Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

(Μήν ξενάτε !! ) Νέες 24ωρες κινητοποιήσεις από τους λιμενεργάτες

«Σκανδαλώδες Νομοσχέδιο ξεπουλήματος» χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Λιμανιών Ελλάδος, αντιδρώντας στην επικύρωση της συμφωνίας ΟΛΠ – COSCO από τη Βουλή, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε προ ολίγου, ανακοινώνοντας νέες 24ωρες κινητοποίησες την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 3, 4 και 5 Μαρτίου 2009. Η ΟΜΥΛΕ ανακοίνωσε ακόμα, συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στην Βουλή, την Τετάρτη 4 Μαρτίου, καλώντας όλους τους εργαζόμενους του Λιμανιού, τα συνδικάτα, τους φορείς του Πειραιά, την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση Πειραιά να δώσουν το παρόν.
Πηγή:The SeaNation

Αζήτητα Containers έχουν κατακλύσει το λιμάνι

Οικονομικοπολιτικό, κοινωνικοθρησκευτικό θέμα αναδύεται στα εμπορικά λιμάνια από τα αζήτητα. Καθώς η κρίση έχει δείξει για τα καλά τα δόντια της στην ελληνική αγορά, με την πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα εμπορικά λιμάνια, παρατηρείται το φαινόμενο από εταιρίες επικαλούμενες διάφορες αιτιολογίες, να αρνούνται να παραλάβουν εμπορευματοκιβώτια τα οποία έφτασαν με κάποια καθυστέρηση στα λιμάνια, λόγω των γνωστών γεγονότων που σχετίζονται με τις λιμενεργατικές κινητοποιήσεις, αλλά και με τις διαθέσεις των ναυτιλιακών εταιριών να προσεγγίζουν πλοία τους στα λιμάνια αυτά με διαφορετικές συχνότητες σε σχέση με εκείνες του παρελθόντος. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν έμφορτα εμπορευματοκιβώτια με τρόφιμα τα οποία ενδεχομένως και αν συνέτρεχαν οι προαναφερθέντες λόγοι (οικονομικοπολιτικοί, κοινωνικοθρησκευτικοί), τα εμπορεύματα αυτά θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην αγορά είτε ως διανομή στα κοινωνικά παντοπωλεία ή και ως υλικά που οι εκκλησιές χρησιμοποιούν όπως και οι δήμοι, για τη σίτιση αστέγων. Ωστόσο ένα τέτοιο σύστημα δεν προβλέπεται οπότε και η διαδικασία περιπλέκεται, καθώς τα λιμάνια είναι υποχρεωμένα να χρεώνουν υπερημερίες και σταλίες για τα συγκεκριμένα αζήτητα, μέχρις ότου παρέλθουν οι ημερομηνίες οπότε και ακολουθούνται οι γνωστές διαδικασίες εκποίησης αζήτητων. Πρόσφατα το θέμα των εμπορευματοκιβωτίων και των χρεώσεων είχε έρθει στο προσκήνιο εξαιτίας της απόφασης του ΟΛΠ να κόψει τις εκπτώσεις στα αποθηκευτικά. Αλλά τώρα το ζήτημα επανέρχεται λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης.
Πηγή:TheSeaNation

Στην ευρωβουλή το ειδικό φορολογικό καθεστώς της Cosco

Στην ευρωβουλή έρχεται το θέμα του ειδικού φορολογικού καθεστώτος της συμφωνίας ΟΛΠ-Cosco. Το θέμα φέρνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά , δίνοντας διάσταση στο ζήτημα γύρω από το οποίο αναμένεται να σημειωθεί ναυμαχία στην επικείμενη συζήτηση της εν λόγω συμφωνίας στην ολομέλεια της Βουλής.
Μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής αναφέρει:
«Με δεδομένο ότι ο ΟΛΠ είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και επομένως κρίνεται η εμπιστοσύνη χιλιάδων επενδυτών στη φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου, ερωτάται η Επιτροπή:
α) Γεννάται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ο Σ. ΕΜΠΟ της COSCO (προβλήτα ΙΙ) θα απολαμβάνει φοροελαφρύνσεις που δεν θα χαίρει ο Σ. ΕΜΠΟ του ΟΛΠ (προβλήτα Ι) στον ίδιο λιμένα;
β) Είναι θεμιτό μία εταιρεία, η οποία έχει βασικό μέτοχο το Κινεζικό Δημόσιο και δραστηριοποιείται στην ευρωπαϊκή αγορά λιμενικών υπηρεσιών, να απολαμβάνει επενδυτικών προνομίων που υποσκελίζουν την ανταγωνιστικότητα οποιασδήποτε εταιρείας ελληνικών ή άλλων ευρωπαϊκών συμφερόντων;».
Στο μεταξύ λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων η Ομοσπονδία Λιμένων Ελλάδος θα πραγματοποιήσει το συνέδριο της, εντός του Μαρτίου και σε ημερομηνία που θα καθορίσει η ηγεσία της, καθώς η σημερινή συνεδρίαση ανεβλήθη για το συγκεκριμένο λόγο.
Πηγή:TheSeaNation ,Ναυτεμπορική

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ΟΛΠ: Αλλαγή ημερομηνιών κινητοποιήσεων

Την αλλαγή των ημερομηνιών των κινητοποιήσεών τους, την περίοδο που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στη Cosco Pacific, αποφάσισαν χθες τα διοικητικά συμβούλια των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων.
Τόσο η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος όσο και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι αποφάσισαν την αναπροσαρμογή του αγωνιστικού προγράμματος που είχε εξαγγελθεί.
Το νέο πρόγραμμα είναι:
- Τετάρτη 25.2 τρεις στάσεις εργασίας. Από 11.00 το πρωί έως το τέλος της πρωινής βάρδιας. Από την αρχή της απογευματινής βάρδιας έως τις 18.00. Από τις 2.00 π.μ. έως το τέλος της βραδινής βάρδιας.
- Την ίδια ημέρα στις 11.30 π.μ., συγκέντρωση στον Πειραιά στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στην πόλη του Πειραιά.
- Τρίτη 3.3., Τετάρτη 4.3., Πέμπτη 5.3, 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Πηγή: Ναυτεμπορική

Τροπολογία για εθελούσια αποχώρηση εργαζομένων ΟΛΠ

Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία με την οποία επεκτείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 το χρονικό διάστημα εντός του οποίου το πάσης φύσεως προσωπικό της ΟΛΠ ΑΕ πρέπει να θεμελιώνει δικαίωμα άμεσους λήψης πλήρους σύνταξης προκειμένου, συντρεχουσών και των λοιπών νομίμων προϋποθέσεων, να υπαχθεί στις διατάξεις της εθελούσιας αποχώρησης.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο "κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των προβλητών II και III του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων της ανώνυμης εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ (ΟΛΠ ΑΕ) και ρύθμιση συναφών θεμάτων.".
Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας, αντικαθίστανται οι διατάξεις του άρθρου τέταρτου του ν. 3654/2008, που αναφέρονται στην εθελουσία αποχώρηση προσωπικού της ανώνυμης εταιρείας "Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ ΑΕ)" και τροποποιούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Ειδικότερα, παρατείνεται κατά ένα (1) έτος, ήτοι έως την 31/12/2015 (αντί της 31/12/2014 που προβλέπεται σήμερα), το χρονικό διάστημα εντός του οποίου, το προσωπικό της εταιρείας θα πρέπει να θεμελιώνει δικαίωμα άμεσης λήψης πλήρους σύνταξης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ή τον ισχύοντα Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της ανωτέρω ΑΕ, προκειμένου να υπαχθεί στις προαναφερόμενες ρυθμίσεις.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Ανταγωνιστικό μειονέκτημα για το Σ.ΕΜΠΟ του ΟΛΠ

Σε πλεονεκτική θέση βάζουν, στην «κούρσα» του ανταγωνισμού το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της Cosco Pacific έναντι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ , τα φορολογικά μέτρα που συνοδεύουν τη σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στην Cosco. Ειδικότερα πρόκειται για την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του κυρωτικού νόμου της σύμβασης παραχώρησης που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Στην παράγραφο αυτή προβλέπεται ότι η εταιρεία που ιδρύεται από την Cosco Pacific για τη διαχείριση του Σ.ΕΜΠΟ που της παραχωρείται για διάρκεια μέχρι 35 ετών θα έχει κατά κύριο λόγο την δυνατότητα να λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή αίτησής της εταιρείας.
Σε περίπτωση μάλιστα που το κράτος καθυστερήσει την επιστροφή θα καταβάλλει στην εταιρεία διαχείρισης και τόκο υπερημερίας επί του προς επιστροφή ποσού. Ανάλογο όμως καθεστώς δεν ισχύει στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, στον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν" η επιστροφή ΦΠΑ γίνεται άτοκη και όχι εντός προβλεπόμενου διαστήματος 60 ημερών.
Σημειώνεται επίσης ότι ο ΟΛΠ δεν δύναται να αντισταθμίσει τη διαφορά στα φορολογικά μέτρα, με πιθανή ενίσχυση από κρατικούς πόρους δεδομένου ότι όπως δήλωσε και ο ΥΕΝΑΝΠ Αναστάσης Παπαληγούρας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής: «Σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απαγορευμένη κρατική ενίσχυση».
Οι επενδύσεις
Το θέμα του ΦΠΑ έχει άμεση σχέση με τις επενδύσεις που θα κάνουν οι δύο εταιρείες στους προβλήτες των δύο ΣΕΜΠΟ. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες θα παρέχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων η μία δίπλα στη άλλη.
Η Cosco θα έχει τον προβλήτα ΙΙ και θα κατασκευάσει, όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης τον προβλήτα ΙΙΙ, ενώ ο ΟΛΠ κατασκευάζει και θα διαχειρίζεται τον προβλήτα Ι, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση θα μπορεί να παίξει και εξισορροπητικό ρόλο στην τιμολόγηση του εγχώριου φορτίου, το οποίο είναι ανελαστικό, απέναντι στο σενάριο που χρησιμοποιούν οι συνδικαλιστές που αντιτίθενται στη παραχώρηση, ότι δηλαδή η Cosco το κέρδος θα το βγάλει από την αύξηση των τιμολογίων του εγχώριου φορτίου.
Η Cosco μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπεται ότι θα κάνει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ στους προβλήτες του νέου Σ.ΕΜΠΟ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπολογίζοντας το ΦΠΑ στο 20% θα λάβει πίσω άμεσα (επιστροφή) η ακόμα και με τόκους υπερημερίας το ποσό των 60 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα ο ΟΛΠ ο οποίος κατασκευάζει την ίδια περίοδο τον προβλήτα Ι, προϋπολογίζει επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ύψος των επενδύσεων που προϋπολογίζονται θα πρέπει να του επιστραφεί ΦΠΑ 32 εκατ. ευρώ, για το οποίο όμως δεν προβλέπεται ότι θα τα λάβει από το κράτος μέσα στα ίδια χρονικά περιθώρια ή με τόκο υπερημερίας.
Οι άλλες περιπτώσεις
Ανάλογες ρυθμίσεις φορολογικών μέτρων υπέρ επενδύσεων που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης προβλέπονται και σε άλλα μεγάλα έργα, όπως είναι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και η γέφυρα Ρίου - Αντίρριου. Οι περιπτώσεις αυτές διαφέρουν σε σχέση με τη σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ του ΟΛΠ στη Cosco σε δύο σημεία.
Το πρώτο είναι ότι στη μία περίπτωση συμβαλλόμενοι είναι το Δημόσιο με ιδιωτικές εταιρείες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχουμε δύο εταιρείες εισηγμένες σε χρηματιστηριακές αγορές τον ΟΛΠ με βασικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο και την Cosco με βασικό μέτοχο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το δεύτερο σημείο και το πιο σημαντικό είναι ότι τα έργα όπως είναι το αεροδρόμιο και η γέφυρα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την μοναδικότητα, ενώ ο ΟΛΠ και η Cosco θα προσφέρουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες στην εξυπηρέτηση των εμπορευματοκιβωτίων η μία δίπλα στη άλλη.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα λιμάνια, δηλαδή η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα αμφισβήτησαν το κατά πόσο ο προβλήτας Ι που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής και η οποία θα ανήκει και θα διαχειρίζεται από τον ΟΛΠ θα καταφέρει να είναι ανταγωνιστικός προς το Σ.ΕΜΠΟ που θα διαχειρίζεται η Cosco. Εξέφρασαν μάλιστα την ανησυχία τους μήπως στην πορεία τελικά παραχωρηθεί και αυτός ο προβλήτας.
Τα έργα
Η Cosco προβλέπεται ότι μέχρι το 2015 θα υλοποιήσει έργα που περιλαμβάνουν τη κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ καθώς και λιμενικά έργα, σύμφωνα με την προσφορά του αναδόχου, στον υπάρχοντα Προβλήτα ΙΙ. Τα έργα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την επέκταση της δυναμικότητας των υπαρχόντων υποδομών στα 3.700.000 teu ετησίως. Αντίστοιχα ο προβλήτας Ι που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ θα έχει τη δυνατότητα να διακινήσει περίπου ένα εκατ. teu ετησίως.
Παράλληλα ο ΟΛΠ στη διάρκεια των 25 ετών της παραχώρησης θα λάβει εγγυημένο και τμηματικά και σε ετήσια βάση το ποσό των 3,388 δισ. ευρώ ως «ενοίκιο» για τους δύο προβλήτες.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός φορτίων από αυτοκινητιστές σε τελωνεία και λιμάνια

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα ο αποκλεισμός της εμπορευματικής κίνησης προϊόντων, που διακινούνται με φορτηγά σε τελωνεία της βορείου Ελλάδας από τους αυτοκινητιστές διεθνών μεταφορών.
Κλειστές είναι οι διαβάσεις για τα φορτηγά στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης, καθώς και η συνοριακή διάβαση στον Προμαχώνα. Ανάλογοι αποκλεισμοί γίνονται από την Πέμπτη και στα λιμάνια της Πάτρας, της Κορίνθου και της Ηγουμενίτσας. Απρόσκοπτα διεξάγεται ωστόσο η κυκλοφορία των επιβατικών αυτοκινήτων και των τουριστικών λεωφορείων.
«Δεν περνάει κανένα φορτίο, ο αποκλεισμός για τα εμπορεύματα είναι ολικός. Ζητούμε ελέγχους στα φορτηγά, ζητούμε απλώς να τηρούνται τα νόμιμα. Θα παραμείνουμε κανονικά στις θέσεις μας, εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης.
Το κεντρικό αίτημα των αυτοκινητιστών διεθνών μεταφορών είναι να ενταθεί ο έλεγχος των αρμοδίων υπηρεσιών για να αποφευχθεί το φαινόμενο της «υποκλοπής» μεταφορικού έργου από ξένους συναδέλφους τους, που δραστηριοποιούνται παρανόμως στη χώρα μας.
Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Προσφυγή για τις φοροαπαλλαγές της COSCO

Προσφυγή στην Ε.Ε. για το φορολογικό καθεστώς που θα απολαμβάνει η COSCO στη χώρα μας ετοιμάζει η Oμοσπονδία Yπαλλήλων Λιμένων Eλλάδος, όπως προανήγγειλε χθες στη Bουλή ο πρόεδρός της Γ. Γεωργακόπουλος.
Mιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Γεωργακόπουλος αλλά και ο πρόεδρος της Eνωσης Nαυτεργατών, κατήγγειλαν ότι η σύμβαση θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Ο υπουργός Nαυτιλίας A. Παπαληγούρας ανέφερε ότι η COSCO θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Λένε ότι θα δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας... δεν μας λένε πόσες θα χαθούν» σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος. «Θα πληρώνουν οι Eλληνες για να περνάνε καλά τα golden boys των Kινέζων... Δεν έχει καμιά σχέση με το κινεζικό δημόσιο, είναι off shore εταιρεία» σχολίασε ο Γ. Nουχουτίδης της Eνωσης Λιμενεργατών.
Α.Κ "Λέτε ρε παιδιά να έχουν δίκιο ?"
Πηγή:Ημερησία

Μπλόκαρε Πάλι το Λιμάνι του Πειραιά

Ήρθαν πάλι οι παλιές "Καλές ημέρες " για το λιμάνι του Πειραιά. Δεν ήταν Εικόνα αυτή που παρουσίαζε το λιμάνι μας τον Τελευταίο δίμηνο , φτάσαμε να κάνουμε και αυθημερόν παραλαβή . Ε λοιπόν αυτήν την "απαράδεκτη" κατάσταση ήρθε να διορθώσει μία απλή στάση εργασίας για δύο ημέρες , και ήρθαν όλα στα ίσια τους .
Το λιμάνι μπλόκαρε πάλι , Οι ουρές των φορτηγών και ο εκνευρισμός επανήλθαν ,οι καθυστερήσεις κλπ , κλπ έτσι για να μήν ξεχνιόμαστε . Σήμερα 20/02/09 έπρεπε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι κανονικά όπως πριν , αλλά οι φίλοι μας δούλευαν , αλλά ήταν τα ζώα μας αργά έτσι σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές .
Και τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα , από την Τρίτη 24/02/09 έχουν προκηρυχθεί τρεις 24ωρες κυλιόμενες , για να έρθει να δέσει το σιρόπι.
Όλοι ευελπιστούμε να τελειώσει σύντομα το μαρτύριο της σταγόνας , με την ψήφιση του νομοσχεδίου παραχώρησης ή όχι του λιμανιού στην Cosco , από την ολομέλεια της βουλής την μεθεπόμενη εβδομάδα .
Η πλάκα είναι οτι η διοίκηση του ΟΛΠ επανέφερε το παλιό κανονικό τιμολόγιο , χωρίς δηλαδή τις εκπτώσεις , νομίζοντας οτι είχαν όλα τακτοποιηθεί και ότι οι απεργοί είχαν πάρει την μεγάλη απόφαση να βάλουν νερό στο κρασί τους . Αμ δέ , υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο .
Αδέλφια κουράγιο , μερικές μέρες μείνανε !!

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

OMYΛE: Κατηγορεί την κυβέρνηση για παλινωδίες

Για παλινωδίες στους χειρισμούς στην υπόθεση των λιμανιών κατηγόρησαν οι συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ την κυβέρνηση, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν. Χειρισμούς του οποίους χαρακτήρισαν άστοχους, ενώ τόνισαν ότι τέτοιοι μοντέλο δεν υφίσταται σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.Μάλιστα ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΟΜΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, τόνισε ότι κάποιες από τις ενέργειες είναι αντισυνταγματικές και για αυτό οι συνδικαλιστές έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί στις 6 Μαρτίου. Επίσης οι συνδικαλιστές επεσήμαναν ότι υπάρχουν και εργασιακά προβλήματα που ανακύπτουν από το κείμενο της σύμβασης συμφωνίας αλλά και από ήδη υπάρχοντες νόμους. Για τον λόγο αυτό θα προσφύγουν και στο Πολυμελές Πρωτοδικείο.
Πηγή:Marinews

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Τρεις 24ωρες απεργίες από την ΟΜΥΛΕ που πέρασε στην αντεπίθεση

Η ΟΜΥΛΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:


Η κυβέρνηση προχωρώντας το διαρκές έγκλημα κατά των Λιμανιών κατέθεσε χθες στη Βουλή τη συμφωνία παραχώρησης του Σ.ΕΜΠΟ/ΟΛΠ στην Cosco. Επιστρατεύοντας στην αιτιολογική έκθεση σειρά ψεύτικων επιχειρημάτων προσπαθεί να δικαιολογήσει το μεγάλο ξεπούλημαΠαραχωρεί το Σ.ΕΜΠΟ/ΟΛΠ για 35-40 χρόνια, ουσιαστικά οριστικά, για ετήσιο ενοίκιο 17.5 εκατ. ευρώ. Ο Σ.ΕΜΠΟ παρουσιάζει διαχρονική κερδοφορία και έχει εξαιρετικές προοπτικές. Το ετήσιο κέρδος του ΟΛΠ είναι 30 εκ. ευρώ και τα έσοδα του Σ.ΕΜΠΟ 110 εκατ ευρώ. Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από τα άρθρα 2 και 3 που δίνουν στο ξεπούλημα του λιμανιού διαστάσεις ακόμη μεγαλύτερου σκανδάλου. Συγκεκριμένα:
  • με το άρθρο 2, έξω από την αρχική διακήρυξη και τους όρους του διαγωνισμού δίνονται προκλητικά φορολογικά προνόμια στην Cosco.
  • με το άρθρο 3, ξεθάβουν το ν.δ. 2687/53 του Μαρκεζίνη και αναβιώνουν τις συνθήκες τραυματισμένης, μεταπολεμικής, μετεμφυλιακής Ελλάδας προκειμένου να προστατέψουν την Cosco.

Γυρίζουν την Ελλάδα της Ε.Ε. και της ΟΝΕ, την Ελλάδα του 21ου αιώνα δεκάδες χρόνια πίσω. Μόνο μία λέξη τους αρμόζει ΝΤΡΟΠΗ!!!
Καλούμε τα πολιτικά κόμματα όλους τους βουλευτές και κυρίως αυτούς του Πειραιά να μην επιτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου της ΝΤΡΟΠΗΣ.Προειδοποιούμε την Cosco, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δημοκρατικοί θεσμοί και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις. Η συγκυριακή πλειοψηφία της Βουλής δεν δημιουργεί δικαίωμα για «διαρκές δεδομένο». Η Cosco, ας το λάβει σοβαρά υπόψη της.
Το Δ.Σ./ΟΜ.Υ.Λ.Ε. σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα 17.2.2009 αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στα Λιμάνια της χώρας ως εξής:
(α)
Τετάρτη 18.2, Πέμπτη 19.2 τρεις στάσεις εργασίας. Από 11.00 π.μ. έως το τέλος της πρωϊνής βάρδιας. Από την αρχή της απογευματινής βάρδιας έως τις 18.00. Από την Αρχή της βραδινής βάρδιας έως 1.00 π.μ.
(β) Τρίτη 24.2., Τετάρτη 25.2., Πέμπτη 26.2, 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις
(γ) Τετάρτη 18.2.2009 στις 12.00 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κεντρικών Γραφείων ΟΛΠ
(δ) Μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και Πορεία στη Βουλή τις ημέρες των 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων.
(ε) Συνεχίζουμε την αποχή από υπερωριακή εργασία και εργασία Σαββάτου – Κυριακής και Αργιών.
Το Προεδρείο της ΟΜ.Υ.Λ.Ε. εξουσιοδοτήθηκε ανάλογα με τις εξελίξεις να λάβει και πρόσθετες αγωνιστικές και ενημερωτικές πρωτοβουλίες>
Πηγή:MariNews

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Η «πτώση» της Κίνας τρομάζει τον κόσμο… και τον Πειραιά !!!

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο απο το PortNet , που ίσως αποδειχθεί προφητικό .
Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει η οικονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σύμφωνα με τα ποιο πρόσφατα στοιχεία, που έχουν να κάνουν με το εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο της αχανούς και πολυπληθέστατης αυτής χώρας, η πτώση που παρατηρείται είναι εντυπωσιακή. Συγκεκριμένα, σημειώνεται πτώση 43,7% στο εξαγωγικό εμπόριο(!) και 7,5% στις εισαγωγές της Κίνας. Έγκυροι διεθνείς αναλυτές υπολογίζουν ότι οι επιπτώσεις αυτής της κατάρρευσης μπορεί να είναι τρομακτικές, τόσο για την ίδια την Κίνα, όσο και για την οικονομία όλου του κόσμου. Γίνεται λόγος για ένα τρομακτικό νούμερο, που μπορεί να φτάσει τα 20 εκατ. νέων ανέργων στην Ασιατική αυτή χώρα!Πέρα απ’ τις τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στο εσωτερικό της χώρας η επιβεβαίωση αυτού του εφιαλτικού σεναρίου, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες – φαίνονται ήδη – και στις αγορές όλου του κόσμου. Άλλωστε, η πτώση της κατανάλωσης που παρατηρείται, ακριβώς λόγω της κρίσης, κυρίως στην βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, είναι εκείνη που έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του εξαγωγικού εμπορίου του ασιατικού (μέχρι πρόσφατα;) κολοσσού. Αφού, η διείσδυση των κινεζικών προϊόντων στις αγορές αυτών των χωρών ήταν, σε μεγάλο βαθμό παραμένει εντυπωσιακή.
Στο πλαίσιο αυτό, η αναθεώρηση στρατηγικών επιλογών μεγάλων κινέζικων εταιρειών δεν μπορεί να αποκλείεται εκ προοιμίου. Αυτή η εξέλιξη είναι που ανησυχεί τον Πειραιά. Το σενάριο το οποίο ξορκίζουν πλέον στην κυβέρνηση είναι οι τρομακτικές αυτές εξελίξεις στην κινέζικη οικονομία, να συμπαρασύρουν ή, τουλάχιστον, να υποχρεώσουν σε αλλαγή στρατηγικής και την κρατικών συμφερόντων COSCO. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες (παρά μόνο φήμες που εξ αρχής συνόδευαν την άφιξη της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά) για το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το πρώτο λιμάνι της χώρας και την ανάληψη της διαχείρισης του ΣΕΜΠΟ που κέρδισε με τον πρόσφατο διαγωνισμό. Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται εξαιρετικά συγκρατημένοι – θα έλεγε κανείς ότι «προσεύχονται» να μην χαλάσει κάτι την τελευταία στιγμή, αφού, όπως είναι γνωστό, είναι ζήτημα δύο – τριών εβδομάδων η εισαγωγή του νομοσχεδίου για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην Βουλή και η ψήφισή του απ’ την ολομέλεια. Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει και ξεπερνά πλέον τα όρια της Λιμενικής Πολιτικής. Τόσο στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όσο και στην κυβέρνηση κεντρικά, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο ανταποκριτής του Dow Jones στην Αθήνα, με ερώτησή του προς τον ΥΕΝΑΝΠ κ. Αν. Παπαληγούρα, συσχέτισε ευθέως την άγονη διαδικασία πώλησης της Ολυμπιακής με την απόσυρση της Hutchison απ’ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάνοντας αναφορά σε γενικότέρη αποτυχία της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων, ή μεταρρυθμίσεων της ΝΔ.
Αν και κύκλοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σημείωναν ότι δεν μπορεί να γίνει συσχετισμός της υπόθεσης της Ολυμπιακής που είναι ζημιογόνος με τον ΟΛΘ που είναι κερδοφόρος, οι βασικές εντυπώσεις μένουν. Και αφορούν στις γενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η «πολιτική των μεταρρυθμίσεων», πόσο μάλλον που οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία τώρα θα αρχίσουν να φαίνονται. Στην εικόνα αυτή, το ενδεχόμενο να εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην σύμβαση COSCO - ΟΛΠ , ιδίως πριν την κύρωση της συμφωνίας απ’ την Βουλή, λαμβάνει χαρακτηριστικά ενός εφιαλτικού σεναρίου για την κυβέρνηση.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Ο Ε.Σ.Π. ζητάει από τον ΟΛΠ την άμεση επαναφορά των εκπτώσεων στα αποθηκευτικά

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς με επιστολή του στον Πρόεδρο και στον Δ/νοντα Σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ. κ.κ. Δ. Μπεχράκη και Ν. Αναστασόπουλο αντίστοιχα ζητάει την άμεση επαναφορά των εκπτώσεων στα αποθηκευτικά. Προηγουμένως ότι «ο εμπορικός κόσμος είναι γεγονός, ότι προτιμά την εξομάλυνση της κατάστασης, την ομαλή λειτουργία του λιμανιού και την εργασιακή ειρήνη από την οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη έκπτωση αποθηκευτικών για καθυστερήσεις σε περιόδους έντασης και συμφόρησης στην διακίνηση των εμπορευμάτων».
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

-Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς αναγνωρίζει, ότι η διοίκηση του ΟΛΠ επανειλημμένως προσπάθησε καθ’ όλη την διάρκεια του παρελθόντος έτους να ενεργήσει με υπευθυνότητα απέναντι στους χρήστες του λιμανιού, χορηγώντας εκπτώσεις στην υπερχρέωση αποθηκευτικών τελών, για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι εμπορικές εταιρείες από τις καθυστερήσεις και την εκτεταμένη παραμονή φορτίων στον χώρο του ΟΛΠ, λόγω των κινητοποιήσεων του προσωπικού και της μη ομαλής λειτουργίας του λιμανιού.
-Σήμερα, όλοι μπορούμε να διαπιστώσουμε, ότι η κατάσταση στο ΣΕΜΠΟ εξομαλύνθηκε πλήρως και τα φορτία διακινούνται χωρίς καθυστέρηση, αφού γενικά, από την αρχή του χρόνου, η ροή των φορτίων είναι αισθητά χαμηλότερη, λόγω της «βουτιάς» που παρουσίασε το εμπόριο διεθνώς. Η ανακοίνωση της διακοπής παροχής των εκπτώσεων στα αποθηκευτικά, από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2009, κρίνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς λογική. Όμως, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του προσωπικού και το 2009 και ως εκ τούτου η μη πλήρης λειτουργία του λιμανιού είναι ανά πάσα στιγμή πιθανή, σε περίπτωση που εμφανισθούν εκ νέου εκτεταμένα φαινόμενα καθυστερήσεων - τα οποία αποδεδειγμένα προξενούν οικονομική βλάβη των χρηστών χωρίς να είναι υπαίτιοι - η Διοίκηση του ΟΛΠ οφείλει να επανεξετάσει, στο πλαίσιο των διορθωτικών μέτρων, την άμεση επαναφορά των εκπτώσεων στα αποθηκευτικά.
-Η πρόταση της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης για εκπτώσεις στα αποθηκευτικά των κενών containers, των αζήτητων παραγγελιών που ακυρώθηκαν λόγω καθυστερημένων αφίξεων και φυσικά η ειδική τιμολογιακή μεταχείριση των εξαγώγιμων φορτίων, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.
-Ο εμπορικός κόσμος είναι γεγονός, ότι προτιμά την εξομάλυνση της κατάστασης, την ομαλή λειτουργία του λιμανιού και την εργασιακή ειρήνη από την οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη έκπτωση αποθηκευτικών για καθυστερήσεις σε περιόδους έντασης και συμφόρησης στην διακίνηση των εμπορευμάτων.
Πηγή:Marinews

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Διακοπή εκπτώσεων στο ΣΕΜΠΟ

Τη διακοπή των χορηγούμενων εκπτώσεων επί των αποθηκευτικών δικαιωμάτων Εμπορευματοκιβωτίων στο ΣΕΜΠΟ και μεταφορτούμενων αυτοκινήτων στο Car Terminal του Πειραιά, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΛΠ οι εκπτώσεις χορηγούνταν λόγω της μη κανονικής εξυπηρέτησης και της εκτεταμένης παραμονής των φορτίων σε αποθήκευση που προκαλούντο από τις κινητοποιήσεις του προσωπικού του ΟΛΠ.
Η ρύθμιση θα ισχύσει από τις 9 Φεβρουαρίου 2009, και σύμφωνα με τον ΟΛΠ «κατέστη αναγκαία από την δραστική μείωση του χρόνου παραμονής των φορτίων σε αποθήκευση, κάτω και του φυσιολογικού ορίου, καθώς ο χαμηλός όγκος διακίνησης που καταγράφεται μετά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο εξυπηρετείται κανονικά, χωρίς καθυστέρηση».
Οι εκπτώσεις που είχαν δοθεί στις αρχές του 2008 αρχικά λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων κυμαίνονταν από 60% για τα έμφορτα in transit φορτία μέχρι και 95% για τα έμφορτα εισαγωγής. Τον Ιούλιο του 2008 οι εκπτώσεις μειώθηκαν στο μισό αφού όπως υποστήριξε ο ΟΛΠ η μείωση αυτή αντανακλούσε τη μερική ομαλοποίηση της ροής των φορτίων.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Αχρησιμοποίητο το 55% των εμπορευματοκιβωτίων

Ο αριθμός των αχρησιμοποίητων Container ship έφτασε τα 255 στα μέσα Ιανουαρίου καθώς η διεθνής οικονομική κρίση αναγκάζει τα δεξαμενόπλοια να κάνουν περικοπές. Η χωρητικότητά τους είναι 675.000 TEUs και αντιπροσωπεύει 5,5% της χωρητικότητας των container ship παγκοσμίως, σύμφωνα με την AXS-Alphaliner. Στις αρχές Ιανουαρίου τα αχρησιμοποίητα κοντέινερ ήταν 210, συνολικής χωρητικότητας 550.000 TEUs. Από τις 25 Οκτωβρίου, ο αριθμός τους έχει τετραπλασιαστεί, καθώς τότε ήταν μόλις 70, με χωρητικότητα 150.000 TEUs. Σύμφωνα με την Alphaliner, η συνολική χωρητικότητα θα ανέλθει στους 750.000 TEUs στις αρχές Φεβρουαρίου. Η αγορά μισθώσεων είναι υπεύθυνη για 148 από τα αχρησιμοποίητα πλοία. Σε αυτά περιλαμβάνονται 9 πλοία με χωρητικότητα από 7.500 μέχρι 10.000 TEUs και 33 με χωρητικότητα 5.000-7.500 TEUs. Τα feeder εκπροσωπούνται με 75 πλοία 1.000-2.000 TEUs. Η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς οι παραδόσεις νέων πλοίων θα αυξήσουν τον όγκο του στόλου παγκοσμίως κατά περίπου 14% φέτος.
Πηγή:Marinews

Ο Διευθυντής ΟΛΠ κ. Παν.Πετρουλής για το σύστημα PERS

Κάντε clik στήν εικόνα για την μεγενθύνετε .
Για την εξέχουσα σημασία του συστήματος PERS, μίλησε ο ο Γενικός Διευθυντής ΟΛΠ κ. Παναγιώτης Πετρουλής, στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά σήμερα το πρωί, με θέμα «Λιμάνια και Περιβάλλον-Εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης PERS (Port Environmental Review System- Σύστημα Περιβαλλοντικής Επισκόπησης Λιμένα) στο λιμάνι του Πειραιά». Ο κ. Πετρουλής δήλωσε πως «η πιστοποίηση PERS, αποτελεί την επικύρωση της περιβαλλοντικής πολιτικής που εφαρμόζει ο ΟΛΠ, μέσω της οποίας ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς θα μεταβεί σε ένα πιο εξελιγμένο στάδιο οργάνωσης και διαχείρισης των δραστηριοτήτων του καθώς, με την πιστοποίηση PERS παρέχονται όλα τα απαραίτητα εχέγγυα στην καθημερινή λειτουργία του λιμένα και προσφέρεται στο λιμάνι ένα διαχειριστικό, επικοινωνιακό και διαπραγματευτικό μέσο με τους πελάτες, τους εργαζομένους και την τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας παράλληλα την οργανωτική και διοικητική αξιοπιστία του, καθώς και τη δυναμική του».Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΛΠ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην δράση του ΟΛΠ με άξονα τον σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και στον άνθρωπο, με κυριότερες την εφαρμογή προγραμμάτων παρακολούθησης της ποιότητας του θαλασσίου, αερίου και ακουστικού περιβάλλοντος όπου εμπλέκονται οι λιμενικές του δραστηριότητες, την εφαρμογή σχεδίων για τον καθαρισμό του χερσαίου και θαλασσίου χώρου, καθώς και για τη διαχείριση των αποβλήτων πλοίων και εγκαταστάσεων, την εκπόνηση μελετών, αλλά και την ανέλκυση και τελική διάθεση επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων και ναυαγίων στη λιμενική περιοχή της αρμοδιότητας ΟΛΠ.

Με ανοιχτή επιστολή ανταπαντούν στην εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ οι λιμενεργάτες

Εκστρατεία ενημέρωσης, προ της συζήτησης στη Βουλή της συμφωνίας ΟΛΠ-Cosco και της λήξης απόφασης περί την τύχη του διαγωνισμού του ΟΛΘ, επιχειρούν οι συνδικαλιστικοί φορείς των λιμενεργατών που απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές του κοινοβουλίου αλλά και την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, στην οποία επαναλαμβάνουν την αντίθεση τους στο κυβερνητικό εγχείρημα για την εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Στην επιστολή αναφέρονται στοιχεία του γνωμοδοτικού μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό τους και η οποία αντιπαρατέθηκε σε άλλη μελέτη που έγινε για λογαριασμό το ΟΛΠ, ενώ καυτηριάζεται και η κυβερνητική πολιτική στο θέμα της παραχώρησης των λιμανιών.
Παράλληλα τονίζουν μεταξύ άλλων ότι με τον τρόπο αυτό:
- Παραδίδεται το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μονοπωλιακά στις ξένες εταιρείες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής ανελαστικού φορτίου και μεγιστοποίησης του κέρδους.
- Το τίμημα για τον τελικό καταναλωτή θα είναι μεγάλο, αφού θα έχουμε αύξηση της τιμής των εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών και μείωση της ανταγωνιστικότητας των εξαγόμενων αγαθών.
- Δημιουργούνται προβλήματα ελέγχου της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, αφού την πλήρη διαχείριση στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων θα έχουν εταιρείες ξένων συμφερόντων.
- Καταργούνται πλήρως οι Κανονισμοί Εργασίας και οι Συλλογικές Συμβάσεις στο νέο τοπίο. Επιφυλάσσουν, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις».
Οι διεργασίες που ακολουθήθηκαν για την λήψη αποφάσεων από τις διοικήσεις των λιμένων για τους εν λόγω διαγωνισμούς, αλλά και εκείνων που οδήγησαν στη χρονική «διολίσθηση» εξέτασης της προσφυγής των λιμενεργατών από την ολομέλεια του Στε, καλείται η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την συγκεκριμένη πολιτική της αλλά και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης να εναντιωθούν σε αυτή, εμποδίζοντας τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας του Πειραιά αλλά και του διαγωνισμού του ΟΛΘ.
Πηγή:TheSeaNation , ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Γρεμίζονται ενόψει του νέου προγράμματος του ΟΛΠ


Κάντε Click για μεγένθυση

Γκρεμίζονται οι μεγάλες αποθήκες του Γ8 , Γ9 , Γ10 , που έγραψαν την Σύγχρονη ιστορία του Οργανισμού στο Εμπορικό λιμάνι του Ικονίου . Οι κατεδαφίσεις γίνονται εν όψει των μεγάλων αλλαγών που θα γίνουν μετά την είσοδο των Κινέζων της Cosco στο μεγάλο λιμάνι.

H MSC θα κρίνει την επόμενη ημέρα για Cosco και ΟΛΠ



Η ιστορία με την σύμβαση του ΟΛΠ με την MSC όλα δείχνουν ότι κλείνει με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορεί να βγει χαμένος. Ούτε ο ΟΛΠ και η MSC αφού η σύμβαση η οποία προβλέπει 500.000 κινήσεις τον χρόνο στο ΣΕΜΠΟ μίνιμουμ θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και η πλευρά που έκανε τις καταγγελίες φαίνεται ότι δικαιώνεται ως ένα βαθμό. Την σύμβαση με την MSC όμως δεν θα την διαχειρίζεται στο προσεχές μέλλον ο ΟΛΠ. Διότι αφορά τον προβλήτα ΙΙ ο οποίος έχει παραχωρηθεί στην Cosco, με αποτέλεσμα από το τέλος του 2009 διάστημα κατά το οποίο ο κινέζικος όμιλος σχεδιάζεται να αναλάβει την διαχείριση του προβλήτα ΙΙ, η σύμβαση με την MSC δίνεται σαν «προίκα» στην Cosco. Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά θα διαχειρίζεται την προβλήτα Ι η οποία σύμφωνα με την εταιρεία θα είναι έτοιμη μέχρι το 2010, και θα έχει απέναντί της την ανταγωνιστική προβλήτα ΙΙ η οποία θα έχει και το πλεονέκτημα της σύμβασης με την MSC. Και αυτό σε μια περίοδο παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που θα μας κάνει όπως λένε χαρακτηριστικά στην Ακτή Μιαούλη «και στο Ικόνιο να βλέπουμε τα πλοία και τα εμπορεύματα με το «κιάλι». Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς η εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά θα είναι μικρότερη από το 2008 ακόμα και αν οι εργαζόμενοι σταματήσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις. Και οι εργαζόμενοι είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα που καλείτε να αντιμετωπίσει η εταιρεία. Τους τελευταίους 13 μήνες βρίσκονται σε διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την πλήρη αντίθεσή τους στην παραχώρηση του προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί, στην Cosco. Οι συνδικαλιστές επιμένουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους, ενώ στον ΟΛΠ υπολογίζουν ότι εάν κερδίσουν την δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο έχουν καταφύγει οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των λιμανιών της χώρας, θα μεταπειστούν και θα επιστρέψουν σταδιακά στις εργασίες τους. Στον ΟΛΠ «καίγονται» να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έως και τις 15 Φεβρουαρίου, αφού τον Οκτώβριο παραδίδουν τον προβλήτα στην Cosco, και πρέπει να λειτουργήσει κανονικά και να μην παραλάβουν οι κινέζοι το «χάος».
Πηγή:MariNews

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

"Μπλόκο" σε ακατάλληλα τρόφιμα (Φυστίκια) !!


Δεκαεννέα τόνους αράπικα φιστίκια, με αφλατοξίνες πάνω από τα επιτρεπτά όρια, δέσμευσε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Το φορτίο είχε προέλευση την Κίνα και οι αφλατοξίνες εντοπίστηκαν σε αναλύσεις που έγιναν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο, μη σύμφωνο με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, δεν επετράπη η εισαγωγή του και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη διατεθεί στις αγορές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Το Φορτίο δεν βγήκε στην αγορά δεσμεύτηκε στο τελωνείο).
Πηγή:Εθνος

«Εντός» λιμένος οι αγρότες της Κρήτης

Στο επιβατικό λιμάνι του Πειραιά «φιλοξενούνται» οι αγρότες από την Κρήτη και τα γεωργικά τους μηχανήματα, με συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων αναμένοντας να υλοποιηθεί το αίτημα τους για συνάντηση με τον υπουργό και όχι τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων συναδέλφων τους στα πρωινά επεισόδια.Η επεισοδιακή «απόβαση» και συνακόλουθα η «απόκρουση» της επιχείρησης εξόδου και πορεία στο κέντρο της Αθήνας με τα γεωργικά μηχανήματα έδωσε πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση με ανακοινώσεις και δηλώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το απόγευμα μάλιστα έχει προγραμματιστεί και συναυλία συμπαράστασης.
Πηγή:TheSeaNation

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Φορτίο-μυστήριο στο λιμάνι της Ελευσίνας

Ογδόντα τόνοι ύποπτου υλικού που φέρει την κωδική ονομασία CK22, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυραύλων και δεξαμενών καυσίμων τους, με προορισμό το Ιράν, βρίσκονται δεσμευμένοι, από τον Δεκέμβριο στο τελωνείο της Ελευσίνας.

Για το θέμα έχουν ενημερωθεί οι μυστικές υπηρεσίες χωρών απ' όπου πέρασαν τα τέσσερα κοντέινερ, τα οποία εκτέλεσαν μία από τις κλασικές διαδρομές του διεθνούς λαθρεμπορίου όπλων.

*Οι έρευνες των ελληνικών αρχών ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου. Τα Ηνωμένα Εθνη με απόρρητο σήμα τους ενημέρωσαν ότι οι λιμενικές και οι τελωνειακές αρχές πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς αναμένεται η άφιξη «ύποπτου και επικίνδυνου φορτίου», σύμφωνα με τη λίστα των χαρακτηρισμένων υλικών που διαθέτουν τα Ηνωμένα Εθνη.
*Πράγματι, πάρθηκαν αυξημένα μέτρα και στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου συνεκλήθη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν στελέχη της διεύθυνσης ασφαλείας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), της ασφάλειας του λιμεναρχείου Ελευσίνας και του τελωνείου.
*Τα κοντέινερ είχαν ξεκινήσει από το Κόπερ της Σλοβενίας και στις αρχές Νοεμβρίου του 2008 έμειναν για περίπου είκοσι ημέρες στο λιμάνι Gioia Tauro της Καλαβρίας.
Το λιμάνι αυτό, σύμφωνα με την έκθεση της ιταλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της μαφίας είναι στο μεγαλύτερό του μέρος ελεγχόμενο από τις οικογένειες της καλαβρέζικης μαφίας που απαρτίζουν τη λεγόμενη «Ndrangheta».
*Το Gioia Tauro θεωρείται επίσης υποδοχέας του 80% της κολομβιανής κοκαΐνης που μπαίνει στην Ευρώπη και «κόμβος» σε μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου όπλων.
(σ.σ.: Αρκεί να πληροφορηθεί κανείς ότι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έχει συλληφθεί σύσσωμο, δύο φορές (μία το 1991 και μία πέρυσι) για εμπλοκή του σε «δουλειές» των οικογενειών της μαφίας της περιοχής (των Αλβάρο, Μαμολίτι, Μολέ και Πιρομάλι).
*Στις 10 Δεκεμβρίου 2008 εντοπίστηκαν τα τέσσερα κοντέινερ που έφτασαν στο τελωνείο της Ελευσίνας με το πλοίο «Σουζάνα». Τα τέσσερα κοντέινερ, που ζυγίζουν είκοσι τόνους το κάθε ένα, δεσμεύθηκαν και παραμένουν στο τελωνείο της Ελευσίνας.
*Η ενημέρωση που είχαν οι αρχές, ανέφερε ότι το υλικό αυτό χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυραύλων αλλά και δεξαμενών υγρών καυσίμων για πυραύλους και είχε προορισμό το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν.
*Η ξενόγλωσση περιγραφή του είναι «Hot rolled carbon steel plates». Σύμφωνα με έλληνες ειδικούς, το υλικό αυτό περιγράφεται ως «λαμαρίνες ανθρακοχάλυβα θερμής εξέλασης». Πρόκειται για υλικό που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία και για άλλες χρήσεις, αλλά σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις η βασική του χρήση είναι συνδεδεμένη με κατασκευή πυραύλων και δεξαμενών καυσίμων.
Ανάλυση του υλικού
Οι εμπλεκόμενες ελληνικές αρχές ενημέρωσαν συναρμόδιες αρχές ασφαλείας για τον εντοπισμό των κοντέινερ, όπως την ΕΥΠ, και ξεκίνησαν έρευνες, οι οποίες όμως, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς αναμενόταν και η ανάλυση του υλικού από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
*Η κινητοποίηση των αρχών προκλήθηκε όχι μόνο λόγω του υλικού, αλλά και επειδή για τη μεταφορά του έγινε χρήση ενός από τους πιο γνωστούς δρόμους του λαθρεμπορίου όπλων. Ακόμα ένας λόγος είναι ότι η εταιρεία που θα παραλάμβανε το υλικό στο Ιράν θεωρείται από τον ΟΗΕ ύποπτη για λαθρεμπόριο όπλων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Πηγή:Ελευθεροτυπία