Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

ΟΛΠ: Εως το τέλος του 2008 η είσοδος ιδιωτών

Προς τα τέλη του 2008 κινδυνεύουν να «διολισθήσουν» οι διαδικασίες εισόδου του αναδόχου στον εμπορευματικό σταθμό του ΟΛΠ καθώς φαίνεται ότι μεταξύ άλλων δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι συμμαχίες με τις οποίες οι υποψήφιοι επενδυτές θα κατέλθουν στον διαγωνισμό ,(Οι πληροφορίες οι δικές μας αναφέρουν οτι ο διαγωνισμός μετατίθεται Οριστικά για το νέο έτος). O κυβερνητικός προγραμματισμός αν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέχρι τον Ιούνιο, ανατρέπεται εκ των πραγμάτων όχι από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα λιμάνια, αλλά από τους υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι εγγράφως έχουν ζητήσει από τον ΟΛΠ αναβολή δύο έως και τριών μηνών, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατάθεση των οικονομικών τους προσφορών. Η διοίκηση του οργανισμού αναμένεται να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται μία προσπάθεια να πειστούν οι εταιρείες για την κατάθεση των προσφορών τους αντί στις 19 Μαρτίου, ένα με δύο μήνες αργότερα. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον η διαδικασία των προσφορών και του ανοίγματός τους το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι ακόμα και αν ο διαγωνισμός εξελισσόταν με βάση τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί, η διοίκηση του ΟΛΠ εκτιμούσε ότι ο ανάδοχος θα έμπαινε στο λιμάνι τον Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε χθες για τη Δευτέρα η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο ΟΛΠ κατά 5 συνδικαλιστικών ενώσεων για τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι.
Η ΟΜΥΛΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ
Η ΟΜΥΛΕ σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε ότι η Ελλάδα παραχωρεί έτοιμα λιμάνια με όφελος 90 εκατ. ευρώ και ετήσια ενοίκια 7 εκατ., ενώ η Τουρκία παραχωρεί «βράχια και παραλία» αποκομίζοντας 1,3 δισ. Η ομοσπονδία κατήγγειλε επίσης ότι οι επενδύσεις που θα προχωρήσει τελικά ο ιδιώτης θα είναι 109 εκατ. ευρώ έναντι 700 εκατ. που υποστήριζε αρχικά η κυβέρνηση.
Πηγή:Ημερησία

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Port authority sues to stop acquisition - Ο Οργανισμός Λιμένος Ν.Υ έκανε αγωγή για να σταματήση η πώληση του Λιμανιού.

Το μεταφέρω αυτούσιο όπως το δημοσίευσε το CNN στίς :Saturday, February 25, 2006
NEW YORK (CNN) -- The Port Authority of New York and New Jersey filed a lawsuit Friday in a New Jersey civil court to prevent a deal that would transfer control of the Newark container terminal to a company owned by the United Arab Emirates. The action -- filed against the Port Newark Container Terminal LLC and Peninsular & Oriental Steam Navigation Co. -- charges that the companies defaulted on their lease agreement with the port authority by failing to notify it of its deal with DP World. DP World has been cleared to take over operations at six major U.S. seaports from P&O, which some lawmakers are criticizing as a threat to national security.
The legal action does not refer directly to the political dispute. Συνέχεια εδώ
Bush, Congress clash over ports sale
Wednesday, February 22, 2006
WASHINGTON (CNN) -- President Bush on Tuesday defended a deal that would let a United Arab Emirates-based company run some key U.S. seaports, telling reporters that he would veto any bill to hold up the agreement.
Bush, who has yet to veto a bill during his administration, warned that the United States is sending "mixed signals" by attacking a Middle Eastern company after the ports were run by a British firm for several years. Lawmakers who have called for the deal to be blocked need to "step up and explain why a Middle Eastern company is held to a different standard," he said. Συνέχεια εδώ
------------------------------------------------------------------------------------
Και εδώ το απόσπασμα απο τον Ελληνικό τύπο (Βήμα της Κυριακής)
"Το αμερικανικό Κογκρέσο αρνήθηκε να εγκρίνει τη μεταβίβαση του ελέγχου περίπου 11 λιμανιών της χώρας από τους Αγγλους στους Αραβες και συνάμα ζήτησε από την DP Worlds να μεταπωλήσει τα ποσοστά που κατείχε στα εν λόγω αμερικανικά λιμάνια σε μια νέα κοινοπρακτική εταιρεία διαχείρισης λιμένων που συγκροτήθηκε μέσα σε μια νύχτα για τον σκοπό αυτόν από τον Οργανισμό Λιμένος της Νέας Υόρκης.
Η σημειολογία της ηγεσίας του νέου εταιρικού σχήματος από το λιμάνι της Νέας Υόρκης δεν άφησε κανένα σημάδι παρερμηνείας για τους λόγους για τους οποίους οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να δεχθούν τον έλεγχο λιμανιών τους από Αραβες, αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων του λιμένος της Νέας Υόρκης, σχεδόν 120 άνθρωποι, χάθηκε στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, αφού τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού ήταν στους Δίδυμους Πύργους.
Σχόλιο: Στό πιο καπιταλιστικό κράτος του κόσμου σταμάτησαν την πώληση 11 αμερικάνικων λιμανιών σε μία νύχτα για λόγους εθνικής ασφαλείας , εμείς εδώ που πάμε !!!

Ζητεί να κηρυχθούν παράνομες

ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ αίθουσες τελικά θα λύσουν τις διαφορές τους οι διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην εταιρεία. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ν», η διοίκηση του ΟΛΠ κατάθεσε, χθες το πρωί, αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζομένους, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις τους, που συνεχίζονται για τρίτο μήνα.
Η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι, ενώ, μιάμιση ώρα πριν, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται να επιχειρηματολογήσει υπέρ των κινητοποιήσεων και κατά της πρόθεσης της διοίκησης του ΟΛΠ να παραχωρήσει με διαγωνισμό τους δύο από τους τρεις προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες. Η ΟΛΠ Α.Ε. στρέφεται κατά της ΟΜΥΛΕ, της ΟΦΕ, της Ενωσης Λιμενεργατών του Συνδέσμου Εποπτών και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Ζητεί οι απεργιακές κινητοποιήσεις να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές και να διαταχθούν οι οργανώσεις να τις διακόψουν.
Οι ζημιές
Ο ΟΛΠ υποστηρίζει ότι, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, οι απώλειες σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων φτάνουν τις 45.000 στα εισαγωγής και εξαγωγής, τις 40.000 στα κενά και τις 35.000 στα transit. Μαζί με τις απώλειες στο car terminal, ο ΟΛΠ υπολογίζει τις απώλειές του στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα επισημαίνει και τις επιπτώσεις στις εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις.
Η στάση της ΟΜΥΛΕ
«Η διοίκηση του ΟΛΠ, αντί να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα για τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει το επιχειρούμενο ξεπούλημα για τους εργαζομένους και την εθνική οικονομία, προχώρησε σε απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα μας», αναφέρει η ΟΜΥΛΕ και προσθέτει:
«Προσέφυγε στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρύξει τον αγώνα μας παράνομο και καταχρηστικό. Το δ.σ. ΟΜΥΛΕ, σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να καλέσει τους εργαζομένους στον ΟΛΠ σε στάση εργασίας 11.30 π.μ. έως 15.00 μ.μ. (σήμερα), προκειμένου να πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση έξω από το χώρο των δικαστηρίων. Με ενότητα θα απαντήσουμε και σε αυτήν την πρόκληση».
Συνέχεια στην Ναυτεμπορική

Στη Βουλή το σχ/ν για τα λιμάνια


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το οποίο κυρώνονται οι συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και ρυθμίζονται θέματα του προσωπικού των Οργανισμών. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με το σχέδιο νόμου συμπληρώνεται το ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της χρήσης και λειτουργίας των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Επιπροσθέτως, προβλέπονται νέες και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το προσωπικό των οργανισμών λιμένων, με σκοπό την περαιτέρω εξασφάλιση των εργαζομένων, εν όψει της επιχειρηματικής αναδιοργάνωσης της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Εξάλλου, με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ' του παρόντος σχεδίου νόμου, ρυθμίζονται θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Διεθνή Κώδικα για την Ασφάλεια Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (Κώδικας ISPS). Όπως προκύπτει από το άρθρο δέκατο όγδοο του ν. 2932/2001 (Α΄ 145), στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής (ΓΓΛΛΠ) ανήκει μεταξύ άλλων και η εξασφάλιση χρηματικών πόρων βελτίωσης, αναβάθμισης και εκτάκτων παρεμβάσεων στους λιμένες της χώρας καθώς και η περαιτέρω διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης των υφισταμένων ή προβλεπόμενων να κατασκευασθούν εγκαταστάσεων, όπως και η μέριμνα για την εναρμόνιση των συνθηκών οργάνωσης και λειτουργίας των λιμένων με τις απαιτήσεις της συνολικής λιμενικής πολιτικής. Με δεδομένη την υποχρέωση έγκρισης και εφαρμογής σχεδίου ασφάλειας των λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τον Διεθνή Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS Code), σκοπός των προτεινομένων διατάξεων -όπως σημειώνεται- είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή του Κώδικα και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλα τα μέσα μεταφοράς, τους λιμένες και τις λιμενικές εγκαταστάσεις με την λειτουργία συστημάτων ασφαλείας, αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα μεταφερόμενα οχήματα, ιδιαίτερα στα φορτηγά και στα εμπορευματοκιβώτια, με την εξασφάλιση πόρων οι οποίοι θα διατίθενται αποκλειστικά για την βελτίωση και λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται για το θέμα αυτό. Επίσης, με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Δ επιδιώκεται η καλύτερη οργάνωση του Λιμενικού Σώματος και της δομής της Ιεραρχίας αυτού, λαμβανομένης υπόψη και της προβλεπόμενης από το ν.3079/2002 (ΦΕΚ - Α’ 311) οργανικής σύνθεσης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος που ανέρχεται σε δέκα χιλιάδες εκατό πενήντα έξι άτομα. Σημειώνεται μάλιστα, ότι μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τα άλλα στρατιωτικά και αστυνομικά σώματα, στο Λιμενικό Σώμα δεν υπάρχει η απαιτούμενη δομή της ιεραρχίας στους ανώτατους βαθμούς. Με τις προτεινόμενες διατάξεις του Κεφαλαίου Δ δεν προκαλείται αύξηση των οργανικών θέσεων, αλλά ανακατανομή των υφιστάμενων.
Πηγή:Ναυτεμπορική Διαβάστε Όλο το σχέδιο νόμου

Aνάδειξη του Πειραιά ως διεθνούς κέντρου ναυτιλίας


ΤΗ διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τον ελληνικό εφοπλισμό και, ταυτόχρονα, να αναδείξει τον Πειραιά ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, σηματοδοτεί η παρουσία του Έλληνα υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργου Βουλγαράκη, στην κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο ελληνικών εφοπλιστικών ενώσεων, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή στο Λονδίνο. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται υπό το φως των μεταρρυθμίσεων που επιχειρεί η βρετανική κυβέρνηση στο φορολογικό καθεστώς των ξένων κατοίκων του Λονδίνου. Μεταρρυθμίσεις που δεν αφορούν μόνο την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά το σύνολο των ξένων κατοίκων που ζουν πάνω από επτά χρόνια στη βρετανική πρωτεύουσα (Σαουδάραβες, Ρώσους, Ινδούς, Αμερικανούς τραπεζίτες, ανώτατα και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων).Ο Έλληνας Υπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα και να αναδείξει τον Πειραιά ως μία εναλλακτική λύση, για όσους παράγοντες της ναυτιλιακής κοινότητας του Λονδίνου επιλέξουν να αποχωρήσουν από τη βρετανική πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για να μεταβεί ο κ. Βουλγαράκης στο Λονδίνο ελήφθη χθες το πρωί, και η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν σχεδόν όλοι μεταφέρει ένα πολύ μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων των ναυτιλιακών τους εταιρειών (τεχνικές και εμπορικές διευθύνσεις) στον Πειραιά για λειτουργικούς και οικονομικούς λόγους (χαμηλότερα κόστη) και έχουν κρατήσει στο Λονδίνο τις δραστηριότητες που αφορούν στις ναυλώσεις ή ασφαλίσεις καθώς το «Σίτυ» παραμένει το χρηματοοικονομικό κέντρο και για τη ναυτιλία. Αν πάντως οι Βρετανοί επιμείνουν στο «αυτογκόλ» τότε Πειραιάς, Νέα Υόρκη, αλλά και Σιγκαπούρη και Ντουμπάι, περιμένουν να διαδεχθούν το Λονδίνο ως διεθνή ναυτιλιακά κέντρα. Στη συνάντηση θα τεθούν και όλα τα διεθνή θέματα που απασχολούν τη ναυτιλία, μεταξύ των οποίων και αυτό των αερίων ρύπων των πλοίων και της πρόθεσης της Ε.Ε. να επεκτείνει και στα πλοία το μέτρο του εμπορίου αερίων ρύπων.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Μαζική φυγή πλοίων από τον Πειραιά

Πιέσεις να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια ασκούνται έντονα τις τελευταίες μέρες προς συνδικαλιστικούς χώρους, καθώς η κυβέρνηση πιέζεται με τη σειρά της από τους επαγγελματικούς φορείς να επαναφέρει την εργασιακή ειρήνη στον ΟΛΠ ( 22,82€ -1,30%) και τον ΟΛΘ. Η ΟΜΥΛΕ έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της, ενώ την Πέμπτη οι εκπρόσωποί της θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Περί τα 15.000 κοντέινερ με προορισμό την ελληνική αγορά έχουν παρακάμψει από τον Ιανουάριο το λιμάνι του Πειραιά και έχουν αποτεθεί σε άλλα λιμάνια εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σε συνάντησή του με τον Μ. Χρυσοχοϊδη, υπεύθυνο του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.
ΕΒΕΑ
Με βάση τα στοιχεία του κ. Μίχαλου, από την αρχή του χρόνου έχουν, επίσης, διακινηθεί 8.000 λιγότερα εμπορευματοκιβώτια για εξαγωγή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πραγματοποιούν λευκή απεργία, μειώνοντας αισθητά την παραγωγικότητά τους, με αποτέλεσμα να μην εφοδιάζεται κανονικά η αγορά. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ παρατήρησε ότι ούτως ή άλλως η παραγωγικότητα του ΟΛΠ υπολείπεται κατά 30% σε σχέση με τους ανταγωνιστές του και αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους για τις ναυτιλιακές εταιρείες, το οποίο μετακυλίεται στις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις.
Ναυτιλιακές
Αμεση λήψη μέτρων προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα λιμάνια ζητά από τις διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ και η Διεθνής Ναυτική Ενωση που εκπροσωπεί τις ναυτιλιακές εταιρείες. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Ν. Αρβανίτη, οι διαδικασίες των διαγωνισμών πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και παράλληλα να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για να επανέλθουν τα λιμάνια στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας τους. Στο μεταξύ την παράταση των ημερομηνιών κατάθεσης των οικονομικών προσφορών είναι πιθανό να εξετάσει το επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, το οποίο αναμένεται να οριστεί για τις πρώτες μέρες του Μαρτίου.
Πηγή:Ημερησία

ΟΛΘ: -40% η κίνηση στο ΣΕΜΠΟ - Απώλειες 1,2 εκατ. ευρώ

Κατά 40% μειώθηκε τον Ιανουάριο, σε σχέση με το μέσο όρο των μηνών του 2007, η κίνηση στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ, λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ Α.Ε. Ιωάννη Τσιάρα. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσάρας σημείωσε ότι η ποσοστιαία αυτή μείωση της κίνησης «μεταφράζεται» σε απώλειες ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τον ΟΛΘ. Τα αποτελέσματα Φεβρουαρίου, σχετικά με την κίνηση στο ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα είναι διαθέσιμα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Ερωτηθείς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η διοίκηση του Οργανισμού, ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον όχι εντός της εβδομάδας».Σε άλλη ερώτηση αν η διοίκηση του Οργανισμού εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο διαγωνισμό εκχώρησης υπηρεσιών του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες, απάντησε ότι «αυτό θα αποφασιστεί σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, την ερχόμενη εβδομάδα».Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών εκπνέει στις 19 Μαρτίου και υποψήφιες εταιρείες έχουν καταθέσει αίτημα για παράτασή του κατά δύο μήνες. Μέχρι στιγμής οι "μνηστήρες" που παρέλαβαν τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού εκχώρησης υπηρεσιών του ΣΕΜΠΟ, είναι οκτώ, εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από τον ελληνικό χώρο. Μεταξύ των ξένων διεκδικητών συμπεριλαμβάνονται η κινεζική Cosco Pacific, η αραβική Dubai Ports World, η Hutchison Wampoa από το Χονγκ Κονγκ και η δανέζικη Maersk Group μέσω της θυγατρικής της APM Terminal και International Container Terminal Services INC με βάση τη Μανίλα στις Φιλιππίνες.
Πηγή:Ναυτεμπορική

ΟΛΠ: Ασφαλιστικά μέτρα για τις κινητοποιήσεις

Ασφαλιστικά μέτρα κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στον ΟΛΠ ΑΕ -Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών- κατέθεσε σήμερα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η διοίκηση του Οργανισμού.
Με την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη η διοίκηση του ΟΛΠ αιτείται να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, αφού όπως υποστηρίζει στην αίτηση της, έχουν επιφέρει εκτός από την εργασιακή αναστάτωση στο ΣΕΜΠΟ Νέου Ικονίου, και τεράστια οικονομική ζημιά στον οργανισμό. Ο ΟΛΠ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη μετά την απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους - αποχή από υπερωρίες, εργασία Σαββατοκύριακων και 24ωρη απεργία στις 5 Μαρτίου - και το Μάρτιο.
Τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητά η διοίκηση του ΟΛΠ θα συζητηθούν αύριο το μεσημέρι στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ενώ για αύριο η ΟΜΥΛΕ έχει προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Σταθερά σε αντίθετες ρότες για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ


ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ συνεχίζουν τις αντίθετες πορείες που έχουν χαράξει για το μέλλον των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, κυβέρνηση και εργαζόμενοι. Χθες, ο ΥΕΝΑΝΠ, Γιώργος Βουλγαράκης, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και τον ενημέρωσε για την πορεία της διαδικασίας των διαγωνισμών παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος αποφάσισε να παρατείνει για τρίτο συνεχόμενο μήνα τις κινητοποιήσεις της στα λιμάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου που αφορά στη μεταρρύθμιση στη λιμενική βιομηχανία θα επιστρέψει από το Λογιστήριο του Κράτους στη Βουλή, για να συζητηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα προηγηθεί από το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.
Εν τω μεταξύ όλες, οι ενδιαφερόμενες για τους διαγωνισμούς εταιρείες παίρνουν ήδη τις απαραίτητες πληροφορίες από τους Οργανισμούς Λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και ετοιμάζονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Ανάμεσα στους ομίλους που έχουν υπογράψει το μνημόνιο εμπιστευτικότητας με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων των δύο εταιρειών, είναι η αραβική Dubai Ports World, η δανέζικη Moller Maersk, η κινεζική Cosco, η Hutchison από το Χονγκ Κονγκ και η PSA από τη Σιγκαπούρη. Επίσης, πρόσβαση στην πληροφόρηση έχουν αποκτήσει αρκετές τράπεζες αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες.
Στον αντίποδα, η ΟΜΥΛΕ όμως αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της κατά της παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες και στη διάρκεια του Μαρτίου, με αποχή από τις υπερωρίες και την εργασία στις αργίες και Σαββατοκύριακα, ενώ θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία στις 5 Μαρτίου 2008. Η ΟΜΥΛΕ υποστηρίζει ότι οι δύο Οργανισμοί έχουν μία διαχρονική κερδοφορία, η οποία βασίζεται στους εμπορικούς τομείς αυτών και ιδιαίτερα στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων.
«Οι επενδυτικές δυνατότητες των δύο οργανισμών είναι μεγάλες και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα υποδομής και ανοδωμής που καθιστούν τον ΟΛΠ και ΟΛΘ ανταγωνιστικούς και ικανούς να ανταποκριθούν στις σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς».
Απόσπασμα απο το άρθρο της Ναυτεμπορικής

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Επέκταση του προβλήτα Ι για αύξηση ανταγωνιστικότητας

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ με τις υπό παραχώρηση σε ιδιώτες προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, αλλά και η εκτίναξη των μεγεθών του παγκόσμιου στόλου containerships, οδήγησαν τη διοίκηση του λιμανιού του Πειραιά στην απόφαση να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επένδυσή του στον προβλήτα Ι του ΣΕΜΠΟ, για να αυξήσει και την ανταγωνιστικότητά του. Την περίοδο αυτή, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά «τρέχει» ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 110 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορά στην επέκταση του προβλήτα Ι αλλά και στον εξοπλισμό του με τις αναγκαίες ανωδομές.
Η υπό κατασκευή επέκταση του προβλήτα Ι, στην αρχική της φάση, είχε προδιαγραφές μήκους ανατολικού κρηπιδώματος 422 μ. και τριών super post panamax γερανογεφυρών, για την εξυπηρέτηση πλοίων κύριας γραμμής, καθώς και κρηπίδωμα μήκους 260 μέτρων και δύο post panamax γερανογεφυρών για την εξυπηρέτηση πλοίων διανομής.
Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με τις λοιπές υποδομές του Προβλήτα ΙΙ που διαθέτει 12 γερανογέφυρες, προσέδιδαν στο ΣΕΜΠΟ τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης πολλαπλών πλοίων όλων των μεγεθών. Κατόπιν όμως της από 11-1-2008 απόφασης του δ.σ. του ΟΛΠ για παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ και του προς κατασκευή προβλήτα ΙΙΙ η αυτόνομη πλέον λειτουργία του Προβλήτα Ι υπό τη διαχείριση του ΟΛΠ, έθεσε νέα δεδομένα.
Ειδικότερα, το μήκος κρηπιδώματος της ανατολικής πλευράς του Προβλήτα Ι δεν επαρκεί για την παράλληλη εξυπηρέτηση δύο πλοίων μέσου μεγέθους περίπου 2.500 TEU, που αποτελεί και την πλειοψηφία των πλοίων σήμερα και στο μέλλον, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη 5ετία. Παράλληλα, στο δυτικό μέρος του Προβλήτα Ι, το προσχεδιασμένο μήκος, δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση δύο πλοίων μέχρι 1.000 TEU που αποτελεί το κύριο πλήθος πλοίων διανομής. Τα δεδομένα αυτά ώθησαν τη διοίκηση να εξετάσει την περαιτέρω επέκταση του Προβλήτα Ι, αυξάνοντας το ανατολικό κρηπίδωμα στα 490 μ. και το δυτικό κρηπίδωμα στα 310 μ.
Συνέχεια στην Ναυτεμπορική

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Παράταση ενός μηνός για το διαγωνισμό

Σε μετάθεση κατά ένα μήνα των ημερομηνιών κατάθεσης των οικονομικών προσφορών στους διαγωνισμούς του ΟΛΠ και του ΟΛΘ είναι πιθανό να προχωρήσουν οι διοικήσεις των δύο Οργανισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους βασικούς «παίκτες» στις δύο διαδικασίες έχουν ζητήσει προφορικά τη μετάθεση των καταληκτικών ημερομηνιών έως και κατά δύο μήνες, προκειμένου να λάβουν απαντήσεις στο πλήθος των ερωτημάτων που θέτουν προς τους δύο Οργανισμούς και στη συνέχεια να συντάξουν τις οικονομικές τους προσφορές. Οπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, οι οικονομικές προσφορές για τον ΟΛΠ θα ανοίξουν στις 19 Μαρτίου και για τον ΟΛΘ στις 20 Μαρτίου.
Εγγράφως
Η διοίκηση του ΟΛΠ φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταθέσει για τις 19 Απριλίου το άνοιγμα των φακέλων των υποψήφιων παραχωρησιούχων, εφόσον ζητηθεί αναβολή εγγράφως από δύο τουλάχιστον συμμετέχοντες στη διαδικασία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον τους για τον εμπορευματικό σταθμό του ΟΛΠ έχουν επιβεβαιώσει μέχρι τώρα τέσσερις με πέντε διεθνείς όμιλοι. Πρόκειται για τον ημικρατικό κινεζικό όμιλο της Cosco, τη Dubai Ports World, τον δανέζικο όμιλο της Maersk, τον διαχειριστή λιμένων Hutchison, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύει τις τελευταίες μέρες και η PSA (Σιγκαπούρη). Σύμφωνα με κύκλους της ναυτιλιακής αγοράς, αναμένεται ότι τελικά δύο κοινοπραξίες θα εμφανιστούν στον διαγωνισμό του ΟΛΠ, εκ των οποίων στη μία αναμένεται μετά βεβαιότητας να συμμετέχει η Cosco. Οπως προβλέπεται από τη διακήρυξη του διαγωνισμού, ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει να εξυπηρετεί και τη σύμβαση της ΜSC-του μεγαλύτερου σήμερα πελάτη στο λιμάνι του Πειραιά- με τον ΟΛΠ, η οποία είναι σε ισχύ μέχρι το 2012.
Πηγή:Ημερησία

Διαξιφισμοί για τη μίσθωση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ σχετικά με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ ξέσπασε χθες στη Βουλή με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Βουλγαράκη, να τονίζει ότι ο διαγωνισμός αποκλείει την εφαρμογή μονοπωλιακών πρακτικών και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για δημιουργία μονοπωλιακών δομών.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση με τον εν λόγω διαγωνισμό «δεν εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, δεν εκποιεί δημόσια περιουσία και δεν ιδιωτικοποιεί τους λιμένες». Αντίθετα τόνισε ότι με τη μακροχρόνια μίσθωση των σταθμών εξασφαλίζεται η έγκαιρη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, η διασφάλιση νέων πελατών που θα πολλαπλασιάσουν τον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων και η αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας που διασφαλίζει την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Αντέκρουσε μάλιστα τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού λέγοντας ότι τίθενται αυστηρές προδιαγραφές που φτάνουν μέχρι την πρόβλεψη εφαρμογής αυστηρότατων κυρώσεων σε περιπτώσεις στρέβλωσης της αγοράς, δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης, αποκλίσεων από τα συμφωνηθέντα και μη τήρησης των εργασιακών συμφωνιών και των περιβαλλοντικών όρων.

«Η λειτουργία και η δραστηριοποίηση του ΟΛΠ στον προβλήτα 1 με δυναμικότητα άνω του 1 εκ. TEU αποκλείει την εφαρμογή μονοπωλιακών πρακτικών» ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης. Προέβλεψε δε ότι η παράλληλη δραστηριοποίηση του ΟΛΠ και του διεθνούς επενδυτή θα οδηγήσει σε καλύτερο επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών και σε καλύτερες τιμές προς όφελος των καταναλωτών και των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

«Δημιουργείτε ένα ιδιωτικό μονοπώλια» αντέτεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, σημειώνοντας ότι σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης εγκαθίστανται πολλοί πάροχοι που διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό. Στηλίτευσε παράλληλα το γεγονός ότι στους όρους του διαγωνισμού δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής του διαχειριστή.

Επιφυλάξεις περί μονοπωλιακών πρακτικών που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό εξέφρασε όμως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, προβλέποντας ότι η εταιρεία που θα εξαγοράσει το ΣΕΜΠΟ της Θεσσαλονίκης θα προτιμά «είτε κινέζικα προϊόντα είτε προϊόντα του παγκόσμιου δικτύου της».
Πηγή:Ναυτεμπορική

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Κατά παντός υπευθύνου

Πιθανώς από την αρχή της προσεχούς εβδομάδας και από τη Θεσσαλονίκη θα «ανοίξει ο χορός» των προσφυγών φορέων των παραγωγικών τάξεων στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου για τις ζημίες που έχει υποστεί ο εμπορικός κόσμος από τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια. Η όλη υπόθεση αναμένεται να παρουσιάσει εξαιρετικό νομικό ενδιαφέρον αφού για πρώτη φορά, όπως υποστηρίζουν κύκλοι των λιμενεργατών, θα επιχειρηθεί δια μέσου της Δικαιοσύνης εργαζόμενοι να υποχρεωθούν να εργαστούν υπερωριακά και να λάβουν αμοιβές για τις οποίες μάλιστα τους είχε κατηγορήσει συλλήβδην η προηγούμενη ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ για «ρετιρέ» κλπ. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι το εμπόριο δεν έχει ζημιωθεί καθώς οι όποιες επιβαρύνσεις υπάρχουν από μεταφορικά κλπ έχουν ήδη μετακυλιθεί στον τελικό καταναλωτή χαρακτηρίζοντας μάλιστα την πρόθεση των φορέων του εμπορικού κόσμου «έμμεσα κατευθυνόμενη» από την κυβέρνηση
Πηγή:Portnet

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Εκκληση συνδικάτων στους παραγωγικούς φορείς για ΟΛΘ

Στους τοπικούς παραγωγικούς φορείς απευθύνονται για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ζητώντας τους να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί η παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) σε ιδιώτες. Με ανακοίνωσή τους, χθες, οι εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων εργαζομένων στο λιμάνι επικαλούνται, μάλιστα, έρευνα που δημοσιοποίησε προχθές ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος για τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις εξαιτίας των κινητοποιήσεων. Μόνο που οι εργαζόμενοι «ερμηνεύουν» τα αποτελέσματα της έρευνας από άλλη οπτική γωνία. Τονίζουν ότι τα ίδια τα μεγάλα προβλήματα που καταγράφει η έρευνα: α) καταδεικνύουν ακριβώς ότι «το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής ανάπτυξης της Β. Ελλάδας, καθώς εξυπηρετεί σε συντριπτικό βαθμό την εγχώρια οικονομία, δηλαδή τις εισαγωγές και εξαγωγές της περιοχής» και ότι β) «η παράδοσή του σε ιδιωτικό μονοπώλιο -χωρίς καμία δέσμευση ή δυνατότητα ελέγχου ως προς την εξυπηρέτηση του κοινού χρήση και τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής- [...] θα επηρεάσει τις εξελίξεις αποκλειστικά προς τα συμφέροντα του ιδιώτη».
Την άμεση λήψη μέτρων για την εκτόνωση της κρίσης, η οποία απειλεί δεκάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά, ζήτησε χθες ο β' αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη (ΕΒΕΘ), Ιωάννης Βεργίνης. Πηγή:Ελευθεροτυπία

Κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις για προσφυγή κατά του λιμανιού o ΣΒΒΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του, που έχουν εκφράσει επιθυμία να ασκήσουν ένδικα μέσα κατά των υπευθύνων για τις ζημίες, που υφίστανται από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και της νομικής του συμβούλου «Nomos» Δικηγορικής Εταιρείας Θεσσαλονίκη διοργανώνει σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, εν όψει της συνέχισης των κινητοποιήσεων και σε συνέχεια της αναγγελίας που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα για νομικές κινήσεις των πληγεισών επιχειρήσεων κατά του ΟΛΘ. Η συνάντηση είχε οριστεί για τις 15:00 στα γραφεία του Συνδέσμου.
Συνέχεια στην Ναυτεμπορική

Απώλειες από τις κινητοποιήσεις σε ΟΛΠ-ΟΛΘ

Στα επίπεδα των 130 εκατ. ευρώ εκτιμώνται, από παράγοντες της αγοράς, οι ζημίες για τη ναυτιλιακή οικονομία του Πειραιά, το λιμάνι και τις επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία του, στη διάρκεια των 50 ημερών διατάραξης της εργασιακής ειρήνης στον ΟΛΠ.
Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, οι ναυτιλιακές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο για επιβολή επίναυλου στους πελάτες τους, της τάξεως των 50 - 200 ευρώ ανά teu, μέτρο το οποίο γεννά σοβαρούς κινδύνους επιβάρυνσης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και κατ επέκταση των καταναλωτών. Εν τω μεταξύ, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σημαντικά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το 81% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενώ το 12% έχει ήδη υποστεί ζημίες άνω των 3 εκατ. ευρώ από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.
Η κατάσταση φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο καθώς από τη μία πλευρά η κυβέρνηση επιμένει στην αποκρατικοποίηση των λιμενικών υποδομών από την άλλη οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς τίποτα να αποκλείει τη συνέχισή τους μέσα στον Μάρτιο.
Πτώση 80,9% της κίνησης
Με βάση στοιχεία που αναμένεται να παρουσιαστούν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, η κίνηση στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων έχει μειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2007 κατά 80,9% και από τις 90.004 κινήσεις έχει πέσει κατακόρυφα στις 17.216 κινήσεις ενώ στο car terminal οι κινήσεις έχουν μειωθεί κατά 39,3%.
Εκτιμάται ότι οι ζημίες για τον οργανισμό ανέρχονται στα 12 εκατ. ευρώ, για τις ναυτιλιακές εταιρείες φθάνουν στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ζημίες της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ φαίνεται να καταγράφουν επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από τη δραστηριότητα του λιμανιού.
Θεσσαλονίκη
Τεράστιες ζημίες που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ, έχουν υποστεί οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, συνεπεία των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην ΟΛΘ Α.Ε., τις τελευταίες περίπου 50 ημέρες. Πωλήσεις, πελάτες, αλλά κι αγορές έχουν αρχίσει να χάνονται, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος ακόμη και για λουκέτα σε επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική απασχόληση. Δεν αποκλείεται σύντομα να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά, γεγονός που, αναπόφευκτα, θα «πυροδοτήσει» σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.
Συνέπειες
Κίνδυνος, κατά τον ΣΒΒΕ, υπάρχει για απώλεια θέσεων εργασίας και ευρύτερα σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ παράλληλα κάνει λόγο και για άμεσες επιπτώσεις σε καταναλωτές, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και τους εμπόρους της ευρύτερης περιοχής. «Θεωρούμε ότι θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε αγροτικά προϊόντα, καθώς και σε έτοιμα καταναλωτικά αγαθά στην αγορά, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε σειρά από βασικά προϊόντα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος και προειδοποιεί ότι «υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στην περιοχή».
Τα ανωτέρω στοιχεία, εξάλλου, επιβεβαίωσαν τους φόβους που είχαν εκφράσει την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (σ.σ. 17 τον αριθμό) της Β. Ελλάδας, σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΣΒΒΕ. Ανάλογη συνάντηση προγραμματίζεται και πάλι εντός της εβδομάδος, προκειμένου να επανεξεταστεί η πρόταση για δικαστική προσφυγή των επιχειρήσεων και διεκδίκηση αποζημιώσεων από την ΟΛΘ Α.Ε.
Προβλήματα για το 81% των επιχειρήσεων
Ερευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την καταγραφή των προβλημάτων από την υπολειτουργία του ΟΛΘ
Τα «μελανά χρώματα» με τα οποία περιγράφεται η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βορειοελλαδική επιχειρηματική κοινότητα και η τοπική αγορά εν γένει, προέρχονται από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), μετά την ολοκλήρωση έρευνας για την καταγραφή των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την υπολειτουργία του ΟΛΘ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας (σ.σ. διενεργήθηκε το τριήμερο 13 - 15 Φεβρουαρίου μεταξύ 75 μελών του ΣΒΒΕ) προκύπτει ότι:
Το 81% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας των κινητοποιήσεων, το 16% αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και μόνο το 3% δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν σε μικρό βαθμό τη λειτουργία τους.
Αναφορικά με το ύψος της ζημίας που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις, λόγω των κινητοποιήσεων, συμπεραίνεται πως το 23% καταγράφει ζημίες έως 200 χιλ. ευρώ, το 27% έως 1 εκατ. ευρώ, το 38% μέχρι και 3 εκατ. ευρώ και το 12%, από το δείγμα, που υπολογίζει ότι έχει υποστεί ζημίες άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Στο ερώτημα αν οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται μέσω άλλων λιμένων, εναλλακτικών οδών και μεταφορικών διαύλων, το 100% του δείγματος της έρευνας απάντησε καταφατικά. «Είναι φανερό ότι υπάρχει, πλέον, σοβαρός κίνδυνος να χαθούν μόνιμα χιλιάδες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας από τις κινητοποιήσεις 180 εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο ΣΒΒΕ και προσθέτει πως «οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, με αποτέλεσμα να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω η ήδη επιβαρημένη ανταγωνιστικότητά τους».
Πηγή:Ημερησία

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Στο πλαίσιο της αποστολής της για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και του λαθρεμπορίου, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας) κατάφερε σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων.
Συγκεκριμένα κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, και μετά από έρευνα που διενήργησε σε κατοικίες στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης, παρουσία δικαστικού λειτουργού, ανακάλυψε και κατάσχεσε 39.698 πακέτα τσιγάρων διαφόρων τύπων, τα οποία δεν έφεραν ένσημες ταινίες. Το ύψος των αναλογούντων δασμών για την ανακαλυφθείσα ποσότητα ανέρχεται σε 106.586 ευρω. Επίσης κατά τις ίδιες έρευνες ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πολεμικό όπλο τύπου KALASHNIKOV, ένα αεροβόλο όπλο, 75.720 ευρω, και 48 φιάλες βότκα ρωσικής προέλευσης χωρίς ταινίες φορολογίας. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για τα οποία υπερβλήθησαν δικογραφίες στις Εισαγγελικές αρχές.
Η έρευνα συνεχίζεται για την διαπίστωση της αυθεντικότητας των τσιγάρων, και της προέλευσης των χρημάτων καθώς και για την ανακάλυψη άλλων εμπλεκομένων.
Πηγή:ΥΠ.Ε.Ε (ΣΔΟΕ)

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Επίναυλος έως 200 δολ. για τα διακινούμενα containers σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Eπιβάλλουν επίναυλο ανά TEU, της τάξης των 50 έως και 200 δολαρίων ναυτιλιακές εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των «απελπιστικών» όπως χαρακτηρίζονται ρυθμών εξυπηρέτησης κατά τις εργάσιμες ώρες. Η προοπτική αυτή ουσιαστικά θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος των πρώτων υλών και γενικότερα των εμπορευμάτων με προορισμό την εσωτερική αγορά αλλά και των εξαγόμενων, συνυπολογιζομένου και του επιπρόσθετου κόστους των χερσαίων μεταφορών από και προς λιμάνια γειτονικών χώρων όπου οι εταιρίες προτιμούν να εκφορτώνουν τα εμπορευματοκιβώτια σε σχέση με τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Τους χαμηλούς ρυθμούς διακίνησης στο λιμάνι του Πειραιά επιβεβαίωσε ερωτηθείς σχετικά και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Ν. Αναστασόπουλος, ο οποίος και δέχεται αφόρητες πιέσεις από φορείς της αγοράς να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση των ρυθμών λειτουργίας. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν χθες ότι η δυσφορία των παραγωγικών τάξεων είναι πλέον σε γνώση των ανώτατων κλιμακίων της κυβέρνησης ενώ τη ίδια ώρα οι ναυτιλιακές εταιρίες που διακινούν εμπορευματοκιβώτια από Πειραιά και Θεσσαλονίκη έχουν διαρκώς στραμμένο το «βλέμμα τους» στις εξελίξεις του ιδιόμορφου απεργιακού καθεστώτος που έχουν επιλέξει οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων, μηδέ εξαιρουμένων και εκείνων που ήδη έχουν λάβει τη διακήρυξη των διαγωνισμών για τους ΣΕΜΠΟ των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ έχει ήδη επιφέρει βελτιωτικές παρεμβάσεις στο νομοθέτημα που παρουσίασε στους εργαζόμενους για τις μετατάξεις και την εθελούσια έξοδο και κατά πάσα πιθανότητα θα το εισαγάγει προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα της Βουλής την προσεχή εβδομάδα.
Ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, δήλωσε στην «Εξπρές» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως (ΔΝΕ) Ν. Αρβανίτης, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε finder ports με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν παραμείνει η ίδια κατάσταση και δεν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί ανάπτυξής τους με στόχο την εν συνεχεία ένταξή τους στα λιμάνια με στρατηγική σημασία για τις ναυτιλιακές εταιρίες που καθημερινά «βομβαρδίζονται» από προσφορές ανταγωνιστικών λιμένων.
Πηγή:Express

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Λιμάνι Λαυρίου , Ένα "ανθρώπινο" λιμάνι !!!

Πρέπει να το αναφέρω !!
Έμεινα κατάπληκτος από την εξυπηρέτηση των υπαλλήλων του Ο.Λ.Λ (Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου ).Ο άνθρωποι είναι Άνθρωποι με το Α κεφαλαίο . Εξυπηρετικότατοι, ευγενέστατοι, υποχρεωτικοί, μέχρι που σε κάνουν να νιώθεις αμήχανα, με λίγα λόγια όπως θα έπρεπε να είναι όλοι οι υπάλληλοι . (Που φτάσαμε, να μας εντυπωσιάζει το αυτονόητο!!) Που αυτές οι σκληρές καταστάσεις που έχουμε συνηθίσει εμείς οι άνθρωποι των κεντρικών λιμένων και τελωνείων ;. Εύγε !!!!
Βέβαια στον αντίποδα υπάρχει και ο Αστακός (μπρρρρ....), αλλά με αυτό (το λιμάνι) θα ασχοληθώ σε Νέο Post

Κάθετη πτώση παρουσιάζει η κίνηση στα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Εξαιτίας εμμονής της κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση των δύο εμπορευματικών σταθμών συνεχίζεται η κινητοποίηση των 2.000 εργαζόμενων, οι σταθμοί υπολειτουργούν και περισσότερα από 300 πλοία μεταφοράς conteiners έχουν καταπλεύσει σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου, ενώ πολλές διεθνείς μεταφορικές εταιρείες δεν παραλαμβάνουν πλέον εμπορεύματα με προορισμό την Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις έχουν τρομοκρατηθεί. Χάνουμε τους πελάτες μας. Μας βγάζουν από τον χάρτη». Με τα λόγια αυτά προσπάθησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γ. Μυλωνάς να περιγράψει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές βορειοελλαδικές επιχειρήσεις. Μετέφερε δε την πρόθεση σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων να διεκδικήσουν οικονομικές αποζημιώσεις από τον ΟΛΘ.
Πηγή: Αποσπάσμα απο Ελευθεροτυπία

Ο ΟΛΠ προχωρεί στην παροχή μεγάλων εκπτώσεων επί των αποθηκευτικών δικαιωμάτων

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΛΠ, οι εκπτώσεις που ισχύουν για τα αποθηκευτικά δικαιώματα των εμπορευματοκιβωτίων είναι για τα έμφορτα εξαγωγής 95%, τα κενά (γενικώς) 70%, τα έμφορτα εισαγωγής 85%, τα έμφορτα in-transit 60%, τα έμφορτα ΙΜDG 95%. Ο Οργανισμός απέδειξε ότι, σε καμία περίπτωση, δεν κερδοσκοπεί σε ευκαιριακά γεγονότα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Νίκος Αναστασόπουλος.Για τη χορήγηση των εκπτώσεων, αναγκαία προϋπόθεση παραμένει η υποβολή δήλωσης του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενη από όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία, ότι παραιτείται από οποιαδήποτε απαίτηση σε βάρος του ΟΛΠ, συνεπεία των κινητοποιήσεων του προσωπικού του. Για απλούστευση της γραφειοκρατίας, η οποία, με βάση την προηγούμενη εμπειρία, λειτούργησε σε βάρος κυρίως των μικρών παραληπτών, προτείνεται για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ να προσκομίζει ο δικαιούχος, αντί των ανωτέρω, μόνο Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, αρθ. 8.Οι εκπτώσεις ισχύουν από 5-1-08, ημερομηνία εκ νέου έναρξης των κινητοποιήσεων του προσωπικού και για όσο χρονικό διάστημα αυτές διαρκέσουν.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Η απεργία απαξίωσε εμπορεύματα και Πειραιά

Χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια έχουν συσσωρευθεί στο λιμάνι του Πειραιά και, παρά τη λήξη της απεργίας των οδηγών φορτηγών, για να εξομαλυνθεί η κατάσταση θα απαιτηθούν είκοσι ημέρες. Ωστόσο, η ζημιά είναι μεγαλύτερη: Πολλές διεθνείς εταιρείες μεταφοράς ψάχνουν άλλους εμπορικούς λιμένες προς αντικατάσταση του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Εγκαταλείπουν τον Πειραιά οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων .
Προς αναζήτηση νέων εμπορικών λιμένων για τη διακίνηση εμπορευμάτων βρίσκονται μεγάλες διεθνείς εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καθώς οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη έχουν μειώσει την ικανότητα των δύο αυτών λιμένων να εξυπηρετούν με σταθερό ρυθμό τις αυξημένες ανάγκες των εταιρειών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διεθνής εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που δραστηριοποιείται στον Πειραιά, με μεγάλο όγκο εμπορευμάτων, εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθεί ορισμένα φορτία της μέσω ιδιωτικού λιμένα, ενώ ένα άλλο σημαντικό αριθμό εμπορευμάτων να τα εκφορτώνει σε λιμάνια χωρών που συνορεύουν με την Ελλάδα και υπόσχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στη λήψη απόφασης για εκσυγχρονισμό των εμπορικών λιμένων στα διεθνή πρότυπα, με την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες επενδυτές, ο Πειραιάς το 2007 βρέθηκε στη 17η θέση από τη 14η θέση που κατείχε το 2005. Βάσει στοιχείων του ΟΛΠ, τον Ιανουάριο του 2008, λόγω των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, ο Σταθμός Αυτοκινήτων στον Πειραιά παρουσίασε μείωση της τάξης του 50% και ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων μείωση κατά 80%. Μείωση στη διακίνηση εμπορευμάτων καταγράφεται και τις πρώτες ημέρες του μηνός Φεβρουαρίου. Αύριο 14 Φεβρουαρίου η διοίκηση του ΟΛΠ αναμένεται να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο απόφαση για μείωση των τιμολογίων των αποθηκεύτρων στα εμπορεύματα εισαγωγής κατά 85% προκειμένου να περιορισθεί το τελικό κόστος των προϊόντων. Μειώσεις, της τάξης του 60% - 90% θα γίνει και σε άλλες κατηγορίες φορτίων. Κύκλοι του ΟΛΠ ανέφεραν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να εξομαλυνθεί και η ροή προώθησης εμπορευματοκιβωτίων ύστερα από τη συμφωνία με τους οδηγούς των φορτηγών να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προωθούν 500 - 600 εμπορευματοκιβώτια ημερησίως. «Λόγω της αποχής των οδηγών των φορτηγών συσσωρεύθηκαν στο λιμάνι πάνω από δέκα χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια και για να φύγουν όλα αυτά θα απαιτηθούν τουλάχιστον είκοσι ημέρες» ανέφεραν στην «Κ» κύκλοι του ΟΛΠ.
Πάντως, παρά τα προβλήματα, το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και διαχείρισης λιμενικών εγκαταστάσεων για τους εμπορικούς λιμένες σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη συνεχίζεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων εταιρειών αντάλλασσαν απόψεις και σκέψεις για τις δυνατότητες των δύο εμπορικών λιμένων καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξής τους και δεν αποκλείεται στο τέλος να επιλεγεί ως πάροχος «επενδυτικό σχήμα» στο οποίο θα συμμετέχει και τράπεζα.
Στον εισαγγελέα
Μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης του ΟΛΠ αναμένεται να καταθέσει η Νομαρχία Πειραιώς, αύριο Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διερευνηθούν, όπως υποστηρίζεται, οι ποινικές ευθύνες στην υπόθεση της εκχώρησης υπηρεσιών του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες επενδυτές. Επίσης, σύμφωνα με δήλωση του νομάρχη Πειραιώς Γιάννης Μίχα, θα υποβληθεί αναφορά και προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για υποβολή ανακριβών στοιχείων και παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.
Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δεν πρόκειται να απαντήσουν στις κλήσεις προς απολογία που τους απέστειλε η διοίκηση του ΟΛΠ. Κατά πληροφορίες, η Ενωση των Λιμενεργατών θα απαντήσει εξ ονόματος όλων των εργαζομένων και παράλληλα θα εκδοθεί και καταγγελία κατά της διοίκησης του Οργανισμού.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου μέσω του οποίου θα διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα λιμάνια καθώς και τα εργασιακά δικαιώματά τους.
Πηγή:Καθημερινή

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Στερητικό σύνδρομο στην αγορά

Πάνω από 300 containerships έχουν αλλάξει ρότα γι' άλλα μεσογειακά λιμάνια, όσο κρατούν τις κινητοποιήσεις τους οι περίπου 2.000 λιμενεργάτες του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες «μπλοκαρισμένα» κοντέινερ με είδη πρώτης ανάγκης, βιομηχανικά και ναυτιλιακά, έχουν προκαλέσει «ντελίριο» ελείψεων στην αγορά. Πάντως σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Εμπόριο: Αρση δασμών για τιθάσευση του κόστους

Η ΜΑΧΗ της διεθνούς κοινότητας για τιθάσευση του κόστους των τροφίμων συμβάλλει στην άρση ενός από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις έως τώρα προσπάθειες για μία παγκόσμια συμφωνία εμπορίου: τους δασμούς των αγροτικών προϊόντων. Επί χρόνια οι κυβερνήσεις τους χρησιμοποιούσαν για να ελέγξουν το εμπόριο.
Σήμερα όμως ολοένα και περισσότερες χώρες αρχίζουν να μειώνουν τους δασμούς στις εισαγωγές, προκειμένου να προσελκύσουν βασικά προϊόντα όπως το σιτάρι, το ρύζι και το λάδι. Η Ευρώπη από τους παραδοσιακούς υπερμάχους των προστατευμένων αγορών τροφίμων, πρόσφατα ήρε για πρώτη φορά τους δασμούς στις εισαγωγές δημητριακών. Άλλες πάλι- και κυρίως η Κίνα- αυξάνουν τους φόρους επί των εξαγωγών ώστε να διασφαλίσουν την επάρκεια της εσωτερικής τους αγοράς. ..........
Συνέχεια στην Ναυτεμπορική

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Σύσκεψη βιομηχάνων για ΟΛΘ

Εκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν οι επιπτώσεις που έχουν για την αγορά και τις επιχειρήσεις της περιοχής οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης, συγκαλεί σήμερα (στις 4 μ.μ.) ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων του νομού (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι, κ.ά.), αλλά και η διοίκηση του ΟΛΘ.
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης, με επιστολή του στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα προβλήματα στη λειτουργία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης του ζητεί «να πράξετε τα δέοντα ώστε να επέλθει ξανά ηρεμία στο λιμάνι. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει την πολυτέλεια άλλων αποκλεισμών».
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Ικανοποίηση ΕΣΠ για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από το κόστος αποθηκευτικών τελών στο λιμάνι του Πειραιά


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Βουλγαράκη με επιστολή του, για την ανταπόκρισή του στο αίτημα της αγοράς με την ανάληψη πρωτοβουλίας του, σχετικά με την ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από το κόστος αποθήκευσης, λόγω των καθυστερήσεων στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Πειραιά, που δημιουργούνται από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Παρ΄όλα αυτά, απέστειλε επιστολή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Ν. Αναστασόπουλο, προκειμένου να επιβεβαιώσει την απόφαση της Διοίκησης του ΟΛΠ να ικανοποιήσει τα αιτήματα των επιχειρήσεων, για απαλλαγή τους από τις επιπλέον χρεώσεις και να μας ενημερώσει για την διαδικασία επιστροφής των ήδη εισπραχθέντων από τον ΟΛΠ επιπλέον αποθηκευτικών τελών, προκειμένου να πληροφορήσει τα μέλη του, που διαμαρτύρονται για τις υπερβολικές χρεώσεις με τις οποίες έχουν άδικα επιβαρυνθεί.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς πιστεύει ακράδαντα, ότι η παρούσα κατάσταση αντιπαράθεσης ζημιώνει ουσιαστικά, τόσο την διοίκηση των εργαζομένων στον ΟΛΠ, όσο και τον εμπορικό κόσμο.
Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν και ας βάλουμε μοναδικό σκοπό την εξομάλυνση των συνθηκών εξυπηρέτησης των χρηστών του λιμανιού.
Τέλος, ας λάβουμε όλοι υπόψη μας, ότι η διάνοιξη προοπτικών για την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις, είναι απόλυτα αναγκαίος παράγοντας, για την ανάπτυξη του λιμένα και της πόλης του Πειραιά γενικότερα.
Πηγή:Portnet

Μηνυτήρια αναφορά κατά του ΟΛΠ από τον Δήμο Περάματος

Σε σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων-παρεμβάσεων προχωράει ο Δήμος Περάματος και η Δημοτική Αρχή Γλύκα. Η αρχή θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου 2008 με το κλείσιμο του Δήμου Περάματος και του αποκλεισμού του Πορθμείου της πόλης, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και:- Απαιτώντας, όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, όχι στην Τρίτη προβλήτα του ΟΛΠ, απόδοση οφειλών από τον ΟΛΠ στον Δήμο Περάματος, απόδοση των χώρων του Αρμού και του Δυτικού Άκρου στον Δήμο Περάματος και- Διεκδικώντας, ίδρυση Λιμενικού Ταμείου ή ανταποδοτικό Τέλος από τον ΟΛΠ στον Δήμο για το Πορθμείο Περάματος.Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας θα αναφερθεί εκτενώς στις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής, οι οποίες εκτός των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν στις 19 Φεβρουαρίου με τον αποκλεισμό του Πορθμείου Περάματος, <θα προβεί και σε μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης του ΟΛΠ για το περιβαλλοντικό έγκλημα κατά της πόλης με την κατασκευή της 3ης προβλήτας καθώς επίσης θα καταθέσει και αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ για την ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ, που περιλαμβάνει και την κατασκευή της 3ης προβλήτας> όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος.
Πηγή:Marinews

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Με απεργία και τον Μάρτιο απαντούν οι λιμενεργάτες στην κλήση προς απολογία

«Ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί και η λάβα του να «κάψει» όλους όσοι χειρίζονται την υπόθεση παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ είναι πλέον το εμπορικό «κομμάτι» του πρώτου λιμανιού της χώρας, μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Νίκου Αναστασόπουλου για τους 1.500 εργαζομένους και την αποστολη 163 κλήσεων προς απολογία.
Οι λιμενεργάτες κατηγορούνται ότι κατά τη διάρκεια της «βάρδιας» τους πραγματοποιούσαν «λευκή» απεργία.
Το «δεν θα τους δώσουμε και τις καρέκλες μας» του κ. Αναστασόπουλου, αλλά και οι κλήσεις προς απολογία στους 163 από τους 400 συνολικά λιμενεργάτες που δουλεύουν στις «πόστες» του ΣΕΜΠΟ και του Car Terminal έχουν «πεισμώσει» ακόμη περισσότερο τον πρόεδρο της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών Κ. Νουχουτίδη, ο οποίος μετά την παραλαβή δήλωσε στην «Ε» ότι η διοίκηση χρησιμοποιεί την τρομοκρατία για να «σπάσει» τους λιμενεργάτες, οι οποίοι όμως, όπως είπε, «δεν κωλώνουν» και συνεχίζουν και θα συνεχίσουν και τον Μάρτιο τις κινητοποιήσεις τους.
Επίσης, η προειδοποίηση της διοίκησης του ΟΛΠ ότι αν μέσα σε 10 μέρες οι εργαζόμενοι στους ΣΕΜΠΟ, -400 λιμενεργάτες, 700 χειριστές μηχανημάτων, 400 υπάλληλοι- δεν επανέλθουν στους ρυθμούς τους, θα έχουν συνέπειες, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια όχι μόνο στους εργαζομένους αλλά και σε κάποιους «πελάτες» του Οργανισμού, οι οποίοι ήδη έχουν διαμαρτυρηθεί στον ΟΛΠ Α.Ε.
Στις κλήσεις προς απολογία που υπογράφει ο διευθυντής φορτοεκφόρτωσης του ΟΛΠ, Νίκος Βελονάκης, τονίζονται μεταξύ άλλων: «Παρά την υποχρέωσή σας να εκφορτώνετε στη διάρκεια της βάρδιας σας 29 αυτοκίνητα, στις 22 Ιανουαρίου φορτοεκφορτώσατε μόνο 23 και στις 29 του ίδιου μήνα μόνο 15 αυτοκίνητα. Η μειωμένη απόδοσή σας οφείλεται σε ηθελημενους βραδείς ρυθμούς εργασίας και συνιστά παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος. Με τη ρητή επιφύλαξη του ΟΛΠ για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος, καλείσθε σε απολογία, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο σε 15 ημέρες».
Αντίδραση των συνδικαλιστών έχει προκαλέσει και η πρωτοφανής τοποθέτηση του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Νίκου Ευθυμίου, υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ΣΕΜΠΟ. Επισήμαναν ότι οι εφοπλιστές δεν έχουν κανένα λόγο να τάσσονται υπέρ, αλλά ούτε και κατά της ιδιωτικοποίησης, από τη στιγμή που δεν άπτεται των συμφερόντων τους.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Μίχας: Μήνυση και αναφορά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Μηνυτήρια αναφορά κατά του ΟΛΠ προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του Πειραιά θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη η Νομαρχία Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες της διοίκησής του στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες.
Επίσης, θα καταθέσει αναφορά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. «Με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ψέματα και ανακρίβειες του ΟΛΠ, και κατ' επέκταση της κυβέρνησης, δεν θα περάσουν ο τεμαχισμός και το ξεπούλημα του πιο κερδοφόρου τμήματος του λιμανιού», δήλωσε ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, μετά τη συκοφάντηση που, όπως λέει, δέχτηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Μίχας κατηγορεί τον κ. Αναστασόπουλο για ψευδή αναφορά στο πρόσωπό του, όταν υποστήριξε πως «ο νομάρχης, με την ιδιότητά του ως προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, είχε συμφωνήσει σε απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ για παραχώρηση λιμενικών υπηρεσιών σε ιδιώτες».

Εκνευρισμός στο λιμάνι !


Οσο γεμίζουν οι ντόκοι τόσο ανάβουν τα πνεύματα στο λιμάνι.


Με απειλές για άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, κλήσεις σε απολογία για μειωμένη αποδοτικότητα, αλλά και με το ερώτημα ποιος είναι το μεγάλο «αφεντικό» στον ΟΛΠ, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Νίκος Αναστασόπουλος προσπάθησε -για πολλοστή φορά- να πείσει τους 1.500 εργαζόμενους στο πρώτο λιμάνι της χώρας να «βάλουν τέρμα» στις κινητοποιήσεις τους και να δεχθούν το κυβερνητικό «ξεπούλημα» του ΣΕΜΠΟ Νέου Ικονίου.Πλαισιωμένος από τον διορισμένο πρόεδρο, Διονύση Μπεχράκη, το γενικό διευθυντή του Οργανισμού Π. Πετρουλή, και τους «ανθρώπους» του ιδιαίτερου γραφείου του, ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Αναστασόπουλος θέλησε μέσω συνέντευξης Τύπου να «βγάλει λάδι» τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τους οποίους χαρακτήρισε «άκρως τεχνοκρατικούς», και παράλληλα να εκθέσει στην κοινή γνώμη τους εργαζόμενους.«Μείωσαν την ημερήσια απόδοσή τους και έβαλαν τον Οργανισμό μέσα. Τελικά ποιος αποφασίζει για αυτή την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία; Το Δ.Σ., το κράτος ως βασικός μέτοχος ή οι 1.500 εργαζόμενοι, που μέχρι και σήμερα δεν έχουν υποβάλει καμία τεκμηριωμένη οικονομικοτεχνική μελέτη για την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Πειραιώς;».
Στη συνέχεια ο διορισμένος από την κυβέρνηση διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, συνεπικουρούμενος από τον Δ. Μπεχράκη, πέρασε στην ευθεία επίθεση κατά των εργαζόμενων στον ΣΕΜΠΟ τονίζοντας ότι: «Μας ενδιαφέρει ο διάλογος και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, αλλά όχι να τους δώσουμε και τις καρέκλες μας», ενώ λίγο αργότερα κάλεσε τους συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών να επιδείξουν έστω και την ύστατη στιγμή σωφροσύνη και να επιστρέψουν στην εργασία τους.Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ τόνισε ότι αν εντός 10 ημερών δεν αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη στον ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου, ο Οργανισμός προκειμένου να προστατέψει το κύρος του αλλά και τους μετόχους του θα προσφύγει στα δικαστήρια όχι μόνο για να κριθούν παράνομες οι κινητοποιήσεις αλλά και για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για την οικονομική ζημιά που υπέστη ο ΟΛΠ.Οσον αφορά τη «λευκή απεργία» για την οποία κατηγορεί τους λιμενεργάτες, τους καλεί σε πειθαρχική απολογία. Δήλωσε ότι «ο Γενάρης ήταν οικονομικά πολύ κακός για την εταιρεία, ενώ το ίδιο "μπήκε" και ο Φεβρουάριος, αφού η μείωση των εσόδων έφτασε έως και 80% στον ΣΕΜΠΟ και έως 50% στο Car Terminal».Ομως και ο κ. Μπεχράκης, θέλοντας να υπερασπιστεί το κυβερνητικό «ξεπούλημα» του ΣΕΜΠΟ, δήλωσε ότι το Δ.Σ. συγκλήθηκε και συνεδρίασε νόμιμα για την απόφαση της παραχώρησης.

Λαφαζάνης: Απόγνωση

«Οι απειλές της διοίκησης του ΟΛΠ για δικαστικές προσφυγές σε βάρος των συνδικάτων στο λιμάνι του Πειραιά δείχνουν την απόγνωση και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στη γενική κατακραυγή για την παράδοση των στρατηγικών λιμανιών της χώρας στα πολυεθνικά συμφέροντα».Αυτό τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν πιστεύει ότι με τα αστυνομικά μέτρα, τα ΜΑΤ, τα δακρυγόνα και τις δικαστικές διώξεις θα ανακόψει τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα των λιμενεργατών, για να ξεπουλήσει ανενόχλητη το ίδιο το μέλλον της χώρας.

Απειλούν με απόλυση 200

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Πιέσεις δέχονται οι οδηγοί-μεταφορείς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους, Κων. Κατσαβούνη, από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται, ακόμη και για διακοπή πληρωμής από τον επόμενο μήνα, ο οποίος υποστηρίζει ότι: «Ο περιορισμός λειτουργίας του ΣΕΜΠΟ στο 10%, λόγω κινητοποιήσεων, οδηγεί τον κλάδο μας σε αφανισμό». Εκπρόσωποι των οδηγών συναντήθηκαν χθες με εκπροσώπους εργαζομένων στον ΟΛΘ, ενημερώνοντάς τους για τα προβλήματα. Οι λιμενεργάτες είπαν ότι κατανοούν τη θέση τους, ωστόσο δεν μπορούν παρά να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τα περίπου 200 μέλη του σωματείου οδηγών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν τη Δευτέρα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της πύλης 16.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

ΟΛΠ- ΟΛΘ:Αρρυθμίες από τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια

Κατά 40% έχει μειωθεί ο ρυθμός διακίνησης κοντέινερ από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης προς την εσωτερική αγορά λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων που αντιδρούν στις παραχωρήσεις των ΣΕΜΠΟ.
Οι εξαγωγείς έχουν σταματήσει να αποστέλλουν φορτία στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη καθώς οι διεθνείς ναυτιλιακές γραμμές έχουν ακυρώσει τις προγραμματισμένες προσεγγίσεις πλοίων τους, σε μονάδες παραγωγής επιτείνοντας τα προβλήματα από την έλλειψη πρώτων υλών ενώ αυξάνεται η ανησυχία για την εμφάνιση κερδοσκοπίας στην αγορά.
Λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των φορτίων εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες επιβαρύνονται με το κόστος των αυξημένων αποθήκευτρων στα δύο λιμάνια, θέμα για το οποίο αναμένεται να δώσει σήμερα κάποιες απαντήσεις ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Ν. Αναστασόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ, χθες στο ΣΕΜΠΟ υπήρχαν 6.000 κοντέινερ από 9.000 την προηγούμενη εβδομάδα ενώ σε ημερήσια βάση περί τα 600 κοντέινερ εξέρχονται από τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων έναντι 1.000 που εξέρχονται όταν το λιμάνι δουλεύει σε κανονικούς ρυθμούς.
Η διοίκηση του ΟΛΠ απέστειλε σε ..............................
Συνέχεια του πολύ καλού ρεπορταζ στην Ημερησία

Τρίζουν μικρές και μεγάλες καρέκλες για ΟΛΠ και ΟΛΘ

Μειωμένα θα είναι τελικά τα τέλη αποθήκευσης των ΟΛΠ και ΟΛΘ που θα κληθούν να καταβάλουν στα ταμεία των οργανισμών οι εκπρόσωποι των μεταφορικών εταιρειών.
Οι εταιρείες αυτές από τις αρχές του 2008, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των υπαλλήλων και λιμενεργατών, βλέπουν τα υπό παράδοση κοντέινέρ τους να παραμένουν «αμανάτι» στις αποθήκες των δύο εμπορικών λιμανιών της χώρας.Το πράσινο φως για τις εκπτώσεις «άναψε» για τους ΟΛΠ και ΟΛΘ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης. Από τη Ν. Υόρκη, όπου βρίσκεται, σε τηλεφωνική συνομιλία με τους διευθύνοντες συμβούλους Νίκο Αναστασόπουλο του ΟΛΠ και Γιάννη Τσάρα έκανε σαφές ότι τα όποια «αποθηκευτικά» δεν πρέπει να «γονατίσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά, την αγορά και τους ανθρώπους της.Οι επικείμενες εκπτώσεις, που θα αφορούν μόνο και αποκλειστικά την περίοδο των κινητοποιήσεων του προσωπικού (υπάλληλοι, λιμενεργάτες), θα φτάσουν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έως και 80% στα ποσά για τα τέλη αποθήκευσης που θα πρέπει να καταβάλουν οι μεταφορικές εταιρείες, ενώ την επικύρωσή τους θα κάνουν τα διοικητικά συμβούλια των ΟΛΠ και ΟΛΘ που θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες, ύστερα από την εισήγηση των κ. Αναστασόπουλου και Τσάρα, οι οποίοι ήδη έχουν εξασφαλίσει την υπουργική εντολή.Αμετακίνητοι στις κινητοποιήσεις τους για ολόκληρο τον Φεβρουάριο (αποχή από υπερωρίες και εργασία τα Σαββατοκύριακα) είναι οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι των δύο οργανισμών, οι οποίοι στις 13 Φεβρουαρίου συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ με 24ωρη απεργία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με την κατάθεση του σχεδίου νόμου από τον κ. Βουλγαράκη συνεδριάζουν τα Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών Ελλάδας προκειμένου να αποφασίσουν για περαιτέρω κινητοποιήσεις.Οπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές των λιμενεργατών, οι αποφάσεις των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων θα «επισφραγίσουν» και νέες κινητοποιήσεις για τον μήνα Μάρτιο.
Αν οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι του ΟΛΠ και του ΟΛΘ αποφασίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, και μάλιστα με τη μορφή των απεργιών, και τον επόμενο μήνα τότε είναι σίγουρο ότι «τρίζουν» οι καρέκλες των διορισμένων από την κυβέρνηση διευθυνόντων συμβούλων Ν. Αναστασόπουλου και Γιάννη Τσάρα, ενώ ευθύνη θα έχει και ο Γ. Βουλγαράκης, όπως έγινε και με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, παρά τη στήριξη που έχει, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Αν οι απεργίες συνεχιστούν και τον Μάρτιο τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για τον υπουργό.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι χθες ολοκληρώθηκε η παραλαβή των φακέλων της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού από τις ανάδοχες εταιρείες, οι οποίες για την απόκτηση καταβάλλουν ως εγγύηση το ποσό των 4.000 ευρώ.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Φουντώνει η αντιπαράθεση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων στον ΟΛΠ

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ στην πράξη περνάει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, απέναντι στους εργαζόμενους. Η διοίκηση του ΟΛΠ θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι εκτός από τις απεργίες και την αποχή από τις υπερωρίες που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι ως αντίδραση στο σχέδιο της κυβέρνησης για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη σε ιδιώτες, παρουσιάζουν και «ηθελημένη μείωση αποδοτικότητας», ή «λευκή απεργία».Μετά τις προειδοποιητικές επιστολές του περασμένου Σαββάτου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος κάλεσε σε απολογία τους λιμενεργάτες στο car terminal. Στο σκεπτικό του ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρει: «Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό σύνθεσης και απόδοσης των εργατικών ομάδων, που αφορά τα μέλη του Σωματείου σας, προβλέπεται ως ελάχιστο όριο απόδοσης κατά τη φορτοεκφόρτωση αυτοκινήτων, ο αριθμός των 29 αυτοκινήτων ανά εργάτη και ανά βάρδια», αναφέρει και προσθέτει: «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπιστωθεί αναιτιολόγητη απόκλιση των οδηγών εργατών από το ελάχιστο προβλεπόμενο». Από την πλευρά της η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παραλάβουν την κλίση για απολογία, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων.
Ο ΥΕΝΑΝΠ
Για τη μεταρρύθμιση στα λιμάνια ο ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βουλγαράκης στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο ότι: «Ευελπιστούμε να αλλάξουμε τους δρόμους των θαλασσίων μεταφορών όχι μόνο στην ΝΑ Ευρώπη, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα και γιατί όχι, ακόμη πιο μακριά. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές από και προς την Ελλάδα μπορούν να γίνουν πιο γρήγορες, φθηνότερες και καλύτερης ποιότητας», και προσέθεσε:
«Το ανταγωνιστικό περιβάλλον ευνοεί την αυτοδυναμία και βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών για τους χρήστες των λιμένων ενώ ταυτόχρονα συνδράμει στη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για τον επιχειρηματικό κόσμο. Εάν εκμεταλλευτούμε τις περιστάσεις, πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουμε σημαντικό αριθμό πλοίων».
Εν τω μεταξύ χθες παρενέβη η Διεθνής Ναυτική Ένωση για το θέμα των αποθηκευτικών στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά. Η ΔΝΕ θεωρεί ότι ο εμπορικός κόσμος της χώρας πρέπει να απαλλαχτεί από τις επιπλέον χρεώσεις αποθηκευτικών τελών τόσο στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων όσο και στο Car terminal, οι οποίες οφείλονται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Πηγή Ναυτεμπορική

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

7 προτάσεις «κλειδιά» για την ανάπτυξη του Πειραιά

ΤΗ ΛΗΨΗ σειράς μέτρων που αφορούν τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά και που θα ενισχύσουν τις εξαγωγικές και εφοδιαστικές επιχειρήσεις προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά προς τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, και Εξωτερικών.

Ειδικότερα ο ΕΣΠ μεταξύ άλλων, προτείνει:

1. Την αξιοποίηση και λειτουργία των τριών τερματικών σταθμών (ΣΕΜΠΟ) που θα παρέχουν ασφαλή, ποιοτική και ποσοτική παροχή λιμενικών υπηρεσιών, στους εξαγωγείς έμπορους.
2. Τη δημιουργία σύγχρονου χονδρεμπορικού, εξαγωγικού πάρκου στην περιοχή Σχιστού, μια και ο νομός Αττικής, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική πύλη με 53% του συνόλου των εξαγωγών, αξίας 9 δισ. ευρώ.
3. Την ανάπτυξη ελεύθερων ζωνών και αποθηκών στο λιμάνι του Πειραιά, με την μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης χώρων, σε ελληνικές εφοδιαστικές επιχειρήσεις.
4. Την καθιέρωση συστήματος συνδυασμένων μεταφορών, που θα επιτρέψει τη γρήγορη και οικονομική διακίνηση φορτίων και εφοδίων, σε όλα τα λιμάνια του κόσμου.
5. Την απλούστευση των διαδικασιών εφοδιασμού πλοίων η οποία θα επιφέρει ισότητα και ανταγωνιστικότητα με τα λιμάνια της βόρειας Ευρώπης και της Άπω Ανατολής, όπου κτίζονται 850 ελληνόκτητα πλοία, με κόστος επένδυσης άνω των 50 δισ. δολαρίων.
6. Την απόλυτη εξομοίωση του εφοδιασμού πλοίων με την κλασσική εξαγωγική διαδικασία και τη πριμοδότηση με 5% ποσοστό φοροαπαλλαγής επί του ετήσιου τζίρου, όπως παλαιότερα.
7.Στo πλαίσιo της εξαγωγής υπηρεσιών προτείνουμε τη δημιουργία ναυτιλιακού χρηματιστηρίου και χρηματιστηρίου εμπορευμάτων, καθώς και τη δημιουργία οργανισμού διαιτησίας παγκόσμιων ναυτιλιακών και εμπορικών διαφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα 16 δισ. του ναυτιλιακού συναλλάγματος.
«Οι σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών για χορήγηση μεγαλύτερου ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των πολυάριθμων και αντιπροσωπευτικών επιχειρηματικών αποστολών του υπουργείου Εξωτερικών σε νέες χώρες, στόχους ελληνικών εξαγωγών, βρίσκουν τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς σύμφωνο και αρωγό σε κάθε προσπάθεια, για τη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας», καταλήγει χαρακτηριστικά ο ΕΣΠ.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Εκατομμύρια στον ΟΛΠ για επενδύσεις ή εθελουσία;

Τριάντα πέντε μέρες έχουν να «δουλέψουν» κανονικά οι γερανογέφυρες και οι «πόστες» των ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Οι 2.000 υπάλληλοι και λιμενεργάτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους απέχοντας από κάθε υπερωρία και εργασία Σαββατοκύριακων, ενώ το χάσμα μεταξύ της ΟΜΥΛΕ και της κυβέρνησης είναι πλέον αγεφύρωτο αφού και η προχθεσινή συνάντησή της με τη διοίκηση του ΟΛΠ είχε «άδοξο» τέλος.Σε επιστολή που φέρει τις υπογραφές των μελών των διοικήσεων των δύο εργασιακών σωματείων του ΟΛΠ κατηγορείται ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Νίκος Αναστασόπουλος ότι προσπαθεί να εμφανιστεί υπέρμαχος του διαλόγου, ενώ, παράλληλα, με ψέματα και επικοινωνιακά τρικ θέλει να πείσει τους εργαζόμενους για τις παροχές των εκατομμυρίων ευρώ που θα λάβουν αν χρησιμοποιήσουν την εθελουσία έξοδο.
Αν η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών Ελλάδας αποφασίσουν οι κινητοποιήσεις τους να συνεχιστούν και τον Μάρτιο, τότε το πρόβλημα, τουλάχιστον το οικονομικό, είναι τεράστιο και δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Διονύση Μπεχράκη και τον διευθύνοντα Νίκο Αναστασόπουλο, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ.
10 χρόνια χωρίς επενδύσεις

Στις ερωτήσεις της «Ε» γιατί πρέπει να παραχωρηθούν οι ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες και ποια θα είναι τα οφέλη, ο κ. Αναστασόπουλος τονίζει: «Το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο αναπτύσσεται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Το 2007 η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο αυξήθηκε κατά 22% και στην Α. Μεσόγειο κατά 25%, γεγονός που ώθησε τα περισσότερα λιμάνια της περιοχής να καταστρώσουν στρατηγικά σχέδια με στόχο να καρπωθούν την αύξηση της διακίνησης. Σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον ο ΟΛΠ έπειτα από 10 χρόνια απαράδεκτης επενδυτικής αποχής μελέτησε επενδυτικό σχέδιο για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ΣΕΜΠΟ, από 1,6 εκατ. teu, σε 4,7 εκατ. teu μέχρι το 2015 προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός και ταυτόχρονα να συνεχίσει να πρωτοστατεί στο διεθνές εμπόριο. Η χρηματοδότηση του σχεδίου απαιτεί περίπου 450.000.000 ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη του Οργανισμού για το 2006 ανήλθαν περίπου στα 17.000.000 ευρώ. Για τους λόγους αυτούς ο ΟΛΠ αποφάσισε να παραχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης και λειτουργίας των προβλητών 2 και 3 του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτη, ο οποίος, πέρα από την πείρα και τα αναγκαία κεφάλαια, διαθέτει και τη δυνατότητα να προσελκύει εμπορευματικό έργο αφού διαχειρίζεται και άλλα λιμάνια».
Δηλώνει ότι το Δημόσιο διατηρεί την ιδιοκτησία των υποδομών, ο ΟΛΠ τη διαχείριση της υπό επέκταση προβλήτας 1, που εξοπλίζεται με σύγχρονο εξοπλισμό, αποκλείοντας μονοπωλιακές πρακτικές από τον ιδιώτη επενδυτή, ενώ εξασφαλίζονται και οι θέσεις του προσωπικού τού ΟΛΠ.
Πουλούν έσοδα, κρατούν ζημίες

Ομως ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος απαντά: «Τα εργασιακά δικαιώματα δεν είναι θέμα πίστης ή ρητορικών δεσμεύσεων των διοικήσεων ΟΛΠ και ΟΛΘ και ΥΕΝΑΝΠ. Εδώ έχουμε συγκεκριμένες ......................

Συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Μετα τα εμπορικά Λιμάνια σειρά περνουν και επιβατικοί σταθμοι

Σμερινά δημοσιεύματα φέρνουν σαν ενδιαφερόμενους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους , οι οποίοι θα μετατρέψουν τους επιβατηκούς σταθμούς επιβίβασης και αποβίβασης σε ιδιωτικούς , παίρνοντας σαν παράδειγμα το λιμάνι Κουσάντασι της Τουρκίας , της Μπαρτσελόνα στην Ισπανία και άλλα .

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

«Στρατηγικά οφέλη για τον Πειραιά»

Η παραχώρηση λιμενικών υπηρεσιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν πρέπει να συγχέεται με την πώληση ή με την ιδιωτικοποίηση. Ιδιωτικοποίηση λιμανιών έχει εφαρμοστεί μόνο στη Μ. Βρετανία, ενώ η παραχώρηση είναι το μοντέλο που εφαρμόζουν τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου όπως το Ρότερνταμ, το Αμβούργο, η Βαρκελώνη για να αναφερθούμε μόνο στην Ευρώπη, με σημαντικά οφέλη για τους χρήστες και την οικονομία λόγω βελτίωσης παραγωγικότητας και αύξησης διακίνησης. Μέσω της παραχώρησης, το κράτος διατηρεί την κυριότητα των υποδομών, ενώ οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος αναλαμβάνει και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Στην περίπτωση του Πειραιά, η παραχώρηση αφορά στον υπάρχοντα Προβλήτα ΙΙ και τον προς κατασκευή Προβλήτα ΙΙΙ, ενώ ο ΟΛΠ συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες στον υπό επέκταση Προβλήτα Ι.
Με τον τρόπο αυτό, ο ΟΛΠ συνεχίζει τη λειτουργία του αποτρέποντας καταστάσεις μονοπωλίου και διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων του. Ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των έργων καθώς και την υποχρέωση να καταστήσει το λιμάνι κυρίαρχο κόμβο διεθνούς εμπορίου μέσω προσέλκυσης φορτίων σε δεδομένο χρονοδιάγραμμα.
Μέσω της παραχώρησης, θα τριπλασιαστεί η δυναμικότητα του ΣΕΜΠΟ, χωρίς υπέρογκο δανεισμό του ΟΛΠ ο οποίος θα απειλούσε την οικονομική του ευρωστία. Παράλληλα, τα οφέλη που θα δημιουργηθούν θα είναι ευρύτερα, αφού δεν αφορούν μόνο στην ανάπτυξη του ΟΛΠ αλλά επιπλέον και στα παραλιμενικά επαγγέλματα και κυρίως στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που κατ' αναλογία θα τριπλασιάσει την απασχόλησή της, καθώς και στην εθνική οικονομία ευρύτερα αφού τα αγαθά θα διακινούνται ταχύτερα και, συνεπώς, φθηνότερα προς τον τελικό παραλήπτη.
Αυτονόητο είναι, τέλος, ότι ο Οργανισμός συμμετέχοντας δυναμικά στην υπεραξία που θα δημιουργηθεί από την ανάπτυξη του εμπορικού λιμανιού θα επιστρέψει στον βασικό του μέτοχο, δηλαδή στο ελληνικό Δημόσιο, μέρος των κερδών του εξασφαλίζοντας συγχρόνως χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο έσοδα για χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, επιτρέποντας στον Πειραιά να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο λιμενικό γίγνεσθαι της Μεσογείου με σημαντικά στρατηγικά οφέλη για τη χώρα.
*Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ είναι διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δύσκολοι καιροί και μποφόρ στα λιμάνια

Με τα κοντέινερ να στοιβάζονται στα λιμάνια, λόγω των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, και με τους ίδιους να παρατάσσονται σε θέσεις μάχης, το κλίμα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη μόνο ήπιο δεν προμηνύεται. Πέρα από την ένταση των ημερών, όμως, οι εργαζόμενοι απαισιοδοξούν και λόγω των αρνητικών εμπειριών που έχουν βιώσει οι συνάδελφοί τους σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια που ήδη έζησαν το ίδιο σενάριο. Στην Ισπανία και στη Γαλλία, οι λιμενεργάτες ετοιμάζονται σήμερα να στήσουν οδοφράγματα, ενώ το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών έχει προανναγγείλει νέες πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις, αν επιδεινωθεί η κατάσταση στις δύο αυτές χώρες.
Περικοπές κι απολύσεις
Την τελευταία φορά που οι ευρωπαίοι λιμενεργάτες κατέβηκαν στους δρόμους ήταν πριν από ένα χρόνο στις Βρυξέλλες. Πέτυχαν, τότε, την καταψήφιση ευρωπαϊκής οδηγίας που ευνοούσε ενιαίο καθεστώς ιδιωτικοποιήσεων. Βέβαια, κάποια κράτη-μέλη τις είχαν ήδη δρομολογήσει, με κοινό στόχο την αύξηση της κίνησης στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ). Οι ιδιώτες, στους οποίους παραχωρήθηκε η λειτουργία των λιμανιών, σταδιακά περικόπτουν θέσεις απασχόλησης και εργασιακά δικαιώματα.«Οι επενδύσεις εστιάζονται στη μεγιστοποίηση του κέρδους, γι' αυτό οι εταιρείες κλείνουν τις δραστηριότητες που δεν τους κάνουν», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Γ. Γεωργακόπουλος................. Συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Μετανάστες κι αστυνόμοι , Εκρηκτική η κατάσταση στο Λιμάνι της Πάτρας



Εκρηκτική προβλέπεται για την Πάτρα η ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση «σκούπα» εναντίον των λαθρομεταναστών που ζουν στην πόλη.


Η εισβολή στον καταυλισμό τους στη βόρεια πύλη του λιμανιού, όπου μένουν περίπου 1.000 Αφγανοί, είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Τετάρτη, αλλά ματαιώθηκε εξαιτίας του τριήμερου εθνικού πένθους λόγω του θανάτου του αρχιεπισκόπου.
Ηδη όμως οι λαθρομετανάστες έχουν μπει σε «καραντίνα»: Εχει απαγορευθεί η ελεύθερη διέλευσή τους στην παραλιακή ζώνη. Ειδικά δε για όσους ζουν στον καταυλισμό απαγορεύεται ακόμη και η έξοδός τους από αυτόν! Οποιος δεν συμμορφώνεται συλλαμβάνεται «εις τας υποδείξεις» και οδηγείται στα κρατητήρια των αλλοδαπών στην Αθήνα! **Το «φιλόδοξο» σχέδιο λιμενικών και αστυνομικών στοχεύει στην εκκένωση της Πάτρας από τους περίπου 3.000 λαθρομετανάστες που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, αλλά κυρίως στην κατεδάφιση του καταυλισμού, όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ακόμη και δεκάδες ανήλικα παιδιά.
Με σκοπό τη ματαίωση της «επιχείρησης» έσπευσαν στην Πάτρα εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και αντιεξουσιαστικών κινημάτων. Μαζί με χιλιάδες λαθρομετανάστες έδωσαν το «παρών» τους σε μια μεγαλειώδη -για τα χρονικά της Πάτρας- πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη Τρίτη.

Κρυφτό και κυνηγητό

Πάντως, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι... απαισιοδοξούν ως προς το αποτέλεσμα του προγκρόμ. Το λιμάνι της Πάτρας είναι βασικός κόμβος της διαδρομής των λαθρομεταναστών που ξεκινά από το Αφγανιστάν. Από εδώ φεύγουν για Ιταλία και, αν δεν τους γυρίσουν πίσω οι «καραμπινιέρι», τερματίζουν στον προορισμό τους, μια από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η διαδρομή είναι πληρωμένη με χιλιάδες δολάρια και τα κυκλώματα των δουλέμπορων σχεδόν αδιαπέραστα.
Στις φωτογραφίες-ντοκουμέντα που παρουσιάζει σήμερα η «Κ.Ε.» και οι οποίες περιλαμβάνεται στις εκατοντάδες δικογραφίες εναντίον λαθρομεταναστών και διακινητών στο λιμάνι της Πάτρας, φαίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος και το καθημερινό κρυφτούλι των κυνηγημένων αυτών ανθρώπων με τις αρχές.
Σε οτιδήποτε μπαίνει στο καράβι για Ιταλία, είτε αυτό είναι επιβατικό αυτοκίνητο είτε νταλίκα, αναζητούν κρύπτες. Ακόμη και ανάμεσα στις ρόδες λουφάζουν προκειμένου να δραπετεύσουν στο όνειρο. Το ταξίδι τους κοστίζει πιο πολλά απ' ό,τι αυτοί λογαριάζουν τη ζωή τους.
Το dvd του λιμενάρχη
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο λιμενάρχης Πατρών, Απ. Λιούρδης, κατέθεσε αναφορά για τα όσα συμβαίνουν. «Εχουμε πάψει πια να ψάχνουμε για ναρκωτικά................
Συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν βρέθηκε σημείο επαφής διοίκησης και εργαζομένων ΟΛΠ

ΤO χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαφωνίας, διαδραματίσθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος χωρίς όμως να βρεθεί σημείο επαφής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΟΜΥΛΕ να καταθέσουν τις απόψεις τους για το σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΛΠ (εθελούσια, μετατάξεις, μετοχές) εν όψει της παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες, και το οποίο αναμένεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βουλγαράκης. Σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο σχέδιο νόμου την εθελούσια έξοδο θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όσοι εργαζόμενοι θα θέλουν πέντε χρόνια για να βγουν στη σύνταξη συμπεριλαμβανομένων και των χρόνων πιθανής εργασίας εκτός ΟΛΠ. Οι εκπρόσωποι της ΟΜΥΛΕ, πάντως, απάντησαν αρνητικά, και δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου, αφού θεωρούν ότι η μόνη διασφάλιση των εργαζομένων είναι να παραμείνουν τα λιμάνια δημόσιοι οργανισμοί που θα έχουν την κυριότητα των υποδομών και την εκμετάλλευσή τους. Και προσέθεσαν ότι υπό τον όρο αυτό είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν οργανωτικές και λειτουργικές προσαρμογές στον ΟΛΠ που θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα των υπηρεσιών που προσφέρει. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και το Φεβρουάριο απέχοντας από τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για προσβάλουν νομικά τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων τόσο του ΟΛΠ όσο και του ΟΛΘ που ενέκριναν τους διαγωνισμούς παραχώρησης των εμπορευματικών σταθμών. Στο μεταξύ, και παρά την απόφαση της περασμένης Τετάρτης, η ΔΑΚΕ τεχνικών ΟΛΠ δεν εξέδωσε τελικά χθες ανακοίνωση με την οποία θα ζητούσε την σύγκληση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων για να λάβει απόφαση για τις κινητοποιήσεις.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη β΄ Πειραιά, σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κυβέρνηση με τη δογματική νεοφιλελεύθερη εμμονή της στο απαράδεκτο και αδικαιολόγητο ξεπούλημα των λιμανιών αναλαμβάνει πλήρως και αποκλειστικά την ευθύνη για τα μεγάλα και ογκούμενα προβλήματα στην οικονομία από τη μη λειτουργία των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων».
Πηγή:Ναυτεμπορική

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

ΖΙΜ: Αλλάξτε ρότα

Στο μεταξύ πλησιάζει η μέρα που ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης θα καταθέσει στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τα εργασιακά των εργαζομένων, ενώ η ισραηλινή ΖΙΜ έδωσε εντολή στους εκπροσώπους της σε όλα τα λιμάνια του κόσμου να μην «φορτώνουν» conteiners που προορισμό έχουν το λιμάνι του Πειραιά.Την τακτική της ΖΙΜ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες μεταφορικές εταιρείες αν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι δεν έχουν σταματήσει τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου. Τότε θα συνεδριάσουν εκ νέου η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών Ελλάδας, προκειμένου να λάβουν απόφαση για τη λήξη ή τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.
Απειλή ασφαλιστικών.
Πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου δεν έχει λήξει η απεργία, η διοίκηση του ΟΛΠ θα καταθέσει κατά της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών ασφαλιστικά μέτρα έτσι ώστε να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις. Αν οι λιμενεργάτες αποφασίσουν και νέες κινητοποιήσεις για τον Μάρτιο, οπότε θα κατατεθούν και οι προσφορές των «μνηστήρων», τότε δεν αποκλείονται ακόμα και παραιτήσεις-εκπλήξεις από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έτοιμη έχει την παραίτησή του και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος.Σήμερα τα διοικητικά συμβούλια της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών Ελλάδας θα συναντηθούν μαζί του.Σ' αυτό το τοπίο το τίμημα για τα 2 λιμάνια βαίνει μειούμενο. Οπως διερωτώνται ναυτιλιακοί κύκλοι «ποια σοβαρή μεταφορική εταιρεία θα αγοράσει για 40 χρόνια ένα λιμάνι όπου οι σχέσεις της διοίκησης με τους εργαζόμενους είναι εμπόλεμες;». Οι ίδιοι κύκλοι επιρρίπτουν ευθύνες και στην κυβέρνηση, η οποία «έκλεινε δουλειές» χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Ούτε «γαλάζιοι» απεργοσπάστες ούτε αφελείς «μνηστήρες»

Δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε «παρασυναγωγή» της ΔΑΚΕ * Υπό παραίτηση ο Αναστασόπουλος.

Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των 10 ξένων «αναδόχων» μεταφορικών εταιρειών για τους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων προκειμένου να λυθεί «εδώ και τώρα» η «εμπόλεμη» κατάσταση σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Ετσι οι διοικήσεις των 2 μεγάλων λιμανιών σε μια απέλπιδα προσπάθεια καλούν τη ΔΑΚΕ να πείσει τα μέλη της να διαφωνήσουν με τις κινητοποιήσεις της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών Ελλάδας και να επιστρέψουν στην εργασία τους.Η πρώτη «γαλάζια» προσπάθεια του ΟΛΠ ήταν αρνητική. Στη σύσκεψη των «γαλάζιων» υπαλλήλων και λιμενεργατών του Οργανισμού παραβρέθηκαν μόνο 150 μέλη της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης, η πλειοψηφία μάλιστα υποστήριξε, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Αναστασόπουλου, ότι για μια τέτοια απόφαση είναι απαραίτηση η σύγκληση γενικής συνέλευσης της παράταξης της ΔΑΚΕ. Μάλιστα, κάποιοι «γαλάζιοι» επιτέθηκαν στον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ, αλλά και στον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού λέγοντας ότι παρόμοιες «συνάξεις» θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις είχε πραγματοποιήσει όταν η παραχώρηση των δύο λιμένων ήταν στα «σκαριά» και όχι τώρα που είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός, ενώ από πουθενά δεν προκύπτει εγγράφως τουλάχιστον ότι διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των 2.000 εργαζομένων.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Αναστασόπουλος επέμεινε προφορικά ότι ουδείς εργαζόμενος «θα χάσει τη δουλειά του» και ότι όσοι θέλουν εκτός από την εθελουσία έξοδο και το ανάλογο μπόνους, μπορούν να καταταγούν σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Επίσης και η εργασία στη νέα προβλήτα θα παραμείνει στον ΟΛΠ.
Πηγή:Ελευθεροτυπία