Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΣΥΝ: Ερώτηση στην ΕΕ για «αθέμιτες φοροελαφρύνσεις σε σύμβαση παραχώρησης ΣΕΜΠΟ- Πειραιά»

Με ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κoινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Νικ.,Χουντής ζητάει να μάθει εάν η Επιτροπή «θωρεί ότι οι φοροελαφρύνσεις που παραχωρούνται στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται την προβλήτα ΙΙ του λιμένα, έρχονται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού.» Ειδικότερα επισημαίνει: <Σε προοηγούμενη ερώτηση (Ρ-1582) σχετικά με τις αθέμιτες φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμένα Πειραιά στην κινεζική εταιρεία Cosco, ανέφερε ότι: «Η εν λόγω σύμβαση παραχώρησης έχει μόλις διαβιβαστεί στην Επιτροπή και πρέπει τώρα να εξεταστεί από τις υπηρεσίες της. Η ύπαρξη μέτρων προς όφελος της Cosco θα ελεγχθεί στο πλαίσιο αυτό και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, τα σχετικά μέτρα θα αναλυθούν με βάση τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων».Ερωτάται η Επιτροπή: Θεωρεί ότι οι φοροελαφρύνσεις που παραχωρούνται στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται την προβλήτα ΙΙ του λιμένα, έρχονται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι τέτοια προνόμια δεν έχουν άλλα ελληνικά λιμάνια; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, εφόσον διαπιστώσει ότι τίθενται ζητήματα ανταγωνισμού;>
Πηγή:Marinews
Επεξεργασία:Α.Κ

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Cosco: Ο γίγας λυγίζει;

Ζημιές ύψους 4,6 δις. γουάν σημείωσε η China Cosco Holdings το εξάμηνο, ενώ τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 28,9 δις. γουάν. Οι ζημιές αποδίδονται κατά κύριο λόγο στο ναυτιλιακό κλάδο. Τα έσοδά του κλάδου των κοντέινερ υποχώρησαν κατά 56% ενώ τα έσοδά ανά dealing room υποχώρησαν κατά 43,1%. Επίσης, ο όγκος μεταφερθέντων teu υποχώρησε κατά 21,9% στα 2,35 εκατ. teu. Ο στόλος της εταιρίας αποτελείται από 149 Container ship, ενώ ναυπηγεί άλλα 57. Στον κλάδο των φορτηγών, αν και ο όγκος μεταφερομένων φορτίων υποχώρησε μόνο κατά 4,8% στους 129 εκατ. τόνους, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 71,7%. Ο στόλος της διαθέτει 431 φορτηγά πλοία, συνολικού τονάζ 33,92 εκατ. dwt, ενώ έχει υπό παραγγελία ακόμη 44 συνολικής χωρητικότητας 6,45 εκατ. dwt. Όσον αφορά το τμήμα λιμανιών, η διακίνηση των φορτίων στα λιμάνια που διαχειρίζεται υποχώρησε κατά 8,5% στα 20,21 εκατ. teu. Η China Cosco διαχειρίζεται 89 προβλήτες με ετήσια διακίνηση 48,15 εκατ. teu. Η διακίνηση της εταιρίας, αν και βλέπει βελτίωση των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των κρατικών πακέτων στήριξης, παραμένει επιφυλακτική, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες όσον αφορά τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Πηγή:TheSeaNation
Επεξεργασία:Α.Κ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Εξ’ ανατολών κίνδυνος για ΟΛΘ

Εξ’ ανατολών κίνδυνος για τον ΟΛΘ και σε μικρότερο βαθμό για τον ΟΛΠ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Zaman Daily (Το άρθρο στην τουρκική εφημερίδα ), η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε δημόσια πρόταση για την κατασκευή container terminal στο Τσανταρλί, στο Βόρειο Αιγαίο.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συνολικό μήκος του λιμανιού θα είναι 2 χλμ ενώ η προβλήτα του λιμανιού θα έχει μήκος 800 μέτρα και βάθος 40 μέτρα. Μέχρι τώρα το λιμάνι του Τσανταρλί διευκόλυνε μόνο ψαροκαϊκα. Η ιδέα είχε ξεκινήσει το 1993 και τότε ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 4,5 δις. δολάρια. Το σχέδιο είχε επανέλθει στο προσκήνιο το 2005 και τότε είχαν ενδιαφερθεί μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι από Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νότια Κορέα και Σουηδία. Τώρα οι νέες περιβαλλοντικές μελέτες και οικονομικοτεχνικές είναι έτοιμες και η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει χρηματοδότηση και από την ευρωπαϊκή ένωση για τη ανάπτυξη του λιμανιού. Η απόφαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του βιομηχανικού επιμελητηρίου της περιοχής (EBSO) Εντέρ Γιοργκαντζιλάρ, πάρθηκε καθώς διαπιστώθηκε, ότι τα μεγάλα πλοία δεν μπορούσαν να «πιάσουν» στην περιοχή των Ανατολικών ακτών της Τουρκίας, κυρίως στο λιμάνι της Σμύρνης, με αποτέλεσμα να στρέφονται στον Πειραιά. Σκοπός είναι το Τσανταρλί να γίνει ένα από δέκα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου δεχόμενο πλοία ως 200.000 dwtΠαράλληλα με την κατασκευή του λιμανιού, θα ξεκινήσουν εργασίες για την ανάπτυξη των υποδομών της βιομηχανικής ζώνης της περιοχής και των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Πηγή:TheSeaNation
Επεξεργασία : Α.Κ

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Και εγένετο «ΣΕΠ Α.Ε.»

Ολοταχώς προχωρούν οι διαδικασίες που απαιτούνται προ της ελεύσεως της Κινεζικών συμφερόντων COSCO στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά τμήμα του οποίου ως γνωστόν αναλαμβάνει ύστερα από το διεθνή διαγωνισμό που της κατακυρώθηκε. Κατά πληροφορίες τη νομική μορφή της έλαβε η εταιρία - «κονέκτορας» μεταξύ ΟΛΠ και COSCO στην ευθύνη της οποίας θα είναι η λειτουργίες του τμήματος του ΣΕΜΠΟ με την επωνυμία P.C.T. S.A. ή ΣΕΠ Α.Ε. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες στο λιμάνι του Πειραιά οι προετοιμασίες εξακολουθούν πυρετώδεις καθώς την εβδομάδα αυτή αναμένεται να βρίσκονται στον Πειραιά υψηλόβαθμά στελέχη της Κινεζικής εταιρίας τα οποία και θα έχουν συνάντηση με την ηγεσία του Οργανισμού.Σχεδόν ένα μήνα προ της επίσημης έλευσης της COSCO στον Πειραιά το ενδιαφέρον από πλευράς χρηστών αλλά και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων κορυφώνεται δεδομένου ότι το όλο εγχείρημα γίνεται σε περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης η οποία επίσης ως γνωστόν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και συνακόλουθα τις εταιρίες που διαχειρίζονται στόλους πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Πηγή:TheSeaNation

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Και πάλι μαζι στην ενημέρωση για τα λιμάνια και τα τελωνεία !

Και πάλι μαζί μετά την καλοκαιρινή διακοπή μας , στον καθημερινό αγώνα στα λιμάνια και στα τελωνεία !
Όλο τον χειμώνα θα είμαστε μαζί . Κάναμε το το επάγγελμα μας χόμπι ,και έτσι θα σας ενημερώνουμε συλλέγοντας πληροφορίες καθημερινώς από τα πιο έγκυρα Site του χώρου , καθώς και πληροφορίες από μέσα.

Ευχόμαστε Καλό χειμώνα Α.Κ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Σφικτό χρονοδιάγραμμα για τον πρώτο προβλήτα

«Κατέπλευσαν» τα πρώτα κομμάτια του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που θα υποστηρίξει τις λειτουργίες των τριών σε πρώτη φάση γερανογεφυρών Super Post Panamax που θα εγκατασταθούν στον πρώτο προβλήτα του εμπορικού λιμένα που ως γνωστό θα μείνει υπό τον απόλυτο έλεγχο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Η ηγεσία του ΟΛΠ ακολουθεί σφικτό χρονοδιάγραμμα προκειμένου ο πρώτος προβλήτας να είναι έτοιμος εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί αλλά και σε χρονική συγκυρία που αναμένεται να συμπέσει με την επιτάχυνση της εξόδου σε παγκόσμια κλίμακα από την σοβούσα οικονομική κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις γερανογέφυρες θα αρχίσουν να παραδίδονται κοντά στα τέλη του προσεχούς μήνα προκειμένου να τοποθετηθούν με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του προβλήτα. Στο μεταξύ και όσον αφορά στην εμπλοκή σε επίπεδο ΕΕ περί της χρηματοδότησης των σχεδιασμών του Οργανισμού υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για την ομαλή έκβαση της υπόθεσης καθώς έχουν παρασχεθεί οι αναγκαίες διευκρινήσεις οι οποίες και έχουν γίνει κατανοητές από τους αρμοδίους των Βρυξελλών.
Πηγή:TheSeaNation
A.K