Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Η… συνδεσμολογία μεταξύ των «μνηστήρων»

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του axiaplus.gr για την υπό υλοποίηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινοπραξία μεταξύ του ελβετο-ιταλικού κολοσσού και μεγαλύτερου πελάτη της ΟΛΠ ΑΕ, της MSC, της δανέζικης Maersk και της κινεζικής Cosco. Στο σχήμα αυτό δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και η ισραηλινών συμφερόντων ΖΙΜ. Όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνδεσμολογία μεταξύ των πολυεθνικών, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- Η MSC μιλάει αφενός με την Cosco με την οποία έχουν και κοινά συμφέροντα στην Ιταλία , και αφετέρου με την ισραηλινή ZIM . Δεν είχε όμως απευθείας επικοινωνία με τη Maersk. - Η Maersk μιλά με Cosco και με ZIM όχι όμως με MSC.- Η ΖΙΜ μιλά με MSC και Maersk δεν μια με Cosco. Σε ό,τι αφορά την MSC με την Maersk υπάρχει έντονος επιχειρηματικός ανταγωνισμός.
Ο αντίλογος
Στο ενδεχόμενο να δημιουργήσουν κοινοπραξία η MSC, Cosco, Maersk και ΖΙΜ και καταφέρουν να κερδίσουν τον διαγωνισμό για το Σ.ΕΜΠΟ κάποιοι κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για το πώς θα ζήσει τα επόμενα χρόνια ο προβλήτας Ι που θα είναι στη διαχείριση του ΟΛΠ. Και αυτό γιατί οι τέσσερις αυτοί κολοσσοί μαζί με την CMA είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες του λιμανιού, οι οποίοι θα στρέψουν τη δραστηριότητές τους στις δύο άλλες προβλήτες του λιμανιού την εκμετάλλευση των οποίων θα έχουν εάν κερδίσουν στο διαγωνισμό.
Πηγή:MarineNews

Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Τα «βρήκαν» MSC-Cosco-Maersk για κοινοπραξία με στόχο τον ΟΛΠ

Ένα βήμα πριν πέσουν οι υπογραφές για την δημιουργία κοινοπραξίας βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, o ελβετο-ιταλικός κολοσσός και μεγαλύτερος πελάτης του ΟΛΠ ΑΕ, η MSC, η δανέζικη Maersk και η κινεζική Cosco. Πρόκειται για μία εξέλιξη που εφόσον ολοκληρωθεί θα είναι εκτός ανταγωνισμού στην προσφορά που θα καταθέσουν οι ανταγωνιστές της. Την ίδια ώρα, στον ΟΛΘ η Dubai φαίνεται να μπαίνει γερά στη διεκδίκηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων συμμετέχοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κοινοπραξία με τον κατασκευαστικό Όμιλο ΕΛΤΕΧ, την Τράπεζα Πειραιώς και τον Όμιλο Κοπελούζου.
Οι τρεις παίκτες
1. Maersk: Η εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη είναι και Liner αφού έχει πλοία που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια αλλά και Port Operator δηλαδή διαχειριστής λιμανιών. Ως διαχειρίστρια εταιρεία λιμανιών είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση 52 εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων το 2006 , ελέγχοντας το 11,8% της παγκόσμιας διακίνησης και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστας. Ως εταιρεία Liner βρίσκεται στ6ηνπρώτη θέση παγκοσμίως αφού με έναν στόλο που διαθέτει 526 πλοία μεταφέρει 1,8 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια. Από τα 526 πλοία , τα 182 είναι ιδιόκτητα, τα 344 τα έχει ναυλώσει από άλλες πλοιοκτήτριες εταιρείες και τα διαχειρίζεται , ενώ τρέχει ένα τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα που προβλέπει την κατασκευή 91 πλοίων μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, τα λεγόμενα containerships.
2. MSC: Η πολυεθνική εταιρεία αιμοδότης του ΟΛΠ όλα αυτά τα χρόνια, είναι και Liner και Port Operator. Ως Liner βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ελέγχοντας το 10,4% της πίτας . Διαθέτει στόλο από 368 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 1,2 εκ. εμπορευματοκιβωτίων. Από αυτά 212 είναι ιδιόκτητα, 156 ναυλωμένα από άλλες πλοιοκτήτριες εταιρείες ενώ το ναυπηγικό πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει την κατασκευή 65 συνολικά containerships.
Ως Port Operator βρίσκεται στην όγδοη θέση αφού διαχειρίστηκε το 2006 8,8 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ελέγχοντας το 2% της αγοράς.
3.Cosco: Ο κινεζικός κολοσσός βρίσκεται στην έβδομη θέση παγκοσμίως ως εταιρεία Liner. Έχει στόλο ου αποτελείται από 140 πλοία με μεταφορική ικανότητα 430.472 εμπορευματοκιβωτίων. Από αυτά τα 94 πλοία είναι ιδιόκτητα, τα 46 είναι άλλων εταιρειών και τα διαχειρίζεται η Cosco ενώ έχει υπό ναυπήγηση 59 πλοία.
Ως Port Operator βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως, αφού το 2006 διαχειρίστηκε 22 εκατ.εμπορευματοκιβώτια, ελέγχοντας το 5% της αγοράς.

Πηγή:MarineNews

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Ενδιαφέρουσα έρευνα της Palmos Analysis για τα λιμάνια

Κάντε κλικ στο ραβδόγραμμα για μεγέθυνση


Μεγάλες Καθυστερήσεις

Από την έρευνα της Palmos Analysis, στην οποία συμμετείχαν 302 εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ, που συναλλάσσονται με την ΟΛΘ , προκύπτει ότι το 89% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένο από τις καθυστερήσεις στο λιμάνι, που φθάνουν έως μία εβδομάδα για το 4%, έως 15 ημέρες για το 6%, έως 1 μήνα για το 19%, μεταξύ 1-3 μήνες για το 58% και για πάνω από 3 μήνες στο 6% των επιχειρήσεων. Παράλληλα, το 76% του δείγματος έχει υποστεί σοβαρή επιβάρυνση μεταφορικού κόστους, το 57% απώλεσε αξιοπιστία και κύρος, ενώ το 52% διαπιστώνει διαρροή πελατών προς τον ανταγωνισμό και το 27% μείωση του όγκου παραγωγής.
Πηγή:Ημερησία

Πτώση τζίρου από το έμφραγμα στον ΟΛΘ

Ο «Γολγοθάς» ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και «οι επιχειρήσεις βιώνουν, ήδη, ένα τετράμηνο παθών», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, κατά την παρουσίαση μελέτης που εκπόνησε η Palmos Analysis, για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων από τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 73% των επιχειρήσεων της περιοχής, λόγω των κινητοποιήσεων στο λιμάνι, καταγράφει μείωση κύκλου εργασιών, που ξεκινά από 50 χιλ. ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ, το 96% αντιμετωπίζει προβλήματα στην παραλαβή ή παράδοση εμπορευμάτων, που κυμαίνεται από 1 - 3 μήνες (58%), ενώ το 47% έχει υποστεί οριστική ή προσωρινή απώλεια πελατών. Υπάρχει, επίσης και ένα 6% των επιχειρήσεων, που δηλώνει πως προχώρησε σε μείωση προσωπικού.
Ο κ. Μπακατσέλος και επικαλέστηκε εσωτερική μελέτη του ΕΒΕΘ από την οποία προκύπτει ότι μόνο 54 επιχειρήσεις έχουν χάσει, ήδη, πάνω από 10 εκατ. ευρώ, με 625 εμπορευματοκιβώτια ιδιοκτησίας τους να βρίσκονται σε παραλαβή σε λιμένες της Μεσογείου, ενώ οι παραλαβές που εκκρεμούν από προμηθευτές να φθάνουν τα περίπου 400 containers.
Πηγή:Ημερησία

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΣΥΡΙΖΑ: Eρωτήματα για τη λειτουργία της προβλήτας του Σκαραμαγκά σαν εμπορικό λιμάνι

Ο ΣΥΝ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον ΥΕΝΑΝΠ, Γ..Βουλγαράκη ζητώντας να μάθει κάτω από ποιες συνθήκες νομιμότητας έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο Σκαραμαγκά το λιμάνι του Λαυρίου.
Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση αναφέρει τα εξής:
Η ακτογραμμή από τον Πειραιά μέχρι την Κορινθία έχει υποστεί τεράστιες αλλοιώσεις, σε όλη την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, περίοδο κατά την οποία το φυσικό περιβάλλον της περιοχής γνώρισε τις καταστροφικές συνέπειες της απρογραμμάτιστης βιομηχανικής ανάπτυξης. Με συνεχείς επεκτάσεις των λιμενικών δραστηριοτήτων, τη δημιουργία τερατωδών βιομηχανικών συγκροτημάτων, ναυπηγείων, διαλυτηρίων, διυλιστηρίων και άλλες δραστηριότητες, οι ακτές που αποτελούσαν πολυτελή θέρετρα, μπαζώθηκαν και αποκλείστηκε η πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Πέραν των άλλων εγκλημάτων σε βάρος του τοπίου, του περιβάλλοντος και της θάλασσας, συνηθισμένο είναι το φαινόμενο των επιχωματώσεων που γίνονται για να αυξάνεται η εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια. Από τον κανόνα αυτό δεν ξέφυγε ο Σκαραμαγκάς, που τη δεκαετία του 50 συγκέντρωνε ημερησίως 15.000 λουόμενους. Μετά το 1956 οι εγκαταστάσεις, το μεγαλύτερο μέρος της ακτής και οι επιχωματώσεις χαρίστηκαν, ουσιαστικά, στον Νιάρχο και στη συνέχεια, με αμφισβητούμενες πολιτικά διαδικασίες, το 1985, «κοινωνικοποιήθηκαν» και τέλος, το 2002, πέρασαν σε γερμανικό όμιλο. Πρόσφατα, και ενώ η διατήρηση των θέσεων εργασίας της ναυπηγικής μονάδας έχει γίνει αντικείμενο εκβιασμού και διαπραγμάτευσης, ανακοινώθηκε η υπενοικίαση μέρους των χώρων του λιμανιού στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πώς επιτρέπεται η δημιουργία εμπορικού λιμανιού σε χώρο ο οποίος έχει παραχωρηθεί από το Eλληνικό δημόσιο για τη δημιουργία ναυπηγείου;
2. Σε ποια νομική βάση εδράζεται η επινοικίαση του χώρου και η δραστηριοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου σε χώρο ο οποίος ανήκει στα όρια του αντίστοιχου Οργανισμού της Ελευσίνας;
3. Με βάση ποιες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ποιο συνολικό σχεδιασμό προγραμματίζονται δραστηριότητες που θα αυξήσουν δραματικά τον κυκλοφοριακό φόρτο και τους παραγόμενους ρύπους σε μια περιοχή ήδη υπερβολικά επιβαρυμένη;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
Πηγή:MarineNews

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Ακυρώθηκε η παραχώρηση του λιμανιού Σμύρνης


Στήν Φωτο το Λιμάνι της Σμύρνης

"Κάθε λιμάνι και καυμός"
Έγινε γνωστό οτι το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε την παραχώρηση του λιμανιού της Σμύρνης για 49 χρόνια, δικαιώνοντας έτσι τους Τούρκους λιμενεργάτες που είχαν προσφύγει κατά της παραχώρησης αυτής στην Κοινοπραξία Huchison. Πηγή: Έλευθεροτυπιά

Πάνε για αποκλεισμό τελωνείων

Αγανάκτηση επικρατεί στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις κτηνιατρείων νομαρχιών για να αποτρέψουν την έκδοση αδειών σφαγής των αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα και καταγγέλλουν συμπαιγνία υπουργείου Ανάπτυξης - εμπόρων για διαμόρφωση χαμηλών τιμών. Σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν το Σαββατοκύριακο και σε αποκλεισμό των τελωνείων για να εμποδίσουν τις εισαγωγές από άλλες χώρες. Πηγή:Ελευθεροτυπία

OΛΘ: Νέος προϊστάμενος Δ/νσης ΣΕΜΠΟ

Η ΟΛΘ Α.Ε. ανακονώνει, ότι ο κ. Ιωάννης Χριστοφίδης ορίσθηκε Προιστάμενος της Δ/νσης ΣΕΜΠΟ και ο κ. Σάββας Σισμάνης ορίσθηκε Προιστάμενος της Δ/νσης Αξιοποίησης Χώρων- Έργων με την αριθμ. 3658/2008 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας.
Πηγή:Ημερησία

Μυστική συνάντηση στον ΟΛΘ

Μυστική συνάντηση είχαν χθες στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, οι πρόεδροι τριών εκ των βασικότερων παραγωγικών φορέων της περιοχής, με τη διοίκηση της ΟΛΘ, για να εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση γύρω από το θέμα της υπολειτουργίας του λιμανιού της πόλης στους τελευταίους σχεδόν τέσσερις μήνες.

Η συνάντηση έγινε στη «σκιά» της οξείας διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους φορείς και τη διοίκηση της ΟΛΘ, μέσω της ανταλλαγής σκληρών ανακοινώσεων και εξώδικων διαμαρτυριών.
Την ισχυρότερη πίεση, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να άσκησε ο κ.Μπακατσέλος, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, μία μόλις εβδομάδα πριν το Πάσχα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπακατσέλος λέγεται ότι αναφέρθηκε σε αγανακτισμένους εμπόρους οι οποίοι αναμένουν επί ματαίω τα containers με τα εμπορεύματά τους ή σε άλλες περιπτώσεις τα «ψάχνουν» σε λιμάνια της Μεσογείου, δεδομένου ότι τα πλοία που τα μετέφεραν, τελικώς, δεν «έπιασαν» στη Θεσσαλονίκη.
Ζημιές
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των προέδρων του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ, οι οποίοι επανέλαβαν τα περί καθυστερήσεων στη παραλαβή και εξαγωγή εμπορευμάτων, στις ζημίες που προκαλεί η κατάσταση αυτή και στους κινδύνους απώλειας πελατών και συνολικών αγορών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία όλης της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας λόγω μη ανταπόκρισης στις συμβατικές υποχρεώσεις συνεργασίας που έχουν αναλάβει. Τα παράπονα των παραγωγικών φορέων εισακούστηκαν με στωικότητα από τη διοίκηση της ΟΛΘ, αλλά δεν έμειναν αναπάντητα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Γ. Τσάρας επανέλαβε τα επιχειρήματα ότι η διοίκηση πράττει ό,τι περνά από το χέρι της για να διευκολύνει την κατάσταση, παρουσίασε τα στοιχεία της ΟΛΘ για το μέσο χρόνο αναμονής σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των πλοίων και κατέστησε σαφές πως όσο εξακολουθούν οι εργαζόμενοι να απέχουν από τις υπερωρίες, καθώς και την εργασία κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση.

Πηγή :Ημερησία

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Μεγάλη κομπίνα στο Λιμάνι του Πειραιά

Μετά από έρευνες και διασταύρωση στοιχείων με το Ε' τελωνείο Πειραιά ,διεπιστώθη ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο εξήλθαν σταδιακά 18 Container με χαρτικά από το Λιμάνι του Ικονίου χωρίς να καταβληθούν οι αναλογούντες δασμοί και φόροι.
Σε συνεννόηση η διοίκηση του ΟΛΠ με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας , διαβίβασε την υπόθεση στον εισαγγελέα , διέταξε Ε.Δ.Ε και μεταθέσεις των υπαλλήλων . Η έρευνα συνεχίζεται .

Μπλόκαραν οι λιμενεργάτες την εκφόρτωση containership στο Σκαραμαγκά

Άναψαν τα αίματα στον Σκαραμαγκά, χθες, όταν πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επιχείρησε να ξεφορτώσει containers. Οι λιμενεργάτες ενημερώθηκαν για την κίνηση αυτή και έσπευσαν να σταματήσουν την εκφόρτωση. Η συμφωνία που υπάρχει για τη χρησιμοποίηση του Σκαραμαγκά αφορά την εκφόρτωση κενών εμπορευματοκιβωτίων. Οι λιμενεργάτες θεωρούν ότι πήγνα να τους ξεγελάσουν σπάζοντας την συμφωνία κάτι το οποίο δεν επέτρεψαν να συμβεί.
Πηγή:MarineNews

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθεί τελικά η προσφυγή της ΟΜΥΛΕ κατά τη διαδικασίας παραχώρησης του Σ.ΕΜΠΟ

Νέες εξελίξεις υπάρχουν στην υποθεση των λιμένων. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Marinews μετά από αίτημα που κατέθεσε η ΟΛΠ Α.Ε., αποφασίστηκε ότι η προσφυγή των εργαζομένων στο λιμάνι κατά της διαδικασίας παραχώρησης του Σ.ΕΜΠΟ σε ιδιώτες.Ο λόγος που επικαλέστηκε η ΟΛΠ ΑΕ, είναι ότι πρόκειται για υπόθεση μείζονος σημασίας οπότε θα πρέπει να συζητηθεί από την Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει η ημερομηνία συζήτησης που είχε αρχικά οριστεί για τις 10 Ιουνίου.

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα λιμάνια Καραμανλής-Παπανδρέου

Το Marinews δημοσίευσε σήμερα ολόκληρη την τοποθέτηση τόσο του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή όσο και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργου Παπανδρέου, στη Βουλή, όπου διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την υπόθεση των λιμένων. (Σας το μεταφέρουμε αυτούσιο)

Κώστας Καραμανλής
Σαράντα λιμάνια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην Ευρώπη και εκατόν είκοσι λιμάνια παγκοσμίως έχουν προχωρήσει σε παρεμφερή μοντέλα παραχώρησης, σαν αυτό που σχεδιάσαμε για τον Πειραιά και για την Θεσσαλονίκη.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο που κατέθεσα, ενώ όλα γύρω μας άλλαξαν, στη θέση της Ελλάδας, της πρώτης ναυτικής δύναμης στον κόσμο, υπάρχει κενό. Αντί να εκσυγχρονίζονται τα μεγάλα λιμάνια μας, έμεναν πίσω.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κόσμος δεν περιμένει και δεν θα μας περιμένει. Αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα, άλλες γειτονικές χώρες θα γίνουν κέντρα του παγκόσμιου εμπορίου, θα γίνουν οι πύλες εισόδου της Ανατολής στη Δύση. Εμείς επιλέγουμε να κινηθούμε με τις ταχύτητες του σήμερα και όχι να μείνουμε πίσω, χάνοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Παραλάβαμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε φάση απαξίωσης, αφού επί δέκα περίπου χρόνια έχουν γίνει ελάχιστες παραγωγικές επενδύσεις και το μόνο που αυξανόταν ήταν το κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στις αμοιβές προσωπικού, που ξεπερνούν δυόμισι και τρεις φορές τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο αμοιβών στα λιμάνια.
Βεβαίως, κανείς δεν έχει αντίρρηση να αμείβονται καλά οι εργαζόμενοι. Αλίμονο! Δεν μπορεί, όμως, κανείς να αρνείται επενδύσεις που αυξάνουν την εμπορική δύναμη του λιμανιού, τον τζίρο και την κερδοφορία του. Και αυτό κάνουμε. Αυξάνουμε τις αξίες των λιμανιών και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη και αλλού, εντάσσοντάς τα στο παγκόσμιο δίκτυο δυναμικής ναυτιλίας. Εσείς δεν παραχωρήσατε τις μεγαλύτερες μαρίνες σε ιδιώτες; Εσείς δεν κάνατε το λιμάνι του Αστακού ιδιωτικό; Δεν κάνατε ανώνυμες εταιρείες τα λιμάνια; Δεν βάλατε τις εταιρείες αυτές στο Χρηματιστήριο; Δεν κάνατε ήδη μια σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία στον Πειραιά; Δεν είχατε έτοιμη τη σύμβαση παραχώρησης, χρήσης και εκμετάλλευσης για τον Πειραιά; Δεν προβλέπατε την επένδυση στον Προβλήτα 3 με το ίδιο σκεπτικό που υλοποιείται σήμερα; Αν δεν σας το είπαν τα στελέχη σας, κύριε Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σας αφήνουν σήμερα να εκτίθεσθε λέγοντας τα αντίθετα απ’ αυτά που αποφάσισε η Κυβέρνησή σας τότε, σας δίνω εγώ τα στοιχεία για να τα μάθετε.
Καταθέτω στα Πρακτικά τη Σύμβαση Παραχώρησης του 2002 για τον Ο.Λ.Π., καθώς και το Πρακτικό συνεδρίασης της τότε διορισμένης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διοίκησης του Ο.Λ.Π., στο οποίο επί λέξει «προβλέπεται η προετοιμασία διεθνούς διαγωνισμού για την ανεύρεση συνεταίρου για την κατασκευή και λειτουργία του νέου σταθμού». Αποφασίστε επιτέλους να είσθε συνεπής και να μην εκτίθεσθε με διαρκείς παλινωδίες σε όλα τα θέματα.
Γιώργος Παπανδρέου
Σε ό,τι αφορά δε τα λιμάνια πάλι το ίδιο θα πρέπει να σας πω. Είναι άλλο η συνεργασία την οποία εμείς θέλουμε και βλέπουμε και προσβλέπουμε σ’ αυτή τη συνεργασία μεταξύ κρατικού τομέα και ιδιωτικού τομέα για τα λιμάνια, για την τεχνογνωσία, για τα δίκτυα, για το εμπόριο, για σειρά ουσιαστικών πραγμάτων και άλλο η παράδοση σε ιδιώτη βασικών λιμενικών λειτουργιών που είναι στρατηγικής σημασίας για το δημόσιο τομέα, για την οικονομία μας, για την ανάπτυξή μας. Ακριβώς επειδή είμαστε μια ναυτιλιακή χώρα, ακριβώς επειδή είμαστε πρώτοι στον κόσμο σ’ αυτόν τον τομέα, πρέπει να υπάρχει στρατηγικής σημασίας έλεγχος από το ελληνικό δημόσιο και από την ελληνική πολιτεία. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.) Δεν είναι τυχαίο ότι για τα λιμάνια ήρθατε εσείς με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου ουσιαστικά να αλλάξετε τη σύμβαση για να μπορέσετε να παραδώσετε –δηλαδή αλλάξατε τις οποιεσδήποτε συμβάσεις που πιθανώς είχαν συζητηθεί επί δικών μας ημερών, για να μπορέσετε να κάνετε αυτό που δεν είχαμε εμείς στόχο να κάνουμε- τα λιμάνια σε κάποιους ξένους οίκους. Αλλά θέλω να πω και κάτι ακόμη λόγω διεθνούς συγκυρίας. Πράγματι υπάρχουν μεγάλες εξελίξεις. Πράγματι θέλουμε και εμείς τα λιμάνια μας να είναι κέντρο εμπορίου για τη Μεσόγειο. Θέλουμε τεχνογνωσία. Θέλουμε πραγματική ανάπτυξη. Αυτό είναι που θέλει η Κυβέρνηση; Αυτό είναι που προωθεί η Κυβέρνηση;
Η Κυβέρνηση ουσιαστικά μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, απλώς υποστηρίζει και αν θέλετε, είναι αιχμάλωτη συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Και μάλιστα σε μια εποχή όπου η διεθνής –το είπα και στην πρωτολογία μου- παγκόσμια αγορά περνάει μια κρίση. Κρίση πιστωτική, κρίση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, κρίση των θεσμών, όπου πια οι περισσότερες σύγχρονες δημοκρατικές χώρες –μιλώ ακόμη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες- έχουν έρθει να πουν ότι πια χρειάζονται εργαλεία του δημοσίου, τα οποία θα παρέμβουν αποφασιστικά στην αγορά για να μην υπάρχει επίπτωση, τρομακτική επίπτωση, φτώχιας, ανισότητας και οικονομικής κατάρρευσης σε πάρα πολλές περιοχές. Και αυτή τη στιγμή με αυτή την αστάθεια, με αυτή τη ρευστότητα παγκοσμίως, εσείς χωρίς δεύτερο, πάτε και πουλάτε βασικά στρατηγικά εργαλεία. Εκχωρείτε, παραδίδετε στρατηγικά εργαλεία στην ελεύθερη οικονομία, στην αγορά γενικώς.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Στις 10/6 θα συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή των εργαζομένων

Στις 10 Ιουνίου θα συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά κατά της διαδικασίας παραχώρηση σε ιδιώτη του σταθμού των εμπορευματοκιβωτίων. Ενδεχόμενη δικαίωση των εργαζομένων του ΟΛΠ, θα μπλοκάρει για μια ακόμη φορά τα σχέδια του Δημοσίου για την ανάπτυξη της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας.
Πηγή:MarinNews

Συναυλία και προσφυγή για ΟΛΘ

Πανεργατικό συλλαλητήριο και ακολούθως συναυλία διαμαρτυρίας με τους Παντελή Θαλασσινό και Γιάννη Νικολάου, ενάντια στην παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν απόψε στις 7 μ.μ., εντός του λιμανιού, οι διοικήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των σωματείων των εργαζομένων στο λιμάνι. Στην κινητοποίηση, αναμένεται να συμμετάσχουν και εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, όπως ΒΙΑΜΥΛ, ΕΛΒΟ, ΖΙΜΕΝΣ κ.ά.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των εργαζομένων στον ΟΛΘ κατά της απόφασης παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ. «Θα επιδιώξουμε να προσβάλουμε τη νομική βάση του όλου εγχειρήματος», επισήμανε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ, Φάνη Γουργούρη.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Το σενάριο (καλέ αγοράστε μας , γιατι δεν μας αγοράζετε ;)


Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός για την παραχώρηση μέρους του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της ΟΛΠ ΑΕ να κηρυχθεί στο τέλος άγονος (Νάτα νάτα νάτα !!!! ,Στο τέλος θα τους παρακαλάμε κιόλας ) και να προχωρήσει μόνο της Θεσσαλονίκης το θέμα. Πάντως σήμερα το πρωϊ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη τύπου, προκείμενου τόσο ο ίδιος όσο και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΛΠ και ΟΛΘ να απαντήσουν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι τρεις βεβαίωσαν σε κάθε τόνο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει έως το τέλος του χρόνο το θέμα της παραχώρησης των Σ.ΕΜΠΟ. Οψόμεθα.


Πηγή:MarinNews , axiaplus .Σχόλιο :Α.Κ

Θα εκπλαγώ αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τα ΣΕΜΠΟ

THN πεποίθησή του ότι οι παγκόσμιοι διαχειριστές εμπορευματικών σταθμών θα δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους στη διαδικασία παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, εξέφρασε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βουλγαράκης.
«Σας λέω ότι θα εκπλαγώ αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον»(δηλαδή υπάρχει φόβος να μην κατατεθούν προσφορές ? έχει γούστο), ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά μεγάλο ενδιαφέρον από τους global operators έδειξε με έμμεσο τρόπο για άλλη μια φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει την πολιτική της μεταρρύθμισης στη λιμενική βιομηχανία: «Αν δεν υπάρξει όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναδούμε τους όρους και να επανέλθουμε με νέα διαγωνιστική διαδικασία». (Μου φαίνεται οτι προετοιμαζει το έδαφος !!!)Την αισιοδοξία του για την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας ο ΥΕΝΑΝΠ την στήριξε στα όσα ανέφεραν στον ίδιο οι εκπρόσωποι των εταιρειών τον περασμένο χειμώνα, στις επιστολές ενδιαφέροντος που απέστειλαν, από το γεγονός ότι έχουν παραλάβει οι περισσότερες τις προκηρύξεις, αλλά και από τις ερωτήσεις που υποβάλουν τα στελέχη των εταιρειών στο Data Room των ΟΛΠ και ΟΛΘ προκειμένου να αποκτήσουν ολοκληρωμένη άποψη για τις δυνατότητες των ΣΕΜΠΟ των δύο λιμανιών.
Τα προβλήματα της αγοράς
Ο υπουργός επίσης παραδέχθηκε ότι από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά, «όχι όμως και αδιέξοδα», όπως ανέφερε. Κατέθεσε στοιχεία βάση των οποίων η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον ΟΛΠ το Λαύριο τον Αστακό και τελευταία στον Σκαραμαγκά αθροιστικά είναι περίπου η ίδια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Βεβαίως όμως με αυξημένο κόστος», τόνισε. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος έδωσε και συνέχεια τονίζοντας ότι πλέον και μετά από την αύξηση της παραγωγικότητας πάνω από τα 1.000 containers ημερησίως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ο επαναπατρισμός των container που βρίσκονται διασκορπισμένα σε γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης του ΟΛΠ αυτά δεν ξεπερνούν τις 30.000 συνολικά. Σε ό,τι αφορά την απώλεια εσόδων ο ΟΛΠ τις υπολογίζει ότι ανέρχονται στο 1,5 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση. Κλείνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι πιστεύει ότι δεν υπήρξε ποτέ πραγματική κρίση στις σχέσεις διοίκησης και υπαλλήλων, καθώς και ότι πιστεύει ότι στο μέλλον η παραγωγικότητα του λιμανιού θα αυξηθεί περισσότερο στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΘ ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Τσάρας παραδέχθηκε και αυτός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν προβλήματα. Και αυτός με τη σειρά ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά. Για το πρώτο τρίμηνο ανέφερε ότι η υστέρηση στις εξαγωγές έφτασε το 10% σε σχέση με το 2007 ενώ οι εισαγωγές υστέρησαν κατά 30%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ο ΟΛΘ παρουσιάζει μία υστέρηση σε έσοδα ύψους δύο εκατ. ευρώ όλο αυτό το διάστημα, το οποίο όμως αναμένεται να καλυφθεί τα επόμενα τρίμηνα.
Το εργασιακό μέτωπο
Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη αντίδραση των εργαζομένων στα δύο λιμάνια, κατά της παραχώρησης ο υπουργός απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων επανέλαβε τη θέση του. Οι εργαζόμενοι είναι εξασφαλισμένοι και έχουν αρκετές επιλογές στα χέρια τους. Για την απόφαση του Εφετείου ανέφερε ότι δέχθηκε τα όσα υποστήριζε ο ΟΛΠ, ενώ υπογράμμισε ότι θεωρεί πως η κατάσταση στα λιμάνια θα ομαλοποιηθεί. Προανήγγειλε και την έναρξη νέου γύρου διαλόγου που θα αρχίσουν οι δύο διοικήσεις των δύο λιμανιών με τους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά την αποχή από τις υπερωρίες η οποία συνεχίζεται, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος τόνισε ότι η εταιρεία του προχωρά τη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ (αν και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε μέχρι οι νεοπροσληφθέντες να είναι έτοιμοι), ενώ προσέθεσε ότι και οι εργαζόμενοι μπορεί να επανακαθορίσουν τη στάση τους, προσθέτοντας όμως άμεσα ότι δεν χρειάζονται καθοδήγηση. Από την πλευρά τους τόσο η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα μαζί με την Νομαρχία Πειραιά, στη πλατεία Κοραή συναυλία διαμαρτυρίας κατά της παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ.
Πηγή:Ναυτεμπορική , Σχόλιο Α.Κ

Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Συνεχίζονται οι Απεργίες μετά μουσικής!

Μετά μουσικής συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, παρά την απόφαση του Ναυτικού Εφετείου Πειραιά το οποίο ειδικεύεται στα ναυάγια να κρίνει την αποχή των εργαζομένων από υπερωρίες και από την εργασία του Σαββατοκύριακου, ως ενέργειες παράνομες και καταχρηστικές και να τις απαγορεύσει, τουλάχιστον με τα ίδια αιτήματα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι κινητοποιήσεις στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας θα συνεχιστούν, καθώς είτε θα τις κηρύξουν τα πρωτοβάθμια σωματεία ή η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, είτε θα διατυπωθούν διαφορετικά αιτήματα. Oι σχετικές αποφάσεις της OΜΥΛΕ θα ληφθούν μόλις καθαρογραφεί και ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση, δηλαδή σήμερα ή στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας. Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι οργανώνουν δύο εκδηλώσεις συμπαράστασης - συναυλίες στον Πειραιά, την Τρίτη 15 Απριλίου (με Μανώλη Μητσιά) και στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 16 του μηνός. Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην Αποθήκη Γ στην 1η Προβλήτα του λιμανιού, θα τραγουδήσουν ο Παντελής Θαλασσινός και ο Γιάννης Νικολάου.
Πηγή:Αγγελιοφόρος

ΟΛΘ: Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι !!

Σε βίαιη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και της αγοράς οδηγεί η παραχώρηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) σε ιδιώτες σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις
Παράλληλα κάνουν λόγο για παραχωρήσεις των ΣΕΜΠΟ με προχειρότητα και χωρίς προετοιμασία. “Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ των ΟΛΘ και ΟΛΠ πήρε παράταση, γιατί οι κοινοπραξίες δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα”, τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος χειριστών μηχανημάτων εργαζομένων στον ΟΛΘ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Σπανόπουλος.
Μάλιστα, όπως προανήγγειλε η αντιπρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων στον ΟΛΘ Φανή Γουργούρη, την ερχόμενη εβδομάδα οι συνδικαλιστές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης παραχώρησης. Ο κ. Σπανόπουλος δήλωσε την αντίθεσή του για την απόφαση του ναυτοδικείου Πειραιά να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΠ. “Τα ναυτοδικεία είναι αναρμόδια να εξετάζουν τη νομιμότητα των απεργιών”, σημείωσε. Αναφερόμενη η κ. Γουργούρη στη διαμάχη και στην ανταλλαγή εξώδικων μεταξύ της διοίκησης του ΟΛΘ και των Συνδέσμων Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι η διοίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεν αντιμετώπισε με σχέδιο τις επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στην αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων το Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 27%.
Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης στις 16 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, διοργανώνονται μουσική συναυλία και συλλαλητήριο.
Πηγή:Εφημερίδα Μακεδονία

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα λιμάνια


ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ κατέληξαν για μία ακόμη φορά χθες το μεσημέρι, οι συζητήσεις της διοίκησης της ΟΛΠ Α.Ε. με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων. Η διοίκηση του Οργανισμού κάλεσε για άλλη μια φορά τους εργαζομένους να επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους. Οι εκπρόσωποι της ΟΜΥΛΕ δήλωσαν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους και ότι θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο περαιτέρω δράσης τους, αφού προηγουμένως οι δικηγόροι της Ομοσπονδίας παραλάβουν την απόφαση του Δικαστηρίου. Η αποχή των εργαζομένων από την υπερωριακή τους εργασία συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα λιμάνια σε ιδιώτες.
Πηγή:Τα Νέα

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ (2)

Παράνομες και καταχρηστικές κρίθηκαν από το Εφετείο Πειραιά οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ , μετά την έφεση που είχε υποβάλει η διοίκηση του Οργανισμού επί της απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων πρωτοδίκως.
Βάσει της απόφασης του Εφετείου, στους συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ επιβάλλεται χρηματική ποινή 4000 ευρώ ημερησίως για κάθε ημέρα κινητοποίησης.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Παράνομες και καταχρηστικές έκρινε το Εφετείο τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΛΠ

Ωρα 14:45 09-04-08
Παράνομες και καταχρηστικές έκρινε το Εφετείο Πειραιά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων οι οποίοι απέχουν από υπερωρίες, αργίες και Σαββατοκύριακα. Την έφεση είχε υποβάλει η Διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Πειραιά που είχε απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.Βέβαια κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο λιμάνι αφού εκείνοι απέχουν από τις υπερωρίες και τις αργίες και κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να δουλέψουν πέραν από το κανονικό τους ωράριο.
Πιέσεις
Στη μέση βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που νιώθουν να ασφυκτιούν, από το «έμφραγμα» που έχουν προκαλέσει την εμπορευματική ροή οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια. Οι επιχειρηματίες πιέζουν πλέον την κυβέρνηση να δώσει λύση, για να ανοίξουν τα λιμάνια, ενώ παράλληλα καταφέρονται και κατά των εργαζομένων που τους θεωρούν υπεύθυνους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί Στην ίδια κατάσταση αλλά για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται και οι υποψήφιοι επενδυτές που επιθυμούν να καταθέσουν προτάσεις και να κερδίσουν τους διαγωνισμούς παραχώρησης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Οι δύο διαγωνισμοί ήδη πήραν παράταση για τα μέσα Μαίου, μετά από αιτήματα έξι εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών ναυτιλιακών εταιρειών και διαχειριστών λιμενικών εγκαταστάσεων στον κόσμο. Το θέμα όμως είναι ότι οι κεντρικές διοικήσεις των πολυεθνικών μεγαθηρίων, προβληματίζονται από την παρατεινόμενη κρίση. Τα ενημερωτικά σημειώματα με τα γραφεία που έχουν στην Ελλάδα παίρνουν και δίνουν, και η θέση των Ελλήνων επιχειρηματιών που τους εκπροσωπούν στη χώρα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, αφού πρέπει να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, όπως λένε μεταξύ τους. Και αυτό γιατί στην κυριολεξία και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πλέον το τι μέλλει γενέσθαι. Στα email που στέλνουν στα κεντρικά των πολυεθνικών δίνουν εβδομαδιαίες παρατάσεις στην κρίση, και στα μεταξύ τους πηγαδάκια, δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι φοβούνται μήπως οι παγκόσμιοι παίκτες στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κάνουν τελικά πίσω και δεν κατέβουν στο διαγωνισμό φοβούμενοι μήπως «πάνε για μαλλί και βγούνε κουρεμένοι». Έγγραφο στο ΥΕΝΣτο μεταξύ, με επιστολή προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά ζητάει τη λήψη δέσμης μέτρων ώστε να ανασάνει η αγορά εν όψει του Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα προτείνει:
1. Βελτίωση της παραγωγικότητας και αύξηση κινήσεων.
2. Επαναλειτουργία 3ης βάρδιας, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.
3. Επιλογή προτεραιότητας σε διάφορα επείγοντα και ευπαθή προϊόντα.
4. Δυνατότητα εκφόρτωσης και μεταφοράς κενών εμπορευματοκιβωτίων αυστηρά για ένα μήνα στον Σκαραμαγκά.
5. Περαιτέρω διασφάλιση εργαζομένων στον ΟΛΠ.
6. Εξοπλισμός και λειτουργία προβλήτας Νο 1 ταυτόχρονα με την παράδοση προβλήτας Νο 2 στον πλειοδότη ιδιώτη πάροχο.
Πηγή:PortNet

Καραμπόλες στα λιμάνια από την προσφυγή της ΟΜΥΛΕ στο ΣτΕ

Σε αδιέξοδο κινδυνεύει να οδηγηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για παραχώρηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και ΟΛΘ σε ιδιώτες μετά την προσφυγή που κατέθεσε χθες η Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος στο ΣτΕ.
Η Ομοσπονδία θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας αλλά και μη εξουσιοδότησης νόμου. Όπως υποστηρίζει στην προσφυγή της το ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ είναι αναρμόδιο να αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση του εμπορικού λιμένα Πειραιώς με συνέπεια η διακήρυξη να θεωρείται παράνομη. Για τον ίδιο λόγο, στις αρχές Μαρτίου είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος Περάματος.
Η ΟΜΥΛΕ, επικαλείται κείμενο επεξεργασίας του ΣτΕ του ΄98, περίοδο κατά την οποία είχε αλλάξει, ως γνωστόν, το νομικό πλαίσιο που διέπει τα λιμάνια, εγείροντας ζήτημα αν επιτρέπεται παραχώρηση στην παραχώρηση.
Όπως επισημαίνει η ΟΜΥΛΕ «οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση εκμετάλλευσης του Πειραιά σε ιδιώτες θα πρέπει να προβλέπονται από νόμο, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει καθώς «δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, με συνέπεια η διακήρυξη παραχώρησης να είναι παράνομη».
Μετά τηνεξέλιξη αυτή υπάρχει το ενδεχόμενο ο διεθνής διαγωνισμός να κηρυχθεί, υπό προϋποθέσεις, άγονος, οδηγώντας το εγχείρημα της κυβέρνησης σε νέα αποτυχία μέσα σε διάστημα δύο ετών.
Πηγή:Portnet

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Ενδοκυβερνητική γκρίνια για τους ΣΕΜΠΟ

78 ΜΕΡΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ ΣΕ ΟΛΠ, ΟΛΘ
«Φουρτούνες» έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η συνεχιζόμενη για 78η ημέρα υπολειτουργία των κερδοφόρων Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων του πειραϊκού λιμανιού και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. ΟΛΠ και ΟΛΘ, πύλες εισόδου εμπορευμάτων εξ Ανατολών, έχουν φρακάρει και προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην αγορά της Β. Ελλάδας, ενώ τα ίδια και χειρότερα αντιμετωπίζουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες της Αττικής. Οι υπάλληλοι και οι λιμενεργάτες αντιδρούν στην απόφασης της κυβέρνησης να παραχωρήσει για 40 και πλέον χρόνια τους δύο σταθμούς μεταφόρτωσης containers, είτε σε κάποια διεθνή μεγάλη μεταφορική εταιρεία είτε σε κοινοπραξία μέλη της οποίας θα είναι και Ελληνες επιχειρηματίες, αλλά και τράπεζες.
Χάνουν τις ημερομηνίες
Οι πρόεδροι της ΟΜΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, και της Ενωσης Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών, Γ. Νουχουτίδης, δεν αποκλείουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων -αποχή από υπερωρίες και εργασία αργιών και Σαββατοκύριακων- και μετά τον Απρίλιο. Ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών διότι δέχεται τηλεφωνήματα τόσο του «επόπτη» της ιδιωτικοποίησης, υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, όσο και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τον οποίο έχει διαβεβαιώσει, επανειλημμένως μάλιστα, ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ θα έχει «κλείσει» για την κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2008. Διαβεβαίωση που όμως αμφισβήτησε με δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Νίκος Αναστασόπουλος, αφού προσδιόρισε την καταληκτική ημερομηνία αρχές του 2009, δηλαδή 6-8 μήνες αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΕΝΑΝΠ Γ. Βουλγαράκης -ο οποίος τηλεφωνεί πιεστικά στις διοικήσεις ΟΛΠ και ΟΛΘ- δέχεται επίσης και τις αφόρητες πιέσεις των εκπροσώπων των «ανάδοχων» για τους ΣΕΜΠΟ ξένων μεταφορικών εταιρειών, οι οποίοι δεν «δυσφορούν» με τις κινητοποιήσεις και την έλλειψη καταληκτικής ημερομηνίας του διαγωνισμού. Η διοίκηση του ΟΛΠ εκτιμά ότι οι ζημιές του οργανισμού ξεπερνούν εβδομαδιαίως τα 2 εκατ. ευρώ και η ναυτιλιακή οικονομία του Πειραιά ζημιώθηκε περίπου 130 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος όμως του Εμπορικού Συλλόγου, Β. Κορκίδης, με επιστολή του προς τον ΥΕΝΑΝΠ Γιώργο Βουλγαράκη διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις που θα παρουσιαστούν στην αγορά τις ημέρες του Πάσχα.
Πηγή:Ελευθεροτυπά

Κατάσχεση λαθραίων τσιγάρων

Στο πλαίσιο της αποστολής της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την πάταξη του λαθρεμπορίου, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων κατάφερε σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης και εξαγωγής λαθραίων τσιγάρων. Ειδικότερα, κλιμάκιο του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής της Υπ.Ε.Ε. σε συνεργασία με υπαλλήλους του τελωνείου Αστακού, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένες έρευνες στον λιμένα Αστακού, ανακάλυψαν σε εμπορευματοκιβώτιο και κατέσχεσαν 500.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία προορίζονταν για την αγορά του Ντουμπάϊ. Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 1.250.000 ευρώ.
Τα τσιγάρα είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα, με εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από την Σιγκαπούρη μέσω Αιγύπτου. Στα δηλωτικά έγραφα του εμπορευματοκιβωτίου αναφέρονταν σαν νόμιμο εμπόρευμα, πρώτες ύλες συσκευασμένες σε 20 σάκους συνολικού βάρους 19 τόνων. Το εμπορευματοκιβώτιο επρόκειτο να φορτωθεί την ίδια ημέρα σε άλλο πλοίο, με προορισμό το Ντουμπάϊ. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής της Υπ.Ε.Ε. διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των μελών του κυκλώματος.
Πηγή:ΥΠ.Ε.Ε

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Διαφωνούν στις επιπτώσεις από τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια

O Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ) δέχεται καθημερινά πλήθος διαμαρτυριών από πειραϊκές εμπορικές επιχειρήσεις, που πλήττονται άμεσα από την δυσλειτουργία του λιμανιού. «Η οικονομική καταστροφή τους προδιαγράφεται με μαθηματική ακρίβεια και η μεγάλη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά από τις κινητοποιήσεις, δεν είναι απλά και μόνο ένα ανησυχητικό γεγονός, αλλά ένα γεγονός που έχει ήδη πάρει επικίνδυνες διαστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος σε δηλώσεις του επισημαίνει: «Αυτή την στιγμή όπως λειτουργεί το λιμάνι του Πειραιά σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Αστακού του Λαυρίου και του Βόλου και σε σύγκριση πάντα με τα περσινά στοιχεία ο μέσος όρος είτε της φορτοεκφόρτωσης είτε της διακίνησης και τροφοδοσίας της αγοράς με τα εισαγόμενα container δείχνει ότι η αγορά θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της», και προσθέτει:
«Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα ακόμα και αναφέρομαι στα containers που είναι εκτός Ελλάδος λόγω της προβληματικής λειτουργίας του α' τριμήνου και τα οποία επιστρέφουν προς το λιμάνι του Πειραιά ή σε άλλα λιμάνια με πολύ χαμηλούς ρυθμούς.
Θα πρέπει να προστεθεί η συμφωνία που έγινε με τους οδικούς μεταφορείς και την αύξηση στη διακίνηση από 800 εμπορευματοκιβώτια σε 1.100 την ημέρα θα επέλθει περαιτέρω ανακούφιση στις επιχειρήσεις. Ο ΟΛΠ επίσης προτίθεται να λάβει περαιτέρω μέτρα για βελτίωση της λειτουργίας του λιμανιού».
Πρωτοβουλία
Επίσης ο ΕΣΠ έχει αναλάβει έναν διαπραγματευτικό ρόλο μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και έχει προγραμματίσει μια πολυμερή συνάντηση μεταξύ ελεύθερων εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων. Η προτεινόμενη από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς θεματολογία της επικείμενης συνάντησης, για την άμεση διαχείριση της κρίσης, είναι η ακόλουθη:
1. Βελτίωση της παραγωγικότητας και αύξηση κινήσεων.
2. Επαναλειτουργία 3ης βάρδιας, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.
3. Επιλογή προτεραιότητας σε διάφορα επείγοντα και ευπαθή προϊόντα.
4. Δυνατότητα εκφόρτωσης και μεταφοράς κενών εμπορευματοκιβωτίων αυστηρά για ένα μήνα στον Σκαραμαγκά.
5. Περαιτέρω διασφάλιση εργαζομένων στον ΟΛΠ.
6. Εξοπλισμός και λειτουργία προβλήτας Νο 1 ταυτόχρονα με την παράδοση προβλήτας Νο 2 στον πλειοδότη ιδιώτη πάροχο.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Σήμερα η "Πρώτη" του Σκαραμαγκά

Παράλληλα σήμερα αναμένεται να «πιάσει» στο ντεπό του Σκαραμαγκά το πρώτο πλοίο για να φορτώσει κενά εμπορευματοκιβώτια προς εξαγωγή. Στο ντεπό θα εργασθούν σύμφωνα με πληροφορίες οι λιμενεργάτες του λιμανιού της Ελευσίνας, ενώ η συμφωνία με τα ναυπηγεία προβλέπει την παραχώρηση του προβλήτα για διάστημα ενός μήνα για να εξυπηρετηθεί η αγορά. Διάστημα το οποίο κρίνεται αρκετή ώστε να ομαλοποιηθεί η «έξοδος» από τη χώρα μας των κενών containers.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Εκδικάσθηκε η έφεση της διοίκησης του ΟΛΠ


Η «ΔΕΥΤΕΡΗ πράξη» της αντιδικίας μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε. και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στον ΟΛΠ «παίχθηκε» χθες στο ναυτικό εφετείο Πειραιά. Η διοίκηση του ΟΛΠ είχε υποβάλει ένσταση κατά της πρωτόδικης απόφασης η οποία έκρινε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι κατά της διαδικασίας παραχώρησης μέρους του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες, από τις αρχές του Ιανουαρίου 2008, δεν είναι παράνομη και καταχρηστική. Σημειώνεται ότι ο ΟΛΠ είχε υποστηρίξει στην αγωγή του ότι οι εργαζόμενοι εκτός από την αποχή από τις υπερωρίες πραγματοποιούσαν και «λευκή απεργία» και επεσήμανε ότι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων είναι να δημιουργούνται προβλήματα, τόσο στη λειτουργία του λιμανιού όσο και στις επιχειρήσεις που εξυπηρετούνται από το ΣΕΜΠΟ. Χθες οι δύο πλευρές κατέθεσαν τα υπομνήματά τους, και το εφετείο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του τις επόμενες ημέρες.

Πηγή:Ναυτεμπορική

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Μείωση 30% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

ΜΕΙΩΣΗ της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων κατά 30% στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν επιφέρει για το πρώτο τρίμηνο του 2008 οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του ΟΛΘ Λάζαρου Καναβούρα, ο οποίος χθες, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Γιάννη Τσάρα, είχε συνάντηση «εξπρές» στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ με τον ΥΕΝΑΝΠ Γιώργο Βουλγαράκη. Οι επικεφαλής του ΟΛΘ ενημέρωσαν τον υπουργό για τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει το λιμάνι από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις ......Συνέχεια στην Ναυτεμπορική