Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Στη Δραπετσώνα πια θα έχουμε ζωή







Για μεγαλύτερη εικόνα κάντε Click εδώ
Ανάπτυξη προς τα... επάνω προκειμένου να υπάρχει περισσότερος χώρος για πράσινο, αλλά και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον προβλέπει για τη λιμενοβιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου το σχέδιο που εκπονείται από τη Νομαρχία Πειραιά για τη μετατροπή της περιοχής σε μητροπολιτικό πάρκο

Βασικός άξονας της μελέτης είναι η κατασκευή 2 έως 4 ουρανοξυστών22 έως 34 ορόφων- συνολικού ύψους από 77 έως 119 μέτρων. Τα κτίρια, με βάση τον σχεδιασμό, θα καλύπτουν μια έκταση 7,5 στρεμμάτων επί συνόλου 660 όπου θα δομηθούν 195.000 τετραγωνικά μέτρα. Η ιδέα για τους ουρανοξύστες προήλθε από το ΛονδίνοDock Lands-, το Dubai και το Τόκιο.
Σήμερα, το υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, ο Πύργος των Αθηνών που βρίσκεται στην περιοχή των Αμπελοκήπων, έχει ύψος 103 μέτρα και εκτείνεται σε 24 ορόφους. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νομοθεσία, το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος στα κτίρια στην Ελλάδα έχει περιοριστεί στα 27 μέτρα. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας, «οι ουρανοξύστες έχουν επιλεγεί ως βιώσιμη λύση προκειμένου εκεί να γίνουν οι επενδύσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων που έχουν ιδιοκτησία στην περιοχή, χωρίς να στερηθεί τη δυνατότητα απόκτησης ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου με δόμηση που δεν θα υπερβαίνει το 6% της έκτασης».
Σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αναλογεί 1,5 τετραγωνικό μέτρο πράσινο ανά κάτοικο (στην Ευρώπη ο μέσος όρος πρασίνου είναι 7-10 τ.μ./ κάτοικο), ενώ οι ελεύθεροι δημόσιο χώροι είναι... είδος υπό εξαφάνιση.
Είναι το 5ο σχέδιο ανάπλασης που γίνεται από τη δεκαετία του ΄80 για την περιοχή. Το μεγαλύτερο εμπόδιο- εξαιτίας του οποίου μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει τίποτα, με συνέπεια να επικρατούν συνθήκες απαξίωσης- είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Στην περιοχή έχουν ιδιοκτησίες η Εθνική Τράπεζα, η ΒΡ, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο ΟΛΠ κ.ά.
Εκτός από τους ουρανοξύστες, η μελέτη προβλέπει για την περιοχή, την κατασκευή 2 μαρίνων (στους υπάρχοντες όρμους) και σταθμό του Προαστιακού με μικρό εμπορικό κέντρο. Επίσης την κατασκευή ενός μικρού ξενοδοχείου, τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα και νέες χρήσεις για την περιοχή, όπως μουσείο, συνεδριακό- πολιτιστικό κέντρο στα διατηρούμενα κτίρια συνολικής επιφάνειας 17.736 τετραγωνικών μέτρων για τα οποία έχει ήδη δείξει ζωηρό ενδιαφέρον το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Σύμφωνα με τον νομάρχη κ. Γιάννη Μίχα, «προκειμένου να προωθηθούν τα σχέδια θα συσταθεί άμεσα μια Εταιρεία Ειδικού Σκοπού όπου στο διοικητικό συμβούλιο θα συμμετέχουν όσοι έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας στην περιοχή. Η εταιρεία θα αναλάβει να ψάξει και να βρει επενδυτές που θα αναλάβουν τη διαχείριση του έργου». Οπως επισημαίνουν από τη Νομαρχία Πειραιά, «η σημερινή μορφή στην περιοχή της Δραπετσώνας αποτελεί ιδανικό χώρο για μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις με στόχο την ευρεία ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, με τρόπο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του, θα αναβαθμίσει το περιβάλλον, θα δημιουργήσει μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου και ήπιων αστικών αναπτύξεων με μικρή κάλυψη του συντελεστή δόμησης, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο». Επιπλέον τονίζουν ότι η σημασία της περιοχής και της ανάπλασής της γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη ενόψει της γενικότερης αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά.
Τα παλιά κτίρια
Από τις πρώτες βιομηχανίες που εγκαταστάθηκαν στη Δραπετσώνα είναι τα Λιπάσματα που άρχισαν να λειτουργούν το 1910 και έκλεισαν το 1980. Σήμερα τα κτίρια που έχουν απομείνει έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Με τη νέα μελέτη προτείνεται το καθεστώς να επεκταθεί και στα υπόλοιπα διασωθέντα κτίρια. Για παράδειγμα, το κτίριο Κανελλοπούλου να λειτουργήσει ως Μουσείο Βιομηχανικής και Ναυτικής Παράδοσης. Το Γυαλάδικο με το σιλό και την καμινάδα του να διαμορφωθεί σε συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο. Επίσης το Γυψάδικο να λειτουργήσει ως έδρα του Ναυτικού Μουσείου Πειραιά, ενώ το εργοστάσιο Κοντόπουλου να περιλαμβάνει χώρους μαζικής εστίασης και καφέ
Οι ουρανοξύστες που θα κατασκευαστούν, θα χρηματοδοτήσουν την ανάπλαση και θα καλύπτουν μόνο το 6% της έκτασης όπως στα Dock Lands του Λονδίνου .
Πηγή:Τα Νέα
Αναδημοσίευση σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/
Σχόλιο: Πόσα χρόνια τα ακούμε αυτά, πόσες Κυβερνήσεις , πόσοι επενδυτές , πόσοι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες έχουν χάσει εκατομμύρια Euro στοχεύοντας να είναι τον κατάλληλο χρόνο στην κατάλληλη θέση . Για να δούμε λοιπόν και αυτή την φορά.

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

COSCO Μια πορεία που ξεκίνησε από το Πεκίνο και έφτασε στην Αθήνα








Τα ονόματα «Cosco» και «κάπτεν Γουέι» είναι πλέον σχεδόν ταυτόσημα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, έπειτα από τόσα χρόνια κοινής πορείας. Ο επικεφαλής του ομίλου γεννήθηκε πριν από 59 χρόνια στην Κίνα. Κατέχει μάστερ στο shipping management, έχει θητεύσει σε διάφορες ναυτιλιακές επιχειρήσεις πριν προσληφθεί στην Cosco Bulk Carrier Company Limited και έχει διατελέσει αναπληρωτής πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας. Ταυτόχρονα είναι από τα κορυφαία στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), μέλος του κινεζικού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΚΚΚ. Από τον Νοέμβριο του 1998 έως σήμερα είναι επικεφαλής της μεγάλης κινεζικής εταιρείας Cosco.
Η τελευταία ιδρύθηκε το 1961. Ξεκινώντας διέθετε μόλις τέσσερα πλοία. Σήμερα ο στόλος της αγγίζει τα 800 βαπόρια. Σε δυναμικότητα, η εταιρεία κατέχει τη δεύτερη θέση διεθνώς μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών με προοπτική να καταλάβει την πρώτη. Εκτός του ναυτιλιακού τομέα, η Cosco επενδύει στα logistics, παρέχοντας υπηρεσίες διεθνώς. Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Πεκίνο, αλλά έχει παρουσία σε πολλές πόλεις της Κίνας, όπως επίσης και στην Ινδία, στην Ευρώπη, στην Αμερική και την Ιαπωνία. Η Cosco Logistics, θυγατρική της Cosco, τα τελευταία πέντε χρόνια κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Κίνα και μελλοντικά ίσως τη δούμε να δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.
Η Cosco διαχειρίζεται επίσης και λιμάνια. Στην Κίνα διαθέτει σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων σχεδόν σε κάθε λιμάνι, ενώ στο εξωτερικό, δραστηριοποιείται στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, το Πορτ Σάιντ, τη Νάπολη, την Αμβέρσα, το Ρότερνταμ και στο Λονγκ Μπιτς. Μάλιστα, στο Βέλγιο, χάρη στην επιτυχή λειτουργία του λιμανιού της Αμβέρσας, ο βασιλιάς του Βελγίου τίμησε τον κάπτεν Γουέι με το παράσημο του Commander του Τάγματος του Λεοπόλδου Β΄. Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει μελλοντικά το «κέντρο των επιχειρήσεών της» στον Πειραιά, το λιμάνι του οποίου επιθυμεί να μετεξελίξει σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο - πύλη των ασιατικών εμπορευμάτων και προϊόντων προς την Ευρώπη. Ο ρόλος του κάπτεν Γουέι σε όλες αυτές τις διεργασίες είναι καθοριστικός και κυρίαρχος.
Πηγή:Καθημερινή
Αναδημοσίευση Σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί. http://www.ektelonismos.com/ Ένα μικρό Ιστορικό της Κινέζικης κρατικής Εταιρείας που τείνει να γίνει κατα τα φαινόμενα
φοραίας ανάπτυξης του Πειραιά και των γύρω Δήμων.
Η εταιρεία εγκαθίσταται επισήμως απο 1/06/2010

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Επίσκεψη αντιπροσωπειών της Cosco στον ΟΛΠ

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών της Cosco Group, υπό το Κάπτεν Γουέι Τζιαφού και του ΟΛΠ, υπό τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη.
Σημειώνεται ότι η Cosco Group ανακοίνωσε επίσημα ότι ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της στον Πειραιά θα αποτελέσει την κύρια πύλη της Cosco για τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τις γύρω περιοχές, στον οποίο θα έχουν άμεση αναφορά, πλην της Cosco και οι όμιλοι της Άπω Ανατολής: K-Line (Ιαπωνία), YML (Κορέα) και Hanjin (Κορέα). Ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της Cosco θα εργάζεται μόνο με Έλληνες τεχνικούς και λιμενεργάτες, ο δε αριθμός των εργαζομένων θα ανέλθει σε 650. Και οι δύο πλευρές (ΟΛΠ και Cosco), οι οποίες θα συλλειτουργούν στους προβλήτες Ι και ΙΙ, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια καλής συνεργασίας, σύμφωνα με τις πολιτικές προώθησης πωλήσεων μιας εκάστης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ενδιαφέρον των δύο πλευρών, πέραν από την εξέταση των θεμάτων του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ ΑΕ, επικεντρώθηκε σε δύο, κυρίως, μείζονα θέματα.
Η πρώτη αφορά τη συνεργασία της «Cosco Logistics Co.» και της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής του ΟΛΠ ΑΕ, «Εταιρία Συνδυασμένων Μεταφορών και Διαχείρισης Εμπορευμάτων ΑΕ» (Logistics ΟΛΠ ΑΕ), καθώς και τη συνεξέταση της συνεργασίας τους για το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και μέχρι την έκδοση της σχετικής προκήρυξης παραχώρησης θα συνεχίσουν τις αναγκαίες διαδικασίες διερεύνησης της συμμέτοχής τους στο έργο.
Η δεύτερη αφορούσε τη συνεργασία της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής εταιρίας του ΟΛΠ ΑΕ, «Ναυπηγοεπισκευαστικές Υπηρεσίες ΑΕ» (ΝΑΥΣΟΛΠ) με τις εταιρίες της Cosco «Ship-Trade Co.» και «Shipyard Group Cosco», για θέματα τεχνικής συνεργασίας, επισκευής και συντήρησης πλοίων στην Ελλάδα, καθώς και για την παράδοση δεξαμενής, τύπου Panamax, στη ΝΕΖ.
Για τα υπόλοιπα έργα, οι δύο πλευρές θα έχουν σειρά νέων συναντήσεων για κάθε έργο εξειδικευμένα, μέσω των θυγατρικών εταιριών της Cosco.
Ο Κάπτεν Γουέι εξέφρασε τη δέσμευση ότι όλες οι επενδύσεις της Cosco θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, όσον αφορά τον Πειραιά (προβλήτες ΙΙ και III), σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, και ότι προσβλέπει στην άριστη συνεργασία με την ΟΛΠ ΑΕ. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση των κοινών τους στόχων
Πηγή:Καθημερινή
Αναδημοσίευση:Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων, http://www.ektelonismos.com

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Από την 1η Ιουνίου η λειτουργία της Προβλήτας 1 του ΟΛΠ

Συνάντηση παρουσίασης της νέας Προβλήτας Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ ΑΕ (Προβλήτας Ι) στους παρόχους, τις εταιρείες διεθνών μεταφορών, του Σ.Ε.Π.Α., και της ΟΕΤΕ, πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του ΟΛΠ Α. Ε., στα πλαίσια της προετοιμασίας λειτουργίας της Προβλήτας Ι την 1η Ιουνίου.
Όπως είναι γνωστό, μετά την παραχώρηση της Προβλήτας II στην εταιρεία ΣΕΠ Α.Ε. (Cosco) μέσω σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης, ο ΟΛΠ Α.Ε. θα δραστηριοποιηθεί στο χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Προβλήτας Ι, η οποία βρίσκεται επίσης στο εμπορικό λιμάνι του Ν. Ικονίου.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης η Προβλήτα Ι θα λειτουργεί επιχειρηματικά από την 1 η Ιουνίου 2010, ενώ η δοκιμαστική λειτουργία του θα αρχίσει ένα μήνα νωρίτερα.
Η ετήσια προβλεπόμενη δυναμικότητα θα είναι 1.000.000 εμπορευματοκιβώτια (TEU's) ετησίως.
Η Προβλήτα Ι θα εξυπηρετείται με σύγχρονο και καινούριο εξοπλισμό, μεταξύ του οποίου και 7 Γερανογέφυρες ανυψωτικής ικανότητας 65tn τύπου Super Post Pαnamax καιPanamax.
Η Προβλήτα Ι θα εξυπηρετείται με ένα νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα μέσω διαδικτύων , τα οποία δίνουν τη δυνατότητα προς τους πελάτες απευθείας συναλλαγών.
Από την 1 η Απριλίου έχει αρχίσει τη λειτουργία του ο νέος τομέας marketing και προώθη­σης σχέσεων.
Η Προβλήτα Ι θα είναι απόλυτα συμβατή με το νέο επιλιμένιο σιδηροδρομικό σταθμό Ν. Ικονίου, με πρόθεση; αποτελεσματικής συλλειτουργίας με το Εμπορευματικό Κέντρο Σονδυασμένων Μεταφορών στο Θριάσιο Πεδίο της Ελευσίνας ο ΟΛΠ για 1η λειτουργία της Προβλήτας Ι καταρτίζει σε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ένα νέο Κανονισμό Λειτουργίας, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα του έργου.
Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης υποστήριξε ότι ο ΟΛΠ μετά τον κλονισμό που υπέστη τα δύο προηγούμενα χρονιά, επανέρχεται στους κανονικούς του ρυθμούς, παρά την διεθνή οικονομική κρίση στον χώρο των θαλασσίων μεταφορών, επενδύοντας σε νέα έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού, τόσο στον χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων όσο και στους λοιπούς χώρους εξυπηρέτησης της επιβατηγού ναυτιλίας, της κρουαζιέρας και του car terminal. Επίσης ο κ. Ανωμερίτης είπε πως η δημιουργία οργανωμένου εμπορικού λιμένα για τη διακίνηση αποκλειστικά εμπορευματοκιβωτίων στό λιμάνι του Νέου Ικονίου, ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 80 με την κατασκευή δύο Προβλητών. Μέχρι το 1993, ως εμπορικός λιμένας χρησιμοποιείτο και μέρος του κεντρικού λιμανιού. Όπως προκύπτει από το Επενδυτικό Σχέδιο ΟΛΠ 1994 -2000, για πρώτη φορά γίνονται συμπληρωματικά έργα στην Προβλήματα II και σχεδιάζεται η Προβλήματα III, η οποία δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί
Με την προοπτική της παραχώρησης της Προβλήτας II σε τρίτο πάροχο εμπορευματικών μεταφορών η προσπάθεια ολοκλήρωσης των λιμενικών εργασιών επιταχύνθηκε καθώς και η επιλογή και προμήθεια του νέου ηλεκτρονικού και μηχανολογικού εξοπλισμού. Με ετήσια προβλεπόμενη δυναμικότητα 1.000.000 TEU's, η Προβλήτα 1 θα αποτελεί την κύρια Προβλήτα των εμπορευματικών δραστηριοτήτων του ΟΛΠ Α.Ε.
Πηγή:Εκτελωνιστικό Βήμα
Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com

Καλώς ήρθε το γιουάν !!

Οι φάκελοι της κινεζικής συμμετοχής σε μια σειρά από μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως ο εμπορευματικός σταθμός του Θριασίου Πεδίου, η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Ικόνιο με το Θριάσιο, η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, η εκμετάλλευση σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και σε άλλα λιμάνια της χώρας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου), η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ο τουρισμός, η κατασκευή και εκμετάλλευση του αεροδρομίου στο Καστέλλι στην Κρήτη και άλλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, άνοιξαν χθες και θα βρεθούν σήμερα και αύριο στην ατζέντα των επαφών του Γουέι Τζιαφού με στελέχη και άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.
Ηδη, άσχετα από την εξέλιξη που θα έχει το συνολικό επενδυτικό πακέτο των Κινέζων της Cosco και ενδεχομένως και άλλων κινεζικών επιχειρήσεων, γεγονός είναι ότι η Cosco και ο ΟΛΠ έχουν συνάψει μεταξύ τους μια ευρύτερης σημασίας στρατηγική συμμαχία, που εδράζεται μεν στη συνεργασία τους στον εμπορευματικό σταθμό του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, αλλά επεκτείνεται και στην από κοινού διεκδίκηση του εμπορευματικού σταθμού του Θριασίου, αλλά και στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.
Χθες, ο συνήθως λιτός στις δηλώσεις του πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Cosco και μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (είναι πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος) ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος σε ό,τι αφορά στις προθέσεις της Κίνας έναντι της Ελλάδας.
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, έκανε γνωστή την απόφαση της Cosco να μεταφέρει το ευρωπαϊκό επιχειρησιακό της κέντρο στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να αναδείξει τον Πειραιά σε κύρια λιμενική ευρωπαϊκή βάση. Κι αυτά καθώς η Cosco έχει επιλέξει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στις αγορές της Ευρώπης.
Μάλιστα, σαν σύγχρονος «φιλέλληνας» είπε ότι «γνωρίζουμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και θα βάλουμε τα δυνατά μας, θα κάνουμε το καλύτερο να σας βοηθήσουμε εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα της ναυτιλίας μας. Θα χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας για να προσελκύσουμε και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες για να υποστηρίξουν τη χώρα σας. Θα προσελκύσουμε τα διεθνή κεφάλαια στο λιμάνι σας, στη χώρα σας».
Ο κινέζος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Ελλάδα είναι ελκυστική για επενδύσεις γιατί έχει στρατηγική θέση, είναι η πύλη της Ευρώπης» και να εκφράσει ενδιαφέρον για τους τομείς του logistics, των λιμανιών της χώρας και του τουρισμού. Για το λιμάνι του Πειραιά ο κινέζος αξιωματούχος είπε ότι στόχος είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ για τη φετινή χρονιά ο στόχος της Cosco είναι να «πιάσει» 800.000 ΤΕU.
Εκτίμησε δε ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό, σημειώνοντας ότι από τον Απρίλιο έχει αρχίσει να μεταφέρει τα εμπορεύματά του και να τον χρησιμοποιεί ως βάση για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων του ο συνασπισμός CΚΥΗ Αlliance (Cosco, Κ Line, Υang Μing, and Ηanjin Shipping).
Θέσεις εργασίας
Ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού ανέφερε στην υπουργό ότι σήμερα δουλεύουν 300 Ελληνες στην Προβλήτα ΙΙ, ενώ ο στόχος είναι οι εργαζόμενοι να φθάσουν τους 650. Παράλληλα ανέφερε ότι το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου καταγράφηκε αύξηση άνω του 25% στον τζίρο, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου η αύξηση ήταν 43%.
Στη συνάντηση, ο γραμματέας του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Π. Λασκαρίδης είπε ότι η πρώτη εμπειρία του με την Κίνα ήταν πολύ δυσάρεστη, στην πορεία όμως κατάλαβε ότι όλες οι καλές συνεργασίες αρχίζουν με δυσκολίες, για να συμπληρώσει ότι μετά «όλα έγιναν μέλι- γάλα και τώρα δεν έχω πρόβλημα». Απαντώντας στον κ. Λασκαρίδη, ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού ανέφερε ότι «είμαστε μια χώρα που τώρα μαθαίνουμε για τις διεθνείς σχέσεις. Ξέρουμε τα προβλήματα με τη γραφειοκρατία».
Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ δήλωσαν ότι είναι ανοικτοί και προσβλέπουν στη μεγάλη στρατιά των κινέζων τουριστών. Από την πλευρά της η κ. Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι η ελληνική ναυτιλία και οικονομία προσβλέπουν πολλά σε αυτή τη συνεργασία. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, ο γραμματέας του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Π. Λασκαρίδης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θ. Φέσσας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ν. Αγγελόπουλος.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΥΠΟ
Καθημερινή
Ελευθεροτυπία
Το Βήμα
Ριζοσπάστης
Πηγή άρθρου :Τά Νέα
Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Επίθεση φιλίας από την κινεζική Cosco

Μεγάλες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας της Ελλάδας με την κινεζική εταιρεία Cosco, αλλά και ευρύτερα με την Κίνα, ανοίγει η επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ναυτιλιακού ομίλου, κάπτεν Γουέι Τζιαφού στην Αθήνα, από τις 18 μέχρι τις 22 Μαΐου. Εκτός από την υποστήριξη που σκοπεύει να εκφράσει στην επένδυση της θυγατρικής του ομίλου Cosco Pacific στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, ο επικεφαλής του κινεζικού ομίλου αναμένεται να συζητήσει μια σειρά από επενδυτικές προτάσεις σχετιζόμενες με τη ναυτιλία - και όχι μόνο.
Από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας, τόσο στα κεντρικά γραφεία του Πεκίνου όσο και στον Πειραιά, επιφυλάσσονται να πουν οτιδήποτε για την επίσκεψη. Ο ίδιος ο κάπτεν Γουέι, όμως, είχε αποκαλύψει στην «Κ» την ατζέντα του κατά την αποστολή της στην Κίνα τον προηγούμενο μήνα. Τότε, είχε δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει επίσης στις ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, ότι αναζητεί τοπικούς εταίρους για μια κοινοπραξία στον κλάδο των logistics, καθώς και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει στην Ελλάδα τα κεντρικά γραφεία της Cosco για την Ευρώπη - όλα, βέβαια, κατόπιν της απαιτούμενης έρευνας βιωσιμότητας.
Υψηλές επαφές
Το ζητούμενο είναι πώς θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την «επίθεση φιλίας», καθώς μάλιστα η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Cosco είχε αναβληθεί στις αρχές του έτους, σύμφωνα με κάποιες πηγές, επειδή η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να απαντήσει στις προτάσεις του. Οπως είχε τονίσει στην «Κ» ο ίδιος τον Απρίλιο, «θέλω να επισκεφθώ και τον πρωθυπουργό, να του εκθέσω το σχέδιό μου... χρειάζομαι να τον δω, κι εκείνος χρειάζεται τον κάπτεν Γουέι, διότι θα κάνω κάτι για να υποστηρίξω την οικονομία και τις θέσεις εργασίας σας».
Η επιμονή του φαίνεται ότι επιβραβεύεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στην κυβέρνηση είναι θετικό και μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας έχει επιβεβαιώσει ότι θα συναντηθεί με τον κάπτεν Γουέι, ενώ αναμένεται συνάντησή του και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη.
Και βέβαια, θα έχει στενή συνεργασία με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος και του απηύθυνε την επίσημη πρόσκληση για την επίσκεψη στην Ελλάδα. Οι δύο άνδρες θα κληθούν να επιλύσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες για τη «συμβίωσή» τους στο λιμάνι του Πειραιά. Επιπλέον, η διοίκηση του ΟΛΠ φαίνεται να προάγει την επιλογή μιας συνεργασίας με την Cosco Logistics για τη διεκδίκηση της εκμετάλλευσης του εμπορευματικού σταθμού του Θριασίου. Η θυγατρική εταιρεία του ομίλου είναι η μεγαλύτερη του κλάδου στην Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η διαχείριση λιμένων
Οσο για τη διαχείριση των λιμένων, που είναι η βασική δραστηριότητα της Cosco Pacific, o κάπτεν Γουέι τονίζει τόσο την ισχυρή παρουσία της στην Κίνα, «όπου έχει εμπορευματικούς σταθμούς σχεδόν σε κάθε λιμάνι», όσο και την πλούσια εμπειρία της στο εξωτερικό. Ο Κινέζος αξιωματούχος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει «λαμπρό μέλλον». Σύμφωνα εξάλλου με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο, ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια που διαχειρίζεται σημείωσε άνοδο 31,3%, στα 1,306 εκατ. TEU.
Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά δεν ήταν εύκολη, παραδέχεται ο κάπτεν Γουέι, που εκτός από επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας είναι επίσης ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών έπληξαν τη φήμη του μεγαλύτερου εμπορικού λιμανιού της Ελλάδας μεταξύ των πελατών της, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα οι συνεταίροι της στη ναυτιλιακή συμμαχία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CKYH να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στον Πειραιά. Επιπλέον, αναλυτές της Merrill Lynch προβληματίζονται για την έκθεση της Cosco Pacific στο «ζημιογόνο λιμάνι του Πειραιά», όπως γράφουν χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, πάντως, ο κάπτεν Γουέι δηλώνει ότι υποστηρίζει 100% την επένδυση στον Πειραιά. Κι ετοιμάζεται να υλοποιήσει την πρώτη μεγάλη έπειτα από πολύ καιρό ξένη επένδυση στη χώρα μας.
Πηγή: Καθημερινή (Της Κατερινας Σωκου)
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων , http://www.ektelonismos.com

Καινούργιες προοπτικές στο Λιμάνι

Λίγες μόνον ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας του κάπτεν Γουέι Τζιαφού και στο Λιμάνι περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των συναντήσεων που θα έχει στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ο Κινέζος επίσημος, που θα παραμείνει για πέντε ημέρες στη χώρα μας, θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, κορυφαίους υπουργούς, αλλά και εκπροσώπους της οικονομικής ζωής, μεταξύ αυτών και με εκπροσώπους του ελληνικού εφοπλισμού. Ναυτιλιακοί κύκλοι εκτιμούν ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση του κάπτεν Γουέι με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτη, καθώς θα πρέπει να αποσαφηνιστούν σημεία της συμφωνίας παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) που παραμένουν σε εκκρεμότητα, αλλά και ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με την ενδεχόμενη συμμετοχή της Cosco σε επενδυτικά σχέδια στο Θριάσιο και στην Επισκευαστική Ζώνη.
Γερανογέφυρες. Ενα σημαντικό υπό εκκρεμότητα θέμα είναι η απασχόληση ορισμένου αριθμού λιμενεργατών του ΟΛΠ στον προβλήτα ΙΙ, μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης όλων των γερανογεφυρών που θα γίνει τον επόμενο μήνα, καθώς και η «εξυπηρέτηση» των φορτίων της Cosco από τον προβλήτα Ι, που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ. Η κινεζική εταιρεία έχει ξεκινήσει, όπως είχε δεσμευθεί από τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, την εργολαβία για τη διαμόρφωση των χερσαίων χώρων του προβλήτα ΙΙ, συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και τη σταδιακή αντικατάσταση των 12 γερανογεφυρών με καινούργιες από το επόμενο έτος.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον τεθούν εκτός λειτουργίας, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον έξι γερανογέφυρες, θα εμφανισθεί πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των φορτίων της Cosco. Αυτό που ζητούν οι Κινέζοι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και δεν διαφωνεί η ελληνική πλευρά, είναι να μεταφέρουν την «υπερχείλιση» του φορτίου στον προβλήτα Ι και σε αντάλλαγμα να απασχολούν εργαζόμενους του ΟΛΠ.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα κόστους που χρειάζεται να επιλυθεί. Ο ΟΛΠ απασχολεί έξι άτομα ανά βάρδια σε κάθε γερανογέφυρα, ενώ η κινεζική πλευρά θεωρεί ότι χρειάζονται τέσσερα άτομα, όπως συμβαίνει διεθνώς. Πάντως έξι μήνες αφότου ανέλαβε τη λειτουργία του προβλήτα ΙΙ η Cosco, έχει καταγραφεί αύξηση στην κίνηση εμπορευματοκιβωτίων ανά ώρα, φθάνοντας στα 22 «κουτιά» από 16 που ήταν πριν.
Επίσης ο κάπτεν Γουέι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επαναλάβει την πρόθεση της εταιρείας του να επενδύσει το ποσό των 110 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016 για την κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία παραχώρησης, αλλά ζητεί να ξεκαθαρίσει η ελληνική πολιτεία ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ότι θα δοθούν γρήγορα όλες οι σχετικές άδειες.
Θριάσιο. Ενα δεύτερο θέμα, που θα συζητηθεί ανάμεσα στον κάπτεν Γουέι Τζιαφού και στον πρόεδρο του ΟΛΠ Α.Ε. είναι το ενδεχόμενο από κοινού να διεκδικήσουν τον διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την κατασκευή Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο (ΕΚΘΠ), ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί από την ΓΑΙΑΟΣΕ. Ο ΟΛΠ έχει ήδη συστήσει θυγατρική εταιρεία για τον σκοπό αυτό και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει το αρχικό τους ενδιαφέρον να συνεργαστούν για τη συγκεκριμένη επένδυση.
Πηγή: Tου Νικου Μπαρδουνια (Καθημερινή)
Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουτρέσης Εκτελωνιστής . http://www.ektelonismos.com

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

«Πρίμα» όλα για την Cosco Pacific

Αύξηση της τάξης του 19.1% εμφανίζει σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην κίνηση εμπορευματοκιβωτίων για την Cosco Pacific για το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. (Τα στατιστικά εδώ)
Η κίνηση έρχεται να επιβεβαιώσει τις επιλογές των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας και ιδιαίτερα του τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων δεδομένου ότι τώρα η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας βαίνει επιταχυνόμενη με ότι αυτό συνεπάγεται για ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων.
Μόλις πρόσφατα στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που αφορούσε πρόσωπα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης έγιναν σαφείς αναφορές στην δυναμική Κίνας και Ινδίας ως των «ηγετών» στον παγκόσμιο επαναπροσδιορισμό των εμπορευματικών ροών.
Σχόλιο. Κοιτάτε που ασχολούμαστε και με τα στατιστικά της Cosco που μέχρι χτές δεν την ήξερε κανείς ή σχεδόν κανείς!
Πηγή:TheSeaNations
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Http://www.ektelonismos.com Εκτελωνιστής

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Έρχεται ο διαγωνισμός για το Θριάσιο

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας προκηρύσσεται από τη ΓΑΙΑΟΣΕ διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την επιλογή ιδιώτη παραχωρησιούχου επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και εκμετάλλευση του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Για την υλοποίηση του έργου εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις άνω των €150.000.000. Η συνολική διάρκεια της παραχώρησης της εκμετάλλευσης και λειτουργίας θα είναι 40 έτη.
Το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου πρόκειται να κατασκευαστεί σε ακίνητο έκτασης 600 στρεμμάτων περίπου ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Το μεγάλο μέγεθος του (δυνατότητα δόμησης περίπου 240.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων), η στρατηγική του χωροθέτηση κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, οι άψογες οδικές συνδέσεις στους κυρίως οδικούς άξονες, και κυρίως η διασύνδεση του με τον λιμένα του Ν. Ικονίου και το σιδηροδρομικό δίκτυο, αναμένεται να συμβάλει δυναμικά στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών. Μετά την ολοκλήρωση του έργου επιδιώκεται η αύξηση του μεριδίου των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών από 1% που βρίσκεται σήμερα σε 7%.
Ο ανάδοχος θα ιδρύσει Εταιρεία Ειδικού Σκοπού που θα αναλάβει την παραχώρηση. Η χρηματοδότηση του έργου θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με ίδια και δανειακά κεφάλαια χωρίς κρατική ή κοινοτική συνδρομή. Η διάρκεια κατασκευής διαιρείται σε τρεις περιόδους:
-- Περίοδος με διάρκεια 18 μηνών από την έναρξη του έργου, στην οποία θα κατασκευασθούν και θα λειτουργήσουν κατ'ελάχιστον 50.000 τ.μ. κτηρίων.
-- Περίοδος με διάρκεια 60 μηνών από την έναρξη του έργου, στην οποία θα κατασκευασθούν και θα λειτουργήσουν συνολικά κατ'ελάχιστον 170.000 τ.μ. κτηρίων και θα ολοκληρωθεί το συνοδευτικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
-- Περίοδος (προαιρετική) με διάρκεια 5 ετών από την ολοκλήρωση της δεύτερης περιόδου, στην οποία θα είναι δυνατή η κατασκευή και η λειτουργία των υπολειπόμενων τετραγωνικών μέτρων αποθηκών που επιτρέπουν οι όροι δόμησης.
Το οικονομικό αντάλλαγμα του Παραχωρησιούχου προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ περιλαμβάνει ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της εταιρείας παραχώρησης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα που θα προσφερθεί και μεταβίβαση του 15% των μετοχών της εταιρείας παραχώρησης μετά την ολοκλήρωση των κατασκευών.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε μία φάση με κριτήριο κατακύρωσης τη μεγαλύτερη οικονομική προσφορά. Οι διαγωνιζόμενοι θα υποβάλλουν τεχνική και επιχειρηματική πρόταση, η οποία, προκειμένου να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να πληροί ελάχιστες προδιαγραφές, χωρίς όμως να σταθμίζεται για την επιλογή του αναδόχου.
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν με την προσφορά τους τραπεζική επιστολή δανειακής υποστήριξης με την οποία θα προκύπτει ότι έχουν λάβει αρχική έγκριση χρηματοδότησης (initial credit approval).
Οι οικονομικές προσφορές θα αξιολογηθούν σταθμίζοντας το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα σε ποσοστό 70% και το προσφερόμενο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών σε ποσοστό 30%.
Για την διασφάλιση της διαφάνειας η αποσφράγιση των προσφορών του διαγωνισμού θα πραγματοποιείται σε δημόσιες συνεδριάσεις, ενώ θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση του τύπου για την πορεία εξέλιξης της αξιολόγησης των προσφορών.
Πηγή:AxiaPlus
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων, http://www.ektelonismos.com/

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Οι Λιμενεργάτες συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ αναφέρονται τα εξής:
«Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 απέναντι στην πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών σε βάρος των κατακτήσεών μας που κερδήθηκαν με αίμα και θυσίες.
Η κυβέρνηση με την επιλογή της να προσφύγει στο «μηχανισμό στήριξης» ΕΕ-ΔΝΤ οδηγεί την οικονομία και την κοινωνία σε κατεδάφιση.
Τους παραδίδει άνευ όρων τα κλειδιά της χώρας να καθορίσουν το μέλλον της και να την οδηγήσουν σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική οπισθοδρόμηση, με σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων όπως:
Κόβονται ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο
Παγώνουν οι μισθοί για τρία χρόνια στο δημόσιο
Στον ιδιωτικό τομέα οι 14 μισθοί γίνονται 12
Καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις
Διευκολύνονται οι απολύσεις
Η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, με μείωση των συντάξεων μέχρι και 30%, πρόσθετο φόρο από 5%-9% για συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ, κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας, ανατροπή στα βαρέα-ανθυγιεινά (35ετία, 37ετία χωρίς όριο ηλικίας κλπ) εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών-ανδρών, το οδηγούν στην πλήρη κατεδάφισή του και στην μετατροπή του σε ιδιωτικό
Περικόπτεται η 13η και 14η Σύνταξη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Περιορίζονται οι αποζημιώσεις απολύσεων
Καταργείται η δεύτερη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης
Ο Φ.Π.Α. φτάνει στο 23% και οι ειδικοί φόροι σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα αυξάνονται εκ νέου
Ξεπουλιούνται όλες οι Δημόσιες Επιχειρήσεις
Σ’ αυτό το νέο τοπίο η κατάσταση στα Λιμάνια, τα οποία δοκιμάστηκαν από την πολιτική των εκποιήσεων, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Στον ΟΛΠ το ξεπούλημα του προβλήτα ΙΙ, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει οδηγήσει το Οργανισμό σε δυσχερή οικονομική θέση. Η Διοίκηση του Οργανισμού, ενώ θα έπρεπε να έχει ως πρώτο στόχο την προσέλκυση φορτίων για τον προβλήτα Ι και τον περιορισμό των δαπανών στις απολύτως αναγκαίες, αναλώνεται σε μακροχρόνιους και επικίνδυνους σχεδιασμούς. Δημιουργεί θυγατρικές με διαδικασίες express, χωρίς οικονομικό όφελος για τον Οργανισμό, π.χ. Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
Συνολικά, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια φορά τη κρίση που άλλοι δημιούργησαν και αφού λήστευαν και θησαύρισαν για χρόνια σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας μένουν στο απυρόβλητο.
Υπάρχει άλλος δρόμος αλλά πρέπει όλοι μας να βρεθούμε στον αγώνα.
Για να απεμπλακούμε από τους «μηχανισμούς στήριξης»
Για να στηθεί ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης με μέτρα που θα καταπολεμούν την ανεργία και θα τονώνουν την ανάπτυξη.
Για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και την προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων.
Για την προστασία των ανέργων.
Για την ενίσχυση των κατώτερων μισθών και συντάξεων
Για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του.
Για πραγματικά δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Έχουμε ιστορικές ευθύνες, για μας και τα παιδιά μας, να προστατέψουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας και να εμποδίσουμε την ισοπέδωση της κοινωνίας.
Οι εργαζόμενοι δεν οφείλουμε σε κανέναν τίποτα.
Να βάλουμε εμείς πάνω από τα κέρδη τους τις δικές μας ζωές.
Με τους αγώνες μας ενωτικά και μαζικά να ακυρώσουμε τα αντεργατικά σχέδια, να αποκρούσουμε την επίθεση του κεφαλαίου.
Να μην αφήσουμε να περάσουν τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα της Κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ. Ανεξάρτητα από ενστάσεις, επιφυλάξεις ή και διαφορετικές απόψεις για τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος η επιτυχία της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.
Πηγή: MariNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής . http://www.ektelonismos.com/

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Η στρατηγική έξι σημείων της Cosco για τον Πειραιά









Captain Wai President of Cosco
Οι προτεραιότητες της κινεζικής εταιρείας και το σχέδιο αμέσου δράσεως που πρόκειται να εφαρμόσει στο λιμάνι .

Η Cosco υποστηρίζει 100% την επένδυση της θυγατρικής της Cosco Pacific στον Πειραιά. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου Γουέι Τζιαφού στην «Κ», εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα.
Ο «κάπτεν Γουέι», όπως τον αποκαλούν οι συνεργάτες του, έχει ήδη οργανώσει μία σύσκεψη με όλες τις θυγατρικές του ομίλου, στην οποία τους ζήτησε να υποστηρίξουν πλήρως το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο χαρακτηρίζει ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα που έχει αναλάβει η Cosco στο εξωτερικό.
Προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχία της επένδυσης, ο επικεφαλής της Cosco έχει χαράξει και ακολουθεί μία στρατηγική έξι σημείων.
Πρώτον, έχει ζητήσει από την Cosco Container Lines να δραστηριοποιήσει οκτώ πλοία μεταφορικής δυναμικότητας 5.500 TEU (εμπορευματοκιβωτίων) το καθένα, ώστε στο δρομολόγιό τους από την Κίνα στη Μεσόγειο να σταματούν από δύο φορές στο λιμάνι του Πειραιά.
Δεύτερον, έχει ορίσει το λιμάνι ως κέντρο μεταφόρτωσης της Cosco για την ανατολική Μεσόγειο. Οπως εξηγεί, «ξεκάθαρα, με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας που έχουμε κάνει, οι ελληνικές εξαγωγές δεν είναι τόσες πολλές... Ούτε ο πληθυσμός ούτε οι εισαγωγές μπορούν να απορροφήσουν τη δυναμικότητά μας. Αρα, είπα ότι θα κάνω το λιμάνι του Πειραιά κέντρο μεταφόρτωσης εμπορευμάτων, όπως είναι η Σιγκαπούρη, που με πληθυσμό μόλις 6 εκατ. κατοίκων, επίσης είναι κέντρο μεταφόρτωσης για την ευρύτερη περιοχή».
Τρίτον, παράλληλα με την εγκατάσταση του κέντρου μεταφόρτωσης εμπορευμάτων στον Πειραιά, η Cosco σκοπεύει να αναπτύξει υπηρεσίες feeder (μικρότερων πλοίων) προς τις γειτονικές χώρες στη Μαύρη Θάλασσα, τη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και τη Δυτική Μεσόγειο. Οπως τονίζει, το δίκτυο της Cosco Europe θα αναπτύξει τις υπηρεσίες feeder, ώστε να μεταφέρονται στις αγορές της περιοχής τα εμπορεύματα που θα μεταφορτώνονται από τα πλοία της Cosco στον Πειραιά. Οπως τονίζει, αυτό σημαίνει μεγάλη αύξηση του όγκου διακίνησης εμπορευμάτων για το λιμάνι.
Τέταρτον, ο κάπτεν Γουέι έχει ζητήσει από τους συμμετέχοντες στην τέταρτη μεγαλύτερη συμμαχία μεταφοράς εμπορευμάτων στον κόσμο CKYH, στην οποία, εκτός από την Cosco Container Lines, ανήκουν οι Κ Line, Yang Ming Line και Hanjin Shipping, να ανοίξουν τις υπηρεσίες τους και να στείλουν πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Πράγματι, στην ετήσια συνάντησή της την περασμένη εβδομάδα, η συμμαχία δεσμεύθηκε να αναλάβει δράση ώστε «να αξιοποιήσει πλήρως τα περιφερειακά κέντρα μεταφόρτωσης, να χτίσει δίκτυα feeder... και να βελτιστοποιήσει πόρους όπως οι εμπορευματικοί σταθμοί».
Επιπλέον, ο κάπτεν Γουέι ζήτησε από το δίκτυο της Cosco να προωθήσει τον Πειραιά στους υπάρχοντες πελάτες της, όπως είναι η MSC και η Maersk, ώστε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το λιμάνι. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «με κάποιες έχουμε ήδη φτάσει σε συμφωνία, με κάποιες άλλες το διαπραγματευόμαστε».
Τέλος, σε επίπεδο διοίκησης, μετέφερε κάποια πολύ έμπειρα διεθνή στελέχη στο λιμάνι του Πειραιά, επικεφαλής του οποίου ανέλαβε ο κάπτεν Φου, που μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος της κοινοπραξίας της Cosco στο λιμάνι της Νάπολης.
Παράλληλα, μετέφερε εσωτερικά έξι μεσαία στελέχη από το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και άλλα μέρη για να οργανώσουν τις δραστηριότητες στον Πειραιά. Ολοι οι άλλοι εργαζόμενοι, τονίζει ο κάπτεν Γουέι, θα είναι ντόπιοι.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Cosco, μέσα σε μόλις έξι μήνες από την ανάληψη του εμπορευματικού λιμένα του Πειραιά από την εταιρεία του, η αποδοτικότητά του έχει ανέλθει στη μεταφορά 22 εμπορευματοκιβωτίων την ώρα, σε σχέση με 16 που ήταν πριν. Οπως τονίζει, «μπορούμε να τη βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο με τις επενδύσεις που θα κάνουμε». Σημειώνοντας ότι η μέγιστη αποδοτικότητα των λιμανιών του ομίλου είναι 28 εμπορευματοκιβώτια την ώρα, προσθέτει ότι ο κάπτεν Φου του υπόσχεται ότι μέχρι το τέλος του έτους, και εφόσον έχει προσληφθεί το 100% του προβλεπόμενου προσωπικού, η αποδοτικότητα του Πειραιά θα διπλασιαστεί, στα 30 εμπορευματοκιβώτια την ώρα. Σύμφωνα με τον κάπτεν Γουέι, «αυτή είναι η αποδοτικότητά μας. Το έχουμε πετύχει στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τη Νάπολη... θα το πετύχουμε και στον Πειραιά. Και αν το πετύχουμε, οι εφοπλιστές θα προτιμούν τον Πειραιά». Οπως παραδέχεται, η απεργία των εργαζομένων δοκίμασε την καλή πίστη των τελευταίων: «Τη μία ημέρα τους ανακοινώσαμε τη λειτουργία του λιμανιού από τη Cosco και τους καλέσαμε στον Πειραιά και την επομένη, λόγω της απεργίας, αναγκαστήκαμε μα τους στείλουμε στο Πορτ Σάιντ... ήταν μία πολύ κακή κατάσταση». Πλέον, ο κάπτεν Γουέι εκφράζει την πεποίθηση ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί - με την πολύτιμη συμβολή και της κυβέρνησης, όπως δεν παραλείπει να τονίσει.
Και ναυτιλιακές επενδύσεις στα σχέδια
Με την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Cosco επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στήριξης της επένδυσής του στον Πειραιά, αλλά και της ελληνικής οικονομίας - σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Για τον σκοπό αυτό θέλει να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, στον οποίο σκοπεύει να μεταφέρει την επιθυμία του κινεζικού ομίλου -και του ίδιου προσωπικά- να επενδύσει, πέρα από τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, και στην κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ του εμπορευματικού λιμένα Πειραιά και σε ένα ευρύτερο φάσμα ναυτιλιακών υπηρεσιών.
Ο ίδιος αποκάλυψε στην «Κ» το ενδιαφέρον του για μία κοινοπραξία με ελληνικές εταιρείες για τη δημιουργία εμπορευματικού σταθμού στο λιμάνι ή κοντά σε αυτό, κάτι που θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη του Πειραιά στον κύριο διαμετακομιστικό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο επικεφαλής της Cosco δεν αποκλείει εξάλλου ούτε το ενδεχόμενο επένδυσης στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα ή σε άλλες, σχετιζόμενες με το λιμάνι, υπηρεσίες. Οπως λέει, μάλιστα, θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να μεταφέρει στην Ελλάδα τα κεντρικά γραφεία των θυγατρικών που διατηρεί ο κινεζικός όμιλος στην Ευρώπη.
Οσο για τις απεργίες των εργαζομένων, αν και είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και να μειωθούν οι προβλέψεις της εταιρείας για τον εμπορευματικό όγκο του λιμανικού φέτος στα 800.000 TEU (εμπορευματοκιβώτια), θεωρεί το θέμα λήξαν και τονίζει ότι η συνεργασία με τους Ελληνες εργαζομένους που έχει αρχίσει να προσλαμβάνει είναι εξαιρετική.
Πηγή:Καθημερινή (Της Κατερινας Σωκου)
Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/