Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

48ωρη απεργία κήρυξαν εφοριακοί και τελωνειακοί

Από τα μπλόκα των αγροτών στα... μπλόκα τελωνειακών, εφοριακών θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες αντιμέτωπη η χώρα.
Το χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων στο Δημόσιο ανοίγουν εφοριακοί και τελωνειακοί, οι οποίοι κήρυξαν 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Φεβρουαρίου αντιδρώντας στην πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει τα επιδόματά τους.
«Συμφωνούμε με τη μείωση των αποδοχών μέχρι και 8%, πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε μειώσεις της τάξης του 25%», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ - ΔΟΥ) Γ. Γρίβας, ο οποίος επισήμανε ότι οι εφοριακοί εκτός από την 48ωρη απεργία της επόμενης εβδομάδας προχωρούν και σε δύο 24ωρες στις 10 και 17 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τη διεξαγωγή του γενικού συμβουλίου στις 2 Φεβρουαρίου.
Όπως είπε ο κ. Γρίβας στην περίπτωση που υιοθετηθούν όσα λέγονται, οι μισθολογικές απώλειες θα αγγίξουν κατά μέσο όρο τα 750 ευρώ το μήνα, καθώς απειλούνται από:
Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων που οδηγεί σε μείωση αποδοχών κατά 150 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα.
Περικοπή από 20% - 40% των ΔΙΒΕΕΤ, και ΔΕΤΕ που σημαίνει μείωση αποδοχών κατά 400 ευρώ το μήνα.
Πλήρης κατάργηση των εξόδων κίνησης, που σημαίνει μείωση αποδοχών 200 ευρώ τον μήνα.
Πηγή:Ημερησία
Αναδημοσίευση σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί: http://portscustoms.wordpress.com/ (Επάνω που είπαμε δόξα το θεώ γλυτώσαμε από τις απεργίες του ΟΛΠ , μας προέκυψαν και οι Τελώνες , άντε να πάει μπροστά αυτό το κράτος Όλοι την πάρτι τους κοιτάζουν , το πάρτι όμως που έχει στηθεί από καταβολές του Ελληνικού κράτους δεν το βλέπει κανείς ή μάλλον δεν θέλει να το δει)

ΟΛΠ: Προβλήτα Ι και μικρές προβλήτες με κοινοτική χρηματοδότηση

Με Απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων εντάχθηκαν στο Μέτρο 7.1 (Λιμάνια) του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Οδικοί Άξονες, Λιμάνια και Αστική Ανάπτυξη” με τελικό δικαιούχο τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ)
(α) Το έργο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Ελευθέριος Βενιζέλος στο Ν. Ικόνιο – Κατασκευή Προβλήτας Ι, συνολικού συγχρηματοδοτούμενου προϋπολογισμού 24.592.590 Ευρώ με κοινοτική συμμετοχή 18.444.443 Ευρώ.
(β) Το έργο κατασκευή μικρών προβλητών στην περιοχή dock 1 του Κεντρικού Λιμένα, συνολικού συγχρηματοδοτούμενου προϋπολογισμού 2.467.800 Ευρώ με κοινοτική συμμετοχή 1.850.850 Ευρώ
Οι σχετικές Αποφάσεις του ΥΠΟΙΑΝ είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΟΛΠ
www.olp.gr/GR_PDF/Deltia_Typou/2010/1.pdf
www.olp.gr/GR_PDF/Deltia_Typou/2010/2.pdf
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση ,Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής, http://custom-brokers.blogspot.com/ (Όλα στο φώς τά πάντα στο διαδύκτυο )

Κινεζικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Βόλου

Στο επίκεντρο του Κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο νομός Μαγνησίας περιοχές του οποίου επισκέφθηκε Κινεζική αντιπροσωπεία επενδυτών. Στη συζήτηση που επακολούθησε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον τον νομάρχη Μαγνησίας, Απόστολο Παπατόλια το Κινεζικό ενδιαφέρον εστίασε σε ζητήματα που αφορούν λειτουργίες του λιμένα του Βόλου, την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και για επενδύσεις στο Χιονοδρομικό Κέντρο, τη Βιομηχανική Περιοχή και το νέο αεροδρόμιο της Μαγνησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία σύντομα η Νομαρχία θα είναι σε θέση να υποδείξει συγκεκριμένους τομείς όπου μπορούν να γίνουν ξενοδοχειακές επενδύσεις ενώ σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο και το επιχειρησιακό σχέδιο για τις επενδύσεις στο Χιονοδρομικό Κέντρο και το λιμάνι. Αξίζει να υπενθυμίσει ότι το λιμάνι του Βόλου έχει κατά καιρούς βρεθεί στο προσκήνιο της διεθνούς προσοχής είτε λόγω των αλλεπάλληλων προσπαθειών των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων να δρομολογήσουν την ενεργοποίηση της σύνδεσης του λιμένα με λιμένες της Συρίας, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν και επιδεικνύουν εταιρίες που διαχειρίζονται στόλους κρουαζιερόπλοιων αλλά και ακτοπλοϊκών εταιριών για συνδέσεις είτε με τις Σποράδες είτε με νησιωτικά συγκροτήματα του ανατολικού Αιγαίου.
Πηγή:TheSeaNation
Αναδημοσίευση ,Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης ,Εκτελωνιστής , http://www.ektelonismos.com/ (Η επέλαση των Κινέζων , η κίτρινη φυλή θα μας πνίξει , χώνουν την μύτη τους παντού ακόμα και στο σκι , ελπίζω για το καλό μας )

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Μπλόκο σε λαθραία τσιγάρα

Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων προερχόμενη από το Ντουμπάι «μπλόκαρε» η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.
Υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της ΥπΕΕ Αττικής σε συνεργασία με το Ε’ Τελωνείο Πειραιά προχώρησαν στην κατάσχεση φορτίου εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο περιείχε 512.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα, συσκευασμένα σε 1.028 χαρτοκιβώτια . Το περιεχόμενο είχε δηλωθεί ως «οικιακά είδη» και το εμπορευματοκιβώτιο αφίχθη στον χώρο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ από το Ντουμπάι.
Ο φορτωτής, στις 19 Ιανουαρίου, απέστειλε e-mail στη ναυτιλιακή εταιρεία που το μετέφερε στον Πειραιά, προκειμένου το εμπορευματοκιβώτιο να επιστρέψει και πάλι στο Ντουμπάι (προφανώς για να αποφύγει την κατάσχεση).
Πηγή:Έθνος
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://custom-brokers.blogspot.com/
(Μπράβο παιδιά και εις Ανώτερα)

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΟΛΠ: 80 εργαζόμενοι φεύγουν με εθελουσία

Στους περίπου 80 εργαζόμενους αναμένεται να περιοριστεί το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του ΟΛΠ το οποίο εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου. Η διοίκηση του οργανισμού είχε αρχικά θέσει στους στόχους της την αποχώρηση μέσω εθελουσίας περίπου 300 εργαζομένων αλλά φαίνεται ότι τα κίνητρα που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα δεν κρίθηκαν τελικά ικανοποιητικά. Ηδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από 42 εργαζόμενους, ενώ ως το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθούν άλλες 40 αιτήσεις.
Το κόστος
Υπολογίζεται ότι λόγω της μειωμένης συμμετοχής, τελικά το κόστος για τον ΟΛΠ θα ανέλθει περίπου στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ είχε προϋπολογισθεί δαπάνη της τάξεως των 69 εκατ. ευρώ. Επίσης ένας αριθμός περί τους 30 εργαζόμενους αναμένεται να αποχωρήσει οικειοθελώς καθώς ενώ είχαν ήδη συμπληρώσει τα όρια για τη συνταξιοδότησή τους παρέμεναν στις εργασίες τους. Το κόστος από την αποχώρηση αυτής της ομάδας του προσωπικού της εταιρείας, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 250.000 ευρώ. Κάθε ένας από τους 30 θα λάβει ένα εφάπαξ ποσό 5.000 ευρώ για δύο χρόνια.Πολύ μικρή ήταν η απήχηση και όσον αφορά τη δυνατότητα των μετατάξεων. Μέχρι τώρα έχουν αποχωρήσει από τον ΟΛΠ, πέντε εργαζόμενοι. Με βάση τα σημερινά δεδομένα προκύπτει ότι το προσωπικό του οργανισμού θα μειωθεί κατά περίπου 120 άτομα. Το πρόγραμμα περιορισμού των εργαζόμενων στον ΟΛΠ συνδυάστηκε με την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του στον όμιλο της Cosco.
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση:Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής. www.ektelonismos.com

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Σε ρυθμούς Κινέζικους

Οι Κινέζοι θα βάζουν σε τάξη το λιμάνι. Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν χρήστες των εγκαταστάσεων του εμπορικού λιμένα του ΟΛΠ που παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τις κινήσεις της εταιρείας που εκπροσωπεί την Cosco. Χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΔΝΕ τα σχόλια ήταν εγκωμιαστικά καθώς για πρώτη φορά όπως σχολίαζαν κύκλοι τους θα μπουν σε τάξη πράγματα εξαιτίας των οποίων στο παρελθόν το λιμάνι είχε πελαγοδρομήσει. Ωστόσο απέφευγαν να αποκαλύψουν ποιες είναι αυτές οι ρυθμίσεις που έχουν περιέλθει σε γνώση τους καθώς πολλές εκ των εταιρειών ήδη έχουν βολιδοσκοπηθεί από την εκπροσωπούσα της Cosco εταιρεία προκειμένου να ενταχθούν στο πελατειακό της δυναμικό. Στο μεταξύ το προσεχές δεκαήμερο εκτιμάται ότι θα έχουν λήξει και οι συζητήσεις μεταξύ ΣΕΠ-ΟΛΠ για τα λειτουργικής φύσεως θέματα που σχετίζονται με τον πρώτο και δεύτερο προβλήτα αλλά και την απασχόληση του δυναμικού σε αυτούς.
Πηγή:TheSeaNations
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής : http://www.ektelonismos.com

Βόμβα στο ΣΕΜΠΟ 13:28

Ανώνυμο τηλέφωνημα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητο του προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών ΣΕΜΠΟ Σπύρου Σταματιάδη, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα. Πυροτεχνουργοί ελέγχουν αυτή την ώρα το αυτοκίνητο του κ. Σματατιάδη ενώ αναμένονται νεότερα αργότερα.
UPD
Πριν από λίγο(14.00) πυροτεχνουργοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά εξουδετέρωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό με ελεγχόμενη έκρηξη. Το γεγονός σηματοδοτεί την έναρξη ανακριτικών ενεργειών και από τις Λιμενικές Αρχές αλλά και από τις Αρχές Ασφαλείας.
Πηγή:TheSeaNations (Πάντα στην πηγή των γεγονότων)
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης - Εκτελωνιστής http://ektelonismos.com/

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΟΙ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ e-ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ"

Με αισιοδοξία ετοιμάζεται να υποδεχθεί ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Πειραιώς-Αθηνών το ηλεκτρονικό τελωνείο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι εκτελωνιστές θα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις νέες διαδικασίες.
Σε αναμονή για την πλήρη έλευση του ηλεκτρονικού τελωνείου είναι, μεταξύ άλλων, και οι εκτελωνιστές, ως άμεσα εμπλεκόμενοι στις υπηρεσίες του και αντιμέτωποι με τις νέες συνθήκες. Εν όψει των επικείμενων αλλαγών μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς-Αθηνών (ΣΕΠΑ), κ. Κωνσταντίνο Στοΐλο, για να ακούσουμε την άποψή του σχετικά με τις εξελίξεις που φέρνει το ηλεκτρονικό τελωνείο τόσο στον τομέα των μεταφορών και της διακίνησης εμπορευμάτων όσο και στην ίδια τη φύση της δουλειάς τους. Το πέρασμα στην εποχή του ηλεκτρονικού τελωνείου είναι για τον κ. Στοΐλο μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Όπως επισημαίνει: “Στο πλαίσιο των εξελίξεων της παγκοσμιοποίησης και της αυτοματοποίησης των τελωνειακών διαδικασιών, είναι φυσικό να επηρεαστεί και το παγκόσμιο εμπόριο και να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό τελωνείο με σκοπό την ταχύτερη και καλύτερη διακίνηση των εμπορευμάτων”. Προσθέτει δε ότι “είναι μια εξέλιξη που αναπόφευκτα θα άγγιζε τις τελωνειακές υπηρεσίες όλου του κόσμου, και αυτό έγινε και με τα ελληνικά τελωνεία”. Η εξέλιξη αυτή έχει για τον κ. Στοΐλο θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ταχύτητα του εκτελωνισμού και τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς, όπως αναφέρει, “με την έλευση του ηλεκτρονικού τελωνείου θα υπάρξει ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων και θα εφαρμόζεται αποτελεσματικότερα η κοινοτική και εθνική τελωνειακή νομοθεσία”. Ερωτηθείς για το πώς θα ωφελήσει το ηλεκτρονικό τελωνείο στην αποτελεσματική λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο πρόεδρος του ΣΕΠΑ υπογραμμίζει ότι: “Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων στη διαδικασία εκτελωνισμού θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και, το σημαντικότερο, θα συμβάλει καθοριστικά στην ταχύτητα, την ασφάλεια και τη σωστή διακίνηση των εμπορευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο”.
Απαραίτητη η θεσμική παρουσία του εκτελωνιστή.
Προκειμένου, όμως, να λειτουργούν όλα σωστά, ζητούμενο είναι η εκπαίδευση, εφόσον ο τρόπος εργασίας των εκτελωνιστών θα διαφοροποιηθεί. Ο κ. Στοΐλος επισημαίνει σχετικά: “Η εκπαίδευση και κατάρτιση των εκτελωνιστών στα νέα δεδομένα βρίσκεται στο στάδιο της προσαρμογής, και από την πλευρά του ΣΕΠΑ και της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδας (ΟΕΤΕ) καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε ο σημερινός εκτελωνιστής να συμμετέχει στις εξελίξεις και να είναι αρωγός του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των τελωνείων. Με τη συνεχή εκμάθηση των νέων ηλεκτρονικών μεθόδων, η θεσμική παρουσία του εκτελωνιστή, ως κατεξοχήν αρμοδίου καθ’ ύλην εξειδικευμένου επαγγελματία, πάντοτε σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές και τον επιχειρηματικό κόσμο, θα καταστεί ακόμα πιο απαραίτητη στην τελωνειακή διαδικασία”. Σε αυτό συμβάλλει και ο σύλλογος, καθώς, όπως μας λέει ο κ. Στοΐλος, “μέσα από τις επαφές του ΣΕΠΑ με τις τελωνειακές αρχές και τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών έχει γίνει κατανοητό σε όλους ότι στη νέα τάξη πραγμάτων ο εκτελωνιστής θα είναι ακόμη πιο απαραίτητος και περισσότερο αναγκαίος στη διαδικασία εκτελωνισμού των εμπορευμάτων”.
Πηγή:supply-Chaine (ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΥΒΗ)
Αναδημοσίευση , Σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής . http://www.ektelonismos.com/

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Βούλιαξαν κέρδη και μεταφορτώσεις

«Στο ΣΕΜΠΟ τα έσοδα παρουσίασαν πτώση άνω του 50% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007, επηρεάζοντας καθοριστικά τις εξελίξεις του συνολικού κύκλου εργασιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΛΠ για τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης του έτους 2008.
Και εάν το εισαγωγικό - εξαγωγικό φορτίο, που θεωρείται ως ανελαστικό, θα επανέλθει στον Πειραιά, εκείνο που είναι δύσκολο να «κατακτηθεί» ξανά είναι το κερδοφόρο φορτίο μεταφόρτωσης, το οποίο μεταξύ του 2007 και 2008 κατέγραψε μείωση 93,5% .Οι αιτίες της πτώσης ξεκινούν από το 2005, οπότε ξεκίνησε σειρά κινητοποιήσεων από τους λιμενεργάτες λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που ξεκίνησε με μια «επίθεση» μείωσης των αποδοχών τους και εν συνεχεία την παραχώρηση αρχικά ολόκληρου του ΣΕΜΠΟ και στη συνέχεια την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ.
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση , Σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης -Εκτελωνισμοί . (Στην πιο πάνω φωτογραφία πλοίο της MSC στον πάλαι ποτέ προβλήτα ΙΙ που ανήκε στον ΟΛΠ . Η MSC , ήταν ο Αιμοδότης του ΟΛΠ για πολλά χρόνια και το λιμάνι του Πειραιά είχε αναδειχθεί από τα μεγαλύτερα και ανταγωνιστικότερα της μεσογείου ) http://www.ektelonismos.com/

Ο ΟΛΠ βγαίνει στο κυνήγι του "χαμένου κοντέινερ

Το «κυνήγι του χαμένου κοντέινερ» ξεκινάει, μέσα σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, η νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ ΑΕ).Tα τελευταία χρόνια, που ο τομέας των κοντέινερ γνώριζε παγκοσμίως μεγάλη ανάπτυξη, ο Πειραιάς εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ακολουθούσε αντίστροφη πορεία. Αποτέλεσμα ήταν να έχει υποστεί δραματική καθίζηση κυρίως στη μεταφόρτωση, με αντίστοιχες επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού. Η νέα διοίκηση του ΟΛΠ έχει θέσει ως στόχο την αντιστροφή αυτής της κατάστασης με την προσέγγιση κοντέινερ και στο πλαίσιο αυτό γίνονται συζητήσεις συνεργασίας με την Cosco που βρίσκονται σε τελικό στάδιο συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2003 το πρώτο λιμάνι της χώρας, με διακινούμενο φορτίο 1.605.135 TEUs (σ.σ.: μονάδα μέτρησης όγκου των κοντέινερ) κατείχε την 47η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και στις αρχές του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιοδικής έκδοσης του «Container Management», δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στη λίστα με τα 100 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου. Λέγεται, μάλιστα, ότι βρίσκεται κάτω και από την 110η θέση.
Φωτογραφία Κάτω : Οι γερανογέφυρες του Προβλήτα Ι είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση μόλις ολοκληρωθούν τα έργα.
Μονόδρομος
Η αντιστροφή αυτής της πορείας είναι πλέον μονόδρομος σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αφού το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται παγκοσμίως μείωση της διακίνησης κοντέινερ κατά 16%. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, για πρώτη φορά, στον κλάδο του κοντέινερ, που γνώριζε μια διαρκή άνθηση, φτάνοντας το 2008 να μεταφέρονται παγκοσμίως 500 εκατομμύρια ΤΕU, διπλάσιος όγκος από το 2000, με τεράστια κέρδη για ναυτιλιακές εταιρείες και διαχειριστές λιμένων.
Στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης η μείωση υπολογίζεται στο 38%, στο Αμβούργο 24%, στο ισπανικό Λας Πάλμας 21%, στο Ρότερνταμ 16% κ.ο.κ., με αποτέλεσμα σε πολλά λιμάνια να επανεξετάζονται προγραμματισμένες επενδύσεις.
Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Ανωμερίτης έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι θα γίνουν κινήσεις για να εξασφαλίσει ο Οργανισμός τη δική του εμπορική κίνηση, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ, της μεγαλύτερης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, στη ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρική της κινέζικης εταιρείας Cosco.
Ετσι, επιδιώκεται να ολοκληρωθούν τα έργα επέκτασης και εξοπλισμού της προβλήτας Ι και να ξεκινήσει να λειτουργεί από την 1η Ιουνίου του 2010.
«Χωρίς τη λειτουργία του έργου αυτού, ο ΟΛΠ αποστερείται της πιο κερδοφόρας αρμοδιότητάς του», έχει αναγνωρίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού.
Παράλληλα, στις διαβουλεύσεις μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για την επίτευξη νέων συνεργασιών, έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της εξυπηρέτησης φορτίων του ΟΛΠ στην προβλήτα ΙΙ, στο ένα τέταρτο του χώρου, που θεωρείται ότι μπορεί να είναι διαθέσιμο για αυτό τον σκοπό.
Ειδικά, για την προσέλκυση φορτίων ο Οργανισμός, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Ανωμερίτης, θα γίνουν διάφορες εμπορικές κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα θέμα που συζητείται είναι η διάθεση φορτίων από τη μητρική Cosco και στην προβλήτα Ι, ίσως σε μια τάξη μεγέθους 400.000 κινήσεων ετησίως, ενώ, εφόσον διασφαλιστεί η συνεργασία και στην προβλήτα ΙΙ, θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις από τον ΟΛΠ και προς άλλες εταιρείες, ίσως με πρώτη την ιταλοελβετική Mediter¬ranean Shipping (MSC), η οποία αποτελούσε με σύμβαση τον μεγαλύτερο πελάτη του Οργανισμού.
Ακόμα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο με την κινέζικη εταιρεία για θέματα της σύμβασης παραχώρησης και των φορολογικών προνομίων που ερευνώνται από την Κομισιόν, έχει τεθεί και η απάλειψη όρου που απαγορεύει στον ΟΛΠ να αναπτύξει τη δραστηριότητα των εμπορευματοκιβωτίων σε οποιοδήποτε άλλον χώρο εντός της Αττικής.
Η απάλειψη αυτού του πρωτοφανούς όρου θα δώσει νέες δυνατότητες στον Οργανισμό να αναπτύξει ξανά αυτή τη δραστηριότητα, η οποία φέρνει ετησίως το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του, σε ποσοστό της τάξης του 75%.
Πηγή:Έθνος
Αναδημοσίευση, Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Επανεξετάζεται η επένδυση για την προβλήτα ΙΙΙ

Η πιθανότητα να μην υλοποιηθεί τελικά η επένδυση της Cosco για την κατασκευή της προβλήτας ΙΙΙ στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά, ύψους 110 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού, για λόγους περιβαλλοντικούς ή άλλους, αποτελεί ένα κομβικό σημείο στις συνομιλίες μεταξύ των Κινέζων και της διοίκησης του ΟΛΠ.
Η πιθανή αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε αυτό το σκέλος εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνδυαστεί με προσθήκες μέσα από ιδιωτικά συμφωνητικά που θα κατατείνουν την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του ΟΛΠ και της ανταγωνιστικότητάς του, η οποία θεωρείται βέβαιο από την αγορά ότι θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα έχοντας δίπλα του ένα διεθνή κολοσσό στις εμπορευματικές μεταφορές.
Σε αυτή την κατεύθυνση η* κινεζική πλευρά φαίνεται να ενδιαφέρεται να συμμετέχει με κεφάλαια στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΛΠ στην περιοχή των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται συμφωνία που θα εξασφαλίζει στην ελληνική εταιρεία την ροή 400.000 εμπορευματοκιβωτίων από τον όγκο που διακινεί στα λιμάνια της Μεσογείου η Cosco. εμπορευματοκιβώτια αυτά θα εξυπηρετούνται μέσω της προβλήτας Ι, η οποία μετά την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, έχει μείνει στη διαχείριση του ΟΛΠ.

Ανταγωνιστικότητα
Ωστόσο τίθεται σοβαρά ερωτήματα για την ανταγωνιστικότητά της και υπάρχουν φόβοι ότι θα καταποντιστεί από τη δυναμική της Cosco. Παράλληλα συζητείται η δυνατότητα του ΟΛΠ να εξυπηρετεί άλλα δικά του φορτία μέσω της προβλήτας ΙΙ της Cosco, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική του θέση και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία του, όταν μάλιστα στο επόμενο διάστημα θα επωμιστεί μεγάλα οικονομικά βάρη αφενός από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περίπου 400 εργαζομένων και αφετέρου από τα δάνεια που έλαβε για να ολοκληρώσει την κατασκευή της προβλήτας Ι, το κόστος της οποίας ανήλθε στα 160 εκατ. ευρώ. Όλες αυτές οι διαδικασίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ενώ από την ελληνική πλευρά υπάρχει ικανοποίηση για τη διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύει η κινεζική πλευρά με τον ΟΛΠ.
Συνομιλίες
Όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που υπάρχουν, οι Κινέζοι επενδύουν πολλά στον Πειραιά, καθώς είναι το μόνο λιμάνι που ελέγχουν κατά 100% όχι μόνο στην Μεσόγειο αλλά και διεθνώς πέραν της Κίνας.
Όσο αφορά την παρουσία τους σε αυτό, έχουν διαβεβαιώσει την κυβέρνηση ότι θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τα περισσότερα φορτία τους και θα ενισχύουν επενδυτικά τις κινήσεις για τη βελτίωση των υποδομών που δίνουν διέξοδο στο λιμάνι .
Πηγή:Ημερησία
Σχόλιο Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής (* Προσωπικά καλό μου φαίνεται το Σχέδιο ) http://www.ektelonismos.com/

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΟΛΠ: Έφυγαν με εθελουσία 42 εργαζόμενοι

Τις πράξεις απόλυσης 42 εργαζομένων, βάσει των διατάξεων του Ν.3654/2008 περί εθελουσίας εξόδου εργαζομένων στον ΟΛΠ Α.Ε. υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης. Σε ανακοίνωση της ΟΛΠ ΑΕ αναφέρονται τα εξής: "Όπως είναι γνωστό βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης του Σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στην COSCO ψηφίστηκε το 2008 νόμος για την μείωση του προσωπικού του ΟΛΠ κατά 350 περίπου εργαζόμενους μέσω εθελουσίας εξόδου. Στις διατάξεις του νόμου αυτού υπήχθησαν τελικά 42 εργαζόμενοι. Όπως είναι γνωστό λόγω της αποτυχίας του προγράμματος εθελουσίας του Ν.3654/2008, έχει ζητηθεί δίμηνη παράταση της ισχύος του. Το κόστος αποχώρησης μηνιαίως για τον ΟΛΠ συντίθεται από το ποσό της σύνταξης (1650 ευρώ) και το ποσό καταβολής των Ασφαλιστικών Ταμείων (950 ευρώ μηνιαίως) χωρίς καμία άλλη παροχή ή bonus. Επομένως όλα όσα προσφάτως γράφτηκαν ως προβλέψεις κόστους της εθελουσίας στον ΟΛΠ, απολογιστικά δεν επαληθεύονται".
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση , Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής. http://www.ektelonismos.com/

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Εντοπίστηκε πλοίο με 4 εκατ. λαθραία τσιγάρα στη Β. Εύβοια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ Περίπου 4 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν στα κοντέινερς του φορτηγού πλοίου «Mitridat, με σημαία Τόγκο, το οποίο έπλεε στη Β. Εύβοια, μεταξύ Σκιάθου και Σκοπέλου. Το φορτηγό πλοίο, με πλήρωμα 11 Ρώσους ναυτικούς «πιάστηκε» φορτωμένο με 8 κοντέινερς μέσα στα οποία υπήρχαν συνολικά 3.950.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα. Αξιοποιώντας τις πληροφορίες που είχαν εδώ και μέρες οι άνδρες της δίωξης ναρκωτικών της Ελληνικής Ακτοφυλακής είχαν στήσει «καρτέρι» στο φορτηγό πλοίο «Mitridat» και αφού το ακινητοποίησαν το ανάγκασαν να καταπλεύσει στην Αιδηψό, όπου και ξεκίνησε ο εξονυχιστικός έλεγχος και ο οποίος έδειξε ότι μέσα στα 8 κοντέινερς υπήρχαν συνολικά 7.900 μεγάλα κιβώτια που περιείχαν 395.000 κούτες, και μέσα στις οποίες βρέθηκαν τα 3.950.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό δημόσιο ξεπερνούν τα 3.000.000 ευρώ, ενώ κατασχέθηκε τόσο το πλοίο όσο και το παράνομο φορτίο του. Οι 11 Ρώσοι ναυτικοί θα οδηγηθούν στην εισαγγελία Χαλκίδας .
Πηγή:MarineNews
Σχόλιο Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής. Http://www.ektelonismos.com (Συγχαρητήρια Παιδιά )

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Γ. Ανωμερίτης: ‘Θα κάνουμε τον Πειραιά λιμάνι-πρότυπο’

«Είναι ο πρώτος Οργανισμός που καταθέτει ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο αφορά άμεσα την οικονομία της χώρας γιατί αφορά την κρουαζιέρα τα εμπορευματοκιβώτια και την επιβατική κίνηση η οποία ήδη αγγίζει τα 30 εκατομμύρια αφίξεις-αναχωρήσεις ετησίως» επεσήμανε ο Γ.Ανωμερίτης και στη συνέχεια εστίασε τη συζήτηση στη λογική που θεωρεί αναγκαίες τις επενδύσεις τέτοια εποχή:
«Η λογική είναι ότι πράγματι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ο εξορθολογισμός των εσόδων. Και αυτό γιατί χωρίς έσοδα δεν υπάρχουν δαπάνες» επεσήμανε και προσέθεσε:
«Όμως το δεύτερο μεγαλύτερο μεγάλο θέμα είναι η ανάπτυξη, άρα η εφαρμογή συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων».
Σκέψη την οποία ο Γ.Ανωμερίτης γνωστοποίησε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Επειδή όμως καλές οι προθέσεις αλλά πρέπει να γίνουν και έργα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ ξεκαθάρισε ότι για να εφαρμοστούν συγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα θα πρέπει να αλλάξουν πράγματα στον γραφειοκρατικό μηχανισμό:
«Για να γίνουν επενδύσεις, κατά την άποψη μου απαιτείται ένας νέος, ευέλικτος, αναπτυξιακός νόμος. Για να μην πω ότι λόγω εκτάκτων συνθηκών θα έπρεπε για τρία ή για πέντε χρόνια να ακολουθηθεί το μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων τα ου 2004. Χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες υλοποίησης έργων. Χωρίς αυτές δεν πρόκειται να γίνει έργο».
Ο ΟΛΠ δεν είναι ΔΕΚΟ. Είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο
Ο Γιώργος Ανωμερίτης ετοιμάζεται να δραστηριοποιήσει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με την έννοια να γνωρίζει πού συμμετέχει η ΟΛΠ ΑΕ και πού μπορεί να επενδύσει:
«Ο ΟΛΠ μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών επί των ημερών μου. Ξέρω πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας του. Το γεγονός ότι ο ΟΛΠ δεν έχει υποδομές για να ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά του δείχνει ότι τον αντιμετώπισαν σαν ΔΕΚΟ ενώ είναι ένας μεγάλος αναπτυξιακός οργανισμός».
Όσο αφορά τις πρώτες επενδύσεις που σκοπεύει να κάνει ο Οργανισμός θα είναι σε άλλα ελληνικά λιμάνια:
«Επενδύσεις θα γίνουν καταρχήν σε λιμάνια, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της νέας λιμενικής πολιτικής που προβλέπει την ανάπτυξη 35 λιμανιών. Ήδη έχει γίνει μελέτη για το θέμα αυτό και βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας».
«Θα προχωρήσουμε σε ΣΔΙΤ. Θα πω στο κράτος: έλα να κάνουμε το έργο μαζί»
Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος θα γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με ιδίους πόρους, με συγχρηματοδοτήσεις καθώς και από συμβάσεις παραχωρήσεων. Τον άσο από το μανίκι τον έβγαλε φυσικά στο τέλος:
«Εξετάζω νομικά το ζήτημα ώστε μέρος της χρηματοδότησης να γίνει από τα ΣΔΙΤ. Διότι μπορεί μεγαλόμετοχος στον ΟΛΠ να είναι το κράτος όμως ο οργανισμός είναι μία ιδιωτική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Θα πούμε λοιπόν στο κράτος «έλα να το κάνουμε το έργο μαζί»».
Το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα επενδύσεων 2010-2014 της ΟΛΠ Α.Ε., περιλαμβάνει έργα ύψους 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 874,7 εκατ. ευρώ αφορούν έργα τεχνικά επεξεργασμένα και χρονοπρογραμματισμένα, ενώ 10 από αυτά βρίσκονται στο στάδιο της σύνταξης των τελικών μελετών.
Στην εθελούσια δεν θα βγουν πάνω από 80
Για το θέμα της εθελούσιας εξόδου ο Γιώργος Ανωμερίτης τόνισε ότι τελικά ενδιαφέρον έδειξαν μόνο 47 εργαζόμενοι. «Ζήτησα από την κυβέρνηση να δοθεί παράταση υποβολής αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2010. Όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ενδιαφερόμενοι τελικά δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 80».
Αν μείνουν μόνο 47, τότε το κόστος φθάνει τα 8.883.000 ευρώ, συνολικά, από τα 56,7 εκατ. που είχε υπολογίσει ο ΟΛΠ.
Ο λόγος που οι εργαζόμενοι δεν έδειξαν διάθεση να μπουν στο πρόγραμμα της εθελουσίας είναι , σύμφωνα με κύκλους της ΟΛΠ ΑΕ το γεγονός ότι η μέση σύνταξη που θα πάρουν υπολογίζεται στα 1.700 ευρώ, ενώ τώρα με το μισθό και τις υπερωρίες εισπράττουν, κατά μέσο όρο 3.500 ευρώ.
«Πλανητάριο» για την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας
«Και μόνο που έρχομαι στον ΟΛΠ και βλέπω ταλαιπωρημένους τουρίστες να κάθονται στις στάσεις λεωφορείων για να πάνε στην πόλη, αναρωτιέμαι τι έχουμε να τους δείξουμε στον Πειραιά» είπε στρέφοντας στρέφοντας το βλέμμα του προς το λιμάνι που απλώνεται κάτω και πέρα από το γραφείο του στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ.
Γιατί, όσο και αν σας φανεί περίεργο, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που έρχονται με το κρουαζιερόπλοιο και μετά παίρνουν τον δρόμο για την Αθήνα να δουν την Ακρόπολη. Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι από τους 3.000 επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου που έδεσε στον Πειραιά, μόνο 200 πήγαν στην Ακρόπολη!..
Θα δημιουργήσουμε στο Καστράκι θεματικό πάρκο όπως υπάρχει στα μεγάλα λιμάνια. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ψηφιακό εξοπλισμό, περίπου σαν το Πλανητάριο, κτήριο με ψηφιακές οθόνες που θα περνάς από αίθουσα σε αίθουσα και θα ζεις όλη την πορεία του Πειραιά. Θα περιδιαβάζεις τα τείχη του Θεμιστοκλή ενώ θα μαθαίνεις και την ιστορίά της ελληνικής ναυτιλίας».
Όσο αφορά τα κρουαζιερόπλοια θα επεκταθούν οι προβλήτες στη νότια πλευρά του λιμανιού για να δέχονται πλοία μέχρι και 600 μέτρα.
«Δεν θα υπάρχει άλλο τέτοιο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε ο κ. Ανωμερίτης:
«Επίσης, θα γίνουν μαρίνες για mega-yachts και νέος επιβατικός λιμένας. Ανάπλαση του Εμπορικού Λιμανιού με ΣΙΛΟ, car terminals και προβλήτες Ι (ήδη κατασκευάζεται) και ΙΙΙ.
Η «Παγόδα», δηλαδή το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ, στο μεν ισόγειο θα γίνει σταθμός κρουαζιέρας και από πάνω ξενοδοχείο 5 αστέρων.
Επιπλέον θα γίνει συνεδριακό κέντρο στο σημερινό λιμένα κρουαζιερόπλοιων» και προσέθεσε:
Το μεγαλύτερο πρόγραμμα real estate της Ευρώπης
«Θα δημιουργήσουμε μία ακτή Πολιτισμού. Στην Ηετιώνια Ακτή (το Καστράκι) θα γίνει η ζώνη πολιτισμού του Πειραιά, όπου θα αξιοποιηθεί αρχαιολογικός χώρος. Το υπάρχον ΣΙΛΟ θα μετατραπεί σε εθνικό ναυτικό μουσείο. Οι δύο δεξαμενές θα γίνουν η μία ενυδρείο και στην άλλη ίσως φέρουμε το Liberty».
Ο Γιώργος Ανωμερίτης επεσήμανε ότι θα ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα της Δραπετσώνας με τον Νομάρχη κ. Γιάννη Μίχα, τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Παναγιώτη Φασούλα και τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλη Ράπανο, ενώ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των φορέων.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα real estate της Ευρώπης έναν χώρο 650 στρεμμάτων».
Ο επικεφαλής του ΟΛΠ τόνισε ότι θεωρεί εξίσου σημαντικό θέμα την άλλη περιβαλλοντική θεώρηση του λιμανιού: «Θα γεμίσει πράσινο θα γίνουν οι υποδομές δίκτυο αποχέτευσης, και ό,τι άλλο χρειαστεί».
Logistics στο Θριάσιο σε μια έκταση όση το «Ελ. Βενιζέλος»
Ο κ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε και στην πρότασή του για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με το Θριάσιο: «Είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται στη Αττική για logistics, σε μία έκταση ίση με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και προσέθεσε:
«Υπάρχουν κονδύλια 150 εκατ.ευρώ για το Θριάσιο και δεν αξιοποιούνται. Ποσό το οποίο ενώ θα μπορούσε ακόμη και αύριο να απορροφηθεί, μένει ανεκμετάλλευτο επί πέντε χρόνια».
Τρία ιδιωτικά συμφωνητικά με τους Κινέζους!!
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΣΕΠ-Cosco ο κ. Ανωμερίτης αποκάλυψε στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» ότι στις αρχές του Ιανουαρίου θα υπογραφούν τρία ιδιωτικά συμφωνητικά που θα ρυθμίζουν όλα τα θέματα:
«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Cosco και αρχές Ιανουαρίου θα υπάρξουν τρία ιδιωτικά συμφωνητικά με τα οποία θα ρυθμίζονται βασικά θέματα όπως είναι η συγκατοίκηση μεταξύ των δύο εταιρειών. Δηλαδή η λειτουργία της προβλήτας ΙΙ που έχει παραχωρηθεί στην Cosco, με προσωπικό της ΟΛΠ ΑΕ για τους πρώτους μήνες. Επίσης, θα ξεκαθαρίσουν θέματα συνεργασίας από την 1η Ιουνίου και μετά, με την Cosco, όταν θα λήξει και η συγκατοίκηση, αλλά και εμπορικές συμφωνίες με τους Κινέζους»
Πηγή:Πρώτο Θέμα
Αναδημοσίευση , Σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί Εμπορεμάτων. Http://www.ektelonismos.com

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Ο κάπτεν Γουέι «πιάνει» λιμάνι φορτωμένος με φιλόδοξα σχέδια

Αρχές Φεβρουαρίου, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιαν Φου (υπάρχει και η ημερομηνία της 19ης Ιανουαρίου 2010, αλλά με μικρή πιθανότητα). Αποστολή του; Να αναλύσει στην Αθήνα τα σχέδια του Πεκίνου, που προβλέπουν τη μετατροπή του Πειραιά στη σημαντικότερη, εάν όχι στη μοναδική, πύλη εισόδου κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Τουλάχιστον προς τα εκεί προσανατολίζεται η κινεζική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς υπάρχουν σκέψεις για σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου των λιμένων της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Νάπολης στην Ιταλία.
Μάλιστα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης στρατηγικής, η κινεζική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των υποδομών της ευρύτερης περιοχής η οποία βρίσκεται περιφερειακά του λιμένα του Πειραιά. (Π.Χ Κερατσίνι , Δραπετσώνα )
Η έλευση στη χώρα μας του κάπτεν Γουέι αναδεικνύει το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για ανάπτυξη πολύπλευρων οικονομικών και τουριστικών σχέσεων με την Ελλάδα. Ο ισχυρός άνδρας της Cosco αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη και τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη. Στην ατζέντα του Κινέζου επισήμου αναμένεται να βρίσκονται θέματα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, που θα έχουν σχέση με την υλοποίηση νέων μεγάλων κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας, τουριστικής συνεργασίας αλλά και ευρύτερου οικονομικού ενδιαφέροντος.
Ο κάπτεν Γουέι δεν αποκλείεται στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ελλάδα να έχει επαφές και με εκπροσώπους του ελληνικού εφοπλισμού, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πελάτη των κινεζικών ναυπηγείων αλλά και μεταφορέα μεγάλου μέρους φορτίων προς την Κίνα.
Η κινεζική πλευρά, κατά πληροφορίες, εμφανίζεται να συζητάει τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της περιοχής που βρίσκεται γύρω από το λιμάνι, χρηματοδοτώντας την υλοποίηση έργων υποδομής που θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) που ήδη βρίσκεται υπό τη διαχείριση της κινεζικής εταιρείας, η οποία κόβει πλέον τα τιμολόγια με τον δικό της λογότυπο.
Επίσης στις συζητήσεις «παίζει» και το θέμα κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το λιμάνι με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, προκειμένου τα φορτία να μεταφέρονται ταχύτερα και οικονομικότερα αλλά και με μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Κατά πληροφορίες η κινεζική πλευρά δεν αποκλείεται να ζητήσει να αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, ακόμη και ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ή ακόμη και να συμμετάσχει στην κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου στη θέση «Παλατάκι» στο λιμάνι του Πειραιά.
Να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι ανέλαβαν τη δέσμευση ότι όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα προσληφθούν στον προβλήτα που θα εκμεταλλεύονται θα είναι Ελληνες πολίτες, πλην έξι διευθυντικών στελεχών.
Η κινεζική πλευρά, επίσης, όπως υποστηρίζουν αξιόπιστες πηγές, δεν ενδιαφέρεται μόνο για το λιμάνι αλλά στην ατζέντα της συνάντησης του κυρίου Παπανδρέου με τον κάπτεν Γουέι Τζιαν Φου αναμένεται να υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως:
α) Η προσέλκυση Κινέζων τουριστών σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας, αριθμός που σταδιακά θα μπορούσε να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο άτομα.
β) Να αναλάβει η κινεζική πλευρά τη διαχείριση - αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς και γ) να προχωρήσει η Κίνα στην αγορά μέρους του ελλείμματος μέσω κρατικών ομολόγων.
Πηγή:Καθημερινή
Σχόλιο Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί , http://www.ektelonismos.com