Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004

Δέσμη μέτρων για κλωστοϋφαντουργία και έτοιμο ένδυμα

Συνάντηση με εκπροσώπους των κλάδων της κλωστοϋφαντουργίας και του έτοιμου ενδύματος, πραγματοποίησε χθες κυβερνητικό επιτελείο με επικεφαλής τον υπουργό Aνάπτυξης κ. Δ. Σιούφα.
Eπειτα από διεξοδική συζήτηση και προτάσεις, αποφασίσθηκε η διαμόρφωση ειδικής κρατικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των έντονων προβλημάτων που έχει ο κλάδος. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι:
— Σύσταση Μόνιμης Κοινής Ομάδας Εργασίας από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και των φορέων, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.
— Υποβολή εισηγήσεων από κάθε φορέα με επισημάνσεις των προβλημάτων και με συγκεκριμένες προτάσεις - λύσεις έως την προσεχή Παρασκευή (31 Δεκεμβρίου 2004).
— Ενεργοποίηση του ΕΟΜΜΕΧ (Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων & Χειροτεχνίας) και των εταιρειών που εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης ΕΛΚΕΔΕ (Ελληνικό Κέντρο Δέρματος - Κέντρο Τεχνολογίας & Σχεδιασμού) και ΕΤΑΚΕΙ (Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Eνδυσης & Ινών) για στήριξη προγραμμάτων ενίσχυσης των κλάδων.
— Επαύξηση της επιτήρησης στα τελωνεία για τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυνάμωση των ελέγχων από τα μικτά συνεργεία και το ΣΔΟΕ, για την καταπολέμηση του παραεμπορίου και των τυχόν λαθραίων εισαγωγών.
— Μέτρα επιθετικής και αμυντικής εμπορικής πολιτικής.
— Επανασχεδιασμός της βιομηχανικής πολιτικής για τους κλάδους με έμφαση στην τεχνολογία.
— Εξέταση των τυχόν αδυναμιών των κρατικών προμηθειών και αντιμετώπισή τους, στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας που πρόκειται να έλθει στη Βουλή.
Oι συναντήσεις θα επαναλαμβάνονται ανά τρίμηνο με νέα ημερομηνία στις 15 Φεβρουαρίου
Πηγή:Καθημερινή