Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Λαϊκή περιουσία τα λιμάνια

Στην Φωτογραφία Η Κα Παπαρήγα με τον Πρόεδρο της Κίνας Ζιντάο κατά την επισκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα .
Σε Κολαζ μία απο τις διαδηλώσεις των εργαζομένων , πριν πέσουν οι Υπογραφές της πώλησης

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΣ Κας ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟΝ Ο.Λ.Π

Λαϊκή περιουσία πρέπει να γίνουν όλα τα λιμάνια της χώρας, σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα η οποία επισκέφτηκε το λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο περιοδείας ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Η κ. Παπαρήγα έβαλε κατά των υπολοίπων κομμάτων που διεκδικούν ψήφων στο ευρωκοινοβούλιο για την τακτική τους όσον αφορά τη λιμενική πολιτική καυτηριάζοντας το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και την εμπλοκής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Τέλος, ζήτησε από τους εργαζόμενους που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί να καταψηφίσουν τις πολιτικές των άλλων κομμάτων που επιχειρούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων.
Πηγή:TheSeaNation
Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί
Επεξεργασία ,Σχόλιο ,κολάζ : ΑΚ

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Συναγερμός για το ιστορικό εργοστάσιο της Ρετσίνα στον Πειραιά !!

Στην οδό Θηβών σώζεται ακόμη η μεγαλύτερη και αρχαιότερη κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά. Είναι το εργοστάσιο των Αφων Ρετσίνα. Η πρώτη εγκατάσταση χρονολογείται από το 1871. Το εργοστάσιο ήταν ένα από τα πέντε της ίδιας επιχείρησης που υπήρχαν στην πόλη μας. Τα άλλα έχουν κατεδαφιστεί. Ο ιδρυτής του εργοστασίου, ο Θεόδωρος Ρετσίνας ήταν ο γνωστός δήμαρχος του τέλους του 19ου αιώνα. Αυτό το εργοστάσιο βάλθηκε να κατεδαφίσει, η Εθνική Τράπεζα για να χτίσει άλλο ένα mall. Το εργοστάσιο έχει κηρυχθεί χώρος πρασίνου και διατηρητέο μνημείο εδώ και 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποχαρακτηρίστηκε από πράσινο ως δήθεν «ολυμπιακό έργο» για να στεγάσει το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Όμως το ΠαΠει πήγε στη Νίκαια! Και τώρα η Εθνική Τράπεζα θέλει να κάνει το μνημείο οικόπεδο για οικοδόμηση, όπως έκανε και με τα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Ζητά να κατεδαφίσει την ιστορική καμινάδα και τα κτίρια, να κόψει τους αιωνόβιους ευκαλύπτους και να οικοδομήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χρήσεων. Το «Λιμάνι της Αγωνίας» από το 2006 διεκδικεί τη δημιουργία ενός μεγάλου ιστορικού και πράσινου πάρκου στο συγκρότημα των εργοστασίων Δηλαβέρη, Ρετσίνα, ΟΣΕ Λεύκας και ΚΥΔΕΠ. Με επανάχρηση των διατηρητέων, με χώρους πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής, με χώρους κοινωνικής πρόνοιας και υψηλό πράσινο. Ο Δήμαρχος μας κ.Π.Φασούλας, τότε παραμονή εκλογών έβρισκε την ιδέα «πολύ ενδιαφέρουσα». Τώρα περί άλλα τυρβάζει.
Πηγή:PortNet
Εδώ το άρθρο του Ε.Τ στίς 26-06-08 που περιγράφει γλαφυρά τα σχέδια που έχουν οι κάτοικοι της Περιοχής.
Επάνω Φωτό: ο Θεόδωρος Ρετσίνας
Επεξεργασία άρθρου:Alexander Kourtesis

Νέος κύκλος διαλόγου ΟΛΠ – ΔΝΕ για το Container Terminal

Δέσμη προτάσεων για την ανάπτυξη του container terminal κατέθεσε στην διοίκηση του ΟΛΠ η ΔΝE. Πρόκειται για το προϊόν αλλεπάλληλων συσκέψεων μελών την ΔΝE, οι οποίοι επεξεργάστηκαν στοιχεία που σχετίζονται με τις λειτουργίες του συγκεκριμένου τμήματος του λιμανιού. Η διοίκηση του ΟΛΠ, διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Διεθνή Ναυτική Ένωση, καθώς κοινός στόχος και των δύο διοικήσεων είναι αφενός η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφετέρου δε η ανταγωνιστικότητα του λιμένα.

Στο κείμενο της ΔΝΕ αναφέρονται τα εξής :

«Κύριε Σύμβουλε,

Σε συνέχεια συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων με το Προεδρείο της Ενώσεώς μας, ως και της καταγραφής από την Επιτροπή Εργασίας της Δ.Ν.Ε. «Container Terminals», και της εν συνεχεία εξέτασης από το Δ.Σ. της Δ.Ν.Ε. των επί μέρους ζητημάτων που ανακύπτουν μετά την επαναφορά του λιμένος στους κανονικούς ρυθμούς εργασίας, θα επιθυμούσαμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης από εσάς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες σας και της υιοθέτησης αυτών, προς την κατεύθυνση της ομαλής λειτουργίας των Container Terminals και της εν γένει παροχής ανταγωνιστικών υπηρεσιών για την προσέλκυση πλοίων και φορτίων:

1. Μείωση των τιμολογίων των in transit μεταφερομένων containers.
2. Μείωση των αποθηκευτικών δικαιωμάτων του in transit ως και του local φορτίου.
3. Μείωση των τελών και δικαιωμάτων προσόρμισης.
4. Τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων προς ολοκλήρωση του προβλήτα Ι του ΣΕΜΠΟ, ως και των διαδικασιών παραλαβής-παράδοσης των αντιστοίχων υπηρεσιών, ούτως ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητοι κραδασμοί και το λιμάνι να επανακτήσει την τρωθείσα αξιοπιστία και την φερεγγυότητά του.
5. Καταβολή προσπαθειών για την διαμόρφωση, αφ’ ενός μεν διαρκούς σταθερότητας του εργασιακού περιβάλλοντος, εφ’ ετέρου δε επίτευξης του μεγίστου δυνατού επιπέδου παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πλοίων και φορτίων.
6. Αποφυγή περιστατικών καθυστερήσεων των πλοίων, καθ’ όσον πλήττουν άμεσα την οικονομική εκμετάλλευση αυτών, και καταβολή προσπαθειών για την κατά το δυνατόν άμεση πλεύριση και έναρξη των εργασιών φορτοεκφόρτωσης.
7. Θεσμοθέτηση μίνιμουμ εγγυημένης παραγωγικότητας ανά γέφυρα και ανά φυλακή, όπως τούτο ισχύει και επιτυχώς εφαρμόζεται στα περισσότερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου.
8. Ανάληψη της εργασίας πρόσδεσης και απόδεσης των πλοίων από τους Διαχειριστές όλων των Τερματικών Σταθμών του λιμένος (Car Terminal, Container Terminals, Σταθμοί Κρουαζιέρας), σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΕΝΑΝΠ, πράγμα που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος. Σχετική είναι η υπ’ αριθ. 416/20-05-09 επιστολή μας προς τον Γενικό Γραμματέα ΥΕΝΑΝΠ που κοινοποιήθηκε και στην Υπηρεσία σας.
9. Ενεργοποίηση σε εύθετο χρόνο των διατάξεων του άρθρου 3 του ΚΤΕΜΦ, αναφορικά με το σύστημα εξυπηρέτησης των πλοίων με rendez-vouz.
Παρακαλούμε κ. Σύμβουλε όπως, εφ’ όσον όπως πιστεύουμε ότι και εσείς συμφωνείτε και υιοθετείτε τις ανωτέρω προτάσεις μας, προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την διαβίβαση αυτών ή και τυχόν επιπρόσθετων προς έγκριση από το Δ.Σ. του ΟΛΠ.ΑΕ, και την περαιτέρω προώθηση αυτών για την κατά το δυνατόν ταχυτέρα υλοποίησή τους, προκειμένου όπως επιτευχθεί ταχεία αναστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά τις ιδιότυπες κινητοποιήσεις των εργαζομένων επί 15μηνο ως και της σοβούσας διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε τέλος ότι η Διοίκηση της Ενώσεώς μας, θα ευρίσκεται στη διάθεσή σας για διαβούλευση και περαιτέρω διευκρινίσεις επί των προαναφερομένων προτάσεών μας, προς υποβοήθηση λήψης των τελικών σας αποφάσεων
Πηγή: PortNet

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Παραποιημένα:Η καταστροφή του υγειούς εμπορίου








Μερικές φωτογραφίες που τράβηξα στην αποθήκη Γ4 του Ε' τελωνείου Πειραιά όπου παρουσιάζονται αρκετά παραποιημένα και κατασχεθέντα τα οποία ελπίζεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους σκέπτονται προς τα εκεί.....

Σύμφωνα με στατιστικές το ένα δέκατο των διακινούμενων προϊόντων είναι αντίγραφο δηλαδή μαϊμού . Τα πάντα αντιγράφονται ,το άσχημο είναι ότι αντιγράφονται και παραποιούνται είδη τα οποία με την παραποίηση τους θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ασφάλεια . Αντιγράφονται πιστά, από CD μέχρι φάρμακα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Αντιγράφονται σήματα , ευρεσιτεχνίες, δικαιώματα , βιομηχανικά σχέδια , προστατευόμενες γεωγραφικές ονομασίες προέλευσης κλπ.
H πειρατεία αγαθών του πνεύματος και της διάνοιας δεν αφορά βέβαια μόνο στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, που ταλανίζει όλες τις αναπτυγμένες χώρες και αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.
Η πραγματικότητα όμως που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχει πραγματικά τις διαστάσεις μιας παγκόσμιας καταστροφής που καθημερινά αλλάζει πρόσωπο, ξεπερνά τις νομοθετικές ρυθμίσεις ανακαλύπτοντας νέες μεθόδους για την παραγωγή και διακίνηση εμπορευμάτων, που κάθε μέρα μοιάζουν πιο πολύ με τα γνήσια, έτσι που είναι μερικές φορές σχεδόν αδύνατον να διαπιστωθεί με την πρώτη ματιά ότι είναι απομιμήσεις.
Τα Τελωνεία εξ ορισμού έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την εκστρατεία της καταπολέμησης ή για να είμαστε πιο ρεαλιστές της περιστολής του φαινομένου αυτού με στόχο την εξάλειψη του μέσα από ευρείας έκταση στρατηγικής συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.
Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, λόγω της φυσικής τους παρουσίας στις εισόδους και εξόδους της Χώρας και της αποκλειστικής τους εξουσίας να διενεργούν ελέγχους σε εμπορεύματα για τα οποία υποβάλλεται διασάφηση για διάθεσή τους σε ελεύθερη κυκλοφορία, για εξαγωγή ή επανεξαγωγή τους ή όταν εισάγονται ή εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, τίθενται σε καθεστώς αναστολής, επανεξάγονται ή τοποθετούνται σε ελεύθερη ζώνη ή αποθήκη, διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην καταπολέμηση των αδικημάτων σε βάρος των δικαιωμάτων της διανοητικής ιδιοκτησίας.
Οι αποτελεσματικοί και ενιαίοι τελωνειακοί έλεγχοι για την προστασία των νομίμων επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την κλοπή γνώσης είναι ουσιώδεις για την προστασία των συμφερόντων της Κοινότητας και για την καταπολέμηση του κινδύνου της στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Οι τελωνειακές αρχές πιστώνονται με το μεγαλύτερο μέρος των παραποιημένων αγαθών που κατάσχονται, οι δε κατασχέσεις από τις τελωνειακές αρχές μέσα στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά την τελευταία πενταετία εντυπωσιακά.
Πρόσφατα στον χώρο του Ε’ Τελωνείου Πειραιά δημιουργήθηκε μία μίνι πρόχειρη έκθεση (στον χώρο της Γ4) με παραποιημένα κατασχεμένα προϊόντα του τελευταίου μήνα.
Εδώ μπορείτε να δείτε τι προβλέπει η νομοθεσία για τα παραποιημένα προϊόντα .
Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από ομιλία (18-04-09) του Κου Βεναρδάκη Γενικού Δ/του Τελωνείων και Φόρων Κατανάλωσης

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Με ζημιές και αποσύρσεις ο τομέας εμπορευματοκιβωτίων

Ζημιές λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης εμφανίζει ο τομέα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίζονται διεθνώς μεγάλες εταιρίες του τομέα ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη απώλειες εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους που είναι ενδεικτικές του τι θα επακολουθήσει καθώς η διεθνής αγορά δεν λέει να συνέλθει από το σοκ που υπέστη τα τέλη του περασμένου έτους. Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι οι μαζικές ακυρώσεις παραλαβής νεότευκτων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι αναδιατάξεις δυνάμεων σε μεγάλες γραμμές και η ανάπτυξη συνεργασιών αλλά και οι πρόσκαιρες αποσύρσεις πλοίων με στόχο να κρατηθεί η ναυλαγορά σε ελάχιστα δυνατά ώστε να μην πληγούν περαιτέρω τα οικονομικά των εταιριών.
Πηγή:PortNet

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Προσφυγή λιμενεργατών στην ΕΕ για την σύμβαση ΟΛΠ - COSCO

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας οι συνδικαλιστικοί φορείς των λιμενεργατών, απέστειλαν πλήρη φάκελο στον Επίτροπο Μεταφορών με νομικές αιτιάσεις τόσο για την σύμβαση παραχώρησης όσο και για τα άρθρα δύο και τρία του νόμου που συζητήθηκε στη Βουλή, τα οποία και βάλλονται ως κρατικές ενισχύσεις. Οι συνδικαλιστικοί φορείς των λιμενεργατών είχανε προειδοποιήσει για την κίνησή τους αυτή, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα κριθεί αν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν τα προαναφερθέντα άρθρα θα διατηρηθούν. Η όλη υπόθεση της προσφυγής, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον συνδικαλιστικών λιμενεργατικών φορέων μεγάλων λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένουν να δουν την τροπή που θα λάβει το όλο θέμα, καθώς κατά καιρούς έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις.
Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ αναφέρει τα εξής :
Εξέταση από την ΕΕ της Σύμβασης Παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στη COSCO".
>Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει στην εξέταση της Σύμβασης Παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στη COSCO.
>Η εξέταση αυτή προκλήθηκε μετά από σχετικές ερωτήσεις που κατέθεσαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κ.κ. Κοππά και Παπαδημούλης.
>Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Λιμανιών απέστειλαν στον Επίτροπο Μεταφορών κ. ANTONIO TAJANI φάκελο με νομικές αιτιάσεις, τόσο για τη σύμβαση παραχώρησης, όσο και για τα άρθρα 2 και 3 του Νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Στο φάκελο κατατέθηκε, εκτός των άλλων, νομικό υπόμνημα που στοιχειοθετεί ότι οι εκ των υστέρων ρυθμίσεις των άρθρων 2 και 3 συνιστούν, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο Κοινοτικό Δίκαιο, κλασσική μορφή απαγορευμένης αποθετικής κρατικής ενίσχυσης.».
Πηγή:PortNet

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Μόνη κι έρημη η China Shipping Container Line

Ανακατατάξεις στη διαδρομή Ασίας-Ανατολής-Ακτής ΗΠΑ, καθώς η CMA-CGM αποχώρησε από την κοινοπραξία που είχε συστήσει με την China Shipping Container Line για να συμμαχήσει με την Maersk. Η CMA απέσυρε τα τέσσερα πλοία που είχε συνεισφέρει στη γραμμή. Τώρα η China Shipping Container Line θα εξυπηρετεί τα εν λόγω δρομολόγια μόνη της, με οκτώ πλοία των

4.020 teu.
Πηγή:TheSeaNation

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Λαθραία κΟΛΠα (Μία ενδιαφέρουσα έρευνα της Ελευθεροτυπίας)

Κάθε χρόνο στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για πραγματοποίηση ελέγχων σε εμπορευματοκιβώτια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, εισέρχονται περίπου 600.000 κοντέινερ.
Τη μεγαλύτερη κίνηση έχει το Ε' Τελωνείο Πειραιά που εδρεύει στο Κερατσίνι και τη μικρότερη, το Β' Τελωνείο της Θεσσαλονίκης. Στο πρώτο υπηρετούν περίπου 200 άνθρωποι, εκ των οποίων οι ελεγκτές δεν ξεπερνούν τους είκοσι, ενώ διαθέτει και ομάδα δίωξης λαθρεμπορίου. Στο δεύτερο μόλις την περασμένη Τετάρτη ορίστηκε διευθυντής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνάς μας, και από τα δύο τελωνεία δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν περισσότερα από πέντε ή έξι κοντέινερ την ημέρα.
Σε καθημερινή βάση, αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών εκδίδει ένα δελτίο το οποίο περιγράφεται ως «ανάλυση επικινδυνότητας ή Risk Analisis». Πρόκειται για τη βαθμολόγηση διαφόρων εισαγόμενων προϊόντων με κλίμακα επικινδυνότητας όσον αφορά την προέλευσή τους. Ουσιαστικά, το δελτίο αυτό ορίζει την αναγκαιότητα ελέγχου σε τρία βασικά επίπεδα, από το υψηλότερο στο χαμηλότερο.
Στάδιο ένα: Φυσικός έλεγχος του φορτίου του κοντέινερ. Που σημαίνει ότι πρέπει να μεταφερθεί σε έναν ειδικό χώρο του τελωνείου, να ανοιχτεί, να ξεφορτωθεί και να ελεγχθεί. Στάδιο δύο: Προβλέπει τον έλεγχο μόνο των εγγράφων που συνοδεύουν το φορτίο.
Στάδιο τρίτο: Το κοντέινερ περνάει ελεύθερα και κατευθύνεται στην αποθήκη της παραλήπτριας εταιρείας.
Σύμφωνα με τις στατιστικές αναλύσεις, στόχος των τελωνειακών υπηρεσιών είναι ο φυσικός έλεγχος να γίνεται σε ποσοστό 15%. Σε ποσοστό 75% πρέπει να γίνεται έλεγχος στα έγγραφα του φορτίου και σε ποσοστό 10% το φορτίο να περνάει ελεύθερα.
Ολα αυτά εννοείται ότι ισχύουν για τα εμπορευματοκιβώτια που προέρχονται από τρίτες χώρες και όχι από αυτές που ανήκουν στη διευρυμένη, πλέον, Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το επίπεδο «επικινδυνότητας» εκδίδεται με βάση στατιστικούς δείκτες και όχι με την ακριβή γνώση του περιεχομένου κάθε φορτίου. Και φυσικά, με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί διευκόλυνσης του διεθνούς εμπορίου.
Οι οδηγίες αυτές, εντός του 2010, αναμένεται να ορίζουν καθεστώς περισσότερο ελεύθερης διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί ο αριθμός των κοντέινερ που θα πηγαίνουν κατ' ευθείαν στις αποθήκες της παραλήπτριας εταιρείας, η οποία μέσω του Εκτελωνιστή της θα υποβάλλει με ηλεκτρονικό τρόπο το έγγραφο διασάφησης του φορτίου που θα παραλαμβάνουν.
Οι αρχές υπολογίζουν ότι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές εφαρμόζοντας τη μέθοδο των εκ των υστέρων ελέγχων. (Α.Κ Διότι άν τα ευρεθέντα εμπορεύματα δεν συμφωνούν με τα διασαφισθέντα σε ποσότητα , είδος , και αξία , τότε οι διατάξεις είναι σαφείς , προχωράμε μέχρι και κλείσιμο της εταιρείας , φυλάκιση , και επιβολή μεγάλων προστίμων)
Τι από όλα αυτά που εισάγονται είναι λαθραίο;
Πόσα απ' όλα αυτά τα κοντέινερ είναι φορτωμένα με το εμπόρευμα που φαίνεται και στα χαρτιά τους αλλά μόνο στο εμπρόσθιο μέρος, ενώ πίσω είναι παραγεμισμένα με λαθραίο εμπόρευμα, τσιγάρα φερ' επείν;
Τι από όλα αυτά που περνούν και καταλήγουν στην αγορά έχουν δασμολογηθεί ως μπλουζάκια, με πολύ χαμηλό συντελεστή , ενώ στην πραγματικότητα είναι τηλεοράσεις; Κανείς δεν ξέρει. Και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες κανείς δεν μπορεί να μάθει.
Σύμφωνα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τεράστια αυτή αγορά, η μεγαλύτερη κίνηση εμπορευματοκιβωτίων, σε ποσοστό 65-70%, ελέγχεται από την εταιρεία MSC (Mediterranean Shipping Company) με έδρα τη Γενεύη και ακολουθούν οι MAERSK (Δανία), η ΖΙΜ (Ισραήλ), η COSCO (Κίνα) και η CMA (Γαλλία).
Στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών αναφέρουν ότι οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των φορτίων που μεταφέρουν. Ενδεικτικό είναι ότι ένα από τα πολλά έγγραφα που συνοδεύουν το κοντέινερ και υπογράφεται από τη μεταφορική εταιρεία φέρει τον τίτλο «said to contain» (δηλώθηκε ότι μεταφέρει).
Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες φροντίζουν να κλείνουν συμβόλαια με τα οποία εξαρτούν την οικονομική ζωή σε ένα λιμάνι από τις ίδιες και τον κύκλο εργασιών τους.
Τρανό παράδειγμα, η απόλυτη σχέση του λιμανιού της Νάπολης στην Ιταλία με την κινεζική COSCO, της οποίας ο στόλος μεταφέρει σε ολόκληρο τον πλανήτη την κυριαρχία των φτηνών κινεζικών ρούχων, υποδημάτων και τις καραβιές των παραποιημένων -ντουμπλαρισμένων- προϊόντων γνωστών οίκων μόδας.
Το λιμάνι της Νάπολης θεωρείται η βασικότερη πύλη εισόδου λαθρεμπορευμάτων στην Ευρώπη, καθώς ελέγχεται απολύτως από ομάδες της ναπολιτάνικης μαφίας, της γνωστής Καμόρα.
Στις 5 Μαρτίου, στη Βουλή, κυρώθηκε η σύμβαση του ΟΛΠ με την COSCO, στην οποία παραχωρείται το φορτοεκφορτωτικό κομμάτι του λιμανιού του Πειραιά.
Την κύρωση ψήφισε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία.
Τις ημέρες που είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εκχώρηση μέρους του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση της κίνησης σε περιφερειακά λιμάνια.
Στον Αστακό, το Λαύριο, τον Βόλο και τον Σκαραμαγκά.
Εννοείται πως σε αυτά τα λιμάνια ο έλεγχος είναι όχι απλώς υποτυπώδης αλλά σχεδόν ανύπαρκτος. Για παράδειγμα, οι περίπου 25 υπάλληλοι του τελωνείου Λαυρίου κλήθηκαν μόλις σε μία ημέρα να υποδεχτούν περισσότερα από 100 κοντέινερ. Σύμφωνα με τα οργανογράμματα, οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι 4.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Απεναντίας είναι μόλις 2.500.
Α.Κ Χωρίς σχόλιο , Ο καλός αρθρογράφος ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ τα λέει όλα με το όνομα τους

Η COSCO έβαλε τα χρήματα στον λογαριασμό της ΟΛΠ α.ε

Μετά από έγκυρες πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα του Οικονομικού τύπου , η Cosco κατέθεσε τα 50 εκ Ευρώ που αποτελούν την εφάπαξ προκαταβολή της εταιρείας προς το λιμάνι του Πειραιά , στο πλαίσιο της συμφωνίας διαχείρισης που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης κατέβαλε περίπου και άλλα 9 εκ. Ευρώ (TheSeaNation) που είναι το ΦΠΑ της προκαταβολής . Το τίμημα η Cosco έπρεπε να το καταβάλλει 15 ημέρες μετά την δημοσίευση της σύμβασης στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως .