθμού που διαχειρίζεται, στον πρώτο υπερσύγχρονο λιμένα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων με εκτιμώμενο όγκο διακίνησης 3,7 εκ. TEU ετησίως».
Στην προσπάθειά της η Cosco να φέρει φορτία στον Σ.ΕΜΠΟ έστρεψε τρεις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται προς τον Πειραιά: : K-LΙΝΕ (Ιαπωνία), YML (Κορέα) και HANJIN (Κορέα).
Οι Κινέζοι κάνουν προσπάθειες προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή με την MSC ώστε να συνεργαστούν στον Πειραιά διότι χωρίς τον ελβετο-ιταλικό κολοσσό η Cosco δύσκολα θα καλύψει τις ανάγκες της.
Έως τώρα δεν τα έχουν βρει αφού η MSC είναι «καβάλα στο άλογο». Είναι η μοναδική νύφη αφού όλες οι άλλες εταιρείες είναι «παντρεμένες» με επενδύσεις που έχουν κάνει σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου οπότε δεν θα έρθουν στον Πειραιά.
Η MSC μιλάει με την Cosco, μιλάει όμως και με τον ΟΛΠ για την Προβλήτα Ι, προκειμένου να πετύχει την πιο συμφέρουσα για εκείνη συμφωνία.
Με τον ΟΛΠ όμως μιλάνε και οι Κινέζοι αφού θέλουν συνεργασία. Σε πρώτη φάση δεν τα βρήκαν στα λεφτά αφού θεώρησαν ότι ο ΟΛΠ προσφέρει ακριβές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο ΟΛΠ για να είναι οριακά κερδοφόρος στο Σ.ΕΜΠΟ χρειάζεται να διακινεί περίπου 400.000 εμπορευματοκιβώτια σε ετήσια βάση.
Η MSC αρχικά αποτελούσε την προίκα που είχε πάρει η Cosco από τον ΟΛΠ μαζί με την προβλήτα ΙΙ, και ήταν στη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 35 ετών.
Όμως λίγο καιρό μετά την υπογραφή τη σύμβασης παραχώρησης η MSC αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση που είχε με τον ΟΛΠ και είχε περάσει στο κινεζικό όμιλο, με αποτέλεσμα η Cosco να μην έχει πια την ασφάλεια που θα της παρείχαν οι 500.000 κινήσεις ετησίως που προέβλεπε το συμβόλαιο.
Λίγους μήνες αργότερα από τη καταγγελία ο ΟΛΠ χτυπάει τη πόρτα της MSC για να φέρει φορτία στο προβλήτα Ι χωρίς παράλληλα να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα ανάμεσα στην ιταλοελβετική εταιρεία και τον κινεζικό όμιλο.
Πηγή : Πρώτο Θέμα
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί http://ektelonismos.com/blog

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Βρήκαν λαβράκια στα τελωνεία !!

Τάξη στο χάος των τελωνείων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών μετά τον εντοπισμό υποθέσεων που στερούν εκατοντάδες εκατομμύρια φόρων και δασμών από το Δημόσιο. Μόνο στο τελωνείο Πειραιά, οι φάκελοι με τις εκκρεμείς υποθέσεις στο δικαστικό τμήμα σχηματίζουν βουνό και τα εκκρεμή έσοδα φτάνουν τα 890 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στα τελωνεία της χώρας οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε αρκετά δισ. ευρώ.

Σε άλλο τελωνείο εξετάζονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέρασαν στη χώρα 435 πολυτελή αυτοκίνητα, από Πόρσε και Μαζεράτι έως Φεράρι, τα οποία εισήχθησαν από εταιρεία-μαϊμού. Πλήγμα αποτελεί και το λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων από το οποίο υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το Δημόσιο χάνει 500- 700 εκατ. ευρώ. Εφοδος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου στο τελωνείο Πειραιά έβγαλε λαβράκι. Διαπιστώθηκε ότι στο δικαστικό τμήμα του τελωνείου λιμνάζουν 8.500 υποθέσεις ύψους 890 εκατ. ευρώ και ουδείς γνωρίζει ούτε τι ακριβώς αφορούν ούτε πόσα χρόνια εκκρεμότητας μετρούν.
Για το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, ο κ. Γεωργακόπουλος έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών να συγκροτηθεί 15μελές συνεργείο, το οποίο θα εξετάσει μία προς μία τις υποθέσεις ώστε να μην παραγραφούν. Ανάλογες καταστάσεις διαπιστώνει το υπουργείο Οικονομικών στο σύνολο των τελωνείων της χώρας, όπου η αποδιοργάνωση των προηγούμενων ετών εξακολουθεί να δίνει ηχηρό «παρών» και οι υποθέσεις σε εκκρεμότητα αντιπροσωπεύουν ποσά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εταιρεία-μαϊμού
Σε άλλο τελωνείο διαπιστώθηκαν 435 υποθέσεις εισαγωγών πολυτελών αυτοκινήτων από εταιρεία-μαϊμού. Οι εισαγωγές έγιναν κανονικά και οι εκτελωνισμοί προχώρησαν χωρίς ουδείς να ελέγξει αν υπάρχει πραγματικά η εταιρεία που έκανε την εισαγωγή. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία υπάρχει μόνο στα χαρτιά και τώρα οι αγοραστές των αυτοκινήτων βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τις ακριβείς συνθήκες εκτελωνισμού, τους δασμούς και τους φόρους που πληρώθηκαν ή όχι και έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει διασταύρωση των στοιχείων των αγοραστών. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα.
Την ίδια ώρα, χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της διακίνησης ναυτιλιακού πετρελαίου. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο φόρους 500- 700 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπου τα περιθώρια εικονικών εφοδιασμών πλοίων με ναυτιλιακό πετρέλαιο είναι πολύ μεγάλα, λόγω έλλειψης ελέγχων, όπως και οι δυνατότητες διάθεσης του πετρελαίου αυτού ως πετρέλαιο κίνησης με πολλαπλάσιους φόρους στη συνέχεια.
Εφοδο σε Εφορία
Χάος καταγράφεται και στο μέτωπο των εξαγωγών, με το υπουργείο Οικονομικών να αιτιολογεί και σε αυτή τη βάση την απόφαση για πάγωμα επιστροφών ΦΠΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αν δεν έχει προηγηθεί έλεγχος. «Δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ εφοριών και τελωνείων, μπορεί να πιστοποιείται μια εξαγωγή από το τελωνείο η οποία να είναι εικονική πέρα για πέρα, αλλά η Εφορία επιστρέφει τον ΦΠΑ», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να βάλει τάξη τόσο στα τελωνεία όσο και τις εφορίες. Σήμερα μάλιστα προετοιμάζεται να κάνει έφοδο σε συγκεκριμένη Εφορία, για την οποία έχει πληροφορίες ότι οι υπάλληλοι σχολούν σε καθημερινή βάση στις 12 το μεσημέρι, με την πλήρη ανοχή του προϊσταμένου.
Πηγή:ΤαΝέα
Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/blog

Βελτιώθηκε η κατάσταση στην ΣΕΠ (COSCO)

Βελτιώθηκε αρκετά η κατάσταση παράδοσης εμπορευματοκιβωτίων από την ΣΕΠ σήμερα Δευτέρα . Οι παραδόσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο βελτίωσαν την κατάσταση έτσι σήμερα Δευτέρα η εικόνα δεν θύμιζε σε τίποτε την εικόνα της περασμένης εβδομάδας. Βέβαια σε αυτό συνέβαλε και η πλήρης ενεργοποίηση του διπλανού λιμανιού του ΟΛΠ .
Στόν ΟΛΠ τώρα επικρατούσε ψιλομπάχαλο , το σύστημα ( CATOS ) δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις .
Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής . http://ektelonismos.com/blog/

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΙΜΑΝΙ !!!!


Έχουν περάσει τρεις ημέρες από την επίσημη παράδοση του Λιμανιού στην COSCO από τον ΟΛΠ και το χάος επικρατεί παντού.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι πρόχειρες επιλογές προσωπικού , το οποίο στην πλειονότητα του είναι παντελώς ανειδίκευτο όσον αφορά το Ναυτιλιακό και την διακίνηση Container, ο όγκος εργασίας , το νέο λειτουργικό πρόγραμμα CATOS το οποίο εγκαταστάθηκε πάνω στο NAVIS του ΟΛΠ .μέσα σε μία νύχτα . Χαρακτηριστικό είναι ότι η COSCO παραδίδει Containers ΠΕΡΙΠΟΥ 100 – 200 !! την ημέρα , ενώ επί ΟΛΠ ήταν γύρω 1000 την ημέρα . Τα παιδιά έχουν χάσει την μπάλα , αναζητούσαν χτες Παρασκευή Container το οποίο είχε άφιξη 15/05/2010 στο λιμάνι του Πειραιά , αλλά το σύστημα το έδειχνε ότι είχε φύγει για λιμάνι του εξωτερικού από το περασμένο έτος. !!!!
Βέβαια το μάρμαρο το πληρώνουν οι Οδηγοί των αυτοκινήτων που χρειάζονται περίπου 24 ώρες στην σειρά για περάσουν στον χώρο φόρτωσης , και αν είναι τυχεροί και τους βρουν το Κουτί να το φορτώσουν .
Τα πλοία φεύγουν από τον Πειραιά και την COSCO και πλέουν για άλλα λιμάνια , και θα επιστρέψουν μετά από μερικές ημέρες όταν βελτιωθεί η κατάσταση.
ΟΛΠ
Παράλληλα ξεκίνησε η λειτουργία του Νέου προβλήτα του ΟΛΠ , τα καινούργια γραφεία , νέο πρόγραμμα CATOS , με το παλιό καλό προσωπικό .
Στόν ΟΛΠ έχουν πάει οι εταιρείες :
MSC , CMA CGM , ADAMIS , ΕΛΑΣΤΗΡ (ZIM ) , MAERSK.
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι καλύτερα εκεί , το σύστημα μηχανογράφησης δεν δουλεύει (τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι ) Οι αποθήκες Γ5 , Γ3 παραδίδουν εμπορεύματα με είσπραξη προκαταβολών .Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι η έλλειψη χώρου.
Στα εργασιακά μας τώρα: Οι φυσικοί έλεγχοι , οι Χημικοί , κτηνιατρικοί , φυτοπαθολογικοί , δειγματοληψίες , γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση (1-2 ημέρες για να πάει ένα Container για έλεγχο) .Και βέβαια οι παραδώσεις των ήδη εκτελωνισθέντων εμπορευμάτων
Όλα αυτά σύμφωνα με εκτιμήσεις θέλουν 2-3 μήνες για να μπουν σε μία σειρά , δηλαδή καλό Σεπτέμβρη . Αλλά όταν δουλέψει σωστά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα από το προηγούμενο του ΟΛΠ , διότι όλα θα δουλεύουν αυτόματα και ηλεκτρονικά . Οι χρόνοι παράδοσης θα είναι DT .
Ας ελπίσουμε ότι οι προβλέψεις θα επαληθευθούν .
Πάντως εύχομαι καλή υπομονή στούς συναδέλφους , καλό κουράγιο στους φίλους οδηγούς , και στους πελάτες μας Κατανόηση .
Ενημέρωση τελευταίας στιγμής : Σαββατο 05/06/2010 ώρα 10,00 πμ .
Μόλις ενημερώθηκα από τον χώρο του λιμανιού , έχουν μπλοκάρει τα πάντα , είναι αδύνατη η είσοδος και η έξοδος των Container παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Αστυνομίας , αλλά και του Λιμενικού . Όλοι οι γύρω περιφερειακοί δρόμοι που οδηγούν στο λιμάνι είναι κλειστοί , και μέσα βασιλεύει το χάος.
Αλέξανδρος Κουρτέσης : Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων . http://www.ektelonismos.com/