Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΟΛΠ-Cosco: Προβληματίζει ο ενδολιμενικός ανταγωνισμός

Προβληματισμός επικρατεί στον Πειραιά κατά πόσο ο ΟΛΠ θα καταφέρει να αντέξει στον ανταγωνισμό της Cosco. Ο Οργανισμός έχει μείνει με μία προβλήτα, με μικρή δυναμική μπροστά στην προβλήτα ΙΙ που παραχωρήθηκε στους Κινέζους και θα κληθεί να ανταγωνιστεί ένα διεθνή όμιλο που έχει πίσω του μία παγκόσμια οικονομική δύναμη, την Κίνα.
Η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ φοβάται μία επιθετική τιμολογιακή πολιτική στα φορτία από την πλευρά της Cosco με την παράλληλη απασχόληση φθηνότερου εργατικού δυναμικού

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί από τους Κινέζους να απαλειφθεί από τη σύμβαση παραχώρησης η απεμπόληση του δικαιώματος του Οργανισμού να αναπτύσσει νέους εμπορευματικούς σταθμούς. Με την απάλειψη του όρου αυτού ο ΟΛΠ θα απελευθερωθεί επιχειρηματικά από αυτή τη δέσμευση που του αποστερεί την προοπτική ανάπτυξης.
Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος όρος αποτέλεσε κομβικό σημείο για τους Κινέζους και κατά την πρώτη διαπραγμάτευση της σύμβασης.
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να έχει το δικαίωμα να μπει ως μέτοχος στη θυγατρική της Cosco, τη ΣΕΠ που λειτουργεί στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στη λήψη στρατηγικής σημασίας αποφάσεων. Μέχρι σήμερα οι Κινέζοι το μόνο που έχουν δεχθεί είναι να συμμετέχει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας - Ναυτιλίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΠ, ο οποίος θα έχει απευθείας γνώση των κινήσεων των Κινέζων. Όμως η ψήφος του δεν θα παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων.
Όσο αφορά τα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνει η Cosco έναντι του ΟΛΠ, κύκλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι μπορούν να εξισωθούν φορολογικά με την Cosco με νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην βρίσκονται σε δυσμενέστερη σχέση με τον ανταγωνιστή τους. ΄
Πηγή:MariNews
Σχόλιο , Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής . http://custom-brokers.blogspot.com/ (Πάντως αν μη τι άλλο είναι "ευχάριστος" ο προβληματισμός των Διοικούντων το εναπομείναν τεμάχιο του προβλήτα Ι . Ο προβληματισμός τους είναι χαρά μας , διότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός . Βέβαια οι Κινέζοι έχουν το πάνω χέρι αλλά αυτό δεν με στεναχωρεί καθόλου. Τα 'θελαν και τα έπαθαν ας υποστούν τώρα τις συνέπειες , έστω και αυτής του έντονου προβληματισμού. Πάντως θυμηθείτε την ΠΡΟΒΛΕΨΗ και την ημέρα, Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς του 2010 , ο ΟΛΠ δεν θα αντέξει τον ανταγωνισμό και θα πουληθεί και ο προβλήτας Ι , λάου λάου το πάνε , πρέπει να διαβάζουμε και πίσω απο τις λέξεις.)

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ενέκρινε η ΕΕ τον πρώτο προβλήτα

Χωρίς «παρατράγουδα» συνεχίζουν κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής αλλά και της ανάπτυξης του εξοπλισμού του πρώτου προβλήτα που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ΟΛΠ ύστερα από θετική γνωμοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΕ.
Το θέμα ήταν υπό συζήτηση το τελευταίο και πλέον τρίμηνο καθώς στην αρχική γνωμοδότηση είχαν εντοπιστεί «προβλήματα» τα οποία χρειάστηκε η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού να αποσαφηνίσει με αποτέλεσμα την θετική εξέλιξη παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν διακριτό το τμήμα εκείνο που θα μπορούσε υπό άλλη οπτική γωνία να θεωρηθεί ότι μπορεί να επηρεάσει τον ανταγωνισμό.
Στο μεταξύ στον απόηχο των «ισχυρών κλυδωνισμών» που προκλήθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τη διαφοροποίηση θέσεων και απόψεων σχετικά με το κόστος της εθελούσιας εξόδου που συμφωνήθηκε με τους συνδικαλιστικούς φορείς των λιμενεργατών αλλά και περί της δημιουργίας «αρχής λιμένων» η ηγεσία του ΟΛΠ πρόκειται να ασχοληθεί με το πενταετές πρόγραμμα επενδύσεων.
Στόχος βασικός του σχεδίου είναι η βελτίωση των υποδομών αλλά και του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών με έμφαση στο εμπορικό τμήμα του λιμένα ( προβλήτα Ι , car terminal) και εκείνο της κρουαζιέρας που όμως συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις που αφορούν στο επιβατικό λιμάνι.
Πηγή:TheSeaNation
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://ektelonismos.com

Μπορεί ο ΟΛΠ να ανταγωνιστεί την Cosco;

Mεγάλος προβληματισμός υπάρχει στον Πειραιά κατά πόσο ο ΟΛΠ θα αντέξει τον ανταγωνισμό της Cosco που από την προηγούμενη Τρίτη ανέλαβε τη διαχείριση του Εμπορευματικού Σταθμού στο λιμάνι του Πειραιά. Ο ΟΛΠ με μία πολύ μικρή προβλήτα, με δυναμική ελάχιστη μπροστά στην προβλήτα ΙΙ που παραχωρήθηκε θα κληθεί να ανταγωνιστεί ένα διεθνή όμιλο που έχει πίσω του μία παγκόσμια οικονομική δύναμη, την Κίνα. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΛΠ επιχειρούν να ισοσκελίσουν κατά ένα τρόπο αυτή την αρνητική εικόνα για την επιχείρηση που το ελληνικό κράτος συμμετέχει με ποσοστό άνω του 70% και η οποία τα τελευταία χρόνια έχασε περί τα 72 εκατ. ευρώ λόγω της ανυπαρξίας εργασιακής ειρήνης. Ο οργανισμός φοβάται ότι μία επιθετική τιμολογιακή πολιτική στα φορτία εκ μέρους της Κίνας και η απασχόληση φθηνότερου εργατικού δυναμικού θα προσδώσουν σ' αυτή τη «σχέση» την εικόνα του Δαυίδ και του Γολιάθ, όπου όμως ο Γολιάθ θα μείνει αλώβητος από τη σφεντόνα του μικρού βοσκού. Σύμφωνα με πληροφορίες στα σημεία διαπραγμάτευσής της ελληνικής πλευράς με την Κίνα έχει τεθεί εμμέσως αυτή η παράμετρος. Η διαπραγμάτευση σ' αυτό το πεδίο δεν είναι εύκολη.
Πρόταση
Εχει συγκεκριμένα ζητηθεί από τους Κινέζους να απαλειφθεί από τη σύμβαση παραχώρησης η απεμπόληση του δικαιώματος του οργανισμού να αναπτύσσει νέους εμπορευματικούς σταθμούς. Η κυβέρνηση και ο ΟΛΠ έχουν προτείνει στους διαπραγματευτές της Cosco να καταργηθεί αυτός ο όρος και ο οργανισμός να απελευθερωθεί επιχειρηματικά από αυτή τη δέσμευση που του αποστερεί το δικαίωμα της ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, θεωρεί η ελληνική πλευρά, που προσθέτει στα επιχειρήματά της το γεγονός ότι στη διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος όρος αποτέλεσε κομβικό σημείο για τους Κινέζους και κατά την πρώτη διαπραγμάτευση της σύμβασης. Τώρα η κυβέρνηση και μέσα από την Ρυθμιστική Αρχή για τα Λιμάνια θα επιχειρήσει να θέσει ορισμένους κανόνες στο επιχειρηματικό παιχνίδι με τις λιμενικές υποδομές και να δώσει διεξόδους στον μεγαλύτερο δικό της παίκτη που είναι φυσικά ο ΟΛΠ. Ένα δεύτερο θέμα που έθεσε στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά είναι η δυνατότητα συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΕΠ, της θυγατρικής της Cosco που ανέλαβε τη διαχείριση του ΣΕΜΠΟ, προκειμένου να υπάρχει ενεργός ρόλος της ελληνικής πλευράς στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Αυτό που έως τώρα έχει γίνει γνωστό, είναι ότι δύο πλευρές συμφώνησαν να συμμετέχει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας - Ναυτιλίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΠ, ο οποίος θα έχει απευθείας γνώση των κινήσεων των Κινέζων, αλλά οπωσδήποτε η ψήφος του δεν θα αρκεί για να μετριάσει ή να ανατρέψει αποφάσεις.
Φορολογική εξίσωση
Οι υπέρ της Cosco και κατά ένα τρόπο κατά του ΟΛΠ φορολογικές ρυθμίσεις που περιλήφθηκαν στον κυρωτικό νόμο της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ - Cosco αποτέλεσαν το κορυφαίο ζήτημα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει για τα φορολογικά με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αποσταλεί έως τις 15 Ιανουαρίου. Μία άποψη είναι ότι ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ μπορούν να εξισωθούν φορολογικά με την Cosco με νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην βρίσκονται σε δυσμενέστερη σχέση με τον ανταγωνιστή τους.
Πηγή:Ημερησία , MarineNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί , http://ektelonismos.com/

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοίνωση ΟΛΠ για το κόστος της εθελούσιας εξόδου των λιμενεργατών

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε προ ολίγου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, δεδομένου ότι και χθες ο κ. Ανωμερίτης είχε διευκρινίσει ότι το συγκεκριμένο κόστος δεν πρόκειται να βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά τον ΟΛΠ.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση του ο ΟΛΠ αναφέρει τα εξής:

"-Η Σύμβαση Παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων από τον ΟΛΠ ΑΕ στην ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) βάση του Ν.3755/2009 προϋπόθετε την αποχώρηση εθελουσίως μέρους του προσωπικού του ΟΛΠ. Για το σκοπό αυτό ψηφίστηκε νόμος για την εθελούσια έξοδο στον ΟΛΠ (Ν.3654/2008). Επομένως, η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εθελούσια έξοδο από τον ΟΛΠ σήμερα, δεν αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ΟΛΠ, αλλά εφαρμογή διατάξεων νόμου, τον οποίο ψήφισε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση.
-Βάσει του άρθρου 7 του κεφ. Β του νόμου αυτού (Ν.3654/2008) το κόστος εθελουσίας βαρύνει τον ΟΛΠ. Επομένως όχι μόνο τα Ταμεία δεν επιβαρύνονται, αλλά αντιθέτως θα εισπράξουν το σύνολο των εσόδων τα οποία προβλέπονται κατά την περίοδο της πρόωρης συνταξιοδότησης ενός εκάστου εργαζομένου.
-Η εθελούσια δεν αφορά τους «300 λιμενεργάτες». Αφορά το σύνολο του προσωπικού, το οποίο θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει (ηλικία και ένσημα) δικαίωμα συνταξιοδότησης και εθελουσίως να συνταξιοδοτηθεί κατά την επόμενη πενταετία. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση 47 εργαζόμενοι.
-Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη η οποία συντάχθηκε το 2008, η πληρωμή συντάξεων και εισφορών για όλους τους δυνητικά δικαιούμενους ανέρχεται σε 56 εκατ. Ευρώ και η ωφέλεια λόγω μη καταβολής μισθών, υπερωριών κλπ σε 67 εκατ. Ευρώ. Επομένως από την εθελούσια έξοδο προκαλείται μεσοπρόθεσμα θετικό υπόλοιπο για τον ΟΛΠ 11 εκατ. Ευρώ.
-Το όποιο κόστος επιβάρυνσης του ΟΛΠ υπερκαλύπτεται από το ετήσιο τίμημα (ενοίκια) της Cosco ύψους 25,3 εκατ. Ευρώ και την υπεργολαβία ύψους 4,6 εκατ. Ευρώ.
-Το κόστος της εθελούσιας αποτελείται από τα ποσά των συντάξεων και των εισφορών και μόνο.
Επομένως οι εργαζόμενοι εκτός το δικαιούμενο από το Επικουρικό τους εφάπαξ, θα λαμβάνουν μόνο τη σύνταξή τους βάσει του Ν. 3654/2008 κατά το χρόνο της πρόωρης συνταξιοδότησης τους (από 1 έως και 5 χρόνια). Το μεγάλο κόστος της εθελούσιας που είναι οι εισφορές θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ΟΛΠ χωρίς επιβάρυνση των Ταμείων και του Δημοσίου.
Όλα όσα αναφέρονται ως οικονομικά μεγέθη και ως επιβαρύνσεις του δημοσίου είναι ανακριβή.
Η διοίκηση του ΟΛΠ και τα συνδικάτα των εργαζομένων συμφώνησαν σε μια διαδικασία εργασιακής ειρήνης με βάση τα νέα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην Cosco και το νέο επιθετικό επενδυτικό πρόγραμμα έργων του ΟΛΠ.
Η εθελούσια έξοδος του Ν.3645/2008 δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και προσθήκης νέων όρων, διότι οι όροι εμπεριέχονται σε νόμο του Κράτους".
Πηγή:TheSeanation
Σχόλιο Αναδημοσίευση: Αλέξανδρός Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί , http://ektelonismos.com/

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Συμφωνία ΟΛΠ - εργαζομένων

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συμφωνία «έκλεισε» προχτές το βράδυ, με τη ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων απασχόλησης αλλά και τη συναπόφαση να τεθούν σε νέα βάση τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και μετατάξεων, τα οποία είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά «ναυάγησαν» σε ασάφειες.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η κατάργηση των εργαζόμενων «δύο ταχυτήτων», με την εξίσωση των νέων με τους παλαιότερους, η οποία, σύμφωνα με τη δέσμευση της διοίκησης του ΟΛΠ, θα γίνει αρχικά με το «πάγωμα» της εφαρμογής μέχρι και την τυπική κατάργηση υπουργικής απόφασης του Μ. Κεφαλογιάννη.
Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, που θα «σφραγιστούν» από το ΔΣ του Οργανισμού, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η τιμολόγηση των υπηρεσιών του προβλήτα ΙΙ από τη ΣΕΠ ΑΕ, η οποία μέχρι τώρα γίνεται από την ΟΛΠ ΑΕ στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου «παγώματος» της εγκατάστασης, όπως είχαν διεκδικήσει και πέτυχαν οι εργαζόμενοι, μέχρι να γίνει διάλογος για τα εργασιακά θέματα.
Πάντως, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά συνδικαλιστές, έκλεισε ένα κεφάλαιο, γυρίζουμε σελίδα και συνεχίζουμε, ίσως και με μεγαλύτερη προσοχή, για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της επόμενης μέρας.
Στη συμφωνία, που επιτεύχθηκε ύστερα από σχεδόν καθημερινές συναντήσεις διαπραγματευτικών ομάδων, εκτός από την εργασιακή εξίσωση των νέων με τους παλιούς εργαζόμενους εντάσσεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόβλεψη για διατήρηση του προσωπικού του ΟΛΠ στον προβλήτα ΙΙ μέχρι τον Ιούνιο.
Σημειώνεται ότι αυτό κατοχυρωνόταν με τη σύμβαση παραχώρησης αλλά είχε ανατραπεί με ιδιωτικό συμφωνητικό, που είχε υπογραφεί την 1η Οκτωβρίου και προέβλεπε τη σταδιακή αποχώρηση από τον Ιανουάριο του προσωπικού του ΟΛΠ από τον παραπάνω προβλήτα. Μάλιστα, έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι στις συζητήσεις μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ που γίνονται έχει τεθεί να συνεχίσουν να απασχολούνται και μετά τον Ιούνιο περίπου 150-200 άτομα από το προσωπικό του ΟΛΠ στον προβλήτα ΙΙ και ήδη συζητείται πως θα μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στις δύο εταιρείες.
Με τις νέες προϋποθέσεις εθελουσίας εξόδου αναμένεται να αποχωρήσουν με πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 200 εργαζόμενοι, ενώ ειδικά κίνητρα αποχώρησης αναμένεται να δοθούν σε περίπου άλλα 100 άτομα.
Πηγή:Έθνος
Αναδημοσίευση - Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com