Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Λ.Κατσέλη: Η σύμβαση ισχύει και από Δευτέρα θα κόβει κανονικά τιμολόγια η ΣΕΠ

"Ο διάλογος συνεχίζεται και η Cosco θα κόβει τιμολόγια κανονικά από Δευτέρα"
Προχωράει κανονικά η υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης της υπουργού Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη με τους συνδικαλιστές το μεσημέρι δήλωσε:
"Θα συνεχίσουμε τον διάλογο προς όφελος του δημοσίου. Θα κάνει ο ΟΛΠ διάλογο με τη ΣΕΠ, θυγατρική της Cosco.Η κυβέρνηση λαμβάνει υπό ψη της, τις απόψεις των εργαζομένων. Ο διάλογος θα γίνει προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου. Η σύμβαση ισχύει και από Δευτέρα θα κόβει κανονικά τιμολόγια η ΣΕΠ".
Πηγή:Marinews
Επεξεργασία Σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης. http://www.ektelonismos.com/ ( Λέτε να τα βρήκαν ? λέτε να έγινε κανένα θαύμα ? Να μου ζήσης Λούκα !!!!!! . Πάντως οι πρώτοι υπάλληλοι της ΣΕΠ εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι και κατά τα λεγόμενα της Λούκα από Δευτέρα πιάνουν δουλειά)

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Συναντώνται αύριο ΟΜΥΛΕ- με την Υπουργό Λούκα Κατσέλη

Την αναπνοή της κρατάει η αγορά καθώς αύριο το μεσημέρι τελικά θα γίνει συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τους συνδικαλιστικούς φορείς των λιμενεργατών από την έκβαση της οποίας και θα κριθεί αν οι λιμενεργάτες θα συνεχίσουν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους εισερχόμενοι σε διάλογο.
Οι προτάσεις τους πάντως είναι από τις αρχές της εβδομάδας σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου και αναμένεται στην αυριανή συνάντηση να υπάρξει εκατέρωθεν τοποθέτηση ως προς τα ζητήματα αιχμής που έχουν τεθεί από την πλευρά των λιμενεργατών αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την ανάληψη του δεύτερου προβλήτα από την εταιρία που εκπροσωπεί την COSCO στην υλοποίηση της συμφωνίας με τον ΟΛΠ.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εν λόγω εταιρία ύστερα και από διαβουλεύσεις με την ηγεσία του προαναφερθέντος υπουργείου έχει ξεκινήσει διάλογο με τον ΟΛΠ για βασικά σημεία της σύμβασης.
Πηγή:TheSeaNation
Επεξεργασία Σχολιασμός :Αλέξανδρος Κουρτέσης http://ektelonismos.com

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Στα χέρια της Κατσέλη από χθες οι προτάσεις των λιμενεργατών

Στα χέρια της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Κατσέλη, βρίσκονται από χθες κατατεθειμένες στο σύνολό τους οι προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων των λιμενεργατών με στόχο αυτές να αποτελέσουν την βάση διαβούλευσης για την διασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των απασχολούμενων στον ΟΛΠ, δεδομένων των αλλαγών που επιφέρει η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco.
Είναι προς ώρας άγνωστο εάν θα υπάρξει αιφνίδια συνάντηση της υπουργού με τους συνδικαλιστές, δεδομένου ότι την Κυριακή κλείνει το 15νθήμερο κατά το οποίο είχαν ανασταλεί οι λιμενεργατικές κινητοποιήσεις, με μόνο λόγο τη διεξαγωγή διαλόγου για τα τεκταινόμενα στο πρώτο λιμάνι της χώρας.
Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα η ΟΜΥΛΕ θα δώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία και θα περιγράφεται η βασική φιλοσοφία των προτάσεων οι οποίες όπως προαναφέρθηκε θα αποτελέσουν τη βάση ενός γενικότερου διαλόγου σχετικά με το νέο εργασιακό καθεστώς.
Κύκλοι της αγοράς έχουν εστιάσει στα δρώμενα φοβούμενοι ότι η περίοδος της εργασιακής ειρήνης του 15θημέρου θα δώσει τη θέση της μάλλον στην αστάθεια στην περίπτωση που οι συνδικαλιστικοί φορείς θεωρήσουν ότι οι προτάσεις τους δεν γίνονται αποδεκτές στο βαθμό που ελπίζουν ότι θα γίνουν.
Οι προτάσεις εν συντομία συμπυκνώνονται στα εξής σημεία:
«Παραχώρηση Προβλήτα ΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ ΟΛΠ και άλλες χαριστικές διατάξεις προς COSCO-ΣΕΠ ΑΕ».
· Διατυπώνεται η θέση του Συνδικαλιστικού Κινήματος ότι η Σύμβαση Παραχώρησης και οι διατάξεις φοροαπαλλαγών συνιστούν ένα πλήρες αποικιοκρατικό καθεστώς, το οποίο θα έχει ολέθριες συνέπειες για την Εθνική Οικονομία, την βιωσιμότητα και την προοπτική της ΟΛΠ ΑΕ και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές τους σχέσεις.
· Προς τεκμηρίωση αυτού αναφέρονται ενδεικτικά ρυθμίσεις, οι οποίες καταφανέστατα υποδηλώνουν τον αποικιοκρατικό χαρακτήρα της σύμβασης παραχώρησης.
· Αναδεικνύονται οι χαριστικές φορολογικές διατάξεις που δόθηκαν εκ των υστέρων και εκτός της υπογραφείσης σύμβασης και οι οποίες αποτελούν μετά από δική μας καταγγελία αντικείμενο έρευνας της ΕΕ. Ήδη η ΕΕ ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας να σταλούν νέες απαντήσεις.
· Αναδεικνύεται η παντελής απουσία του Δημοσίου από μία ζωτικής σημασίας δραστηριότητα για την οικονομική ζωή του τόπου, καθώς και τον καθορισμό της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων. Προς τούτο κατατέθηκαν στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία για τη μέριμνα που έχει ληφθεί για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού Συμφέροντος και τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων.

Τα ΔΣ αναμένουν συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό προκειμένου να λάβουν τις θέσεις της επί του υπομνήματος>.
Πηγή:Marinews,TheSeaNatrion
Επεξεργασία Σχολιασμός: Αλέξανδρος Κουρτέσης http://ektelonismos.com/
(Ο θεός της λογικής ας βάλει το χέρι του , ήδη στο μεγάλο λιμάνι γίνεται πανικός χιλιάδες Container ξεφορτώνονται με γρήγορους ρυθμούς και οι ουρές και οι καθυστερήσεις είναι τρομακτικές , και κατά τον εκτελωνισμό αλλά και στην παραλαβή των εμπορευμάτων .Εχουν δημιουργηθεί εντάσεις και προστριβές και είναι φυσιολογικό . όλοι φοβούνται νέα απεργία από την Δευτέρα μπρρρρρ.....) Η Φωτογραφία από την τρίτη 27/10/09 ώρα 14,00 . Υποτίθεται ότι το Ε 'Τελωνείο έπρεπε να είχε κλείσει , αλλά οι Εκτελωνιστές πιέζουν να μείνει ανοιχτό , πράγμα που δεν το πέτυχαν)

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Μείωση αποθηκευτικών ζήτησε το ΕΒΕΠ

Θέμα ελαχιστοποίησης των επιπρόσθετων χρεώσεων έβαλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς για τα εμπορεύματα που παγιδεύτηκαν το 15μερο των απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά. Το αίτημα υπεβλήθη με επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Κασιμάτη στην ηγεσία του ΟΛπ και αποτελεί συνέχεια ανάλογου αιτήματος που είχε καταθέσει η Διεθνής Ναυτική Ένωση για τα μέλη της.
Πηγή:TheSeaNation
Επεξεργασία : Αλεξανδρος Κουρτέσης http://ektelonismos.com

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Πιάστηκε στόν ύπνο η Cosco !!

Πιάστηκε στον ύπνο η Cosco μετά την αποχώρηση της MSC από τον Προβλήτα ΙΙ , και αυτό γιατί μέσα στην σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΟΛΠ και Cosco οι Κινέζοι είχαν υπολογίσει και τα κέρδη από την σύμβαση εξυπηρέτησης της MSC .
Η σύμβαση με την MSC προέβλεπε να διακινεί 1,6 εκ. εμπορευματοκιβώτια τον χρόνο και έφθασε να διακινεί λόγω της κρίσης 400.000 περίπου .
Μέσα στην σύμβαση λοιπόν υπήρχε ο εξής όρος σύμφωνα με τον οποίο “εφόσον ο ΟΛΠ πάψει να έχει δικαιώματα στην προβλήτα ΙΙ, τον έλεγχο της οποίας έχει πάρει από την 1η Οκτωβρίου η Cosco., τότε οι ελβετο-ιταλοί είχαν το δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβαση υπέρ αυτών” όπως και έκαναν.
Τώρα οι Ιταλο-Ελβετοί θα διαπραγματευθούν εξολοκλήρου και επί νέας βάσης την συμβαση τους ζητώντας και απο τους δύο παίκτες του Λιμανιού (ΟΛΠ COSCO ) προσφορές . Οχι παίζουμε ......
Αλέξανδρος Κουρτέσης http://ektelonismos.com

Λούκα Κατσέλη: Δεν αιφνιδιάστηκα από την κίνηση της MSC

Ενημερωμένη εδώ και μέρες για την απόφαση της MSC να προχωρήσει τη καταγγελία της σύμβασης της με τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, εμφανίζεται η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με κύκλους του περιβάλλοντος της. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι η κυρία Κατσέλη αφενός εκτιμά ότι δεν αλλάζει τίποτε για την κυβέρνηση ως προς τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί για την λήξη της απεργίας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά και αφετέρου θεωρεί φυσιολογική την εξέλιξη αυτή, της καταγγελίας της σύμβασης ΟΛΠ-MSC, δεδομένων των νέων συνθηκών που δημιουργεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco.
«Και εγώ αν ήμουν στη θέση τους, το ίδιο θα έκανα για να επιτύχω καλύτερους όρους», φέρεται να έχει δηλώσει η κυρία Κατσέλη σε συνεργάτες της, προσθέτοντας ότι «σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε αιφνιδιασμός από μια τέτοια κίνηση που και λογική και αναμενόμενη ήταν».
Πηγή:TheSeaNation
Επεξεργασία Σχόλιο: Alexander Kourtesis http://ektelonismos.com/ (χωρίς σχόλιο)

Ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ για τη φυγή της MSC

Προ ολίγου οι συνδικαλιστικοί φορείς των λιμενεργατών, με κοινή ανακοίνωση τους τοποθετήθηκαν στα τεκταινόμενα ενώ δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες ή και τα επόμενα 24ωρα, να υπάρξει γενικότερη τοποθέτηση από την πλευρά των χρηστών, που προς ώρας εξετάζουν όλες τις πτυχές του θέματος, που είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να απασχολήσει ακόμα και το κυβερνητικό επιτελείο.
Αναλυτικότερα, στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:
“Ανακοινώθηκε από την MSC ότι διακόπτει τη Σύμβαση (5/9/2002) με την ΟΛΠ ΑΕ λόγω της μεταβίβασης της εκμετάλλευσης του Σ.ΕΜΠΟ (προβλήτας ΙΙ) στη ΣΕΠ (COSCO).
Η MSC με βάση την ανωτέρω σύμβαση διακινούσε τον μεγαλύτερο όγκο μπορευματοκιβωτίων transit και προφανώς η διακοπή θα έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για το λιμάνι .
Η παραχώρηση ως «προίκα» του φορτίου της MSC στη COSCO και η ανερμάτιστη πολιτική της Κυβέρνησης της Ν. Δ. και της Διοίκησης του ΟΛΠ οδήγησε σ’ αυτά τα αποτελέσματα.
Η αποικιοκρατική σύμβαση παραχώρησης του Σ.ΕΜΠΟ στην COSCO φέρνει τα πρώτα δυσμενή αποτελέσματα σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας, της διεθνούς θέσης του Λιμανιού και των εργαζομένων”.
Πηγή:Theseanation
Επεξεργασία Σχόλιο:Αλέξανδρος Κουρτέσης. http://ektelonismos.com/ (Τώρα τι να πεί κανείς ? με το λιμάνι να υπολειτουργεί για ενάμιση χρόνο τώρα, τι θα κάνουν οι ναυτιλιακές , μα φυσικά θα την "κάνουν" κατά το κοινώς λεγόμενον , και θα κοιτάξουν το συμφέρον τους.)

Σενάρια για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης από την MSC

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του λιμανιού του Πειραιά έχουν πυροδοτήσει σενάρια.
Η κίνηση της MSC να καταγγείλει τη σύμβαση με τον ΟΛΠ ερμηνεύεται από κύκλους του λιμανιού ότι σαν στόχο έχει την επαναδιαπραγμάτευση από την αρχή με καλύτερου για εκείνη όρους της σύμβασης, αυτή τη φοράμε τους κινέζους που εκμεταλλεύονται την προβλήτα ΙΙ αλλά και με τον ίδιο τον ΟΛΠ που θα εκμεταλλεύεται την υπό κατασκευή προβλήτα Ι.
Η Cosco είχε υπολογίσει τις κινήσεις της MSC στο λιμάνι του Πειραιά, και τώρα πρέπει να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό.
Πηγή:Marinews
Επεξεργασία σχόλιο:Αλέξανδρος Κουρτέσης. http://ektelonismos.com

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ MARINEWS: Η MSC κατήγγειλε τη σύμβαση με την ΟΛΠ ΑΕ

Βόμβα στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο κολοσσός MSC κατήγγειλε τη σύμβαση που είχε με την ΟΛΠ ΑΕ. Ο ελβετικο-ιταλικός γίγαντας στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμανιού του Πειραιά, με διακίνηση 1,6 εκ. εμπορευματοκιβώτια.
Όπως επεσήμαναν στο MARINEWS ευρύτεροι κύκλοι Ομίλου τα τελευταία 2 ½ χρόνια το λιμάνι του Πειραιά λόγω των απεργιών είχε αποδυναμωθεί.
Από 1,6 εκ. εμπορευματοκιβώτια τον χρόνο η MSC έφθασε να διακινεί 400.000 περίπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση της MSC είχε περάσει στην Cosco αφού θα εκμεταλλεύεται την προβλήτα ΙΙ που εξυπηρετεί τα πλοία του ιταλο-ελβετιkού Ομίλου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η MSC σταματάει το transit φορτίο. Το τοπικό φορτίο θα διατηρηθεί όπως και η εξυπηρέτηση των πελατών.
Πηγή:Marinews
Επεξεργασία , Σχόλιο:Αλέξανδρος Κουρτέσης http://ektelonismos.com/ (Όχι παίζουμε αμ τι νόμιζαν τα παιδιά του Πειραιά οτι έχουν δέσει τον γάιδαρο τους )

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Η θέση της Cosco Pacific για τη συμφωνία με την κυβέρνηση

Στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των συνθηκών στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, αναφέρεται σε νεώτερη ανακοίνωση της η Cosco Pacific Limited. Όπως επισημαίνει η Cosco Pacific οι αποφάσεις αυτές είναι τεχνικής φύσεως και σε καμιά περίπτωση δεν επιφέρουν την οποιαδήποτε μεταβολή σε ότι προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης που έχει συναφθεί μεταξύ της ΟΛΠ Α.Ε. και του κινεζικού ομίλου, η οποία (σύμβαση) παραμένει σε πλήρη ισχύ. Αυτή η τεχνικής φύσεως συμφωνία επιτρέπει στο τέρμιναλ να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς εργασιών μετά τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, χωρίς προβλήματα, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Συγκεκριμένα αυτή η τεχνική συμφωνία επιτρέπει στον ΟΛΠ Α.Ε. να συνεχίσει να εκδίδει τιμολόγια για 15 μέρες, μεταξύ 19 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου, για τις υπηρεσίες που παρέχονται στον προβλήτα ΙΙ που τελεί πλέον υπό την διαχείριση της θυγατρικής εταιρίας της Cosco, PCT S.A.
Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση της Cosco Pacific στον σύνδεσμο εδώ.
Πηγή:TheSeaNation
Επξεργασία , σχόλιο: Alexander Kourtesis http://ektelonismos.com/ (Η ανακοίνωση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ?? Δηλαδή τι συμφώνησαν ανακωχή για 15 ημέρες λόγω προγραμματικών ?)

Πρόσθετες επιβαρύνσεις σε εμπορευματοκιβώτια

Με αποθηκευτικά και σταλίες είναι πιθανόν να έχουν επιβαρυνθεί εμπορευματοκιβώτια που εξετράπησαν από το λιμάνι του Πειραιά σε άλλα λιμάνια της χώρας αλλά και σε γειτονικά λιμάνια της Ιταλίας και της Τουρκίας. Ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων είναι άγνωστος και κατά συνέπεια άγνωστο παραμένει το συνολικό κόστος της επιβάρυνσης αθροιστικά για τις ημέρες που διήρκεσε η κινητοποίηση στον ΟΛΠ. Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Ναυτική Ένωση ζήτησε τόσο από τον ΟΛΠ όσο και από την ΣΕΠ να υπάρξει μηδενική επιβάρυνση για τις μέρες της απεργίας.
Πηγή:TheSeaNation
Σχόλιο , Επεξεργασία: Αλεξανδρος Κουρτέσης , http://ektelonismos.com/ (Δεν είναι πιθανόν , είναι σίγουρο οτι θα έχουμε πρόσθετες επιβαρύνσεις οι οποίες βέβαια θα μετακυληθούν στην αγορά )

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Λιμάνια: Ολη η αλήθεια για τον ΟΛΠ και την Cosco

Η "φουρτούνα" που έχει ξεσπάσει στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, δεν είναι.... χθεσινή.

Μπορεί από την 1η Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας το "πάγωμα" της εγκατάστασης της κινέζικης εταιρείας Cosco στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, (ΣΕΜΠΟ) όμως αυτό δεν είναι πάρα τμήμα μίας αλυσίδας κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν το 2006, όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ γνωστοποίησε την απόφασή της να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την πολυετή παραχώρηση αρχικά ολόκληρου του Σ.ΕΜΠΟ και εν συνεχεία μόνο της προβλήτας ΙΙ, όπως και τελικά έγινε.
Η τότε κυβέρνηση είχε εκφράσει τα επιχειρήματά της γι' αυτή την απόφαση, επικεντρώνοντας σε θέματα ανάπτυξης αλλά είχε βρει αντίθετη σύσσωμη την τότε αντιπολίτευση, φυσικά τους εργαζόμενους και φορείς του Πειραιά, όπως τη Νομαρχία, τους Δήμους Πειραιά και Περάματος, το Εργατικό Κέντρο κ.α. Ωστόσο, έστω και μετ’ εμποδίων η σύμβαση του ΟΛΠ με την κινέζικη εταιρεία προχώρησε. Κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή με τις ψήφους μόνο των τότε κυβερνητικών βουλευτών
Φτάσαμε έτσι στην 1η Οκτωβρίου, οπότε προβλεπόταν να εγκατασταθεί η κινέζικη εταιρεία, για την οποία η επένδυση στον Πειραιά φαίνεται να είναι εξαιρετικά σημαντική.
Εκείνο, που πριν από μερικούς μήνες κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει είναι ότι η προκαθορισμένη ημερομηνία εγκατάστασης θα συνέπιπτε με τη διενέργεια των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.
Η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε το θέμα και πλέον καλείται να δώσει λύσεις σε ένα ζήτημα που έχει πολλές παραμέτρους και γεννά αρκετά ερωτηματικά.
Ας δούμε τα βασικότερα από αυτά μέσα από 12 ερωτήσεις και απαντήσεις.
1.Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και με τι καθεστώς εργάζονται εκεί;
Στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ ΑΕ) απασχολούνται περίπου 1600 εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων. Από αυτούς, περίπου 1200 είναι υπάλληλοι και περίπου 400 είναι οι λιμενεργάτες. Ο διαχωρισμός, που είχε σχέση και με το εργασιακό καθεστώς, ισχύει από πολύ παλιά αλλά εδώ και δύο δεκαετίες λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια ναυτιλία σε αρκετούς τομείς, όπως στα κοντέϊνερ, υπάλληλοι και λιμενεργάτες εργάζονται από κοινού στην φορτοεκφόρτωση. Οι υπάλληλοι, βέβαια, στελεχώνουν και τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες. Από τους περίπου 1200 υπαλλήλους, περίπου 850, που είναι και οι παλαιότεροι, έχουν εκ του νόμου καθεστώς μονιμότητας, αφού ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ άλλοι 350 έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Με συμβάσεις αορίστου χρόνου απασχολούνται και οι λιμενεργάτες.
2. Ακούμε ότι η μεγαλύτερη διαφωνία των λιμενεργατών είναι να μη λειτουργήσει μία δεύτερη προβλήτα την οποία θα λειτουργεί αποκλειστικά η COSCO. Γιατί ακριβώς αντιδρούν; Δεν θα διευκολυνθεί έτσι η δική τους δουλειά;
Η Cosco αναλαμβάνει να λειτουργήσει την προβλήτα ΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ, με υποχρέωση κατασκευής του προβλήτα ΙΙΙ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν διότι αυτή την στιγμή ο προβλήτας ΙΙ είναι ο μοναδικός εν λειτουργεία προβλήτας του Σ.ΕΜΠΟ, αφού ο προβλήτας Ι είναι κλειστός λόγω έργων επέκτασης και αναβάθμισης του εξοπλισμού του. Από εκεί και πέρα, οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι διότι όπως επισημαίνουν ο προβλήτας ΙΙ έχει κατασκευαστεί με κεφάλαια του ΟΛΠ, είναι βασική πηγή εσόδων του Οργανισμού και με την παραχώρησή του τίθεται σε κίνδυνο η εργασία τους.
3.Δεν διασφαλίζεται όμως η μονιμότητα των περίπου 1.600 εργαζομένων μετά τη σύμβαση COSCO - Δημοσίου;
Όχι. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τα μέχρι τώρα ισχύοντα είναι δεδομένη και γι' αυτό ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Στις δύο προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά απασχολούνται σήμερα περίπου 600 εργαζόμενοι. Με την παραχώρηση της μιας προβλήτας το αντικείμενο του ΟΛΠ ΑΕ θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%, οπότε θα "περισσέψουν" τουλάχιστον 300 θέσεις εργασίας και σαφώς θα τεθεί θέμα απασχόλησης. Από την άλλη πλευρά, η σύμβαση δεν δεσμεύει την Cosco να προσλάβει εργαζόμενους του ΟΛΠ.
4. Πόσο φθηνότεροι (εάν πράγματι) είναι οι Κινέζοι στις υπηρεσίες τους;
Η τιμολογιακή πολιτική, που θα ακολουθήσει η Cosco είναι ακόμα άγνωστη, κατά συνέπεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν θα είναι φθηνότερη ή όχι στις υπηρεσίες της σε σχέση με τον ΟΛΠ ΑΕ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2010 βάσει της σύμβασης η Cosco υποχρεούται να ακολουθεί τα τιμολόγια του ΟΛΠ ΑΕ, αφού και οι δύο θα λειτουργούν από κοινού στην προβλήτα ΙΙ μέχρι να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η προβλήτα Ι, τον οποίο διατηρεί ο ΟΛΠ ΑΕ. Από εκεί και πέρα, η κινέζικη εταιρεία θα ακολουθήσει την δική τιμολογιακή πολιτική. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές στο φορτίο διαμετακόμισης για να προσελκύσει πελάτες αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές διαφοροποιήσεις στο "ανελαστικό" εισαγωγικό- εξαγωγικό φορτίο, που έτσι και αλλιώς θα "περάσει" από τον Πειραιά.
5. Γιατί «μας ήρθαν» οι Κινέζοι;
Κατ’ αρχάς να σημειωθεί ότι οι λιμενικές υπηρεσίες αποτελούν τη μοναδική, ίσως, αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει απελευθερωθεί. Και αυτό διότι η σχετική πρόταση Οδηγίας παρότι τέθηκε προς έγκριση δύο φορές στα ευρωπαϊκά όργανα καταψηφίστηκε τελικά και τις δύο φορές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που υποστήριζε την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών, προώθησε, από το 2006, τη σχετική διαδικασία μετά από ένα ταξίδι του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Κίνα. Αρχικά, με μια προσπάθεια διακρατικής συμφωνίας, που δεν έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολούθως με προσπάθεια για παραχώρηση μέσω διαγωνισμού και των δύο προβλητών του ΣΕΜΠΟ. Τελικά προχώρησε στην παραχώρηση με διαγωνισμό της προβλήτας ΙΙ.
Το επιχείρημα, που προεβλήθη για αυτές τις διαδικασίες ήταν ότι ο ανάδοχος θα κάνει επενδύσεις στον προβλήτα ΙΙ, θα κατασκευάσει τον προβλήτα ΙΙΙ και θα προσελκύσει εμπορεύματα.
6.Το 2005 το ΥΕΝ είχε δημοσιεύσει λίστα αμοιβών λιμενεργατών με μισθούς έως 10.527 ευρώ. Τιτλοφορούσε δε την ανακοίνωσή του: "Οι αριστοκράτες λιμενεργάτες των ρετιρέ που αμείβονται με 150.000 ευρώ ετησίως διαμαρτύρονται". Πόσοι αμείβονται σήμερα με εκείνα τα προκλητικά ποσά και τι δουλειά κάνουν; Ποιος είναι κατά προσέγγιση ο μέσος όρος μηνιαίων αμοιβών;
Σήμερα, κανείς δεν αμείβεται με τέτοια ποσά. Εκείνο το διάστημα υπήρχαν ορισμένοι, ελάχιστοι λιμενεργάτες, με την ειδικότητα του "εναερίτη", που έκαναν μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη εργασία "κλειδώματος" και "ξεκλειδώματος" τεράστιων... βουνών κοντέϊνερ, αναγκαζόμενοι λόγω έλλειψης προσωπικού να εργάζονται διπλοβάρδια μέσα στην ημέρα, αργίες και σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους λόγω των υπερωριών να αυξάνονται. Ακολούθως, έγιναν προσλήψεις και σήμερα, ο μέσος όρος μηνιαίων αμοιβών των εργαζόμενων στο λιμάνι με υπερωρίες είναι περίπου 2000- 2100 ευρώ.
Ωστόσο, την τελευταία διετία λόγω της αποχής από τις υπερωρίες, που έκαναν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ο μέσος μηνιαίος μισθός διαμορφώνεται περίπου στα 1.700 ευρώ.
Από τους ισολογισμούς του ΟΛΠ προκύπτει πάντως ότι το ετήσιο εργοδοτικό κόστος ανά εργαζόμενο είναι της τάξης των 50.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μηνιαίες απολαβές (14 μισθοί) περίπου 3.600 ευρώ (μικτά) .
7. Υπάρχουν διεθνείς και ανεξάρτητοι δείκτες ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών λιμένων; Σε τι θέση κατατάσσονται οι ελληνικές υπηρεσίες;
Υπάρχουν διεθνείς δείκτες κατάταξης των λιμανιών ανάλογα με το διακινούμενο όγκο κοντέϊνερ, αφού άλλωστε αυτός είναι ο σημαντικότερος τρόπος μεταφορών στον χώρο του γενικού φορτίου. Ο Πειραιάς το 2003 βρισκόταν στην 47η Θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε διακίνηση κοντέϊνερ αλλά κυρίως λόγω της αναστάτωσης, που έχει δημιουργηθεί από το 2005, σημειώνει μεγάλες απώλειες και πλέον βρίσκεται κάτω από την 120η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε διακίνηση κοντέϊνερ.
8. Που αλλού στον κόσμο έχει επενδύσει η COSCO; Με τι αποτελέσματα;
Όταν αναφερόμαστε στην COSCO πρέπει να είναι αντιληπτό ότι πρόκειται για έναν τεράστιο Όμιλο με πολλές δραστηριότητες γύρω από τη ναυτιλία και γενικότερα τις μεταφορές, Στον χώρο των λιμενικών υπηρεσιών δραστηριοποιείται η θυγατρική της Cosco Pacific, η οποία είναι ο 5ος μεγαλύτερος διαχειριστής κοντέϊνερ (container terminal) στον κόσμο, διαχειριζόμενη 18 τέρμιναλ στην Κίνα και 3 στο εξωτερικό. Στη Μεσόγειο η εταιρεία έχει παρουσία στο τέρμιναλ της διώρυγας του Σουέζ και στο λιμάνι της Νάπολης. Και στις δύο περιπτώσεις έχει μετοχική συμμετοχή μέχρι 25% σε σχήματα, όπου μετέχουν και άλλες εταιρείες αλλά και το Δημόσιο των δύο κρατών. Άλλωστε, η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στις 7 Οκτωβρίου 2009 για την ανάληψη της διαχείρισης του προβλήτα ΙΙ και του (υπό κατασκευή) ΙΙΙ του Πειραιά υπογράμμισε ότι είναι το "πρώτο αποκλειστικής ιδιοκτησίας εξωχώριο κοντέϊνερ τέρμιναλ, που αναλαμβάνει να διαχειριστεί".
9. Τι κυρώσεις υπάρχουν σε περίπτωση μη εφαρμογής της σύμβασης και από πότε αρχίζουν να «τρέχουν» ποινικές ρήτρες;
Σε γενικές γραμμές ποινικές ρήτρες αρχίζουν να "τρέχουν" από τη 1η Νοεμβρίου. Η σύμβαση προβλέπει αρκετές περιπτώσεις υποχρεώσεις καταβολής ρητρών και από τις δύο πλευρές, που φυσικά αποτελούν νομικά θέματα.
10. Ποια ήταν ακριβώς η στάση του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση;
Το ΠΑΣΟΚ είχε καταψηφίσει στη Βουλή το νόμο, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης, η οποία είχε συναφθεί μεταξύ της ΟΛΠ ΑΕ και της Cosco Pacific ενώ στο προεκλογικό του πρόγραμμα είχε δεσμευτεί για επαναδιαπραγμάτευση σε βάθος για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
11. Είναι γνωστό ότι η COSCO έχει εξασφαλίσει ειδικά προνόμια (που δεν απολαμβάνει ο ΟΛΠ) για τις υπηρεσίες της, όπως απαλλαγή φόρου εισοδήματος επί τη βάσει αποφυγής διπλής φορολογίας, απαλλαγή τελών χαρτοσήμου για δανεικά κεφάλαια που αντλήθηκαν για τη χρηματοδότηση του έργου, επιστροφή ΦΠΑ εντός 60 ημερών έντοκα, (έναντι άτοκης επιστροφής με καθυστέρηση 2-3 χρόνων Ενημέρωσε για αυτά η Ελληνική κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Με τα άρθρα 2 και 3 του κυρωτικού νόμου της σύμβασης παραχώρησης δίνονται μια σειρά φορολογικά και άλλα προνόμια, τα οποία σύμφωνα με νομικούς δεν υπήρχαν στην διακήρυξη του διαγωνισμού, ώστε να είναι γνωστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους ενώ λέγεται ότι υπάρχουν και άλλες προβλέψεις, που δεν ισχύουν για καμία άλλη εταιρεία στον ελληνικό χώρο, όπως π.χ. η επ' αόριστον δυνατότητα συμψηφισμού κερδών και ζημιών. Για το θέμα δεν είχε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως απάντησε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ταγιάνι σε πρόσφατη ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά και του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή θα ζητηθούν περαιτέρω πληροφορίες προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσο οι διατάξεις των άρθρων 2 και 3 το νόμου 3755 συμβιβάζονται με τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις
12.Πως είναι μια ημέρα ρουτίνας στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά;
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισε να διαφαίνεται η κυριαρχία στο παγκόσμιο εμπόριο των μεταφορών με κοντέϊνερ . Έτσι, σιγά - σιγά σε όλα τα λιμάνια του κόσμου άρχισαν να αναπτύσσονται Σταθμοί Εμπορευματοκιβωτίων (κοντέϊνερ τέρμιναλ), που αποτελούν μια νευραλγική δραστηριότητα για κάθε λιμάνι. Στον Πειραιά, όπως και σε όλα τα λιμάνια του κόσμου, η λειτουργία είναι 24ωρη. Βάρδιες λιμενεργατών φορτοεκφορτώνουν και ταξινομούν κοντέϊνερ. Σε κανονικούς ρυθμούς υπολογίζεται ότι από το ΣΕΜΠΟ του Πειραιά εξυπηρετούνται στο 24ωρο περίπου 5.500 "κουτιά", εισαγωγής, εξαγωγής ή διαμετακόμισης.
Πηγή:Ημερησία
Επεξεργασία , Σχόλιο :Αλέξανδρος Κουρτέσης http://ektelonismos.com ( Ένα πολύ καλό άρθρο της Ημερησίας που δίχνει ανάγλυφα την πρόσφατη ιστορία του πολύπαθου λιμανιού μας )

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ανοίγει το λιμάνι του Πειραιά

Στις εργασίες τους επιστρέφουν από αύριο κιόλας οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά ύστερα από την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν νωρίτερα τα διοικητικά συμβούλια της ΟΜΥΛΕ, αλλά και της Ένωσης Λιμενεργατών Λιμένα Πειραιά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη, η κυβέρνηση πρότεινε και οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν :
- Την έναρξη διαλόγου μεταξύ των Ο.Λ.Π. Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. σχετικά με όλα τα ζητήματα της Σύμβασης Παραχώρησης, τα αποτελέσματα του οποίου (διαλόγου) θα ισχύσουν αναδρομικά από 1-10-2009.
- Την συμφωνία μεταξύ των Ο.Λ.Π. Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. προσθήκης στη σύμβαση παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ανάληψη από τον Ο.Λ.Π. για περίοδο 15 ημερών, της τιμολόγησης των παρεχόμενων στο Νέο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (να εισπράττει για λογαριασμό των κινέζων και να τους αποδίδει τις εισπράξεις) , και
- Την κατάθεση προτάσεων των εργαζομένων εν όψει του διαλόγου σχετικά με τα ζητήματα της Σύμβασης Παραχώρησης.
Πηγή:TheSeaNation
Επεξεργασία , σχόλιο: http://ektelonismos.com

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Σε τεντωμένο σχοινί ...........

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και αφορά το μέλλον του λιμανιού του ΟΛΠ (SEMBO) ,τώρα ΣΕΠ .
Η αδιαλλαξία που δείχνουν οι συνδικαλιστές και η εμμονή στις θέσεις τους έχει φέρει την νέα κυβέρνηση σε ένα μικρό αδιέξοδο , και έχει αρχίσει έναν αγώνα δρόμου να προλάβει τα δύσκολα .
Τα δύσκολα είναι πρώτον οι προγραμματικές δηλώσεις τις κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο , και δεύτερο η ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου όπου αρχίζουν να τρέχουν οι Ποινικές ρήτρες υπέρ της Cosco .
Εν τω μεταξύ δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να βρίσκετε σε εξέλιξη υπόγεια συνεννόηση για μυστική συνάντηση μεταξύ συνδικαλιστών και εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών , κάτι όμως που διαψεύδουν και τα δύο μέρη.
Πάντως στα φανερά έχουν αυτήν την ώρα συνάντηση με την Υπουργό Λούκα Κατσέλη οι Συνδικαλιστές . Περιμένοντας καλά νέα ...........
Α.Κ
Σχόλιο :Άντε ρε Παιδιά πολύ τράβηξε το αστείο

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

"Επέκταση" της σύμβασης παραχώρησης στην Cosco μελετά η κυβέρνηση


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, στην οποία μετείχαν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Κατσέλη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λοβέρδος, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Σηφουνάκης και ο υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό κ. Παμπούκης, στην διάρκεια της οποίας εξετάστηκε το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η σύσκεψη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται να υπάρξει μια επαναδιαπραγμάτευση με την κινεζική πλευρά, η οποία θα διασφαλίζει εργασιακό αντικείμενο στον προβλήτα Ι, που παραμένει υπό τον έλεγχο του ΟΛΠ μετά την πλήρη ενεργοποίηση του προβλήτα ΙΙ που διαχειρίζεται η Cosco.
Συγκεκριμένα, διατυπώθηκαν φόβοι ότι ο προβλήτας ΙΙ και η Cosco θα καταφέρουν να συλλέξουν το μεγαλύτερο μέρος του διακινούμενου φορτίου, με συνέπεια να χαθεί εργασία από τον προβλήτα Ι.
Για να μην υπάρξει τέτοιο θέμα, η κ. Κατσέλη ανέλαβε τον ρόλο να διαπραγματευτεί με την Cosco ένα νέο μοντέλο εργασίας που θα διασφαλίζει φορτίο και στην Προβλήτα Ι. Κυβερνητικοί παράγοντες απέφυγαν να ονομάσουν αυτό το μοντέλο επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης προς την Cosco και στον προβλήτα Ι.
Πηγή:TheSeaNation
Επεξεργασία , Σχόλιο: http://ektelonismos.com/ ( Εντωμεταξύ η αγορά έχει έλθει σε κατάσταση παράκρουσης , μεγάλοι εισαγωγείς χονδρικής εν όψει της χειμερινής περιόδου πληρώνουν μεγάλες ποινικές ρήτρες στα πολυκαταστήματα που προμηθεύουν ίδωμεν......)

Δημ.Διακόπουλος: Ανοικτή η Cosco σε διάλογο με ΟΛΠ και κυβέρνηση

Δημήτρης Διακόπουλος, νομικός σύμβουλος της ΣΕΠ θυγατρικής της Cosco δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι η απεργία των λιμενεργατών στρέφεται κατά του ΟΛΠ και είπε ότι η COSCO δεν μπορεί να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους εργαζόμενους γιατί δεν είναι υπάλληλοί της. Ωστόσο, είχε προσθέσει πως η εταιρία είναι ανοικτή σε διάλογο με τον ΟΛΠ και την ελληνική κυβέρνηση.
Πηγή:MarineNews
Επεξεργασία: http://ektelonismos.com

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι λιμενεργάτες

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ Η ΟΜΥΛΕ
Επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο, ύστερα από απόφαση της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, 3ημερη απεργιακή κινητοποίηση και αποχή από απασχόληση το σαββατοκύριακο που ακολουθεί.
Πρόκειται για κλιμάκωση η οποία στέλνει ένα ευθύ μήνυμα στη κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης που έχει αυτήν την ώρα η κ. Κατσέλη με τους συνδικαλιστές , το αποτέλεσμα της οποίας εναγωνίως περιμένει η αγορά. Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ στο παραταθέν μίνι άτυπο υπουργικό συμβούλιο, οι κ.κ Παπανδρέου, Κατσέλη και Πάγκαλος εξέτασαν τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα της ναυτιλίας και ειδικότερα το θέμα των χειρισμών αναφορικά με την εμμονή των συνδικαλιστών να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο.
Διαβάστε πιο κάτω την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ







ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(ΟΜ.Υ.Λ.Ε.)

ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.
Πειραιάς 13.10.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα ΔΣ της ΟΜ.Υ.Λ.Ε. και της Ένωσης Λιμενεργατών στις σημερινές τους συνεδριάσεις

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ
την κήρυξη Τριήμερης Απεργίας 14-15-16/10/2009
και
αποχή από εργασία Σαββάτου-Κυριακής στις 17-18/10/2009

Καλούμε την Κυβέρνηση να παγώσει την εγκατάσταση της COSCO στο Σ.ΕΜΠΟ
Η αποικιοκρατική και λεόντειος σύμβαση εκποίησης του Σ.ΕΜΠΟ (προβλήτας ΙΙ) πρέπει να σταματήσει και να μην υπάρξουν τετελεσμένα.
Οι εργαζόμενοι αναμένουν να υπάρξει θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης στη συνάντησή της με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις
Με συνέπεια συνεχίζουμε τον ΑΓΩΝΑ μέχρι την τελική ΝΙΚΗ
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜAΝIΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΜ. Υ. Λ. Ε)
ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.
Πηγή:TheSeaNation
Επεξεργασία Σχόλιο: http://ektelonismos.com/ (A.K)

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ξεκίνησε διάλογος για την υλοποίηση της σύμβασης ΟΛΠ-Cosco

Συμφωνία διαλόγου με την ΣΕΠ.ΑΕ και τον ΟΛΠ για ζητήματα της υφιστάμενης συμβάσεως μεταξύ ΟΛΠ-Cosco ξεκινάει ύστερα από τη σειρά συναντήσεων που είχαν οι προαναφερθέντες με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και ειδικότερα με την υπουργό κ. Κατσέλη.
Η υπουργός με δήλωση της, αναφέρεται στα του διαλόγου στον οποίο εμπλέκονται και οι εργαζόμενοι, ενώ διευκρίνισε πως ότι συμφωνηθεί στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, θα έχει αναδρομική ισχύ από 1 /10.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και η συνεργασία των προβλητών Ι και ΙΙ, δηλαδή του προβλήτα ΙΙ που έχει αναλάβει η ΣΕΠ.ΑΕ και του προβλήτα Ι που παραμένει υπό τον ελέγχο του ΟΛΠ.
Τα νέα δεδομένα, πλέον ρίχνουν το βάρος των εξελίξεων στους συνδικαλιστικούς φορείς των λιμενεργατών που αναμένεται να τοποθετηθούν τις επόμενες ώρες απέναντι στα δηλωθέντα από την υπουργό.
Στη δήλωση της, η υπουργός κ. Κατσέλη αναφορικά με τα του λιμένος ανέφερε τα ακόλουθα:
"Όσον αφορά στη σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στην παραχωρησιούχο – θυγατρική της COSCO εταιρία – Σ.Ε.Π. Α.Ε. και στις απεργιακές κινητοποιήσεις, επιδίωξή μας είναι μέσω του διαλόγου να αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα, να αποκατασταθεί η ηρεμία και η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού καθώς και να προαχθεί το δημόσιο συμφέρον. Βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με όλα τα μέρη.
Ήδη έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους της Σ.Ε.Π. Α.Ε. να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος σχετικά με όλα τα ζητήματα της παραχώρησης. Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1.10.2009.
Επίσης συμφωνήθηκε να ξεκινήσει συζήτηση σε νέα βάση μεταξύ της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και της Σ.Ε.Π. Α.Ε. με αντικείμενο τη λειτουργία των προβλητών Ι και ΙΙ, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων και προς αμοιβαίο συμφέρον των μερών. Η σχετική συμφωνία θα τεθεί υπό έγκριση των αρμοδίων αρχών (Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.λ.π.)."
Κύκλοι των παραγωγικών τάξεων σε γνώση των οποίων περιήλθαν οι δηλώσεις της υπουργού εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική στους συνδικαλιστικούς φορείς των λιμενεργατών και θα μπουν σε διάλογο χωρίς να είναι μπλοκαρισμένο το λιμάνι του Πειραιά.
Ερωτηθέντες οι συνδικαλιστικοί φορείς από τo TheSeaNation, δήλωσαν ότι αναμένουν επακριβώς τη δήλωση της υπουργού προκειμένου μετά την ανάγνωσή της να τοποθετηθούν.
Πηγή:TheSeaNation
Επεξεργασία Σχόλιο: Α.Κ http://ektelonismos.com/

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Απεργίας & αδιεξόδου συνέχεια...

Με νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση απάντησαν όπως αναμενόταν οι συνδικαλιστικοί φορείς των λιμενεργατών στο βεβαιωθέν αδιέξοδο της απόπειράς έναρξης διαλόγου με την κυβέρνηση σχετικά με τα της εφαρμογής της κεκαλυμμένης νόμου σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ- COSCO.
Η ανακοίνωση της παράτασης των κινητοποιήσεων δεν αιφνιδίασε τις ναυτιλιακές εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και οχημάτων καθώς νωρίτερα της Παρασκευής πιθανολογούνταν το ναυάγιο των συνομιλιών που διαφαίνονταν στον ορίζοντα δεδομένης της χαώδους αποστάσεως των δύο βασικών εμπλεκόμενων πλευρών και της «αμηχανίας» της κυβέρνησης που στην παρούσα φάση εμφανίζεται «παγιδευμένη» στις προεκλογικές της δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα.
Τούτου δοθέντος μονόδρομός εμφανίζεται και η υλοποίηση της πρόθεσης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εντός της εβδομάδας προκειμένου να διαφυλάξει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των μετόχων της ΟΛΠ ΑΕ δεδομένου ότι ο Οργανισμός είναι εισηγμένος στο ΧΑΑ και εν πολλοίς η διοίκηση του Οργανισμού υπέχει, ούτως ή άλλως, νομικών ευθυνών αν δεν προασπίσει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των μετόχων έναντι απωλειών που επίσης εν πολλοίς «βαρύνουν» στον απολογισμό στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης τη διοίκηση έναντι των μετόχων αλά
Διαβλέποντας το αδιέξοδο επιτελικά στελέχη εταιριών φαίνεται πως ήδη έχουν σχηματοποιήσει τα σενάρια με τις εναλλακτικές προσεγγίσεις αντί του Πειραιά το προσεχές διάστημα γεγονός που έχοντας περιέλθει σε γνώση των εκ Ελλάδι αντιπροσώπων που είναι εγκατεστημένοι στον Πειραιά επιτείνει την αγωνία τους για τις συνέπειες στις αυτού καθ εαυτού ναυτιλιακές επιχειρήσεις και κατά συναγωγή στην τοπική και κατ επέκταση στην εθνική οικονομία.
Των εξελίξεων φαίνεται να επιβεβαιώνονται και οι φόβοι των παραγωγικών τάξεων της χώρας που για πρώτη φορά στην ιστορία των λιμενεργατικών κινητοποιήσεων συνέταξαν κοινό ανακοινωθέν ζητώντας να επικρατήσει η λογική και μάλιστα σε χρονική στιγμής κρίσιμη για την εθνική οικονομία λόγω των διεθνών εξελίξεων αλλά και εκ του γεγονότος ότι η κυβέρνηση παντοιοτρόπως επιχειρεί «επανεκκίνηση» της οικονομίας

Πηγή:TheSeaNation
Σχόλιο , Επεξεργασία:Alejander Kourtesis (Τελικά δεν εχω καταλάβει που το πάνε το πράμα Πραγματικά προσπαθώ αλλά δεν.... Δηλαδή υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι θα πάρουν το λιμάνι πίσω . )

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Cosco go home?

Από την πρώτη στιγμή, και προτού καν ορκιστεί, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: την απεργία των λιμενεργατών στον Πειραιά. Που θέλουν την ανατροπή της σύμβασης με τους Κινέζους της κρατικής εταιρείας Cosco.
Το πρόβλημα αυτό είναι σοβαρό κοινωνικά και οικονομικά. Είναι όμως και πολιτικά: τα συνδικάτα απαιτούν (από τη νέα κυβέρνηση φυσικά) να καταργήσει μια σημαντική συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τη μεγάλη αλλά και συνάμα, σε πολλά, που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, απεχθή Κίνα. Που δεν είναι η Μποτσουάνα, με όλον τον σεβασμό για την άξια αυτή χώρα.
Αν η νέα κυβέρνηση ενδώσει, θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο αμφισβήτησης της «συνέχειας του κράτους» αλλά και μια σχέση υποτέλειας απέναντι σε ορισμένα δυναμικά συνδικάτα. Προσθέτοντας σε όλες τις τεράστιες δυσκολίες που συναντούν οι όποιοι ξένοι και ντόπιοι επενδυτές και την ενδεχόμενη ανάγκη να αξιώνουν όταν συναλλάσσονται με το ελληνικό Δημόσιο και την υπογραφή όλων των κομμάτων της Βουλής.
Αν η νέα κυβέρνηση δεν ενδώσει, θα επιτρέψει στην Αριστερά να ισχυρίζεται ότι δεν διαφέρει σε τίποτε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στους ηγέτες της ότι «μας τα έλεγαν». Και ότι θα μας τα πουν στους δρόμους...
Αν κρίνει κανείς από το κεντρικό σύνθημα των συνδικάτων «Cosco, go home» που κοσμεί την είσοδο των εγκαταστάσεων στο Νέο Ικόνιο, το ζητούμενο δεν είναι λίγες ή πολλές εγγυήσεις για τους εργαζομένους αλλά ο επαναπατρισμός των Κινέζων. Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για τους Γερμανούς του ΟΤΕ και για τους νέους ιδιοκτήτες της Ολυμπιακής.
Και υπάρχει και το ερώτημα που αφορά την ουσία: Η σύμβαση αυτή _ και αρκετές άλλες _ είναι ή όχι συμφέρουσα για την οικονομία της χώρας; Και σε τελευταία ανάλυση, πώς η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει μετεκλογικά την «υπαρκτή παγκοσμιοποίηση»;
Το δύσκολο αυτό θέμα θα το διαχειριστούν η (εθνοκεντρική) υπουργός Οικονομικών (και Ναυτιλίας) κυρία Λούκα Κατσέλη, ο υπερσυντονιστής αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος, οι άμεσοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ή μήπως ο υπουργός Απασχόλησης κ. Ανδρέας Λοβέρδος; Κάποιος ασφαλώς ή όλοι μαζί. Το πολιτικά σημαντικό είναι όμως για την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης να γίνει κάτι γρήγορα. Και να είναι από κάθε άποψη πειστικό.
Γιατί διαφορετικά τα ανάλογα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν και μια κυβέρνηση σοσιαλιστική θα κληθεί να τα βγάλει πέρα, χωρίς «κοινωνικό συμβόλαιο», με κάποιες αριστερές μειοψηφίες με αντιστρόφως ανάλογη επιρροή στους «αγώνες».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ Συντάκτης : Ριχάρδος Σωμερίτης
Επεξεργασία : Αλέξανδρος Κουρτέσης

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Πλήρες αδιέξοδο στο λιμάνι του Πειραιά

Οχυρωμένες” στις θέσεις τους παραμένουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές που εν πολλοίς προσδιορίζουν τις λειτουργίες του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι οι συνδικαλιστές λιμενεργάτες δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν σε μια ένδειξη καλής θέλησης προκειμένου να δοθεί το χρονικό περιθώρο στη νέα κυβέρνηση να αποδείξει εν τοις πράγμασι τις προεκλογικές της δηλώσεις στο συγκεκριμένο θέμα που αφορά στη σύμβαση ΟΛΠ-Cosco.
Η αγορά, εκτιμώντας το αδιάλλακτο των θέσεων των εμπλεκομένων πλευρών, καταγράφει τον προβληματισμό της, ο οποίος πολύ σύντομα θα προσλάβει άλλη μορφή, αφού ήδη τα πρώτα προβλήματα στις εμπορικές ροές είναι ορατά.
Άλλωστε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά και στο χώρο εναπόθεσης παραμένουν παγιδευμένα περισσότερα από 5.000 έμφορτα εμπορευματοκιβώτια και κάπου 9.000 κενά, τα οποία επρόκειτο τα μεν να αποδοθούν στην εσωτερική αγορά, τα δε να φορτωθούν σε πλοία στο πλαίσιο της ανακύκλωσης και διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων για την πλήρωση τους με άλλα εμπορεύματα.
Μέχρι τώρα στο λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελείται καμία διαδικασία φορτοεκφόρτωσης ενώ η αγορά που δηλώνει απελπισμένη περιμένει μια ένδειξη καλής θέλησης από τους συνδικαλιστές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να “βρει το βηματισμό της” και εξετάσει, με όποιον τρόπο, εξετάσει, το θέμα που υφίσταται η σημασία του οποίου προσλαμβάνει μείζονα λόγο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει παντοιοτρόπως να τηρήσει τα υπεσχημένα δηλαδή να επανεκκινήσει την αγορά.
Ωστόσο κατά τους φορείς των παραγωγικών τάξεων η επανεκκίνηση της αγοράς είναι αδύνατη αφού το “κλειδί” το κρατούν οι συνδικαλιστές λιμενεργάτες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, το όλο ζήτημα προσλαμβάνει και πολιτική χροιά καθώς μένει στην κυβέρνηση, και σε φάση που δεν υφίσταται και αντιπολίτευση να δώσει δείγματα γραφής για το τι ακριβώς θέλει.
Πηγή:TheSeaNation
Σχόλιο Επεξεργασία :Αλέξανδρος Κουρτέσης (Αμάν ρε παιδιά ακόμα να καταλάβετε .... "Ετελείωσεν"...!!!!!

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Πανστρατιά παραγωγικών τάξεων κατά της απεργίας των λιμενεργατών

Πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα χαρακτηρίζεται η κινητοποίηση των παραγωγικών τάξεων όλης της χώρας καθώς οι εκπρόσωποί τους συνυπέγραψαν επίσης για πρώτη φορά κοινή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργούν οι νέες λιμενεργατικές κινητοποιήσεις, ο ορίζοντας των οποίων παραμένει άγνωστος.
Σε κοινή τους ανακοίνωση,την οποία υπογράφουν οι Πρόεδροι κ.κ Κασιμάτης, Μίχαλος, Κορκίδης, Αρμενάκης, Μαθιός, Παγκάκης, Παντελάκης, Αρβανίτης, Σαμψωνάκης και Λυμπουσάκης, οι Διοικήσεις:
-της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
-του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών
-του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς,
-του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς,
-της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου,
-του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς,
-του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών πλοίων,
-της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής- Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου,
-του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Πειραιώς,
-της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως,
-του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Διεθνούς Μεταφοράς & Logistics Ελλάδος,
-της Ενώσεως Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών πλοίων,
-της Ενώσεως Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών πλοίων ο «Αγ. Νικόλαος»,
-του Πανελληνίου Συνδέσμου Εταιρειών Εθνικών Οδικών Μεταφορών καθώς και όλος ο εμπορικός κόσμος,
“εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την συνέχιση των από 01-10-09 απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά (ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ), με αίτημα όπως αναφέρουν «το πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO (ΣΕΠ) στην προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά καθώς και την ακύρωση της Σύμβασης παραχώρησης η οποία έχει κυρωθεί από την Βουλή και αποτελεί Νόμο του Κράτους.Οι εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, μετά και τις πρόσφατες επί 14μηνο κινητοποιήσεις αυτών, κρίνονται αδιανόητες και απαράδεκτες και βρίσκουν αντίθετες όλες τις παραγωγικές τάξεις αλλά και τους απασχολουμένους στον κλάδο της Ναυτιλίας καθώς και σε όλο τον εμπορικό κόσμο, λαμβανομένου ιδιαίτερα υπόψη αφ’ ενός μεν της χρονικής συγκυρίας εν μέσω εκλογών, αφ’ ετέρου δε και της σοβούσας διεθνούς και τοπικής οικονομικής κρίσης. Οι πρακτικές αυτές όπως είναι φυσικό δυναμιτίζουν τις όποιες προσπάθειες για την επαναφορά των λιμένων σε ομαλούς ρυθμούς εργασίας μετά τις πρόσφατες επί 14μηνο περίπου κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, οι οποίες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και έχουν κυριολεκτικά εξουθενώσει τις επιχειρήσεις μας, ενώ παράλληλα πολλές Εταιρείες έχουν απωλέσει το αντικείμενό τους και επιπρόσθετα πολλές θέσεις εργασίας έχουν οριστικά χαθεί.Για άλλη μία φορά βρισκόμαστε όμηροι καταστάσεων που φαλκιδεύουν τις δραστηριότητες των Εταιρειών μας, αλλά και όλου του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της Χώρας, όταν οι Νόμοι σε αυτήν την Χώρα όπως διαφαίνεται δεν εφαρμόζονται.
Πηγή:TheseaNation
Επεξεργασία , Σχόλιο :Alexander Kourtesis

ΟΜΥΛΕ: Δεν αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ μετά από σημερινή τους απόφαση.
Ειδικότερα, δεν αναστέλλουν την 48ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει και ανακοινώνουν αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο.
Σημειώνεται ότι αύριο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχουν καταθέσει με το Δήμο Περάματος για να κριθεί αντισυνταγματική η σύμβαση παραχώρησης.
Η ανακοίνωση
Οι συνδικαλιστές σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:
Η Διοίκηση του ΟΛΠ μέχρι την τελευταία στιγμή επιχειρεί με κάθε τρόπο να πραγματοποιήσει το έγκλημα του ξεπουλήματος του Σ.ΕΜΠΟ. Οι εργαζόμενοι ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ, καταδίκασαν την πολιτική της προηγούμενη κυβέρνησης και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στη νέα κυβέρνηση: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟ Σ.ΕΜΠΟ Τα Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών όπως είχαν ανακοινώσει συνεδρίασαν σήμερα 8.10.2009 και αφού εκτίμησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 4.10.2009.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ
24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση στις 9 Οκτωβρίου 2009 Αποχή από εργασία Σαββάτου και Κυριακής στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2009 Νέα συνεδρίαση την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 Καλούμε τη Νέα Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να δώσει λύση, ώστε να αναστραφεί η κατάσταση στο Λιμάνι>.
Πηγή:Marinews
Επεξεργασία , Σχόλιο:Alexander Kourtesis

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Αγωνιούν για την συνέχιση των κινητοποιήσεων

Φόβους, ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά θα συνεχίσουν μέχρις ότου αποφασίσει, αν τούτο συμβεί, το νέο κυβερνητικό σχήμα να ανοίξει το φάκελο λιμάνι Πειραιάς-σύμβαση Cosco, εξέφρασαν φορείς των παραγωγικών τάξεων και των χρηστών, που παρέθεσαν νωρίτερα στη τελετή παράδοσης-παραλαβής του τέως ΥΕΝΑΝΠ . Η εκτενής αναφορά του τέως υπουργού κ. Αναστάση Παπαληγούρα στο θέμα της λιμενικής πολιτικής αλλά και του τέως υφυπουργού Πάνου Καμμένου έδωσαν μεταξύ άλλων τον τόνο για το συγκεκριμένο θέμα που εξελίσσεται σε ακανθώδες, καθώς οι εταιρείες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων τροποποιούν τα δρομολόγια τους αφήνοντας τον Πειραιά απ 'εξω γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα επιτείνει την αγωνία, κυρίως των εισαγωγέων, που βλέπουν α στενεύουν τα χρονικά περιθώρια μέχρι εκκίνησης εφοδιασμού της αγοράς με τα εποχικά-χριστουγεννιάτικα και άλλα είδη.
Πηγή:TheSeaNation
Σχόλιο Επεξεργασία: Αλέξανδρος Κουρτέσης (Δεν καταλαβαίνω την Νοοτροπία ορισμένων συνδικαλιστών βρέ παιδιά , Η υπόθεση τέλειωσε παραδεχτήτε οτι χάσατε . Εκτός αν θέλετε να πέσετε υπέρ πίστεως . Επίσης κάντε και μία άλλη σκέψη ,οτι υπάρχουν και χειρότερα Π.Χ Ασπίς πρόνοια , αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ψυχή ?)

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Συνεχίζουν οι λιμενεργάτες

Την συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών, κατά την προγραμματισμένη τους συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα. Αναλυτικότερα, τα Δ.Σ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών, έχοντας συνεκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 4.10.2009 αποφάσισαν να προβούν σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 7 και 8 Οκτωβρίου ενώ νέα συνεδρίαση έχει οριστεί για την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009.
Πηγή:TheSeaNation
Επεξεργασία Σχόλιο :Alexander Kourtesis

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Αποφάσεις παίρνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των λιμενεργατών

Αύριο το μεσημέρι, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται να αποφασίσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των λιμενεργατών τη περεταίρω στάση τους, όσον αφορά τις κινητοποιήσεις που αποσκοπούν στην ανάσχεση της διαδικασίας που έχει ενεργοποιηθεί με νόμο από τον Αύγουστο, για την ανάληψη από την PCT του 2ου προβλήτα του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ. Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα αναπτέρωσαν το ηθικό των συνδικαλιστών οι οποίοι ως γνωστόν έχουν διατηρήσει για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, σταθερή στάση έναντι των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης. Το κρίσιμο όμως ερώτημα “τι μέλλεται να πράξουν με τη νέα κυβέρνηση”, αναμένεται να απαντηθεί αύριο, καθώς όπως προαναφέρθηκε κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούσαν πάντως ότι οι συνδικαλιστές θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων δίνοντας πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση και με δεδομένο ότι είναι σύνηθες οι συνδικαλιστικοί φορείς να περιμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις για να τοποθετηθούν αρμοδίως. Σε κοινή ανακοίνωση τους πάντως, ΟΜΥΛΕ και Ένωση Λιμενεργατών, αναφέρουν τα εξής: “Ο αγώνας των εργαζομένων στα Λιμάνια ξεκίνησε πριν 3 χρόνια και θα συνεχιστεί μέχρι την ΤΕΛΙΚΗ νίκη. Η χθεσινή καταδίκη της κυβέρνησης της Ν.Δ. η οποία ιδιαίτερα στον Πειραιά πήρε μορφή χιονοστιβάδας έστειλε το μήνυμα της κοινωνίας προς κάθε κατεύθυνση ότι: Το ξεπούλημα του Λιμανιού είναι καταστροφικό για την οικονομική ζωή, την τοπική κοινωνία, τους εργαζόμενους και δεν πρέπει να περάσει.Η πρωτόγνωρη βιασύνη της απερχόμενης κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΟΛΠ να διευθετήσουν με νομικές και θεσμικές ακροβασίες σοβαρά θέματα και να «ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ» το ΣΕΜΠΟ στην COSCO δεν ανεχόμαστε να δημιουργήσει τετελεσμένα.Οι εργαζόμενοι αισιόδοξοι και αποφασισμένοι δυναμώνουν τη φωνή τους ενάντια στο ξεπούλημα”.

Πηγή:TheSeaNations

Επεξεργασία , Σχόλιο: Αλεξ. Κουρτέσης

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Απεργία Λιμενεργατών: Ούτε υγειονομικό υλικό δεν εξυπηρετούν

Εγκλωβισμένο στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά παραμένε μέχρι σήμερα το πρωί κοντέινερ με υγειονομικό υλικό του υπουργείου Υγείας, το οποίο αρνούνται οι λιμενεργάτες της βάρδιας ασφαλείας να φορτώσουν από χθες, οπότε και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του από τις Τελωνειακές Αρχές. Το υπουργείο Υγείας κάλεσε άμεσα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την παρέμβαση του οποίου ζήτησε προκειμένου οι απεργοί εργαζόμενοι να απελευθερώσουν το εν λόγω κοντέινερ στο οποίο βρίσκεται απαραίτητο υγειονομικό υλικό και συγκεκριμένα νοσοκομειακές μάσκες που προορίζονταν για τα σχολεία της Αττικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του TheSeaNation, οι απεργοί αρνούνταν να αφήσουν το κοντέινερ να εξέλθει από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Ν. Ικονίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργείου Υγείας.Τελικά, επικράτησε η σοβαρότητα και έτσι το κοντέινερ πήρε το δρόμο του για τα σχολεία σήμερα το πρωί
Επεξεργασία ,Σχόλιο:Α.Κ
Πηγή: TheseaNation

PCT Cosco: Κόπηκαν και τα πρώτα τιμολόγια

Κανονικά και χωρίς προβλήματα συνεχίζει η νέα εταιρία διαχείρισης του προβλήτας ΙΙ του εμπορικού τέρμιναλ PCT της Cosco, τη δραστηριότητας και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχει κόψει μέχρι τώρα περισσότερα από δέκα τιμολόγια πολλά εκ των οποίων τα έχει ήδη εισπράξει. Μέχρι τώρα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο τέρμιναλ και όλα εξελίσσονται ομαλά για τη νέα εταιρία. Την ίδια ώρα το τέρμιναλ παραμένει νεκρωμένο εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων, πλην όμως δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα καθώς οι λιμενεργάτες είχαν φροντίσει εγκαίρως να μην αφήσουν πλοίο χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την φορτοεκφόρτωση του πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων τους. Όλες οι εταιρίες έχουν ήδη αλλάξει τα δρομολόγια των πλοίων τους και προσεγγίζουν πλέον στην Τουρκία, την Ιταλία και άλλες γειτονικές χώρες.
Πηγή:TheSeaNation
Σχολιασμός Επεξεργασία : Α.Κ

ΣΥΝΔΔΕ&L: «Οχι απεργία»

Την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση της ΟΜΥΛΕ να κατέλθει σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις με στόχο το πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά συνδέοντας μάλιστα την απεργία τους με τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος (ΣΥΝΔΔΕ&L).«Θεωρούμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σταύρος Σαμψωνάκης, «ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο στην ελληνική οικονομία να υποστεί περαιτέρω ζημιές από τη νέα απεργία της ΟΜΥΛΕ η οποία με βεβαιότητα οδηγεί σε εθνική οικονομική συρρίκνωση, αφού πλήττονται οι ελληνικές εξαγωγές, εισαγωγές, εμπορικές δραστηριότητες διαμεταφορικές και μεταφορικές επιχειρήσεις.Θα συνιστούσαμε στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ να δείξει αυτοσυγκράτηση λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας και του κινδύνου περαιτέρω καθίζησης της οικονομίας μας και να αναθεωρήσει την απόφασή της για εν γένει απεργιακές κινητοποιήσεις που σαν αποτέλεσμα θα έχουν την απαξίωση του Λιμένος Πειραιώς και τη βλάβη του διαμετακομιστικού εμπορίου».Τέλος ο ΣΥΝΔΔΕ&L διαβεβαιώνει ότι θα συμπαρασταθεί στην ΟΜΥΛΕ σε κάθε δίκαιο αίτημά της μέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο διεκδίκησης.
Πηγή:Ναυτεμπορική , MariNews
Επεξεργασία , Σχόλιο Α.Κ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΟΛΠ: Οι καραμπόλες από την επίσημη είσοδο της Cosco


Αποκλειστκή Φωτόγραφία απο την Απέργία στις 1/10/2009

Ήγγικεν η ώρα για την είσοδο των κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, μόλις τρεις ημέρες πριν τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών οι κινέζοι μπαίνουν επισήμως στο λιμάνι του Πειραιά. (Εδώ απόσπασμα απο το πρωτόκολο παράδoσης παραλαβής οπως δημοσιεύτηκε απο το TheSeaNation) Όμως η υπόθεση αυτή όλα δείχνουν ότι θα έχει… ουρά. Πρόκειται για έναν φάκελο ο οποίος εφόσον έρθει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα τον ανοίξει και πάλι.
Άλλωστε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου έκανε αναφορά σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης.
Παραχώρηση που έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ της ΝΔ που συνέταξε τον νόμο και που επί κυβερνήσεώς της υπεγράφη η σύμβαση και του ΠΑΣΟΚ.
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απεργία των εργαζομένων και των λιμενεργατών του ΟΛΠ.
Στις 6 Οκτωβρίου η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών θα συνεδριάσουν εκ νέου για να επανακαθορίσουν την στάση τους.
Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι συνδικαλιστές, αν δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις στις καταγγελίες που έχουν κάνει κατά της σύμβασης ΟΛΠ - Cosco, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.
Το θέμα της σύμβασης παραχώρησης μέρος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της ΟΛΠ ΑΕ στην κινεζική Cosco έχει φθάσει μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εξετάζει καταγγελίες ευρωβουλευτών και συνδικαλιστών οι οποίες αφορούν το ειδικό φορολογικό καθεστώς που θα απολαμβάνει, βάσει του νόμου που κυρώθηκε στη Βουλή, η κινεζική εταιρεία σε σχέση και με τον ΟΛΠ.
Εφόσον η Επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός προς όφελος των κινέζων τότε υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε θα δοθούν τα ίδια προνόμοια και στον ΟΛΠ, που είναι μία εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία όπως και η Cosco είτε θα καλέσει η νέα κυβέρνηση τους κινέζους για επαναδιαπραγμάτευση.
Όπως έχει επισημάνει ο επίτροπος τρόπου Antonio Tajani η ύπαρξη μέτρων προς όφελος της Cosco θα ελεγχθεί στο πλαίσιο αυτό και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, τα σχετικά μέτρα θα αναλυθούν με βάση τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων .
Τα φορολογικά προνόμια
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες τα φορολογικά μέτρα που συνοδεύουν τη σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στην Cosco βάζουν σε πλεονεκτική θέση στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της Cosco Pacific έναντι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ
Ειδικότερα τονίζουν τα βασικότερα σημεία σύμφωνα με τα οποία:
- Προβλέπεται ότι η θυγατρική εταιρεία που ίδρυσε στον Πειραιά η Cosco Pacific για τη διαχείριση του Σ.ΕΜΠΟ θα έχει, κατά κύριο λόγο, την δυνατότητα να λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή αίτησής της εταιρείας.
- Σε περίπτωση που το κράτος καθυστερήσει την επιστροφή θα καταβάλλει στην εταιρεία διαχείρισης και τόκο υπερημερίας επί του προς επιστροφή ποσού.
Το θέμα που ανακύπτει είναι ότι ανάλογα φορολογικά προνόμια δεν απολαμβάνει η εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΟΛΠ ΑΕ. Στον Οργανισμό η επιστροφή ΦΠΑ γίνεται άτοκη και όχι εντός προβλεπόμενου διαστήματος 60 ημερών.
Επιπλέον, η ΟΛΠ ΑΕ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη διαφορά στα φορολογικά μέτρα, με πιθανή ενίσχυση από κρατικούς πόρους δεδομένου ότι σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απαγορευμένη κρατική ενίσχυση.
Φορολογία και επενδύσεις
Όμως το θέμα αυτό έχει προεκτάσεις. Και αυτό γιατί ο ΦΠΑ έχει άμεση σχέση με τις επενδύσεις που θα κάνουν οι δύο εταιρείες στις προβλήτες των δύο Σ.ΕΜΠΟ.
Η Cosco θα έχει την προβλήτα ΙΙ και θα κατασκευάσει την προβλήτα ΙΙΙ.
Από την πλευρά του, ο ΟΛΠ κατασκευάζει και θα διαχειρίζεται την προβλήτα Ι.
Η Cosco μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπεται ότι θα κάνει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ στις προβλήτες του νέου Σ.ΕΜΠΟ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπολογίζοντας το ΦΠΑ στο 20% θα λάβει πίσω άμεσα ή ακόμα και με τόκους υπερημερίας το ποσό των 60 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα ο ΟΛΠ ο οποίος κατασκευάζει την ίδια περίοδο την προβλήτα Ι, προϋπολογίζει επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ύψος των επενδύσεων που προϋπολογίζονται θα πρέπει να του επιστραφεί ΦΠΑ 32 εκατ. ευρώ, για το οποίο όμως δεν προβλέπεται ότι θα τα λάβει από το κράτος μέσα στα ίδια χρονικά περιθώρια ή με τόκο υπερημερίας.
Άλλες περιπτώσεις
Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι ανάλογες ρυθμίσεις φορολογικών μέτρων υπέρ επενδύσεων που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης προβλέπονται και σε άλλα μεγάλα έργα, όπως είναι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και η γέφυρα Ρίου - Αντίρριου .
Όμως οι περιπτώσεις αυτές διαφέρουν σε δύο σημεία από τη σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ του ΟΛΠ στη Cosco:
1. Στα δύο πρώτα έργα συμβαλλόμενοι είναι το Δημόσιο με ιδιωτικές εταιρείες, ενώ στην περίπτωση ΟΛΠ-Cosco οι συμβαλλόμενοι είναι δύο εισηγμένες εταιρείες με βασικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο για τον ΟΛΠ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την Cosco.
2. Ο ΟΛΠ και η Cosco θα προσφέρουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες στην εξυπηρέτηση των εμπορευματοκιβωτίων η μία δίπλα στη άλλη ενώ αυτό δεν συμβαίνει με το αεροδρόμιο και τη γέφυρα.
Πηγή: MariNews
Επεξεργασία , Σχόλιο , Φωτό : Α.Κ ( Σήμερα λοιπόν Η Κα Βάσω Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στο Κανάλι 1 του Πειραιά , εκεί τόνισε: "Δεν μπορούμε να καταργήσουμε την υπάρχουσα συμφωνία με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά αλλά μπορούμε να την βελτιώσουμε υπέρ της χώρας" . Όχι για να μήν κοροιδευόμαστε σ'αυτήν την χώρα μεταξύ μας. )

Υπεγράφη σήμερα το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του Σ.ΕΜΠΟ

Πρίν Τώρα
Η ΟΛΠ ΑΕ προέβη σήμερα, 1η Οκτωβρίου στην παράδοση του χώρου εγκατάστασης του Νέου ΣΕΜΠΟ, όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης.Το πρωτόκολλο υπέγραψε ο Νίκος Αναστασόπουλος διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ και ο Li Keqiang για λογαριασμό της εταιρείας Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ, θυγατρική της Cosco .
Πηγή:MariNews
Επεξεργασία , Σχόλιο: Α.Κ (Και ο Θεός βοηθός )