Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005

Eντατικοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών των τελωνείων

Mετά τις εντολές στις εφορίες για εντατικοποίηση των ελέγχων, σειρά παίρνουν και τα τελωνεία τα οποία καλούνται να ενεργοποιήσουν άμεσα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν.
Σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών Kωνσταντίνος Mίχαλος στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Tελωνείων κ. Hλίας Pουσάκης και 70 Διευθυντές και Yποδιευθυντές της A΄ Tελωνειακής Περιφέρειας (Aθήνα, Πειραιάς, Θήβα, Xαλκίδα, Kόρινθος, Nαύπλιο και Λαύριο) δόθηκαν σαφείς εντολές για την πλήρη ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών των Tελωνείων και διευκρινιστικές οδηγίες για τη λήψη όλων των αναγκαίων επιπρόσθετων μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Eπίσης, εξετάστηκαν λεπτομερώς διάφορα λειτουργικά προβλήματα, προκειμένου α) να βελτιωθεί ο βαθμός αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών και β) να υπάρξει καλυτέρευση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
H KAΘHMEPINH

Κυριακή 5 Ιουνίου 2005

Οδηγίες για την ενίσχυση των τελωνειακών εσόδων

Τον περιορισμό του λαθρεμπορίου επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισρεύουν σημαντικά ποσά στα δημόσια ταμεία. Ηδη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Κ. Μίχαλος έχει αρχίσει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς με στόχο την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Μία από τις πληγές, όπως αναφέρει ο κ. Μίχαλος στην «Κ», είναι η κατάσταση που επικρατεί στα τελωνεία και στο πλαίσιο αυτό αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων.
Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανησυχεί για τη φοροδιαφυγή που διαπιστώνεται σε όλο το φάσμα της αγοράς δεδομένου ότι οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία ανέρχονται σε δισ. ευρώ. Εκτός από τη μη απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τη συνήθειά τους να μην εκδίδουν αποδείξεις, στην αγορά κυκλοφορεί σημαντική ποσότητα πλαστών και εικονικών τιμολογίων, κατάσταση η οποία δεν φαίνεται να ανατρέπεται.
Αντίθετα, η φοροδιαφυγή ανθεί και στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι μειωμένοι φόροι που κατέβαλαν το προηγούμενο έτος οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο, γεγονός που οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού των καθαρών τους κερδών. Από την αλλαγή του συστήματος (πλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις φορολογούνται με βάση τον λογιστικό προσδιορισμό, δηλαδή έσοδα – έξοδα) επωφελήθηκαν οι περισσότερες επιχειρήσεις οι οποίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ δήλωσαν αυξημένα εισοδήματα, ωστόσο, παρουσίασαν υψηλές δαπάνες με προφανή στόχο τη μείωση της τελικής επιβάρυνσης.
Συγκεκριμένα, οι εισοδηματίες το 2002 κατέβαλαν φόρους αυξημένους 12,9% σε σχέση με το 2001 ενώ το 2003 η αύξηση των φόρων περιορίσθηκε στο 6,3%.
Επίσης, οι έμποροι, βιοτέχνες και βιομήχανοι κατέβαλαν το 2002 φόρους αυξημένους 7,8% συγκριτικά με το 2001 ενώ το 2003 τα ποσά που πλήρωσαν ήταν μειωμένα κατά 1,6%. Η ίδια εξέλιξη παρατηρείται και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες. Ολες οι κατηγορίες επαγγελμάτων, διακρίνοντας τη χαλαρότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, αποφάσισαν με τη χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων να αυξήσουν τις δαπάνες τους και εν τέλει να πληρώσουν ελάχιστους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.
Πηγή:Καθημερινή