Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Αποθηκευτικά: Επιμένει ο ΟΛΠ για τη μείωση των εκπτώσεων

Επιμένει ο ΟΛΠ στην απόφασή του για τη μείωση των εκπτώσεων κατά 50% στα αποθηκευτικά δικαιώματα στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων που προσφέρει στους χρήστες. Η Διεθνής Ναυτική Ενωση αντέδρασε στην απόφαση αυτή και ζήτησε οι εκπτώσεις να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς.Υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο δίνονται, δηλαδή οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των φορτίων με αιτία τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, δεν έχει βελτιωθεί ειδικά σε ό,τι αφορά το εξαγωγικό φορτίο και τα κενά εμπορευματοκιβώτια. Ομως, η διοίκηση του ΟΛΠ επανήλθε χθες εμμένοντας στις απόψεις της. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Νίκο Αναστασόπουλο, στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 καταγράφηκε βελτίωση στο μέσο αριθμό ημερών παραμονής των εμπορευματοκιβωτίων σε αποθήκευση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους στις 9,6 μέρες από 12,1 στο τέλος Μαρτίου και 16,6 τον Ιανουάριο, όμως απέχει από τις 6,3 ημέρες που ήταν κατά το έτος 2007 με συνθήκες ομαλής λειτουργίας.Επιπλέον, από τα ημερήσια δελτία παρακολούθησης του αριθμού εισερχομένων-εξερχόμενων εμφόρτων εμπορευματοκιβωτίων στην πλατεία του ΣΕΜΠΟ, συμπληρώνει ο κ. Αναστασόπουλος, προκύπτει ότι ενώ κατά τους πρώτους δύο μήνες εξυπηρετούνταν περίπου 900 ημερησίως, τώρα έχει φθάσει στα 1.500, ενώ ο αριθμός των κουτιών που παραμένουν στην αυλή κυμαίνεται στα 4.000 κουτιά από περίπου 8.000. «Με τις δρομολογηθείσες λειτουργικές παρεμβάσεις (προσλήψεις προσωπικού, ρύθμιση επικούρων, επαναφορά νυχτερινής βάρδιας), θα ενισχυθεί η διαθέσιμη εργατική δύναμη, που σε συνδυασμό με το χαμηλό όγκο διακίνησης, ομαλοποιούν σχετικά τη ροή των φορτίων», αναφέρει και προσθέτει:«Συνεπώς αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του μέσου αριθμού ημερών παραμονής των εμπορευματοκιβωτίων με αντίστοιχη θετική επίπτωση στις χρεώσεις των αποθήκευτρων, πράγμα που επιβάλει τη συνέχιση μεν των χορηγουμένων εκπτώσεων, αλλά με μείωση του ποσοστού».
Πηγή Ναυτεμπορική

ΟΛΠ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ


Έκλεισε σήμερα από τις 12,00 μ μέχρι τις 4,00 μμ και το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην στάση εργασίας για τον θάνατο των εργαζομένων στο στην Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση Περάματος .
Α.Κ

Συνέχιση κινητοποιήσεων και τον Αύγουστο στο λιμάνι του Πειραιά

Για όγδοο μήνα θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, που σημαίνει απόχη από υπερωρίες, αργίες και Σαββατοκύριακα. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η ΟΜΥΛΕ.
Πηγή:MarineNews

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΟΜΥΛΕ: «Ξεκίνησε η δημιουργία μίας ιδιότυπης China Town»

Λόγο για κατάκτηση μίας «αρνητικής πανευρωπαϊκής πρωτιάς, με την εκχώρηση των δύο σημαντικότερων λιμανιών της χώρας σε ξένα κρατικά συμφέροντα» κάνει η ΟΜΥΛΕ με αφορμή την ανάδειξη της Hutschison ως πλειοδότη στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο και για δημιουργία μίας ιδιότυπης China Town στη λιμενική βιομηχανία της χώρας.Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με την ανάδειξη του προσωρινού πλειοδότη στο λιμάνι ξεκίνησε η δημιουργία μιας ιδιότυπης china town." Τα λιμάνια της Ελλάδας παραδίδονται σε εταιρίες Κινέζικων συμφερόντων. Η Hutschison, που αναδείχθηκε πλειοδότης στη Θεσσαλονίκη, είναι η εταιρία που σε πλήρη συνεργασία με τη Cosco, κατέθεσε την προσφορά «λαγό» στον Πειραιά.Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών στη Θεσσαλονίκη κλείνει την αυλαία και επαληθεύει πλήρως το σενάριο που «έδινε» τα λιμάνια της Ελλάδας δώρο στους Κινέζους (υπόσχεση του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στην Κίνα το 2005).Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των δύο λιμανιών αντί να απολογούνται, πανηγυρίζουν. Για άλλη μία φορά πετύχαμε μία αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά, με την εκχώρηση των δύο σημαντικότερων λιμανιών της χώρας σε ξένα κρατικά συμφέροντα. Με την υποθήκευση της ανεκτίμητης άυλης αξίας τους και του ρόλου τους στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Με την υποθήκευση των όρων και των θέσεων εργασίας. Όμως είναι σίγουρο πως πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις» θα αποκαλυφθεί το στημένο σκηνικό.
Πηγή:Marinews

Η Hutschison τη μεγαλύτερη προσφορά στα 419 εκ.ευρώ για την ΟΛΘ ΑΕ

ΤΟ MARINEWS μας ενημερώνει για τις εξελίξεις στο διαγωνισμό του ΟΛΘ, και ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ τα ακριβή ποσά των οικονομικών προσφορών. Άνοιξαν, πριν από λίγο (13,55), οι φάκελλοι με τις οικονομικές προσφορές των εταιρειών για τον ΟΛΘ. Τη μεγαλύτερη έδωσε η κινεζικών συμφερόντων Hutschison και φθάνει τα 419 εκ.ευρώ, επιβεβαιώνοντας παλαιότερα δημοσιεύματα του Marinews αλλά και αναρτήσεις και σχόλια του δικου μας Blog , όπως το σημερινό δημοσίευμα του Marinews . Ακολουθεί η Cosco με 131 εκατομμύρια και η Dubai Ports με 68 εκ. Πρόκειται για την καθαρή παρούσα αξία και σε αυτή δεν υπολογίζονται οι προκαταβολές των 40 εκ.ευρώ και τα ενοίκια.
Το είχαμε άλλωστε και σε παλαιότερη ανάρτηση μας , ένας Κινέζος το ένα και ο Άλλος το άλλο , και ας κάνανε τους Κινέζους !!!
Φαινόταν άλλωστε από μακριά τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕΜΠΟ: ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ





Ένα ενδιαφέρον άρθρο του καθηγητή του ΕΜΠ Κου Ψαράφτη

Μεγάλο θόρυβο, αλλά και κάποια σύγχυση προκάλεσε το άνοιγμα των προσφορών της COSCO και της Hutchison για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ. Η Διοίκηση του ΟΛΠ αλλά και η Κυβέρνηση έσπευσαν να διαφημίσουν με ενθουσιασμό το γεγονός ότι η προσφορά της COSCO (της εταιρίας που
ανακηρύχθηκε τελικά προσωρινός ανάδοχος) έφτασε τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για 35 χρόνια, άρα κάπου 123 εκ. ευρώ ανά έτος κατά μέσο όρο, ποσό εξωπραγματικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κύκλος εργασιών όλου του ΟΛΠ το 2007 ήταν κάπου 171 εκ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων 33,5 εκ. ευρώ.

Εδώ τώρα προσέξτε !!!
Όμως, μερικές μέρες μετά την εξαγγελία αυτή, όταν η COSCO εκλήθη από το Χρηματιστήριο του Hong Kong να δώσει εξηγήσεις για το τεράστιο ποσό που θα κατέβαλλε, αποκαλύφθηκε ότι η Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) του εγγυημένου ανταλλάγματος είναι πολύ λιγότερη, κάπου 0,66 δις. ευρώ. Πλήρης σύγχυση, και μέγα σκαμπανέβασμα της μετοχής του ΟΛΠ σε μερικές μέρες.

!Τι όμως είναι η ΚΠΑ μιας χρηματορροής που εξελίσσεται διαχρονικά;
Από το βασικό μάθημα Πολιτικής Οικονομίας που παρακολουθήσαμε στις προπτυχιακές μας σπουδές, ξέρουμε ότι η ΚΠΑ είναι ένας χρηματοοικονομικός δείκτης που έχει φτιαχτεί ακριβώς για να λαμβάνει υπόψη τη διαχρονική αξία του χρήματος. Έτσι, 1 εκατομμύριο ευρώ σήμερα δεν είναι καθόλου το ίδιο με 1 εκατομμύριο ευρώ σε 35 χρόνια. Η ΚΠΑ κάνει μια αναγωγή όλων των μελλοντικών χρηματικών δοσοληψιών στο παρόν, ώστε εάν ποσό Α εισπραχθεί μετά από Ν χρόνια (Ν=0 είναι το παρόν), τότε η ΚΠΑ του ποσού αυτού είναι Α/(1+r)N . Εδώ r είναι το επιτόκιο προεξόφλησης (για τον ΟΛΠ είναι 9%), η αλλιώς επιτόκιο αναγωγής, η αλλιώς κόστος κεφαλαίου της μονάδας που θα εισπράξει το ποσό διαχρονικά. Με τον τρόπο αυτό, όλα τα μελλοντικά ποσά ανάγονται στο παρόν, διαιρώντας τα δια του παράγοντα (1+r)N, και αυτό ακριβώς έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερο είναι το r, τόσο πέφτει η ΚΠΑ ενός δεδομένου κονδυλίου. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με το Ν. Όσο πιο μελλοντικό είναι το ποσό, τόσο μικρότερη είναι η ΚΠΑ του.
Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το ενδιαφέρον άρθρο του καλού Καθηγητή
όλο το άρθρο εδώ
Δηλαδή αδέλφια οι Άνθρωποι υπολόγισαν ή μάλλον θεώρησαν ότι τα χρήματα τα παίρνουν όλα τώρα , και οχι σε βάθος 35 χρόνων .... έλεος !!!!!

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Το λιμάνι του Αστακού επεκτείνεται και στο car terminal


Δυναμική είναι η ανάπτυξη του λιμανιού στον Αστακό. Μετά την έντονη δραστηριοποίησή του στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων, τώρα επεκτείνει την δραστηριότητά του και στο car terminal. Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση εκμεταλλεύεται 100 στρέμματα για την αποθήκευση των αυτοκινήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το λιμάνι του Αστακού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλη επιχείρηση αυτοκινήτων προκειμένου να υπάρξει συνεργασία.
Αυτό και αν είναι Νέο , Όσο πάει απαξιώνεται περισσότερο το Λιμάνι του Πειραιά .
Έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες!!!!
Πηγή:MariNews

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Eξώδικο του ΟΛΠ στους εργαζόμενους εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων

Εξώδικο έστειλε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ, Νίκος Αναστασόπουλος στην ΟΜΥΛΕ, στην Ένωση Λιμενεργατών και στον Σύνδεσμο Εποπτών Αρχιεργατών του Οργανισμού επισημαίνοντας ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις «είναι παράνομες, όψιμες και προσχηματικές που στοχεύουν στα Πολιτειακά όργανα του Ελληνικού Κράτους και όχι στον ΟΛΠ ΑΕ»
Πηγή:MariNews

Νέο πλήγμα στην αγορά από την τριήμερη απεργία στα λιμάνια

Την απογοήτευση του εμπορικού κόσμου προκάλεσε η απόφαση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ να προκηρύξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα η ΟΜΥΛΕ θα πραγματοποιήσει 48ωρη απεργία Πέμπτη - Παρασκευή 17 και 18 Ιουλίου, ενώ η Ενωση Λιμενεργατών Τετάρτη και Πέμπτη 16 και 17 Ιουλίου. Οπως δηλώνουν στη «Ν» κύκλοι του «μεγάλου λιμανιού», οι απεργίες αυτές, μετά τις συνεχιζόμενη επί επτά μήνες αποχή των εργαζομένων από τις υπερωρίες και την εργασία τις αργίες, είναι ίσως η «σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι». Ήδη αρκετά ναυτικά πρακτορεία έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού, αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να βάλουν «λουκέτο». Πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες πλέον αποφεύγουν τα ελληνικά λιμάνια, μειώνοντας δραστικά τα δρομολόγια των πλοίων τους προς της Ελλάδα. Παράλληλα εντείνονται και οι αντιδράσεις και των επιχειρηματιών από το εξωτερικό, που αποστέλλουν εμπορεύματα στην Ελλάδα. «Με το ζόρι κρατάμε ορισμένους πλέον», ενώ μετά την αναγγελία των νέων απεργιών κάποιοι απάντησαν «ως εδώ». Αιτία των κινητοποιήσεων των εργαζομένων είναι ο διαγωνισμός παραχώρησης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε ιδιώτες. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι τα δύο λιμάνια έχουν τις δυνατότητες να προχωρήσουν αυτόνομα στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δύο Σ.ΕΜΠΟ και να προσελκύσουν νέα φορτία. Από την άλλη πλευρά τόσο ο ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βουλγαράκης όσο και οι διοικήσεις των δύο λιμανιών υποστηρίζουν ότι ούτε την απαραίτητη χρηματοδότηση μπορούν να πετύχουν, και ότι ούτε είναι εύκολο να προσελκύσουν νέους πελάτες έχοντας να ανταγωνιστούν παγκόσμιους διαχειριστές λιμενικών σταθμών.
Η ΟΜΥΛΕ
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος τονίζει ότι αποφάσισε να κηρύξει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Ιουλίου. Αιτία όπως τονίζει είναι η μη εφαρμογή των διατάξεων των επιχειρησιακών ΣΣΕ για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους στον ΟΛΠ και ΟΛΘ. «Η πολιτική διαχωρισμού των εργαζομένων σε «νέους» και «παλιούς», που ακολουθούν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των Οργανισμών οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση των μισθών και των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στα δύο λιμάνια», υπογραμμίζει και προσθέτει:Το σχέδιο αυτό είναι μέρος της συνολικότερης στρατηγικής ξεπουλήματος του Σ.ΕΜΠΟ/ΟΛΠ, καθώς και της ιδιωτικοποίησης των βασικών και στρατηγικών τομέων της οικονομίας».
Πηγή:Ναυτεμπορική

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις με την Cosco

Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση των συνδικαλιστών με τη Διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ.Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στην έκκληση της διοίκησης της ΟΛΠ ΑΕ, να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του λιμανιού και να επιστρέψει στις μεγάλες κερδοφορίες η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, απεργία πραγματοποιούν στις 16-17 Ιουλίου οι Λιμενεργάτες και στις 17-18 Ιουλίου η ΟΜΥΛΕ. Επίσημη δικαιολογία είναι η αντίθεσή τους στην κοινή υπουργική απόφαση για τις προσλήψεις στον ΟΛΠ με το νέο καθεστώς.«Εμείς εμμένουμε στις θέσεις μας .Δεν θέλουμε να γίνει η παραχώρηση του Σ.ΕΜΠΟ στους ιδιώτες» ήταν η απάντηση που έδωσαν στον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Αναστασόπουλο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης τους. Από την πλευρά του ο Νικ.Αναστασόπουλος κάλεσε για μία ακόμη φορά τους εργαζόμενους να αντιληφθούν τα προβλήματα που δημιουργεί η στάση τους στην ομαλή λειτουργία του λιμανιού, τους ανέλυσε τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου επισημαίνοντας ότι ανάλογη θα είναι η κατάσταση και στη συνέχεια, ενώ τους κάλεσε να απευθύνονται σε αυτόν για όποιο εργασιακό πρόβλημα ανακύπτει επισημαίνοντας ότι τα δικαιώματά τους είναι εξασφαλισμένα υπό το νέο καθεστώς.

Πηγή:MariNews
Σχόλιο : Μύλος η κατάσταση αδέλφια , ήθελα να ήξερα δεν έχουν καταλάβει οι καρεκλοκένταυροι των συνδικαλιστών ότι η "Υπόθεση Ετελείωσε" .

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Τα τρία καυτά σημεία της διαπραγμάτευσης ΟΛΠ – Cosco

Ενώ στον ΟΛΘ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, στον Πειραιά όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, με την Cosco για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μέχρι το τέλος του χρόνου. Η διάρκεια της παραχώρησης που προσδιορίζεται σε 30 συν πέντε έτη (τα πέντε αφού γίνει ο προβλήτας ΙΙΙ) θα είναι το πρώτο θέμα που θα θέσει ο κινέζικος κολοσσός. Η Cosco βλέπει ότι υπάρχει μία πιθανότητα να μην είναι δυνατή η κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ. Και αυτό γιατί το Δήμος Περάματος έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της συγκεκριμένης κατασκευής για περιβαλλοντικούς όρους. Η Cosco αναμένεται να ζητήσει από την διοίκηση του ΟΛΠ στην σύμβαση να υπάρχει όρος που να αναφέρει ότι στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί το έργο ανέγερσης του τρίτου προβλήτα χωρίς δική της υπαιτιότητα, να μην μειωθεί στα 30 χρόνια η διάρκεια της σύμβασης. Ένα δεύτερο ζητούμενο είναι η σύμβαση του ΟΛΠ με την Mediterranean Shipping Company την οποία σύμφωνα με την προκήρυξη αναλαμβάνει ως «προίκα» η Cosco, αλλά την νομιμότητά της αυτή την περίοδο εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στον σχεδιασμό της η Cosco έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον ρόλο των φορτίων που θα φέρνει η MSC, (προβλέπεται κατώτατο όριο 500.000 κοντέινερ ετησίως) , και σε περίπτωση που η Επιτροπή Ανταγωνισμού «ακυρώσει» την σύμβαση ουσιαστικά η Cosco μένει «ξεκρέμαστη» για τα πρώτα πέντε χρόνια. Ένα τρίτο σημείο είναι οι εργαζόμενοι τον πρώτο ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με την διακήρυξη του διαγωνισμού τους πρώτους 18 μήνες (μέχρι να κατασκευαστεί ο προβλήτας Ι που θα είναι υπό την διαχείριση του Οργανισμού) ο προβλήτας ΙΙ θα λειτουργήσει με τους εργαζόμενους του ΟΛΠ και θα πληρώνονται από την Cosco. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της παραχώρησης, ενδέχεται να αρνηθούν να εργαστούν για λογαριασμό του κινέζικου ομίλου.
Πηγή:MariNews

Συνάντηση αύριο της Διοίκησης του ΟΛΠ με τους εργαζόμενους

Αύριο συναντιόνται η Διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ με τους εργαζόμενους στο λιμάνι. Θέμα συζήτησης η επίλυση των εργασιακών θεμάτων. Σύμφωνα με τον διακήρυξη του διαγωνισμού τους πρώτους 18 μήνες (μέχρι να κατασκευαστεί ο προβλήτας Ι που θα είναι υπό την διαχείριση του Οργανισμού) ο προβλήτας ΙΙ θα λειτουργήσει με τους εργαζόμενους του ΟΛΠ και θα πληρώνονται από την Cosco. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της παραχώρησης, ενδέχεται να αρνηθούν να εργαστούν για λογαριασμό του κινέζικου ομίλου.
Πηγή:MariNews

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Αναζητείται τρόπος αύξησης των εσόδων από τα τελωνεία

Τα μεθοριακά τελωνεία Νίκης και Κρυσταλλοπηγής στο νομό Φλώρινας επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το ρυθμό αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού τα οποία κινούνται πολύ κάτω από το στόχο 12,2% του προϋπολογισμού.
Ο υφυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στη Φλώρινα στην οποία συμμετείχαν οι διευθυντές των Δ.Ο.Υ., των Τελωνείων και της Κτηματικής Υπηρεσίας του νομού, στελέχη της ΥΠ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας και οι οικονομικοί επιθεωρητές της περιφέρειας.
Μετά την επίσκεψή του στα δύο τελωνεία ο υφυπουργός δήλωσε ότι «το υπουργείο Οικονομίας, προωθεί την προμήθεια και την εγκατάσταση υλικοτεχνικού εξοπλισμού (όπως συστήματα x-ray για έλεγχο αποσκευών και εμπορευμάτων και αυτοκίνητα μεταφοράς), συνολικού προϋπολογισμού, για τα τελωνεία Νίκης και Κρυσταλλοπηγής, 1.300.000 ευρώ».
Στο Τελωνείο Κακαβιάς, από το 2004 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2008 οι τελωνειακοί κατάσχεσαν 45 κλεμμένα πολυτελή αυτοκίνητα.
Πηγή: Υπ. Οικονομικών , Ημερησία

Η αντιπολίτευση ζητεί τα στοιχεία για ΣΕΜΠΟ στη Βουλή

Με πρόσχημα ότι ο διαγωνισμός παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση αρνείται, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και οποιασδήποτε λογικής, να καταθέσει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές, καθώς επίσης, την ένσταση, και τα πρακτικά του διαγωνισμού», αναφέρει η κα. Τσουρή και προσθέτει: «Αντίθετα, πιστή στην επικοινωνιακή της και μόνο τακτική, προτιμά την ανεύθυνη, επιλεκτική και παραπλανητική ανακοίνωση αποσπασματικών και ασαφών οικονομικών μεγεθών για το διαγωνισμό». Η Ελπίδα Τσουρή τονίζει ότι: «Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε δημόσια, ως ένα επιπλέον δείγμα έλλειψης στοιχειώδους σεβασμού απέναντι σε δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες, τη συστηματική παραγκώνιση και παρακώλυση του έργου της Βουλής, η οποία, όπως αποδεικνύεται, ούτε τυχαία είναι, ούτε συμπτωματική», και καταλήγει: «Ρωτάμε, λοιπόν, ευθέως τον κ. υπουργό: Τι έχετε να φοβηθείτε, κ. υπουργέ, από την κατάθεση των στοιχείων του διαγωνισμού, στη Βουλή των Ελλήνων;».

Πηγή:Ναυτεμπορική

Σχόλιο: Μου φαίνετε οτι μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες ! Και ο χορός καλά κρατεί

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

ΟΛΘ: Αναμένονται προσφορές -ρεκόρ για το λιμάνι

«Την μπάνκα στον αέρα» υπολογίζουν ότι θα τινάξει ο ΟΛΘ το διεθνή διαγωνισμό αφού οι προσφορές αναλογικά με το μέγεθος του έργου που θα γίνει αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες που κατατέθηκαν στον Πειραιά. Οι προσφορές αναμένεται να είναι αναλογικά μεγαλύτερες για δύο βασικούς λόγους. Πρώτων υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Σε αντίθεση με τον Πειραιά που το Σ.ΕΜΠΟ διεκδίκησαν δύο όμιλοι, στον ΟΛΘ οι όμιλοι είναι τρεις. Επίσης η τιμή του ανταλλάγματος για τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ενισχύει και η αγορά των Βαλκανίων, στην οποία θα καταλήγει μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων που θα φτάνουν στο Σ.ΕΜΠΟ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασισθεί η τύχη των ενστάσεων οι οποίες ενδέχεται να έχουν την τύχη εκείνων που κατατέθηκαν στον ΟΛΠ, δηλαδή να απορριφθούν Ο πλειοδότης, και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προστριβές ανάμεσα στους τρεις διεκδικητές, Dubai Ports World, Cosco και Hutchison, υπολογίζεται ότι θα κριθεί με αντάλλαγμα σε καθαρά παρούσα αξία πάνω από 400 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα ενοίκια και η προκαταβολή των 40 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρόλο που η δυναμικότητα της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα είναι στο ένα τρίτο της αντίστοιχης του Πειραιά.
Πηγή:MarineNews

Λιμάνια: Κινητοποιήσεις για έβδομο μήνα


ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ των κινητοποιήσεών τους για έβδομο συνεχή μήνα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αποφάσισε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος. Τόσο η ΟΜΥΛΕ όσο και οι: Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιεργατών αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής από την υπερωριακή εργασία, καθώς και την εργασία στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα και τον Ιούλιο 2008.Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων τα προβλήματα στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας εντείνονται. «Ο διαχωρισμός των εργαζομένων και η μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους συνεχίζεται. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την επιχειρούμενη εκχώρηση - ξεπούλημα των Σ.ΕΜΠΟ στην οποία οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει την έντονη αντίδρασή τους».Επίσης το δ.σ. της ΟΜΥΛΕ εξουσιοδότησε το προεδρείο της Ομοσπονδίας, ώστε να προγραμματίσει και απεργιακές κινητοποιήσεις.
Πηγή:Ναυτεμπορική