Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Τώρα καταλογίζουν ...σκοπιμότητες

Πολιτικές σκοπιμότητες καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών η Ομοσπονδία τελωνειακών για την παραίτηση μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου που δεν έθεσαν σε αργία τελωνειακούς εμπλεκόμενους σε υπόθεση λαθρεμπορίας με κινέζικα. Το γενικό συμβούλιο της ΟΤΥΕ χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την επέμβαση της πολιτικής ηγεσίας σε θέματα πειθαρχικού και μάλιστα σε υπόθεση που βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της άσκησης ποινικής δίωξης. Και ζητούν μεταξύ άλλων να μη γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις των μελών του υπηρεσιακού, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση της υπόθεσης και δη κάποιο πόρισμα πριν υπάρξουν αποφάσεις του υπηρεσιακού.

Αγώνας δρόμου για εκποίηση λιμανιών


«Νεκροί» είναι και σήμερα οι ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς ουδείς λιμενεργάτης (χειριστές μηχανημάτων, εναερίτες) προσήλθε στην εργασία του, υπακούοντας στην απόφαση της Ενωσης Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών για 24ωρη απεργία.


Την ίδια ώρα, «λευκή» απεργία πραγματοποίησαν και οι υπάλληλοι από τα γραφεία και τις «πόστες» καταγραφής όλων των φορτοεκφορτώσεων. Με τη σημερινή κινητοποίηση των λιμενεργατών, οι οποίοι και τον Φεβρουάριο θα απέχουν από κάθε καθημερινή υπερωριακή απασχόληση και εργασία Σαββατοκυριακού, ο ΟΛΠ συνεχίζει την πτωτική οικονομική πορεία του, αφού τα conteinerships αλλάζουν ρότα για άλλα μεσογειακά λιμάνια και χιλιάδες κοντέινερ παραμένουν στους «ντόκους» και τις αποθήκες.Η μείωση της «παραγωγής» φορτοεκφόρτωσης κοντέινερ έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τόσο τους μετόχους όσο και τις διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ, οι οποίες, σε μια ύστατη προσπάθεια, καλούν σε διάλογο τους λιμενεργάτες, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν απαντήσει αν αποδέχονται την πρόσκληση.Αν τελικά η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών δεν προσέλθουν την 1 Φεβρουαρίου για διάλογο, τότε οι ΟΛΠ και ΟΛΘ θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στη Δικαιοσύνη να προσφύγουν και οι Οργανισμοί των υπόλοιπων 10 εθνικών λιμένων της χώρας, αφού και εκεί, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, η μειωμένη παραγωγή έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Παρουσιάζει «τετελεσμένα»

Πάντως, μετά τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βουλγαράκης ενημέρωσε χθες και τις διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ για το τετελεσμένο της παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ, ενώ σε στάση αναμονής έχουν τεθεί οι «μνηστήρες» των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων και των δύο λιμένων, εν όψει των αποφάσεων της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών Ελλάδας.Εκπρόσωποί τους και χθες προσήλθαν στον ΟΛΠ όπου, αφού κατέθεσαν την εγγυητική επιστολή των 4.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους στον διεθνή διαγωνισμό, παρέλαβαν τους φακέλους της προκήρυξης, την οποία μέχρι στιγμής έχουν παραλάβει η κινεζική COSCO, η αραβική Dubai Ports, η Damco Energy του Ομίλου Δημήτρη Κοπελούζου, η ισραηλινή ΖΙΜ, η δανέζικη ΑΡ Moeller για λογαριασμό της Maersk, και Ισπανός εκπρόσωπος που έχει άμεση σχέση με τη Hutchison. Εκπληξη προκαλεί στη διοίκηση του ΟΛΠ η στάση αναμονής που κρατά μέχρι και σήμερα η ιταλοελβετική MSC, η οποία -καθώς είναι και ο βασικός πελάτης του ΟΛΠ (δηλαδή διακινεί τον μεγαλύτερο όγκο κοντέινερ)- θα έπρεπε να είχε παραλάβει ήδη τον φάκελο της διεθνούς προκήρυξης για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Δεν έπεισαν οι «διασφαλίσεις»

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι μετά την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες δεν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα των περίπου 2.000 εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, οι διοικήσεις της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών υποστηρίζουν ότι ουδείς εργαζόμενος διασφαλίζεται και προσανατολίζονται σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και μετά τον Φεβρουάριο.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Καραμανλής: Πούλα εδώ και τώρα


Νέκρωσαν ΟΛΠ και ΟΛΘ από την απεργία λιμενεργατών, αλλά ο πρωθυπουργός... βιάζεται να προλάβει. Ούτε ένας υπάλληλος αλλά και κανένας λιμενεργάτης δεν κυκλοφορεί σήμερα και αύριο στους ντόκους και στις πόστες των ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Νέκρωσαν τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενώ τα κοντέινερ συσσωρρεύονται και η οικονομία «στενάζει» (φωτογραφία αρχείου)Η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών πραγματοποιούν την κυκλική, δηλαδή εναλλάξ, προγραμματισμένη απεργία τους, τη στιγμή που πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρά την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι Οργανισμοί, άναψε το πράσινο φως της ιδιωτικοποίησης των δύο εθνικών εμπορικών λιμένων.Αδιαφορώντας παντελώς για τις επιπτώσεις στη χώρα από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στους ΣΕΜΠΟ, ο πρωθυπουργός χθες, στην κυβερνητική επιτροπή έδειξε την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης, αφού έδωσε εντολή στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη να προχωρήσει «εδώ και τώρα» στο ξεπούλημα.Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής, αν και κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον κ. Βουλγαράκη έδειξε προβληματισμένος με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, χθες «εμπιστεύθηκε» τον υπουργό, ο οποίος στην ενημέρωσή του είχε αναφερθεί και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των περίπου 2.000 εργαζομένων στους ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης.Ομως η προκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού που ήδη άρχισαν να παραλαμβάνουν οι «μνηστήρες» των δύο ΣΕΜΠΟ δεν διασφαλίζει κανέναν από τους 2.000 εργαζόμενους στα δυο λιμάνια.Αλλα λένε, άλλα κάνουνΑναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Για τους πρώτους 12 μήνες από τη θέση σε ισχύ της σύμβασης ο ΣΕΜΠΟ θα λειτουργήσει υποχρεωτικά με το προσωπικό της ΟΛΠ Α.Ε. (υπερεργολάβος), ο οποίος θα μπορεί να παρατείνει το διάστημα των 12 μηνών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αναδόχου κατά 6 μήνες, ενώ για τους 18 συνολικά μήνες οι εργαζόμενοι θα αμείβονται από τον ιδιώτη όπως προκύπτει από τις μισθολογικές καταστάσεις του Οργανισμού, και θα εφαρμόζει όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κανονισμούς όπως ισχύουν».Ομως στη δεύτερη παράγραφο διαψεύδονται κατηγορηματικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αφού τονίζεται το εξής: «Από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης ο ανάδοχος θα έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει το δικό του προσωπικό με τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας και της ελεύθερης αγοράς εργασίας. Συγχρόνως δε θα έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει το προσωπικό της ΟΛΠ Α.Ε. που επιθυμεί να αποχωρήσει από τον Οργανισμό και να εργαστεί για λογοριασμό του, με τους όρους φυσικά της ελεύθερης αγοράς».
«Ελάτε μέχρι την Παρασκευή»
Μετά το πρωθυπουργικό πράσινο φως ο κ. Βουλγαράκης θα καταθέσει εντός των ημερών με τη διαδικασία του επείγοντος το σχέδιο νόμου. Χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος απέστειλε 5σέλιδη επιστολή στα σωματεία των εργαζομένων, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τούς προειδοποιεί ότι αν δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν προσέλθουν σε διάλογο μέχρι και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 14.00 η διοίκηση του Οργανισμού θα προσφύγει στα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία. Σχετικά με την επιστολή ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε στην «Ε» ότι όλα τα περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί και η μόνη ευκαιρία που έχουν οι εργαζόμενοι είναι να προσέλθουν στον διάλογο, όπου θα μπορέσουν παρουσιάζοντας τα ανάλογα επιχειρήματα να βελτιώσουν τις προτάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Βουλγαράκη πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου.Πάντως από χθες επέστρεψαν στις φορτοεκφορτώσεις των κοντέινερ οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων.Οι φορτώσεις γίνονται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Πηγή:Ελευθεροτυπία

Στη Βουλή το πλαίσιο εξασφάλισης εργαζομένων

TO «ΠΡΑΣΙΝΟ φως» άναψε χθες η κυβερνητική επιτροπή στον ΥΕΝΑΝΠ Γιώργο Βουλγαράκη για να προωθήσει σύντομα στη Βουλή το πλαίσιο νόμου για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, εν όψει των διαγωνισμών παραχώρησης των δύο σταθμών εμπορευματοκιβωτίων που ήδη «τρέχουν». «Η κυβερνητική επιτροπή με εξουσιοδότησε να καταθέσω, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, το πλαίσιο νόμου στη Βουλή προκειμένου να υπάρχει και η πλήρης βεβαιότητα εκ μέρους των προσωπικού ότι πράγματι δεν θίγεται κανένα δικαίωμά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσέθεσε: «Ενημέρωσα την κυβερνητική επιτροπή για την πολύ μεγάλης κλίμακα μεταρρύθμιση που επιχειρούμε στους ελληνικούς λιμένες με σκοπό να αποκτήσει πλέον η χώρα μια σωστή λιμενική βιομηχανία.Και αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετέχει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με απαιτήσεις τέτοιες που εξηγούνται και από τις δυνατότητές μας στην εμπορική ναυτιλία», και υπογράμμισε: «Με την σημερινή απόφαση της Κυβερνήσεως χαράζεται μια νέα πορεία, ανοίγει ένας νέος δρόμος και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα παίζει ένα καταλυτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ως ένα σημαντικό κέντρο που θα σηματοδοτεί τις εξελίξεις και δεν θα τις παρακολουθεί απλά».
Διαφωνία για τις εξασφαλίσεις
Σύμφωνα με τον υπουργό ΕΝΑΝΠ οι εργαζόμενοι εξασφαλίζονται με βάση το νόμο ο οποίος θα κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή που μιλάει ...................
Συνέχεια: στην Ναυτεμπορική

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Ακόμα ένα ξεπούλημα

Απο τα επεισόδια της 11/01/08 Στόν Πειραιά

Ενας απεργός περιφέρεται αιμόφυρτος χτυπημένος στο κεφάλι από μεταλλικό θραύσμα που πετάχτηκε από μηχανισμό χημικών. Αλλοι πέφτουν στο οδόστρωμα μη μπορώντας να αναπνεύσουν και δέχονται τις πρώτες βοήθειες από συναδέλφους τους. Για «σωτηρία» από τις χημικές ουσίες οι συγκεντρωμένοι βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Την ίδια ώρα που οι δυνάμεις καταστολής χτυπούσαν τους απεργούς, μέσα στο κτίριο του ΟΛΠ, τα 9 από τα 13 μέλη της διοίκησης του Οργανισμού, σε διατεταγμένη υπηρεσία, αποφάσιζαν να εγκρίνουν το κατάπτυστο κείμενο της διακήρυξης του διεθνούς δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στις πολυεθνικές, αναλαμβάνοντας με τη σειρά τους τις δικές τους ευθύνες απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας.Το πανό της Επιτροπής Αγώνα στη χτεσινή κινητοποίηση Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, να συνεχίσει στο δρόμο που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ και να επιβάλει «διά πυρός και σιδήρου» την ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας, είχε γίνει ορατή από νωρίς το πρωί, όταν αμέτρητες δυνάμεις καταστολής είχαν μετατρέψει ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά σε εμπόλεμη ζώνη. Ακόμα ένα ξεπούλημα.
Πηγή:Youtube Skiloloi

Άρχισαν τα δρομολόγια Τα φορτηγά των Λιμανιών

Κατόπιν συμφωνίας με την διοίκηση του ΟΛΠ , και μετά από τις απαραίτητες εγγυήσεις που λάβανε , οι οδηγοί σήμερα το πρωί 29/01/08 ανέβηκαν στα φορτηγά τους και άρχισαν να φορτώνουν Containers .
Η διοίκηση τους υποσχέθηκε να παραδίδει περίπου 400 Container ημερησίως από 1500 Περίπου που είναι η απόδοση του ΟΛΠ .
Σημειωτέον οτι τα Container που βρίσκονται στα Ντόκα του λιμανιού ξεπερνούν τα 20.000 .
Εντωμεταξύ αύριο και μεθαύριο οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία (30-31/01/08). Η ταλαιπωρία συνεχίζετε........

Ανέβασαν ΤΟ πωλητήριο για νομική διερεύνηση

Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης βρίσκεται «αναρτημένη» από χθες η προκήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) σε ιδιώτες για μια 30ετία (γίνεται υποχρεωτικά 35ετία, εφόσον πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση του αναδόχου). Κι ενώ οι «μνηστήρες» προετοιμάζονται να καταθέσουν προσφορές μέχρι τις 19 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι ανέθεσαν σε νομικούς να εξετάσουν αν είναι νόμιμες οι διαδικασίες και οι αποφάσεις περί του διαγωνισμού. Πηγή:Ελευθεροτυπία

Πάλι Καραμανλής - Βουλγαράκης σε τοπίο ελλείψεων και απειλών

Την επίσπευση των διαδικασιών για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης σε κάποιες από τις 10 ξένες μεταφορικές εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ζήτησε χθες από τον Γιώργο Βουλγαράκη ο Κώστας Καραμανλής.

Στη συνάντηση, που κράτησε πάνω από μία ώρα, ο πρωθυπουργός θέλησε να πληροφορηθεί από τον υπουργό Ναυτιλίας τις διαδικασίες επιλογής αναδόχου μέσω του διεθνούς διαγωνισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε σφόδρα προβληματισμένος από τις αντιδράσεις των λιμενεργατών.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βουλγαράκης προσπάθησε να δώσει πολιτική χροιά στις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, ο πρωθυπουργός όμως θέλησε να πληροφορηθεί αν οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί σωστά για την «τύχη» τους όταν τα δύο εθνικά λιμάνια περάσουν στα «χέρια» των ιδιωτικών εταιρειών

20.000 κοντέινερ στον ντόκο

Στο μεταξύ στην τελική «ρότα» της ιδιωτικοποίησης εισήλθαν πλέον οι σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων ΟΛΠ και ΟΛΘ καθώς χθες επίσημα οι εκπρόσωποι της κινεζικής Cosco και της αραβικής Dudai Ports World παρέλαβαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Νίκο Αναστασόπουλο, τον φάκελο με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τον ΣΕΜΠΟ του Νέου Ικονίου. Την ίδια στιγμή οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων (κορυφώνονται στις 30 και στις 31 Ιανουαρίου με 24ωρες των υπαλλήλων και των λιμενεργατών) έχουν «νεκρώσει» και τα δύο εμπορικά λιμάνια.Στην απελπιστική κατάσταση του πειραϊκού λιμένα στους ντόκους, όπου υπάρχουν πάνω από 20.000 κοντέινερ, έχουν βέβαια «συντελέσει» και οι ιδιοκτήτες των φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, οι οποίοι απέχουν από κάθε παραλαβή και παράδοση εμπορευμάτων από τους ΣΕΜΠΟ με το αιτιολογικό ότι ο ΟΛΠ δεν δεσμεύεται ως προς τον αριθμό των κοντέινερ που θα τους παραδίδει σε καθημερινή βάση μέχρι και το πέρας των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών.Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, οι «φορτηγατζήδες» δεν αποκλείεται να βάλουν τέλος στην αποχή τους μετά την πρόθεση του Οργανισμού να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά και εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών των πελατών τους οι οποίοι ενώ θα μπορούσαν να παραλαμβάνουν έστω και λιγοστά κοντέινερ με ευπαθή προϊόντα, μετά την αποχή των ιδιοκτητών φορτηγών δεν παραλαμβάνουν κανένα, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις βασικών αγαθών να έχουν πολλαπλασιαστεί.


Φλερτάρουν με Αστακό, Λαύριο

Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων, στα κατεψυγμένα προϊόντα, τα βιομηχανικά και ναυτιλιακά είδη, ενώ τεράστια είναι τα προβλήματα στα πολυκαταστήματα. Οι ελλείψεις καταναλωτικών αγαθών οδήγησαν φυσικά τους παραλήπτες των κοντέινερ να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις που δεν είναι άλλες από τον Αστακό και το Λαύριο. Για να καταπλεύσουν, όμως, εκεί τα μεγάλα conteinerships χρειάζεται απαραίτητα και η άδεια της κυβέρνησης, αφού και τα δύο λιμάνια δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές για τόσο μεγάλα φορτηγά πλοία, ενώ ο Αστακός -που είναι και καθαρά ιδιωτικό λιμάνι- δεν έχει και την άδεια για την παραλαβή κοντέινερ που έχουν προορισμό όλη την επικράτεια.

Πηγή:Ελευθεροτυπία

Γ. Βουλγαράκης: Πλήρης κατοχύρωση των εργαζομένων σε ΟΛΠ - ΟΛΘ

Για την πορεία της μεταρρύθμισης στο χώρο των λιμένων και συγκεκριμένα για το πλέγμα των νομικών κειμένων που πρέπει να υπάρξουν, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά και στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε σήμερα την Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Βουλγαράκης. Όπως είπε ο υπουργός, η Κυβερνητική Επιτροπή τον εξουσιοδότησε να καταθέσει, όσο το δυνατόν συντομότερα, το πλαίσιο νόμου στη Βουλή προκειμένου -όπως επεσήμανε- «να υπάρχει η πλήρης βεβαιότητα εκ μέρους των προσωπικού ότι πράγματι δεν θίγεται κανένα δικαίωμά τους». «Τα δικαιώματα των εργαζομένων», ανέφερε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, «εξασφαλίζονται με βάση το νόμο, ο οποίος θα κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή και μιλάει για εθελουσία έξοδο». Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε ότι «καταρχάς κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα των εργαζομένων, εφόσον θέλουν να παραμείνουν στις εργασίες τους. Τους δίνει τη δυνατότητα εθελουσίας εξόδου, με πολύ σημαντικά κίνητρα. Δίνει το δικαίωμα της συμμετοχής των εργαζόμενων στις υπεραξίες που έχει ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, μέσω της προνομιακής τιμής κτήσεως μετοχών από όλους τους εργαζομένους στους οργανισμούς λιμένων. Δίνει τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται τα παιδιά των εργαζομένων σε ποσοστό 10% εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις από τους αναδόχους των έργων». «Με λίγα λόγια», κατέληξε ο υπουργός, «υπάρχει μια πλήρης, εντελώς πλήρης κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων».
Πηγή:Ναυτεμπορική

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Λύσεις σε Αστακό και Λαύριο αναζητά η αγορά

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δύο λιμάνια έχουν δημιουργήσει ήδη προβλήματα στο σωστό εφοδιασμό της αγοράς με εμπορεύματα. Ειδικά μετά την απόφαση, τις τελευταίες εβδομάδες, των οδικών μεταφορέων, να απέχουν από την παραλαβή και απόδοση containers, το ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά κινδυνεύει να κλείσει, αφού τα εμπορευματοκιβώτια, που έρχονται, δεν μπορούν να βγουν στο εμπόριο και ειδικά τα ευπαθή αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πρόβλημα αντιμετωπίζει και το εξαγωγικό εμπόριο, αφού οι οδικοί μεταφορείς δεν παραδίνουν τα εμπορεύματα στο λιμάνι.
Οι Μεταφορείς συνεχίζουν

Το Σάββατο, η γενική συνέλευση των μεταφορέων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία τη συνέχιση της αποχής από τις εργασίες. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών ισχυρίζονται ότι, με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις μεταφορές, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητά και οι οδηγοί τους να παραμένουν άπραγοι για ώρες στο ΣΕΜΠΟ. Ζητούν εγγυήσεις από τη διοίκηση του ΟΛΠ για ένα μίνιμουμ αριθμό εμπορευματοκιβωτίων που θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν. Σήμερα, πάντως, αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά για να επανεξετάσουν τη θέση τους.Τη στιγμή, πάντως, που τα προβλήματα στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια του Πειραιά αλλά και της Θεσσαλονίκης εντείνονται από τις κινητοποιήσεις, η αγορά ψάχνει να βρει διεξόδους. Η πρώτη διέξοδος βρέθηκε στο λιμάνι του Αστακού, με τη διαφορά ότι, μέχρι στιγμής, βάσει του εξοπλισμού του, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει περιορισμένο αριθμό φορτίων (περίπου ένα feeder την ημέρα). Από χθες, όμως, στις λύσεις προστέθηκε και το λιμάνι του Λαυρίου, από το οποίο γίνεται πλέον μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα λιμάνια

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης ,οι οποίοι εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο παραχώρησης, έχουν ήδη αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με αποχή από την υπερωριακή εργασία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και 24ωρες απεργίες στις 30 η ΟΜΥΛΕ και στις 31 Ιανουαρίου οι λιμενεργάτες. Οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς έχουν επίσης αποφασίσει να συνεδριάσουν στις αρχές του άλλου μήνα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ παράλληλα έχουν δώσει σε νομικούς την επεξεργασία αίτησης ακύρωσης των αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων, είτε στα διοικητικά δικαστήρια είτε στο ΣτΕ κάτι που όμως δεν αναμένεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα. Πηγή:Ναυτεμπορική

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Ο διαγωνισμός για τα τέρμιναλ διχάζει το λιμάνι

Υπουργός, νομάρχης, δήμαρχος και συνδικαλιστές ερίζουν, με φόντο την παραχώρηση της διαχείρισης του κοντέινερ τέρμιναλ σε ιδιώτες, για τον έλεγχο του λιμένος Πειραιώς


Στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εστάλη αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της διαχείρισης του κοντέινερ τέρμιναλ του λιμένος. Ο χρόνος των 52 ημερών ωστόσο θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα από τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος διαγωνισμός δημοσιευθεί τουλάχιστον σε δύο ελληνικές εφημερίδες. Παραμένει αδιευκρίνιστο ωστόσο το αν μαζί με την προκήρυξη για τον Πειραιά στάλθηκε στις Βρυξέλλες και η προκήρυξη για το κοντέινερ τέρμιναλ της Θεσσαλονίκης.Σε κάθε περίπτωση εισήλθαμε πλέον στο τελικό στάδιο των δύο διαγωνισμών μέσα από τους οποίους θα προκύψει η εταιρεία ή το σχήμα εκείνο που θα αναλάβει τη διαχείριση των δύο τέρμιναλ για τα επόμενα τουλάχιστον 35 χρόνια και, καθώς τα κριτήρια παραχώρησης είναι καθαρά ποσοστικά, νικητής θα είναι εκείνος που θα προσφέρει το υψηλότερο δυνατό τίμημα, τόσο σε εφάπαξ καταβολή όσο και σε ετήσια βάση.Την ίδια ώρα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων συνεχίζονται και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, είτε με 48ωρες απεργίες είτε με αποχή από την υπερωριακή εργασία, καθώς οι εργαζόμενοι εμφανίζονται να αντιδρούν στη διαδικασία της παραχώρησης ζητώντας, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές που τους εκπροσωπούν, να παραμείνουν τα δύο τέρμιναλ υπό κρατικό έλεγχο.Αυτή τη φορά ωστόσο από πολλούς παρατηρητές της λιμενικής αγοράς διατυπώνεται το ερώτημα του κατά πόσον οι συνδικαλιστές όντως καλύπτουν με αυτά που υποστηρίζουν τους εργαζομένους.Η προφανής απάντηση είναι ότι από τη στιγμή κατά την οποία οι εργαζόμενοι μετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις αυτό σημαίνει αυτόματα ότι οι θέσεις που διατυπώνουν τα συνδικαλιστικά όργανά τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.Θα πρέπει όμως να επισημανθούν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δύο σημεία, τα οποία εκτιμούν ότι πρέπει να καταγραφούν.Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων αναζητεί αξιόπιστη πληροφόρηση αναφορικά με το πακέτο των παροχών που έχει προτείνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Βουλγαράκης. Οι πηγές του «Βήματος» υποστηρίζουν ότι, όταν το υπουργείο καταθέσει προς έγκριση τις αποφάσεις εκείνες που αφορούν την υλοποίηση του πακέτου των παροχών, τότε θα υπάρξει διάσπαση στο απεργιακό μέτωπο.......................................
Περισσότερα στό Βήματης Κυριακής


, , , ,



Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Αναβαθμίστηκε ο τελωνειακός με τα κινέζικα

Αναβαθμίστηκε σε θέση διευθυντή του νευραλγικού Ζ' Τελωνείου (έλεγχος ποτών και τσιγάρων) Θεσσαλονίκης ένας εκ των τελωνειακών που εμπλέκεται στην υπόθεση λαθρεμπορίας των 94 κοντέινερ με κινέζικα. Το γεγονός αποκαλύπτουν 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους στη Βουλή, καταγγέλλοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για υποκριτική συμπεριφορά, με τον υφυπουργό να καθαιρεί και τον υπουργό να αναβαθμίζει.Απευθυνόμενοι στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη μιλούν για κυβερνητική σήψη και άλλοθι που του δίνει η ύπαρξη ανάλογων ηθικών, οικονομικών και νομικών σκοτεινών υποθέσεων στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, συνεχίζοντας να στρατολογεί λαθρέμπορους και μιζαδόρους προσφέροντάς τους πολιτική κάλυψη και επαγγελματική ανέλιξη.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

16.000 κοντέινερ στον ντόκο, 150 πλοία... αλλού


Διάσπαρτα στους χερσαίους χώρους του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου παραμένουν από τις αρχές του χρόνου 16.000 containers με προϊόντα εισαγωγής.


Ανάμεσά τους βρίσκονται και είδη πρώτης ανάγκης, βιομηχανικά και ναυτιλιακά υλικά, καθώς, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ΟΛΠ, έχουν μειωθεί οι φορτοεκφορτώσεις κατά 50% σε σχέση με την κανονική ροή το 2007.Η εικόνα που επικρατεί στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, εξαιτίας της οποίας 150 containerships κατευθύνθηκαν σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου, επιδεινώθηκε από την αποχή από κάθε μεταφορική δραστηριότητα των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων, οι οποίοι έθεσαν σε «διαθεσιμότητα» τους οδηγούς, υποστηρίζοντας ότι η περιορισμένη παραλαβή containers έχει περιορίσει τα έσοδά τους.Ετσι, για να τερματίσουν την αποχή τους, που πιθανότατα θα επεκταθεί και στα άλλα 10 εμπορικά - εθνικά λιμάνια, οπότε και θα αρχίσουν να γίνονται ορατά τα προβλήματα στην αγορά, οι ιδιοκτήτες των φορτηγών αυτοκινήτων ζητούν να δεσμευθεί ο ΟΛΠ, έστω και την τελευταία στιγμή, ως προς την ποσότητα του μεταφορικού έργου που θα παραδίδεται καθημερινά!Ομως, ο ΟΛΠ, διά του διευθύνοντος συμβούλου του, Νίκου Αναστασόπουλου, δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση, αφού και οι ιδιοκτήτες των φορτηγών δεν δεσμεύονται με τη σειρά τους ότι σε περίπτωση που ο αριθμός containers είναι μικρότερος, δεν θα προσφύγουν με αγωγές τους για διαφυγόντα κέρδη κατά του οργανισμού. Ηδη ο ΟΛΠ βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία από την υπολειτουργία του εμπορευματικού σταθμού και την αλλαγή προορισμού πολλών πλοίων.Στο μεταξύ, έντονο εκνευρισμό έχει προκαλέσει η απειλή της διοίκησης όχι μόνο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά και να κηρύξει «λοκ άουτ» -κλείνοντας το λιμάνι του Πειραιά-, περικόπτοντας παράλληλα τις αποδοχές των απεργών, αν μέχρι την 30ή Ιανουαρίου οι διοικήσεις των σωματείων των εργαζομένων δεν προσέλθουν σε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού.Η εξέλιξη αυτή -εκτιμούν οι συνδικαλιστές- θα προκαλέσει νέο μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων και καλούν τη διοίκηση του ΟΛΠ να αποφύγει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς οι κινητοποιήσεις είναι απολύτως νόμιμες.Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ενωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών κατηγορεί ευθέως τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης ότι «αντί να αναλάβει τις ευθύνες για τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά και στις τοπικές κοινωνίες, προσπαθεί να "χρυσώσει το χάπι" με τις δήθεν διασφαλίσεις για τους εργαζομένους».Επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου των 350 λιμενεργατών Γ. Νουχουτίδης επισημαίνει στην «Ε» ότι «οι συνάδελφοί μου θα συνεχίσουν με ένταση τον αγώνα, μέχρι η κυβέρνηση να σταματήσει την εκποίηση των δύο λιμανιών», τα οποία χαρακτήρισε «νύφες», με προίκα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
«Κόλπο» με τον Αστακό*
Χθες, και ενώ 150 containerships κατευθύνονταν σε άλλα μεσογειακά λιμάνια, «άγνωστο» κυβερνητικό στέλεχος «βρήκε» και υπέδειξε ως ίδιου ενδιαφέροντος με το λιμάνι του Πειραιά -και κατ' επέκταση για τον επικείμενο ανάδοχο του σταθμού Ν. Ικονίου- το λιμάνι του Αστακού, το οποίο πριν από μερικά χρόνια παραχωρήθηκε σε ιδιωτική -και μάλιστα χρεοκοπημένη- εταιρεία, ο δε εκσυγχρονισμός του χρηματοδοτήθηκε με 80.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.Οσον αφορά την άδεια λειτουργίας, η οποία έχει εκδοθεί από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας, έχει «τοπική εμβέλεια», αφού αναφέρει ότι «η όποια μεταφορτωτική του δραστηριότητα ως ιδιωτικού λιμένος θα καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής βιομηχανίας και μόνον αυτές».Μάλιστα, χθες το πρωί, containership της MSC, φορτωμένο με 1.000 κοντέινερ, παρά την αποκλειστική σύμβαση της εταιρείας με τον ΟΛΠ, άγνωστο με ποίου άδεια και εντολή, άλλαξε «ρότα» και αντί του Πειραιά, κατέπλευσε στο ιδιωτικό λιμάνι του Αστακού.
Γιατί 4 χρόνια αδράνειας;
Επίσης, χθες, 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη του ΚΤΕ Ναυτιλίας, με επίκαιρη ερώτησή τους ζήτησαν από τον υπουργό Γ. Βουλγαράκη απάντηση «για την ανυπαρξία της αναπτυξιακής πολιτικής των τελευταίων 4 χρόνων και για όλους τους χειρισμούς των συναρμόδιων υπουργείων, που προσπαθούν μεθοδικά και συστηματικά να απαξιώσουν τα δύο μεγάλα εθνικά εμπορικά λιμάνια της χώρας».Οι 23 βουλευτές κατηγορούν τον υπουργό για τις πρόσφατες, όπως αναφέρουν, «παράτυπες, μυστικές και επεισοδιακές συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων του ΟΛΠ και ΟΛΘ» και για «τη βαναυσότητα που επέδειξαν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού κατά των εργαζομένων, συνδικαλιστών, βουλευτών και αιρετών οργάνων της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης».
Πηγή:Ελευθεροτυπία

ΟΛΘ: Στις 20 Μαρτίου η επιλογή αναδόχου για ΣΕΜΠΟ

Τη διακήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού δημόσιου διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την παραχώρηση, στον Προβλήτα Νο 6 του Λιμένος Θεσσαλονίκης, του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) έναντι, αφενός μεν αυτοχρηματοδοτούμενης επένδυσης με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση της υπάρχουσας υποδομής και αφετέρου οικονομικού ανταλλάγματος στον ΟΛΘ, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.Κριτήριο ανάθεσης στο διαγωνισμό, ο οποίος θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία, θα είναι η υψηλότερη οικονομική προσφορά.Η αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπαίνει από σήμερα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Ο ΟΛΠ , σήμερα, «ανεβάζει» ταυτόχρονα το διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ, αλλά και το διαγωνισμό για την προμήθεια τριών γερανογεφυρών, προϋπολογισμού 19,8 εκατ. ευρώ, για τον εξοπλισμό του προβλήτα Ι, που θα παραμείνει στη διαχείρισή του. Μόλις μαθεύτηκε το νέο, χθες το απόγευμα, στα γραφεία των παγκόσμιων διαχειριστών εμπορευματικών σταθμών, αλλά και των ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι αναμένεται να πάρουν σήμερα στα χέρια τους την προκήρυξη για το ΣΕΜΠΟ, με σκοπό να αναλάβουν δράση οι νομικές τους υπηρεσίες, που θα «ξεσκονίσουν» το κείμενο, για να καθοριστούν σύντομα οι πιθανές επιχειρηματικές «συμμαχίες» και να κατατεθούν στη συνέχεια οι προτάσεις. Μάλιστα, χθες, κύκλοι της αγοράς ανέφεραν ότι στους ενδιαφερόμενους για τους διαγωνισμούς για τους ΣΕΜΠΟ τόσο του ΟΛΠ όσο και του ΟΛΘ, που μέχρι στιγμής είναι η Moller Maersk, η Mediterranean Shipping Company, η Cosco, η Dubai Ports World, η Port Authority Singapore, η Hutchison, η Eurogate, η Evergreen, η ΖΙΜ και η Sinotrans, προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες ακόμη ένας ξένος αμερικανικός όμιλος. Στο διαγωνισμό για το ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ η προθεσμία κατάθεσης προσφορών λήγει στις 18 Μαρτίου, ενώ το άνοιγμα θα γίνει μία ημέρα αργότερα, στα γραφεία του ΟΛΠ.Παράλληλα, όμως, το εμπορικό λιμάνι παραμένει «κλειστό» από την αποχή των οδικών μεταφορέων και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Οι οδικοί μεταφορείς ζητούν γραπτές εγγυήσεις για κατώτατο όριο παραλαβής και απόδοσης εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που μέχρι στιγμής, όμως, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων ο ΟΛΠ δεν δύναται να δώσει. Αλλά και οι πιέσεις από τον εμπορικό κόσμο εντείνονται. Ηδη φορείς που εκπροσωπούν εμπορικές εταιρείες με ευπαθή προϊόντα πιέζουν προς όλες τις πλευρές για να βρεθεί άμεσα λύση και να διακινηθούν τα εμπορεύματά αυτά. Αλλά και δύο μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες βρίσκουν διέξοδο για τη διακίνηση περιορισμένης ποσότητας containers στο λιμάνι του Αστακού.

Συνέχεια στην Ναυτεμπορική

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Σκληραίνουν... εκατέρωθεν στον ΟΛΠ

Σκληραίνει η αντιπαράθεση των εργαζομένων -λιμενεργατών, υπαλλήλων- στους εμπορευματικούς σταθμούς Πειραιά και Θεσσαλονίκης με την κυβέρνηση.

Χθες και η Ενωση Μονίμων - Δοκίμων Λιμενεργατών εξήγγειλε 24ωρη απεργία για την 31η Ιανουαρίου επομένη της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΟΜΥΛΕ. Ετσι θα συνεχιστεί για άλλα δύο συνεχόμενα 24ωρα η παύση κάθε φορτοεκφορτωτικής δραστηριότητας στα δύο μεγάλα εμπορικά λιμάνια της χώρας.Στις 30 Ιανουαρίου τα μέλη της Ενωσης Μονίμων Λιμενεργατών θα είναι στις θέσεις τους, αλλά δεν θα εκτελέσουν καμιά εργασία λόγω της απεργίας των υπαλλήλων, ενώ στις 31/1 θα γίνει το αντίστροφο, αφού θα δουλεύουν οι υπάλληλοι και θα απεργούν οι λιμενεργάτες.Με την τακτική αυτή, οι 2.500 εργαζόμενοι στα δύο λιμάνια, οι οποίοι όλο τον Φεβρουάριο θα απέχουν από υπερωρίες και εργασία τα Σαββατοκύριακα, προσπαθούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο προσφυγής των ΟΛΠ και ΟΛΘ στη δικαιοσύνη για να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις τους. Πιέζουν οι μεταφορικές Πιέσεις προς τη διοίκηση του ΟΛΠ ασκούν πλέον και οι μεταφορικές εταιρείες που δεν είναι σε θέση να καλύψουν επαρκώς τις απαιτήσεις των πελατών τους, αλλά και οι κάτοχοι των 6.465.560 μετοχών του Οργανισμού οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν από τον πρόεδρο του Οργανισμού Διονύση Μπεχράκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Αναστασόπουλο προσφυγή του ΟΛΠ στη Δικαιοσύνη.....................................
Συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Ξήλωσε το συμβούλιο τελωνειακών ο Μπέζας

Την παραίτηση τριών μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου των τελωνειακών υπαλλήλων ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας (σ.σ. τα δύο από τα πέντε μέλη επιλέγονται από τους εργαζομένους). Ο λόγος που ουσιαστικά ο κ. Μπέζας διέλυσε το υπηρεσιακό συμβούλιο έγκειται στην απόφασή τους να μη θέσουν σε αργία 19 συναδέλφους τους, εναντίον των οποίων ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη.
Ποινική δίωξη
Συγκεκριμένα ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον 16 τελωνειακών υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης και τριών του Τελωνείου Ευζώνων για υπόθεση λαθρεμπορίας αρκετών εκατ. ευρώ. Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν κατά τη διάρκεια προληπτικού ελέγχου από κλιμάκιο της ΥΠΕΕ Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν 2 φορτηγά με προϊόντα κινεζικής προέλευσης, τα οποία ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη εξαχθεί στη γειτονική ΠΓΔΜ, παρέμεναν στη χώρα μας. Ακολούθησε έλεγχος στο Τελωνείο Ευζώνων.....................
Συνέχεια στήν Καθημερινή

Εγγυήσεις ζητούν οι οδικοί μεταφορείς

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ να «κλείσει» το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά ύστερα από 10 ημέρες, λόγω της αποχής των οδικών μεταφορέων από την παραλαβή και παράδοση εμπορευματοκιβωτίων, οδήγησε χθες σε «θρίλερ» διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τα όσα παρατήρησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ , Νίκος Αναστασόπουλος, προχθές, μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου του ΥΕΝΑΝΠ, Γιώργου Βουλγαράκη, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα το αργότερο σε 10 ημέρες οι αποθηκευτικοί χώροι του ΣΕΜΠΟ θα έχουν γεμίσει ασφυκτικά και αναγκαστικά θα σταματήσει να λειτουργεί.Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, οι αποθηκευτικοί χώροι του ΣΕΜΠΟ, χωρητικότητας 25.000 teu, έχουν περισσότερα από 17.000 containers. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει να εξυπηρετείται σε ένα βαθμό το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.Οι ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών, από την πλευρά τους, έχουν αποφασίσει να απέχουν επ' αόριστον από τις εργασίες τους στο ΣΕΜΠΟ, αφού θεωρούν ότι παραμένουν για ώρες στο λιμάνι άσκοπα χωρίς να εξυπηρετούνται, με βασική αιτία τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που αντιτίθενται στο σχέδιο της κυβέρνησης για παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Για το λόγο αυτό, ζητούν από τη διοίκηση του ΟΛΠ να τους εγγυηθεί ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση ένα μίνιμουμ αριθμό κινήσεων, που προσδιορίζεται σε 400 με 500. Προχθές το βράδυ, συναντήθηκαν με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ και του εξέθεσαν τις θέσεις τους.Χθες, πραγματοποίησαν διοικητικό συμβούλιο και αποφάσισαν να ζητήσουν από το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ να εγγυηθεί για τις κινήσεις αυτές και να επιστρέψουν οι οδηγοί στο ΣΕΜΠΟ.
Παράλληλα, οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 06:30 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά.
Συνέχεια στην Ναυτεμπορική

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Ξεπουλά ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες - φορτώνει στο κράτος συντάξεις

Με δεδομένες τις θέσεις των δύο πλευρών, άκαρπη ήταν και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη με τις διοικήσεις ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΜΥΛΕ και Ενωσης Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών Ελλάδας.

Ετσι κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις λιμενεργατών και υπαλλήλων στους εμπορευματικούς σταθμούς των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με 24ωρη στις 30 Ιανουαρίου και αποχές από κάθε υπερωριακή εργασία και εργασία τα Σαββατοκύριακα καθ' όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και με προοπτική περαιτέρω συνέχειας, ενώ αύριο Πέμπτη πραγματοποιείται παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα.Ενδεικτική για το τι πρόκειται να ακολουθήσει την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις για το προσωπικό των δύο οργανισμών (δημοσιοποιήθηκε από τον υπουργό μετά τη συνάντηση) είναι η δήλωση του προέδρου των λιμενεργατών. Απαντώντας στον κ. Βουλγαράκη, που υποστήριξε ότι «οι εργαζόμενοι διαφωνούν πολιτικά και όχι τεχνοκρατικά, αλλά ό,τι και να κάνουν το σχέδιο θα είναι σύντομα νόμος του κράτους», ο Γ. Νουχουτίδης είπε:«Το Πάσχα θα μας βρει στο μετερίζι του αγώνα. Καλώ την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να ακυρώσει τα σχέδια ξεπουλήματος των εμπορευματικών σταθμών στα δύο μεγάλα εμπορικά-εθνικά λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου των υπαλλήλων ΟΛΠ Γ. Γεωργακόπουλου.Ο υπουργός προσπάθησε να πείσει ότι με το Σχέδιο Νόμου διασφαλίζονται .....................
Συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στα λιμάνια

ΣΕ ευθεία αντιπαράθεση οδηγούνται, όπως όλα δείχνουν, η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στα λιμάνια, για το σχέδιο διαγωνισμού παραχώρησης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, σε ιδιώτες. Πολιτική χαρακτηρίζει την αντίθεση των συνδικαλιστικών ο ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βουλγαράκης, με κλιμάκωση απαντούν οι εργαζόμενοι, ενώ ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να «κλείσει» το λιμάνι.Ο ΥΕΝΑΝΠ, Γιώργος Βουλγαράκης, χαρακτηρίζει πολιτικές και λιγότερο τεχνοκρατικές τις αντιρρήσεις που εκφράζουν οι εργαζόμενοι για το σχέδιο παραχώρησης, ενώ δηλώνει ότι, σε λίγο καιρό, το σχέδιο της κυβέρνησης θα είναι πραγματικότητα. Τονίζει επίσης ότι εξασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, χθες το πρωί, τους παρουσίασε και το σχέδιο νόμου για την εθελουσία έξοδο που προβλέπεται για όσους το θελήσουν, και τις μετατάξεις, ενώ τους ανέφερε και τη δυνατότητα αγοράς μετοχών σε προνομιακές τιμές. Για το ίδιο σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός λίγη ώρα αργότερα στους ναυτιλιακούς συντάκτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος διαφώνησε, αφού τόνισε ότι είναι αντίθετη με το σχέδιο παραχώρησης.
Συνέχεια στην Ναυτεμπορική

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Σε νευρική κρίση τα λιμάνια

Στα όρια νευρικής κρίσεως βρίσκονται οι έμποροι, καθώς η απεργία των λιμενεργατών έχει νεκρώσει κυριολεκτικά εδώ και 25 ημέρες τα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός έχει υποβάλει αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό. Για το πρόβλημα στον Πειραιά, ανέφερε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, συζητά με τους ενδιαφερόμενους και είναι ανοιχτός στο διάλογο. Στην αντίπερα όχθη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση συνολικά και τον πρωθυπουργό προσωπικά για την κατάσταση που επικρατεί στα λιμάνια. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ........

Επιστολή Του κ.Αναστασόπουλου για την αποχή των φορτηγών

Ο ΟΛΠ, σε επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου Ν. Αναστασόπουλου προς τη Διεθνή Ναυτική Ενωση και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένων, υποστηρίζει ότι «οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων απέχουν από τις εργασίες μεταφοράς εμπορευματοκιβώτιων χωρίς καμιά αιτία, αφού μάλιστα δεν έχουν καμία συμβατική σχέση με τον Οργανισμό». Αναφέρει επίσης ότι «η αποχη των ιδιοκτητών φορτηγών άρχισε να δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς και της λειτουργίας του λιμανιού» και πως «Ο ΟΛΠ δεν φέρει καμιά ευθύνη για την καθυστέρηση παραλαβής των κοντέινερ».

Ενδιαφέρον αδελφού Αλογοσκούφη για ΟΛΠ

Για «λουκέτο» επ' αόριστον στα εμπορικά λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται από την 1η Φεβρουαρίου οι λιμενεργάτες.
Οι εργαζόμενοι στους δύο εμπορευματικούς σταθμούς επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο ξεπουλάει τη δημόσια - κερδοφόρα περιουσία, αλλά τους στέλνει στην ανεργία χωρίς αιδώ, αφού οι αποφάσεις και των δύο διοικητικών συμβουλίων ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι παράνομες». Και μόνο για τον λόγο αυτόν οι διοικήσεις της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών Ελλάδας θα καταθέσουν εντός των ημερών αγωγή κατά των δύο οργανισμών διαχείρισης.Η κορύφωση των απεργιακών κινητοποιήσεων -που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, θα περιλαμβάνουν, εκτός των κυλιόμενων απεργιών, και αποχές από εργασία - υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα, αρχίζει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεθαύριο με παμπειραϊκό συλλαλητήριο στο οποίο θα μετέχουν, εκτός των λιμενεργατών, οι Δήμοι Πειραιά, Περάματος και Κερατσινίου και η Νομαρχία Πειραιά και Νήσων, η οποία αντιδρά σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ στο Νέο Ικόνιο.

Συνοδός, ο αδελφός Αλογοσκούφης

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «στη μυστική αυτή συνάντηση, ο Ιταλοελβετός επιχειρηματίας και το κορυφαίο στέλεχός του στην Ελλάδα που τον συνόδευε, και τυγχάνει να είναι αδελφός του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, εκτός από ανίχνευση των προθέσεων του οργανισμού, επικαλέστηκαν και την ήδη διμερή "στενή" συνεργασία».Πάντα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «στον "αγώνα δρόμου", με διαδρομή τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομίας, συμμετέχουν μαζί με Κινέζους διπλωμάτες και Ελληνες εφοπλιστές, που από χρόνια έχουν ενοικιάσει τους στόλους τους στην Cosco, τη ΖΙΜ και σε άλλες μεγάλες διαμετακομιστικές εταιρείες κοντέινερ σε ολόκληρο τον κόσμο». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώνει τον τελευταίο καιρό και Ελληνας πλοιοκτήτης-ιδιοκτήτης εταιρείας πετρελαιοειδών για λογαριασμό της αμερικανικής Prologis, καθώς ανεφοδιάζει πλοία των ΗΠΑ και η εταιρεία του είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης - NYSE.Στο «άρμα» των «μνηστήρων» για τους σταθμούς προσπαθούν να «κρατηθούν» και «στεριανοί» Ελληνες επιχειρηματίες, δεδομένου ότι οι «παραχωρήσεις» χαρακτηρίζονται «deal της χρονιάς», με υπέρογκα κέρδη για τον ανάδοχο που θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό.

Προβάδισμα σε Κινέζους και Αραβες

Οι ίδιοι κύκλοι δίνουν μεγάλες πιθανότητες, εκτός από την κινεζική Cosco -που φέρεται να έχει εξασφαλίσει τον σταθμό Ν. Ικονίου διά αναφοράς του πρωθυπουργού- και στην αραβικών συμφερόντων Dubai Ports, η οποία συνεργάζεται στενά με Ελληνες εφοπλιστές και θέλει τον εμπορευματικό σταθμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Για τον παρασκηνιακό πόλεμο των διεθνών μεταφορικών εταιρειών, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος κρατά ερμητικά κλειστά το στόμα και τα «χαρτιά» του και, όπως είπε στην «Ε», «ανάδοχος θα αναδειχθεί μέσω του διεθνούς διαγωνισμού ο καλύτερος και από οικονομικής πλευράς, αλλά και όσον αφορά την τήρηση όλων των δεσμευτικών όρων της προκήρυξης, μεταξύ των οποίων είναι και η εξασφάλιση των εργασιακών θέσεων των 2.500 εργαζομένων στα δύο εμπορικά λιμάνια της χώρας».
Η κυβέρνηση επικαλείται το ότι σχεδόν όλες οι χώρες της Μεσογείου με λιμάνια ανταγωνιστικά προς τα δύο μεγάλα ελληνικά συνεργάζονται στενά με ξένες ιδιωτικές εταιρείες, ενώ η ιδιωτικοποίηση στην εκμετάλλευση εμπορευματικών σταθμών έχει επιλεγεί και για πολλά άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια.
* Μετά τις έντονες αντιδράσεις, με παραστάσεις προς την κυβέρνηση και από τις παραγωγικές τάξεις και τα βιοτεχνικά επιμελητήρια της χώρας, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης, με εντολή του πρωθυπουργού, θα συναντηθεί σήμερα με τις διοικήσεις της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών Ελλάδας, για να τις πείσει να διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους, επικαλούμενος «τη δέσμευση της κυβέρνησης για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων».
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Κόντρα ΟΛΠ και οδικών μεταφορέων

Εν τω μεταξύ κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ελευθέρας Ζώνης Πειραιά και Τελωνείων και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εταιρειών Μεταφορών και ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ. Αιτία η απόφαση των μεταφορέων να συνεχίσουν να απέχουν από την εργασία τους στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά, αφού όπως επισημαίνουν υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη φόρτωση και εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων των φορτηγών τους.Επίσης όπως τονίζουν δεν πήραν από τον ΟΛΠ καμία απάντηση στην πρότασή τους για δέσμευση της εταιρείας για συγκεκριμένη ποσότητα παραγωγής. Ο ΟΛΠ σε επιστολή του προς τους χρήστες του ΣΕΜΠΟ και τους παραγωγικούς φορείς, τονίζει ότι η απόφαση για αποχή ελήφθη παρόλο που το λιμάνι εξακολουθεί να είναι ανοικτό. Χαρακτηρίζει αναιτιολόγητη την απόφασή τους, και καλεί τους χρήστες να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την άμεση παραλαβή των containers από το λιμάνι του ΟΛΠ και την προώθησή τους στους τελικούς παραλήπτες.Από την πλευρά τους κύκλοι των χρηστών του λιμανιού επισημαίνουν ότι η ροή φορτίων με φορτηγά από και προς το ΣΕΜΠΟ είναι κατά κύριο λόγο προς τους εισαγωγείς και εξαγωγείς οι οποίοι είναι και οι εντολοδόχοι της μεταφοράς.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χρηστών σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των ιδιοκτητών φορτηγών, οι αποθηκευτικοί χώροι του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ αναμένεται να γεμίσουν μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Στο «τραπέζι» το νομοσχέδιο για μετατάξεις και εθελουσία

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, επάνω στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, εν όψει της διαδικασίας του διαγωνισμού παραχώρησης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες, αναμένεται να αναλύσει σήμερα το πρωί στους εκπροσώπους της ΟΜΥΛΕ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.Στη συνάντηση που «έκλεισε» χθες, ο ΥΕΝΑΝΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί αναλυτικά σε όλες τις εγγυήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση στους εργαζομένους. Αναμένεται να τους αναφέρει ότι η εργασία τους είναι εξασφαλισμένη και στα δύο λιμάνια.
Συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

ΣΕΜΠΟ - ΟΛΘ Α.Ε.: Απαιτούνται επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ θα πρέπει να είναι οι απαιτήσεις της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. από τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν το ΣΕΜΠΟ, καθώς η ίδια η εταιρεία έχει προϋπολογίσει το κόστος των έργων που πρέπει να γίνουν στον 6ο προβλήτα, σε 303 εκατ. ευρώ, και όχι σε 250 εκατ. ευρώ όπως πρόσφατα λέχθηκε, στη σύσκεψη των φορέων, ότι θα αναλάβει να επενδύσει ο παραχωρησιούχος. Στο κρίσιμο διάστημα των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσει, συμπεραίνουμε ότι η Ο.Λ.Θ. Α.Ε. θα πρέπει, σύμφωνα με τα όσα τουλάχιστον υποδεικνύει το κείμενο της διακήρυξης του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, να διεκδικήσει αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων για την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου ( α' και β' φάση καθώς και προμήθεια πληροφοριακού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης του ΣΕΜΠΟ) που αφορά στα έργα υποδομής, ανωδομής και εξοπλισμού του ΣΕΜΠΟ. Άλλωστε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ο.Λ.Θ. Α.Ε., χρηματοδοτεί το έργο εκβάθυνσης, εξυγίανσης του βυθού και τμήματος (πλέον) της θεμελίωσης του κρηπιδώματος (Νο 26) της δυτικής πλευράς του 6ου προβλήτα, που θα ολοκληρωθεί στο επόμενο δίμηνο. Οι εργασίες που μέχρι του παρόντος έγιναν ήταν ύψους δαπάνης 3 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος αυτών που υπολείπονται είναι περί τα 7 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού, οι ενδιαφερόμενοι για το έργο θα «έχουν στα χέρια τους» ένα ολοκληρωμένο σύνολο εγκεκριμένων μελετών τεχνικών έργων για την επέκταση του ΣΕΜΠΟ. Επιπλέον, η ΟΛΘ Α.Ε. θα διαθέσει στον ανάδοχο όλες τις άδειες που έχει για την εκτέλεση των τεχνικών έργων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σύμφωνα πάντοτε με τη διακήρυξη, το ενδεικτικό κόστος επένδυσης, αναλύεται και για τις δύο φάσεις, ως εξής: Για τα έργα πολιτικού μηχανικού 184,31 εκατ. ευρώ. Για το μηχανολογικό εξοπλισμό άλλα 100,80 εκατ. ευρώ και για το πληροφοριακό σύστημα, 18 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή, συνολικά υπολογίζεται στα 303,11 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής της α' φάσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να είναι σε λειτουργία εντός του 2013, της β' φάσης εντός του 2016, ενώ επιθυμητή είναι η παράδοση και των δύο φάσεων νωρίτερα, καθώς είναι γνωστό ότι το contairer terminal του ΟΛΘ «δουλεύει» ήδη στα όρια του full capacity
Πηγή:Ναυτεμπορική

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Στην Κομισιόν η προκήρυξη για τον ΟΛΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τρίτη θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη, ενώ την Τετάρτη θα πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο. Στις 25 Ιανουαρίου, η προκήρυξη θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καθώς και σε δύο ελληνικές εφημερίδες. Μία μέρα μετά, αρχίζει και τρέχει η προθεσμία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η οποία λήγει στις 18 Μαρτίου.
Η προκήρυξη διαγωνισμού που έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΟΛΠ αναφέρει ότι:
1) Ο πλειοδότης θα πρέπει μέχρι το 2015 να έχει ολοκληρώσει τις επενδύσεις στην προβλήτα ΙΙ και την κατασκευή και την εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού στην προβλήτα ΙΙΙ, με στόχο να έχει συνολικά δυνατότητα 3,7 εκατ. teu ετησίως ως κατώτατο όριο.
2) Η μη τήρηση των ημερομηνιών του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των έργων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ επιφέρει πρόστιμα, σε πρώτη φάση, μέχρι το 5% επί του υπολογισθέντος κόστους επένδυσης της κάθε φάσης.
3) Στην περίπτωση όπου οι ρήτρες ανέλθουν στο 5% του συνολικού προϋπολογισμού για τις τρεις φάσεις που προγραμματίζεται η επένδυση, ο ΟΛΠ έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση.
4) Εφόσον ο ανάδοχος δεν τηρήσει τα όρια του αριθμού εμπορευματοκιβωτίων που θα πρέπει να διακινηθούν στις δύο από τις τρεις προβλήτες, τότε θα εκπέσει η ρήτρα που προβλέπει 18 ευρώ ανά εμπορευματοκιβώτιο για κάθε μονάδα teu που υπολείπεται από την ελάχιστη διακίνηση που προβλέπεται και η οποία ανέρχεται στο 65% της εγγυημένης διακίνησης για την κάθε προβλήτα.
5) Ο ΟΛΠ διατηρεί το δικαίωμα να κηρύξει έκπτωτο τον πλειοδότη εάν για τρία χρόνια δεν επιτευχθεί η εγγυημένη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.
Πηγή:Πρώτο ΘΕΜΑ

Βάζουν ιδιωτικό μονοπώλιο στη θέση του κρατικού στον ΟΛΘ

Ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που προωθεί αυτό το διάστημα το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού με την παραχώρηση σε ιδιώτες του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).
Στα γραφεία του Κινήματος πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στην οποία αποφασίστηκε να γίνει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και να τεθεί το θέμα στη Βουλή και τους μαζικούς φορείς της πόλης με την παράλληλη στήριξη των κινητοποιήσεων και των θέσεων των εργαζομένων στο λιμάνι. Σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζεται πως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι κερδοφόρο, συνεχώς αναπτυσσόμενο, η δραστηριότητα του ΣΕΜΠΟ αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας και σε αντίθεση με τον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνον ένας σταθμός φορτοεκφόρτωσης κοντέινερ και συνεπώς το κρατικό μονοπώλιο θα αντικατασταθεί από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Αύριο στη 1.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αποκλειστικό θέμα την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ύστερα από πρωτοβουλία της νομαρχιακής παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση θα παραστούν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Στις 6.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας, το ΠΑΜΕ οργανώνει διαδήλωση στο λιμάνι.
* Το συνδικάτο επαγγελματιών οδηγών Μακεδονίας-Θράκης «Ο Ερμής» καταγγέλλει ότι η απαξίωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με τις πολύωρες καθυστερήσεις (περιμένουν πάνω από 10 ώρες για να φορτώσουν εμπορεύματα), για τις οποίες ο Οργανισμός Λιμένος (ΟΛΘ) επικαλείται πρόβλημα στο σύστημα διαχείρισης των φορτώσεων.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού η εκμετάλλευση των λιμανιών

Ανώνυμη Εταιρεία Αποκλειστικού Σκοπού (ΑΕΑΣ) θα συστήσουν οι ανάδοχοι, που θα υλοποιήσει τη σύμβαση παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων, που τώρα εκμεταλλεύονται ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ. Αυτό προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών και εστάλη στις διοικήσεις των δύο εταιρειών.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού η λειτουργία αυτής της εταιρείας θα διέπεται από συγκεκριμένους περιορισμούς όπως:
- η μετοχική της σύνθεση και η διοίκησή της δεν θα μεταβληθεί μέχρι την πάροδο δύο ετών από την ολοκλήρωση των επενδύσεων. Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση, επιτρέπονται μόνο μετά τη πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος. Σε αυτή την περίπτωση ο ανάδοχος ή τα μέλη του (σε περίπτωση κοινοπραξίας) μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους σε τρίτους.
- ο ανάδοχος θα εισφέρει κεφάλαια ελάχιστου ύψους 45 εκατ. ευρώ μέχρι δύο έτη μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων εκ των οποίων τα 22,5 εκατ. ευρώ υπό μορφή μετοχικού κεφαλαίου και τα υπόλοιπα μέσω δανεισμού (τα ποσά ισχύουν για τον ΟΛΠ, ενώ για τον ΟΛΘ θα είναι μικρότερα).
- ο ΟΛΠ και ΟΛΘ θα έχουν μόνιμο εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ειδικού σκοπού.
Πηγή: Reporter.gr

ΟΛΠ: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών στο λιμάνια του Πειραιά. Με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ελευθέρας Ζώνης Πειραιά και Τελωνείων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μεταφορών και ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ., επισημαίνουν ότι εμμένουν στην αποχή καθώς οι προτάσεις τους δεν εισακούσθηκαν από τη διοίκηση του ΟΛΠ.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Στην προσπάθειά μας να βρούμε λύσεις προκειμένου να αμβλύνουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο ΣΕΜΠΟ Ικονίου κάναμε διάφορές προσπάθειες - προτάσεις προς τη διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ και στωικά αναμείναμε αποδοχή ή αντιπροτάσεις. Ούτε το ένα ούτε το άλλο έγινε. Μη έχοντας άλλη δικαιολογία και εφόσον δεν παίρνει καμιά δέσμευση περί της ποσότητας παραγωγής ο ΟΛΠ, εμείς παραμένουμε σε αποχή κατόπιν ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης που έγινε στις 19/1/2008 στο χώρο του ΣΕΜΠΟ».
Πηγή:Ναυτεμπορική

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτελωνιστών Αθηνών Πειραιώς για τις αλλαγές στο Λιμανι του Πειραιά


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι ΠΕΙΡΑΙΑΣ 16-01-08

Τις μέρες αυτές ζούμε όλοι μας το θέατρο του παραλόγου .
Η κυβέρνηση προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς στον τεμαχισμό και στο ξεπούλημα του μεγαλύτερου και πιο προσοδοφόρου κομματιού του λιμανιού σε ξένους επενδυτές (ενοικίαση το λέει για τριάντα χρόνια!!!)
Διαπιστώνουμε μετά λύπης μας ότι θέλει να το παραδώσει ελεύθερο και απαλλαγμένο από κάθε βάρος και γι’ αυτό , σε συνεργασία με την διοίκηση του ΟΛΠ , έχει αποφασίσει να καταργήσει και να γκρεμίσει τις αποθήκες εκκένωσης των GROUPAGE Containers Γ14 , Γ15 , Γ16 , καθώς και τις αποθήκες Γ8 , Γ9 , Γ10 , με μελλοντική προοπτική να καταργηθεί ο χώρος υποδοχής , ελέγχου και τελωνισμού εμπορευμάτων στην Γ14 αποθήκη , καθώς επίσης και την μεταφορά του Ε’ τελωνείου εκτός ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΖΩΝΗΣ . Έχει αποφασίσει την κατάργηση της αποθήκης Γ3 που αφικνούνται , τελωνίζονται και εκφορτώνονται εμπορεύματα με αυτοκίνητα TIR. Σταματάει δηλαδή ο ΟΛΠ την εξυπηρέτηση της οδικής μεταφοράς των εμπορευμάτων.Καταλαβαίνετε τι επιπτώσεις έχει η απόφαση του αυτή στους Εκτελωνιστές αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους .
Η Προώθηση και υλοποίηση του σχεδίου αυτού χωρίς την συγκατάθεση κανενός Συλλογικού φορέα , είτε των εμπλεκομένων είτε των ενδιαφερομένων , θα επιδράσει αρνητικά σε όλους τους εργαζόμενους εντός και εκτός του Λιμένος αλλά και σε όλο τον Ελληνικό Λαό . Οι επιπτώσεις σε μας τους Εκτελωνιστές θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε επαγγελματική εξόντωση . Θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα σε όλη την κλίμακα του μεταφορικού έργου , στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο καθώς και στον εφοδιασμό με εμπορεύματα όλης της χώρας.
Με την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε κάποια ή κάποιες πολυεθνικές εταιρείες θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας , θα εκτοπισθούν χιλιάδες αυτοαπασχολουμένων γύρω κα μέσα στον ΟΛΠ , μεταξύ των οποίων είναι κα μικρές Ναυτιλιακές και διαμεταφορικές εταιρείες ,πρακτορεία , μικρές μεταφορικές εταιρείες και μεμονωμένοι μεταφορείς και θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην σημερινή δομή των τελωνείων του λεκανοπεδίου . Έγκαιρα είχαμε ζητήσει από την διοίκηση του ΟΛΠ πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε μεταβολή στις υποδομές που μας αφορούν να ερωτηθούμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας .Δυστυχώς αγνοηθήκαμε , όπως αγνοήθηκε και το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Διοικητικό Συμβούλιο σου συλλόγου μας , σε ειδική συνεδρίαση του, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεση του στην όποια ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ , και να απαιτήσει τον μη τεμαχισμό του και την μη παραχώρηση του ή ενοικίαση του σε ιδιώτες . Καταγγέλλει στον Ελληνικό Λαό τις μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν και είχαν σαν αποτέλεσμα την απαξίωση του λιμανιού, όπως επίσης καταγγέλλει τον απαράδεκτο τρόπο που λήφθηκαν οι αυθαίρετες αποφάσεις οι οποίες ειδικά για τους τους συναδέλφους μας Εκτελωνιστές σηματοδοτούν ακόμα περισσότερη ανεργία , ακόμη περισσότερη φτώχεια .
Ζητεί να διατηρηθεί Ο Δημόσιος και Ενιαίος χαρακτήρας του Οργανισμού.
Αποφάσισε να συμπαραταχθεί , να συνεργαστεί και να αγωνιστεί με όλους του φορείς που αντιτίθενται στο ξεπούλημα του Λιμανιού .
Διαφωνεί ριζικά στην αλλαγή των δομών του Λιμανιού (Κατάργηση Αποθηκών) χωρίς προηγούμενα να προβλέπετε και να έχει εξασφαλιστεί η αντικατάσταση τους .
Καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να ενστερνιστούν τις παραπάνω θέσεις ,να συμπαραταχθούν και να σταθούν στο πλευρό εκείνων που με συνέπεια αγωνίζονται να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του Λιμανιού , υπερασπιζόμενοι με τον τρόπο αυτό και το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και το επάγγελμα μας που για μια ακόμα φορά δοκιμάζεται σοβαρά .

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Τα στοιχεία ταυτότητας των «μνηστήρων» των λιμανιών

ΣE δύο μήνες περίπου αναμένεται να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για τις δύο προβλήτες του ΣΕΜΠΟ στον ΟΛΠ. Την επόμενη Τρίτη, αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η περίληψη της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δύο από τις τρεις προβλήτες που προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. Χθες, η διοίκηση του ΟΛΠ, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί το κείμενο στην Εφημερίδα της Ε.Ε. και στη συνέχεια και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο διαγωνισμός θα «τρέξει» και οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα διάστημα 50 ημερών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Οι υποψήφιοι επενδυτές
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μέχρι στιγμής 10 μεγάλοι όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία και στη διαχείριση εμπορευματικών σταθμών, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να πάρουν στα χέρια τους την προκήρυξη τόσο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά για τις δύο προβλήτες του ΣΕΜΠΟ, όσο και την προκήρυξη του ΟΛΘ που θα ακολουθήσει.
Ειδικότερα πρόκειται για:
- Τον όμιλο Moller Maersk
- Τη Mediterranean Shipping Company
- Την Cosco
- Την Dubai Ports World
- Την Port Authority Singapore
- Την Hutchison
- Την Eurogate
- Την Evergreen
- Την ΖΙΜ
- Τέλος, για την Sinotrans που είναι η κρατική εταιρεία μεταφορών της Κίνας, και πρόσφατα αποφάσισε να ανοιχτεί στην αγορά των containerships. Σύμφωνα με δηλώσεις, η Νάνσυ Καλαϊτζή, διευθύνουσα σύμβουλος της Cargotalk Α.Ε., που εκπροσωπεί στην Ελλάδα και στην Τουρκία την Sinotrans, η κινέζικη εταιρεία «εξετάζει το ενδεχόμενο στα επόμενα 2-3 χρόνια να δρομολογήσει containerships προς τα λιμάνια της Μεσογείου, γεγονός που δεν θα απέκλειε και το ενδιαφέρον της εταιρείας αυτής για συμμετοχή στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά».
Περισσότερες Λεπτομέρειες για κάθε μία από τις εταιρείες στην Ναυτεμπορική

ΕΒΕΑ: Να ανασταλούν οι απεργίες στα λιμάνια

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) και Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι επιχειρήσεις, με τη συνδρομή της Πολιτείας, καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια μια τεράστια προσπάθεια, με σκοπό την ενίσχυση των εξαγωγών και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε περισσότερες αγορές του κόσμου. Κρίσιμο παράγοντα για την έκβαση αυτής της προσπάθειας, αποτελεί η ποιότητα, η ταχύτητα και το κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται από τον Ο.Λ.Π. και τον Ο.Λ.Θ. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαγωνισμό ανάθεσης μέρους – και όχι του συνόλου – των εμπορευματικών σταθμών στον Ο.Λ.Π. και στον Ο.Λ.Θ., στο βαθμό που θα επιτύχει να προσελκύσει σοβαρό και αξιόπιστο επενδυτικό ενδιαφέρον, αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΑ, αλλά και να συμβάλλει στην αναβάθμιση των λιμένων της χώρας μας τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, η μετάβαση σε αυτό το νέο καθεστώς συναντά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι – παρά το ότι δεν θίγονται τα εργασιακά τους δικαιώματα – επιμένουν στο δημόσιο και μονοπωλιακό χαρακτήρα λειτουργίας του Ο.Λ.Π. και του Ο.Λ.Θ. Ωστόσο, στα περισσότερα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το συγκεκριμένο καθεστώς είτε έχει ξεπεραστεί πλήρως, είτε πρόκειται άμεσα να καταργηθεί. Είναι επομένως φανερό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αγκυλωμένη στις ιδεοληψίες και στους δογματισμούς του χθες. Η χώρα μας οφείλει να κοιτάξει μπροστά και να ανταποκριθεί στις συνθήκες, τις ανάγκες και τις ευκαιρίες, όχι μόνο του σήμερα, αλλά και του αύριο. Το ΕΒΕΑ καλεί τους εργαζομένους να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε αφενός να βοηθήσουν την προσπάθεια των επιχειρήσεων για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και αφετέρου να μη δημιουργήσουν εμπόδια στον ομαλό εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς. Καλεί τέλος της κυβέρνηση να δει θετικά τα όποια θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων στον Ο.Λ.Π. και Ο.Λ.Θ. και να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δύο σημαντικών αυτών οργανισμών, με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου. Τόσο η αγορά, όσο και η κοινωνία των πολιτών έχουν δείξει επανειλημμένα και με σαφήνεια ότι δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν, ούτε πολιτικά παιχνίδια ούτε τη στείρα προσκόλληση σε αντιλήψεις περασμένων εποχών».
Πηγή:PortNews

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Επαναδιαπραγμάτευση των ανταποδοτικών τελών ΟΛΠ

«Οχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΣΕΜΠΟ, «ναι» στα δικαιώματα των εργαζομένων, λέει ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας μέσα από το δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με θέμα τα μακροχρόνια προβλήματα που συνδέουν τον Δήμο Πειραιά με τον ΟΛΠ και με αφορμή τον πρόσφατο τραμπουκισμό από τα ΜΑΤ σε βάρος των εργαζομένων στον ΟΛΠ αλλά και βουλευτών και προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων του δημάρχου και του νομάρχη Πειραιά.Ο κ. Φασούλας εξέφρασε τη διαφωνία του σε όποια επιχείρηση ιδιωτικοποίησης των εμπορευματικών σταθμών στο λιμάνι του Πειραιά και καταδίκασε τα πρόσφατα επεισόδια, τονίζοντας την ανάγκη για διάλογο με τους εργαζομένους, προκειμένου αφ' ενός να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα και αφ' ετέρου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε κινήσεις θα μπορούσαν να πλήξουν την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού και τη ζωή στην πόλη.Ο δήμαρχος υποστήριξε την αξιολόγηση εναλλακτικών επενδυτικών σχεδίων και είπε: «Διεκδικούμε πλήρη επαναδιαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του δήμου με τον ΟΛΠ καθώς και αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά τέλη από τον ΟΛΠ, για την επιβάρυνση που υφίσταται ο Πειραιάς με τη δραστηριότητα και τη χρήση του λιμανιού».
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Φασαρία στο Δήμο Θεσσαλονίκης για την ψήφο υπέρ εκποίησης ΟΛΘ

Το Νέο Δημαρχιακό Μεγαρο Θεσσαλονίκης.


Ένταση πυροδότησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης η συζήτηση σχετικά με την παραχώρηση σε ιδιώτες της χρήσης λειτουργίας του ΣΕΜΠΟ του λιμανιού, η οποία έγινε κατόπιν εορτής - δύο μέρες μετά τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΘ με την ψήφο και του εκπροσώπου του δήμου.
Η συζήτηση έγινε εκτός ημερήσιας διάταξης, στη διαδικασία των ανακοινώσεων και κάτω από την πίεση ομάδας εργαζομένων στο λιμάνι που διαμαρτυρήθηκαν για τη θετική ψήφο του εκπροσώπου του δήμου στην απόφαση για παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ. Συνδικαλιστές των λιμενεργατών παρουσίασαν στοιχεία ότι πρόκειται για «ξεπούλημα» και εξέθεσαν τις προτάσεις τους για ανάπτυξη του λιμανιού. Αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και εργαζομένους στο λιμάνι προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου υπέρ της παραχώρησης. Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν ότι μίλησε σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπήρξαν φραστικές αντιπαραθέσεις με τη Χρύσα Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ) και τον Γιάννη Μπουτάρη. Ο τελευταίος είπε ότι είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά όχι με τον χαρακτήρα μονοπωλιακών καταστάσεων. Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Αγάπιος Σαχίνης έστρεψε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Μπουτάρη, ενώ αντίθετος με την παραχώρηση δήλωσε ο σύμβουλος του ΣΥΝ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Τον λόγο πήραν η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα φορέων κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Το λιμάνι φεύγει με e-mail

Μέσω e-mail θα σταλεί έως αύριο το βράδυ από τον ΟΛΠ στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προς δημοσίευση και προς χρήση κάθε ενδιαφερόμενου η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού «ξεπουλήματος» των ΣΕΜΠΟ.

Στο μεταξύ τα εμπορικά λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης εδώ και 14 μέρες έχουν «νεκρώσει» εξαιτίας των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών.Αντιδρώντας η διοίκηση του ΟΛΠ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η όποια κινητοποίηση.Ηλεκτρονικά θα λάβει και ο ΟΛΠ το «νούμερο» καταχώρισης στην ηλεκτρονική σελίδα της ευρωπαϊκής εφημερίδας, έτσι ώστε οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων ξένων μεταφορικών εταιρειών να ξεκινήσουν την κατάθεση των δικαιολογητικών που απαιτούνται και ορίζονται μέσα από τους όρους της προκήρυξης. Την προκήρυξη η διοίκηση του Οργανισμού θα αποστείλει και στα σωματεία των λιμενεργατών..........Συνέχεια στήν Ελευθεροτυπία

Παράνομες χαρακτηρίζει τις αποφάσεις για τους ΣΕΜΠΟ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις των διοικητών συμβουλίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης για την έγκριση των διαγωνισμών παραχώρησης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Προκόπη Παυλόπουλο και Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη θέτουν και ζήτημα για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ, αφού υποστηρίζουν ότι δεν συνήλθε στα γραφεία της εταιρείας, όπως ορίζει ο κανονισμός. Πάντως σε δελτίο Τύπου του ΟΛΘ αναφέρεται ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για το θέμα της έγκρισης του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας στις 15 Ιανουαρίου στις οκτώ το πρωί.
Από την άλλη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν αναφέρει ότι εισήλθαν στα γραφεία 15 λεπτά περίπου μετά τις οκτώ το πρωί και ότι δεν βρήκαν κανένα. «Επειδή, οι αποφάσεις ΟΛΠ και ΟΛΘ για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης των εμπορευματικών τους σταθμών σε ιδιωτικές εταιρείες είναι παράνομες, εκτός των άλλων και επειδή εμποδίστηκε η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, αλλά και επειδή φαίνεται να έλαβαν χώρα σε τόπο άλλο από τον προβλεπόμενο στις διατάξεις της παρ.2 του αρθ. 10 του ν. 2190/1920 και στο καταστατικό των εταιρειών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.Οι σχέσεις μεταξύ δήμου Πειραιά και ΟΛΠ, καθώς και το σχέδιο της κυβέρνησης για τους εμπορευματικούς σταθμούς, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίασή του.Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των ΣΕΜΠΟ που προωθεί η κυβέρνηση».
Διχασμένο
ΔΙΧΑΣΜΕΝΟ ως προς την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Στην χθεσινή-προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα- ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τάχθηκε υπέρ της σύμβασης παραχώρησης, απαντώντας στις κατηγορίες για «ιδιωτικοποίηση» ή «ξεπούλημα», ότι δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά απλώς μία παραχώρηση, η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του λιμανιού. Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η τοποθέτηση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) Χρύσας Αράπογλου, όπως και των επικεφαλής των παρατάξεων του ΚΚΕ Αγάπιου Σαχίνη και του ΣΥΝ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Ασφυξία στά λιμάνια Πειραιά Και Θεσσαλονίκης


Χιλιάδες Containers συσσωρεύονται στα
λιμάνια Πειραιά Θεσσαλονίκης.

Ασφυξία άρχισε να παρουσιάζετε στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης από την συσσώρευση χιλιάδων Containers τα οποία παραμένουν απαράληπτα στις αλάνες των λιμανιών. Τα πλοία αποφεύγουν να προσεγγίσουν τα δύο λιμάνια εκ φορτώνοντας τα φορτία για προορισμούς τον Πειραιά ή την Θεσσαλονίκη στην Μάλτα , Τουρκία , Κύπρο ,Ισραήλ. Παράλληλα άρχισαν να παρουσιάζονται οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά καθώς και τα πρώτα δειλά κρούσματα κερδοσκοπίας. Εντωμεταξύ οι οδηγοί των φορτηγών φημολογείται ότι στην Γενική συνέλευση τους που θα γίνει το Σάββατο 19-01-08 θα αποφασίσουν να εργασθούν και να παραλαμβάνουν κάποια Containers αφού λάβουν την διαβεβαίωση από τους εργαζομένους του ΟΛΠ ότι θα αυξήσουν την παραγωγικότητα τους .
Αλέξ. Κουρτέσης

Πρόσκρουση Ro-Ro πλοίου σε ύφαλο ανατολικά της Ψυτάλλειας

Σε ύφαλο ανατολικά της Ψυτάλλειας προσέκρουσε πρωινές ώρες χθες, το πλοηγούμενο Ro-Ro πλοίο «GRANDE EUROPA» σημαίας Ιταλίας, με 29 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, την ώρα που έπλεε στο δίαυλο μεταξύ της Ψυτάλλειας και του προβλήτα φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων Ικονίου «Ελ. Βενιζέλος».
Από την πρόσκρουση δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ δημιουργήθηκαν μικρά ρήγματα στην αριστερή πλευρά της γάστρας, με αποτέλεσμα να προκληθεί θαλάσσια ρύπανση ιριδίζουσας μορφής έκτασης περίπου 400m2. Η ρύπανση εγκλωβίστηκε σε φράγμα, που τοποθέτησε ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο Πλοίαρχος και αναζητείται ο πλοηγός ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω πλοίου μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης αξιοπλοϊας από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Κώστας: Γιώργο, τα ίδια μου 'λεγε και ο Μανώλης

Εκτός λειτουργίας παρέμειναν και χθες -δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας των 2.500 υπαλλήλων και λιμενεργατών- οι εγκαταστάσεις και τα μέσα στους εμπορευματικούς σταθμούς Πειραιά και Θεσσαλονίκης και των άλλων εθνικών λιμένων

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ενημερωνόταν επί δίωρο για την πορεία της υπόθεσης από τον Γιώργο Βουλγαράκη και οι λιμενικοί διακήρυσσαν ότι «δεν θα γίνουν όργανα-θύματα αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής».
Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τον πρωθυπουργό ότι όλα «βαίνουν καλώς» στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των δύο εμπορευματικών σταθμών και ότι σε 50 ημέρες οι «παραχωρήσεις θα είναι γεγονός», αφού επανέλαβε στον κ. Καραμανλή όσα ακριβώς είχε «ακούσει» και το 2006 από τον τότε ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά συγκρατημένος ως προς τις εκτιμήσεις αυτές, αποσαφήνισε στον υπουργό πως «ο κύβος ερρίφθη» και οι δύο σταθμοί πρέπει να παραχωρηθούν εντός 6μήνου στις εταιρείες που θα πλειοδοτήσουν στο διεθνή διαγωνισμό (δημοσιεύεται σύντομα στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).
Ομως οι όροι για τη διεκδίκηση των σταθμών επιβάλλουν ως προϋπόθεση για τις υποψήφιες εταιρείες «ανάλογη εμπειρία και συνολική διακίνηση 15.000.000 TEU (μετρική μονάδα conteiners) την τελευταία τριετία».
Η προκήρυξη καθίσταται έτσι «φωτογραφική» για μεγάλους ξένους port operators (π.χ. Cosco, MSC, ΖΙΜ, Maersk) που διαθέτουν τα ζητούμενα «προσόντα», δεδομένου ότι επιπλέον ο ανάδοχος πρέπει αποδεδειγμένα να έχει από τη δραστηριότητά του ετήσια έσοδα άνω των 300.000.000 ευρώ και να έχει τη δυνατότητα για ολικό εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των σταθμών.
Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε..................
Περισσότερα στην Ελευθεροτυπία

Αφαντη η προκήρυξη για ΟΛΘ - Αρχισε να «διψά» η αγορά

Στη Θεσσαλονίκη, η χθεσινή μέρα ήταν φαινομενικά ήρεμη στο λιμάνι, με τις πύλες ανοιχτές, τους εργαζόμενους να συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τη 48ωρη απεργία τους και τη Λιμενική Αστυνομία να περιφρουρεί διακριτικά τον χώρο.
Οι συνδικαλιστές πραγματοποιούσαν ζυμώσεις για τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεων, ενώ η διοίκηση του ΟΛΘ επεξεργαζόταν άρθρα της προκήρυξης του διαγωνισμού παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ, τα οποία κρίθηκε «ότι έχριζαν βελτίωσης». Αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και ο λόγος που δεν δημοσιεύτηκε η προαναγγελθείσα για χθες προκήρυξη του διαγωνισμού, στην ιστοσελίδα του οργανισμού.
Για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση στις 22/1 του νομαρχιακού συμβουλίου, με πρωτοβουλία της νομαρχιακής παράταξης του ΠΑΣΟΚ.
Μια πρώτη εκτίμηση φορέων, για τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων στην αγορά, φέρει να πλήττονται περισσότερο επιχειρήσεις/μέλη των Συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Β. Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Θωμαΐδης είπε ότι διεξάγεται έρευνα και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του οποίου Δ. Μπακατσέλος είπε ότι οι ζημίες θα είναι ανυπολόγιστες αν υπάρξει συνέχεια.
Για εμφανή σημάδια στην αγορά μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Χαραλαμπίδης, ενώ οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Βιοτεχνικού, Σωτήρης Μαγόπουλος και Επαγγελματικού, Μιχάλης Ζορμπίδης, δεν διαπιστώνουν «κανένα πρόβλημα».
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Οι εγγυήσεις της κυβέρνησης στους εργαζομένους για την παραχώρηση

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ και πληθύνονται οι εγγυήσεις που δίνει η κυβέρνηση προς τους εργαζομένους στα λιμάνια, που αντιτίθενται στο σχέδιο παραχώρησης σε ιδιώτες των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Χθες το πρωί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την έγκριση των διαγωνισμών από τα διοικητικά συμβούλια του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, μετά το συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, στις εγγυήσεις που δίνει το κράτος προς τους εργαζομένους, μετά την εθελουσία έξοδο, (που μόνο για τον ΟΛΠ σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου εθελουσία έξοδος υπολογίζεται ένα ποσό πάνω από 50 εκατ. ευρώ), παραμονή με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα που έχουν σήμερα, αλλά και για μετατάξεις, προσέθεσε και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Παράλληλα υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να αποκτήσει μια σημαντική λιμενική βιομηχανία.
Οι δηλώσεις
« Είχα μια αναλυτική συνεργασία με τον πρωθυπουργό για το πρόγραμμα των Λιμένων, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και χθες ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ενέκριναν τη διακήρυξη, με βάση την οποία ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός, προκειμένου να παραχωρηθούν δραστηριότητες των Οργανισμών σε ιδιώτες και έτσι να μπορέσει η χώρα μας να μπει στο επίκεντρο του διεθνούς συστήματος των Μεταφορών», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης και προσέθεσε:
Περισσότερα στην Ναυτεμπορική

Κλειστό το λιμάνι στο Κιάτο Κορινθίας

Κλειστό παραμένει το λιμάνι στο Κιάτο Κορινθίας, ύστερα από σχετική απόφαση του σωματείου λιμενεργατών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευθεί η εισαγωγή πατάτας μέσω του λιμένα.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Μέτωπο πάλης ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Σε ανακοίνωσή της για τη χτεσινή απόφαση του ΟΛΘ ΑΕ και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:
«Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες, αφού το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το έγκλημα το 1999 με τη μετατροπή των λιμανιών σε ΑΕ και η ΝΔ το ολοκληρώνει με την επίσπευση της διαδικασίας πώλησης. Νερό στο μύλο αυτής της πολιτικής ρίχνει και ο ΣΥΝ που δοξολογεί την "ισόρροπη ανάπτυξη των λιμανιών μέσα από τα διευρωπαϊκά δίκτυα", τη στιγμή που τα μονοπώλια οργιάζουν.
Η παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας σήμερα (σ.σ. χτες) στη Θεσσαλονίκη δείχνει ακόμα πιο έντονα τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά και για το κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής που έχει ενταθεί στην πόλη, δείχνει ποιος είναι ο προϊστάμενος όλης αυτής της διαδικασίας.
Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταδικάζει παράλληλα το κλίμα αστυνομοκρατίας που έχει επιβληθεί στο Λιμάνι, δημιουργώντας ουσιαστικά εμπόλεμη ζώνη με εξονυχιστικούς ελέγχους, με παρουσία εισαγγελέα σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί και με χρήση δακρυγόνων και χημικών ενάντια στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν έξω από την πύλη του Λιμανιού.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης να συντονιστούν με τους εργαζόμενους στα άλλα λιμάνια της χώρας, με τους εργαζόμενους και τα ταξικά συνδικάτα της πόλης, με τους φορείς των μικρέμπορων και των αυτοαπασχολούμενων, με τους φορείς όλων όσοι ζημιώνονται άμεσα από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με τις δημοτικές κινήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιπαρατέθηκαν στις ιδιωτικοποιήσεις και τους πολιτικούς φορείς της, με τους άλλους λαϊκούς φορείς της πόλης.Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό να συγκροτήσει Μέτωπο Πάλης, που μαζί με την πάλη κατά του ξεπουλήματος των λιμανιών και της δημόσιας περιουσίας, θα βάλει εμπόδια στην εκχώρηση της γης, της θάλασσας και του αέρα στους μισθοφόρους επαγγελματίες φονιάδες των ιμπεριαλιστών, που προετοιμάζονται εντατικά αυτήν την περίοδο για τη δημιουργία του προτεκτοράτου στο Κόσσοβο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.Ως ΚΟΘ του ΚΚΕ πήραμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες, θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τους αγώνες του λαού ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού. Για λιμάνια ενιαία, αποκλειστικά δημόσια, ενιαίους αποκλειστικά κρατικούς φορείς σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας (μεταφορές, ενέργεια κ.λπ.), που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι ανάγκες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ».
Πηγή:Ριζοσπάστης

Με καρότο και μαστίγιο ο Αναστασόπουλος

Με δεύτερη επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, κ. Ν. Αναστασόπουλος, αυτή τη φορά όχι προς τους 1.501 λιμενεργάτες «για να δουν το συμφέρον τους», αλλά προς τους συνδικαλιστές, τους καθιστά ολοκληρωτικά υπεύθυνους για την άγνοια των εργαζομένων στον εμπορευματικό σταθμό, αλλά και για την επικείμενη οικονομική καταστροφή του Οργανισμού».
Πέντε ημέρες μετά την επιστολή προς κάθε εργαζόμενο στις «πόστες» και τις γερανογέφυρες με την προτροπή «να επιστρέψουν στις εργασίες τους και να ενημερωθούν λεπτομερέστατα για το μέλλον του Οργανισμού και το δικό τους», ο διορισμένος από την κυβέρνηση διευθύνων σύμβουλος με τη δισέλιδη επιστολή του προς τους προέδρους των 4 συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί «άμεση επιστροφή στην εργασία ώστε να επιστρέψει το λιμάνι στη φυσική του λειτουργία». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι κινητοποιήσεις σας, που δεν έχουν καμιά νόμιμη βάση, αφού δεν θίγονται τα συμφέροντα των 1.500 εργαζομενων, έχουν πλήξει τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της. Παράλληλα βλάπτεται και η αξιοπιστία τού ΟΛΠ, δεν εξυπηρετούνται οι πελάτες-χρήστες του λιμανιού, δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο ΟΛΠ είτε από τη Σύμβαση Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο είτε από άλλες συμφωνίες. Η εταιρεία στερείται εσόδων που είναι απολύτως απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών της, η δε συμπεριφορά των μελών σας είναι αδικαιολόγητη και αναιτιολόγητη». Και συνεχίζει στο ίδιο ύφος: «Επειδή θεωρούμε ότι τα μέλη σας δεν είναι επαρκώς ενημερωμένα για τις υπό υλοποίηση αποφάσεις της διοίκησης που είναι εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες, ούτε όμως και για τις συνέπειες των ενεργειών τους, καλούμε εσάς και τα μέλη σας όπως άμεσα και χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση επανέλθετε στα εργασιακά σας καθήκοντα και είμαστε βέβαιοι ότι του λοιπού θα πρυτανεύσει το καλώς εννοούμενο συμφέρον του ΟΛΠ και των μελών σας».
Πηγή:Ελευθεροτυπία

SOS παραγωγικών τάξεων - ασυγκίνητο το Μαξίμου

Ερμητικά κλειστές παραμένουν και σήμερα οι πύλες των εμπορικών λιμανιών όλης της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι -υπάλληλοι, λιμενεργάτες- απεργούν για δεύτερη μέρα, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης των δύο κερδοφόρων εμπορευματικών σταθμών Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Στην αγορά άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα εφοδιασμού, με αποτέλεσμα να αυξάνουν οι διαμαρτυρίες των επαγγελματοβιοτεχνών που φτάνουν μέχρι το μέγαρο Μαξίμου. Ομως οι αντιδράσεις δεν φαίνεται να πτοούν την κυβέρνηση, που βιάζεται για τη δημοσίευση των δύο διεθνών διαγωνισμών στην Εφημερίδα της Ευρωπαΐκής Ενωσης πριν από τις 23 Ιανουαρίου, ώστε να αρχίσει η κατάθεση των δικαιολογητικών των υποψήφιων «μνηστήρων».
Περισσότερα στην Ελευθεροτυπία

Δέκα διεθνείς εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα λιμάνια

Eνδιαφέρον να παραλάβουν την προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκχώρηση υπηρεσιών των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) σε ιδιώτες επενδυτές έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων διεθνών διαχειριστών λιμένων και μεταφορέων εμπορευματοκιβωτίων. Πρόκειται για τις εταιρείες Maersk, MSC, DPW, PSA, Hutchison, Evergreen, Eurogate, Cosco, Zim, καθώς και τη Sinotrans.
Την ίδια στιγμή οι λιμενεργάτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με 48ωρη απεργία, 15 και 16 Ιανουαρίου και αποχή από την υπερωριακή απασχόληση και την εργασία τα Σαββατοκύριακα.Ηδη, κατά πληροφορίες, άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα μικροπροβλήματα καθώς στο ΣΕΜΠΟ Ικονίου παραμένουν εμπορεύματα τα οποία δεν μπορούν να διακινηθούν προς τους τελικούς παραλήπτες τους λόγω της συμμετοχής των αυτοκινητιστών στην απεργία των λιμενεργατών. «Εάν συνεχισθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών φοβάμαι ότι οι εταιρείες θα αλλάξουν προορισμούς προσέγγισης και θα εκφορτώνουν τα εμπορεύματα που προορίζονται για Ελλάδα σε άλλα λιμάνια κάτι που θα σημάνει επιπλέον κόστος για τη φύλαξή τους εκεί και τη μεταφορά τους οδικώς στη χώρα μας. Δηλαδή επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές» ανέφεραν στην «Κ» κύκλοι της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης (ΔΝΕ).Εν τω μεταξύ χθες ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πάνος Καμμένος μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1» Πειραιάς 904 τόνισε ότι τα λιμάνια θα ακολουθήσουν τη μοίρα των μεγάλων λιμένων παγκοσμίως και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ξεπούλημα ούτε για ιδιωτικοποίηση. Σχετικά με τους εργαζόμενους ξεκαθάρισε ότι δεν θίγεται κανένα συνταξιοδοτικό ή ασφαλιστικό δικαίωμά τους. Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πειραιώς το θέμα του ΟΛΠ, ενώ έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πειραιώς Παναγιώτης Φασούλας τάχθηκε κατά της εισόδου ιδιωτών επενδυτών στο λιμάνι του Πειραιά. Πηγή:Καθημερινή

Σε 50 μέρες το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τα λιμάνια

Σε περίπου 50 ημέρες θα υπάρξει το αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση δραστηριοτήτων (των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων) του ΟΛΘ και του ΟΛΠ σε ιδιώτες.Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Βουλγαράκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, τον οποίο και ενημέρωσε για την έγκριση της διακήρυξης από τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, με βάση την οποία ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός. Ο υπουργός ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά, ότι όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι κατοχυρωμένα. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χάσουν απολύτως τίποτα, ούτε θέσεις εργασίας, ούτε εργασιακά δικαιώματα. Αντιθέτως, μιλάμε για μετατάξεις, για εθελούσια έξοδο, για συμμετοχή των εργαζομένων στην υπεραξία, με παραχώρηση κάποιων μετοχών. Άρα λοιπόν, μιλάμε για πλήρη εξασφάλιση των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, τη συμμετοχή της χώρας στο τεράστιο κεφάλαιο των διεθνών μεταφορών μέσω της θάλασσας», υπογράμμισε ο κ. Βουλγαράκης.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Νομ. Συμβούλιο Πειραιά: «Πραξικοπηματική» η απόφαση για παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ

«Πραξικοπηματική» και «απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά την απόφαση του δ.σ. του ΟΛΠ να προχωρήσει τις διαδικασίες για την εκχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.«Όλοι γνωρίζουμε ότι η παραχώρηση του πιο κερδοφόρου τμήματος του ΟΛΠ στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα προκαλέσει ντόμινο αλυσιδωτών αρνητικών εξελίξεων για τους εργαζόμενους, την τοπική οικονομία, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, ολόκληρη την αγορά, αλλά και το περιβάλλον», επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση. «Πέρυσι αυτή η πολιτική τίναξε στον αέρα την εργασιακή ειρήνη προκαλώντας τεράστιες οικονομικές ζημιές στον ΟΛΠ και σε ολόκληρη την αγορά, που έχουν εκτιμηθεί συνολικά σε απώλειες άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ».
Πηγή:Ναυτεμπορική

Επενδύσεις 280-300 εκατ. ευρώ προβλέπει η προκήρυξη για τον ΣΕΜΠΟ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 280-300 εκατ. ευρώ καλείται να υλοποιήσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο ιδιώτης που θα αναλάβει τον ΣΕΜΠΟ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) για χρονικό διάστημα 30 ετών, βάσει της προκήρυξης διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού που ενέκρινε χθες το δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε., με τη συμμετοχή των οκτώ από τα 11 μέλη του (δεν συμμετείχαν στη διαδικασία οι εκπρόσωποι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), των εργαζομένων και των λιμενεργατών).Σε ό,τι αφορά, δε, στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, η προκήρυξη περιλαμβάνει επιπρόσθετες διασφαλίσεις σε σύγκριση με την κείμενη νομοθεσία, ενώ το κόστος όσων εργαζομένων επιλέξουν μετάταξη ή πρόωρη συνταξιοδότηση θα το επωμιστεί τελικά η ΟΛΘ Α.Ε, η οποία επίσης διατηρεί δικαίωμα διενέργειας διαγωνισμού για εγκατάσταση και δεύτερου παρόχου μελλοντικά.
Εμδιαφέρουσα συνέχεια στην Ναυτεμπορική