Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΦΟΡΤΙΩΝ

Μετατέθηκαν 4 τελωνειακοί από τους Ευζώνους

Η ΕΜΠΛΟΚΗ τουλάχιστον δέκα τελωνειακών υπαλλήλων που υπηρετούν στους Ευζώνους Κιλκίς προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργείται, μετά την αποκάλυψη ότι 92 φορτηγά που είχαν δηλωθεί ότι μεταφέρουν κινέζικα προϊόντα, πέρασαν εικονικά από τα σύνορα με προορισμό τα Σκόπια, αλλά στην πραγματικότητα επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η έρευνα της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κιλκίς Ειρήνης Χρυσογιάννη συνεχίστηκε και χθες, καθώς την πρώτη ημέρα κατέσχε όλα τα έγγραφα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ πήρε και καταθέσεις από τελωνειακούς υπαλλήλους. Ήδη με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών απομακρύνθηκαν με μεταθέσεις τέσσερις τελωνειακοί των Ευζώνων, καθώς θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εικονική εξαγωγή δύο φορτίων, τα οποία όμως ακινητοποιήθηκαν κοντά στον Προμαχώνα Σερρών ενώ εμφανίζονταν να περνούν από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Παρ΄ ότι από το Τελωνείο Ευζώνων έχουν εξαφανιστεί όλα τα συνοδευτικά έγγραφα αυτών των φορτίων, στα οποία φαίνεται ποιοι υπάλληλοι έβαλαν τη σφραγίδα τους για την εικονική έξοδο, από τα αρχεία του ηλεκτρονικού συστήματος του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύονται οι εικονικές εξαγωγές αυτών των φορτίων. Έτσι, αποκαλύφθηκε πως όλες οι εικονικές εξαγωγές έγιναν με βουλγαρικά φορτηγά και με διαμετακομιστή έναν Βούλγαρο- το ίδιο πρόσωπο για όλες- ενώ διακρίνονται και οι κωδικοί των τελωνειακών υπαλλήλων που έκαναν τις καταχωρίσεις. «Μόνο από το γεγονός ότι βουλγαρικό φορτηγό περνάει από τους Ευζώνους γίνεται φανερό πως πρόκειται για λαθρεμπορία, είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα», έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» τελωνειακοί που πληροφορήθηκαν την υπόθεση. Ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί τελωνειακών από το Β΄ Τελωνείο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, από όπου ξεκίνησαν τα φορτηγά, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στους Ευζώνους, παρά μόνο τα έγγραφά τους. Πληροφορίες που αναμένεται να ερευνηθούν από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων με παραγγελία της εισαγγελέως, ανέφεραν χθες πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα φορτηγά έφυγαν από το λιμάνι χωρίς να έχουν κανένα παραστατικό έγγραφο διαμετακόμισης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τελωνειακοί έδιναν τηλεφωνικά εγγυήσεις για τη διαμετακόμιση!

TA NEA" Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007
http://ektelonistis.freegr.net/

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Εικονικές εξαγωγές 92 φορτίων με κινεζικά προϊόντα στα σύνορα με τα Σκόπια




ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΓΓΡΑΦΑ του Τελωνείου Ευζώνων κατέσχεσε χθες το μεσημέρι η εισαγγελέας Κιλκίς Ειρήνη Χρυσογιάννη, μετά την αποκάλυψη ότι σε διάστημα μόλις τριών μηνών έγιναν εικονικές εξαγωγές 92 φορτίων με κινεζικά προϊόντα ή τσιγάρα, που είχαν προορισμό τα Σκόπια, αλλά τα φορτηγά επέστρεψαν στην ελληνική αγορά. Η υπόθεση έχει θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ χθες κιόλας αποφασίστηκε να μετατεθούν επιτελικά στελέχη του συγκεκριμένου τελωνείου. Παράλληλα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Διαφυγόντες δασμοί
Οι εισαγγελικές αρχές είναι αποφασισμένες να κάνουν επισταμένη έρευνα, καθώς αποδεικνύεται ότι από το Τελωνείο Ευζώνων γίνονταν συνεχώς εικονικές εξαγωγές λαθραίων προϊόντων, με συνέπεια να ζημιωθεί το Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντες δασμούς.
Δήθεν τράνζιτ
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ύστερα από πληροφορίες ακινητοποίησε κοντά στον Προμαχώνα Σερρών δύο φορτηγά που μετέφεραν κινεζικά προϊόντα. Διαπιστώθηκε πως τα συγκεκριμένα φορτία λίγες ώρες νωρίτερα εμφανίζονταν να είχαν εξαχθεί τράνζιτ από το τελωνείο των Ευζώνων στα Σκόπια. Από έρευνα που διενήργησε αμέσως ο προϊστάμενος του τελωνείου, σε συνεργασία και με τις τελωνειακές αρχές των Σκοπίων, αποκαλύφθηκε ότι από τον Ιούνιο έως εκείνη την ημέρα είχαν περάσει εικονικά από το τελωνείο 92 φορτηγά με προϊόντα. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι κανένα από τα συγκεκριμένα φορτηγά δεν είχε εισαχθεί από το Τελωνείο Γευγελής στα Σκόπια, ενώ όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, όπως και τα χαρτιά των βαρδιών των υπαλλήλων είχαν κάνει φτερά.
Εισαγγελική έρευνα
Από χθες η εισαγγελέας Κιλκίς άρχισε επίσημα να διερευνά κάθε πτυχή της υπόθεσης και είναι ενδεικτικό πως μετά την παραγγελία που έλαβε από τον εισαγγελέα Εφετών Γιώργο Μπόμπολη, πήγε αμέσως στο τελωνείο, όπου μέχρι το απόγευμα συγκέντρωνε όλα τα παραστατικά έγγραφα των εξαγωγών τράνζιτ για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως και τα έγγραφα με τις υπηρεσίες των υπαλλήλων του τελωνείου. Στην προκαταρκτική εξέταση θα ερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της απάτης εις βάρος του Δημοσίου, της λαθρεμπορίας, της πλαστογραφίας και της ψευδούς βεβαίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα θα συνεχιστεί και σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές των Σκοπίων. Παράλληλα θα ζητηθεί και το τηλεοπτικό υλικό από τις κάμερες του τελωνείου των Σκοπίων, για να διασταυρωθούν τα στοιχεία των πινακίδων των φορτηγών.
Πηγή:"TA NEA"



http://ektelonistis.freenet.gr

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Ο πανικός με τα κινεζικά παιχνίδια ανησυχεί τις επιχειρήσεις

Financial Times 15/9/2007 6:52:31 μμ
Του Andrew Bounds
Μια «σπασμωδική αντίδραση» στον συναγερμό που έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα για τα επικίνδυνα παιχνίδια και τις τοξικές οδοντόκρεμες κινεζικής προέλευσης που εισήχθησαν στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανεμφάνιση των τελωνειακών φυλακίων στα σύνορα, υποστηρίζει μία από τις μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις της Ευρώπης.
Ο πανευρωπαϊκός σύνδεσμος εργοδοτών BusinessEurope φοβάται πως οι πολιτικοί μπορεί να αναιρέσουν τα επιτεύγματα της ενιαίας αγοράς, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς επιβάλλουν όλο και πιο αυστηρούς ελέγχους επί των εισαγόμενων προϊόντων.
Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι ότι το σήμα «CΕ», που επιτρέπει στα αγαθά να εισάγονται στην Ε.Ε. και να κυκλοφορούν ελεύθερα, βάσει εσωτερικών εταιρικών ελέγχων, αμφισβητείται πλέον ανοικτά, επειδή πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι αποτελεί κριτήριο ποιότητας. Οι σοσιαλιστές, η δεύτερη σε δύναμη παράταξη στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητούν αυστηρότερους ελέγχους και έχουν τη στήριξη των αριστεριστών και των Πρασίνων.
«Αυτό που σοκάρει είναι ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλοί που δεν γνώριζαν ότι το σήμα CE δεν εγγυάται την ασφάλεια του προϊόντος», επισήμανε ένα από τα μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας: «Πόσα ακόμη επικίνδυνα παιχνίδια υπάρχουν στα ράφια χωρίς να το γνωρίζουμε;»
Η Κρίστελ Σαλντεμόζε, η Δανέζα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών που ασχολείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τα σχέδια επέκτασης της χρήσης ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ποιότητας, δήλωσε: «Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να γίνονται συχνότερες και αυστηρότερες επιθεωρήσεις από τις τελωνειακές υπηρεσίες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των εισαγόμενων παιχνιδιών. Θα έπρεπε επίσης να εξετάσουμε και την ανάγκη θέσπισης ανεξάρτητης αρχής, ή διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των υφιστάμενων αρχών, για να παρέχουμε τις εγγυήσεις ασφάλειας που περιμένουν οι καταναλωτές».
Ωστόσο, ο Βίνσεντ ΜακΓκόβερν του BusinessEurope, υποστηρίζει ότι το σήμα «CΕ» ήταν μια επιτυχία και ότι η επέκταση της χρήσης του είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν συχνά τους ελέγχους ποιότητας για να απαγορεύσουν την κυκλοφορία αγαθών που προέρχονται από άλλα κράτη, υποστηρίζει. Το 25% των εμπορικών συναλλαγών στην Ε.Ε. των 480 εκατ. πολιτών δεν διέπεται από εναρμονισμένους κανονισμούς.
Το καθεστώς των προτύπων καθιερώθηκε το 1980 μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να δώσει τέλος στις προσπάθειες των Γάλλων να μπλοκάρουν τις εισαγωγές «cassis» επικαλούμενοι λόγους ποιότητας.
«Η ενιαία αγορά λειτουργεί, αλλά μόνο στο 70% των δυνατοτήτων της», δήλωσε ο κ. ΜακΓκόβερν.
«Η χειρότερη εξέλιξη σήμερα θα ήταν μια σπασμωδική αντίδραση. Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν λειτουργούν όπως πρέπει θα αρχίσουμε να σηκώνουμε ξανά τελωνειακά φυλάκια», πρόσθεσε. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν καλύτερο έλεγχο αντί να ρίχνουν το βάρος στη βιομηχανία, δήλωσε. Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, επίτροπος Βιομηχανίας της Ε.Ε., συμφωνεί. Ο ίδιος θέλει να μετατεθεί το βάρος της απόδειξης στις κυβερνήσεις, ώστε να είναι υποχρεωμένες να αποδεικνύουν γιατί ένα προϊόν κρίθηκε υποδεέστερης ποιότητας πριν το μπλοκάρουν.
Ωστόσο, δεδομένου ότι ακόμη και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μελετά το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενός νέου σήματος ασφάλειας για τα παιχνίδια, η πίεση ασκείται προς την κατεύθυνση της θέσπισης αυστηρότερων διαδικασιών.