Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ληστεία στο Γ' Τελωνειο εξαγωγής Πειραιά


Ληστεία σημειώθηκε στο Γ' τελωνείο εξαγωγής Πειραιά (πίσω απο το μεγάλο Super market Σκλαβενίτη ) την περασμένη πέμπτη 25/02/10 το μεσημέρι . Ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στο Τελωνείο με όπλα καλάσνικοφ και σήκωσαν την Μπάνγκα . Βέβαια τα χρήματα δεν ήταν πολλά διότι το συγκεκριμένο τελωνείο δεν είναι τελωνείο εισαγωγής οπου εισπράτονται δασμοί και φόροι. Ο υπογράφων την ανάρτηση μόλις είχα αποχωρήσει απο το συγκεκριμέο τελωνείο .
Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Σε 24ωρη απεργία οι Λιμενεργάτες

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών και του Συνδέσμου Εποπτών και Αρχιεργατών ΟΛΠ, αποφάσισαν την συμμετοχή μας στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως στις 11 πμ. «Ενισχύουμε το αγωνιστικό πλαίσιο του συνδικαλιστικού κινήματος και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους για : - ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, - στήριξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, - μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, - κατάργηση των επισφαλών σχέσεων εργασίας, - δίκαιο φορολογικό σύστημα, - αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων,- διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν: «Παλεύουμε στον χώρο μας για την σύναψη ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης, την εφαρμογή του Πρακτικού Συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Διοίκηση του ΟΛΠ και διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας».
Πηγή: MariNews
Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των τελωνειακών

Σε τρεις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες αποφάσισαν να προχωρήσουν οι τελωνειακοί, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε χθες το βράδυ, οι απεργίες ξεκινούν στις 7 το πρωί της Παρασκευής και θα διαρκέσουν ως και τις 24 Φεβρουαρίου -ημέρα της πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Η συνεχιζόμενη απεργία των τελωνειακών εκτιμάται πως θα προκαλέσει προβλήματα στην αγορά καυσίμων, αφού ήδη σε ορισμένα πρατήρια παρατηρείται έλλειψη στην αμόλυβδη βενζίνη.
Λόγω της απεργίας, κλειστά παραμένουν τα τελωνεία στους Ευζώνους, στη Δοϊράνη, αλλά και στη σιδηροδρομική πρόσβαση της Ειδωμένης στο νομό του Κιλκίς. Στη σιδηροδρομική διάβαση, περιμένουν τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων τους έξι αμαξοστοιχίες
Κλειστά παραμένουν, επίσης, τα τελωνεία στη Νίκαια, αλλά και στην Κρυσταλλοπηγή, στο νομό της Φλώρινας.
Κανονικά λειτουργεί το τελωνείο των Κήπων, στο νομό Έβρου.
Επιπτώσεις από την απεργία (εκτός των καυσίμων)
Το λιμάνι του Πειραιά, τόσο το εμπορικό, όσο και το τέρμιναλ των κρουαζιερόπλοιων είναι ήδη νεκρά από το πρωί και η μόνη εξαγωγή που έγινε αφορούσε δύο άλογα στα οποία οι τελωνειακοί επέτρεψαν να εκτελωνισθούν.
Εξάλλου για πολλές ώρες παρέμειναν εγκλωβισμένοι εντός του κρουαζιερόπλοιου Νορβίτζιαν Τζέιντ, 2.500 περίπου επιβάτες οι οποίοι βγήκαν τελικά με πρωτοβουλία της εταιρίας που πρακτορεύει το πλοίο στον Πειραιά εν γνώσει της πως η απόφαση της συνιστά τελωνειακή παράβαση.
Στο τέρμιναλ οχημάτων του λιμένα Πειραιά παραμένουν εγκλωβισμένα εντός πλοίου 3.000 οχήματα που δεν μπορούν να βγουν καθώς τυπικά το πλοίο δεν έχει καταπλεύσει στον Πειραιά δεδομένου πως δεν υπάρχει τελωνείο να επικυρώσει τον κατάπλου.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο τέρμιναλ εμπορευματοκιβωτίων όπου υπάρχουν χιλιάδες κοντέινερς εγκλωβισμένα τόσο στα πλοία, όσο και στην πλατεία του τέρμιναλ τα οποία δεν μπορούν να εισαχθούν.
Εκτάκτως συνεδρίασε πριν από λίγο αντιπροσωπεία χρηστών των υπηρεσιών του λιμένα μαζί με στελέχη της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι επίλυσης των προβλημάτων που ήδη έχουν προκύψει.
Ο Πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης ανέλαβε πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τους απεργούς τελωνειακούς προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους, ενώ οι χρήστες ήδη μετρούν – για άλλη μια φορά – τεράστιες απώλειες.
Τέλος να σημειωθεί ότι και πάλι τα πλοία αλλάζουν ήδη ρότα εν πλω και απομακρύνονται από ελληνικά λιμάνια.
Πηγή: Τα Νέα ,TheSeaNation
Αναδημοσίευση Σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων.
http://www.ektelonismos.com/
(Το τι έχουμε να τραβήξουμε μετά την λήξη της απεργίας δεν λέγετε , όλοι τα θέλουν εδώ και τώρα , τώρα το πώς θα γίνει αυτό ; θα το δούμε στην πράξη . Υπομονή συνάδελφοι θα περάσει και αυτό.) Παλαιότερες αναρτήσεις σχετικά με τους λόγους της απεργίας , εδώ , εδώ και λίγη ιστορία εδώ .

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΟΛΠ: Το παρασκήνιο των συζητήσεων με τους Κινέζους και η προσφορά «10-3»!

Προς συμφωνία οδεύουν ΟΛΠ και ΣΕΠ-Cosco. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ίσως τραβήξει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
«Αν ο ΟΛΠ ζητάει 10 πράγματα και εμείς του δίνουμε 10-3 και εκείνοι επιμένουν, δεν ξέρω τι θα συμβεί» ήταν τα λόγια ανθρώπου της κινεζικής πλευράς σε μία χαλαρή κουβέντα: «Έχουμε καλή πρόθεση για να βρούμε τα κοινά πατήματα.»
Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες έχει βρεθεί η χρυσή τομή σε ορισμένα θέματα ενώ σε άλλα όχι ακόμη.
Το σκεπτικό των Κινέζων πάντως είναι ότι «θέλουμε να δουλεύει καλά το λιμάνι του Πειραιά, άρα και ο ΟΛΠ. Αν έχει πρόβλημα ο διπλανός μας τότε θα έχουμε και εμείς αφού θα επηρεάζει τη γενικότερη εικόνα του λιμανιού».
Τα 3 συμφωνητικά
Η θέση του Γιώργου Ανωμερίτη, όπως την έχει εκφράσει ο ίδιος είναι: "Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Cosco. Θα υπάρξουν τρία ιδιωτικά συμφωνητικά με τα οποία θα ρυθμίζονται βασικά θέματα όπως είναι η συγκατοίκηση μεταξύ των δύο εταιρειών, δηλαδή η λειτουργία της προβλήτας ΙΙ που έχει παραχωρηθεί στην Cosco, με προσωπικό της ΟΛΠ ΑΕ για τους πρώτους μήνες. Επίσης, θα ξεκαθαρίσουν θέματα συνεργασίας από την 1η Ιουνίου και μετά, με την Cosco, όταν θα λήξει και η συγκατοίκηση, αλλά και εμπορικές συμφωνίες με τους Κινέζους."
Τα τρία συμφωνητικά αφορούν:
-
Το συμβόλαιο που θέλει ο ΟΛΠ από την Cosco για την προβλήτα Ι για την επόμενη τετραετία, ώσπου δηλαδή να τελειώσουν τα έργα εκσυγχρονισμού του προβλήτα ΙΙ που διαχειρίζεται η Cosco.
Η συμφωνία αυτή αφενός εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της προβλήτας Ι του ΟΛΠ και αφετέρου συμφέρει και την Cosco εφόσον βέβαια εξασφαλίσει φορτία και από άλλες εταιρείες για την προβλήτα ΙΙ.
- Την υπεργολαβία του ΟΛΠ σε ένα κομμάτι της προβλήτας ΙΙ. Αυτό σημαίνει ότι ένας αριθμός εργαζομένων του ΟΛΠ θα εργαστεί στις φορτοεκφορτώσεις στην προβλήτα ΙΙ για λογαριασμό της Cosco.
Αρχικά συμφέρει και την Cosco η οποία δεν θα χρειαστεί να προσλάβει άμεσα εργαζόμενους. Το θέμα βέβαια είναι εάν θα δεχτούν οι Κινέζοι να πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων στον ΟΛΠ, οι οποίοι θεωρούνται υψηλοί.
- Το overflow φορτίο. Πρόκειται για το φορτίο που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει άμεσα η μια από τις δύο εταιρείες και το παραχωρεί στην άλλη. Πρόκειται για παγκόσμια πρακτική στο κλάδο των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων. Στην περίπτωσή μας θα απαιτηθεί συνεργασία των δύο εταιρειών και στους αποθηκευτικούς χώρους.
- Παράταση της παραμονής μερίδας των εργαζομένων του ΟΛΠ στην προβλήτα ΙΙ, μέχρι να είναι επιχειρησιακά απόλυτα έτοιμη η προβλήτα Ι που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ.

Στήν Καθημερινή της Κυριακής Διαβάζουμε !!!
Δύο αγκάθια για την έλευση του Mr Cosco

Αβέβαιη παραμένει η επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιανφού, παρά τη θετική εικόνα που εμφανίζει κατά τους πρώτους μήνες η συγκατοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) με τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιώς (ΣΕΠ), τη θυγατρική δηλαδή της κινεζικής εταιρείας. Η ανάληψη της λειτουργίας του προβλήτα ΙΙ από τη ΣΕΠ, με προσωπικό που θα επιλέξει η ίδια η εταιρεία, και οι ευρωπαϊκές κατηγορίες περί παραχώρησης φορολογικών ελαφρύνσεων στην Cosco που αντιβαίνουν τους κοινοτικούς κανονισμούς, είναι τα δύο «αγκάθια».
Πηγές:MariNews , Καθημερινή
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Τέλη του 2010 θα μπει το πρώτο τρένο μέσα στο λιμάνι

Εως τα τέλη του 2010 αναμένεται να μπει και το τρένο στην περιοχή του Ικονίου, ενισχύοντας όλες τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού λιμένος.
Η παρουσία τρένου στο εμπορικό λιμάνι, μέσω του οποίου θα καταστεί δυνατή η μεταφορά μεγάλου αριθμού εμπορευματοκιβωτίων προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του λιμένος με παράλληλη αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου που βρίσκεται γύρω από το εμπορικό λιμάνι.
Η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα φθάνει μέχρι το ΣΕΜΠΟ αποτελεί και ένα από τα θέματα συζήτησης του ΟΛΠ με την Cosco, καθώς η κινεζική πλευρά θεωρεί ότι το τρένο αποτελεί φθηνότερο, ταχύτερο και περισσότερο οικολογικό μέσο για τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων προς τον τελικό τους προορισμό. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η κινεζική πλευρά στις συζητήσεις με τον ΟΛΠ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και η ίδια στο κόστος κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς.
Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια οι αρμόδιοι του ΟΛΠ συζητούν για την κατασκευή γραμμής που θα συνδέει το εμπορικό λιμάνι με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αλλά δυστυχώς λόγω διαφόρων «καθυστερήσεων» και αντικρουόμενων συμφερόντων δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Πηγή:Καθημερινή
Αναδημοσίευση:Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων , Http://www.ektelonismos.com

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Σε νέα απεργία οι Τελωνειακοί

Κλειστά θα παραμείνουν τα Τελωνεία και οι εφορίες μετά την Καθαρή Δευτέρα , δηλαδή 16-17 και 18 του μηνός Φεβρουαρίου.
Οι Τελωνειακοί ως γνωστόν αντιτίθεται στην μείωση των αποδοχών τους .
Καλούν δε τον Υπουργό να ενημερωθεί σωστά για το έργο τους , το είδος εργασίας τους , τις συνθήκες δουλειάς τους , τι προσφέρουν στην Ελληνική Οικονομία , αλλά και από που προέρχονται οι αποδοχές τους ? Καί να επανεξετάσει την άδικη απόφαση του.
Και καταλήγουν με την προτροπή "Να πληρώσουν όλοι όσοι έφταιξαν τόσα χρόνια".
Παλαιότερες αναρτήσεις σχετικά με τους λόγους της απεργίας , εδώ , εδώ και λίγη ιστορία εδώ .
Ανάρτηση : Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/
Σχόλιο: Ο θεός να βάλει το χέρι του , μόνο εκείνος ξέρει τι θα γίνει την επόμενη Παρασκευή 19-02-10

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Mr. Cosco: Για χάρη του Πειραιά ξεχνάω την Ευρώπη

Οταν έδεσε στο πλάι του ΟΛΠ το «Splendida» -ένα από τα πολυτελέστερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου που κουβαλάει στα σπλάχνα του 4.000 επιβάτες, με μήκος ίσαμε τον πύργο του Αϊφελ και ύψος 28 ορόφων ουρανοξύστη- οι εργαζόμενοι του λιμανιού έχασαν τον ουρανό από τα μάτια τους.

«Αφετε τους επενδυτές ελθείν προς εμέ», λέει το μεγάλο αφεντικό της Cosco Γουέι Τζιαν Φου παγκοσμίως γνωστός ως «κάπτεν Γουέι». Ερχεται στην Αθήνα με προτάσεις για μεγάλες επενδύσεις και όχι με... κινέζικα φαναράκια!


Εις μάτην οι μαγαζάτορες του Πειραιά περίμεναν να κάνουν πάρτι εκείνη την ημέρα. Κάποιοι λίγοι από τους ενοίκους του θαλάσσιου μεγαθήριου πετάχτηκαν να δουν την Ακρόπολη ψωνίζοντας τσολιαδάκια, οι υπόλοιποι έριξαν μια ματιά από τα παράθυρα στην άχρωμη πόλη και γευμάτισαν στα πολυτελή ρεστοράν του πλοίου, ενώ το ίδιο βράδυ το πλωτό παλάτι σήκωσε άγκυρες και τράβηξε για το Αιγαίο.
Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα στον Πειραιά. Πολυτελή κρουαζιερόπλοια με πλούσιους (κατά τεκμήριο) επιβάτες ρίχνουν κάβο, κάθονται λίγες ώρες και... δρόμο.
Ο «μπαμπούλας» του καμποτάζ -πρόκειται για το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε πριν από χρόνια για να προστατεύσει τα συμφέροντα της ελληνόκτητης ναυτιλίας και των εγχώριων πληρωμάτων απέναντι στους πολυεθνικούς κολοσσούς της κρουαζιέρας- κρατάει μακριά από το λιμάνι την πλέον προσοδοφόρα τουριστική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να στερείται όπως υπολογίζεται πάνω από 500 εκατ. ευρώ ετησίως από τον κλάδο της κρουαζιέρας.
Κι όμως, παρά το γεγονός ότι ο Πειραιάς στερείται του προνομίου να εξελιχθεί σε μοναδικό και περίοπτο κέντρο κρουαζιέρας εξαιτίας του καμποτάζ -αφού δεν επιτρέπεται να γίνει αφετηρία και τερματισμός θαλάσσιων εκδρομών με κρουαζιερόπλοια, σε αντίθεση με άλλα λιμάνια της Τουρκίας, της Κροατίας κ.ο.κ.-, η Ελλάδα έχει αναδειχτεί στον δεύτερο πιο αγαπημένο προορισμό κρουαζιέρας μετά την Ιταλία!
Μέσα στο 2008 εκτιμάται ότι προσέγγισαν τα ελληνικά λιμάνια πάνω από 4,3 εκατ. επισκέπτες. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πόσα θα ήταν τα οφέλη για την πόλη του Πειραιά, αν όλοι αυτοί οι επισκέπτες -που σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες ξοδεύει ο καθένας τους πάνω από 100 ευρώ σε κάθε του αποβίβαση σε μεγάλο λιμάνι- μπορούσαν να ανακαλύψουν τα στέκια του Πειραιά και να απολαύσουν δίχως άγχος την κουλτούρα και τον πολιτισμό του επίνειου της Αθήνας και τη ζωή της πρωτεύουσας...
Κάτι, όμως, δείχνει να αλλάζει στα σοβαρά στη συναλλαγματική πηγή της κρουαζιέρας και στις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης, καθώς οι φορείς του τουρισμού αλλά και η οικονομία το απαιτούν.
«Κάβο» στα κρουαζιερόπλοια
Τ
όσο η υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη όσο και ο επικεφαλής του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης έχουν βάλει τις μηχανές να δουλεύουν στο φουλ ώστε να πιάσουν επιτέλους «κάβο» στον Πειραιά τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια για να τονωθεί ο πάσχων τουρισμός της Αθήνας και η οικονομία στο σύνολό της.
Η υπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι θα κινηθεί δυναμικά στο θέμα της κρουαζιέρας, έχοντας πυκνώσει τις διερευνητικές επαφές με τα εφοπλιστικά λόμπι, ενώ ο κ. Ανωμερίτης κινείται μεθοδικά προετοιμάζοντας μια επενδυτική και αναπτυξιακή «έκρηξη» στο λιμάνι του Πειραιά, στην υλοποίηση της οποίας θέλει να έχει συμμάχους τόσο τους εργαζόμενους ναυτικούς όσο και τους άλλους φορείς της πόλης.
Από το ίδιο κατάστρωμα του «Splendida» στα μέσα Ιανουαρίου η κ. Κατσέλη διεμήνυσε τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει τον Πειραιά πόλο κρουαζιέρας.
Ηδη στο γραφείο τού κ. Ανωμερίτη έχουν στοιβαχτεί φάκελοι του Δήμου Πειραιά με συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις για την πόλη (εμπορικά κέντρα, μουσεία, εστίες αναψυχής και πολιτισμού) ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ έχει δρομολογήσει σχέδια για τη δημιουργία ενός «μονορέιλ» -δηλαδή ενός εναέριου τρένου- που θα ενώνει απ' άκρη σ' άκρη το λιμάνι, εξυπηρετώντας πλήθος επιβατών και τουριστών.
-«Πρόκειται για μια εξαιρετικά φθηνή και καθ' όλα εφικτή λύση», λέει ο κ. Ανωμερίτης ενώ έντονο ενδιαφέρον για την υλοποίησή της έχουν δείξει ήδη αμερικανικοί και άλλοι όμιλοι!
Την επενδυτική προσοχή τους στρέφουν προς το λιμάνι και πολλοί εφοπλιστές που διαθέτουν τεράστια ρευστότητα και ψάχνουν με το φανάρι σοβαρές προτάσεις, ενώ οι Κινέζοι δεν δείχνουν να ικανοποιούνται μόνο με την προβλήτα της COSCO.
Ο ίδιος ο «κάπτεν Γουέι» -ο Γουέι Τζιαν Φου, το μεγάλο αφεντικό της COSCO και τρίτος στην κινεζική ιεραρχία- που αναμένεται σε λίγες ημέρες στην Αθήνα για υψηλές επαφές με κυβέρνηση και επιχειρηματίες φέρεται να έχει δηλώσει «δώστε μου το λιμάνι του Πειραιά για να κάνω επενδύσεις και να αναπτύξω την κρουαζιέρα και εγκαταλείπω όλα τα λιμάνια της Ευρώπης»!...*
Πηγή:Ελευθεροτυπία
Αναδημοσίευση σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοι. http://www.ektelonismos.com/

Όλοι σε… αναμμένα κάρβουνα!!

Αναστάτωση στα τελωνεία Κακαβιάς και Μέρτζανης και σφοδρή κόντρα τελωνειακών με τους «ράμπο» στους οποίους καταλογίζουν «ελλιπή γνώση» για τη διακίνηση των εμπορευμάτων

Το «μεγάλο φαγοπότι» στα τελωνεία της Κακαβιάς και της Μέρτζανης κυριάρχησε χθες στην τοπική επικαιρότητα και παράλληλα προκάλεσε αναστάτωση σε όλους τους εργαζομένους.
Το θέμα προσέλαβε πανελλαδικές διαστάσεις από το βράδυ της Πέμπτης, καθώς η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) διαβίβασε τη δικογραφία στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. Ωστόσο, λόγω της μη γνωστοποίησης των ονομάτων, στα Γιάννενα κυκλοφορούσαν αρκετές φήμες σχετικά με τα ονόματα όσων φέρονται να συμμετείχαν στο κύκλωμα των παράνομων διελεύσεων των φορτηγών αυτοκινήτων προς την Αλβανία. Η τοπική διοίκηση της Ένωσης Τελωνειακών διαβεβαίωνε πως «κανένας συνάδελφος δεν έχει κληθεί μέχρι τώρα από τον εισαγγελέα στον οποίο διαβιβάστηκε η δικογραφία». Να σημειωθεί, πάντως, ότι ορισμένοι υπάλληλοι –κατά πάσα πιθανότητα οι εμπλεκόμενοι- είχαν κληθεί από τους «ράμπο» να δώσουν διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια των ερευνών που προηγήθηκαν του πορίσματος στα ακριτικά τελωνεία.
Την ίδια ώρα, πάντως, στα τελωνεία της Μέτζανης και της Κακαβιάς –παρότι και χθες συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η απεργία- το κλίμα ήταν βαρύ για όλους τους υπαλλήλους που εργάζονταν ως προσωπικό ασφαλείας. Σε τοπικό επίπεδο κυριάρχησε η ονοματολογία, δίνοντας ευρείες κοινωνικές διαστάσεις στο μείζον ζήτημα που ανέκυψε από την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για τη δράση των κυκλωμάτων στους χώρους του τελωνείου.
Συζητιόταν συχνά
Η συνδικαλιστική ηγεσία των τελωνειακών επιχείρησε χθες να αμβλύνει τις εντυπώσεις, από τη στιγμή που, όπως λέει, «δεν υπάρχουν στοιχεία για τις κατηγορίες» εναντίον των υπαλλήλων. Συνολικά 10 τελωνειακοί υπάλληλοι που εργάζονται στα τελωνεία Κακαβιάς, Μέρτζανης και Ιωαννίνων εμπλέκονται στο κύκλωμα που δρούσε εδώ και τέσσερα χρόνια και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σειρά σοβαρών αδικημάτων. Το πόρισμα των «ράμπο» καταλογίζει ευθύνες σε 10 υπαλλήλους, υποστηρίζοντας πως συμμετείχαν σε παράνομες διελεύσεις φορτηγών, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί οικονομικά το κράτος (Δημόσιο) και οι ίδιοι να προσπορίζονται σημαντικά χρηματικά ποσά. Για το λόγο αυτό μάλιστα αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση ότι απαγορεύθηκε και στους 10 υπαλλήλους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία η έξοδος από τη χώρα.
Οι ίδιοι οι τελωνειακοί επισήμαιναν πως η κατάσταση αυτή έχει εγκλωβίσει το σύνολο του κλάδου. «Η αλήθεια είναι πως όλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», ανέφερε στον «Η.Α.» εργαζόμενος σε παραμεθόριο τελωνείο, υπενθυμίζοντας, πάντως, πως τους τελευταίους μήνες το θέμα συζητιόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα στους χώρους των τελωνείων. Πάντως, από τη Δευτέρα που τα τελωνεία θα λειτουργήσουν κανονικά –εκτός απροόπτου- θα καταδειχθεί ακόμη καλύτερα το κλίμα που θα επικρατήσει μετά την αποκάλυψη για τις χιλιάδες παράνομες διελεύσεις φορτηγών από τους σταθμούς της Κακαβιάς και της Μέρτζανης.
«Χωρίς λόγο»
Από την πλευρά τους, όμως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των τελωνειακών καταφέρονται ευθέως εναντίον της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι το πόρισμα «βασίζεται σε έλλειμμα γνώσης». Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηπείρου, Πέτρος Λυκίδης, δήλωσε στον «Η.Α.» πως «είναι ανεπίτρεπτες καταστάσεις να λοιδορούνται και να κατηγορούνται συνάδελφοι χωρίς λόγο», αμφισβητώντας ευθέως το πόρισμα των «ράμπο» της αστυνομίας. «Εάν συνεχίσουν και πάνε σε τελωνεία θα πρέπει να συλλάβουν όλους τους τελωνειακούς, αφού οι καταγραφές των αυτοκινήτων γίνονται με τον ίδιο τρόπο, γιατί αυτός είναι ο κατά νόμο προβλεπόμενος», τόνισε.
Ερωτηθείς για τον μεγάλο αριθμό των παράνομων διελεύσεων από το τελωνείο Μέρτζανης, βάσει του πορίσματος της αστυνομίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών ανέφερε πως «δεν καταγράφονται μόνο τα ‘κενά’ φορτηγά, αλλά όλα τα οχήματα». Τέλος, σημείωσε πως τα τελωνεία που βρίσκονται στη μεθόριο δεν καταβάλλονται δασμοί και φόροι, αλλά κάτι τέτοιο γίνεται στα κεντρικά τελωνεία και δεσμεύτηκε να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα από την ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγή:Εφημερίδα Ηπειρώτικος Αγών του Σωτήρη Αργύρη
Μερική Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής , http://www.ektelonismos.com/ ( Σχόλιο : Διαβάστε με προσοχή την παράγραφο "Χωρίς Λόγο" , Ίσως ή όλη κατάσταση αποδειχθεί φιάσκο , διότι σε έναν σχετικό με τον χώρο όπως ένας εκτελωνιστής του φαίνετε πολύ περίεργο να περνάνε όλα τα αυτοκίνητα έτσι . Παιδιά (Rambo )κάτι λάθος κάνετε ίσως . Επίσης κανένα φορτίο , εμπόρευμα δεν πληρώνει δασμούς στα μεθοριακά τελωνεία , όλοι οι δασμοί και οι φόροι πληρώνονται στα τελωνεία προορισμού του φορτίου , εκτός αν κάνανε διέλευση χωρίς να εκδίδουν MRN (αποστολή ηλεκτρονικου σήματος στο τελωνείο προορισμού). Χρειάζονται διευκρινήσεις και λεπτομέρειες.)

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Greek officials strike over cuts !!

Customs officials and tax inspectors in Greece are holding a two-day strike to protest against government austerity measures, including wage cuts.
The strike is disrupting Greece's import market, with lines of trucks being held at the country's borders.
The austerity measures have been introduced to try and tackle Greece's huge budget deficit and national debt.
The EU approved the plan on Wednesday, but insisted on inspecting Greece's notoriously unreliable accounts.
Part of the government's plan relies on tax collectors recovering billions of euros lost to tax evasion.
The BBC's Malcolm Brabant in Athens says the tax inspectors are the most feared people in Greece, with the power to descend on any business without warning and go through the books.
They have a vital role in Greece's economic recovery, which is contingent on clawing back as much tax as possible, adds our correspondent.

Πηγή:BBC News
Αναδημοσίευση Σχόλιο : Alexander Kourtesis Custom Broker http://www.ektelonismos.com/
(Γίναμε πρώτη είδηση και στο BBC Όχι οτι δεν το αξίζαμε σαν χώρα σαν Έθνος , αλλά πως να το κάνουμε βρε αδελφέ άλλο να το βλέπεις να φιγουράρει σαν πρώτη είδηση στο BBC και άλλο στο "Πρώτο θέμα" )

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Χρυσοδάκτυλοι τελωνειακοί ξετίναζαν το Δημόσιο

Διπλά βιβλία εξόδου από την Ελλάδα φορτηγών με εμπορεύματα τηρούσαν υπάλληλοι των Τελωνείων Κακαβιάς, Μέρτζανης και του κεντρικού Τελωνείου Ιωαννίνων.
Επέτρεπαν να περνάνε φορτηγά με εμπορεύματα προς την Αλβανία και αντί να μεταφέρουν τα χρήματα που προβλέπει ο νόμος στο Δημόσιο, τα μετέφεραν στις τσέπες τους.
Μάλιστα, είχαν συστήσει και κοινό ταμείο, μέσα στο οποίο έβαζαν μέσα όσα χρήματα έβγαζαν κάθε ημέρα από την παράνομη δραστηριότητά τους και στο τέλος τα μοιράζονταν ισόποσα. Η υπόθεση όμως αποκαλύφθηκε από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, οι αστυνομικοί της οποία σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος δέκα τελωνειακών και την έστειλαν στον εισαγγελέα.
Από αυτούς οι 5 υπηρετούσαν στο Τελωνείο Κακαβιάς, οι 4 στο Τελωνείου Μέρτζανης και 1 στο Κεντρικό Τελωνείο Ιωαννίνων.
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται έπειτα από καταγγελίες ότι υπάλληλοι τελωνείων σταθμών με την Αλβανία επέτρεπαν, έναντι χρημάτων, την έξοδο από τη Χώρα φορτηγών που μετέφεραν διάφορα προϊόντα, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.
Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι δεν καταχωρούσαν συγκεκριμένες διελεύσεις φορτηγών στα προβλεπόμενα επίσημα βιβλία και, βέβαια, από τους οδηγούς έπαιρναν κάθε φορά χρήματα, το ποσό των οποίων κυμαινόταν ανάλογα με το είδος και την αξία του φορτίου.
Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν και διάφορες μεθόδους για να μην γίνουν αντιληπτοί, καθώς, όπως διεπιστώθη, σε άτυπα βιβλία εισόδου , εξόδου που χρησιμοποιούσαν, κατέγραφαν τις σχετικές διελεύσεις με την ένδειξη κενό ή βάζοντας παύλα ή χωρίς να καταχωρούν οποιαδήποτε επισήμανση στη σχετική στήλη.
Από τη σχετική έρευνα προέκυψε ότι από την 27η Σεπτεμβρίου του 2008 έως τις 13 Ιανουαρίου του 2010 είχαν πραγματοποιήσει 11.814 παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Μέρτζανης. Επίσης, από τις 2 Ιανουαρίου του 2006 έως τις 13 Ιανουαρίου του 2010 είχαν πραγματοποιήσει 4.780 παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Κακαβιάς.
Η έρευνα πάντως έχει συνεχίζεται και, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, θα επεκταθεί και στα προηγούμενα χρόνια.
Σε βάρος των κατηγορουμένων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για : Απιστία σχετική με την υπηρεσία (από κοινού και κατ΄εξακολούθηση) από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατάχρηση εξουσίας από κοινού και κατ΄εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄εξακολούθηση
Ακόμη τους επεβλήθη και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα.
Πηγή:Εθνος
Αναδημοσίευση Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/ ( Τώρα ήταν ανάγκη ρε παιδιά να σκάση αυτή η υπόθεση ? Τώρα που τα Blogg αλλά και καλοθελητές διάφοροι ρίχνουν την χολή τους , τέλος πάντων δεν είναι όλοι ίδιοι)

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Κλειστά αυριο τα τελωνεία της χώρας !

Κλειστά από αύριο το Πρωί τα τελωνεία όλης της χώρας.
σύμφωνα με την 48ωρη απεργία στην οποία κατεβαίνουν τελωνειακοί και εφοριακοί .
Οι λόγοι που κατεβαίνουν σε απεργία περιγράφονται στην προυγούμενη ανάρτηση , αλλά και πιο κάτω.......
>Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων που οδηγεί σε μείωση αποδοχών κατά 150 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα.
>Περικοπή από 20% - 40% των ΔΕΤΕ που σημαίνει μείωση αποδοχών κατά 400 ευρώ το μήνα.
>Πλήρης κατάργηση των εξόδων κίνησης, που σημαίνει μείωση αποδοχών 200 ευρώ τον μήνα.)
(Τώρα εδώ που τα λέμε κόβετε το 1/4 των μηνιαίων αποδοχών τους δεν είναι και λίγα , αν φανταστεί κανείς ότι το ΔΕΤΕ έχει "Ιστορία" από το 1917 !! που το καθιέρωσε ο ΕΛ. Βενιζέλος , Διάβασε εδώ το Story έχει μεγάλο ενδιαφέρον.)
Έτσι από αύριο 04/02/2010
τα τελωνεία της χώρας λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας, για εισαγωγή και εξαγωγή ευπαθών, ζωτικής ή εθνικής σημασίας, προϊόντων(φάρμακα , στρατιωτικά εφόδια). Δεν θα εισάγεται και δεν θα εξάγεται τίποτα, όπως φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα, νωπά φρούτα και γάλατα, παγωτά, γιαούρτια, λουλούδια κ.λπ., δεν θα διεξάγονται φορτώσεις - εκφορτώσεις εμπορευμάτων, δεν θα διενεργούνται αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων, δεν θα πραγματοποιούνται εφοδιασμοί πλοίων και αεροσκαφών με τροφοεφόδια και δεν θα γίνεται έλεγχος στις αποσκευές επιβατών.
Ανάρτηση Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής : http://www.ektelonismos.com/

ΟΛΠ-Cosco: Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή τριών συμφωνιών μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ, Γιώργο Ανωμερίτη μέσα στον Φεβρουάριο θα υπογραφούν τρία ιδιωτικά συμφωνητικά που θα ρυθμίζουν όλα τα θέματα:

"Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Cosco. Θα υπάρξουν τρία ιδιωτικά συμφωνητικά με τα οποία θα ρυθμίζονται βασικά θέματα όπως είναι η συγκατοίκηση μεταξύ των δύο εταιρειών, δηλαδή η λειτουργία της προβλήτας ΙΙ που έχει παραχωρηθεί στην Cosco, με προσωπικό της ΟΛΠ ΑΕ για τους πρώτους μήνες" και προσέθεσε:
"Επίσης, θα ξεκαθαρίσουν θέματα συνεργασίας από την 1η Ιουνίου και μετά, με την Cosco, όταν θα λήξει και η συγκατοίκηση, αλλά και εμπορικές συμφωνίες με τους Κινέζους".
Mόλις "πέσουν" οι υπογραφές θα έρθει και ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού κάπτεν Γουέϊ στην Αθήνα επισφραγίζοντας την ελληνοκινεζική συνεργασία σε βάθος χρόνου.
Ο Κινέζος επικεφαλής του μεταφορικού αυτού κολοσσού έχει αφήσει ανοικτό για το μέλλον το ενδεχόμενο η Cosco να κάνει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα σε *logistics και *οδικές μεταφορές.
Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει τους εμπορικούς δρόμους και μέσω Βαλκανίων.
Επίσης, μελετούν και την προοπτική συμμετοχής τους σε επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και ειδικότερα γύρω από το λιμάνι. Οι κινέζοι για την εξαγωγή των προϊόντων τους έχουν δημιουργήσει σταδιακά τεράστιους στόλους με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Οι δύο μεγάλες κρατικές ναυτιλιακές εταιρείες, αυτές της Cosco και της China Shipping βρίσκονται σήμερα στις πρώτη εξάδα με τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί από τους Κινέζους να απαλειφθεί από τη σύμβαση παραχώρησης η απεμπόληση του δικαιώματος του Οργανισμού να αναπτύσσει νέους εμπορευματικούς σταθμούς. Με την απάλειψη του όρου αυτού ο ΟΛΠ θα απελευθερωθεί επιχειρηματικά από αυτή τη δέσμευση που του αποστερεί την προοπτική ανάπτυξης.
Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος όρος αποτέλεσε κομβικό σημείο για τους Κινέζους και κατά την πρώτη διαπραγμάτευση της σύμβασης.
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να έχει το δικαίωμα να μπει ως μέτοχος στη θυγατρική της Cosco, τη ΣΕΠ που λειτουργεί στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στη λήψη στρατηγικής σημασίας αποφάσεων. Μέχρι σήμερα οι Κινέζοι το μόνο που έχουν δεχθεί είναι να συμμετέχει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας - Ναυτιλίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΠ, ο οποίος θα έχει απευθείας γνώση των κινήσεων των Κινέζων. Όμως η ψήφος του δεν θα παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων.
Πηγή:AxiaPlus (του Μηνά Τσαμόπουλου )
Αναδημοσίευση , Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com (*Πολύ φοβάμαι ότι η Cosco ή τέλος πάντων Οι Κινέζοι , θα μπουν στα χωράφια πολλών )