Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Αντιδρά η Ευρώπη για τα μέτρα ελέγχου στα λιμάνια

Container Scanner εν δράσει  
 Την αντίθεσή της εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην υποχρέωση που προσπαθεί να επιβάλει το Αμερικανικό Κογκρέσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για σάρωση 100% όλων των εμπορευματοκιβωτίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια που πραγματοποιούν εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προβλέπει την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου δεδομένου ότι θα προκαλέσει τεχνικές και οργανωτικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα σημαντικό κόστος, μη αποδεδειγμένο όφελος σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τον πιθανό περιορισμό των συναλλαγών. Αυτή την απάντηση έδωσε ο επίτροπος της Ε.Ε., Algirdas Semeta, αρμόδιος για Θέματα Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης, Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο του 2007 για τις Συστάσεις Εφαρμογής της Επιτροπής της 9ης Σεπτεμβρίου, από τον Ιούλιο του 2012 θα είναι υποχρεωτική η σάρωση όλων των εμπορευματοκιβωτίων που χρησιμοποιούνται για εξαγωγές στις ΗΠΑ με θαλάσσιες μεταφορές πριν από τη φόρτωσή τους σε πλοίο σε λιμένα της αλλοδαπής.
Η Επιτροπή εκφράζει τις ανησυχίες της για την υποχρέωση αυτή, δεδομένου ότι θα προκαλέσει τεχνικές και οργανωτικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα σημαντικό κόστος, μη αποδεδειγμένο όφελος σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τον πιθανό περιορισμό των συναλλαγών. Επιπλέον, η υποχρέωση σάρωσης σε ποσοστό 100 % θα οδηγήσει τελικά σε εκτροπή από τους στόχους και τις προτεραιότητες ασφάλειας της Ε.Ε. Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή δεν προβλέπει την εφαρμογή της υποχρεωτικής σάρωσης σε ποσοστό 100% στους λιμένες της Ε.Ε.
Η Επιτροπή εκπόνησε τρεις συμπληρωματικές μελέτες με σκοπό να εκτιμηθούν οι πιθανές συνέπειες της υποχρεωτικής σάρωσης σε ποσοστό 100% για τις συναλλαγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις μεταφορές και στην τελωνειακή ασφάλεια. Οι εν λόγω μελέτες, σημειώνει ο επίτροπος, επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής σάρωσης σε ποσοστό 100% θα έχει σημαντικό κόστος.
Διετής παράταση
Στην απάντηση προστίθεται ακόμη ότι ο αρμόδιος για την εσωτερική ασφάλεια Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται διετής παράταση της προθεσμίας που λήγει τον Ιούλιο του 2012 για την εφαρμογή της σάρωσης σε ποσοστό 100%. Η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας προβλέπεται στο νόμο για τις συστάσεις εφαρμογής της Επιτροπής της 9ης Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο ότι πληρούνται ορισμένα τεχνικά και οργανωτικά κριτήρια. Η Επιτροπή εκφράζει την ελπίδα ότι η καθυστέρηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα το αμερικανικό κογκρέσο να αναθεωρήσει το εν λόγω μέτρο και να ταχθεί υπέρ μιας προσέγγισης για την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού βασιζόμενη στον κίνδυνο.
Σε σχετική του δήλωση ο Ελληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου στη δύσκολη περίοδο που διανύει η ελληνική οικονομία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, επιβαρύνοντας με επιπλέον κόστος τους ελέγχους στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, η επιβάρυνση ανά εμπορευματοκιβώτιο ανέρχεται μέχρι και 120 ευρώ.
Πηγή:Ναυτεμπορική
Αναδημοσίευση:Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com
Σχόλιο: Τόμος και δέος διακατέχει τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ. Έχουν πέσει θύματα της ίδιας τους της πολιτικής για παγκοσμιοποίηση του εμπορίου , μόνο που στους σχεδιασμούς τους δεν έλαβαν υπ' όψιν τους όλους αυτούς τους αστάθμητους παράγοντες. Το Εμπόριο γιγαντώνεται , εκατομύρια container διασχίζουν τις θάλασσες με χιλιάδες αναχωρήσεις , τους τρομάζει ο μη έλεγχος ή μάλλον ο δειγματοληπτικός έλεγχος. Προσπαθούν να επιβάλλουν καθολικούς ελέγχους παντού και σε όλα . Από 1/1/2011 επέβαλλαν την αναγγελία 24 ώρες πριν την αναχώρηση του πλοίου την γνωστοποίηση του φορτίου στο ηλεκτρονικό σύστημα, αυτό θα κρίνει με το risk analysis αν το φορτίο θα φύγει για τον προορισμό του ή θα το μπλοκάρουν. Τι άλλο θα δούμε ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: